WALAUPUN menjawab peperiksaan menggunakan kaki, peng chao berjaya lulus cemerlang. agensi
Lebih menarik, Peng Chao, 20, menjawab soalan peperiksaan yang sukar itu hanya menggunakan kakinya selepas hilang kedua-dua tangan dalam satu kemalangan ketika berusia enam tahun.
Menurut Daily Mail, Chao mendapat 603 daripada 750 markah atau pencapaian 80 peratus dalam peperiksaan yang dianggap paling sukar di China, sekali gus membuktikan kecacatan bukan alasan untuk tidak berjaya dalam hidup.
Dia yang kehilangan tangannya dalam kemalangan elektrik selepas berdiri terlalu dekat dengan pagar bervoltan tinggi, mula belajar menggunakan kakinya untuk menulis, makan, dan menggunakan komputer.
“Saya telah mengambil peperiksaan kemasukan ke universiti tahun lepas, namun mengulanginya kerana tidak berpuas hati dengan markah sebanyak 538 sahaja.
“Saya bercita-cita untuk meneruskan pengajian dalam bidang kejuruteraan di Universiti Zhejiang, tetapi ibu bapa mahu saya pilih yang dekat supaya mereka boleh menjaga saya,” katanya.
Dalam peperiksaan tersebut, Chao juga diberikan 45 minit masa tambahan selain daripada menggunakan kerusi dan meja khas yang membantunya menjawab dengan lebih selesa seperti yang diperuntukkan dalam polisi bagi golongan OKU.
Sekitar sembilan juta pelajar sekolah tinggi didaftarkan di seluruh China untuk mengambil peperiksaan tiga hari yang dikenali sebagai ‘gaokao’ itu.