Pages

Sunday, June 8, 2014

Misteri kupu-kupu gergasiBEBERAPA ekor kupu-kupu gergasi yang ditemui di Masjid Negeri Sultan Ahmad Shah di Kuantan, Pahang baru-baru ini.


SELASA lalu, akhbar melaporkan fenomena kemunculan ribuan kupu-kupu gergasi sejak seminggu lalu di bandar Kuantan, Pahang di samping beberapa negeri lain di Malaysia yang menimbulkan tanda tanya dalam kalangan penduduk.
Rama-rama berwarna hitam dan bertompok putih itu menjadi topik perbualan disebabkan jumlahnya yang begitu banyak berbanding tahun-tahun sebelum ini.
Serangga bersayap itu dilihat sangat aktif pada waktu malam dan sering mengerumuni kawasan yang melimpahkan cahaya lampu.
Malah, ia turut mengerumuni padang Stadium Darul Makmur ketika perlawanan bola sepak Pahang menentang Johor Darul Takzim dalam saingan separuh akhir Piala FA, 30 Mei lalu.
Menurut pakar entomogi di Pusat Pengajian Sains Kaji Hayat, Universiti Sains Malaysia, Prof. Che Salmah Mat Rawi, kupu-kupu itu dikenali dengan nama saintifik Lyssa zampa docile.
Tidak berbahaya
Katanya, pelbagai teori boleh dikaitkan dengan kemunculan kupu-kupu itu termasuk faktor perubahan cuaca yang menyebabkan peningkatan mendadak bilangan serangga itu di bandar Kuantan baru-baru ini.
“Lazimnya, serangga ini mendiami kawasan tanah tinggi tetapi ada kemungkinan ia boleh ditemui dengan banyak di kawasan penanaman atau pembangunan pada Mei hingga Ogos setiap tahun.
“Serangga yang bersifat nokturnal ini sangat aktif pada waktu malam dan mudah tertarik dengan cahaya lampu. Pada siang hari, ia akan berehat dan mendiami kawasan teduh dan sejuk seperti bumbung rumah atau pokok besar,” katanya.
Che Salmah berkata, faktor tarikan lampu, perubahan cuaca, banyak sumber makanan serta tiada musuh yang mengancam keselamatannya turut mempengaruhi kemunculan serangga ini.

KUPU-KUPU gergasi ini sering muncul pada bulan Mei hingga Ogos.


“Walaupun kajian menyatakan serangga ini tidak beracun, namun ia mungkin menyebabkan kegatalan pada kulit jika disentuh.
“Bulu pada kepaknya pula dapat mengganggu sistem penafasan dan amat sensitif terhadap penghidap asma,” katanya.
Selain Malaysia, kehadiran kupu-kupu gergasi itu turut disaksikan di Singapura. Menurut pakar rama-rama di Muzium Sejarah Semula Jadi Lee Kong Chian, Khew Sin Khoon, kemunculan kupu-kupu tersebut disebabkan faktor cuaca.
Ujarnya, walaupun muncul sepanjang tahun, ia mencatatkan peningkatan pada bulan Mei hingga Ogos, dengan menunjukkan tanda-tanda awal kemunculan pada bulan April.
Seorang pensyarah di Jabatan Sains Biologi, Universiti Nasional Singapura, N. Sivasothi berkata, serangga yang muncul kali ini merupakan yang terbesar pernah dilihat sejak tahun 2005.
Setakat ini, pihaknya telah menerima lebih daripada 700 rekod kemunculan serangga tersebut di Singapura.
Kupu-kupu yang ditemui di Singapura, Indonesia dan Malaysia itu dipercayai muncul dari kawasan hutan.
Jangka hayat kupu-kupu itu juga tidak panjang. Ia hanya mampu hidup selama dua minggu selepas bertukar daripada seekor ulat beluncas kepada kupu-kupu dewasa.
Untuk menjadi seekor kupu-kupu dewasa, ulat beluncas perlu sentiasa makan sehingga enam minggu sebelum membentuk kepompong.
Kehidupan serangga itu lebih terarah semata-mata untuk pembiakan spesiesnya dan hidup liar di hutan hujan tropika di Asia Tenggara.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0608&pub=Kosmo&sec=Rencana_Utama&pg=ru_02.htm#ixzz3416uMq66 
Hakcipta terpelihara 

Api misteri cetus ketakutan


API misteri membakar papan seterika secara tiba-tiba ketika wartawan berada di rumah Nurfizah di Kampung Sungai Kuning, Selama, Perak semalam.


LARUT - Sebuah keluarga kini kebingungan apabila kediaman rumah kayu mereka di Kampung Sungai Kuning, Rantau Panjang dekat sini kerap diserang api misteri sejak sebulan lalu.
Terbaharu api tersebut muncul dan membakar sejadah serta papan seterika ketika wartawan Kosmo! Ahad melakukan tinjauan di rumah berkenaan semalam.
Seorang penghuni yang mahu dikenali sebagai Nurfizah Ahmad berkata, pelbagai ikhtiar telah dilakukan bagi mengatasi masalah tersebut termasuk menggunakan khidmat bomoh tetapi gagal.
"Api misteri muncul di banyak tempat terutama bilik secara mengejut pada waktu siang.
"Kadangkala ia membakar plastik, rak pakaian, buku sekolah, sejadah dan sebagainya," katanya kepada Kosmo! Ahad semalam.
Beliau berkata, dalam kejadian semalam segumpal rambut turut ditemui salah seorang anak saudaranya, Norain Nabila.
"Selain itu baju dan surat misteri yang entah dari mana datangnya turut dijumpai di kawasan rumah kami menyebabkan kami menjadi sangat takut," katanya.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0608&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_01.htm#ixzz33zbtKqAv 
Hakcipta terpelihara