Pages

Saturday, January 26, 2013

Warga Barat digesa tinggalkan Benghazi

SEBUAH kenderaan polis dilihat ditempatkan di luar Konsut Sweden di Benghazi disebabkan ancaman . Perancis menyertai Britain, selain negara-negara Eropah dan Australia dalam menarik rakyatnya keluar Benghazi berikut ancaman. - Foto AFP SEBUAH kenderaan polis dilihat ditempatkan di luar Konsut Sweden di Benghazi disebabkan ancaman . Perancis menyertai Britain, selain negara-negara Eropah dan Australia dalam menarik rakyatnya keluar Benghazi berikut ancaman. - Foto AFP 5 negara gusar ancaman ala Algeria terhadap rakyat di Libya

LONDON: Britain, Jerman, Kanada, Belanda dan Australia semalam menggesa warga negara masing-masing meninggalkan kota Benghazi di timur Libya dengan segera.
Lima negara itu bimbang pekerja mereka akan menerima nasib sama seperti yang berlaku di Algeria, baru-baru ini.Awal bulan ini, Konsul Itali yang berada dalam kereta ditembak tetapi tidak cedera. Pegawai Eropah berkata, sekolah adalah antara sasaran.

Kami sedar ada ancaman serius terhadap warga Barat di Benghazi. Ada risiko mereka menjadi sasaran di Libya selepas Perancis campur tangan di Mali bulan ini," Kenyataan Jabatan Hal Ehwal Luar Australia


Tutup kedutaan

Britain menutup kedutaannya di Benghazi dan mengeluarkan notis rasmi supaya warga negaranya tidak pergi ke kota kedua terbesar Libya selain tempat lain di negara berkenaan.

Langkah itu diambil beberapa jam selepas Perdana Menteri Britain, David Cameron memberi amaran serangan terhadap sebuah loji gas di Algeria sebahagian kempen berpanjangan terhadap pengganas di seluruh dunia.
“Kami sedar ancaman terhadap warga Barat di Benghazi dan menggesa rakyat Britain supaya keluar dengan segera,” menurut kenyataan Pejabat Hal Ehwal Luar Britain, di sini.

Amaran sama disiarkan Jabatan Hal Ehwal Luar Australia. Jerman dan Belanda turut mengambil langkah sama.

Seorang pegawai Jabatan Hal Ehwal Luar Kanada mengesahkan e-mel menasihatkan warga negara itu keluar dari Benghazi sudah dihantar kepada mereka.

Kerajaan Libya memberi reaksi marah terhadap amaran berkenaan kerana tiada maklumat baru mewajarkan langkah itu.

Libya tuntut penjelasan

Timbalan Menteri Dalam Negeri Libya, Abdullah Massoud, terkejut dengan tindakan lima negara berkenaan dan menuntut penjelasan lanjut.

“Kami sedar ada masalah keselamatan di Benghazi tetapi tiada maklumat perisikan baru mewajarkan langkah itu, katanya. - AFP/AP

Wanita temui beg tangan selepas tujuh tahun dicuri

Parveen AshrafParveen Ashraf bersama beg tangannya yang hilang 7 tahun lalu.
PETERBOROUGH - Seorang wanita terkejut selepas menemui semula beg tangan yang hilang tujuh tahun lalu berserta wang tunai £250 (RM1,200) di dalamnya.

Parveen Ashraf, 47, berkata, beg tangan itu dicuri ketika rumahnya di Peterborough, Britain dipecah masuk pada 2006.

“Seorang individu menemui beg itu kira-kira 300 kilometer dari rumah saya,” katanya.

Menurutnya, pencuri itu dikatakan 'kurang cerdik' kerana gagal menemui wang dan beberapa cek tunai di dalamnya.

“Semua barangan peribadi dan wang tunai tidak diambil,” katanya. - Daily Mail

15,000 buaya terlepas di Afrika

Buaya Buaya yang terlepas selepas kejadian banjir yang melanda wilayah utara Afrika Selatan.
CAPE TOWN - Penduduk di sebuah kampung terpaksa berkurung di rumah gara-gara ribuan buaya dipercayai berkeliaran selepas kejadian banjir melanda di wilayah utara Afrika Selatan.

Sebanyak 15,000 buaya bersaiz hingga lima meter panjang dikatakan terlepas dari Taman Buaya Rakwena selepas air sungai Limpopo melimpah ke kampung berdekatan.

Pengurus taman buaya itu, Langman berkata, empangan air di taman itu terpaksa dibuka kerana paras air ketika banjir mencecah tiga meter.

“Kami menggesa penduduk berhati-hati dengan buaya liar ini kerana kebanyakannya berada dalam kelaparan,” katanya. - AFP

Tidak Tahu Baca Qur’an, Kuburnya Bercahaya Menjulang Ke Langit."Suatu kisah yang diceritakan dalam tazkirah ramadhan di Masjid Sultan Zainal Abidin Kuala Terengganu yang sangat mengharukan dan mampu menitis air mata. 

Seorang lelaki melewati sebuah kawasan perkuburan di suatu malam yang kelam dan sunyi. Tiba-tiba ia terpandang suatu cahaya yang terang benderang muncul dari sebuah kubur, dan terus menjulang ke langit. Dia merasa sedikit ketakutan dan berdebar.

Terpegun dan kaku melihat kejadian itu. Dia terfikir kemungkinan kubur ini adalah kubur seseorang yang sangat istimewa. Samada ia seorang waliyullah atau ulamak atau orang soleh yang istimewa kedudukannya di sisi tuhan. Diambilnya sebatang kayu lalu dipacak di atas kuburan yang bercahaya itu.

Keesokannya lelaki itu datang lagi ke kawasan perkuburan itu dengan ditemani orang kampung. Beliau ingin menyelidiki dan ingin mengetahui kubur siapakah yang sangat ajaib itu.

Apakah seorang tuan guru atau waliyullah atau alim ulamak atau orang soleh yang terkenal?.

Bila bertanya kepada orang kampung, mereka kehairanan kerana apa yang mereka ketahui dan pasti ini adalah kubur seorang lelaki tua, yang pernah mendiami sebuah pondok dihujung kampung bersama isterinya. Untuk mengetahui dengan lebih lanjut , lelaki itu berkunjung kerumah simati dan bertemu dengan isteri simati lalu menceritakan keajaiban yang dilihat diperkuburan suaminya.

Anehnya isteri simati terkejut dan kehairanan. Dia sangat mengenali suaminya. Suaminya bukan siapa-siapa . Suaminya seorang petani kecil. Bukan seorang kiyai, bukan seorang ahli ibadat, bukan orang soleh, apa lagi bukan imam, bukan muazzin, bukan guru quran. Malah suaminya tidak pandai membaca quran dan dia tidak pernah mendengar suaminya membaca quran. Hal ini benar-benar menimbulkan kehairan kepada lelaki tersebut dan isteri simati.

Akhirmya lelaki itu bertanya apakah perkara-perkara aneh yang simati selalu lakukan dalam kehidupan sehari-harinya. Akhirnya isteri simati teringat suatu perkara yang selalu dilakukan oleh si mati, setiap kali sebelum tidur pada setiap malam. Katanya , setiap malam sebelum tidur suaminya akan mengambil wudhuk, kemudian masuk di dalam suatu bilik lalu diambilnya al qur'an di atas rak, lalu dicium dan dipeluknya dengan penuh kecintaan dan kasih sayang.

Ia akan duduk dan membelek al qur'an itu sehelai demi sehelai seperti sedang membaca, sedangkan ia seorang yang buta al qur’an. Dia akan meraba-raba ayat-ayat qur’an itu dengan tangannya , seolah-olah sedang menyentuh dan membelai sesuatu yang sangat dikasihi. Tambah isteri simati lagi, ia pernah mendengar rintihan dan esakan tangis suaminya yang sangat sedih, mendayu-dayu dengan penuh penyesalan.

“Tuhanku! ampunkanlah aku kerana aku tidak mampu membaca kalimah mu. Janganlah engkau hukum aku di atas kebodohanku ini.”
“Wahai Kalam Allah, maafkan kesalahan ku. Aku tidak mampu membaca kalimah mu. Aku tidak dapat bersahabat dengan mu. Aku tidak dapat memahami mu. Tapi aku sangat mengasihi mu. Aku sangat mencintaimu. “
“Wahai Kalamullah, jangan lah engkau mendakwa aku, jangan engkau menuduh aku dihadapanTuhan diakhirat nanti”.
Cerita isteri simati lagi. Kadang-kadang suaminya tertidur di dalam bilik itu ditemani alqur’an buah hati kesayangannya.

Begitulah suaminya setiap malam sebelum tidur. Lelaki itu meminta untuk melihat alquran kesayangan suaminya itu. Benar dan sangat mengharukan apabila ia melihat naskah yang mulia itu kelihatan lusuh, helaian-helaiannya kelihatan selalu dibelek berkali-kali. Dan ada bekas-bekas airmata di kertasnya ,tanda seseorang sering menangis berjurai airmatanya tatkala membuka lembaran yang maha suci ini.

Pastinya lelaki ini sangat mulia peribadinya. Hatinya telah bersatu dengan ruh al qur’an. Dia sangat mengasihi kalimat tuhan dengan sesungguhnya. Bererti ia mengasihi tuhan dengan seluruh jiwa dan raganya. Marilah kita menghidupkan alquran di dalam masjid kita, di dalam rumah kita, di dalam diri kita, sepanjang masa. Perkisahan ini ditulis dan disesuaikan semula untuk bacaan semua."

Kemunculan kerajaan Khilafah semakin hampir

Jika Arab Spring berlangsung begitu cepat di Tunisia, Yaman, dan Mesir, tidak dengan Syria.Meski sudah hampir dua tahun, revolusi di Syria belum berhenti. Para pejuang Islam dan kaum Muslimin menginginkan hal yang berbeza dengan negara-negara jirannya. Mereka tak mau lagi demokrasi dan dipimpin rejim boneka. Bagaimana hujung perjuangan rakyat Syria ini, wartawan Tabloid Media Umat Joko Prasetyo menemubual Pengerusi Lajnah Tsaqafiyah DPP HTI Hafidz Abdurrahman. Ini petikannya.

Apa catatan penting anda berkaitan dunia Islam selama 2012?

Peristiwa yang paling menonjol pada tahun 2012 adalah Revolusi Syam di Syria. Ketika Arab Spring hampir berakhir setelah tumbangnya beberapa rejim despot di Mesir dan Yaman, serta permulaan mahkamah terhadap rejim-rejim tersebut, seperti yang berlaku di Tunisia dan Mesir, justeru Revolusi Syam ini membara.

Apa bezanya Arab Spring pada umumnya dengan Revolusi Syam?

Revolusi ini berbeza dengan revolusi-revolusi rakyat di Tunisia, Mesir, Bahrain, Libya, Yaman dan beberapa kawasan yang lain. Ciri yang membezakan Revolusi Syam dengan Revolusi di Dunia Arab yang lain adalah sifat keislamannya.

Jika Revolusi di dunia Arab yang lain menuntut ditumbangkannya rejim boneka, maka Revolusi Syria tidak hanya itu. Mereka juga menuntut dilaksanakan syariah dan tegaknya khilafah. Bahkan, majoriti pejuang Islam di sana telah menandatangi mitsaq al-'Amal li Iqamati al-Khilafah (Komunike Perjuangan untuk Menegakkan Khilafah).

Apa peranan Hizbut Tahrir di Syria?

Meski selama beberapa dekad sebelumnya telah dihapuskan oleh rejim Ba'ats, sejak dipimpin oleh Hafiz Assad, kini Hizbut Tahrir muncul kembali di tengah-tengah umat untuk membimbing dan memandu arah dan perjalanan Revolusi Syam ini.

Hizbut Tahrir, sebagai parti ideologi, benar-benar menyedari tanggung jawabnya, bukan hanya kepada rakyat Syam, tetapi juga kepada Allah, Rasul-Nya dan seluruh umat Islam. Kerana itu, siang dan malam, Hizbut Tahrir terus bekerja keras untuk mengawal Revolusi Islam ini hingga mencapai tujuannya, iaitu tumbangnya rejim kufur Bashar, kemudian menggantikannya dengan khilafah.

Hizbut Tahrir menyediakan para pejuang Islam di sana untuk menandatanganiMitsaq al-'Amal li Iqamati al-Khilafah. Hizbut Tahrir juga telah menyiapkan Ruud Negara Khilafah yang siap pada bila-bila saja diterapkan. Hizbut Tahrir juga telah mempersiapkan para aktivis terbaiknya untuk menjalankan roda pemerintahan.

Bagaimana dengan kesedaran umat akan kewajipan menegakkan kembali syariah dalam bingkai khilafah?

Dalam kes Syria, kesedaran itu jelas-jelas nyata. Ketika revolusi ini hendak dibajak oleh agen-agen Barat yang menyusup di tengah-tengah mereka, baik melalui gabungan nasional, pembangkang karbitan, hingga penyusupan di tengah-tengah aksi, seperti yang terjadi di Banash, semuanya berjaya digagalkan. Ini bukti, bahawa kesedaran politik umat jelas semakin menguat.

 Peluang penubuhan khilafah di dunia Arab?

Peluang penubuhan khilafah Islam di wilayah-wilayah tersebut tidak boleh dilepaskan dari kembalinya kesedaran politik dan keberislaman kaum Muslim di sana. Terlebih, ketika rejim boneka sokongan Barat dengan sistem monarki, republik dan demokrasinya jelas-jelas telah merampas hak-hak politik mereka, dan gagal menyejahterakan kehidupan mereka.

Kaum Muslim di kawasan tersebut juga masih meyakini Islam sebagai akidah dan sistem kehidupan mereka, hanya saja mereka tidak dapat melaksanakannya kerana hak-hak politik mereka dirampas oleh rejim zalim itu.

Sejarah khilafah dengan segala kejayaannya juga menjadi sebahagian dari sejarah mereka. Mereka boleh membandingkan, terlebih ketika mereka mengalami nasib tragis seperti saat ini. Di zaman khilafah mereka dihormati oleh kawan dan lawan, tetapi di bawah rejim boneka, mereka dinistakan, dan bahkan dibunuh di sana sini.

Itu pula yang memotivasi rakyat Syria untuk melawan rejim zalim?

Inilah yang mendorong para pejuang di Syria di satu pihak, serta Barat dan Timur dengan seluruh boneka mereka di pihak lain. Kerana itu, Revolusi Syam ini lebih alot berbanding dengan Revolusi di Tunisia, Mesir, Libya dan Yaman.Meski kini telah memasuki babak akhir, setelah hampir semua wilayah jatuh ke tangan pejuang Islam. Tinggal Damaskus.

Dari aspek sebab-akibat, semuanya ini boleh membawa kepada wujudnya janji Allah, tegaknya kembali khilafah.

Dalilnya?

Allah menyatakan dengan tegas dalam Al-Quran Surah an-Nur: 55. Pertama, ayat ini bermula dengan, "wa'ada-Llahu (Allah berjanji) .." yang menunjukkan jaminan kepastian akan wujudnya apa yang dijanjikan.

Kedua, janji yang dijanjikan itu diungkapkan dengan menggunakan ayat yang jelas, "La yastakhlifannahum (Dia sunguh-sungguh akan memberikan Khilafah [kekuasaan] kepada mereka)." Frasa ini mempunyai makna yang mendalam, kerana disusun dari, Lam yang merupakan jawab dari sumpah Allah , diakhiri dengan nun yang digandakan (tasydid), atau disebut nun taukid tsaqilah, yang bermaksud "penegasan ganda".

Ditambah pilihan lafaz, yastakhlifa yang merupakan satu akar kata dengan lafaz khilafah. Semuanya ini tidak boleh diertikan lain, kecuali bahawa janji berdirinya khilafah ini merupakan janji yang pasti.

Mungkin ada yang mengatakan, bahawa janji ini sudah tamat, kerana sudah pernah terjadi sebelumnya. Namun, andaian ini jelas salah. Kerana konteks janji ini berlaku tanpa batas.

Selain itu, wujudnya kembali janji ini juga dikuatkan oleh hadis Ahmad dari Nu'man bin Basyir yang menyatakan kembalinya Khilafah 'ala Minhaj an-Nubuwwah merupakan fasa akhir selepas era Nubuwwah, Khilafah, Mulkan' Adhdhan dan Mulkan Jabariyyan.

Bila melihat pendedahan anda di atas, bererti sangat mungkin khilafah berdiri di Syria?

Sangat mungkin. Banyak dalil yang menguatkan ghalabat ad-dzann kita. Antara lain, sabda Nabi, "Inna-Llah takaffala bi ahl Syam (Sesungguhnya Allah menjamin penduduk Syam)."

Juga, "Syam uqru dar al-Islam (Syam pusat negeri Islam)" serta, "Idza fasada Ahlu Syam la khaira fikum (Jika penduduk Syam rosak, maka tidak ada kebaikan pada kamu)." Semuanya ini semakin menguatkan optimisme kita, bahawa khilafah akan tegak di sana.

Pada 2013?

Sangat mungkin. Meski, perlu dicatat, bahawa masalah timing ini adalah masalah ilmu Allah, yang tidak boleh dijangka oleh sesiapa pun. Memang benar, saat ini, para pejuang Islam telah menguasai hampir seluruh wilayah Syria, kecuali Damsyik.

Mereka juga mendapat sokongan penuh dari rakyat yang tidak hanya menginginkan tumbangnya rejim Kufur Bashar, tetapi juga menginginkan tegaknya syariah dan khilafah.

Bahkan, pelbagai rampasan revolusi yang hendak dilakukan oleh kaum kafir penjajah dan bonekanya juga berjaya digagalkan. Semuanya ini menguatkan optimisme kita, bahawa detik-detik penubuhan khilafah itu semakin dekat.

Namun, harus dicatat pula, bahawa Barat dengan seluruh rejim bonekanya tidak akan tinggal diam.

Rencana Turki, Iran, Qatar, Saudi termasuk Hizbullah-yang digelar para pejuang Islam dengan Hizbussyaithan-dan Mesir dengan Ikhwan-nya ini utusan khas PBB, Lakhdar Brahimi, hak asasi manusia dan NATO yang sudah menyiapkan pencerobohan ketenteraan ke Syria dengan kedok misi kemanusiaan adalah bukti, bahawa mereka tidak akan membiarkan khilafah ini berdiri di Syria menggantikan rejim Bashar. Semua faktor ini boleh menghalang dan melambatkan penubuhan khilafah.

Apa yang harus dilakukan agar faktor penghambat dan penunda ini boleh diatasi?

Faktor yang paling dominan adalah masih kuatnya sokongan ketenteraan kepada rejim Bashar. Mengapa di Mesir Husni Mubarak boleh dijatuhkan dengan cepat, kerana faktor sokongan tentera. Libya, Yaman dan Tunisia juga sama. Selain itu, revolusi di negara-negara tersebut tidak seperti di Syria, yang terang-terangan menuntut syariah dan khilafah.

Bashar, bukan hanya dilindungi oleh tentera, tetapi juga oleh AS, Rusia dan sekutunya. Kerana itu, jika boleh dilakukan segera, maka sokongan ketenteraan yang menjadi tulung punggung Bashar harus segera ditarik supaya menyokong perjuangan rakyat Syria. Ini sudah terjadi di beberapa tempat.

Langkah lain, tentu dengan melumpuhkan kuasa Bashar. Boleh dengan membunuh Bashar, seperti yang dilakukan terhadap Qadafi, atau pasukan yang menyokong kuasa Bashar.sumber

Hikmah disebalik perubahan warna langit ketika masuk waktu Solat

1. Waktu solat Subuh

Jika kita sering memperhatikan waktu selepas subuh, apalagi menjelang siang, langit seringkali berwarna biru yang diselangi dengan merah (oren) yang dihasilkan oleh sinar mentari yang akan terbit.

Dalam Islam, tidur selepas subuh sangat dilarang kerana akan ketinggalan rezeki. Seperti Sabda Rasulullah: "Ya Allah berikanlah keberkatan kepada umatku di pagi harinya," (HR. Abu Daud no. 2606, Tirmidzi no. 1212, Ibnu Majah no. 2236, sahih At-Targhiib waTarhiib no, 1693)

Selain itu, mengapa kita tidak dibenarkan tidur selepas subuh adalah kerana warna biru mempengaruhi kelenjar tyroid. Bila kelenjar tyroid kita lemah, kita akan menghadapi masalah kehausan sepanjang hari.

Pada waktu Subuh, alam berada dalam spektrum warna biru muda yang bersamaan dengan frekuensi tiroid yang mempengaruhi sistem metabolisma tubuh.

Jadi warna biru muda atau waktu Subuh mempunyai rahsia yang berkaitan dengan rezeki dan komunikasi.

Mereka yang kerap tertinggal waktu subuhnya ataupun terlewat secara berulang-ulang kali, lama-kelamaan akan menghadapi masalah komunikasi dan rezeki. Ini kerana tenaga alam iaitu biru muda tidak dapat diserap oleh tiroid yang mesti berlaku dalam keadaan roh dan jasad dalam keadaan tidur dalam erti kata lain lebih baik terjaga daripada tidur. Di sini juga dapat kita ambil hikmah untuk solat di awal waktu.

Bermulanya saat azan subuh, tenaga alam pada waktu itu berada pada tahap optimum. Tenaga inilah yang akan diserap oleh tubuh melalui konsep resonansi pada waktu rukuk dan sujud. Jadi mereka yang terlewat Subuh sebenarnya sudah mendapat tenaga yang tidak optimum lagi.


2. Waktu solat Zohor

Ketika ini warna kuning mendominasi atmosfera. Mengurangkan makan pada waktu kuning (siang hari) ialah amalan terbaik untuk menjaga supaya pemikiran menjadi kreatif, tajam, dan peka. Kita juga amat digalakkan untuk melakukan puasa sunat Isnin dan Khamis untuk menggurangi beban kerja organ pencernaan.

Spektrum warna pada waktu ini bersamaan dengan frekuensi perut dan hati yang berkaitan dengan sistem pencernaan. Warna kuning ini mempunyai rahsia yang berkaitan dengan keceriaan. Jadi mereka yang selalu ketinggalan atau terlewat Zuhurnya berulang-ulang kali dalam hidupnya akan menghadapi masalah di perut dan hilang sifat cerianya.


3. Waktu solat Asar

Kemudian warna alam akan berubah kepada warna oren, iaitu masuknya waktu Asar di mana spektrum warna pada waktu ini bersamaan dengan frekuensi prostat, uterus, ovari dan testis yang merangkumi sistem reproduktif.

Rahsia warna orange ialah kreativiti. Orang yang kerap tertinggal Asar akan hilang daya kreativitinya dan lebih malang lagi kalau di waktu Asar digunakan untuk tidur.

4. Waktu solat Maghrib

Menjelang waktu Maghrib, alam berubah ke warna merah dan di waktu ini kita kerap dinasihatkan oleh orang tua agar tidak berada di luar rumah. Ini kerana spektrum warna pada waktu ini menghampiri frekuensi jin dan iblis (infra-red) Ini bermakna jin dan iblis pada waktu ini amat bertenaga kerana mereka bergema dengan alam. Mereka yang sedang dalam perjalanan juga sebaiknya berhenti dahulu pada waktu ini dengan menunaikan solat Maghrib dulu.

Rahsia waktu Maghrib atau warna merah ialah keyakinan, frekuensi otot, saraf dan tulang.

Tahukah anda bahawa warna merah yang dipancarkan oleh alam ketika itu mempunyai resonansi yang sama dengan jin dan syaitan. Kita lebih baik untuk berada di dalam rumah pada waktu maghrib ini.

5. Waktu solat Isyak

Apabila masuk waktu Isyak, alam berubah ke warna merah dan seterusnya memasuki fasa kegelapan. Waktu Isyak ini menyimpan rahsia ketenteraman dan kedamaian di mana frekuensinya bersamaan dengan sistem kawalan otak.

Mereka yang kerap ketinggalan Isyanya akan selalu berada dalam kegelisahan. Alam sekarang berada dalam kegelapan dan sebetulnya, inilah waktu tidur dalam Islam di mana keseluruhan sistem tubuh berada dalam keadaan relaks atau berehat. Allahu alam bi shawwab.sumber

Negara manakah yang paling ramai dihuni Yahudi?

Selama ini tidak banyak data dan peta demografi orang-orang Yahudi di seluruh dunia.

Negara mana yang paling ramai dihuni oleh orang Yahudi?

Sudah tentu negara yang pertama paling ramai dihuni oleh bangsa Yahudi adalah Israel dengan jumlah penduduknya 5313800 (40% dari jumlah keseluruhan populasi Yahudi dunia).

Data-data ini dapat memberikan sebuah gambaran yang mendalam pada peringkat dasar setiap negara, yang berkaitan dengan politik, ekonomi, perdagangan, pertahanan-keselamatan, budaya, ilmu pengetahuan, teknologi-maklumat, dan bahkan bidang pertanian.

Semakin ramai jumlah orang Yahudi di sebuah negara, semakin kuat pengaruhnya terhadap aspek-aspek polisi pemerintahan di sebuah negara. Ini sudah menjadi fakta yang sifatnya umum. Negara-negara yang jumlahnya penduduk Yahudi, cukup banyak, maka negara itu, sudah betul-betul berada dalam 'genggaman' golongan Yahudi.

Ini kerana orang Yahudi selalu membina jaringan yang sangat kuat, berdasarkan hubungan darah (ras), ideologi (agama), dan kepercayaan atau mitos bahawa bangsa Yahudi adalah bangsa pilihan 'tuhan'.

Di luar Israel, sepuluh negara yang jumlah Yahudinya paling banyak adalah: Amerika jumlah Yahudi 5.275.000 (40% dari jumlah keseluruhan populasi dunia), Perancis jumlah Yahudi 491.000 (3.8% dari jumlah keseluruhan populasi Yahudi dunia), kanada jumlah Yahudi 373.000 ( 2.9% dari jumlah keseluruhan populasi Yahudi dunia), Britain jumlah Yahudi 297.000 (2.3% dari jumlah keseluruhan populasi Yahudi dunia), Rusia 228.000 (1.7% dari jumlah keseluruhan populasi Yahudi dunia), Argentina jumlah Yahudi 184.000 (1.4% dari jumlah keseluruhan populasi Yahudi dunia ), German jumlah Yahudi 118.000 (0,9% dari jumlah keseluruhan populasi Yahudi dunia), Australia jumlah Yahudi 103 (0.8% dari jumlah keseluruhan populasi Yahudi dunia), dan Brazil jumlah Yahudi 96,000 (0.7% dari jumlah keseluruhan populasi Yahudi dunia).

Dari data ini golongan Yahudi yang paling ramai di luar Israel, iaitu di Amerika yang jumlahnya mencapai 5.275.000 (40% dari jumlah keseluruhan populasi Yahudi dunia), maka Amerika sebagai negara 'super power' yang mempunyai pengaruh secara global, baik di bidang ekonomi, perdagangan, petahanan-keselamatan, dan memberi kesan sangat luas.

Di Amerika yang sangat terkenal adanya 'lobbi' Yahudi yang sangat berpengaruh seperti AIPAC dan JAC  yang semuanya mempengaruhi kehidupan nasional Amerika. Jadi dengan jumlah golongan Yahudi yang ramai, dan sudah masuk dalam semua institusi awam yang ada di Amerika, maka melihat keadaan seperti ini betapa Amerika sekarang ini para pemimpin Israel telah menganggap Amerika sebagai tanah air mereka. Israel dengan mudah mengawal dasar terhadap negara dan pemerintah Amerika.

Selain itu, beberapa negara Eropah yang sangat strategik iaitu 'Trioka' Perancis, Britain dan Jerman, terdapat populasi Yahudi yang besar (lihat jumlah daftar Yahudi). Disamping Rusia yang sejak zamannya Tzar, orang-orang Yahudi sudah mempunyai pengaruh yang sangat penting dalam kehidupan politik Rusia. Bahkan, sebahagian pemimpin politik dan ideologi Parti Komunis Rusia adalah Yahudi. Seperti Karl Marx, Lenin, Stalin dan lainnya. Bahkan, sekarang orang terkaya kedua di Rusia, Roman Abromovich, yang memiliki kelab bolasepak Chelsea adalah Yahudi.

Semua negara Barat, bergabung dalam kumpulan G8 (Kumpulan Negara Industri), di negara mereka masing-masing terdapat jumlah Yahudi yang ramai dan umumnya mereka mempunyai pengaruh yang sangat penting. Namun, semuanya yang menjadi 'episentrum' (pusatnya) adalah di Tel Aviv. Sedangkan, negara-negara lain, seperti Amerika, Perancis, Kanada, Britain, Rusia, dan Jerman, mereka hanya menjadi 'proxi' (tangan) Israel.

Lihat dalam kes konflik di Timur Tengah, sejak wujudnya negara haram "Israel" di tahun 1948 sehingga perang 1956, 1967, 1973 dan serangan Israel di Lebanon 1982 serta perang di Lebanon Selatan 2006. Terakhir pencerobohan Israel ke Gaza, semua menggunakan 'proxy', negara yang sudah di bawah bayang-bayang Israel.

Hikmah disebalik menangis kerana takut kepada ALLAH

Mengapa kadang-kadang kita menangis, dan siapa yang menetapkan fitrah (naluri) ini kepada kita yakni fitrah menangis? Seorang bayi sejak lahir ke dunia ini kita melihatnya menangis dan seseorang yang rapat dengan kita juga menangis. Maka menangis adalah fitrah Allah ciptakan pada diri manusia, dan kebanyakan orang-orang jahil meyakini bahawa menangis tidak ada manfaatnya. Akan tetapi terdapat beberapa kajian untuk membuktikan kebalikan dari keyakinan orang-orang jahil tersebut. 

Dalam al-Quran menyebutkan bahawa menangis adalah sifat yang baik namun dengan syarat bahawa menangis itu kerana rasa takut kepada Allah Subhanahu wa Ta'ala.

Beberapa pakar psikologi melontarkan satu idea "Perubatan Dengan Menangis"
Seperti dilaporkan dari laman Al-Sofwa satu penyelidikan dilakukan oleh para penyelidik AS dan Belanda menemui kebaikan disebalik menangis bahawa kebanyakan orang merasakan bertambah baiknya perasaan mereka setelah menangis dan pada saat yang sama hanya satu orang dari sepuluh yang keadaanya adalah buruk selepas itu (selepas menangis ).

Ahli psikologi dari University of South Florida, AS dan Universiti Tilburg, Belanda mendapati bahawa orang yang menangis dan mengeluarkan air matanya merasakan bertambah baiknya perasaan mereka.

Sebaliknya, tercatat bahawa sekitar satu pertiga dari 3000 orang yang mengikuti kajian kajian tersebut, perasaan mereka tidak baik selepas menangis. Hasil kajian ini diterbitkan dalam American Journal of Psychology mengaitkan antara manfaat menangis dengan tempat dan waktu menangis tersebut. Kajian ini melihat bahawa menangis memberikan kesan menenangkan, seperti pernafasan yang menjadi lambat dan hal ini dapat mengurangkan kadar denyutan jantung. Para penyelidik menganggarkan bahawa hal inilah menyebabkan mengapa manusia mengingat perkara yang positif selepas menangis dan menghidari perasaan tegang.

Para penyelidik melakukan penyelidikan mengenai tangisan di makmal dan mereka mendapati bahawa kebanyakan hasilnya adalah perasaan yang buruk. Mereka merumuskan bahawa sebabnya adalah keadaan tegang, imaginasi dan pemantauan. Hal-hal demikian akan menimbulkan perasaan-perasaan negatif yang menghalang kebaikan yang positif berkaitan dengan menangis.

Kajian ilmiah ini menguatkan apa yang ada dalam kajian sebelum ini, tentang manfaat-manfaat menangis yang dirasakan oleh para penyelidik di bidang psikologi. Namun para penyelidik tersebut tidak mengetahui cara menangis yang betul dan berkesan!

Menangis kadang-kadang boleh menjadi ubat untuk banyak penyakit akan tetapi dengan syarat bahawa tangisan tersebut disebabkan rasa takut kepada Allah Subhanahu wa Ta'ala. Dan itulah yang dikhabarkan Al-Quran kepada kami, dengan firman-Nya ketika menceritakan tentang orang-orang beriman yang khusyuk 'yang hati mereka merasakan pengaruh dari firman Allah, apa reaksi mereka? Allah Subhanahu wa Ta'ala berfirman tentang mereka:

(ويخرون للأذقان يبكون ويزيدهم خشوعا) [الإسراء: 109].

"Dan mereka menyungkur atas muka mereka sambil menangis dan mereka bertambah khusyu '." (Surah Al-Israa': 109)

Lihatlah bagaimana penjelasan Ilahi ini mengaitkan antara menangis dengan khusyu. Maka kedua-duanya adalah cara yang terbaik untuk mengubati penyakit-penyakit mental.

Menangis disebabkan rasa takut kepada Allah menambah kekhusyukan dan ketakutan kepada Allah pada diri seorang yang beriman, dan membuatnya lupa kepada kesedihan, dan kebimbangan-kebimbangan lain mengapa? Kerana orang yang dipengaruhi oleh firman Allah dan membayangkan kegerian-kegerian hari kiamat serta mengingat kebesaran Sang Pencipta, nescaya akan dapat menghindari masalah-masalah dan kesedihan-kesedihan yang dihadapinya sehingga dia lupa akan masalahnya. 

Ini adalah langkah pertama dalam proses menyelesaikan masalah apapun yang dihadapi iaitu dengan melihat masalah ini sebagai sesuatu yang remeh dan boleh diselesaikan sehingga dengan demikian dia akan mudah menyelesaikan masalah tersebut. Perkara ini telah ditegaskan oleh pakar psikologi dan program neuro-linguistic tentang penyelesaian masalah-masalah dan kesukarannya.

Oleh kerana itu, Allah Subhanahu wa Ta'ala menyebutkan berkaitan "menangis" di beberapa ayat di dalam al-Quran. Dia menjadikannya sebagai tempat untuk mendekatkan diri kepada Allah Subhanahu wa Ta'ala dan sebagai indikasi kejujuran seorang mukmin takutnya kepada Sang Pencipta, Yang Maha Berkuasa. Dia Subhanahu wa Ta'ala berfirman:

(أفمن هذا الحديث تعجبون * وتضحكون ولا تبكون * وأنتم سامدون * فاسجدوا لله واعبدوا) [النجم: 59 - 62].

"Maka apakah kamu merasa hairan terhadap pemberitaan ini. Dan kamu mentertawakan dan tidak menangi. Sedang kamu melengahkan (nya) Maka bersujudlah kepada Allah dan sembahlah (Dia). "(QS. An-Najm: 59-62)

Maka dalam nas al-Quran ini, Dia memerintahkan kita untuk menangis kerana takut kepada Allah dan agar kita menjauhi sia-sia serta menjauh banyak ketawa. Hhal itu tidak menghalang kita dari tersenyum yang juga tergolong sebagai ubat (untuk mengubati kesedihan dan masalah).

Dan sebagai penutup, wahai saudaraku tercinta:

"Sesungguhnya menangis,, khusyu ', dan do'a adalah resipi yang bagus untuk mengubati ketegangan jiwa. Kita memohon kepada Allah Subhanahu wa Ta'ala agar menjadikan kita termasuk di antara golongan yang Allah berfirman tentang mereka:

(إنهم كانوا يسارعون في الخيرات ويدعوننا رغبا ورهبا وكانوا لنا خاشعين) [الأنبياء: 90]

"... Sesungguhnya mereka adalah orang-orang yang selalu bersegera dalam (mengerjakan) perbuatan-perbuatan yang baik dan mereka berdo'a kepada Kami dengan harap dan cemas. Dan mereka adalah orang-orang yang khusyu 'kepada Kami. "(Surah Al-Anbiyaa': 90)

Oleh itu perlunya kita di zaman ini berdo'a, kekhusyukan, dan tangisan yang disebabkan kerana rasa takut kepada Allah. 

Semoga Allah melepaskan kesedihan-kesedihan kita dan memberikan kesabaran kepada kita kerana tidak ada pemberiaan dari Allah yang lebih luas berbanding kesabaran sebagaimana yang disabdakan oleh Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam. "
Diterjemahkan dari sumber islampos.com

Duit syiling dilelong pada harga lebih AS$10 juta
BENTUK depan duit syiling keluaran tahun 1794.


NEW YORK - Sekeping duit syiling perak keluaran tahun 1794 mencatatkan rekod apabila ia dilelong pada harga lebih AS$10 juta (RM30.44 juta) di sini kelmarin.
Syarikat Legend Numismatics yang beribu pejabat di bandar raya ini membeli duit syiling itu pada harga AS$10,016,875 (RM30,496,368.46).
Ia merupakan syarikat penjual duit syiling.
Duit syiling tersebut dipercayai yang pertama dikeluarkan oleh sebuah kilang duit syiling Amerika Syarikat. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0126&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_05.htm#ixzz2J1flXSKX 
Hakcipta terpelihara