Pages

Wednesday, September 18, 2013

Gunung Sinabung meletus kali kedua

Gunung Sinabung meletus kali keduaSeorang penduduk memegang erat anaknya ketika berpindah beramai-ramai dari sekitar gunung Sinabung yang meletus lagi. 5,956 penduduk berpindah minta kerajaan hantar bantuan

Tanah Karo: Gunung Sinabung meletus lagi awal semalam, dua hari selepas memaksa beribu-ribu penduduk dipindahkan apabila letusan pertama berlaku Ahad lalu.

Sinabung yang terletak di Sumatera Utara memuntahkan debu dan asap tebal sejauh lima kilometer ke udara tengah hari semalam, lapor agensi berita Antara.
Ini adalah letusan kedua sejak beberapa hari lalu dan hampir 6,000 orang sudah dipindah ke kawasan perlindungan sementara di sini.


Petugas pos pemantauan, Wendi berkata, gegaran meningkat kelmarin berbanding pada hari pertama letusan meskipun tidak memuntahkan lahar.

Gegaran 10 kali

Katanya, gegaran berlaku 10 kali mulai 12 tengah malam Ahad hingga 6 pagi Isnin lalu.

Seorang penduduk kampung Beras Tepu, Aktif Sembiring, berkata dia takut untuk pulang selepas berpindah Ahad lalu ke kawasan perlindungan.
“Kami tidak tahu berapa lama perlu tinggal di sini. Kami harap keadaan akan jadi lebih baik,” katanya.


Kira angka pelarian

Jurucakap Agensi Bantuan Bencana Kebangsaan (BNPB), Sutopo Purwo Nugroho dipetik Antara sebagai berkata, agensi berkenaan mengira angka pelarian di semua tempat perlindungan termasuk di dewan dan rumah ibadat.

Kebanyakan yang berpindah mempunyai kediaman dalam lingkungan tiga kilometer dari gunung itu dan meminta kerajaan Indonesia segera menghantar bantuan keperluan.

“Kami harap kerajaan akan menghantar selimut, susu dan makanan untuk bayi,” kata Nurliana beru Ginting, 42, dari kampung Sukandebi yang mempunyai tiga anak.
Ramai lagi yang perlukan bantuan ubat kerana ada yang batuk dan demam, katanya.
Ini kerana mereka terdedah kepada debu yang dimuntahkan Sinabung. - AGENSI

Bill Gates kekal individu terkaya di ASGAMBAR bertarikh 23 Mac 2011 menunjukkan Bill Gates dan isterinya, Melinda melayan seorang kanak-kanak di Kampung Jamsot dekat Patna, India.- AP


NEW YORK - Pengasas syarikat teknologi Microsoft, Bill Gates kekal individu paling kaya di Amerika Syarikat (AS) dengan nilai kekayaannya mencecah AS$72 bilion (RM234 bilion).
Jumlah itu merupakan kenaikan sebanyak AS$6 bilion (RM19 bilion) berbanding tahun lalu. Gates mengungguli senarai terbaharu 400 individu paling kaya di Amerika Syarikat (AS) yang dikeluarkan oleh majalah Forbes kelmarin.
Menurut Forbes, gabungan kekayaan golongan paling kaya di AS mencecah AS$2 trilion (RM6.48 trilion), meningkat daripada AS$1.7 trilion (RM5.51 trilion) pada tahun 2012.
Purata nilai bersih kekayaan mereka yang berada dalam senarai tersebut adalah sebanyak AS$5 bilion (RM16.1 bilion), angka tertinggi setakat ini.
Pelabur terkenal, Warren Buffett menduduki tempat kedua dengan kekayaan sebanyak AS$58.5 bilion (RM190 bilion), naik $12.5 bilion (RM40.6 bilion) dari tahun lalu.
Berada di tempat ketiga ialah pengasas Oracle, Larry Ellison dengan kekayaan sebanyak AS$41 bilion (RM133 bilion).
Selain menjadi antara bilionair paling muda, pengasas laman sosial Facebook, Mark Zuckerberg juga mencatat pertambahan kedua paling tinggi dengan kekayaan sebanyak AS$9.6 bilion (RM31 bilion). Zuckerberg yang baru berusia 29 tahun kini kembali berada dalam senarai 20 teratas selepas jatuh ke tangga 36 pada tahun lalu. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0918&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_07.htm#ixzz2fCA9rDcm 
Hakcipta terpelihara