Pages

Monday, January 11, 2016

Robot tunggang motosikal mahu pecah rekod Valentino Rossi


Mesin penunggang Motobot berhasrat memecahkan rekod litar milik
Mesin penunggang Motobot berhasrat memecahkan rekod litar milik juara MotoGP, Valentino Rossi. AGENSI
LONDON 10 Jan. – Syarikat permotoran, Yamaha bersama syarikat robot, SRI International mengumumkan berjaya membina robot penunggang motosikal dan bersedia untuk memadamkan rekod litar milik juara MotoGP, Valentino Rossi, tahun depan.
Mail Online melaporkan, penunggang yang dikenali sebagai Motobot itu dicipta untuk menunggang motosikal mengelilingi litar pada kelajuan paling tinggi.
Yamaha memberitahu, ciptaan terbaharu itu juga bakal digunakan untuk meningkatkan lagi keselamatan penunggang, selain memberi bayangan robot berkenaan merupakan produk perniagaan baharu pada masa depan.
“Matlamat akhir Motobot adalah untuk memadam rekod litar milik Rossi.
“Membina robot penunggang motosikal merupakan cita-cita kami. Untuk merealisasikannya, kami menjalin kerjasama dengan SRI International, syarikat kajian dan pembangunan utama dunia,” kata Pengarah Strategik Pembangunan Perniagaan Yamaha Motor Ventures, Amish Parashar.
Parashar berkata, projek Motobot sedikit sebanyak memberi kebaikan dari segi pengumpulan data visual operasi permotoran dan hubungan penunggang dengan sifat kenderaan bagi menghasilkan kenderaan yang lebih selamat pada masa depan.
“Kami juga berharap ciptaan ini akan menjadi perintis kepada pembinaan teknologi kenderaan tanpa pemandu.” ujarnya lagi.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/robot-tunggang-motosikal-mahu-pecah-rekod-valentino-rossi-1.178303#sthash.nKvbkjVO.dpuf

Majikan berhati mulia


Wasiatkan harta kepada pekerja kilang

Piero Macchi
Piero Macchi
ROME 10 Jan. - Pekerja-pekerja di sebuah kilang di Itali terkejut dan gembira apabila menerima bonus Krismas yang sebelum ini tidak dijangka, selepas syarikat berkenaan menerima sekeping cek bernilai ribuan euro yang diwasiatkan oleh majikan mereka yang meninggal dunia pada Jun lalu.
Berdasarkan laporan akhbar Corriera della Sera semalam, Piero Macchi yang merupakan pengasas syarikat Enoplastic yang menghasilkan tudung botol, gabus sintetik, dan label untuk botol minuman, secara senyap menukar wasiatnya sebelum meninggal dunia.
Dalam wasiatnya, Macchi menghadiahkan wang berjumlah 1.5 juta euro (RM6.63 juta) kepada pekerja di kilang syarikat itu di Bodio Lomnago, Banjaran Alps di Itali.
Anak Macchi, Giovanna yang kini Pengurus Bersama Enoplastic berkata, perkara itu diuruskan ibunya, Carla.
“Ibu turut menghantar sepucuk surat terima kasih dengan cek-cek yang diberikan kepada setiap pekerja,’’ katanya.
Cek berkenaan dikeluarkan sebelum Krismas dan setiap pekerja menerima antara 2,000 euro (RM8,845) hingga 10,000 euro (RM44,228) mengikut tahun perkhidmatan selain beberapa pekerja mendapat lebih banyak bonus daripada sepatutnya kerana kesempitan hidup.
Macchi menubuhkan Enoplastic pada 1957 dan mengeksport produknya ke lebih 80 negara. – AFP
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/majikan-berhati-mulia-1.178301#sthash.sMDj4xpZ.dpuf