Pages

Sunday, February 9, 2014

Lelaki berekor dianggap dewa


EKOR sepanjang 0.4 meter ini tumbuh pada belakang Chandre Oraon sejak lahir.


ALIPURDAR, India - Seorang pemetik teh berusia 35 tahun di sini diekori oleh ramai pengikut pada setiap hari kerana dia mempunyai ekor sepanjang 0.4 meter di belakang badannya.
Keganjilan pada badan lelaki berkenaan, Chandre Oraon menyebabkan mereka memujanya sebagai dewa.
Chandre yang mempunyai ekor sejak lahir dianggap sebagai jelmaan dewa monyet, Hanuman oleh sebahagian masyarakat Hindu.
Pada setiap hari, pengikut Hanuman dari seluruh India akan menziarahi Chandre di rumah lelaki itu dengan harapan dapat menyentuh ekornya bagi mendapat rahmat.
Seorang wanita, Monika Lakda berkata, dia berjalan selama semalaman untuk menemui Chandre di kediamannya dengan harapan lelaki itu dapat menyembuhkan anak saudaranya yang menghidap demam.
"Kami memberinya ubat tetapi tidak berhasil. Justeru saya datang menemui Chandre untuk meminta rahmat. Bayi berkenaan sembuh tidak lama selepas itu," katanya seperti yang dilaporkan akhbar Daily Mail.
"Kami percaya Chandre adalah jelmaan Hanuman," tambahnya.
Namun, bukan semua orang percaya ekor Chandre merupakan tanda dia adalah dewa.
Seorang pegawai perubatan tempatan, Bhushan Chakraborty memberitahu akhbar Indian Express bahawa di sebalik keganjilan fizikal Chandre, dia bukannya dewa monyet.
"Lelaki itu memanjat pokok, berkelakuan seperti monyet tetapi ekornya adalah disebabkan oleh kecacatan semasa lahir," kata Bhushan.
Keadaan fizikal lelaki itu, menurut Bushan berlaku apabila tulang belakangnya memanjang dengan tidak sempurna. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0209&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz2smHFx8RI 
Hakcipta terpelihara 

Robot trafik kawal lalu lintas di Congo


Salah sebuah robot trafik yang mengambil alih tugas polis trafik mengawal lalu lintas di wilayah Kinshasa, Congo. - AGENSI
KINSHASA 8 Feb. - Dua robot trafik mengambil alih tugas mengawal lalu lintas di persimpangan Boulevard Triomphal dan Huileries Avenue dalam wilayah Kinshasa, Congo, menurut laman web, Odditycentral, semalam.
Dilaporkan, kehadiran robot tersebut mendapat reaksi positif daripada pengguna jalan raya.
Menurut, seorang penduduk, Demouto Motumbo, dia berasa senang melihat teknologi yang digunakan itu.
"Apabila pegawai polis mengawal lalu lintas, keadaan masih tidak terkawal, namun begitu, sejak robot ini digunakan, pengguna jalan raya dilihat lebih menghormati undang-undang," katanya.
Robot setinggi 2.4 meter itu diperbuat daripada logam aluminium tahan karat bagi memastikan keadaan fizikal robot itu dilindungi daripada keadaan cuaca dan digerakkan menggunakan tenaga solar.
Beberapa kamera dipasang bagi merekod perjalanan trafik dan mendapatkan maklumat sebelum dianalisis dalam sistem komputer yang dipasang dalam robot berkenaan.
Jurutera, Isaie Therese yang mencipta robot tersebut berkata, sekiranya pengguna lalu lintas tidak mematuhi undang-undang, robot berkenaan akan merekod tindakan mereka itu dan surat saman akan dihantar kepada pesalah kemudian.
"Ini merupakan langkah kerajaan untuk mengurangkan kemalangan jalan raya di negara ini," katanya. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140209/lu_06/Robot-trafik-kawal-lalu-lintas-di-Congo#ixzz2smDxDHJq
© Utusan Melayu (M) Bhd