Pages

Tuesday, May 8, 2012

Kisah wanita tua dengan seekor kucing ditanah suci Makkah
By 
Lea Baiduri

Kisah ini mengenai seorang wanita tua berasal dari Perak yang menunaikan haji.

Wanita ini, kerana sudah tua dan uzur, lutut pun lemah dan sentiasa sakit, menggunakan kerusi roda semasa tawaf dan saie. Dia mengupah petugas Arab menolaknya, tujuh kali pusingan tawaf dan tujuh kali berulang alik antara Bukit Safa dan Marwah.

Beliau menunaikan tawaf rukun dan saie saja. Yang sunat tak mampu kerana uzur. Lagi pun wangnya hanya cukup-cukup saja.

Namun, ada satu amalan mulia dimiliki Muslimah ini. Yakni mencontohi sunnah Nabi s.a.w., mengasihani dan menyayangi kucing di desanya.

Dia amat suka memelihara kucing. Di rumahnya banyak kucing. Dia melayan makan dan minum kucing. Dia pungut kucing yang dibuang orang, diberikan makan dan minum, dirawat dan dimandikan dengan sabun wangi.

Walaupun banyak kucing jalanan itu lemah, sakit, kurus kering atau lumpuh, tetap diambilnya untuk dirawat di rumahnya. Ada yang berkudis dan sakit serius. Pendeknya rumahnya menjadi pusat kucing kurap.

Maka terkenal lah rumahnya jadi pusat rawatan kucing. Mana-mana kucing yang mati dikuburkan di kebunnya. Demikian begitu kasih Muslimah ini kepada makhluk Allah yang lemah lembut itu.

Justeru, ada kucing-kucing peliharaannya manja, gemuk dan sihat, serta cantik-cantik belaka, berkat khidmatnya, yang ikhlas.

Tahun itu beliau berangkat, menunaikan haji dengan menggunakan perkhidmatan Tabung Haji. Gembira dan sayu nian kalbunya, kerana hajatnya untuk ke Tanah Suci, solat di Masjidilharam dan melihat Baitullah di depan mata sudah terkabul sudah.

Ingin di hatinya untuk tawaf banyak-banyak seperti orang muda dan sihat. Tetapi apakan daya, lututnya sakit manakala badan uzur. Setelah solat fardu sentiasalah beliau memanjatkan doa dan pertolongan Allah, agar hajatnya dimakbulkan.

Pada suatu hari, semasa hendak pergi solat di Masjidilharam dengan keadaan bertongkat, beliau terjumpa seekor kucing yang kurus, comot, lemah dan lapar.

Apabila kucing itu hendak bangun berjalan, ia jatuh berkali-kali. Kasihan nian wanita tua itu melihat makhluk Allah itu menderita dan sengsara di kota suci Makkah.

Lantas diambilnya kucing itu, diurutnya tubuhnya yang lemah itu. Dibelikan sebungkus nasi berlauk dan diberikan minum air zam-zam yang murni.

Dengan takdir Allah, kucing itu pulih dan sihat. Kucing itu telah menggesel kaki Muslimah tadi, lalu menjilat kedua-kedua tapak kakinya. Ajaib sungguh, kaki dan lututnya yang sakit tadi, tiba-tiba menjadi sihat dan kuat, seperti orang muda.

Muslimah tua tadi dapat tawaf sebanyak-banyaknya, ikut suka hatinya. Tertunailah hajat yang terbuku di hatinya selama ini, berkat menolong seekor kucing di Makkah yang mulia itu..

Setelah tawaf wida (selamat tinggal) dan menziarahi Masjid Nabawi, hajah yang solehah tadi berserta rombongannya bersiaplah untuk pulang ke Malaysia.

Sewaktu hendak menaiki tangga pesawat di Jeddah, Muslimah tua tadi terlopong melihat seekor kucing yang mirip kucing yang ditolongnya sewaktu di Makkah dulu.

Kucing itu duduk di sisi tangga pesawat itu sambil matanya merenung sayu padanya. Apabila Muslimah tadi sampai ke anak tangga teratas, kucing tadi ghaiblah daripada pandangannya.

Demikianlah ganjaran dan berkat orang yang mengasihi kucing, seperti Nabi kita s.a.w. mengasihinya di dunia ini, lebih-lebih besarlah pahala menunggunya di alam akhirat nanti. Amin

WallahuA'lam


 

Belia di India berpusu-pusu derma sperma

Belia di India berpusu-pusu derma sperma - Global - Sinar Harian:

NEW DELHI - Jumlah belia yang menderma sperma di India meningkat dengan tiba-tiba selepas tayangan filem berjudul 'Vicky Donor', yang mengambil masa hanya 125 minit untuk mencapai sesuatu yang tidak berjaya dilakukan melalui kempen selama bertahun-tahun bagi menggalakkan golongan muda berbuat demikian.

Filem terbitan Bollywood arahan Shoojit Sircar ini berkisar tentang pendermaan sperma dan kemandulan.

Mula ditayang pada 20 April di kira-kira 750 pawagam di India, filem ini diisytihar sebagai filem 'super hit'.

Sebelum filem komedi romantik ini menemui penonton, bank sperma yang membuka gerainya di institut perubatan, kejuruteraan dan pengurusan untuk menggalakkan golongan muda menderma sperma, tidak mendapat sambutan ramai.

Selepas 'Vicky Donor' memasuki pawagam, belia berbaris panjang di pusat in-vitro fertilisation (IVF) dan bank sperma untuk menghulurkan sumbangan mereka, lapor The Times of India.

"Pendermaan sperma kini tidak lagi dibincang secara sembunyi-sembunyi. Sebaliknya, ia dibahas secara terbuka - opsyen yang diterima ramai sebagai suatu usaha murni dan yang boleh menjana pendapatan tambahan," kata pakar kesuburan DrHimanshu Bavishi.

Penderma sperma ditawarkan antara Rs500 (RM27.51) dan Rs3,500 (RM193) bagi setiap sampel, bergantung pada kriteria kelayakan masing-masing dan permintaan pasangan yang inginkan anak.

Garis panduan sedia ada membenarkan seseorang lelaki menderma sperma sebanyak 85 kali sepanjang hayatnya.Bagaimanapun, pakar berpendapat pendermaan sperma lebih teknikal daripada yang didedahkan melalui filem itu.

"Sampel diambil dan disimpan di dalam inkubator selama lebih kurang enam bulan. Kemudian, ujian mengenai jangkitan dilakukan untuk mengesan pelbagai jangkitan, termasuk HIV.

Hanya selepas semua formaliti itu selesai, barulahsampel berkenaan digunakan. Bagaimanapun, ganjaran yang diberi tidaklah selumayan yang disangka oleh golongan muda," kata Bavishi.  – Bernama

Pemimpin kanan Al-Qaeda terbunuh di Yaman

Pemimpin kanan Al-Qaeda terbunuh di Yaman - Global - Sinar Harian:


Pemimpin kanan Al-Qaeda terbunuh di Yaman
Pemimpin kanan Al-Qaeda terbunuh di Yaman
SANAA - Pemimpin kanan Al-Qaeda paling dikehendaki Biro Siasatan Persekutuan (FBI), Fahd al-Quso kerana berperanan dalam serangan bom sebuah kapal perang, pada 2000 lalu, akhirnya dibunuh dengan sebuah pesawat pengintip oleh Agensi perisikan Pusat (CIA), kelmarin.

Menurut pegawai ketenteraan Amerika Syarikat (AS), kematian Fahd disebabkan terkena tembakan berpeluru sebaik sahaja dia keluar daripada keretanya bersama seorang lagi pengendali Al-Qaeda di wilayah selatan Shabwa.

Pesawat pengintip yang dibawa anggota CIA itu melakukan serangan terhadap Fahd selepas satu operasi pengawasan oleh tentera CIA dan AS yang dilakukan secara bersembunyi bagi mengelak dihidu oleh pihak media.

Fahd, 37, merupakan individu paling dikehendaki oleh FBI dan nilai penangkapannya mencecah AS$5 juta (RM). AS turut mendakwa Fahd berperanan besar dalam serangan pengeboman USS Cole di pelabuhan Aden, Yaman, pada 2000 lalu yang mana menyebabkan seramai 17 kelasi AS terbunuh dan 39 yang lain cedera.

Dia kemudian di penjarakan tidak kurang lima tahun di penjara Yaman kerana peranannya itu dan telah dibebaskan pada 2007. Secara ringkas, Fahd terlebih dahulu bertindak melarikan diri daripada penjara pada 2003, kemudian dihukum penjara seumur hidup kerana kesalahannya itu.

Tribunal Jenayah Perang bicara Bush bermula

Tribunal Jenayah Perang bicara Bush bermula - Global - Sinar Harian:

KUALA LUMPUR - Tribunal Jenayah Perang Kuala Lumpur memulakan perbicaraan terhadap bekas Presiden Amerika Syarikat George W.Bush serta tujuh sekutunya semalam berhubung pertuduhan melakukan jenayah perang dan
penyeksaan.
Sekutu Bush ialah bekas Naib Presiden Amerika Syarikat Dick Cheney, bekas Setiausaha Pertahanan Donald Rumsfeld, Alberto Gonzales (penasihat Bush ketika menjadi Presiden) David Addington (penasihat umum kepada naib presiden), William Haynes (penasihat umum setiausaha pertahanan), Penolong Peguam Negara Jay Bybee dan bekas Timbalan Penolong Peguam Negara John Yoo.
Bekas Hakim Mahkamah Persekutuan Tan Sri Lamin Mohd Yunus mengetuai kuorum tribunal yang turut dianggotai Tunku Sofiah Jewa, Alfred Lambremont Webre, Profesor Salleh Buang dan bekas Hakim Mahkamah Rayuan Datuk Mohd Saari Yusuf.
Pada prosiding hari ini, Tribunal mengarahkan perbicaraan terhadap Bush dan sekutunya diteruskan selepas memutuskan jenayah perang mempunyai bidang kuasa sejagat.
Terdahulu, Jason Kay yang dilantik sebagai 'amicus curiae' atau sahabat mahkamah bagi mewakili Bush dan sekutunya, mengemukakan bantahan awal iaitu tribunal tersebut tidak mempunyai bidang kuasa untuk meneruskan pertuduhan terhadap mereka.
 
Beliau berhujah tribunal itu, yang diwujudkan di bawah Yayasan Tribunal Peperangan Kuala Lumpur (KLFCW), telah diperbadankan mengikut undang-undang Malaysia, justeru, hanya undang-undang bertulis negara ini terpakai.
Sementara itu, Profesor Gurdial Singh Nijar yang mengetuai pasukan pendakwaan berkata selain undang-undang Malaysia, badan tersebut turut menguatkuasakan undang-undang antarabangsa, dan dalam apa jua keadaan, jenayah perang merupakan jenayah sejagat berdasarkan 'jus cogens' serta adat undang-undang antarabangsa.
Saksi pertama, Abbas Abid, yang merupakan bekas ketua jurutera Kementerian Sains dan Teknologi di Baghdad, mendakwa beliau diseksa ketika ditahan di penjara Al-Jadiria.
Abbas, yang kini menetap di Fallujah, Iraq, berkata beliau, antara lain, diseksa dengan kejutan elektrik, ditempatkan di dinding dengan alat sulitnya digantung benda berat serta dipaksa minum banyak air yang dicampur dengan diuretik manakala kemaluannya diikat dengan gelang getah untuk menghalangnya daripada membuang air kecil.
Ketika memberi keterangan, wajah Abbas ditutup dengan skaf selepas tribunal membenarkan permohonan pendakwaan untuk berbuat demikian atas alasan keselamatan.

Dalam keterangannya, Abbas, 48, berkata pada kira-kira 10 malam, 28 Ogos 2005, lebih 15 askar warga Amerika dan Iraq menyerbu rumah saudara lelaki beliau dengan cara yang disifatkannya sebagai "amat menakut".
Katanya, beliau ke rumah itu selepas dipanggil seorang saudara dan kemudian diminta mengikut askar berkenaan untuk disoal siasat sebelum ditahan di penjara nAl-Jadiria.
Bapa lima anak itu juga mendakwa pada 5 Oktober 2006, beliau dibawa ke mahkamah namun dibebaskan selepas kekurangan bukti.
"Saya terpaksa membayar US$10,000 kepada pihak berkuasa penjara di bawah Kementerian Keadilan sebelum dibebaskan," kata Abbas yang bertutur dalam bahasa Arab.
Menjawab soalan Gurdial Singh, Abbas berkata beliau berhasrat untuk memiliki 15 anak namun tidak kesampaian ekoran pengalaman pahitnya di penjara.
Saksi kedua, bekas tahanan Guantanamo iaitu Moazzam Begg pula memberitahu tribunal beliau ke Afghanistan bersama keluarganya pada 2001 untuk membina sebuah sekolah.
Bagaimanapun, apabila Amerika Syarikat menyerang negara itu, beliau dan keluarganya terpaksa berpindah ke Islamabad di Pakistan.
Membacakan akuan berkanunnya, warga Britian itu berkata selepas ditahan tiga minggu di Pakistan, beliau diserahkan kepada tentera Amerika Syarikat dan diterbangkan ke Afghanistan sebelum disumbat ke pusat tahanan Teluk Guantanamo di Cuba selama 20 bulan.
Moazzam berkata kesihatan mentalnya merosot selepas diletakkan dalam kurungan seorang diri serta ditempatkan dalam sebuah sel kecil tanpa tingkap dan lampu, selain disisihkan daripada sebarang hubungan dengan tahanan lain.
Sehingga hari ini, Moazzam berkata beliau tidak mengetahui kesalahan yang telah dilakukannya.
Prosiding itu, yang diadakan di mahkamah terbuka KLFCW di Jalan Perdana di sini, disambung hari ini. - Bernama

Bangkai burung undan timbul tanda tanya

Bangkai burung undan timbul tanda tanya - Global - Sinar Harian:

Bangkai burung undan timbul tanda tanya
Kebanyakan burung undan tiba di pantai beberapa hari lalu sebelum mati.
LIMA - Sebanyak 1,200 ekor bangkai burung undan memenuhi sepanjang kawasan pantai Peru yang mana seminggu selepas 600 ekor bangkai ikan lumba-lumba turut ditemui terdampar di situ.
Susulan kejadian itu, kerajaan Peru bertindak mengeluarkan amaran kesihatan dengan mengarahkan penduduk agar menjauhkan diri daripada kawasan pantai sementara saintis mengkaji punca kematian haiwan berkenaan.
Kementerian Kesihatan turut menyarankan pegawainya agar menggunakan sarung tangan, topeng mulut dan mengenakan pakaian perlindungan ketika mengutip bangkai burung itu.
Pegawai di jabatan Kementerian Kesihatan, Oscar Dominguez berkata, uji kaji terhadap beberapa bangkai burung menunjukkan haiwan berkenaan kekurangan khasiat makanan, dan tidak berkaitan dengan jangkitan virus selesema burung.
Pada tahun 1997, kematian burung undan dan ikan lumba-lumba berlaku secara mendadak di jajaran pantai utara Peru yang didakwa kerana perubahan iklim iaitu fenomena El Nino.

Penyelam bina masjid pertama di bawah air

Berita Harian Online | Penyelam bina masjid pertama di bawah air:

PENYELAM bersolat jemaah di masjid pertama bawah air yang mereka bina.
PENYELAM bersolat jemaah di masjid
pertama bawah air yang mereka bina.JEDDAH: Sekumpulan penyelam persendirian Arab Saudi berkata mereka berjaya membina sebuah masjid di bawah air baru-baru ini dan bersolat di dalamnya. 
Masjid pertama dalam sejarah pernah dibina di dalam air. 
Akhbar harian Almadina melaporkan, penyelam berkenaan menggunakan batang paip plastik besar yang diisi pasir untuk membina masjid di kawasan perairan di barat laut Tabuk dan berhampiran sempadan Jordan. Seorang penyelam, Hamadan bin Salim Al Masoudi, berkata seorang rakannya mendapat idea untuk membina masjid berkenaan pada musim panas lalu dan mereka mengambil keputusan untuk melakukannya.

“Masjid ini adalah satu simbolik untuk menjelaskan bahawa walau di mana sekalipun kita berada, kewajipan solat hendaklah ditunaikan,” katanya. 

Al Masoudi berkata, pembinaan masjid itu selesai ketika waktu Zuhur dan beliau bersama rakannya segera menunaikan solat Zuhur berjemaah. – Agensi

Shah Rukh Khan ingkar undang-undang

Berita Harian Online | Shah Rukh Khan ingkar undang-undang:

Pelakon didakwa enggan bekerjasama dalam siasatan pencemaran kumbahan 

MUMBAI: Pelakon Bollywood Shah Rukh Khan berdepan tuduhan melanggar undang-undang apabila enggan bekerjasama dengan pihak berkuasa Lembaga Kawalan Pencemaran Maharashtra (MPBC) ketika menjalankan satu siasatan di kediamannya di sini kerana dakwaan pelanggaran Zon Peraturan Pantai (CRZ).
Bekas pegawai Perkhidmatan Polis India (IPS) yang juga seorang peguam, YP Singh, mewakili aktivis sosial Amit Maru, mendakwa pelakon itu melanggar seksyen 10 (3) Akta Perlindungan Alam Sekitar 1986, menyatakan bahawa seseorang individu melengahkan atau menghalang seorang pegawai kerajaan daripada menjalankan tugasnya, didapati bersalah mengikut akta terbabit.
Berdasarkan aduan dibuat, Maru mendakwa pelanggaran peraturan dilakukan Khan dalam pembinaan kediaman mewah tujuh tingkatnya, Mannat di Bandra, bahagian barat laut bandar raya ini. 

Pengerusi Pihak Berkuasa Pengurusan Zon Pantai Maharashtra, Valsa Nair Singh, mengarahkan MPCB melakukan inkuiri terperinci. 

Menerusi surat bertarikh 5 Oktober 2011, Singh mengarahkan MPBC mengesahkan jika pelakon itu terbabit dalam mana-mana pelanggaran peraturan CRZ. 

Menggunakan kuasa diperuntukkan kepada mereka mengikut seksyen 10 (1) (b) Akta Perlindungan Alam Sekitar 1986, pegawai MPCB memasuki Mannat dan menjalankan pemeriksaan pada 30 November 2011. 
“Walaupun ada ketetapan mengikut seksyen 10 Akta Perlindungan Alam Sekitar 1986, Shah Rukh Khan dan arkiteknya tidak menyediakan dokumen yang diperlukan. Akibatnya, pemeriksaan inkuiri tertangguh,” kata Singh. 

Laporan pemeriksaan MPCB, salinan yang diperoleh Maru daripada pihak berkuasa berkaitan, menyatakan antara lain: “Kumbahan yang dijana daripada penghuni kediaman ini (keluarga pelakon dan 25 kakitangan yang tinggal di Mannat) secara langsung bersambung dengan sistem saliran MCGM (Perbadanan Perbandaran Mumbai). 

“Oleh kerana bintang filem Shah Rukh Khan dan arkiteknya tidak menyediakan dokumen, agak mustahil untuk mengulas jarak daripada air pasang dan ke bahagian darat Laut Arab. Bagaimanapun, prima facie berkata hartanah itu disertakan dengan CRZ.” 

Dalam kenyataannya, Singh berkata: “Dengan cara tidak menyediakan dokumen diperlukan, Shah Rukh Khan dan arkiteknya bersalah melanggar seksyen 10 (2) Akta Perlindungan Alam Sekitar 1986, Shah Rukh yang mendakwa patuh kepada undang-undang dan menghormatinya, tidak sepatutnya mengingkari pihak berkuasa.” 

Singh juga melahirkan perasaan terkejut bahawa “pihak berkuasa kerajaan juga tidak menggunakan kuasa paksaan dan kekerasan, walaupun mereka mempunyai kuasa di bawah seksyen 10 Akta Perlindungan Alam Sekitar untuk berbuat demikian.” – Agensi

Tebusan: Rumah Putih tak akan berunding dengan al-Qaeda

Berita Harian Online | Tebusan: Rumah Putih tak akan berunding dengan al-Qaeda:

WASHINGTON: Rumah Putih hari ini menyatakan tidak akan berunding dengan al-Qaeda mengenai nasib pekerja bantuan amal warga Amerika Syarikat (AS) yang dijadikan tebusan di Pakistan, selepas beliau membuat rayuan dalam satu video penuh emosi kepada Presiden Barack Obama. 

"Kami tidak boleh dan tidak akan berunding dengan al-Qaeda," kata jurucakap Rumah Putih, Jay Carney, sambil menambah bahawa pegawai tempatan bimbang mengenai keselamatan pekerja bantuan, Warren Weinstein, dan akan berusaha untuk mencari beliau.


Kelmarin, Weinstein muncul dalam video Al-Qaeda untuk kali pertama sejak dia diculik di Pakistan, beberapa hari sebelum dia menyatakan hasrat untuk pulang ke kediamannya, Ogos tahun lalu.
Video dua minit 40 saat itu dimuat naik di forum jihad milik saluran media Al-Qaeda, as-Sahab, menurut pemantau laman perkhidmatan yang berpangkalan di AS. 

“Kami tidak boleh mengesahkan sebarang maklumat mengenainya...namun dipercayai dalam video itu adalah dia,” kata Timbalan Jurucakap Jabatan Negara, Mark Toner, sambil menambah bahawa pakar akan cuba menentukan sama ada video itu tulen atau sebaliknya. - AFP 

AS gagalkan rancangan al-Qaeda bom pesawat

Berita Harian Online | AS gagalkan rancangan al-Qaeda bom pesawat:
WASHINGTON: Amerika Syarikat mendakwa pihaknya berjaya menggagalkan satu rancangan oleh rangkaian Al-Qaeda di Yaman untuk meletupkan sebuah pesawat dengan menjumpai peralatan dan bahan letupan. 

“Peralatan dan bahan letupan itu akan digunakan pengebom berani mati dalam sebuah pesawat penerbangan," kata seorang pegawai antipengganas AS yang enggan namanya disiarkan.
Rancangan meletupan pesawat itu membabitkan rangkaian al-Qaeda di Semenanjung Arab (AQAP) berjaya dibanteras awal dan ia juga menunjukkan kesan kejayaan hasil kerjasama pihak berkuasa AS dengan rakan sekutunya dalam menangani pengganas antarabangsa.
Pegawai itu berkata, bom kecil berkenaan mirip dengan rancangan untuk meletupan sebuah pasawat AS ketika sambutan Krismas pada 2009. 

“Ini menunjukkan AQAP menggunakan kaedah dan taktik yang sama," katanya. - AFP

Pinggan tulang babi haram

Berita Harian Online | Pinggan tulang babi haram:
pix_gal0

Majlis Fatwa turut larang guna rangka haiwan tidak disembelih 

SEPANG: Majlis Fatwa Kebangsaan memutuskan penggunaan Bone China atau pinggan mangkuk, termasuk cawan dan piring yang mengandungi campuran tulang babi atau tulang haiwan yang boleh dimakan tetapi tidak disembelih secara Islam adalah haram.
Bagaimanapun, peralatan pinggan mangkuk yang diperbuat daripada tulang haiwan yang boleh dimakan dan disembelih secara Islam halal digunakan.
Pengerusinya, Prof Tan Sri Dr Abd Shukor Hussin, berkata walaupun Bone China diperbuat daripada tulang babi yang dibakar sehingga menjadi debu, ia tetap haram digunakan umat Islam. 

“Kita dimaklumkan bahawa dalam setahun, tujuh juta babi disembelih di seluruh dunia untuk tujuan ini dengan empat juta di China, walaupun sudah menjadi debu dan diproses menjadi pinggan mangkuk, ia haram pada pandangan syarak. 

“Begitu juga jika ia diperbuat daripada tulang binatang yang boleh dimakan tetapi tidak disembelih secara Islam, maka ia juga tidak boleh digunakan. 

“Namun, halal digunakan jika diperbuat daripada binatang yang halal seperti (tulang) lembu dengan syarat disembelih secara Islam,” katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan Muzakarah ke-99 jawatankuasa majlis itu di sini, kelmarin. 
Bone China adalah istilah komersial digunakan pembuat perkakasan pinggan mangkuk yang mengandungi tulang haiwan. 

Bagaimanapun, beliau berkata, pinggan mangkuk yang diperbuat daripada tulang haiwan itu adalah mahal sehingga boleh mencecah RM3,000 sebiji. 

Sebelum ini, ada dakwaan banyak pinggan mangkuk dan perkakasan makanan seperti cawan dan piring seramik yang dijual di merata tempat mengandungi campuran tulang haiwan, termasuk babi. 

Campuran tulang haiwan yang diproses menjadi debu itu digunakan supaya pinggan mangkuk menjadi lebih cantik dan berkilat.

Dikenakan renjatan pada alat kelamin

Berita Harian Online | Dikenakan renjatan pada alat kelamin:
ABBAS (kiri) memberi keterangan di Tribunal Jenayah Perang Kuala Lumpur, semalam.
ABBAS (kiri) memberi keterangan di Tribunal
Jenayah Perang Kuala Lumpur, semalam.

Jurutera beri keterangan di Tribunal Jenayah Perang 

KUALA LUMPUR: Jurutera elektrik dari Fallujah, Abbas Abid, 48, pernah memasang impian mempunyai 15 anak, namun hasrat itu berkecai selepas menjadi tahanan perang Iraq yang didalangi Amerika Syarikat (AS) sekali gus tidak mampu memberikan anak kepada isterinya.


Semalam, beliau memberanikan diri sebagai saksi memberi keterangan di Tribunal Jenayah Perang Kuala Lumpur, yang membicarakan tuduhan jenayah penderaan dan perang terhadap bekas Presiden AS, George W Bush dan tujuh sekutunya.
Abbas yang memberi keterangan dalam kandang saksi dengan melindungi wajahnya atas tujuan keselamatan, memberitahu tribunal beliau ditahan pada 28 Ogos 2005 apabila sekumpulan Tentera AS dan National Guard Iraq menyerbu rumah abangnya, sebelum dibawa ke Ibu Pejabat Briged Al Muthanna. 

“Di situ, mereka pukul saya dan tanya siapa pengganas di kawasan itu. Saya beritahu mereka, saya tidak tahu tetapi mereka tidak percaya dan terus memukul malah mengenakan renjatan elektrik kepada saya,” katanya sebelum Ketua Pendakwa, Prof Gurdial Singh Nijar meminta Abbas menunjukkan bagaimana renjatan itu dilakukan. 

Sambil bangun berdiri berhadapan lima hakim tribunal yang diketuai bekas Presiden Mahkamah Rayuan, Tan Sri Lamin Mohd Yunus, Abbas menjelaskan bagaimana renjatan elektrik itu dilakukan menggunakan dua rod disambung kepada kabel berarus elektrik yang diletakkan pada dua-dua tangannya yang digari ke belakang. 

“Kamu akan bertukar seperti penari, seperti tiada tindak balas, deria terhenti dan semuanya bergetar, ” kata Abbas menerusi penterjemah, Ahmed Madha Hiawe. 
Abbas yang juga bekas ketua jurutera di Kementerian Sains dan Teknologi di Baghdad ketika era pemerintahan Presiden Saddam Hussein berkata, selepas ditahan selama empat minggu beliau dipindahkan ke penjara rahsia Al Jadiria, Baghdad. 

Saksi itu memberitahu tribunal bagaimana beliau dikenakan renjatan elektrik di bahagian alat sulit, dipaksa minum sejenis minuman yang menyebabkan mahu kencing tetapi alat sulitnya diikat menggunakan gelang getah (supaya tahanan tidak dapat kencing), digantung ke dinding di mana benda berat turut digantung kepada alat sulitnya dan kuku tangannya dicabut menggunakan pemotong dawai. 

“Saya pernah mengimpikan untuk mempunyai 15 anak dan kami merancang mempunyai anak setiap dua tahun. Semuanya berjalan lancar sehinggalah saya ditangkap. 

“Selepas dibebaskan semua itu hilang, malah isteri saya turut kehilangan dua anak kembar dikandungnya ketika saya ditahan. Semua impian itu hancur remuk, tiada lagi anak,” kata bapa kepada lima anak itu sambil menambah tahanan juga hanya diberikan botol dan plastik yang digunakan untuk mengisi makanan dan air serta najis sebelum digunakan kembali. 

Peguam pendakwa yang juga pakar undang-undang dari AS, Prof Francis Boyle memberitahu tribunal negara kuasa besar itu sebagai occupying force pada ketika itu bertanggungjawab untuk campur tangan dan menghalang penderaan dan jenayah perang ke atas mangsa menerusi peruntukan konvensyen dan undang-undang antarabangsa, termasuk Konvensyen Geneva 1949. 

Perbicaraan itu turut menyaksikan bekas tahanan Penjara Teluk Guantanamo yang juga warga Britain, Moazzam Begg memberi keterangan melalui akuan bersumpah. 

Bagi perbicaraan kali ini, Bush dituduh bersama bekas Setiausaha Pertahanan AS, Donald Rumsfeld; bekas Naib Presiden AS, Dick Cheney; bekas Peguam Negara AS, Alberto Gonzales; bekas Ketua Staf Pentadbiran Presiden Bush, David Addington; bekas Penasihat Jabatan Pertahanan AS, William Haynes; bekas Hakim Mahkamah Rayuan AS, Jay Bybee dan profesor undang-undang, John Yoo, melakukan jenayah penderaan dan perang. 

Pembelaan diketuai peguam Jason Kay Kit Leon. Perbicaraan bersambung hari ini.

Bayi selamat kemalangan

Bayi selamat kemalangan - Pahang - Sinar Harian:

Bayi selamat kemalangan
Seorang anggota polis memeriksa kereta mangsa yang remuk selepas dibawa ke Balai Trafik Kuantan, semalam.
KUANTAN - Perjalanan pulang sepasang suami isteri ke rumah mereka di Kuala Lumpur selepas menghadiri majlis perkahwinan rakan di Kertih, Terengganu berakhir tragedi apabila kedua-dua mereka terbunuh selepas kereta dinaiki terbabit kemalangan di Kilometer 205.3 Lebuhraya Pantai Timur (LPT) berhampiran Gambang dekat sini, petang kelmarin.
Dalam nahas kira-kira jam 6.30 petang itu, pengatur cara komputer, Ahmad Hakimi Ahmad Rabudzi, 31 dan isterinya, Siti Rohani Abdul Halim, 26 yang bekerja di sebuah bank di Shah Alam meninggal dunia di tempat kejadian akibat kecederaan parah di bahagian kepala.
Lebih memilukan, anak sulung pasangan itu, Ahmad Uzair, 6 bulan mengalami kecederaan parah di kepala selepas tercampak keluar dari kereta setelah terlepas dari pangkuan ibunya sebelum jatuh di permukaan jalan.
Ketua Polis Daerah Kuantan, Asisten Komisioner Mohd Jasmani Yusoff berkata, tiga sekeluarga itu dipercayai dalam perjalanan dari arah Kertih menuju ke Kuala Lumpur.
Menurutnya, ketika tiba di lokasi kejadian, kereta dipandu Mohd Hakimi dipercayai hilang kawalan sebelum terbabas ke kanan dan melanggar pengadang di tengah jalan lalu tercampak ke laluan bertentangan.
“Sebuah kereta dipandu, Kow Hong Seng, 31, dari Lorong Seri Kuantan, di sini, datang dari arah Kuala Lumpur menghala ke Kuantan cuba mengelak kereta mangsa menyebabkan kenderaan itu turut terbabas melanggar besi pengadang di tengah laluan,” katanya ketika dihubungi di sini, petang semalam.
Mohd Jasmani berkata, bagaimanapun pemandu itu terselamat dan hanya mengalami kecederaan ringan.
“Mayat kedua-dua mangsa yang tersepit dalam kenderaan mereka berjaya dikeluarkan sepasukan anggota bomba dari Balai Bomba dan Penyelamat Taman Tas bersama anggota Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) yang tiba ke lokasi selepas dihubungi.
“Anak mangsa yang cedera parah dihantar ke Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA) Kuantan oleh saudara mara yang tiba di tempat kejadian setelah menyedari kemalangan menimpa mangsa itu,” katanya.
Menurutnya, mayat pasangan itu dibawa ke Unit Forensik hospital sama untuk bedah siasat sebelum jenazah dituntut keluarga untuk dikebumikan.
“Polis masih menjalankan siasatan berhubung punca sebenar kemalangan yang meragut nyawa pasangan itu manakala kes disiasat mengikut Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987,” katanya.

Pengebom Bali menyesali tindakan menyerang

Pengebom Bali menyesali tindakan menyerang - Global - Sinar Harian:


Pengebom Bali menyesali tindakan menyerang
Umar memberi keterangan dalam perbicaraan di mahkamah semalam.
JAKARTA - Suspek utama serangan bom di Bali, Indonesia pada 2002 lalu, Umar Patek menyuarakan kekesalan terhadap serangan yang meragut 202 nyawa dan mengaku tidak tahu siapa sasaran serangan itu.
Umar Patek, 45, dituduh mendalangi serangan di dua buah kelab malam dalam kepulauan peranginan itu yang turut meragut 88 nyawa rakyat Australia dan dua serangan lain iaitu di sebuah gereja di Jakarta pada sambutan Krismas, 2000 lalu.
Umar yang ditahan di Pakistan sebulan sebelum pemimpin Al-Qaeda, Osama bin Laden dibunuh, mengakui telah mencampurkan bahan letupan untuk serangan berkenaan tetapi mendakwa peranannya lebih kecil berbeza dengan tuduhan pihak pendakwa.
“Saya amat sedih dan kesal terhadap serangan di Bali kerana saya menentang ia dari permulaan lagi, Saya betul-betul tidak tahu mengenai sasaran pengeboman itu,” kata Umar ketika perbicaraan berlangsung di Mahkamah Daerah Jakarta Barat, semalam.
Umar memberitahu, pelan serangan terhadap kelab malam pada 12 Oktober 2002 lalu, berlaku di kediaman salah seorang pengkomplot, Dulmatin, yang dibunuh anggota polis.
Umar turut berhadapan pertuduhan menjadi pakar pembuat bom Jemaah Islamiyah (JI), iaitu keganasan di Asia Tenggara yang mana berkait rapat dengan Al-Qaeda selain menjadi suspek pengganas paling dikehendaki di Indonesia.

Terkejut lihat bumbung terbang

Terkejut lihat bumbung terbang - Perak - Sinar Harian:

Terkejut lihat bumbung terbang
Sebahagian peralatan rumah yang rosak dilonggokkan di hadapan rumahnya ketika membersihkan rumahnya, semalam
IPOH - Seramai 11 sekeluarga di Kampung Sungai Rokam di sini berhadapan saat mencemaskan apabila sebahagian bumbung rumah mereka diterbangkan angin dalam kejadian ribut, kelmarin.

Ketika kejadian pada jam 4.30 petang, salah seorang mangsa, Mohd Amar Haziq Mohd Rashid, 18, bersama adik-beradik sedang berehat di ruang tamu.

Menurutnya, tiba-tiba angin kencang mula bertiup menyebabkan rumahnya bergegar kuat dan air hujan mula membasahi peralatan rumah.

“Dalam sekelip mata, saya di­kejutkan dengan bunyi kuat dan melihat atap di bahagian bilik tidur, dapur dan ruang tamu diterbangkan ribut serta tersangkut di pokok berhampiran.

“Saya berlari menyelamatkan ­nenek, Asyikin Mohd Rashid, 82, yang berada di bahagian dapur. Mujurlah kami selamat dan tidak mengalami kecederaan,” katanya kepada Sinar Harian, di sini, semalam.

Rumahnya merupakan antara 12 rumah di Kampung Sungai Rokam rosak teruk di bahagian bumbung dalam kejadian ribut itu.

Mohd Ammar Haziq berkata, kejadian kedua berlaku terhadap keluarganya itu disifatkan sebagai yang terburuk.

“Jiran sebelah memberitahu kelihatan angin seperti puting beliung datang sekelip mata menyebabkan kami tidak dapat berbuat apa-apa,” katanya.

Sementara itu, ayahnya, Mohd Rashid Zainol Abidin, 52, berkata, dia terkejut apabila melihat keadaan rumah selepas kejadian.

“Saya menerima panggilan Mohd Ammar Haziq kira-kira jam 5 petang memaklumkan kejadian berkenaan dan saya risaukan keselamatan mereka.

“Kami mengalami kerugian lebih RM5,000 apabila semua atap diterbangkan dan sistem pendawaian juga keseluruhannya rosak,” katanya.

Mohd Rashid berkata, kejadian kedua turut berlaku pada jam 2 pagi semalam namun, tiada kerosakan.

Tiga jam tangkap ular sawa

Tiga jam tangkap ular sawa - Johor - Sinar Harian:

Tiga jam tangkap ular sawa
Mohd Budiamin (kanan) menunjukkan ular sawa yang berjaya ditangkapnya selapas makan tiga ayam dalam reban
MUAR – “Pada mulanya saya sangka kayu, tetapi berasa pelik selepas melihat objek itu bergerak-gerak. Setelah diamati, saya begitu terkejut apabila mendapati ia seekor ular sawa batik,” kata Mohd NorHisham Che Ismail, 26.

Ketika menceritakan penemuan itu, NorHisham menjelaskan sudah menjadi rutin hariannya pada setiap pagi untuk memberi makan kepada ayam di reban milik keluarganya.

“Cuma hari ini (semalam), saya agak lewat sedikit memberi ayam makan iaitu jam 8 pagi kerana mahu menunggu hujan teduh.

“Tetapi saya tidak sangka pula akan jumpa 'tetamu tidak diundang' ini dalam reban ayam,” katanya kepada Sinar Harian di Kampung Parit Bulat Pekan, Seri Menanti dekat sini, semalam.

Katanya, ketika ditemui reptilia sepanjang enam meter itu tersangkut pada akar sebatang pokok.

“Ular seberat 28 kilogram ini gagal meloloskan kiri kerana didapati terlalu kekenyangan selepas menelan tiga ekor ayam peliharaan milik keluarganya.

“Saya kemudiannya segera memanggil abang ipar (Mohd Budiamin Kudari, 42) yang berada dalam rumah untuk memaklumkan penemuan itu.

Menurut Mohd Budiamin, dia mengambil masa hampir setengah jam untuk menangkap ular tersebut berikutan reptilia itu tersepit di bawah akar pokok.

“Kerja menangkap reptilia ini turut dibantu enam penduduk yang kebetulan berada berhampiran rumah ini.

“Ketika ditangkap, ia agak agresif dan terpaksa menggunakan tali nylon untuk menjerut kepalanya sebelum dimasukkan ke dalam guni,” katanya.

Katanya, dia percaya ular itu datang dari ladang kelapa sawit di belakang rumahnya.

“Badan ular ini juga didapati luka dan dipercayai terkena zink ketika cuba memasuki reban ayam ini.

“Saya akan menghubungi Jabatan Pertahanan Awam (Jpam) Muar bagi membolehkan reptilia ini dihantar ke Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan),” katanya.

Hajat nenek jenguk cucu tidak sampai

myMetro | Hajat nenek jenguk cucu tidak sampai:


SETIU: Hajat seorang nenek menjenguk cucu kesayangannya tidak kesampaian apabila maut selepas dirempuh sebuah kereta ketika menunggang motosikal bersama suaminya di Kampung Rhu Sepuloh, Kilometer 58, Jalan Kuala Terengganu-Kota Bharu, di sini, kelmarin.
Dalam kejadian kira-kira jam 10 malam, mangsa, Mek Zainab Mahmud, 46, yang membonceng motosikal itu meninggal dunia di tempat kejadian akibat kecederaan parah di kepala dan badan selepas dirempuh kereta Proton Gen 2 manakala suaminya, Rahim Mat Arifin, 55, putus kaki kanan dan kini dirawat di Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) Kuala Terengganu.

Sebuah Toyota Vios yang melalui jalan itu gagal mengelak Mek Zainab yang tercampak di tengah jalan lalu menggilis mangsa sebelum kereta itu terbabas dan melanggar pula motosikal Yamaha TZM di laluan bersebelahan menyebabkan penunggang motosikal itu, Mohd Firdaus Shaari, 22, dari Kampung Bari Kecil, di sini, juga mati di tempat kejadian akibat kecederaan parah di kepala.
Anak mangsa, Marlina Yusof, 28, yang tinggal di Kampung Wa, Bukit Besi, Dungun berkata, sebelum kejadian, dia sempat berbual dengan arwah ibunya menerusi telefon.

“Arwah memberitahu mahu berjumpa empat anak saya kerana rindu berikutan sudah enam bulan tidak bertemu.

“Saya terkilan kerana hajat arwah tidak kesampaian apabila dia terlebih dulu meninggal dunia,” katanya ketika ditemui HSNZ, kelmarin.
Marlina berkata, ibunya turut memberitahu sudah membeli kain putih bercorak hitam untuk dibuat baju kurung sempena Aidilfitri nanti.

“Arwah juga memberitahu sudah membeli beberapa kain pasang untuk anak-anak saya sebagai persiapan menyambut Aidilfitri.
“Minggu lalu, saya dan suami ada merancang berjumpa ibu tetapi terbantut kerana terpaksa menyelesaikan beberapa urusan lain,” katanya.