Pages

Thursday, October 24, 2013

Makam lama berusia 4,000 tahun ditemui di Mesir


Tulisan hiroglif Mesir terdapat pada makam lama berusia 4,000 tahun yang ditemui di Abusir, barat daya Kaherah, kelmarin. - AFP
KAHERAH 23 Okt. - Ahli arkeologi menemui sebuah makam lama berusia 4,000 tahun di luar ibu negara Mesir, semalam dipercayai menjadi tempat persemadian seorang doktor terkemuka pada zaman Firaun.
Pegawai Kanan Kementerian Antik, Ali al-Asfar berkata, makam berukuran 21 meter panjang, 14 meter lebar dan empat meter tinggi itu ditemui di Abusir, barat daya Kaherah.
''Ini merupakan satu penemuan penting kerana makan tersebut milik salah seorang doktor terbaik ketika piramid sedang dibina, seorang doktor yang mempunyai hubungan rapat dengan raja (Firaun),'' kata Menteri Antik, Ibrahim Ali dalam satu kenyataan.
Kawasan sekitar makam tersebut dipercayai merupakan tanah perkuburan keluarga dan kumpulan arkeologi dari Republik Czech sedang mencari saki-baki mumia dalam kalangan keluarga itu.
Tanah perkuburan Abusi berkait rapat dengan kerajaan Mesir purba yang memulakan pemerintahan pada 2,500 sebelum masihi.
Skitar kawasan itu turut ditemui beberapa buah piramid Firaun daripada Dinasti kelima. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20131024/lu_05/Makam-lama-berusia-4000-tahun-ditemui-di-Mesir#ixzz2icGJRdF5
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Ikan yu paus mati di pantai SurabayaBEBERAPA orang nelayan (kanan) menarik bangkai ikan yu paus ke pantai Kenjeran, Surabaya, Jawa Timur semalam.- REUTERS


JAKARTA - Seekor ikan yu paus mati selepas ia terperangkap ke dalam pukat milik sekumpulan nelayan dekat pantai Kenjeran, Surabaya semalam.
Agensi berita Antara melaporkan, seorang nelayan yang dikenali sebagai Jupri berkata, dia dan rakan-rakan nelayannya mendapati ikan tersebut terperangkap ke dalam pukat mereka pada pukul 10 pagi waktu tempatan.
Dia kemudian meminta bantuan nelayan lain untuk menyelamatkan ikan tersebut.
Namun, ikan tersebut mati semasa ia ditarik dengan menggunakan sembilan buah bot.
Ikan tersebut sepanjang lapan meter dan berat hampir dua tan.
Berbelas-belas nelayan kemudian membantu dalam operasi menarik bangkai haiwan tersebut ke pantai.
Menurut Jupri, dia dan nelayan-nelayan lain sepakat tidak mahu memotong daging haiwan tersebut kerana mahu bangkai ikan tersebut dilihat penduduk tempatan. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=1024&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_05.htm#ixzz2ibpEZM41 
Hakcipta terpelihara