Pages

Tuesday, August 6, 2013

Mekah edar 1.3 juta pek makanan


Ketua Pengarah Persatuan Kebajikan Hadiyat Al-Haj wal Mu'tamir, Mansour bin Amer (kiri), menyampaikan pek makanan berbuka puasa kepada seorang jemaah di Masjidilharam di Mekah, Arab Saudi, baru-baru ini. - Agensi
JEDDAH 5 Ogos - Lebih 1,300 pekerja sukarelawan bekerja setiap hari sepanjang bulan Ramadan untuk menyediakan makanan di atas pelapik plastik sepanjang empat kilometer di sekitar Masjidilharam di sini.
Pelapik plastik itu sentiasa penuh dengan minuman kopi dan kurma untuk diberikan kepada jemaah dari dalam dan luar negara sebagai juadah berbuka puasa.
Pihak pengurusan masjid itu juga turut menyediakan kira-kira 100,000 kilogram kurma yang diedarkan di dalam 1.9 juta kotak bersama kopi.
Imam dan pendakwah Masjidilharam, Dr. Saleh bin Muhammad Al- Taleb berkata, pihaknya menyediakan 1.3 juta pek makanan untuk berbuka puasa sepanjang Ramadan ini dan jika disusun, makanan tersebut akan membentuk barisan sepanjang 129 kilometer.
Ketua Pengarah Persatuan Kebajikan Hadiyat Al-Haj wal Mu'tamir, Mansour bin Amer berkata, ahli persatuannya adalah kumpulan pertama yang memberi perkhidmatan kepada lebih 15 juta jemaah masjid setiap tahun. - AGENSI

Budak dipilih jadi datuk bandar buat kali kedua


KALI pertama Robert "Bobby" Tufts (kanan) menjadi datuk bandar pada usia tiga tahun. Ahad lalu, namanya terpilih sekali lagi.


DORSET, Minnesota - Seorang kanak-kanak berusia empat tahun sekali lagi telah dipilih sebagai datuk bandar di sebuah bandar pelancongan kecil di utara Minnesota.
Kanak-kanak itu, Robert "Bobby" Tufts masih belum memasuki alam prasekolah tetapi telah pun dipilih sebanyak dua kali sebagai datuk bandar di sini.
Nama datuk bandar Tufts dipilih semula kelmarin semasa festival tahunan Taste of Dorset untuk menjadi datuk bandar Dorset buat penggal kedua.
Bandar itu tiada pemerintah pentadbiran yang formal dan mempunyai populasi seramai 22 sehingga 28 orang. Jumlah itu bergantung kepada sama ada menteri dan keluarga berada di bandar atau tidak.
Sesiapa sahaja layak mengundi seberapa banyak yang mereka kehendaki. Setiap undian dikenakan bayaran sebanyak AS$1 (RM3.22).
Para pengundi boleh membuang undi di mana-mana sahaja peti undi yang disediakan di sekitar bandar berkenaan. Hasil kutipan undi tersebut akan gunakan untuk mengelolakan pesta berkenaan.
Bobby telah dipilih sebagai datuk bandar buat pertama kali ketika berusia tiga tahun pada tahun lalu.
Ibunya, Emma Tufts berkata, dia dan anaknya yang akan mencecah usia lima tahun pada bulan Oktober depan, terkejut selepas nama "Bobby" dipilih semula untuk pemilihan pada Ahad lalu. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0806&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_05.htm#ixzz2bAvZMzqo 
Hakcipta terpelihara 

Penerjun pakai kostum Superman

MICHAL NAVRATIL melakukan terjunan dengan memakai kostum Superman pada Kejohanan Terjun Dunia di Barcelona, Sepanyol semalam.


BARCELONA - Seorang penerjun pada Kejohanan Terjun Dunia berpakaian seperti adi wira Superman sebelum melakukan terjunannya di Barcelona, Sepanyol, lapor akhbar Daily Mail semalam.
Michal Navratil yang mengimpikan mahu terbang seperti watak kartun adi wira kegemarannya sewaktu kecil itu bertindak memakai kostum watak Superman ketika melakukan terjunan pada kejohanan berkenaan.
Aksi ngeri Navratil, 28, yang berasal dari Republik Czech itu dirakam dan mendapat sambutan hangat selepas dimuat naik ke internet.
Justeru, apabila berpeluang menyertai kejohanan dunia kali ini, dia mengambil kesempatan tersebut dengan membuat terjunan setinggi 27 meter dengan berpakaian Superman.
"Ia adalah satu impian di zaman kanak-kanak yang menjadi kenyataan. Apabila saya mencecah usia 15 tahun dan menyertai acara terjunan di Prague, salah seorang rakan mencadangkan agar saya melakukan aksi terjunan seperti Superman," katanya.
Navratil menduduki tangga keempat dalam kejohanan tersebut. Dia mula menyertai sukan terjun akuatik ketika berusia 18 tahun dan melakukan aksi somersault setinggi 20 meter. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0806&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_04.htm#ixzz2bAvF2P9J 
Hakcipta terpelihara