Pages

Thursday, March 22, 2012

Senussi dihantar ke Libya
TRIPOLI 21 Mac - Mauritania bersetuju untuk mengekstradisi bekas ketua perisikan rejim Muammar Gaddafi, Abdullah al-Senussi (gambar) ke Libya, selepas beliau ditangkap di ibu negara itu, Nouakchott pada minggu lepas.

Jika dilaksanakan, keputusan itu bakal mencetuskan perbalahan antara Libya dengan Perancis dan Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) yang berpangkalan di The Hague, Belanda.

Paris dan ICC turut menuntut Senussi, orang kanan Gaddafi sebelum diktator Libya itu digulingkan dan dibunuh dalam pemberontakan rakyat tahun lalu diekstradisi ke Perancis dan ICC.

"Saya sudah menemui Presiden Mauritania dan beliau bersetuju untuk mengekstradisi Senussi ke Libya.

"Delegasi Libya mengunjungi Senussi di penjara dan mengesahkan identitinya, dan penjenayah tersebut yang kini duduk di dalam penjara di Mauritania akan berada di dalam penjara di Libya tidak lama lagi," umum Timbalan Perdana Menteri Libya, Mustafa Abu Shagour di laman Twitter semalam, dalam kenyataan yang disahkan sebagai rasmi oleh seorang wakil kerajaan Libya.

Sumber keselamatan di Mauritania berkata, perjanjian ekstradisi hampir dicapai (dengan Libya) tetapi mengakui tekanan turut dikenakan oleh Perancis.

"Kami bersetuju untuk menimbangkan permintaan mereka secara positif.

"Perjanjian hampir dicapai tetapi kita perlu berhati-hati kerana Perancis mengenakan tekanan hebat," kata sumber yang enggan dikenali itu.

Katanya, Perancis mendakwa tuntutan mereka patut diberi keutamaan kerana waran tangkap mereka diterima dahulu dan kerana mereka membantu menangkap Senussi.

Senussi yang tidak dapat dikesan selama berbulan-bulan, ditangkap di lapangan terbang Nouakchott lewat Jumaat lalu selepas beliau tiba dari Maghribi. - Reuters

Syria diambang bahaya


JAKARTA 21 Mac - Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Ban Ki-moon berkata, krisis di Syria memasuki tahap amat berbahaya dan membawa kesan buruk yang besar kepada dunia, ketika pertempuran di negara itu berterusan dengan dua kawasan dekat bandar Damsyik diserang dengan kereta kebal.
Ki-moon berkata, semua pihak perlu bekerjasama dalam mencari penyelesaian kepada krisis yang semakin berbahaya di Syria.
''Krisis ini mempunyai potensi untuk memberi kesan buruk kepada rantau itu dan dunia,'' katanya ketika berucap pada satu persidangan pertahanan, di sini hari ini.
Ki-moon dalam rangka lawatan rasmi sehari ke Indonesia, lawatan pertamanya ke Asia sejak mengetuai badan dunia itu.
Sementara itu, aktivis berkata, dua kawasan di luar bandar Damsyik hari ini diserang kereta kebal selepas Tentera Bebaskan Syria menyerang tentera yang setia kepada Presiden, Bashar al-Assad.
''Bandar Harasta dan Irbin yang dirampas semula tentera Assad daripada pemberontak dua bulan lalu diserang kereta kebal dan senjata antipesawat.,'' kata aktivis berkenaan.
Tentera Assad berjaya mengawal kembali kawasan-kawasan di luar Damsyik pada Januari lalu selepas melancarkan serangan menggunakan kereta kebal selama beberapa hari menyebabkan pemberontak berundur.
Kawasan-kawasan di luar bandar itu didiami kebanyakannya penduduk Sunah, penduduk majoriti Syria yang semakin membenci pentadbiran Assad, anggota minoriti Alawiyah.
Sementara itu, Rusia yang sejak krisis Syria bermula telah memberikan sokongan kepada Assad, dilihat mula menukar pandangan mereka.
Menteri Luar Rusia, Sergei Lavrov dalam satu temu bual dengan stesen radio, Kommersant-FM berkata, pihaknya mempercayai kepimpinan Syria memberikan reaksi salah pada permulaan demonstrasi aman dan kini semakin melakukan banyak kesilapan.
''Malangnya, ia telah membawa konflik ini ke tahap yang sangat teruk,'' katanya. - REUTERS/AGENSI

Penemuan Manusia Raksasa Kaum 'AdPenemuan Manusia Raksasa Kaum 'Ad Umat Nabi Hud AS

Aktiviti eksplorasi gas wilayah selatan gurun pasir Arab baru-baru ini menemui tengkorak manusia bersaiz raksasa sangat mengejutkan.

Wilayah di gurun pasir Arab selatan ini disebut "Penempatan kosong" (Empty Quarter atau Rab al-Khaliy).

Fosil manusia raksasa itu ditemui oleh Pasukan The Aramco Exploration. Sebegaimana yang dinyatakan oleh Allah SWT dalam Al-Quran bahawa DIA pernah menciptakan manusia bersaiz besar.

 Mereka adalah kaum 'Ad dimana Nabi Hud AS diutus di situ untuk menyeru manusia pada kebenaran. Tubuh mereka bersaiz besar, sangat tinggi dan kuat kerana itu mereka boleh memeluk sebuah pohon besar dan mencabutnya.
Kemudian, setelah Allah memberi kekuatan pada mereka dengan melebihkan mereka dari umat yang lain, mereka berbalik menjadi umat penderhaka, mendustakan serta menentang kenabian Nabi Hud AS.

Sebagai hukuman, mereka kemudian diseksa oleh Allah SWT. Para Ulama Arab Saudi meyakini penemuan ini adalah kaum 'Ad dari zaman Nabi Hud tersebut. Demi keselamatan tapak arkeologi tersebut, tentera Arab Saudi telah menjaga kawasan penemuan ini dan tak seorang pun dibenarkan memasuki lokasi kecuali para pegawai eksplorasi Aramco.

Ada sesetengah pihak yang cuba menafikan penemuan ini dengan mengatakan bahawa gambar ini adalah 'super impose'. Ini adalah cubaan penafian dari pihak yang ingin menentang kebenaran sejarah yang sebenarnya. Mereka lebih gemar dan taksub kepada sejarah yang mengatakan manusia hasil dari evolusi monyet dan beruk.

Jadi apa pilihan kamu? Penemuan Arkeologi di Kota Iran Pada awal tahun 1990 muncul keratan akhbar dalam beberapa surat khabar yang terkemuka di dunia yang menyatakan "Kota Legenda Arabia yang Hilang Telah Ditemui", "Kota Legenda Arabia Ditemukan", "Ubar, Atlantis di Padang Pasir." Yang membuat penemuan arkeologi ini lebih menarik adalah kenyataan bahawa bandar ini juga disebut dalam Al-Quran.

Ramai orang, yang sejak dahulu beranggapan bahawa kaum 'Ad sebagai-mana diceritakan dalam Al Quran hanyalah sebuah legenda atau beranggapan bahawa lokasi mereka tidak akan pernah ditemui, tidak dapat menyembunyikan kehairanan mereka atas penemuan ini. Penemuan bandar ini, yang hanya disebutkan dalam cerita lisan Suku Badwi, membangkitkan minat dan rasa ingin tahu yang sangat mendalam. Nicholas Clapp, seorang arkeolog amatur yang menemui kota legenda yang disebutkan dalam Al Quran ini.

Sebagai seorang Arabophile dan pembuat filem dokumentari berkualiti, Clapp telah menjumpai sebuah buku yang sangat menarik selama penelitiannya tentang sejarah Arab. Buku ini berjudul Arabia Felix yang ditulis oleh seorang peneliti Inggeris bernama Bertram Thomas pada tahun 1932. Arabia Felix adalah wakil Rom untuk bahagian selatan semenanjung Arabia yang sekarang ini merangkumi Yaman dan sebahagian besar Oman.
 Bangsa Yunani menyebut daerah ini "Eudaimon Arabia". Sarjana Arab abad pada pertengahan menyebutnya sebagai "Al-Yaman As-Sa'idah" 20. Semua nama tersebut bermaksud "Arabia yang Beruntung ", kerana orang-orang yang hidup di daerah tersebut di masa lalu dikenali sebagai orang-orang yang paling beruntung pada zamannya. Jadi apakah yang untung itu? Keberuntungan mereka sebahagian berkaitan dengan kawasan mereka yang strategik menjadi perantara dalam perdagangan rempah ratus antara India dengan tempat-tempat di utara semenanjung Arab.
Di samping itu, orang-orang yang berdiam di daerah ini menghasilkan dan mengedarkan "frankincense" sejenis getah wangi dari pokok langka. Kerana sangat disukai oleh masyarakat kuno, tanaman ini digunakan sebagai dupa dalam berbagai upacara keagamaan. Pada saat itu, tanaman tersebut sekurang-kurangnya sama berharganya dengan emas.

Thomas memaparkan tentang suku-suku yang "beruntung" ini dengan panjang lebar dan menyatakan bahawa ia telah menemui jejak sebuah bandar purba yang dibina oleh salah satu dari suku-suku ini. Itulah bandar yang dikenali suku Badwi dengan sebutan "Ubar". Pada salah satu perjalanannya ke daerah tersebut, orang-orang Badwi yang hidup di padang pasir itu menunjukkan pusat-pusat usang dan menyatakan bahawa pusat-pusat tersebut mengarah ke bandar kuno Ubar. Thomas, yang sangat berminat dengan perkara ini dan mahu mengkaji lebih dalam lagi.

Clapp, setelah mengkaji tulisan Thomas, yakin akan kewujudan bandar yang hilang tersebut. Tanpa banyak membuang masa, beliau memulakan penelitiannya. Clapp membuktikan kewujudan Ubar dengan dua cara. Perta-ma, ia menemukan pusat-pusat yang menurut suku Badwi benar-benar ada. Ia meminta NASA (Badan Luar Angkasa Nasional Amerika Syarikat) untuk menyediakan foto satelit daerah tersebut. Selepas rundingan yang panjang, beliau berjaya memujuk pihak yang berkuasa untuk memotret daerah tersebut. Clapp meneruskan mempelajari pelbagai manuskrip dan peta kuno di perpustakan Huntington di California.

Tujuannya adalah untuk menemukan peta dari daerah tesebut. Setelah melalui penelitian singkat, ia menemukannya. Yang ditemuinya adalah sebuah peta yang dilukis oleh Ptolomeus, ahli geografi Yunani-Mesir pada tahun 200 M.

Pada peta ini ditunjukkan lokasi sebuah bandar tua yang ditemui di daerah tersebut dan jalan-jalan yang menuju ke kota tersebut. Sementara itu, beliau menerima khabar bahawa NASA telah melakukan pemotretan.
Dalam foto-foto tersebut, beberapa pusat kafilah dapat di lihat, suatu hal yang sulit untuk dicari dengan mata kasar, tetapi boleh dilihat sebagai satu kesatuan dari luar angkasa. Dengan membandingkan foto-foto ini dengan peta tua yang di tangannya, akhirnya Clapp menjumpai kesimpulan yang ia cari: pusat-pusat dalam peta tua sesuai dengan pusat-pusat dalam gambar yang diambil dengan satelit. Tujuan akhir dari jejak-jejak ini adalah sebuah tapak yang luas yang ditengarai dahulunya merupakan sebuah bandar.

Akhirnya, lokasi bandar legenda yang menjadi subjek cerita-cerita lisan suku Badwi dijumpai. Tidak berapa lama kemudian, penggalian bermula dan peninggalan dari sebuah bandar mulai tampak di bawah gurun pasir. Demikianlah, bandar yang hilang ini disebut sebagai "Ubar, Atlantis di Padang Pasir". Lalu, apakah yang membuktikan bandar ini sebagai bandar kaum 'Ad yang disebutkan dalam Al Quran? Begitu runtuhan-runtuhan mula digali, diketahui bahawa bandar yang hancur ini adalah milik kaum 'Ad dan berupa tiang-tiang Iram yang disebutkan dalam Al Quran, kerana di antara pelbagai struktur yang di-gali terdapat menara-menara yang secara khusus disebutkan dalam Al-Quran .

 Dr. Zarins, seorang ahli pasukan kajian yang memimpin penggalian mengatakan bahawa kerana menara-menara itu disebut sebagai bentuk khas bandar 'Ubar, dan kerana Iram disebut mempunyai menara-menara atau tiang-tiang, maka itulah bukti terkuat setakat ini, bahawa tapak yang mereka gali adalah Iram, bandar kaum 'Ad yang disebutkan dalam Al Quran:

Apakah kamu tidak memperhatikan bagaimana Tuhanmu berbuat terhadap kaum 'Ad, (iaitu) penduduk Iram yang mempunyai bangunan-bangunan yang tinggi yang belum pernah dibangun (suatu kota) seperti itu, di negeri-negeri lain. (QS. Al-Fajr, 89: 6-8)

Tahanan wanita Palestin kritikal


Tahanan wanita Palestin kritikal
TEL AVIV - Seorang tahanan wanita Palestin yang nekad mogok lapar lebih sebulan lalu sebagai membantah tindakan Israel, menjatuhkan hukuman penjara ke atasnya, dilaporkan berada pada tahap kritikal, menurut kenyataan kumpulan hak asasi, kelmarin.

Doktor Ran Cohen berkata, berat badan Hana Shalabi, 30, menyusut sehingga 14 kilogram dan sistem tubuhnya mula terjejas akibat tidak makan untuk tempoh terlalu lama.

“Kami khuatir keadaannya akan menjadi lebih teruk kerana kini dia hanya dipantau di klinik penjara Israel,” menurutnya lagi.

Penyokong kumpulan Jihad Islam itu ditahan tanpa dibicarakan secara adil di bawah sistem tahanan pentadbiran rejim Zionis yang kononnya dikenakan ke atas individu mengancam keselamatan Israel.

Pihak berkuasa penjara menyatakan 20 tahanan Pales­tin lain turut menyertai mogok lapar untuk menyokong Shalabi sejak dua minggu lalu.

Pada awal tahun ini, tahanan Palestin, Khader Adnan menamatkan mogok laparnya selama 66 hari, selepas Israel bersetuju untuk membebaskannya pada bulan depan.

Gempa 7.4 skala Ritcher gegar Mexico


Gempa 7.4 skala Ritcher gegar Mexico
MEXICO CITY - Gempa kuat berkekuatan 7.4 skala Ritcher menggegar barat daya Mexico telah mencetuskan panik terhadap penduduk dan mengakibatkan kemusnahan infrastruktur, menurut pegawai kerajaan, kelmarin.

Menteri Dalam Negeri, Alejandro Poire berkata, seramai 11 orang dilaporkan cedera dalam kejadian gempa berhampiran pusat peranginan Acapulco yang terletak antara Guerrero dan Oaxaca itu.

Dalam kenyataan, Pusat Pemerhati Geologi Amerika Syarikat, melaporkan 10 gempa susulan turut dikesan beberapa jam selepas insiden tersebut.

“Kira-kira 1,600 rumah di empat kawasan perbandaran di Costa Chica didakwa musnah teruk,” menurut Gabenor Guerrero, Angel Aguirre.

Bekalan elektrik dan talian telefon di Mexico City juga terputus serta lalu lintas menjadi sesak kerana lampu isyarat turut tidak berfungsi menyebabkan berlaku kemalangan.

Ia adalah antara gempa terkuat sejak 1985 yang telah mengorbankan ribuan nyawa dan menyebabkan kemusnahan teruk pada masa itu.

Askar bunuh warga Afghan ada rekod tipu pelabur


Robert Bales
NEW YORK - Sarjan Robert Bales, anggota tentera Amerika Syarikat (AS) yang dituduh membunuh 16 rakyat awam Afghanistan awal minggu lalu, berhadapan dengan masalah baru ekoran laporan bahawa dia meninggalkan negaranya untuk menyertai perang di Iraq tanpa menyelesaikan ganti rugi kepada seorang pelabur saham.

Laporan menyebut dia pernah terlibat dalam kes menipu seorang pelanggan berusia berkaitan skim saham.

Mahkamah telah mengarahkan supaya dia dan dua yang lain membayar ganti rugi berjumlah RM4.5 juta (AS$1.5 juta), tetapi dia telah mendapat perlindungan daripada pematuhan perintah perundangan dengan kekal dalam perkhidmatan ketenteraan, kata pakar-pakar perundangan.

Sebelum memulakan kerjaya dalam perkhidmatan ketenteraan pada November 2001, Bales berkhidmat selama lima setengah tahun di sebuah firma broker saham.

Dia menyertai perkhidmatan tentera 18 bulan selepas seorang pelabur dari Ohio memfailkan aduan mendakwa wujudnya dagangan secara tidak sah, melanggar kontrak dan tindakan salah guna lain ke atasnya, firma sekuriti dan pemiliknya.

Pada 2003, panel perantara mengarahkan ketiga-tiga mereka secara bersama membayar pelabur itu ganti rugi sekitar RM4.5 juta.

Bales tidak pernah muncul ketika sesi panel perantara bersidang, malah tidak pernah mengambil peguam untuk mewakil dirinya.

Mengenang Sheikh Ahmad Yassin 1938- 2004

 Sheikh Ahmad Yassin


Syeikh Ahmad Yassin telah dilahirkan di sebuah kampong bernama al-Jora, daerah Majdal di dalam wilayah Asqalan (Ashkelon) pada tahun 1938. Dia telah dibesarkan di sana sehingga tahun 1948 ketika pendudukan pengganas Yahudi ke atas bumi Palestin, dia dan keluarganya dipaksa berhijrah ke Semenanjung Gaza.
Membesar sebagai seorang pelajar yang cemerlang di dalam pelajarannya beliau amat disayangi oleh guru ? gurunya ketika berada di sekolah. Beliau juga merupakan seorang ahli sukan yang aktif di zaman persekolahannya. Di zaman mudanya beliau telah ditimpa kemalangan, di mana beliau telah terjatuh ketika sedang beriadah yang menyebabkan beliau mengalami lumpuh pada bahagian kakinya.
Keadaannya yang lumpuh itu tidak mengahalang beliau untuk meneruskan kecemerlangannya di dalam bidang pelajaran dan juga aktiviti ? aktiviti islam. Pada tahun 1964 beliau telah melanjutkan pelajaran di Universiti Ain Shams di Kaherah. Pengajiannya di universiti tersebut walaubagaimanapun tidak sampai ke hujungnya apabila beliau telah dipenjarakan selama sebulan oleh pihak berkuasa Mesir kerana penglibatannya dengan pertubuhan Ikhwan Muslimin pada tahun 1966. Lebih dahsyat lagi beliau telah dihantar pulang ke Gaza oleh pihak berkuasa Mesir tanpa sempat menamatkan pengajiannya. Ujian yang getir ini tidak sedikit pun membunuh semangatnya untuk terus bergerak aktif dalam pertubuhan tersebut untuk memperjuangkan islam dan dakwah islamiyyah.
Kepulangannya ke Gaza telah menyaksikan bagaimana beliau bergerak aktif memperjuangkan islam sebagai guru bahasa Arab dan juga khatib di mesjid Gaza. Dalam tempoh yang singkat sahaja beliau telah menjadi terkenal di kalangan penduduk Gaza dengan khutbah ? khutbahnya terutamanya selepas pendudukan rejim Zionis ke atas Gaza pada tahun 1967.
Selain daripada dua tugas utama tersebut, Semenanjung Gaza juga telah menyaksikan jasa Ahmad Yassin sebagai pekerja kebajikan dan juga pendakwah yang gigih mendidik anak ? anak remaja dan para pemuda dengan didikan islam. Hasil dari usaha tersebut sekitar tahun 1969 dan 1970 pertubuhan Ikhwan Muslimin telah berkembang hebat di kawasan Gaza. Hasilnya pada tahun 1973 dengan bantuan anggota pertubuhan tersebut, Syeikh Ahmad Yassin telah berjaya menubuhkan sebuah pertubuhan kebajikan yang menjaga kebajikan pelarian ? pelarian Palestin yang diberikan nama ?Mujamma al-Islam?.
Usahanya tidak terhenti setakat itu sahaja. Memandangkan keadaan di Palestin lebih memaksa umat islam di sana untuk berjihad, beliau dan beberapa anggota Ikhwan Muslimin yang lain telah menubuhkan sebuah gerakan jihad yang dinamakan sebagai ?al-Mujahidun al-Filastiniyun? pada tahun 1982 sebagai kesinambungan perjuangan ?Kataib Syuyukh? yang mengambil wasilah jihad sebagai landasan perjuangan mereka. Bagi Ahmad Yassin kelumpuhan dirinya tidak mengahalang dirinya dari usaha mendidik dan membina generasi mujahidin Palestin untuk berhadapan dengan penjajah Zionis yang telah menjajah bumi mereka dan juga Masjid al-Aqsa.
Pada tahun 1983, ketika beliau menjawat jawatan sebagai pengarah Pusat Islam di Gaza, beliau telah ditangkap dan dipenjarakan oleh pihak rejim Zionis diatas tuduhan memilki senjata api dan cuba untuk menggugat kerajaan Zionis Israel. Dia telah dijatuhkan hukuman penjara selama 13 tahun melalui mahkamah tentera Israel, namun pada tahun 1985 hasil dari proses pertukaran tawanan di antara pihak PLO dengan rejim Zionis, beliau telah dibebaskan setelah menjalani hukuman penjara selama 11 bulan.
Melihatkan kepada kondisi Negara ? Negara Arab yang tidak lagi berminat untuk memerdekan bumi Palestin dan Masjid al-Aqsa, begitu juga dengan gerakan PLO yang semakin bersikap lunak terhadap rejim Zionis, Yassin dan juga rakan ? rakannya di dalam pertubuhan Ikhwan Muslimin telah menubuhkan gerakan pembebasan islam yang dikenali sebagai HAMAS pada tahun 1987. HAMAS telah memulakan corak baru penentangan cara baru, iaitu dengan mengadakan demonstrasi jalanan dan pertempuran secara bersemuka dengan pihak tentera Zionis. Kebanyakan ahli pergerakan ini dihasilkan dari masjid ? masjid dari kalangan orang ? orang muda yang dikenali dengan nama ?Atfal Hijarah? (Kanak ? kanak Batu) kerana menggunakan batu untuk berhadapan dengan tentera Zionis. Penentangan yang mempunyai impak yang besar terhadap rejim Zionis ini dikenali sebagai ?Intifadah?. Kesan dari ?Intifadah? ini amat hebat, pihak tentera Zionis terpaksa mengambil tindakan ? tindakan drastik sebagai tindak balas terhadap kemaraan gerakan HAMAS.
Sebagai natijahnya, pada bulan Ogos 1988 pihak tentera Zionis telah merobohkan rumahnya dan membuangnya ke sempadan Lebanon. Tidak cukup sekadar itu sahaja, pada 18/5/1989 beliau bersama ratusan anggota pergerakan HAMAS yang lain telah dipenajarakan kerana kejayaan operasi ? operasi yang telah dilancarkan oleh gerakan tersebut dalam usaha membunuh tentera ? tentera dan komando ? komando Israel. Sekali lagi mahkamah tentera Israel pada 16 / 10 / 1991 telah menjatuhkan hukuman 15 tahun penjara ke atas Syeikh Ahmad Yassin di atas sembilan pertuduhan yang disabitkan ke atasnya, termasuk tuduhan membunuh, menculik dan juga menyerang tentera ? tentera Zionis.
Kesan dari penahanan tersebut beliau telah mengalami lumpuh seluruh tubuh kecuali kepalanya sahaja. Beliau juga mengalami kehilangan penglihatan mata kanannya dan juga kekaburan penglihatan pada mata kirinya selain daripada masaalah pendengaran akibat tekanan dan deraan yang dikenakan ke atasnya. Sepanjang tempoh itu juga beliau dihidapi jangkitan pada paru ? parunya dan juga hidapan pada abdomennya. Keadaan kesihatannya yang semakin parah itu telah memaksa pihak penjara terpaksa membawanya berulang ? alik ke hospital untuk mendapatkan rawatan..
Pada 13/12/1992 kumpulan komando HAMAS yang dikenali sebagai Kataib al-Qassam telah berjaya menculik seorang tentera Zionis dan menawarkan pertukaran tawanan dengan pihak rejim. Mereka menawarkan pertukaran di antara tentera tersebut dengan pembebasan Syeikh Ahmad Yassin dan beberapa tawanan HAMAS lain yang sakit dan yang telah berumur. Pihak rejim Zionis walaubagaimanapun menolak permintaan tersebut malah cuba menyerbu masuk ke rumah di mana tenteranya ditawan dengan harapan untuk membebaskannya. Percubaan mereka gagal, tentera Zionis yang ditawan itu mati dibunuh berserta dua tentera Zionis yang lain dan juga tiga pejuang Palestin telah mati syahid di tempat kejadian. Kejadian tersebut berlaku di Bir Nabala berdekatan dengan kota Baitul Maqdis.
Pada 1/10/1997, hasil dari perundingan pertukaran tawanan di antara kerajaan Jordan dengan rejim Zionis Syeikh Ahmad Yassin telah berjaya dibebaskan. Kerajaan Jordan yang telah berjaya memberkas dua orang anggota perisikan rejim Zionis ketika mereka gagal dalam percubaan untuk membunuh ketua biro politik HAMAS, Khaled Mishaal di Amman, Jordan. Demi untuk mendapatkan kembali dua perisik tersebut, pihak rejim Zionis telah bersetuju dengan tawaran yang diberikan oleh mendiang raja Jordan, Raja Hussin yang meminta Syeikh Ahmad Yassin dibebaskan.
Sejurus pembebasannya Syeikh Ahmad Yassin kembali memainkan peranannya sebagai pemimpin agama bagi gerakan HAMAS yang semakin mendapat tempat di hati rakyat Palestin dan juga semakin digeruni oleh rejim Zionis. September 2000 telah menyaksikan tercetusnya Intifadah kali kedua selepas perdana menteri rejim Zionis, Ariel Sharon telah mencemarkan Masjid al-Aqsa bersama 200 tenteranya. Sekali lagi Syeikh Ahmad Yassin telah berjaya membangkitkan rakyat PAlestin untuk bangun berjuang menentang kegilaan rejim Zionis. Impaknya amat besar kepada rejim Zionis. Kerugian harta dan nyawa yang dialaminya adalah yang paling teruk dalam 50 tahun penubuhan Negara haram Israel. Penentangan berlaku tiap ? tiap hari tanpa menunjukkan rasa menyerah kalah. Hasilnya pelabagi usaha dilakukan oleh pihak rejim demi mengekang kemaraan rakyat Palestin. Antaranya menyerang Bandar ? Bandar, membunuh orang ? orang awam, membina tembok pemisah, membunuh pejuang ? pejuang Palestin dan pemimpin ? pemimpin mereka.
Hasil dari kegilaan tersebut, beberapa pemimpin pejuang Palestin telah berjaya menemui syahid dibunuh oleh rejim Zionis dengan menggunakan jet ? jet pejuang, helikopter dan juga kereta ? kereta kebal mereka. Antaranya Salah Shahadah, Ismail Abu Shanab dan lain ? lain lagi. Syeikh Ahmad Yassin juga tidkak terlepas dari usaha jahat tersebut, seperti yang berlaku pada 6 / 9 / 2003 bilaman sebuah helikopter Apache milih tentera Zionis telah membedil dan merobohkan rumah Ahmad Yassin, mujurlah beliau selamat dan hanya mengalami kecederaan ringan di tangan kanannya. Begitu juga apa yang dialami oleh Abdul Aziz Rantisi, orang nombor dua HAMAS yang telah dibedil keretanya ketika beliau di dalam perjalanan.
Namun, pada subuh 22 / 3 / 2004, mereka sekali lagi menyerang Syeikh Ahmad Yassin ketika beliau dalam perjalanan pulang dari mesjid setelah selesai solat subuh secara berjemaah. Tiga buah roket telah dilancarkan ke atas Syeikh yang lumpuh itu telah berjaya mengorbankan diri Ahmad Yassin dan empat yang lain termasuk anaknya.

Jepun, 10 negara EU dikecualikan daripada sekatan AS


       
WASHINGTON: Amerika Syarikat semalam mengecualikan Jepun dan 10 negara Kesatuan Eropah daripada sekatan kewangan kerana mereka telah memotong belian minyak Iran secara ketara.

Pada masa sama, pelanggan utama Iran, China dan India, mungkin terdedah kepada sekatan berkenaan.


Keputusan itu dianggap “kemenangan” kepada 11 negara terbabit yang bank mereka diberi tempoh enam bulan untuk bertindak sebelum bantuan kewangan AS dihentikan mengikut peruntukan sekatan baru diambil Washington. - Reuters

Russia bayangkan tarik sokongan ke atas Syria


       
MOSCOW: Russia berkata, Presiden Bashar al-Assad melakukan banyak kesalahan walaupun Moscow berkali-kali menyeru Syria berhenti bertindak ganas ke atas rakyatnya.

Menteri Luar Russia, Sergei Lavrov, berkata Moscow percaya pemimpin Syria bertindak balas secara salah pada peringkat awal lagi ketika mereka berhadapan protes rakyat negara itu.


“Langkah yang sewajarnya hanya diambil selepas keadaan terlalu lewat,” katanya kepada stesen radio Kommersant FM, semalam.

Komen Lavrov dibuat ketika Moscow menunjukkan tanda-tanda semakin jelas untuk menarik sokongan kepada Bashar selepas setahun konflik berlaku di Syria dan mengorbankan lebih 9,100 orang.


Sebelum ini, Russia menyatakan kesediaan menyokong kenyataan atau resolusi Majlis Keselamatan PBB mengenai cadangan wakil khas badan dunia itu, Kofi Annan, bagi menamatkan krisis di Syria.


Minggu lalu, Lavrov mendakwa Bashar bertindak terlalu lembap melakukan reformasi di Syria. - AFP

Korban Zionis naik drastik


       
BAITULMAQDIS: Sebuah pertubuhan hak asasi manusia berkata, jumlah warga Palestin dibunuh Israel meningkat drastik tahun lalu.

B’Tselem semalam menerbitkan laporan setebal 63 halaman bagi membuktikan seramai 105 warga Palestin dibunuh dalam serangan ganas rejim Zionis ke atas Gaza, manakala 11 yang lain dibunuh tentera Israel di Tebing Barat dan Baitulmaqdis “Peningkatan korban itu bukan disebabkan krisis yang semakin teruk, tetapi dijadikan tindakan rutin oleh tentera Zionis,” kata pertubuhan berkenaan.


B’Tselem menyatakan kebimbangannya mereka apabila tiada sebarang tanda menunjukkan keadaan itu akan berubah ketika penjajahan Israel ke atas Palestin memasuki tahun ke-45.

Menurut B’Tselem, sepatutnya situasi itu hanya bersifat sementara tetapi kini tiada sebarang tanda menunjukkan ia akan berubah.


Rejim Israel menjajah Tebing Barat, Bukit Golan, Baitulmaqdis dan Semenanjung Gaza dalam Perang 1967, tetapi rejim Zionis itu berundur dari Gaza pada 2005.


Laporan B’Tselem itu berkata, penjajahan berterusan Israel ke atas Palestin hanya memburukkan lagi aktiviti pelanggaran hak asasi manusia. - PT

Tentera akui bunuh 4 orang awam

YALA: Tentera Thailand mengakui pasukannya menembak mati empat penduduk kampung beragama Islam ketika dalam perjalanan ke satu pengebumian, kerana “salah faham”, Januari lalu.
Empat lagi cedera apabila unit renjer melepaskan tembakan ke arah trak pikap yang dinaiki penduduk kampung di daerah Nongchik di dalam wilayah Pattani.
Tentera Thailand mengarahkan unit renjer itu ditarik balik serta merta selepas insiden itu dan menubuhkan sebuah panel yang turut dianggotai oleh ketua agama tempatan, untuk menyiasat.

Kenyataan daripada Ketua Tentera Wilayah Selatan berkata, “Kejadian di mana pegawai keselamatan bertugas bertindak ke atas orang awam mungkin disebabkan salah faham akibat daripada masalah sekitarnya.”


Katanya, kejadian itu berlaku ketika pasukan itu memburu pejuang pemisah Islam yang menyerang kawalan renjer dan kini nasib pasukan renjer itu bergantung kepada kehakiman Thailand untuk menentukan sama ada mereka bersalah atau tidak tanpa mengambil kira hasil siasatan panel itu.

Katanya, “Semua yang terlibat dalam kejadian itu akan melalui proses kehakiman untuk memastikan semua pihak yakin dan tindakan diambil, adil.” - Bangkok Post

Gadis setinggan jual rambut RM17,000


BRASILIA: Seorang gadis yang hidup di kawasan setinggan di Rio de Janeiro sanggup membelanjakan RM2,000 setahun untuk membeli syampu bagi merawat rambutnya yang tidak pernah dipotong sejak lahir.
Natasha Moraes de Andrade juga menghabiskan masa satu setengah jam sehari untuk menyikat rambutnya.

Ia adalah antara pelbagai kerumitan dilalui Natasha, 12, yang menguruskan rambutnya sepanjang 157.6 sentimeter, atau 2.5 sentimeter lebih pendek berbanding ketinggian fizikalnya.

Media semalam melaporkan, Natasha perlu menjinjing rambutnya jika bergerak ke mana-mana, selain kipas angin di rumahnya tidak boleh dipasang bagi mengelakkan ia kusut.

Kini, Natasha berharap rambut itu membawa laba apabila dia bercadang untuk menjualnya pada harga kira-kira RM17,100.

Kata Natasha, dia sedih apabila rambut itu akhirnya dipotong walaupun dia mengaku berdepan pelbagai kesukaran menjaganya dan hidup terbatas.

Jika berjaya, wang jualan rambut itu akan digunakan Natasha untuk menghias bilik tidurnya.

Sementara itu, ibu Natasha, Catarina, 42, berkata kadang-kadang anaknya itu seperti hidup dalam penjara.

Katanya, Natasha selalu membandingkan dirinya dengan watak cerita rakyat zaman silam, Rapunzel.

Mengikut rekod dunia Guinness, wanita China, Xie Qiuping, menjadi pemilik rambut terpanjang dengan ukuran 5.6 meter. - TS

4 jam terpaku di lantai


WILLIAMS dirawat selepas doktor menghabiskan masa sejam untuk mencabut paku dari tangannya.
WILLIAMS dirawat selepas doktor menghabiskan masa sejam untuk mencabut paku dari tangannya. 


BOMBA terpaksa mencabut kepingan papan lantai untuk dibawa bersama Williams ke hospital.
BOMBA terpaksa mencabut kepingan papan
 lantai untuk dibawa bersama Williams ke hospital.
 

LONDON: Seorang lelaki ‘terpaku’ di lantai rumah kira-kira empat jam apabila sebatang paku sepanjang 12.7 sentimeter menusuk tangannya secara tidak sengaja.
Alan Williams, 46, sedang cuba membaiki sesuatu di rumahnya apabila dia terjatuh dari tangga dan pemicu alat pemaku automatik di tangannya terpelantik tiba-tiba.

Nasib Williams menjadi lebih malang apabila ketika itu dia bersendirian di rumah dan tidak mampu bergerak untuk mendapatkan bantuan.
Keadaan Williams hanya berubah apabila pasangannya, Suzanne Amos, seorang jururawat, pulang kira-kira jam 11 malam dan mendapati dia menggigil dan dalam keadaan terkejut.

Suzanne kemudian menghubungi talian kecemasan 999 bagi mendapatkan bantuan.

Williams bernasib baik kerana paku itu menembusi tangan kirinya tanpa mencederakan sebarang otot atau saluran darah penting.


Sekumpulan anggota bomba kemudian terpaksa menanggalkan kepingan kayu di lantai rumah Williams untuk membolehkan dia dibawa ke hospital di Newcastle-under-Lyme, Staffordshire.

Di situ, doktor segera mencabut paku berkenaan dan merawat kecederaan pada tangan Williams.
Pemeriksaan menunjukkan, tangan Williams akan pulih seperti asal tidak lama lagi.

Sementara itu, Williams berkata, ketika terjatuh dari tangga, dia menggunakan tangan kiri untuk menahan badan tetapi alat pemaku automatik berkenaan terjatuh ke atasnya.

“Saya dipaku ke lantai dan tidak mampu bergerak jauh.

“Bagaimanapun, sebenarnya tidak banyak darah keluar dan kesakitan juga tidak seberapa,” katanya.

Tiga jam kemudian, kata Williams, kakinya mula terasa kebas dan dia kesejukan sehinggalah Suzanne pulang.

“Doktor kata, saya sangat bernasib baik,” katanya. - TS

Rumah agam Michael Jackson sedia dijual AS$23.9 juta

2012/03/22

LOS ANGELES: Rumah agam mewah milik raja pop dunia, Michael Jackson yang menghembus nafas terakhirnya di situ, kini dijual pada harga AS$23.9 juta (RM71.7 juta) dengan seorang selebriti terkenal berminat membelinya.

Laman web selebriti, TMZ dan ejen hartanah berkata, rumah agam berkenaan mempunyai tujuh bilik tidur, 13 bilik mandi dengan konsep kediaman ala reka bentuk Perancis serta dilengkapi panggung teater, gim, spa dan kolam renang.
“Hartanah ini menawarkan kehidupan glamor, bergaya dan serba mewah," kata laman web itu.
Kediaman Jacko itu dibina pada 2002 di Daerah Holmby Hills di barat Los Angeles yang berkeluasan 1,580 meter persegi untuk ruang tamu selain 0.5 hektar lagi untuk lanskap.

TMZ melaporkan, kediaman itu mula dijual Isnin lalu dan seorang selebriti terkenal bersedia untuk melawat hartanah itu, esok.

Sementara itu, ejen hartanah Mauricio Umansky dari Beverly Hills, berkata pihaknya hanya akan berurusan dengan pembeli yang berminat sahaja dan mempunyai kelayakan terutama dari segi kewangan.

Raja pop dunia itu meninggal dunia pada 25 Jun 2009 ketika berusia 50 tahun di rumah agam berkenaan. - AFP

Sekolah maafkan pelajar warna rambut


BRIANNA bersama Kevin ketika ditemui media di rumah mereka di Newark, Delaware.
BRIANNA bersama Kevin ketika ditemui media
 di rumah mereka di Newark, Delaware.
 


NEWARK: Sebuah sekolah di Amerika Syarikat yang melarang seorang pelajar gred 6 masuk ke kelas kerana mewarnakan rambut menjadi merah jambu dengan kebenaran ibu bapanya, mengizinkan murid berkenaan menyambung persekolahannya.

Pihak sekolah membuat keputusan itu kelmarin selepas tindakannya ke atas pelajar itu mendapat bantahan aktivis hak sivil.
Berikutan itu, Brianna Moore yang tidak bersekolah tiga hari akan kembali ke kelas di Sekolah Shue-Medill Middle di Newark, Delaware.
Pentadbir sekolah mengubah pendirian selepas mendapat panggilan daripada Kesatuan Hak Sivil Amerika (ACLU) cawangan Delaware. 

“Kami dalam perjalanan ke sekolah,” kata Kevin Moore ketika memandu anaknya yang berusia 12 tahun ke kelas. 

Kevin membenarkan anaknya mewarnakan rambut minggu lalu sebagai hadiah mendapat keputusan baik dalam ujian kelas.

Bagaimanapun, Brianna disuruh pulang selepas mewarnakan rambutnya yang ditetapkan melanggar peraturan sekolah. 
Dia dimaklumkan hanya boleh bersekolah apabila warna rambutnya mengikut dasar sekolah iaitu pelajar mestilah berambut coklat, perang, hitam atau merah asli. 

ACLU kemudian memberitahu peguam sekolah dengan bertanya “Tidakkah anda fikir ini semua melanggar perlembagaan,” kata Kathleen MacRae, pengarah eksekutif di Delaware. 

Brianna kemudian diminta kembali ke sekolah dan tidak akan dihukum. “Warna rambut tak lagi jadi isu,” kata jurucakap sekolah, Wendy Lapham. – Reuters

Kematian militan warga Malaysia belum disahkan

pix_gal0
Zulkifli Abdul Hir 

KUALA LUMPUR: Polis mengesahkan laporan berhubung militan warga Malaysia paling dikehendaki Amerika Syarikat (AS), Zulkifli Abdul Hir, yang dikatakan masih hidup walaupun dilaporkan terbunuh dalam serangan udara pihak berkuasa Filipina awal bulan lalu, belum dapat dipastikan kesahihannya.

Pengarah Pasukan Petugas Khas (Operasi/Counter Terrorism) Bukit Aman, Datuk Mohamad Fuzi Harun, berkata pihaknya sebelum ini dimaklumkan pihak berkuasa Filipina bahawa Zulkifli atau turut dikenali sebagai Marwan disahkan terbunuh dalam serangan itu.
Katanya, laporan yang mendakwa Zulkifli masih hidup dibuat oleh pihak lain, tetapi tiada pengesahan mengenai diterima secara rasmi daripada pihak berkuasa Filipina.
“Kita sudah serah semua sampel DNA termasuk yang diperoleh daripada keluarga Zulkifli serta dua lagi rakyat Malaysia dari Sabah yang dikatakan turut terbunuh dalam serangan itu. Proses itu masih berjalan dan sehingga kini belum dapat disahkan,” katanya.

Minggu lalu, agensi berita AFP melaporkan, Timbalan Ketua Pasukan Petugas Khas (Operasi/Counter Terrorism) Bukit Aman, Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay yang memetik sumber risikan berkata, pihaknya percaya Zulkifli masih hidup dan dipercayai cedera teruk dan bersembunyi di Pulau Jolo, selatan Filipina.

Mexico bergegar seminitFoto
SEBAHAGIAN mangsa gempa yang cedera dirawat di hospital Ometepec, Guerrero. 
Foto
SEBUAH bas hancur dihempap jambatan yang runtuh selepas gempa melanda Mexico, kelmarin. 

Gempa bumi 7.4 skala Richter rosakkan 800 kediaman

BANDARAYA MEXICO: Gempa bumi kuat berukuran 7.4 skala Richter menggegarkan selatan Mexico kelmarin, merosakkan lebih 800 rumah berhampiran pusat gegaran dan menyebabkan bangunan bergoyang serta menimbulkan kebimbangan serta panik di kalangan penduduk termasuk yang tinggal beratus-ratus kilometer dari ibu negara.
Pekerja dan penduduk dalam keadaan takut memenuhi jalan raya di ibu negara. Perkhidmatan telefon tergendala di bandar raya itu dan seluruh kawasan yang merasai gegaran sekurang-kurangnya satu minit.
Gempa bumi itu sangat kuat. - Campos Benitez, pengarah hospital
Beberapa kawasan penempatan mengalami gangguan bekalan elektrik, menurut Datuk Bandar Marcelo Ebrard, yang mewujudkan talian hotline untuk orang ramai membuat aduan.

Sebuah jambatan pejalan kaki turut runtuh menghempap sebuah bas transit yang kosong. Seramai 40 penumpang terkandas untuk seketika di dalam tren di lapangan terbang Bandaraya Mexico tetapi dikeluarkan tidak lama kemudian. 

Lapangan terbang ditutup untuk sementara tetapi pegawai berkata, landasan tidak rosak dan operasi disambung semula.

Perunding alam sekitar, Samantha Rodriguez, 37, yang dipindahkan dari tingkat 11 bangunan pejabat Menara Angel, berkata dia menyangka keadaan akan berlaku sekejap tetapi tembok mula retak dan bergegas keluar bersama rakan sepejabat. 
Gempa bumi terbaru adalah terkuat menggegarkan Mexico sejak gegaran maut pada 1985 yang membunuh beribu-ribu orang di Bandaraya Mexico.

Kawasan paling teruk ialah di negeri Oaxaca dan Guerrero, selatan Mexico. Di Guerrero, pegawai mengesahkan 800 rumah rosak, dengan 60 lagi runtuh.

Tiada laporan kematian diterima lama selepas gegaran itu berlaku tengah hari waktu tempatan, walaupun selepas gegaran susulan pada skala 5.1 dirasakan di bandar raya itu dan beberapa gegaran susulan lain berhampiran pusat gempa di kawasan pergunungan daerah pedalaman.

Setiausaha Dalam Negeri Mexico, Alejandro Poire, berkata sembilan penduduk cedera di Oaxaca dan dua lagi di Bandaraya Mexico tetapi tiada yang maut.

“Gempa bumi itu sangat kuat,” kata pengarah hospital, Campos Benitez, di Ometepec, yang terletak 25 kilometer dari pusat gegaran.

Gabenor Guerrero, Angel Aguirre, yang berasal dari Ometepec, bergegas ke tempat terjejas untuk meninjau kerosakan dan mengarahkan krew bantuan kecemasan dan perlindungan awam ke kawasan itu untuk membantu. 

Negeri itu tidak menyatakan berapa ramai penduduk yang kehilangan tempat tinggal.

Bandaraya Mexico musnah teruk pada 1985 apabila gempa bumi membunuh sekurang-kurangnya 10,000 orang. Ia pada awalnya diukur pada skala 8.1 tetapi kini diletakkan pada ukuran 8.0 pada skala Richter oleh Tinjauan Geologi Amerika Syarikat.

Sejak beberapa tahun lalu, Guerrero dilanda beberapa gempa bumi besar, termasuk berukuran 7.9 pada skala Richter pada 1957 yang membunuh anggaran 68 orang dan gegaran pada skala 7.4 pada 1995 yang meragut tiga nyawa. – AP/Agensi

Buang bayi lelaki di pintu masjid

BAYI  yang ditemui jemaah Masjid Kampung Lamir, Pekan, subuh semalam.
BAYI yang ditemui jemaah Masjid Kampung
 Lamir, Pekan, subuh semalam.
 

PEKAN: Seorang jemaah yang baru hendak melangkah masuk ke dalam masjid awal pagi semalam, terkejut mendengar tangisan bayi yang diselimuti kain pelikat ditinggalkan di tepi pintu masjid Kampung Lamir di sini.

Khasli Mohd Razali, 48, berkata beliau menemui bayi lelaki berkenaan bersama botol susu, beg plastik berisi lampin pakai buang, sekotak susu dan pakaian di sisinya.
Bimbang keselamatan bayi itu, beliau memanggil penduduk yang tinggal bersebelahan masjid untuk melihatnya sebelum imam masjid menghubungi polis.
Katanya, terdapat kesan gigitan nyamuk pada muka bayi berkenaan yang mungkin ditinggalkan di situ antara dua hingga tiga jam. 

“Mungkin kerana lapar, bayi itu menangis yang turut didengari seorang penduduk yang tinggal hampir dengan masjid berkenaan. 

“Perbuatan meninggalkan bayi yang tidak berdosa ini suatu tindakan tidak berperikemanusiaan,” katanya yang bertugas dengan syarikat membuat kenderaan di Peramu Jaya, di sini. 

Sementara itu, Ketua Polis Daerah, Superintendan Yahaya Othman berkata, bayi seberat 2.9 kilogram dan dipercayai keturunan Melayu kini ditempatkan di Hospital Pekan untuk rawatan lanjut. 
Katanya, orang ramai yang melihat atau ada maklumat mengenai pembuangan bayi itu diminta menghubungi balai polis berhampiran bagi membantu siasatan kes. 

“Kes ini disiasat mengikut Seksyen 317 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara tujuh tahun atau denda atau kedua-duanya jika sabit kesalahan,” katanya. 
Yahaya berkata, kejadian itu adalah yang pertama tahun ini membabitkan kes meninggalkan bayi di daerah ini, kes sama pernah berlaku dua tahun lalu.
-bharian

Bas dihempap penghadang simenSEBUAH bas dihempap serpihan simen di bandar raya Mexico kelmarin.


BANDAR RAYA MEXICO - Seorang pemandu sebuah bas awam cedera ringan selepas kenderaan yang dipandunya dihempap serpihan simen yang terjatuh dari sebuah jejambat di sini kelmarin.
Simen itu retak akibat gegaran gempa bumi sekuat 7.4 pada skala Richter yang menggegarkan bahagian tengah dan selatan Mexico.
Ketika kejadian, tiada penumpang yang berada di dalam bas tersebut.
Pusat gempa bumi itu terletak 525 kilometer ke timur Ometepec di negeri Guerrero pada kedalaman 18km.
Sebanyak 1,600 buah rumah dilaporkan rosak manakala 11 orang mengalami kecederaan. - AGENSI

Penduduk marah projek pelabuhan Dawei di Myanmar
BEBERAPA orang bekerja di projek pelabuhan laut dalam Dawei di Myanmar pada 27 Januari lalu. - AFP


MAYINGYI - Kemarahan orang ramai meningkat di Myanmar ekoran rancangan untuk membina sebuah pelabuhan laut dalam yang bakal menyebabkan ribuan penduduk kampung terpaksa berpindah.
Projek pelabuhan Dawei itu merupakan kunci utama dalam rancangan negara miskin ini untuk membangunkan ekonominya dengan memberikan jirannya, Thailand laluan ke Lautan Hindi dan pasaran ke Barat.
Namun, ketika pentadbiran di negara yang pernah dikenali dengan nama Burma itu giat melakukan pembaharuan, penduduk kampung di selatan negara ini semakin lantang menyuarakan bantahan mereka terhadap rancangan berkenaan.
"Kami tidak mahu berpindah. Rantau kami memiliki kelapa, buah pinang, gajus dan asam jawa. Kami ada semua yang kami perlukan," kata seorang petani yang berusia 53 tahun, San Nyein.
Menurut anggaran rasmi, kira-kira 20,000 penduduk yang tinggal di penempatan sepanjang perairan Andaman dekat sempadan Thailand akan dipindahkan bagi membolehkan projek tersebut dilaksanakan.
Pihak berkuasa telah berjanji akan menempatkan penduduk kampung ke kawasan kediaman baharu yang dilengkapi kemudahan sekolah, hospital dan kedai selain kemudahan air paip dan bekalan elektrik.
Projek Dawei melibatkan pembinaan sebuah pelabuhan laut dalam dengan dilengkapi rangkaian jalan raya yang menghubungkan Myanmar dengan Thailand, Kemboja dan Vietnam. Ia juga melibatkan pembinaan sebuah zon industri mega, jalan kereta api, talian komunikasi dan saluran paip gas serta minyak.
Kos keseluruhan projek itu dianggarkan boleh meningkat kepada AS$50 bilion (RM153.83 bilion).
Projek itu diketuai syarikat gergasi Ital-Thai dari Thailand. - AGENSI

Bom meletup di luar Kedutaan Indonesia

Kosmo! Online - Dunia:


SEBUAH jentera bomba berhenti di depan pejabat Kedutaan Indonesia di Paris semalam.


JAKARTA - Sebuah bungkusan bom buatan sendiri meletup di luar bangunan Kedutaan Indonesia di Paris, Perancis kata beberapa pegawai semalam.
Bagaimanapun, kejadian itu tidak akan menyebabkan kedutaan tersebut akan ditutup.
"Kami bangsa Indonesia tidak mudah takut. Saya tidak fikir letupan kecil seperti itu akan menghalang kami daripada meneruskan urusan seperti biasa," kata Menteri Luar, Marty Natalegawa.
"Namun, sudah tentu kami akan berwaspada." tambahnya.
Menurutnya, tidak dapat dipastikan sama ada letupan berkenaan disasarkan ke atas Kedutaan Indonesia kerana terdapat beberapa bangunan lain di kawasan sekitarnya.
"Syukurlah, tiada sesiapa cedera dalam letupan ini," katanya.
Beberapa saksi melihat tiga lelaki meninggalkan sebuah bungkusan berhampiran bangunan itu di barat ibu kota Perancis berkenaan sebelum bom buatan sendiri tersebut meletup di luar Kedutaan Indonesia sekitar pukul 5.45 pagi waktu tempatan.
Seorang jurucakap polis di Paris, Jean-Louis Fiamenghi memberitahu pemberita bahawa sebuah beg ditemui di bawah tingkap bangunan kedutaan itu oleh seorang pekerja yang membersihkan tong sampah di jalan raya berhampiran.
"Dia melihat ke dalam beg itu, membukanya dan mengesyaki ia ialah bom kerana melihat sebuah balang dengan sambungan wayar berada dalam beg tersebut. Dia meletakkan beg berkenaan dan menghubungi pihak polis. Letupan kemudian berlaku," kata Fiamenghi.
"Tiada sesiapa cedera tetapi penghuni beberapa flat berdekatan terkejut mendengar bunyi letupan itu," tambahnya.
Setakat ini, tiada pihak mengaku bertanggungjawab melakukan serangan berkenaan tetapi beberapa pegawai Indonesia memberitahu, serangan itu dipercayai tiada kaitan dengan ancaman keselamatan di tanah air.
"Beberapa tahun lalu terdapat juga kes letupan kecil berlaku di luar Kedutaan Indonesia di Paris. Ia didapati tiada kaitan dengan ancaman nasional," menurut Teuku Faizasyah yang merupakan jurucakap Presiden Indonesia, Susilo Bambang Yudhoyono .
Kedutaan berkenaan di Paris dan agensi perisikan Indonesia sedang bekerjasama dengan pihak berkuasa Perancis bagi menyiasat insiden tersebut.
"Duta Indonesia berada di lokasi tetapi tidak dapat menghampiri tempat kejadian. Banyak tingkap yang pecah tetapi belum ada laporan mengenai kecederaan atau kematian yang melibatkan staf Indonesia. Kami sedang menunggu perkembangan kes ini," kata Menteri Koordinasi Keselamatan, Djoko Suyanto. - AFP

'via Blog this'

Gaun pengantin paling panjang di duniaEMMA DUMITRESCU memakai gaun pengantin yang paling panjang di dunia di Bucharest kelmarin.


BUCHAREST - Seorang model berusia 17 tahun, Emma Dumitrescu memakai gaun pengantin yang paling panjang di dunia kelmarin.
Dia memakai gaun sepanjang tiga kilometer (km) yang mengambil masa selama 100 hari untuk dijahit dengan melibatkan 10 penjahit.
Gaun itu direka oleh syarikat fesyen Salun Andree di sini.
Pihak Guinness Book of World Recordsmengiktiraf gaun tersebut sekali gus mengatasi rekod gaun terdahulu dari Belanda yang sepanjang 2.48km. - Agensi

Lelaki bakal bertunang maut kemalangan
ANGGOTA polis dan bomba memeriksa kereta milik mangsa selepas terlibat dalam kemalangan di Pendang semalam.


ALOR SETAR - Seorang lelaki berusia 20 tahun yang difahamkan bakal mengikat tali pertunangan maut dalam kemalangan di Kilometer 66.2, Lebuh Raya Utara-Selatan arah selatan berhampiran hentian sebelah Kobah di Pendang dekat sini semalam.
Dalam kejadian pada pukul 9 pagi itu, mangsa, Muhammad Aizat Jamal yang memandu kereta jenis Perodua Kancil meninggal dunia di tempat kejadian akibat cedera parah di kepala dan badan.
Muhammad Aizat terpelanting keluar dari kereta dan terhumban ke dalam parit berhampiran tempat kejadian.
Sementara dua penumpang, Mohd. Hazwan Hamzah, 19, dan Nor Shuhada Mohd. Daud, 22, yang cedera parah dikejarkan ke Hospital Sultanah Bahiyah (HSB) di sini untuk rawatan.

Kapsul angkasa Dragon ke ISS

Kosmo! Online - Dunia:


SEBUAH roket SpaceX Falcon 9 yang membawa kapsul Dragon menjalani ujian di Stesen Tentera Udara Cape Canaveral di Florida pada 1 Mac lalu.


WASHINGTON - Persediaan pelancaran kapsul kapal angkasa komersial, Dragon ke Stesen Angkasa Lepas Antarabangsa (ISS) berjalan dengan lancar, kata seorang pegawai kanan Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (NASA) kelmarin.
Kapsul itu dijadualkan berlepas pada 30 April depan dari Cape Canaveral, Florida.
Kapal angkasa itu dimiliki oleh sebuah syarikat penerbangan angkasa lepas komersial AS, SpaceX.
"Persiapan turut melibatkan simulasi pelancaran kapal angkasa ini," kata Pengurus Stesen Angkasa NASA, Mike Suffredini pada satu sidang media.
Menurutnya, jika misi itu gagal atau berjaya, ia tidak boleh dianggap sebagai penentu masa depan penerbangan komersial angkasa lepas.
Jurucakap SpaceX, Kirstin Grantham pada satu kenyataan memberitahu, NASA belum memberikan kelulusan muktamad berhubung tarikh pelancaran tersebut.
Mengulas tentang halangan yang dihadapi pasukan pengendali SpaceX, Suffredini berkata, ia turut melibatkan proses berlabuh di ISS yang bergerak mengelilingi orbit.
Menurutnya, pelancaran kapal angkasa Dragon merupakan percubaan pertama daripada sebuah syarikat swasta untuk berlabuh di ISS.
Kapsul itu sepatutnya dilancarkan pada Februari lalu tetapi ia ditangguhkan kerana sebab-sebab teknikal.
Ia dimiliki usahawan Internet, Elon Musk.
Syarikat miliknya itu mencipta sejarah kerana membuat penerbangan sulung ke orbit dengan menggunakan Dragon pada 2010.
SpaceX dan beberapa syarikat lain kini bersaing untuk membina dan mengendalikan kapsul kapal angkasa swasta yang boleh membawa angkasawan dan kargo ke ISS yang mengelilingi orbit pada ketinggian 350 meter dari Bumi.
Syarikat-syarikat itu termasuk Boeing bersaing untuk dipilih bagi menggantikan kapal angkasa NASA yang telah menamatkan operasi penerbangan ke ISS pada tahun lalu. - AGENSI

'via Blog this'