Pages

Saturday, April 25, 2015

SUBHANALLAH! Seorang Pemuda Islam Telah Menggoncangkan Vatikan


Pada suatu malam di musim panas tahun 1918 M di salah satu perkampungan miskin di Bandar Surat berhampiran sempadan barat India, lahirlah seorang bayi dari pasangan suami isteri muslim. Dia adalah anak pertama mereka ketika mereka sudah mencapai usia tua.

Kanak-kanak ini hidup sebagaimana kebanyakan kanak-kanak yang lain di perkampungan miskin tersebut. Tidak ada yang membezakan antara dirinya dengan yang lain dalam masalah pergantungan kepada kedua orang tuanya dan juga dari segi kecerdasan. Dia mempunyai wajah bulat dan tembam, kulit kehitam-hitaman, tingginya sedang dan penuh bersemangat. Dia selalu mengagumi dengan segala sesuatu dan tidak ada yang menghentikan sifat ingin tahu dalam diri dengan pelbagai persoalan di kepalanya.

Ketika usianya mencapai 9 tahun, bapanya mempunyai hasrat untuk berhijrah bekerja dengan anak bapa saudaranya dengan tujuan mencari pekerjaan dan kehidupan yang lebih baik. Terasa berat kehidupan di India kerana kepadatan jumlah penduduk yang tinggi dan faktor kekuasaan Inggeris pada masa itu. Oleh kerana itu dia memberitahu hasratnya itu kepada isterinya.

Kerana sangat menyayangi anaknya, dia ingin jika anaknya turut bersamanya dan berjanji kepada isterinya yang dia akan kembali semula selepas setahun. Isterinya merelakan pemergiannya dengan berat hati.

Akhirnya, ayah kanak-kanak tadi berhijrah dan menetap di Kota Dirban untuk beberapa ketika pada tahun 1927 M. Bandar tersebut adalah salah sebuah bandar di Afrika Selatan. Dia berada di bawah tanggungan anak bapa saudaranya dan anaknya pula bersekolahkan di sana. Masa terus berlalu, sudah lapan bulan mereka tinggal disana dan anaknya menunggu masa untuk mendapatkan kembali pelukan ibunya. Beberapa hari selepas itu mereka mendengar berita kematian ibunya. Dua beranak ini terpukul dengan berita kematian tesebut. Akhirnya mereka memutuskan untuk menetap di Afrika Selatan buat selamanya.

Mereka tinggal di bahagian selatan bandar Dirban. Di sana terdapat perkampungan bangsa Negro. Dia melakukan banyak pekerjaan dan mampu untuk menyara anaknya. Masa terus berlalu, seiring dengan usia dan kesihatan juga mula terganggu.

Selepas tujuh tahun menempuhi liku-liku kehidupan bersama anaknya yang masih bersekolah, bapa kanak-kanak tersebut telah kembali ke rahmatullah pada tahun 1934 M ketika berusia 16 tahun. Dia menamatkan pengajiannya dan mencari pekerjaan. Dia menetap di perkampungan bangsa Negro tersebut yang dia sendiri tidak mengetahui siapa yang akan melindunginya sedangkan negeranya sendiri dan saudara-maranya yang berada di seberang laut tidak mungkin mampu menyeberang untuk membantunya.

Dia banyak bertukar pekerjaan. Akhirnya dia bekerja di sebuah kedai yang pemiliknya adalah seorang Nasrani. Dia adalah salah seorang dari lelaki kulit putih yang tinggal di Afrika Selatan. Pemilik kedai tersebut melihat pada diri remaja itu tanda-tanda kelebihan, amanah, ikhlas dan kejujuran. Sedikit demi sedikit dia mempercayai remaja itu dan berbuat baik kepadanya. Segala-galanya berjalan lancar dan dia bekerja dengan gembira.

Suatu ketika ketenangan tersebut terusik dengan berhembusnya “angin kencang”. Pada suatu hari, seorang pendeta Nasrani melawat sahabat karibnya iaitu pemilik kedai tersebut. Semasa mereka berbual, pendeta itu melihat remaja tersebut dan dari riak wajahnya seperti bukan penduduk asli Afrika Selatan.

Dia boleh bercakap Bahasa Inggeris, Bahasa Zulu [bahasa negara-negara Afrika Tengah dan Selatan] dan Bahasa Urdu [bahasa daerah asalnya]. Remaja itu mempunyai wajah berseri-seri dan cekap dalam berkerja. Usianya ketika itu dalam lingkungan 18 tahun.

Pendeta tersebut bertanya kepada sahabatnya: “Siapa nama anak ini?”

Si pemilik kedai menjawab: “Namanya xxxxx”

Pendeta tersebut bertanya dengan perasaan terkejut: “Seorang Muslim?”

Si pemilik kedai menjawab : “Ya!”

Maka Pendeta itu berkata: “Tidakkah kau tahu bahawa mereka menghina Tuhan kita? dan berkata bahawa Dia adalah Hamba [bukan Tuhan] ? ”

Pemilik kedai itu berkata: “Akan tetapi dia adalah seorang yang jujur ​​dan dipercayai!

Pendeta itu berkata: “Walaupun seperti itu, dia harus masuk Nasrani atau keluarkan dia tanpa di ampun!”

Akhirnya, pendeta itu berjaya menyebarkan fitnah di hati sahabatnya dan dia memanggil remaja tersebut.

Pemilik kedai itu berkata: “Aku ingin menyelamatkan dari kesesatan!”

Remaja itu menjawab: “Apa itu?”

Pemilik kedai tersebut berkata: “Sesungguhnya pendeta ini adalah agamawan yang mulia, dia ingin menyelamatkan pengikut Tuhan yang hilang dan menolong agar engkau menyelamatkan dirimu sehingga Tuhan akan memberkati!”

Remaja ini mengetahui kesanya iaitu menjadi murtad, maka dia berkata: “Tidak, saya Muslim!”

Maka pemilik kedai itu berkata: “Fikirkan dulu sebelum membuat keputusan!”

Namun remaja itu tetap menolak kerana dia mengetahui kecuali ada satu sembahan yang berhak disembah yakni Allah, ada pun Isa adalah Nabiyullah yang muli , tidak lebih.

Maka berkatalah pendeta tersebut menclah pembicaraan remaja itu dan marah dengan keteguhannya terhadap agaman dan menolak murtad. “Apakah kamu tidak tahu bahawa Islam adalah agama berhala, kamu tawaf di rumah [Kaabah] yang didalamnya ada batu dan Rasul kalian beristerikan 9 wanita!”

Kemudian pendeta itu menyebutkan semua kekeliruan dan perbohongan tentang Islam tetapi pendeta itu masih belum dapat meluluhkan hatinya. Remaja itu hanya diam untuk menghormati pemilik kedai dan dia berkeyakinan bahawa pemilik kedai hanya membantu sahabatnya si pendeta itu. Akan tetapi beberapi hari selepas itu, pemilik kedai kembali kepada kebiasaannya peranganya yang suka mencela dan memerangi Islam dengan keyakinannya. Dia tidak boleh membantah kekeliruan itu kerana dia tidak tahu hal tersebut secara sempurna. Maka dia mengambil keputusan yang berada di luar garis kehidupannya, dia memutuskan untuk mempelajari selok belok agama Nasrani.

Untuk permulaan, dia mendekati mubaligh untuk mempelajari kitab-kitab mereka secara ilmiah. Dia memperhatikan Injil, mempelajarinya hingga menghafalnya. Dia membandingkannya dengan Al-Quran dan dia mendapati terdapat banyak perbezaan. Namun dia belum merasa cukup dan belum hilang hausnya. Maka dia melakukan perjalanan untuk membela Islam.

Pertama, dia mengajak untuk berdebat dengan pemilik kedai iaitu tempat dia bekerja. Dia berdebat begitu hebat sehingga pemilik kedai itu tidak mampu untuk berhujah. Kemudian dia mencabar beberapa pendeta dan dia boleh menjatuhkan mereka melalui tangan mereka sendiri dan mereka tidak dapat mempertahankan kebenaran keyakinan mereka di hadapan ribuan orang yang membanjiri forum debat mereka.

Dia mahu menutup mulut orang Nasrani selamanya agar tidak lancang menghina Islam. Dia berhenti kerja di kedai nasrani tersebut. Dia mula menemui orang-orang Nasrani yang datang ke Afrika Selatan dan mengajaknya berdiskusi. Ketika dialog dan debat yang dia lakukan telah banyak dan usianya mencapai tiga puluhan tahun, dia mula berdialog dengan kalangan pendeta Nasrani.

Semenjak hari itu, suaranya ibarat petir yang menggelegar hingga negara-negara barat Nasrani. Gema yang menggoncangkan dewan Vatican. Pembicaraanya bergema di barat dengan perbincangan dan dialog yang terkenal dan melambungkan reputasinya. Dia terus mencabar dan gaungnya tetap menggema hingga hari ini.

Pembicaraan meliputi pertentangan dalam kitab Injil, pusat-pusat kajian Nasrani dan banyak instituso tinggi di barat membentuk jawatankuasa untuk menangkis dan berhujah di dalamn buku-buku mereka melalui penelitian dan kajian yang serius.

Pemilik kedai dan sahabatnya itu telah membangkitkan akal dan hati anak muda muslim ini. Mereka telah membangunkan anak muda yang lemah lembut itu hingga menggemparkan dunia dan menggegarkan Vatican, menggetarkan gereja-gereja mereka dan membongkar banyak kekeliruan dalam agama mereka.

Pemuda tersebut bernama Ahmad Deedat.
ahmad deedat2 Seorang Anak Miskin yang Mengguncang Vatikan
*Diterjemahkan oleh Detik Islam dari sumber islampos.com


Nak Copy Boleh, bagi la kredit sikit yer.!! : http://sehinggit.blogspot.com/2014/06/subhanallah-seorang-pemuda-islam-telah.html#ixzz3YJXSdiHY
Follow us: SehinggitMedia on Facebook

Kembara memburu cinta

Shenzhen, China: Seorang lelaki dari Kanada sanggup mengembara sehingga ke bandar ini semata-mata untuk mencari kekasihnya yang dikenali di Internet.
Jake, 60, itu turut menggantung sepanduk di lehernya dan berjalan di sekitar bandar ini dengan harapan dapat bertemu dengan kekasihnya yang dikenali sebagai RiLi.
Lelaki itu berkata, dia berkenalan dengan RiLi menerusi laman sesawang mencari jodoh hampir setahun yang lalu dan terus jatuh cinta.
Wanita yang menggunakan nama samaran RiLi itu memberitahu Jake, dia berusia 45 tahun, sudah bercerai dan bekerja di sebuah kilang pakaian di Shenzhen.
Agensi Berita Sina melaporkan, selama 11 bulan pasangan itu menghantar lebih 300 mesej di laman sesawang berkenaan dan berkomunikasi menggunakan penterjemah.
Lelaki itu memberitahu dia menghabiskan hampir AS$2,000 (RM7,272) untuk membayar perkhidmatan laman sesawang berkenaan.
Ujarnya, mereka sering mengirim puisi cinta dan masing-masing mengaku saling mencintai.
Bagaimanapun, laman sesawang berkenaan menghalang semua maklumat peribadi menyebabkan dia tiada cara untuk menghubungi wanita itu.
Selepas RiLi gagal membalas pesanan Jake selama beberapa minggu, dia mengambil keputusan mencari wanita itu di China walaupun tidak mengetahui nombor telefon atau nama sebenar kekasihnya itu.
Jake yang menetap di sebuah hotel di sini membuat satu poster yang digantung di lehernya dan berusaha mencari maklumat mengenai RiLi.
Sejak dua minggu lalu, Jake berjalan di bandar ini dengan poster di lehernya dan berharap promosi di laman sosial akan dapat menarik perhatian wanita itu.
“Penduduk di sini sangat peramah. Mereka merakam gambar saya dan memuat naik di laman sosial.
“Saya sangat terharu dengan sokongan yang saya terima ini,” katanya.
Namun, beberapa pengguna laman sosial memberi amaran bahawa RiLi mungkin tidak seperti yang dikenali Jake di laman sesawang berkenaan.
“Saya percaya padanya. Kami berhubung selama 11 bulan dan dapat merasai bahawa dia mencintai saya,” tegasnya.
Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 24 April 2015 @ 12:04 PM


JAKE tidak putus asa.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/46016#sthash.6CaqhomK.dpuf

Anak lembu 5 mulut

Nirnaul (India): Seekor anak lembu yang dilahirkan dengan lima mulut menarik perhatian penduduk kampung di sini yang menganggap haiwan itu jelmaan Tuhan yang disembah penganut Hindu.
Anak lembu itu akan membuka semua mulutnya setiap kali menghisap susu ibunya.
Ia hanya boleh menghisap susu menerusi dua mulut.
Anak lembu itu dinamakan Nandi, gelaran lain untuk Tuhan Krishna.
Penganut Hindu menganggap lembu sebagai suci.
Kerana keganjilannya, ramai penganut agama itu datang untuk meraikan anak lembu itu dengan sebahagian besar menyembahnya. - Agensi
Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 25 April 2015 @ 5:06 AM


NANDI
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/46211#sthash.RZFByvb7.dpuf

Gempar lembu makan biri-biri

Nakuru: Satu keluarga sebuah kampung di Kenya terkejut selepas mendapati lembu peliharaan mereka bertukar menjadi karnivor apabila memakan bebiri sejak minggu lalu.
Charles Mamboleo berkata, dia terperanjat apabila bangun pagi Rabu lalu dan mendapati lembunya memakan seekor bebiri yang ditanduk hingga mati sebelum itu.
Keesokannya, lembu itu makan seekor lagi bebiri walaupun sudah disediakan rumput dan air untuknya makan seperti sebelumnya.
“Selepas kejadian pertama, kami menyangka lembu itu kelaparan. Kami tambah rumput dan air. Tetapi ia masih mengejar biri-biri,” kata Mamboleo.
Dia bimbang lembu itu disihir kerana ia tidak melahirkan anak sejak dibeli.
Isteri Mamboleo, Consepta Kerubo juga menyuarakan kebimbangan haiwan itu akan makan anak mereka.
Bagaimanapun, pegawai pertanian tempatan Albert Kabugi menolak dakwaan lembu itu disihir.
Menurutnya, haiwan berkenaan mungkin kekurangan zat dan mineral yang ditemui pada rumput.
Rumput semakin sukar diperoleh di negara itu kerana kemarau.
Dia bagaimanapun mengaku terkejut dengan kejadian itu dan berkata, ini kali pertama ia mendapat tahu lembuh makan daging. - Agensi
Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 25 April 2015 @ 5:10 AM


LEMBU yang dipelihara Mamboleo menggigit seekor bebiri.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/46224#sthash.iZFOnLti.dpuf

Switzerland negara paling bahagia di duniaSWITZERLAND dinobatkan sebagai negara paling bahagia di dunia.


NEW YORK – Switzerland dinobatkan sebagai negara paling bahagia di dunia sebelum ikuti rapat oleh Iceland, Denmark, Norway serta Kanada, demikian menurut satu kajian komprehensif oleh sepasukan ahli akademik di sini kelmarin.
Laporan Kebahagiaan Dunia 2015 merupakan laporan tahunan ketiga untuk mengukur dan memberi penjelasan mengenai tahap kebahagiaan di 158 buah negara bagi mempengaruhi dasar kerajaan di serata dunia.
Finland, Belanda, Sweden, New Zealand dan Australia berada kedudukan 10 teratas senarai itu sekali gus menjadikan negara bersaiz kecil dan sederhana di rantau Eropah Barat menduduki tujuh daripada 10 tangga teratas.
Amerika Syarikat pula berada pada kedudukan ke-15 selepas Israel dan Mexico, manakala Britain menduduki tangga ke-21 mengatasi Belgium dan Emiriyah Arab Bersatu (UAE). Perancis berada di tangga ke-29 selepas Jerman yang menduduki tempat ke-26.
Menurut kajian tersebut, antara kriteria yang diambil kira untuk menentukan paras kebahagiaan sesebuah negara termasuk Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK), tahap kesihatan, jumlah penduduk, kebebasan membuat pilihan hidup dan kadar rasuah.

Sementara itu, Afghanistan dan Syria yang dilanda peperangan menyertai lapan negara rantau Sahara di Afrika termasuk Togo, Burundi, Benin dan Rwanda dalam kategori 10 negara paling kurang bahagia.
Walaupun Iraq kini kacau bilau, negara itu berada di kedudukan ke-112 untuk mendahului Afrika Selatan, India, Kenya dan Bulgaria dalam senarai sama.
“Laporan ini memberi maklumat tentang kaedah untuk mencapai kesejahteraan masyarakat,” ujar Pengarah Institut Bumi Universiti Columbia, Jeffrey Sachs – AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0425&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz3YHm8KMH1 
Hakcipta terpelihara 

Pemandu teksi rakam 30,000 selfie


SALAH satu selfie yang diambil oleh Teng Jiazhi bersama penumpangnya.


SHENYANG – Seorang pemandu teksi di China merakam sejumlah 30,000 gambar potret selfie sejak 10 tahun lalu sekali gus mencipta rekod di negara berkenaan .
Pemandu teksi tersebut, Teng Jiazhi atau lebih dikenali sebagai Uncle Teng mengabadikan gambar selfie bersama penumpangnya untuk menceriakan mereka.
Semuanya bermula sedekad lalu apabila Uncle Teng mengambil dua penumpang yang menunggu selama satu jam untuk mendapatkan teksi.
Sebagai tanda terima kasih, mereka memberikannya tip berupa wang tunai tetapi ditolak oleh lelaki berusia 58 tahun tersebut.
Dia kemudian meminta dua penumpang itu yang merupakan pasangan kekasih untuk bersama merakam gambar selfie.
“Ia merupakan foto pertama yang dirakam bersama penumpang. Saya gembira kerana dapat menceriakan mereka.
“Sejak itu, saya tidak mengambil tip tetapi meminta untuk bergambar selfie bersama penumpang,” katanya.
“Saya menjadikan aktiviti bergambar selfie sebagai tradisi di dalam teksi ini,” tambah Uncle Teng.
Lelaki itu yang berasal dari sini terkenal selepas dia memuat naik sebahagian gambar itu di laman sosial popular China, Weibo.
Malah, Uncle Teng turut mencatat namanya dalam buku rekod Shanghai Big World Jinisi Record kerana mengambil 30,000 selfie bersama penumpang dari dalam dan luar negara. – Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0425&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_05.htm#ixzz3YHko4kpx 
Hakcipta terpelihara 

Bomoh cilik terus popular rawat pesakit


bomoh cilik Upik dan Evita yang dikatakan mempunyai kelebihan
Bomoh cilik Upik dan Evita yang dikatakan mempunyai kelebihan mengubati pelbagai penyakit.
MUARAENIM – Ratusan pesakit masih mengunjungi kediaman seorang bomoh cilik bernama Taufik Hidayat atau Upik, 11, di sini yang didakwa mempunyai kesaktian serta mampu mengubati pelbagai penyakit.
Portal berita Merdeka.com melaporkan, Upik yang berasal dari Kampung Petanang, Palembang, Sumatera Selatan mula menjadi perhatian ramai kerana dipercayai mempunyai kesaktian menyembuhkan pelbagai penyakit.
Sebelum memiliki kemampuan mengubati pesakit, Upik mengaku pada suatu malam telah bertemu dengan seorang misteri di dalam mimpinya. Sejak itu dia memiliki kemampuan mengubati penyakit dan rumahnya dibanjiri orang ramai untuk meminta dirawat.
Perkara ini berlaku kerana, masyarakat sekitar mempercayai bahawa kanak-kanak itu mempunyai keunikan melebihi orang normal.
Selain Upik yang mempunyai kelebihan luar biasa, seorang kanak-kanak lain, Evita Sari, 10, yang juga merupakan sepupu Taufik sendiri.
Kanak-kanak perempuan itu dipercayai turut mempunyai kuasa mistik dan mampu mengubati orang sakit.
Selain itu, dalam proses mengubati pesakit kedua-dua bomoh tersebut mempunyai ciri-ciri kelebihan yang sama.
Kedua-dua bomoh itu, sama-sama memiliki seutas tasbih dari alam ghaib dan seketul batu kepala buaya yang diperolehi melalui kejadian misteri yang sukar dipercayai logik akal.
Menurut Afyandi, bapa saudara kedua bomoh ini, Evita mendapat kelebihan itu melalui mimpi yang sama.
Namun, Upik yang pertama kali menggunakan tasbih ghaib dan batu kepala buaya itu untuk mengubati orang sakit.
Sejak kebelakangan ini, Evita dilihat turut membantu Upik melakukan rawatan kerana dia turut memiliki ‘kekuatan’ yang sama.
“Mereka mengubati pesakit bersama-sama. Kedua-dua mereka turut mempunyai tasbih ghaib,” ujarnya.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/bomoh-cilik-terus-popular-rawat-pesakit-1.84408#sthash.5MsBST7h.dpuf

Kembar dikesan dalam otak gadis


Yamini KARANAM dari Indiana, Amerika Syarikat tidak menyangka
Yamini KARANAM dari Indiana, Amerika Syarikat tidak menyangka ketumbuhan di dalam otaknya (kanan) merupakan kembarnya yang gagal membesar. Agensi
LOS ANGELES 24 April – Seorang mahasiswa yang dimaklumkan mengalami ketumbuhan otak, terkejut apabila diberitahu bahawa tumor itu merupakan pasangan kembarnya yang gagal membesar dengan sempurna.
Laman web akhbar Mirror melaporkan, doktor mengesan jasad kembar tersebut lengkap dengan tulang, rambut, dan gigi di otak Yamini Karanam, 26, selepas melakukan pembedahan, keadaan dikenali sebagai teratoma.
Gadis dari Indiana itu pada September lalu, mendapatkan rawatan doktor selepas mengalami kesukaran untuk bercakap dan membaca.
“Jika ada beberapa orang bercakap, saya tidak akan memahami apa yang mereka bualkan.
“Saya tidak menyangka keadaan ini boleh berlaku,’’ katanya.
Doktor pada awalnya tidak dapat mengenal pasti penyakit yang dihidapi oleh gadis tersebut dan melakukan pembedahan untuk menentukannya.
Pembedahan tersebut menemukan teratoma berkenaan dan doktor berjaya mengeluarkan jasad kembarnya daripada otak gadis tersebut.
Pakar bedah Institut Sullbase di sini, Dr. Hrayr Shahinian berkata, penemuan teratoma tersebut me­rupakan yang kedua dibuatnya selepas melakukan lebih 8,000 pembedahan membuang ketumbuhan otak.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/kembar-dikesan-dalam-otak-gadis-1.84452#sthash.TOeuYx4U.dpuf