Pages

Wednesday, June 3, 2015

Lembah Nahanni simpan seribu satu misteri

Lembah Nahanni
Lembah Nahanni

LEMBAH Nahanni di Kanada atau sering disebut juga sebagai 'The Valley of Headless Men' adalah lembah yang terbentang seluas 416 kilometer di pergunungan Mackenzi.

Menurut laporan Mysterious Universe, ia mendapat reputasi sebagai salah satu lokasi paling menyeramkan di Amerika Utara kerana pengembara sering menemui bangkai haiwan tanpa kepala.

Malah, beberapa mayat tanpa kepala juga pernah ditemui kawasan tersebut antaranya adik-beradik Willie dan Frank Mcleod pada 1908.

Pada 1917, rangka milik pencari emas, Martin Jorgen telah ditemui dan dipercayai mati akibat dipenggal.

Apa pun, Lembah Nahanni kini berstatus taman negara dan menjadi antara lokasi tumpuan pelancong.

Ia dibuka pada 1972 dan dirasmikan oleh Perdana Menteri Kanada ketika itu, Pierre Elliot Trudeau. - Mysterious Universe


Info: 
 
- Lembah Nahanni tersenarai sebagai tapak warisan dunia Unesco 
 
- Penduduk tempatan sering dimomokkan dengan kisah makhluk misteri dikenali sebagai Naha yang menjaga emas di lembah tersebut.

Jonas Salk: Bapa Biophilosophy

Jonas Salk: Bapa Biophilosophy
Salk menjadi sainstis kerana ingin merawat manusia dan bukan pesakit tunggal.

HASRAT saya ialah untuk ke sekolah perubatan dan menjadi seorang saintis perubatan. Saya tidak berniat menjadi doktor walaupun ketika di sekolah perubatan dan latihan industri, saya melakukan segalanya yang melayakkan diri menjadi doktor perubatan,” - Salk

Apabila tiba musim panas sekitar tahun 1950-an di Amerika, ia menjadi antara waktu paling menakutkan bagi kebanyakan ibu bapa kerana pada ketika inilah ribuan kanak-kanak dijangkiti penyakit polio.

Bagaimanapun, beban itu seolah-olah hilang apabila seorang saintis mencipta vaksin bagi penyakit tersebut setelah penyelidikan teliti selama bertahun lamanya.

Jonas Salk menjadi hero kesayangan ramai dalam sekelip mata apabila hasil ciptaannya iaitu polio vaksin diisytiharkan selamat dan berkesan oleh Universiti Michigan, Amerika Syarikat pada 12 April 1955.

Sebelum Salk mencipta vaksin, polio merupakan penyakit virus terburuk yang menjadi wabak dan membunuh ribuan kanak-kanak serta orang dewasa setiap tahun. Ia menjadi salah satu penyakit zaman kanak-kanak paling ditakuti.

Presiden Amerika Syarikat Franklin D. Roosevelt juga adalah salah seorang mangsa polio paling terkenal dalam sejarah.

Genap 10 tahun selepas kematian Roosevelt, keputusan positif hasil daripada banyak ujian vaksin Salk diumumkan, dan nyata ia disambut baik semua masyarakat di seluruh dunia.

Kehidupan awal

Jonas Edward Salk dilahirkan di New York City pada 28 Oktober 1914. Ibu bapanya Daniel dan Dora Salk adalah migran dari Poland yang tidak mendapat sebarang pendidikan formal di negara asal mereka.

Meskipun begitu, ibu bapanya tetap ingin melihat Salk dan dua lagi adiknya Herman dan Lee berjaya dengan menggalakkan mereka belajar bersungguh-sungguh.

Salk berjaya melanjutkan pengajian di City College of New York (CCNY), dalam jurusan undang-undang sebelum bertukar ke bidang sains perubatan dan memperoleh Ijazah Sarjana Muda dalam bidang kimia pada 1934.

Selepas CCNY, Salk menyambung pengajian di Universiti New York dan dijemput menghabiskan selama setahun dalam penyelidikan influenza. Dari situ, beliau mula bekerja dalam makmal sebelum menemui virus influenza jenis B sekitar tahun 1941.
 
Pembangunan vaksin

Pada 1947, Salk memutuskan untuk mencari sebuah institusi di mana beliau boleh memiliki makmalnya sendiri. Beliau kemudiannya didatangi Pengarah Penyelidikan di Yayasan Kebangsaan bagi Penyakit Polio yang menawarkannya mengambil bahagian dalam projek polio yayasan itu yang ditubuhkan Presiden Roosevelt.

Salk menerima tawaran itu dan melihat ia sebagai peluang membangunkan vaksin untuk polio. Sejak itu, beliau mengabdikan dirinya untuk pembangunan vaksin selama lapan tahun.

12 April 1955, kajiannya membuahkan hasil apabila Dr Thomas Francis Jr dari Universiti Michigan mengisytiharkan vaksin Salk selamat dan ia menjadi berita utama di seluruh dunia.

Bagaimanapun, Salk enggan mempatenkan ciptaannya kerana beliau tidak mempunyai keinginan untuk mendapatkan keuntungan peribadi. Sebaliknya, beliau ingin melihat vaksinnya disebarkan seluas mungkin.
 
Penubuhan Institut Salk
 
Pada tahun 1963, Salk mengasaskan Institut Jonas Salk untuk Pengajian Biologi, sebuah pusat inovatif bagi penyelidikan perubatan dan saintifik di La Jolla, San Diego.

Salk percaya institusi tersebut akan membantu ahli sains baharu dan akan datang membangunkan kerjaya mereka.

Difahamkan, beliau terus menjalankan penyelidikan dan menerbitkan buku, termasuk beberapa buah ditulis dengan kerjasama anak lelakinya yang juga seorang saintis perubatan.
 
Kehidupan peribadi
 
Selepas tamat pengajian pada tahun 1939, Salk berkahwin dengan Donna Lindsay, pelajar sarjana di New York College of Social Work.

Hasil perkahwinan itu, pasangan ini dikurniakan tiga cahaya mata, Peter, Darrell, dan Jonathan Salk.

Bagaimanapun, pada tahun 1970, mereka bercerai dan Salk berkahwin dengan Françoise Gilot, bekas pembantu pelukis terkenal Pablo Picasso.

Salk meninggal dunia akibat kegagalan jantung pada 23 Jun 1995 ketika berusia 80 tahun, di La Jolla, San Diego di California dan dikebumikan di Taman Peringatan El Camino.

Fenomena kilat tanpa henti di Catatumbo

Fenomena kilat tanpa henti di Catatumbo

SUNGAI Catatumbo di wilayah barat Venezuela adalah lokasi di mana kejadian petir atau kilat berlaku hampir setiap saat.

Menurut laporan stormhighway.co, berdasarkan statistik, kawasan itu mengalami 400,000 kali panahan petir dalam setahun.

Fenomena unik dan menggerunkan itu terjadi di muara sungai Catatumbo atau lebih tepat di danau Maracaibo.

Pelanggaran angin yang datang dari pergunungan Andes menyebabkan fenomena ini berlaku.

Ia disebabkan oleh nyahcas elektrik melalui gas terion, khususnya metana yang dicipta oleh penguraian bahan organik dalam paya.
 
Gas menjadi lebih ringan daripada udara dan naik ke awan, memberi tindak balas ribut sekali gus mencetuskan kejadian kilat.


Tahukah anda:

- Kilat muncul sebanyak 289 kali dalam tempoh sejam di sepanjang sungai Catatumbo.

- Pelaut dan penduduk tempatan menjadikan fenomena kilat di Catatumbo sebagai penunjuk arah sekiranya tersesat di lautan.

- Fenomena kilat Catatumbo pertama kali disebut dalam puisi La Dragontea oleh Lope de Vega pada tahun 1597.

Islam berkembang pesat di Britain

Islam berkembang pesat di Britain
Agama Islam dilaporkan berkembang lebih pesat di Britain sejak 2012.

LONDON - BRITAIN . Kajian terbaharu menunjukkan Islam berkembang lebih pesat di Britain berbanding agama lain di negara itu.
 
Keputusan tinjauan NatCen's British Social Attitudes mendapati Church of England kini berada di ambang kepupusan kerana telah kehilangan kira-kira dua juta pengikut sejak dua tahun lalu.
 
"Jumlah pengikut Anglican telah menurun daripada 21 kepada 17 peratus antara 2012 dan 2014 manakala jumlah orang Islam meningkat seramai hampir sejuta dalam tempoh sama, sekali gus menjadikan ia sebagai agama paling pesat berkembang di Britain.
 
"Kira-kira 4.7 peratus atau 2.4 juta penduduk London kini beragama Islam," menurut laporan The Independent.
 
Dalam satu kenyataan, Massoud Shadjareh dari Suruhanjaya Hak Asasi Islam di London memaklumkan statistik itu jelas menunjukkan Islam adalah agama paling pesat berkembang di seluruh dunia walaupun berdepan ancaman Islamophobia.
 
"Ramai orang tertarik dengan Islam kerana ia merangkumi seluruh aspek kehidupan," jelasnya. - Press TV

Umat Islam Denmark bakal puasa 21 jam


Umat Islam Denmark diramal perlu berpuasa selama 21 jam pada Ramadan
Umat Islam Denmark diramal perlu berpuasa selama 21 jam pada Ramadan akan datang, tempoh paling lama dalam sejarah. AGENSI
ABU DHABI 2 Jun – Umat Islam di Denmark bakal berdepan cabaran untuk mengerjakan ibadat puasa bulan Ramadan tahun ini kerana terpaksa berlapar selama 21 jam sehari, berpandukan peta terkini rakaman waktu puasa di seluruh dunia.
Selain itu, penduduk Islam di negara seperti Iceland, Sweden, dan Norway pula perlu berpuasa selama 20 jam.
Portal berita emirates247.com melaporkan, waktu berpuasa sepanjang bulan Ramadan tahun ini dijangka sebagai yang terpanjang dalam sejarah seperti dilapor seorang penyelidik di Planetarium Sharjah di negara ini.
Waktu berpuasa pada tahun ini secara purata dijangkakan selama 15 jam dan 15 minit yang merupakan tempoh paling lama sejak 32 tahun suria dan 33 tahun bulan, jelas seorang Penyelidik Astrologi dan Meteorologi serta Penyelia Am Plane-tarium, Ibrahim Al-Jarwan kepada akhbar Al-Roeya.
Katanya, setiap tahun, waktu berpuasa dijangkakan meningkat dari tahun sebelumnya sehingga bulan Ramadan pada 2018 apabila tempoh berpuasa akan menurun berperingkat-peringkat.
“Kadar suhu sepanjang bulan Ra-madan kali ini dijangka mencecah antara 42 dan 44 darjah Celsius, malah mungkin bertambah sehingga 50 darjah Celsius terutama di kawasan padang pasir,” katanya lagi.
Sementara itu, penduduk di Emiriah Arab Bersatu (UAE) bakal berpuasa untuk tempoh masa secara purata selama 14 jam 51 minit dan jangka waktu berpuasa sepanjang bulan Ramadan kali ini dijang-ka berbeza-beza antara sesebuah negara berdasarkan kedudukan latitud dan longitud.
Berbanding Denmark, Argentina merupakan sebuah negara yang ber-puasa untuk tempoh masa yang paling singkat iaitu selama 9 jam 30 minit.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/umat-islam-denmark-bakal-puasa-21-jam-1.98564#sthash.Q9DmClDy.dpuf