Pages

Tuesday, October 20, 2015

Roti Perancis terpanjang di dunia


Milan: Sekumpulan pembuat roti Itali dan Perancis berganding tenaga mencipta roti ‘baguette’ sepanjang 122 meter yang diiktiraf sebagai yang terpanjang di dunia pada Pesta Dunia Expo Milan 2015, semalam.

Hakim Rekod Dunia Guinness mengesahkan roti Perancis itu - yang terkenal dengan bahagian luar keras manakala bahagian dalamnya lembut dan gebu - sebagai yang terpanjang di dunia selepas 60 pembuat roti menghabiskan hampir tujuh jam kelmarin untuk menyiapkannya.


Mereka turut menggunakan ketuhar mudah alih yang direka khas untuk membolehkan roti berkenaan dimasak di luar.

Pembuat roti terbabit menghabiskan 20 meter sejam dan mereka berdepan kesukaran cuaca sejuk selain terpaksa berhati-hati untuk memastikan baguette berkenaan tidak putus.

Pembuat roti, Dominique Anract berkata: “Memang mencabar membuat roti dalam cuaca sejuk seperti ini kerana boleh memberi kesan terhadap doh.

“Tetapi, kami berjaya melakukannya.”

Selain itu, pembuat lepa coklat Nutella, Ferrero, turut menyokong usaha untuk memecahkan rekod baguette sepanjang 111 meter dipegang sebuah rangkaian pasar raya Perancis sebelum ini.

Sebaik disahkan sebagai pemegang rekod baru, roti itu terus dipotong dan disapukan Nutella untuk dikongsikan dengan pengunjung Expo berkenaan. - AP

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 20 Oktober 2015 @ 7:01 AM

PEMBUAT roti Itali dan Perancis berjaya membuat baguette terpanjang dunia.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/86411#sthash.Fhh1JNlv.dpuf

Tak sah tanpa cili


 250
  3  0 Google +0 Agensi
Beijing: Seorang lelaki di Zhengzhou mempunyai tabiat pelik apabila ketagih cili dengan makan hampir 2.5 kilogram sehari.

Li Yongzhi dikenali sebagai ‘Raja Cili’ turut menanam lapan spesies cili dari seluruh dunia di depan rumahnya.

Li memberitahu wartawan dia gemar makan cili sejak kecil yang diambil tiga kali sehari bersama makan pagi, tengah hari serta malam.

“Saya tidak kisah makan nasi jika tiada daging atau telur, tetapi tanpa cili hidup saya tidak lengkap.

“Rasa pedas menggembirakan saya. Kalau orang lain memulakan pagi dengan menggosok gigi, bagi saya yang perlu dilakukan adalah makan cili dan membilas mulut selepas itu.Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 20 Oktober 2015 @ 6:09 AM

LI makan 2.5kg cili sehari.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/86383#sthash.NOobfsNC.dpuf

Kaki 'Gergasi' Ubah Nasib Mangsa Buli


Diterbitkan: Ahad, 18 Oktober 2015 3:41 PM

CARACAS: Nasib mangsa buli ketika usia awal remaja kerana memiliki kaki 'gergasi' berubah apabila kelebihannya itu berjaya memecahkan Rekod Dunia Guinness.
Pada usia 20 tahun, Jeison Orlando Rodriguez Hernandez menganggap kakinya yang bersaiz gergasi itu membawa tuah apabila ia  membolehkannya bermain sukan kegemaran, bola keranjang.
Hernandez, anak bongsu daripada empat beradik, membesar pada kadar normal sehingga tiba-tiba mengalami lonjakan pertumbuhan pada usia 10 tahun.
Ketika itu, kakinya tiba-tiba membesar dari saiz 5.5 kepada 11 dalam tempoh kurang setahun.
Kaki kanannya kini berukuran 40.1 sentimeter (sm) dan yang kiri 39.6sm atau saiz 32 di United Kingdom.
“Ketika berusia 14 tahun ibu terpaksa menggunakan kain seluar untuk membuat kasut saya, tapi ia hanya bertahan dua atau tiga minggu saja dan ada kadang saya terpaksa berkaki ayam.
“Saya sering dibuli, dihina dan dipukul di sekolah. Walaupun  suka belajar, namun sering trauma dengan layanan di sekolah kerana budak lain memperlakukan saya seperti anak patung,” katanya.
Pembuat kasut khas dari Jerman, Georg Wessels memperkenalkan Hernandez kepada Guinness selepas ke Maracay di barat Venezuela untuk membuat kasutnya.
Rekod sebelum ini dipegang petani Turki, Sultan Kosen dengan saiz kasut 32.