Pages

Tuesday, March 4, 2014

Dekati wanita Yao

Dekati wanita Yao
Tarian dan nyanyian dipersembahkan sebagai tarikan pelancong.
4 Mac 2014 KOMUNITI dari etnik minoriti Yao di China dikatakan masih wujud dengan populasi mereka sekitar 2.6 juta di wilayah Guangxi, Guizhou dan Guangdong.

Penempatan mereka terutama di Guangxi, selatan China kini dijadikan tumpuan pelancongan selepas kerajaan negara itu melancarkan program reformasi pelancongan pada 2002.

Menariknya, wanita etnik Yao hanya memotong rambut mereka sekali dalam seumur hidup iaitu ketika berusia antara 16 dan 18 tahun.

Maka itu, tidak hairanlah jika mereka memiliki kepanjangan rambut sehingga 2 meter. Bagaimanapun adalah sukar mengetahui asal usul amalan tersebut tetapi wanita etnik itu mengatakan rambut panjang adalah simbol jangka hayat dan kemakmuran. Bagi wanita bujang pula, mereka ditegah menunjukkan rambut di khalayak ramai. Oleh itu, mereka akan menutup kepala dengan serban hitam.

Menurut China Today, pakaian tradisional berwarna-warni dihiasi sulaman terang juga terkenal dalam kebudayaan mereka. Bagi menyiapkan sepasang pakaian itu, mereka masih mengekalkan teknik tenunan tradisional yang mengambil masa sehingga tiga bulan untuk menyiapkan sepasang pakaian lengkap.

Rusia, Ukraine isytihar perang

WARTAWAN SINAR HARIAN
Rusia, Ukraine isytihar perang
Pro-Rusia mengibarkan bendera negara itu selepas menawan Parlimen Crimea di Sevastopol, selatan Ukraine. 
4 Mac 2014
KIEV - UKRAINE. Kami serang! Kami tawan! Kami pacak bendera!”, begitulah permainan pantas Rusia yang cuba menakluki Crimea di  selatan Ukraine.

Campur tangan Rusia di Ukraine ketika negara itu terhimpit dalam krisis politik  memburukkan lagi keadaan hingga negara jajahan Soviet itu terjerumus ke ambang perang.

Perdana Menteri sementara Ukraine, Arseniy Yatsenyuk menuduh Rusia mengisytiharkan perang ke atas negaranya selepas tentera Rusia ‘menakluki’ wilayah autonomi Crimea, sejak empat hari lalu.

Pada kejadian itu, sekumpulan lelaki bersenjata pro-Rusia lengkap berpakaian perang dilapor menawan Parlimen dengan menembak pintu kaca dan mengarahkan pengawal keselamatan meninggalkan premis itu sebelum mengibarkan bendera Rusia.

“Ini bukan satu ancaman, ini deklarasi perang. Kami menggesa Presiden Rusia Vladimir Putin menarik balik tentera mereka di sana. Kami  memberi amaran, Ukraine kini di ambang kejatuhan jika Moscow tidak menarik tenteranya keluar,” kata Yatsenyuk.

Menteri Pertahanan sementara Ukraine, Igor Tenyukh memberitahu, Rusia menghantar 30 kenderaan perisai serta 6,000 tentera memasuki wilayah itu untuk membantu militan yang memihak kepada Rusia bagi mendapatkan kebebasan daripada pemimpin negara ini.

“Lebih 12 trak tentera membawa tentera, dua ambulans dan kenderaan bersenjatakan mesingan meluncur di jalan raya Sevastopol, pusat pentadbiran Crimea,” katanya.

Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (Nato) pula menggesa Rusia menghentikan aktiviti ketenteraan ke atas Ukraine selepas Putin mendapat kelulusan Parlimennya.

Putin membentangkan usul supaya Parlimen meluluskan penggunaan tentera di Ukraine susulan situasi luar biasa di negara itu yang mendatangkan ancaman kepada 46 juta rakyat senegaranya di wilayah Ukraine termasuk alasan untuk melindungi Armada Laut Hitam di Crimea.

Situasi itu menyebabkan Ukraine terpaksa memberi amaran kepada rakyatnya supaya bersiap sedia untuk berperang.

Dalam pada itu, Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama juga menggesa Rusia menarik balik pasukan pertahanan mereka atau menghadapi pengasingan politik dan ekonomi termasuk digugurkan dalam keanggotaan Kumpulan Lapan (G8).

Putin, bagaimanapun menegaskan, negaranya akan melakukan apa saja untuk melindungi kepentingan mereka di Ukraine.

“Kami menolak gesaan Barat untuk menarik balik rancangan penghantaran tentera. Siapa dia (Obama) untuk mencampuri urusan negara ini” katanya.

Semalam, ratusan tentera bersenjata tidak dikenali mengepung pangkalan tentera Ukraine di Perevalne, Crimea dengan membawa 13 trak dan empat kenderaan berperisai.

Setiap trak dengan nombor pendaftaran Rusia membawa 30 anggota tentera. Berikutan itu, tentera Ukraine bertindak menempatkan kereta kebal di pintu pangkalan sebagai persediaan jika berlaku pertempuran.

Dalam perkembangan sama, Panglima Angkatan Tentera Laut Ukraine yang baharu dilantik, dituduh pembelot kerana mengumumkan kesetiaan kepada kerajaan wilayah Crimea yang pro-Rusia.

Laksamana Denis Berezovsky turut berikrar akan mempertahankan hidup dan kebebasan rakyat Republik Crimea serta bandar Sevastopol.

Sejurus kenyataan itu, kerajaan sementara Kiev, mengumumkan pemecatannya.

Naib Setiausaha Keselamatan Kebangsaan Dan Majlis Keselamatan Ukraine, Victoria Syumar berkata, Berezovsky akan didakwa mengikut Akta 111 kerana membelot.

“Beliau tidak melawan apabila ibu pejabatnya dikepung, malah berpaling tadah kepada Crimea,” katanya.

Ukraine telah dicengkam krisis sejak November lalu apabila Presiden digulingkan, Viktor Yanukovych menahan dirinya daripada menandatangani Perjanjian Persatuan dengan Kesatuan Eropah yang memihak kepada hubungan lebih rapat dengan Rusia.

Minggu lalu, Parlimen menamakan Oleksandr Turchynov, sebagai presiden sementara negara itu.

Kesimpulannya, Putin tidak membuang masa berbincang. Selain itu, tindakan beliau sebenarnya dapat menyelamatkan banyak nyawa dari terkorban jika wujud rundingan.

Mungkinkah ini dendam terhadap Yanukovych kerana enggan menandatangani perjanjian tersebut atau angkara kerajaan sementara yang mahu teruskan hubungan dengan Rusia?

Kisah tewasnya si raja dadah

NORHANA FARIZA HARUN
Kisah tewasnya si raja dadah

4 Mac 2014
Nama Guzman atau lebih dikenali sebagai El Chapo mula diperkatakan semula susulan penangkapannya setelah terlibat dalam jenayah dadah sejak puluhan tahun. BULAN lalu, nama Guzman atau lebih dikenali sebagai El Chapo mula diperkatakan semula susulan penangkapannya setelah terlibat dalam jenayah dadah sejak puluhan tahun.

Joaquin Guzman Loera Archivaldo merupakan kartel dadah terbesar di Mexico yang mengetuai Sinaloa Cartel, sebuah kumpulan jenayah yang diambil nama dari tempat penubuhannya di Sinaloa.

Lebih dikenali sebagai El Chapo Guzman atau 'Orang Pendek Guzman', dia menjadi penjenayah paling dikehendaki sejak 2003 selepas penangkapan pesaingnya, Osiel Cardenas. Sehingga penangkapannya Februari lalu, Guzman dianggap sebagai pengedar dadah paling berkuasa di dunia oleh Jabatan Kewangan Amerika Syarikat.

Sejak 2009, Guzman berada di tempat ke-41, 60 dan 55 untuk tiga tahun berturut-turut sejak 2009 sebagai salah seorang paling berkuasa di dunia seperti disenaraikan majalah Forbes. Malah dia turut tersenarai sebagai lelaki ke-10 paling kaya di Mexico pada 2011 dengan nilai kekayaan lebih RM3.28 bilion.

Sepanjang bergelumang dalam dunia dadah, Guzman menyeludup multi tan kokain dari Colombia ke AS selain mempunyai pengedar di seluruh AS. Organisasi tersebut juga dikatakan terlibat dalam pengeluaran, penyeludupan dan pengedaran methamphetamine, marijuana dan heroin di pasaran Eropah dan Amerika Utara.

Pada 1993, Guzmah ditahan di Guatemala dan dikenakan penjara 20 tahun di Mexico kerana membunuh dan menyeludup dadah. Namun, dia dapat melarikan diri dengan merasuah pengawal penjara pada 2001.

Akibatnya, Guzman menjadi orang paling dikehendaki di Mexico, AS dan Interpol. Habuan AS$5 juta (RM16 juta) turut ditawarkan kerajaan AS dan AS$2 juta (RM7 juta) ditawarkan Mexico kepada mereka yang berjaya menyampaikan maklumat sehingga membawa kepada penangkapan Guzman. Pada 22 Februari 2014, Guzman ditahan sekali lagi selepas ditemui di sebuah kondominium di Mazatlan, Sinola.

Kehidupan Peribadi

Guzman dilahirkan dalam keluarga miskin di komuniti La Tuna Badiraguato, Sinaloa, Mexico. Bagaimanapun, terdapat pertindihan tarikh lahirnya kerana sesetengah pendapat menyatakan dia dilahirkan pada 25 Disember 1954, dan kebanyakan yang lain menyatakan dia dilahirkan pada 4 April 1957.

Bapanya, Emilio Guzman Bustillos adalah pengembala lembu. Ada juga sumber menyatakan bapanya seorang petani popi. Guzman mempunyai dua adik perempuan, Armida dan Bernada serta empat adik lelaki; Miguel Angel, Aureliano, Arturo dan Emilio. Tiga lagi abangnya dikatakan meninggal dunia ketika Guzman masih kecil.

Ketika zaman kanak-kanaknya, Guzman menjual oren bagi membantu perbelanjaan keluarga dan berhenti sekolah pada darjah tiga untuk bekerja dengan bapanya. Dia kerap dipukul dan sering melarikan diri ke
rumah neneknya.

Bagaimanapun, ketika berada di rumah, Guzman sering bertindak sebagai penyelamat untuk adik-adiknya daripada dipukul. Selepas mencuba beberapa jenis pekerjaan, Guzman beralih kepada penanaman popi candu, amalan biasa yang dilakukan penduduk di kampungnya.

Semasa musim menuai, Guzman dan adik beradiknya tabah mengatur langkah mendaki bukit di Badiraguato untuk mengambil hasil tanaman. Selepas tanaman disusun dalam kilogram, bapanya menjual kepada pembekal lain di Culiacan dan Guamuchil.

Selain itu, bapanya juga menjual marijuana di pusat komersial di kawasan berhampiran dengan ditemani Guzman. Semasa berusia 15 tahun, Guzman membuat keputusan menanam ganja sendiri dibantu empat orang sepupunya Arturo, Alfredo, Carlos dan Hevtor yang tinggal berhampiran.

Dengan pengeluaran pertama tanaman ganja, Guzman dapat membantu perbelanjaan rumah keluarganya. Tetapi malangnya, dia diusir bapa dan kemudian tinggal bersama datuknya.

Gelaran nama El Chapo, iaitu slanga bagi pendek dalam bahasa Mexico diperoleh berdasarkan penampilannya yang rendah iaitu hanya 168 sentimeter dan sedikit gempal. Walapupun kebanyakan penduduk di Badiraguato bekerja di ladang popi di Sieraa Madre Occidental, Guzman bertindak meninggalkan kampung halamannya kerana mempunyai cita-cita lebih besar.

Keluarga

Melalui bapa saudaranya, Pedro Aviles Perez, salah seorang perintis pengedar dadah di Mexico, Guzman meninggalkan Badiraguato pada usia awal 20 an dan menyertai jenayah terancang. Sekitar 1977, Guzman mengahwini Alejandrina Maria Salazar dan dikurniakan tiga cahaya mata, Cesar, Ivan Archivaldo dan Jesus Alfredo.

Pertengahan 1980 an, Guzman berkahwin sekali lagi dengan Griselda Lopez Perez dan mempunyai empat orang anak. Kebanyakan anak lelaki Guzman mengikut jejaknya terlibat dalam kancah
jenayah dadah.

Pada November 2007, Guzman mengahwini ratu cantik berusia 18 tahun Emma Coronel Aispuro, yang juga anak kepada salah seorang ketuanya. Mereka dikurniakan sepasang kembar
perempuan.

Mati didera kerana tak pandai ke tandas

Tanilla
Tanilla
LIZA HASAN
4 Mac 2014
 SEORANG kanak-kanak berusia dua tahun maut didera teman lelaki ibunya hanya kerana tidak pandai ke tandas.

Kanak-kanak malang itu, Tanilla Warrick Deaves dipukul hingga mati oleh Warren James Ross, 30, di rumah teman wanitanya di Central Coast, New South Wales, Australia.

Menurut polis tempatan, Tanilla dirotan, dihantukkan kepala pada cermin kaca di dalam tandas dan di pintu almari.

“Mangsa dibelasah hingga tidak sedarkan diri lalu diletakkan di dalam kereta sorong selama dua hari hingga dia menemui ajal,” katanya.

Beliau berkata, ibunya Donna Deaves turut didakwa kerana tidak meleraikan perbuatan kejam teman lelakinya itu.

“Ibunya juga sangat kejam kerana tidak mahu memberikan rawatan kecemasan selepas anaknya tidak sedarkan diri,” katanya. Selepas mendengar hujah pertuduhan,

Dipetik Sydney Morning Herald, Mahkamah Sydney mendapati, Donna bersalah kerana bersubahat melakukan pembunuhan dan dijatuhi hukuman penjara 12 tahun namun ia dikurangkan kepada sembilan tahun selepas dia bersetuju memberikan keterangan terhadap perbuatan kejam teman lelakinya itu.

Warren pula kekal dengan tuduhan bersalah kerana membunuh kanak-kanak itu namun sepanjang perbicaraan, dia tetap tidak mengaku bersalah dan turut memaki hamun petugas media yang membuat liputan sepanjang perbicaraannya itu.

Nombor pendaftaran 1111 dibida RM568,000

plate number.jpg

Riyadh: Nombor pendaftaran kenderaan “1111” dijual pada harga SR650,000 (RM568,000) dalam satu lelongan yang dianjurkan polis trafik Saudi, semalam.

Lelongan yang diadakan di Jeddah itu dibuka pada harga SR500 (RM437).


Ribuan penduduk tempatan menghadiri acara itu untuk membeli nombor berkenaan.


 
“Nombor pendaftaran 1111 mencecah harga tertinggi dalam lelongan semalam,” lapor akhbar Ajel Daily.


Artikel ini disiarkan pada : 2014/03/04

Wanita 80-an derma RM437 juta


Riyadh: Seorang wanita Saudi berusia dalam lingkungan 80-an mendermakan SR500 juta (RM437 juta) hartanya kepada badan kebajikan di negara itu.

“Masya-Allah, wanita ini mendermakan semua hartanya untuk kerja kebajikan di Arab Saudi.


“Ianya dianggarkan lebih SR500 juta. Semoga Allah merahmatinya,” kata ahli perniagaan terkenal Arab Saudi, Badr bin Mohammed Al Rajshi.

Agensi berita online tempatan melaporkan, mereka yang membaca berita itu memuji wanita yang dirahsiakan identitinya itu dan ada di antara mereka berkata, “Dia contoh wanita Saudi yang pemurah.”


“Semoga Allah memberi ganjaran ke atas usaha kebajikannya,” kata seorang lagi pembaca.


Laman berkenaan tidak menyebut di mana wanita berkenaan tinggal.
Sumbangannya dipercayai antara yang terbesar pernah dibuat di negara berkenaan.

Bulan lalu, seorang remaja 18 tahun dilaporkan menderma hampir SR50 juta (RM43.7 juta) kepada badan kebajikan negara itu. - Agensi

Artikel ini disiarkan pada : 2014/03/04

Kahwin dengan orang dah mati


Paris: Kerana terlalu cintakan kekasih yang sudah meninggal dunia, seorang wanita Perancis tetap berazam mahu mengahwini lelaki itu.

Wanita dikenali sebagai Pascale itu bakal mengahwini kekasihnya Michael dalam satu majlis di St Omer selepas mendapat izin daripada Presiden Francois Hollande.


Tindakannya dibuat berdasarkan perundangan Perancis yang jarang diketahui bagi membolehkannya dan Michael ‘bersatu’ berikutan lelaki itu meninggal dunia pada 2012, beberapa minggu sebelum mereka dijadualkan berkahwin.

“Walaupun dia sudah tiada, dia tetap di hati saya,” katanya.


Menurutnya, mereka bercinta selama enam tahun dan sepatutnya berkahwin pada Jun 2012 namun Michael mati akibat serangan jantung.


Pascale yang tidak dapat menerima kehilangan itu tetap berazam mahu mengahwini Michael dan menulis surat kepada pejabat Presiden memohon dibenarkan menggunakan undang-undang khas membolehkan perkahwinan dengan orang mati dalam keadaan tertentu.

The Local melaporkan, undang-undang itu diperkenalkan pada 1959 selepas kejadian empangan pecah di selatan Perancis mengakibatkan 420 maut.

Presiden ketika itu, Charles de Gaulle mencadangnkan perundangan itu selepas dihubungi seorang wanita mengandung yang tunangnya maut dalam tragedi berkenaan.

Menurut Pascale, dia menulis surat sebanyak empat kali kepada pejabat Presiden dan akhirnya menerima jawapan 20 bulan kemudian yang meluluskan permohonannya itu. - Agensi

Artikel ini disiarkan pada : 2014/03/04

Ular sawa 3.04 meter telan buaya di Australia

AFP
GAMBAR dari jarak dekat menunjukkan buaya itu dibelit ular tersebut.


SYDNEY - Seekor ular menelan seekor buaya selepas membelitnya dalam satu pertarungan di Tasik Moondarra, Queensland, Australia kelmarin.
Detitk-detik pertarungan itu disaksikan oleh seorang lelaki, Travis Corlis dan isterinya, Tiffany Corlis.
Menurut Travis, ular sawa itu sepanjang 3.04 meter manakala buaya tersebut sepanjang 0.91 meter.
"Kedua-dua haiwan itu bertarung di dalam tasik. Kami berdiri sambil menyaksikan (pertarungan itu) dengan penuh kekaguman," kata Travis.
Menurutnya, beberapa jam kemudian, dia mendapati ular berkenaan membelit badan buaya tersebut dan menarik haiwan berkenaan ke tepi tebing.
Travis berkata, ular tersebut melepaskan belitan pada buaya berkenaan di tepi tasik tersebut.
Dia berkata, ketika belitan itu dilepaskan, buaya tersebut telah mati.
"Kira-kira 10 minit kemudian, buaya itu telah ditelan ular berkenaan," katanya.
Tiffany berkata, pertarungan tersebut dianggapnya seperti satu kejadian yang tidak dapat dipercayainya tetapi pernah berlaku di depan matanya.
"Namun, kejadian itu benar-benar berlaku. Ular tersebut telah menelan buaya itu," katanya.
Menurut Tiffany, ketika bertarung, buaya berkenaan bergelut untuk memastikan kepalanya berada di atas permukaan air.
Dia berkata, kedua-dua haiwan itu kelihatan letih semasa pertarungan tersebut berlaku.
Pada akhirnya, kata Tiffany, buaya tersebut memenangi pertarungan itu. - AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0304&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_07.htm#ixzz2uwId4wRn 
Hakcipta terpelihara