Pages

Tuesday, August 3, 2010

3 Martabat Puasa Ramadhan


http://tarekatqodiriyah.files.wordpress.com/2010/08/kaligrafi-ramadhan2.jpg?w=400&h=300
Puasa mempunyai tiga darjat iaitu:
Puasa Umum
Berpuasa dengan menahan perut dan kemaluan daripada menuruti syahwat.
Puasa Khusus
Puasa yang disertakan dengan mengekang pendengaran, penghihatan, lidah, tangan kaki dan seluruh anggota badan daripada melakukan perkara haram dan dosa.
Puasa Khusus-khusus
Berpuasa dan menyertakan semua perkara yang disebut di atas dan ditambah lagi dengan berpuasa hati daripada segala cita-cita kotor dan pemikiran keduniaan atau apa saja yang memesongkan perhatian selain Allah.

6 Rahsia Puasa- Imam Al-Ghazalihttp://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs255.snc4/40082_1443403937253_1597767358_1058893_3146921_n.jpg
Puasa sebenarnya memiliki  rahsia dan dilengkapi pula dengan syarat kebatinannya. Imam Ghazali dalam kitabnya Bimbingan Mukminin menggariskan enam perkara dalam perkara rahsia iaitu:
  1. Memejamkan mata dan menahannya daripada memandang perkara tercela dan dibenci agama, mengganggu hati, melalaikan daripada mengingat Allah.
  2. Memelihara lidah daripada bercakap kosong, bohong, mencaci maki, bercakap kotor, menimbulkan permusuhan dan sombong.
  3. Pelihara pendengaran daripada hal yang dilarang dan dibenci serta ungkapan yang diharamkan.
  4. Memelihara seluruh anggota badan seperti tangan, kaki dan perut daripada dosa. Contohnya berpuasa menahan lapar, tetapi berbuka dengan makanan haram.Iman Ghazali memperi perumpamaan seperti seorang yang membina istana yang indah kemudian memusnahkannya. Rasulullah SAW bersabda maksudnya ”Ada ramai ynag berpuasa tetapi tidak memperoleh apa-apa dari puasanya kecuali lapar dan dahaga.”
  5. Jangan membanyakkan makan waktu berbuka hingga terlampau kenyang dan terlalu mewah engan makanan.Bagaimana mahu melawan syaitan dan nafsu sedangkan perut yang terlalu kenyang itu sebenarnya mengundaang syahwat baru? Perbuatan makan sampai terlalu kenyang bertentangan dengan maksud puasa itu sendiri.
  6. Hatinya hendaklah bimbang diantara takut dan harapan iaitu sama ada amalannya diterima Allah atau puasanya ditolak hingga digolongkan orang yang jauh dari rahmat Allah. Imam Ghazali menyifatkan perasaan seumpama itu harus sentiasa ada dalam diri seseorang setiap kali menunaikan apa jua ibadat.

Usah layan jin kafir

KUALA LUMPUR: “Usah layan permintaan jin kafir jika dilayan keadaan jadi semakin buruk,” kata penceramah bebas, Hassan Mahmud al-Hafiz ketika mengulas mengenai seorang pelajar tingkatan tiga sebuah sekolah di Desa Petaling diserang histeria disyaki dirasuk makhluk halus.
Menurutnya, tindakan terbaik memberi amaran kepada jin terbabit supaya keluar dari tubuh badan mangsa dengan meletakkan dua ibu jari ke leher mangsa dan menekan dengan kuat.
Katanya, terdapat tiga langkah menekan bagi menghalau jin terbabit iaitu dengan kadar biasa, tinggi dan paling tinggi jika jin terbabit masih berdegil untuk keluar.

“Langkah lain yang boleh digunakan adalah mengambil lada hitam dan diletakkan di kuku kaki mangsa kemudian tekan dengan kuat sehingga jin itu keluar,“ katanya.

Melayu baca mantera Urdu

KUALA LUMPUR: Sebuah sekolah menengah di Desa Petaling di sini, terpaksa ditutup sementara selepas lebih 10 pelajar perempuan, seorang pelajar lelaki dan seorang guru wanita tiba-tiba diserang histeria, semalam.


CEMAS...Fairuz (kiri) membantu menenangkan Atikah.
CEMAS...Fairuz (kiri) membantu menenangkan Atikah.

LAPAR...Atikah gelojoh jamah makanan apabila dirasuk.
LAPAR...Atikah gelojoh jamah makanan apabila dirasuk.

Serangan histeria itu bermula kira-kira jam 7.45 pagi apabila seorang pelajar perempuan tingkatan tiga, Atikah Abdullah, yang menghadiri perhimpunan pagi tiba-tiba mengamuk dipercayai dirasuk.
Keadaan dialami mangsa berjangkit kepada sembilan pelajar lain termasuk seorang pelajar lelaki dan seorang guru wanita ketika semua mereka yang juga rakan sekelas mangsa cuba menenangkannya.

Ini menyebabkan suasana di sekolah itu kelam-kabut seketika apabila semua mangsa menjerit kuat.

Sejurus selepas itu, Atikah cuba melarikan diri sebelum ditahan beberapa rakan dan gurunya.

Rakan mangsa, Mohd Fairuz Faizin Amran, 16, berkata sejurus kejadian itu, perhimpunan disuraikan dan mangsa dibawa ke bilik berdekatan.

Katanya, rakan serta guru membacakan surah Yasin menyebabkan Atikah tenang seketika sebelum kembali meronta, malah rontaan mangsa diikuti beberapa pelajar perempuan lain yang turut diserang histeria. Menurutnya, pihak sekolah membenarkan semua pelajar sesi pagi pulang pada jam 9.30 pagi dan sekolah dijangka dibuka semula hari ini.

“Mangsa dipapah pulang keluarganya selepas dimaklumkan kejadian itu. Pelajar lain yang diserang histeria juga dibawa pulang keluarga masing-masing.

“Sebaik tiba di rumah, Atikah masih meronta dan cuba keluar rumah untuk ke sebatang pokok berhampiran,” katanya ketika ditemui di sini.

Katanya, mangsa merangkak dan menggelupur sebelum menjerit dalam bahasa Urdu supaya disediakan buah limau, epal hijau dan colok.

Dalam keadaan mata terbeliak ketika dipapah beberapa lelaki, mangsa memandang tepat ibunya, Suraya Abdullah, 33, sambil menjerit seolah-olah mahukan makanan.
Suraya mendakwa, makhluk halus yang mengganggu anaknya dipercayai tinggal di sebatang pokok berhampiran rumah, tetapi pokok itu baru ditebang bulan lalu menyebabkan makhluk yang menghuni pokok itu mengganggu Atikah.

Katanya, anak sulungnya itu sering meracau dan diserang histeria tidak kira masa, malah lebih teruk apabila terdengar laungan azan.

“Saya amat terkejut dengan kejadian yang menimpanya, kadangkala dia menyanyi lagu Tamil dan ketika diserang histeria terdengar seolah-olah dia membaca mantera dalam bahasa Urdu.

“Dia sering diserang penyakit ini, kelmarin (Sabtu) sudah tiga kali dan semalam (kelmarin) empat kali dia diserang histeria, malah saya terpaksa mengambil cuti,” katanya.
Menurutnya, sebelum ini, sudah lapan penduduk di kawasan tempat tinggalnya di Projek Perumahan Rakyat (PPR) Desa Petaling diserang kejadian pelik itu.

Suraya berkata, daripada gambaran diberikan anaknya, makhluk yang mengganggu itu banyak dan yang merasuk anaknya paling kuat di kalangan mereka dipercayai jin kafir dan tidak mengendahkan bacaan al-Quran.

Menurutnya, selepas ditenteramkan serta menjamah makanan, anaknya tiba-tiba diam dan mula sedar.

Atikah yang lemah sejurus itu berkata, dia tidak sedar apabila dirasuk, malah berasa ada sesuatu yang mengawal tindakannya serta berasa mual ketika dirasuk.

Faedah Tidur Tengahari Kepada Pekerja
oleh Khairunneezam Mohd. Noor

Sesetengah daripada kita menganggap bahawa lelap atau tidur sebentar pada waktu siang adalah sifat orang yang malas. Tidak kurang juga yang berandaian bahawa rutin tidur sebegini mengganggu kesihatan.

Namun tidak ramai yang mengetahui bahawa tidur sebentar pada waktu siang merupakan suatu amalan harian yang telah dipraktikkan oleh umat Islam sejak dahulu sebagaimana dianjurkan oleh Nabi Muhammad SAW.


Ia dianggap sebagai praktis berkesan untuk menyegarkan semula badan dan minda yang juga dipanggil sebagai power nap.

Menyedari pentingnya isu itu telah menyebabkan kerajaan Amerika Syarikat beberapa tahun lalu membangunkankan National Sleep Foundation sebagai agensi khas untuk mengkaji dan mempromosikan akan kesan positif tidur di waktu siang kepada semua pihak terutama para pekerja.

Sebagai golongan pekerja dalam pelbagai sektor, perkara ini perlu diambil perhatian walaupun budaya tidur sekejap di waktu siang ini belum begitu popular di negara kita.

Bayangkan daripada pagi hinggalah ke petang kita terlalu fokus kepada tugasan dan kerja sehingga kita lupa untuk memberikan tubuh badan dan minda waktu rehat yang optimum dengan kaedah yang tepat.

Kajian Sarjana

Banyak kajian yang telah dilaksanakan oleh para sarjana dalam mengkaji akan kesan tidur sebentar di waktu siang. Mereka juga menghasilkan bahan-bahan ilmiah yang memberikan fakta tentang kebaikan tidur di waktu siang ini.

Contoh buku popular yang boleh diperoleh di pasaran adalah seperti The Art of Napping at Work karya Anthony dan Anthony, Sleep and Alertness : Chronobiological, Behavioural and Medical Aspects of Napping oleh Dinges dan Broughton dan sebagainya.

Para sarjana ini cuba menghimpunkan bukti-bukti secara saintifik tentang kebaikan tidur sebentar di waktu siang terutamanya bagi para pekerja dalam mengekalkan produktiviti kerja seharian yang mantap.

Waktu Tengahari

Telah dibuktikan secara saintifik bahawa waktu tengahari merupakan masa yang paling sesuai untuk tidur seketika.

Sistem pekerjaan yang kebiasaannya memperuntukkan waktu rehat pada waktu tengah hari perlu dimanfaatkan sebaiknya untuk tidur sejenak selain daripada makan tengah hari, berbual-bual kosong dengan rakan-rakan, melayari Internet dan sebagainya.

Pada masa inilah sistem badan manusia bersedia untuk memanfaatkan fasa berehat setelah berjam-jam keletihan akibat dipengaruhi oleh faktor suhu persekitaran serta pendedahan dan penggunaan tenaga fizikal dan mental ketika bekerja.

Keletihan bekerja memuncak pada waktu tengah hari yang mana ia boleh mendorong seseorang pekerja mempunyai perasaan tidak tenteram, tidak fokus, mengantuk dan mudah marah.

Fasa tengah hari ini dipanggil oleh para sarjana sebagai fasa kelesuan pada pertengahan hari. Tempoh untuk tidur pula dikatakan mencukupi dalam lingkungan 30 hingga 40 minit.

Ini adalah kerana waktu tidur yang berlebihan pula akan menyebabkan gangguan kepada tubuh badan yang akan menjadi lesu dan malas untuk bekerja semula.

Menyihatkan

Daripada segi fizikal, tidur sekejap pada waktu siang secara berkala membantu dalam menyegarkan otak yang memerlukan oksigen yang cukup untuk berfungsi, memperbetulkan semula fungsi jantung dan kapilari darah dalam pengaliran darah dan oksigen, memperbaiki sel-sel badan dan mengendurkan otot-otot yang digunakan secara aktif semasa bekerja sejak pagi.

Daripada aspek kesihatan mental dan psikologi pula, minda dan perasaan akan menjadi lebih tenang daripada stres sebaik bangun daripada tidur dan bersedia untuk melaksanakan kerja dengan lebih produktif, berkesan dan efisien menganjur ke petang hari.

Perspektif Islam

Daripada perspektif Islam, tidur di waktu siang turut diiktiraf sebagai salah satu amalan yang baik.

Imam al-Ghazali pernah menyatakan bahawa 'hendaklah seseorang tidak meninggalkan tidur sekejap pada siang hari kerana ia membantu ibadah pada malam hari sebagaimana sahur membantu puasa di siang hari'.

Tidur sekejap di waktu siang bertujuan untuk menyegarkan semula bukan sahaja jasmani, malah rohani seseorang untuk beramal ibadah dan melaksanakan rutin hariannya.

Atas kesedaran tentang implikasi positif daripada tidur sekejap di waktu siang ini, banyak organisasi di Barat yang menggalakkan para pekerja untuk mengamalkannya.

Amalkan di Pejabat

Sehingga ke satu tahap, dikatakan terdapat majikan yang menyediakan ruang yang khas untuk tidur sementara (yang lengkap dengan kerusi malas, kusyen, tuala muka dan haruman) bagi para pekerjanya selain daripada pantri atau kantin untuk makan.

Majikan atau pengurusan organisasi diharapkan faham akan keperluan rehat para pekerja. Cuba elakkan untuk mengadakan mesyuarat atau memberi sebarang tugas kepada pekerja sehingga mengganggu waktu rehat tengah hari mereka.

Begitu juga dalam kalangan pekerja yang perlu mengikis pandangan serong apabila terjumpa rakan-rakan yang tidur di pejabat dan tidak memberikan banyak masa untuk makan atau bersosial pada waktu rehat.

Begitu juga dengan para pelanggan di kaunter-kaunter perkhidmatan yang perlu faham dan tidak bersungut apabila sesetengah kaunter ditutup untuk memberi ruang rehat seadilnya kepada semua pekerja.

Mungkin amalan tidur sekejap sebegini belum kelihatan praktikal dan janggal dalam kalangan warga pekerja di negara kita. Pun begitu, pokok pangkalnya sebagai orang yang bekerja kita boleh cuba untuk mengadaptasi amalan tidur sekejap ini yang telah terbukti keberkesanannya dalam mengekalkan kecergasan dan kecerdasan diri.

Sebagai pekerja, jika fizikal, mental dan emosi kita dapat direhatkan sebentar pasti kita dapat mengekalkan prestasi kerja yang baik sehingga ke minit terakhir kita bekerja sehari-harian.


Lagi info tentang TIDUR di sini.
sumber
Faedah Tidur Tengahari Kepada Pekerja | SIHAT SELALU

Kampung Baru ikut model Mekah
PROJEK pembangunan komersial Kampung Baru turut dicadang mengikut model perniagaan di Mekah.


MELAKA - Projek pembangunan Kampung Baru, Kuala Lumpur di kawasan seluas 90 hektar berkemungkinan dibangunkan mengikut model perniagaan di Mekah, Arab Saudi.
Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar, Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin berkata, Lambaga Tabung Haji (LTH) adalah antara dua syarikat berkaitan kerajaan (GLC) yang akan membangunkan Kampung Baru telah mengemukakan cadangan itu.
Sebuah lagi GLC yang menyatakan persetujuan ialah Permodalan Hartanah Berhad (PHB) manakala Permodalan Nasional Berhad (PNB) yang turut dipelawa sebagai pemaju telah menyatakan persetujuan secara dasar.
"Pembangunan di Kampung Baru kelak yang diibaratkan sebagai permata bagi penduduk Melayu di sebuah kawasan di tengah-tengah Kuala Lumpur diharapkan dapat menandingi pembangunan di kawasan sekitarnya termasuk kawasan segi tiga emas yang menempatkan Menara Berkembar Petronas," katanya.
Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Lab Undang-Undang Perbadanan Kampung Baru di sini semalam.
Lab bagi merangka draf undang-undang yang akan dikemukakan kepada Jabatan Peguam Negara untuk menunjangi penubuhan Perbadanan Pembangunan Kampung Baru dijangka berfungsi pada tahun depan.
Raja Nong Chik berkata, selain Perbadanan Pembangunan Kampung Baru, Pemaju Pembangunan Kampung Baru yang berfungsi sebagai penyediaan dana dan melaksanakan pembangunan fizikal Kampung Baru juga akan diwujudkan.
Kerajaan juga akan membantu pembangunan infrastruktur di kampung itu.
Mengenai penilaian tanah di Kampung Baru, beliau berkata ia akan dilakukan oleh Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta (JPPH), Kementerian Kewangan dan sebuah syarikat swasta, Rahim & Co.
"Kita jangkakan penilaian tanah di Kampung Baru akan dapat diselesaikan dalam tempoh dua atau tiga bulan yang akan bermula dalam masa terdekat," katanya.

Jutawan syabu Iran
PEMANDANGAN kawasan perumahan di Mont Kiara, Kuala Lumpur yang didiami lelaki Iran yang hidup mewah hasil penyeludupan dadah.


KUALA LUMPUR - Sungguhpun bilangan warga Iran yang ditahan oleh pihak berkuasa semakin bertambah dari semasa ke semasa, namun kegiatan menyeludup dadah di kalangan warga negara itu tidak pernah berkurangan.
Saban bulan masih ramai rakyat Iran termasuk di kalangan wanita ditahan oleh polis atas kesalahan sama. Yang berbeza cuma modus operandi.
Segelintir daripada warga Iran yang terbabit dengan dadah didapati mengamalkan gaya hidup mewah ala jutawan kerana mendiami rumah mewah dan kereta besar.
Terbaru pada Sabtu lalu sepasukan polis dari Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJN) Bukit Aman menahan dua lelaki termasuk seorang warga Iran kerana dipercayai terlibat membawa dadah syabu seberat 113 kilogram berharga RM24.86 juta menggunakan kargo udara.
Kesemua dadah tersebut dimasukkan ke dalam lapan bekas berbentuk silinder setinggi satu meter berisi syabu setiap satu dan mempunyai pelekat Aramex International Express Multi-Lot.
Bahagian bawah dan atas silinder itu pula diletakkan dengan kertas putih manakala setiap silinder itu diisi dengan 14 kilogram kristal syabu.
Malangnya, taktik tersebut terbongkar apabila polis dengan bantuan pihak berkuasa Singapura berjaya menghidu kandungan silinder yang dibawa melalui kargo udara itu.
Polis telah menyerbu sebuah rumah mewah semi D di Mont Kiara di sini sehari selepas dadah tersebut diambil oleh dua suspek itu di unit kargo Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) di Sepang.
Ketika pemeriksaan pada pukul 3 petang di rumah itu, lelaki Iran berusia 26 tahun dan lelaki tempatan yang berusia 42 tahun berada di di kediaman tersebut. Polis kemudian merampas semua dadah itu yang baru tiba di negara ini.
Timbalan Pengarah (Risikan/Operasi) JSJN Bukit Aman, Datuk Othman Harun (gambar) berkata, polis percaya rumah yang disewa pada kadar RM13,000 sebulan itu dijadikan sebagai stor untuk menyimpan dadah yang telah siap diproses itu.
"Kita turut merampas wang tunai sebanyak RM260,000 dan sebuah kereta Mercedes Benz E250 bernilai RM550,000 yang baru dibeli beberapa hari lalu oleh suspek Iran itu.
"Kita percaya kesemua dadah tersebut diseludup untuk pasaran domestik," kata beliau pada sidang akhbar di Bukit Aman di sini 

Kambing dua kaki di ChinaGAMBAR menunjukkan seekor kambing yang memiliki dua kaki di wilayah Shandong, China.


SHANDONG - Seekor kambing mempunyai dua kaki sejak dilahirkan di sebuah ladang di wilayah Shandong di timur China, lapor sebuah akhbar semalam. Pemilik haiwan itu yang merupakan seorang penternak kambing, Cui Jinxiu berusia 38 tahun menyatakan pada kebiasaannya dia akan menyembelih kambing muda.
Namun, dia tidak sampai hati untuk menyembelih kambing tersebut selepas melihat kesungguhan haiwan itu untuk terus hidup.
"Ia berdiri dengan menggunakan dua kakinya dan mula meminum susu ibunya. Saya tidak boleh biarkannya mati," jelas Jinxiu. Dia dan kambing yang seberat 4.98 kilogram ketika dilahirkan itu tidak dapat dipisahkan dengannya.
"Walaupun cuma mempunyai dua kaki, ia dapat menyesuaikan diri dengan cepat dan berdiri dengan stabil. Ia mengikut saya ke mana sahaja," kata Jinxiu sambil ketawa. Pakar veterinar memberitahu kecacatan itu mungkin disebabkan oleh masalah genetik atau berpunca daripada pencemaran kimia. - Agensi

Sang Bedal di pantai PD
MOHD. FAREZ (kiri), Azay dan Suhaimi bersama bangkai buaya tembaga yang ditemui di pantai Port Dickson semalam.


PORT DICKSON – Jika sebelum ini kehadiran buaya di pantai peranginan di Port Dickson sering dinafikan oleh banyak pihak, namun semalam persoalan itu terjawab apabila seekor buaya tembaga betina ditemui di pantai Ixora Permai, Tanjung Agas dekat sini.
Reptilia pemangsa itu dijumpai terapung-apung oleh tiga orang pekerja binaan pada pukul 12.45 tengah hari ketika mereka sedang memancing di kawasan berkenaan.
Seorang daripada mereka, Suhaimi Salim, 35, berkata, dia dan rakannya yang sedang asyik memancing terkejut apabila ternampak objek yang pada mula disangka kayu.
“Saya nampak sesuatu seperti kayu terapung tetapi selepas dilihat dari jarak dekat, objek itu rupa-rupanya bangkai buaya dalam keadaan terlentang.
“Selepas yakin bahawa buaya itu kaku dan tidak bergerak, baru kami memberanikan diri menghampiri sebelum menariknya kira-kira 500 meter ke tepi pantai,” katanya ketika ditemui di sini semalam.
Suhaimi memberitahu, selepas itu dia bersama rakannya menarik buaya terbabit di tepi pantai dan mendapati badan buaya itu terdapat luka dipercayai kesan ditembak.
Rakannya, Mohd. Farez Mohd. Said, 19, pula berkata, buaya sepanjang 5.48 meter dengan ukur lilit 2.43 meter dan berat hampir satu tan (kira-kira 1,000 kilogram) itu berkemungkinan berasal dari Sungai Linggi dekat sini.
Menceritakan detik penemuan reptilia itu, Mohd. Farez berkata, dia pada mulanya terkejut dan tidak mempercayai apa yang dilihat kerana buaya biasanya tidak ditemui di laut.

Susu ibu tidak dihargai

Segelintir pula terutama di kalangan ibu muda merasa malu untuk memberikan anak mereka susu badan lebih-lebih lagi ketika berada di luar rumah


Susu ibu, anugerah dari Tuhan untuk anak yang mempunyai pelbagai khasiat. Ia diperlukan bagi melengkapkan tumbesaran seseorang bayi.
Setakat Julai ini, rekod budaya penyusuan ibu mencatatkan hanya 14 peratus bagi kaum ibu di Wilayah Persekutuan memberikan susu badan kepada bayi mereka dalam tempoh enam bulan pertama kelahiran.
Walaupun rekod itu sedikit meningkat berbanding hanya 12 peratus pada 2007, 2008 dan 2009 di negeri sama, namun ia masih belum membanggakan.
Lebih tepat, statistik itu menyedihkan seolah-olah kebanyakan ibu tidak menghargai anugerah Tuhan itu kepada kaum ibu terutama ibu muda zaman ini.
Justeru, sempena Minggu Penyusuan Ibu Sedunia pada 1 hingga 7 Ogos ini, sebuah badan bukan kerajaan (NGO) Persatuan Penasihat Penyusuan Ibu Malaysia (PPPIM), akan membantu memupuk kesedaran dan pengetahuan di kalangan ibu yang mempunyai bayi supaya aktif memberikan susu badan.
Misinya untuk menggalakkan budaya penyusuan badan supaya ia mampu melahirkan generasi lebih sihat pada masa depan.
Seorang ahli PPPIM yang juga bekas Ketua Jururawat Hospital Pusrawi, Marjinah Badli berkata, pada zaman moden ini, budaya memberi susu badan kepada bayi sering 'dipandang sebelah mata' di kalangan ibu yang baru melahirkan anak.
Katanya, hasil kajian yang dijalankan PPPIM menunjukkan kurangnya kesedaran dan pengetahuan mengenai kepentingan atau kelebihan susu ibu adalah faktor utama mengapa seseorang tidak aktif memberikan susu badan.
Marjinah berkata, ada yang enggan memberikan susu badan kerana tidak tahan dengan cabaran seperti rasa sakit apabila menyusukan bayi dan tiada masa akibat terlalu sibuk menjalankan rutin seharian.
"Segelintirnya pula terutama di kalangan ibu muda merasa malu untuk memberikan anak mereka susu badan lebih-lebih lagi ketika berada di luar rumah.
"Kebanyakan klinik swasta, tempat kelahiran bayi, akan memberi promosi susu tepung bayi secara percuma untuk tempoh tiga hingga enam bulan.
"Semua ini menyebabkan ibu lebih selesa dan tertarik untuk memberikan susu tepung kepada bayi mereka walaupun susu ibu adalah imunisasi pertama paling penting yang seharusnya diterima tubuh bayi selepas dilahirkan," katanya ketika dihubungi baru-baru ini.
Menurut Marjinah, bagi menggalakkan penyusuan badan, PPPIM pada tahun ini menggunakan pendekatan baru dengan memberikan khidmat nasihat dalam soal menyebarkan maklumat mengenainya.
Jelasnya, pada tahun sebelum ini, PPPIM sering menganjurkan acara di beberapa kawasan sasaran seperti di Putrajaya untuk menghebahkan maklumat berhubung kebaikan penyusuan badan kepada masyarakat.
Pendekatan PPPIM pada tahun ini adalah menghantar ahlinya yang terlatih untuk menyertai acara yang dianjurkan pusat perubatan dan hospital kerajaan serta swasta bagi mendidik pegawai perubatan di situ mengenai soal penyusuan badan.
"Didikan kami termasuk kepentingan susu ibu, cara betul menyusu serta faedah kepada ibu dan anak.
"Ada pakar dan doktor perubatan yang mengemukakan banyak persoalan kepada kami mengenai kebaikan sebenar penyusuan ibu kerana selama ini mereka tidak mengetahuinya.
"Harapan kami, dengan usaha yang kami jalankan tahun ini, ilmu itu dapat dikongsi bersama ibu yang melahirkan anak sekali gus menggalakkan lebih ramai yang aktif memberi susu badan," katanya.
Selain itu, Marjinah menasihatkan kaum ibu yang mempunyai bayi untuk turut bersama-sama menjayakan Minggu Penyusuan Ibu Sedunia bagi menggalakkan budaya berkenaan dalam masyarakat negara ini.
"Bagi saya, dengan segala kemudahan dan kelengkapan termasuk sudut penyusuan ibu di pusat membeli-belah, pam susu badan serta baju khas untuk ibu menyusukan badan yang ada ketika ini, tiada alasan kepada seseorang untuk tidak memberikan susu badan kepada bayi mereka," ujarnya.

4 tanda si dia berbohongBERBOHONG atau menipu hadir dalam hampir setiap perhubungan. Apa yang membezakan hanya sebesar mana bohong tersebut atau hanya sekadar apa yang disebut 'bohong sunat'.
Lazimnya, sukar untuk mengenal pasti seseorang itu bercakap bohong. Namun terdapat beberapa tanda yang boleh diperhatikan untuk mengetahui sama ada si dia bercakap benar atau bohong
1. Tekaknya jadi kering
Menyembunyikan sesuatu agar tidak diketahui orang lain boleh membuatkan seseorang berasa gugup dan tubuhnya dalam keadaan tidak senang duduk.
Presiden Institut Bahasa Tubuh Amerika Syarikat (AS) dan penulis buku, You Say More Than You Think, Janine Driver, berkata, penyelidikan mendapati bahawa apabila rahsia yang disembunyikan itu terlalu besar sehingga membuatkan individu tersebut risau akan kehilangan sesuatu yang penting jika didedahkan, membuatkan otot esofagus (bahagian salur makanan yang terletak di antara tekak dan perut) akan mula mengecut menyebabkan tekak kering.
"Jadi jika dia mula kerap menelan air liur ketika bercakap, dia sebenarnya cuba untuk melonggarkan otot tekak.
"Beri perhatian pada tajuk perbualan dan anda mungkin akan dapat sedikit bayang apa rahsia yang si dia cuba sembunyikan."
2. Secara tiba-tiba mahu lebih kerap melakukan seks
Memang mungkin suami berada dalam mood untuk hubungan intim tetapi keinginan seks yang mendadak juga boleh jadi petanda sesuatu yang tidak kena.
Ahli psikologi di Florida Amerika Syarikat, Krista Bloom berkata, seorang lelaki yang menyembunyikan sesuatu tidak mahu atau akan mengelak untuk terbabit dalam perbincangan yang beremosi kerana dia takut kalau-kalau terlepas cakap dan rahsia terbongkar.
"Sebaliknya, disebabkan dia menyayangi anda, dia akan mencari jalan untuk mengisi 'kekosongan' dengan anda itu secara fizikal," katanya.
Namun memandangkan terdapat pelbagai perkara yang boleh mencetuskan dorongan seks, jangan tuduh si dia tanpa mendapatkan penjelasan terlebih dahulu.
3. Beri banyak maklumat
Jangan terpedaya oleh si dia yang memberi terlalu banyak maklumat remeh-temeh mengenai di mana dia berada atau apa yang dia lakukan.
Pada mulanya ia mungkin kelihatan disebabkan dia banyak memberi penjelasan maka dia boleh dipercayai. Tetapi sebenarnya dia mungkin cuba untuk menutup 'tembelangnya'.
Jika dia bercerita dan anda dapati dia membebel perkara-perkara yang tidak berkaitan atau kurang penting, itu adalah tanda amaran.
Sangkaan ini kemungkinan besar betul jika anda dapat kesan apabila percakapan si dia banyak terhenti-henti (pause) kerana ini bermakna dia cuba untuk mereka lebih banyak fakta.
Cuba fikir secara logik apabila kita bercakap jujur, kita sebenarnya tidak bercakap hingga terlalu terperinci - seperti nama pelayan yang melayan atau warna dinding kedai mamak tersebut - kerana ia bukan kebiasaan dalam kehidupan harian.
4. Tangannya masuk poket
Cuba perhatikan betul-betul apa yang dilakukan dengan tangannya jika anda dapat rasakan si dia cuba menyembunyikan sesuatu.
Apabila seseorang tiba-tiba menyembunyikan tangannya atau menyentuh dari satu anggota badan ke satu anggota badan lain seperti memegang lehernya, ia mungkin cara si dia cuba untuk menenangkan diri.
Tetapi berhati-hati kerana sesetengah lelaki memang gemar memasukkan tangannya dalam poket ketika berdiri.

Kekal cantik walau menyusu

Eh, tak malukah?” tanya seorang teman. Dia bertanya begitu ketika membelek-belek album gambar saya yang sedang menyusukan bayi di kawasan tempat duduk kompleks membeli-belah. Mungkin gambar menyusu di tempat duduk kawasan orang lalu-lalang itu sedikit membuatkan dia rasa tidak selesa.
Dengan selamba saya menjawab; “Mengapa pula perlu malu? Rasa bangga adalah.”
Entah apa sebabnya, menyusu bayi bagi kebanyakan ibu kini menjadi antara perkara yang memalukan mereka. Lebih mengecewakan, ada yang menganggap menyusu di khalayak kelihatan selekeh, tidak cantik dan kolot.
Menyusu terlalu lama (sehingga anak melebihi usia dua tahun) juga kata mereka menyebabkan payu dara cepat mengendur, sekali gus menjejaskan penampilan.
Sejauh mana fahaman mereka dalam hal itu, saya percaya semua disebabkan oleh kurangnya pengetahuan dan sokongan daripada orang sekeliling.
Apa yang pasti, menyusu sememangnya mempunyai banyak manfaat kepada ibu dan bayi sama ada dari segi kecantikan, kesihatan, mental serta emosi.

Payu dara kendur?
“Pandangan itu tidak benar sama sekali,” kata Kaunselor Laktasi dari Pusat Perubatan Prince Court, Chuah Pek Chin.
Beliau yang telah lebih 30 tahun terlibat dalam bidang perbidanan berkata, menyusu tiada langsung kaitan dengan payu dara kendur dan ‘mahkota’ wanita itu tetap berubah bentuknya apabila sampai masanya.
Perubahan bentuk payu dara, katanya, disebabkan rangkaian tisu-tisu pada bahagian itu lemah sejajar dengan peningkatan usia.
Malah wanita yang tidak pernah menyusukan sekali pun akan mengalami pengenduran payu dara lebih awal sekiranya mereka tidak mengamalkan gaya hidup yang sihat termasuk bersenam.
Bagi Pek Chin, menyusu sebenarnya mempunyai seni tersendiri. Ibu-ibu katanya, perlu tahu cara yang betul melekap bayi ke payu dara, barulah penyusuan akan berjaya.
Ibu-ibu yang menyusu juga sebenarnya memiliki payu dara yang lebih cantik dan penuh. Pemakaian coli yang sesuai untuk menyokong payu dara yang penuh amat membantu dalam mengekalkan bentuknya.
Bagaimanapun katanya, selepas bercerai susu ibu-ibu akan mendapati payu dara mereka sedikit ‘jatuh’ daripada biasa.
“Namun beberapa bulan selepas itu, hormon akan kembali stabil dan mereka perlu melakukan senaman untuk membuatkan ia kembali kepada bentuk asal,” kata Pek Chin yang pernah berkhidmat di Eropah dan Singapura.
Tambahnya lagi, menyusu sememangnya mempunyai banyak kebaikan kepada ibu dan bayi.
Tentu sekali faktor kecantikan fizikal antara tarikan yang sepatutnya diambil berat oleh mereka yang ingin menyusukan bayi.
Menurutnya, daripada sesi bual bicara selepas bersalin yang beliau hadiri, ramai ibu mengaku menyusu membantu mereka kembali langsing secara semula jadi dengan pantas.
“Lemak-lemak berlebihan yang tersimpan dalam badan akan dibakar ketika menyusu. Bukankah ini antara bentuk senaman yang paling mudah dilakukan,” katanya.
Bagaimanapun katanya, ibu-ibu perlu memastikan berat badan yang ideal sepanjang mengandung iaitu tambahan hanya sekitar 11 hingga 15 kilogram. Ini amat penting dalam usaha mendapatkan bentuk badan yang diingini selepas kelahiran kelak. Pengambilan makanan yang seimbang dapat membantu, begitu juga dengan senaman.
“Menyusu dapat mengurangkan risiko obesiti jangka masa panjang,” katanya.
Bagi mengekalkan kesihatan ibu sepanjang menyusukan bayi, Pek Chin menyarankan agar mereka melakukan senaman ringkas seperti berjalan, regangan ringan dan senaman lantai sejurus badan kembali selesa (empat atau lima hari selepas bersalin).
Selepas enam hingga lapan minggu, mereka sudah boleh melakukan senaman berat seperti aerobik.
Tiada pemakanan khas diperlukan oleh ibu dalam menjayakan sesi penyusuan mereka. Yang paling utama adalah pengambilan makanan berkhasiat dan lengkap dengan pelbagai vitamin.
“Jika seorang dewasa memerlukan 2000 kcal setiap hari, ibu mengandung pula memerlukan tambahan antara 300 hingga 500 kcal lagi,” kata beliau.
Menurutnya, sebanyak 700 hingga 800 kcal diperlukan untuk pengeluaran susu yang mana 500 kcal diperolehi daripada diet harian. Manakala 250 hingga 300 kcal lagi daripada penyimpanan lemak dalam badan.
Bagi ibu yang obes atau mempunyai berat badan berlebihan pula katanya, mereka tidak memerlukan kalori tambahan.
Pengambilan air yang mencukupi amat penting dalam penghasilan susu. Bagaimanapun kata beliau, meminum susu tidak bererti memperbanyakkan susu badan. Yang paling utama adalah pengambilan cecair bagi menggantikan air yang hilang melalui penyusuan.
“Ibu menyusu perlu mengambil banyak sayur segar, produk tenusu rendah lemak, daging merah dan juga protein,” katanya.
Pengambilan kafein pula katanya perlu dihadkan antara satu atau dua cawan saja sehari, itu pun selepas menyusukan bayi. Jika tidak, bayi akan meragam dan tidak selesa.
Mengenai pengambilan suplemen pula, Pek Chin berkata sebenarnya ia tidak perlu jika kita mengambil makanan yang berkhasiat. Namun, ibu-ibu boleh meneruskan pengambilan suplemen yang dipreskrip doktor atau juga mencuba petua bergantung kepada keselesaan mereka.
“Walaupun begitu, vitamin B6 diketahui mampu meningkatkan pengeluaran susu,” jelasnya.
Bagi ibu yang mengamalkan vegetarian pula, mereka mungkin mengalami kekurangan vitamin B12 yang terkandung dalam protein haiwan. Oleh itu, mereka perlu mengambil suplemen tambahan mengikut panduan yang diberikan pakar.

AS tidak tinggalkan sepenuhnya AfghanistanWASHINGTON 2 Ogos - Walaupun kempen perang Amerika Syarikat (AS) di Afghanistan mendapat tentangan semakin lantang, Setiausaha Pertahanan AS, Robert Gates semalam mengingatkan sebilangan besar askar AS akan terus berada di negara itu selepas pengunduran 'terhad' pada Julai tahun depan.
Angka korban askar AS semakin meningkat di Afghanistan dan rakyat Amerika meragui prospek kejayaan kempen tersebut, namun Gates mendakwa tentera AS dan sekutunya mencapai kemajuan dan pemberontak Taliban tidak akan dapat menunggu sehingga tentera Amerika berundur kerana pengunduran besar-besaran tiada dalam perancangan.
"Saya fikir kita perlu menekankan mesej bahawa kita tidak akan meninggalkan Afghanistan pada Julai 2011," kata Gates yang merujuk kepada tarikh akhir yang ditetapkan oleh Presiden Barack Obama untuk memulakan pengunduran.
Gates memberitahu rancangan ABCThis Week, beliau menjangka pengunduran pada peringkat awal adalah dalam bilangan yang terhad.
Ditanya sama ada Taliban boleh 'membiarkan masa berlalu' sehingga tarikh sasaran pertengahan 2011 itu, Gates berkata, beliau akan 'mengalu-alukan sikap tersebut kerana AS akan terus berada di sana pada bulan ke-19 dengan bilangan askar yang ramai'.
Kempen perang itu semakin tidak popular di kalangan rakyat Amerika dan ahli Kongres Demokrat, ekoran angka kematian askar AS yang makin meningkat dan ketiadaan kepercayaan terhadap Presiden Afghan, Hamid Karzai.
Washington juga menghadapi persoalan sama ada ia mampu mendapat kembali sokongan rakyat Afghan dan meyakinkan mereka supaya membelakangkan Taliban tanpa mencorakkan semula Afghanistan mengikut program pembangunan negara yang tidak lagi mahu dijalankan oleh pentadbiran AS.
Obama ketika mempertahankan kempen perang AS memberitahu rancangan Early Show diCBS, matlamat Washington 'agak sederhana' dan AS tidak ada rancangan untuk mengubah Afghanistan menjadi sebuah negara demokrasi ala Barat.
"Apa yang hendak kita lakukan adalah sangat sukar tetapi matlamat itu agak sederhana, iaitu tidak membenarkan pengganas beroperasi dari rantau itu," katanya dalam wawancara yang disiarkan semalam.
Obama yakin matlamat tersebut boleh dicapai.
"Kita boleh menstabilkan Afghanistan secukupnya dan kita boleh mendapat kerjasama secukupnya daripada Pakistan bagi memastikan kita tidak meningkatkan ancaman terhadap negara kita," kata Presiden itu. - AFP

AS sangkal bilangan kematian askarnya di IraqBAGHDAD 2 Ogos - Pihak tentera Amerika Syarikat (AS) semalam mengambil langkah luar biasa dengan menyangkal jumlah korban Iraq yang dikeluarkan sehari sebelum itu, yang mana menunjukkan Julai merupakan bulan paling berdarah di negara yang masih dalam kancah perang sejak Mei 2008.
Keputusan AS untuk mengeluarkan angka korban sendiri selepas jumlah yang dikeluarkan Iraq menunjukkan peningkatan kadar keganasan, hampir lima bulan selepas pilihan raya Parlimen masih gagal membentuk kerajaan baru dan Washington mahu memulakan pelan memanggil pulang askarnya.
Walaupun angka korban yang digabungkan oleh Kementerian Kesihatan, Dalam Negeri dan Pertahanan dikeluarkan setiap bulan, tentera AS tidak pernah mempertikaikan secara terbuka.
"Pasukan Tentera AS-Iraq (USF-I) menyangkal angka korban Julai 2010 yang dilaporkan sebagai 'bulan paling berdarah Iraq sejak 2008'.
"Dakwaan bahawa Julai 2010 sebagai bulan paling berdarah di Iraq sejak Mei 2008 adalah tidak betul," kata kenyataan tentera AS.
Menurut data yang dimiliki AS, 222 orang terbunuh bulan lalu, kurang dari separuh berbanding angka yang disediakan Iraq, dan menambah seramai 782 orang cedera.
Ditanya mengapa tentera AS untuk mempertikaikan angka korban bulan lalu itu, jurucakap tentera AS di Iraq, Mejar Jeneral Stephen Lanza berkata, jumlah yang dikeluarkan tiga kementerian Iraq itu 'tidak menggambarkan keadaan keselamatan bulan lalu'.
Sabtu lalu, kerajaan Iraq meletakkan angka kematian seramai 535 orang terdiri daripada 396 orang awam, 89 anggota polis dan 50 askar dengan sejumlah 1,043 orang cedera. - AFP

6 lagi Warisan Dunia UNESCOTapak bersejarah di Lembah Oaxaca di Mexico yang turut dinamakan sebagai Warisan Dunia Unesco, semalam. - AGENSI


BRASILIA 2 Ogos - Enam tapak warisan yang terletak di Brazil, China, Mexico, Pulau Reunion dan Kiribati mendapat status Warisan Dunia daripada sebuah panel UNESCO yang bermesyuarat di sini semalam.
Empat tapak Warisan Dunia sedia ada yang terletak di Austria, Bulgaria, Romania dan Sepanyol turut diperluaskan untuk meliputi khazanah alam atau kebudayaan yang berdekatan, menurut kenyataan Pertubuhan Pendidikan, Sains dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO) itu.
Jawatankuasa Warisan Dunia UNESCO, pada mesyuarat 10 hari yang berakhir esok, sudah pun menambah atau memperluaskan 17 tapak lain kepada senarainya, menjadikan jumlah tapak warisan yang mendapat status berprestij itu di seluruh dunia meningkat kepada 910.
Enam lokasi terbaru terdiri daripada tiga tapak yang penting dari segi kebudayaan manakala tiga lagi mempunyai keunikan alam sekitar.
Dataran Sao Francisco di pekan Sao Cristovao, timur laut Brazil diberi status tapak Warisan Dunia kerana terdapatnya sebuah gereja dan biara di sana, serta sebuah istana dan rumah-rumah berkaitan, kesemuanya dibina pada abad ke-18 dan ke-19.
Binaan-binaan tersebut 'mewujudkan landskap bandar yang mencerminkan sejarah pekan itu sejak permulaannya'.
Landskap tanah merah Danxia yang terbit daripada mendapan lanar sungai di barat laut China mendapat status tersebut kerana peranannya dalam memelihara hutan subtropika dan menaungi flora dan fauna, termasuk 400 spesies yang dianggap jarang ditemui atau diancam kepupusan.
Dua tapak di Mexico mendapat status Warisan Dunia. Tapak pertama, Camino Real de Tierra Adentro atau Jalan Dalam Negeri Diraja, dari utara Mexico City ke Amerika Syarikat (AS), digunakan untuk mengangkut perak dari lombong selama 300 tahun mulai abad ke-16.
Satu lagi tapak ialah kompleks gua prasejarah di Lembah Oaxaca, tengah Mexico.
Turut mendapat status tapak Warisan Dunia ialah taman negara di Pulau Reunion iaitu wilayah Perancis di Lautan Hindi, dan Kepulauan Phoenix di negara Lautan Pasifik, Kiribati.
Kepulauan Phoenix ialah zon yang menempatkan kawasan perlindungan marin terbesar di dunia. - AFP

Mangsa banjir marah kerajaan Pakistan lewat bertindak menyelamatSEORANG wanita berjalan mengharung air banjir sambil mendukung anaknya di kampung Kamp Koroona dekat Nowshera, Pakistan, semalam. - AP


PESHAWAR 2 Ogos - Mangsa banjir yang bersesak-sesak di pusat perpindahan sementara yang tidak cukup, hari ini meluahkan rasa marah terhadap kelewatan kerajaan bertindak ketika angka korban akibat banjir terburuk negara ini melepasi paras 1,200 orang.
Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Ban Ki-moon menjanjikan bantuan tambahan sebanyak AS$10 juta (RM32 juta) bagi membantu krisis tersebut, dengan pegawai tempatan berkata ia menjejaskan lebih 1.5 juta penduduk di wilayah barat laut, Khyber Pakhtunkhwa.
"Saya membina sebuah rumah dua bilik di pinggir Peshawar dengan wang saya sendiri tetapi saya kehilangannya dalam banjir ini.
"Kerajaan tidak membantu kami, bangunan sekolah yang kami duduki sekarang sesak dengan mangsa banjir tanpa pengurusan makanan dan ubat yang cukup," katanya yang berusia 53 tahun kepada AFP.
Banjir dan tanah runtuh yang dicetuskan hujan monsun, menutup minggu terburuk buat Pakistan apabila sebuah pesawat penumpang Airblue terhempas di kawasan berbukit di Islamabad Khamis lalu, mengorbankan 152 penumpang dan anak kapal dalam nahas udara terburuk negara ini.
Ki-moon turut menyatakan rasa simpati dan sedih berikutan kehilangan nyawa serta kerugian disebabkan banjir terburuk di Pakistan dalam tempoh 80 tahun, dengan mengulangi satu komitmen penuh untuk 'memenuhi keperluan kemanusiaan' mangsa-mangsa banjir.
Rakaman televisyen Pakistan yang diambil dari helikopter, menunjukkan mangsa banjir terpaksa berpaut pada dinding serta bumbung rumah ketika arus deras melanda kampung mereka, dengan penyakit bawaan air mula menular sebagai satu ancaman kepada mangsa yang masih hidup.
"Kami menerima banyak maklumat kehilangan nyawa dan kerugian harta benda dari semua wilayah. Saya bimbang, angka korban mungkin meningkat," kata Menteri Penerangan wilayah barat laut, Mian Iftikhar Hussain kepada AFP.
Menurutnya, lebih 3,700 rumah dihanyutkan air dan bilangan penduduk yang hilang tempat tinggal kini semakin meningkat.
Beratus-ratus mangsa terpaksa berteduh di sekolah-sekolah di seluruh Peshawar, bandar utama di barat laut Pakistan dan di Muzaffarabad, ibu negeri Kashmir, Pakistan, selepas menyelamatkan diri dari banjir. - AFP

Cadangan elak golongan muda terlibat zinaSaudara Pengarang,
STATISTIK pembuangan bayi ketika ini amat membimbangkan iaitu 407 kes sehingga 22 Mac lalu. Angka ini tidak mustahil akan meningkat dari hari ke hari jika tiada tindakan tegas diambil oleh semua pihak sama ada kerajaan, ibu bapa dan setiap anggota masyarakat.
Senang cakap, masalah buang bayi ini berpunca daripada maksiat dan perzinaan yang berleluasa dan kebanyakan yang terlibat pula adalah umat Islam sendiri. Sungguh memalukan!
Al-Quran mengingatkan kita supaya jangan mendekati zina. Bermakna bukan setakat berzina yang sudah tentu diharamkan, bahkan mendekati unsur-unsur yang membawa kepada zina juga amat dilarang keras.
Hari ini, kita sendiri tahu bagaimana bahan-bahan atau unsur-unsur yang menggalakkan perzinaan hari ini boleh didapati di mana-mana sama ada melalui Internet atau VCD haram dan sebagainya yang merupakan unsur-unsur membawa kepada maksiat dan zina.
Pergaulan bebas antara lelaki dan wanita hari ini menjadi sesuatu yang biasa di kalangan masyarakat walhal ia ditegah oleh syariat.
Apabila unsur-unsur maksiat bermaharajalela maka natijah kepada masalah itu, salah satunya ialah pembuangan bayi selain keruntuhan institusi keluarga.
Cadangan penyelesaian ialah:
1) Memperkukuhkan penghayatan dan amalan ajaran Islam di kalangan anak-anak dan ahli keluarga. Al-Quran dan hadis-hadis Nabi Muhammad SAW mesti dibaca setiap hari di rumah oleh ibu bapa dan anak-anak pada waktu sesuai. Ibu bapa tidak boleh lepas tangan dan meletakkan semua tanggungjawab kepada sekolah kerana anak-anak banyak masa di luar sekolah atau di rumah. Di rumah juga ibu bapa dan anak-anak boleh membacakan kisah nabi, para sahabat nabi SAW atau kisah-kisah yang boleh meningkatkan keimanan anak-anak. Menekankan isi keluarga menunaikan solat dan yang lelaki yang sudah baligh seboleh-bolehnya secara berjemaah di masjid atau surau. Anak-anak yang tinggal di asrama atau rumah sewa perlu diziarahi oleh ahli keluarga secara berkala dan kerap selain diambil tahu kebajikan termasuk dari segi amalan agama mereka seharian.
Dengan pemahaman dan ilmu agama yang diperoleh di sekolah atau rumah termasuk amalan secara praktikal setiap masa terhadap ajaran itu maka mudah-mudahan generasi muda terhindar daripada terjebak dengan maksiat yang semakin kuat godaannya di luar sana.
2) Pihak berkuasa meningkatkan penguatkuasaan terhadap jualan bahan-bahan lucah. Ibu bapa perlu menyekat bahan-bahan dalam laman web yang berunsur lucah daripada dilayari anak-anak.
3) Menyokong sebarang usaha untuk menimbulkan kesedaran terhadap masalah ini termasuk yang dilakukan oleh Utusan Malaysia melalui kempen Kami Prihatin.
4) Cadangan kerajaan Melaka menggalakkan golongan muda berkahwin perlu disokong kerana ia salah satu cara untuk mengelakkan golongan muda terlibat dalam maksiat. Tidak seperti cadangan membina sekolah hamil, cadangan memberi bantuan untuk pasangan muda yang hendak bernikah amat baik dan boleh dilaksanakan tanpa sebarang masalah asalkan mengikut undang-undang.
Undang-undang syariah di negara ini menetapkan umur minimum perkahwinan adalah 18 tahun bagi lelaki atau bagi perempuan adalah 16 tahun. Jadi sekiranya jodoh seseorang telah ditemui maka disegerakan perkahwinan walaupun pasangan baru berusia 18 tahun bagi lelaki dan 16 tahun bagi perempuan. Perkahwinan ini tidaklah menghalang untuk pasangan yang masih muda ini hendak bekerja atau melanjutkan pengajian misalnya ke institusi pengajian awam kerana di peringkat ini ramai yang sudah bernikah pun mendapat keputusan cemerlang dalam pelajaran.
Ini hanya sekadar cadangan.
TOK SIAK

Kemalangan

26 July 2010Kakitangan CIMB Maut- Terjatuh Dari Lebuhraya
Labels: Kemalangan

KM 1.7
Lebuhraya AKLEH
(Lebuhraya Bertingkat Ampang-Kuala Lumpur)
Kuala Lumpur
26 Jul 2010
5 ptgKemalangan ini berlaku apabila motosikal dinaiki mangsa, terbabas lalu melanggar pembahagi jalan di selekoh AKLEH menuju Kg Baru.
Akibatnya, mangsa melambung dan tercampak lalu terjatuh pada ketinggian kira-kira 20 meter ke laluan bawah lebuhraya bertingkat ini.
Mangsa, Muhammad Fuad Ahmad, 28 tahun, berasal dari Kg Dato Ahmad Said, Ipoh, Perak.
Muhammad merupakan kakitangan CIMB Bank bahagian pinjaman kenderaan.
Motosikal mangsa dipercayai hilang kawalan ketika melalui selekoh tajam ini lalu merempuh dan bergesel dengan tembok lebuhraya.
Hentakan kuat menyebabkan mangsa melambung dan terjatuh.
Turut jatuh bersama mangsa ialah komputer ribanya.
Bagaimanapun, sebelah kasutnya tertanggal dan masih berada di bahagian atas lebuhraya.
Sebaik mengetahui mengenai kemalangan ini, ramai rakan sekerja dari CIMB datang ke lokasi kejadian.
Mayat dihantar ke HKL untuk bedah siasat.Al-Fatihah. korg jgn gado2 boleh tak ? aku kenai rapat arwah.. kawan baik kat politeknik ipoh.. semua rakan2 n saudara mara bersedih atas pemergian arwah.. arwah baik orangya n mudah mesra.. arwah meninggal isteri yang baru dinikahi setahun yang lalu.. Fuad kau pergi dulu menghadap Allah yang Maha Esa... semoga roh nya dicucuri rahmat dan ditempatkan dengan org2 yang beriman.. Al-Fatihah

betul tu xsume org mampu pakai kereta dgn living cost yg tinggi kat kl ni..tp sblm arwah meninggal dia ada bgtau kpd seorang hamba allah yg berpakaian tentera & org yg sempat mengajar arwah MENGUCAP yg dia DILANGGAR....terima kasih kpd anggota tentera tersebut hanya ALLAH shj yg dap membalas jasa anda...

27 July, 2010 18:58 
 fadely a.k.a oley said...
salam saya disini adalah sepupu kepada arwah org paling rapat dengan beliau, saya juga duduk di kl ni dan juga diantara penunggang motosikal di wilayah persekutuan ni dan kami juga mempunyai kenderaan empat roda demi keselesaan keluarga,tapi sudah menjadi lumrah di kl ni menunggang motosikal untuk mencari rezeki dan mungkin sesetengah orang terpaksa menggunakannya sebagai pengangkutan utama jika mereka yang pandai berkata tu memang waras dia boleh fikir apa yang dicakap jangan fikir cakap mcm org meroyan pulak...tolong hormati kami dan keluarga arwah yang masih bersedih ini..yang sedih arwah sempat bg tahu navy seorang wanita berkereta cuba meghimpit beliau hingga hilang kawalan, alhamdulillah arwah sempat mengucap syahadah yang dilafaz oleh navy tersebut,besarlah pahala hamba allah tersebut....al-fatihah...