Pages

Friday, October 12, 2012

Kebakaran asrama pekerja di China, 12 terbunuh

Kebakaran asrama pekerja di China, 12 terbunuh:

BEIJING 11 Okt. - Sekurang-kurangnya 12 pekerja pembinaan terbunuh dan 24 lagi cedera dalam satu kebakaran di sebuah asrama pekerja di barat laut China, semalam.
Agensi berita Xinhua yang memetik kenyataan pihak berkuasa tempatan melaporkan, kebakaran tersebut berlaku di tapak projek pembinaan terowong yang dibiayai oleh syarikat lintasan kereta api, China Railway 18th Bureau Group di Zhouzhi dekat wilayah Shaanxi.
Menurut laporan tersebut, dua mangsa yang cedera telah dibenarkan keluar daripada hospital manakala yang lain masih mendapatkan rawatan. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20121011/lu_16/Kebakaran-asrama-pekerja-di-China-12-terbunuh#ixzz299yxE3Ws
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Pertempuran di Syria, 69 lagi terbunuh

Pertempuran di Syria, 69 lagi terbunuh:

'via Blog this'
Anggota Tentera Pembebasan Syria berkeliaran di bandar Marat al-Numan selepas berjaya menawan bandar itu pada 9 Oktober lalu. - REUTERS
BEIRUT 11 Okt. - Sekurang-kurangnya 69 orang terbunuh dalam pertempuran terbaru antara tentera Syria dan pemberontak di beberapa bandar di utara negara itu, menurut Pemantau Syria bagi Hak Asasi Manusia, hari ini.
Angka kematian itu termasuk 15 orang awam, 21 anggota tentera dan 33 pemberontak, dalam pertempuran di wilayah utara Idlib, termasuk di kawasan Maaret al-Numan dan beberapa bandar sekitar lebuh raya yang menghubungkan antara Damsyik dan Aleppo, semalam.
Pesawat pejuang tentera turut bertindak mengebom kubu kuat pemberontak di bandar Homs dan meneruskan serangan awal pagi ini di bandar Maaret al-Numan, yang ditawan pemberontak selepas pertempuran selama 48 jam. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20121012/lu_02/Pertempuran-di-Syria-69-lagi-terbunuh#ixzz299ymlZjF
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Gempa bumi kuat di Kepulauan Aru, Indonesia

Gempa bumi kuat di Kepulauan Aru, Indonesia: "KUALA LUMPUR 12 Okt. - Gempa bumi kuat bermagnitud 6.6 pada skala Richter berlaku di Kepulauan Aru, Indonesia pada pukul 8.31 pagi ini.

Menurut kenyataan Jabatan Meteorologi Malaysia, gempa bumi itu berpusat di 5.1 darjah Selatan dan 134.1 darjah Timur, 567 kilometer tenggara dari Sorong, Indonesia dan 2,029 kilometer tenggara dari Semporna, Sabah.

Menurut kenyataan itu, tiada ancaman tsunami kepada Malaysia. UTUSAN"

'via Blog this'

Gempa bumi sederhana gegar Costa Rica

Gempa bumi sederhana gegar Costa Rica:

MANUEL ANTONIO 11 Okt. - Satu gempa sederhana berukuran 5.3 skala Richter menggegarkan barat Costa Rica semalam, lapor Pusat Pemantau Geologi Amerika Syarikat (USGS).
Menurut USGS, gempa tersebut berlaku di 43 kilometer di selatan bandar Liberia pada kedalaman 35.6 kilometer.
Tiada kecederaan dan kemusnahan dilaporkan dalam kejadian tersebut. - REUTERS


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20121011/lu_17/Gempa-bumi-sederhana-gegar-Costa-Rica#ixzz299y6gvWG
© Utusan Melayu (M) Bhd 

'via Blog this'

Pelajar pulang cek RM2.1 trilion

Pelajar pulang cek RM2.1 trilion - Global - Sinar Harian:

FORT BENNING - Seorang pelajar, Allen Smith menerima cek daripada Hal Ehwal Veteran (VA) RM1,988 ($650) setiap bulan.
Namun kali ini jumlah diterima mencecah setengah bilion dollar.
Smith yang berusia 22 tahun itu menerima cek daripada Jabatan Perbendaharaan untuk membantu menampung yuran pengajian kerana ayahnya pernah berkhidmat dalam Tentera Udara Amerika Syarikat.
Ibu Smith, Patricia Attwood Smith berkata, “dia segera pergi ke pejabat VA di Fort Benning dan memulangkan cek itu."
Dia kagum dengan anaknya itu dan tahu ayahnya turut akan berbangga dengan tindakan anaknya itu.
Sehingga kini, cek RM2,110,174,031 (AS$690,000,000) itu masih misteri.
Smith diberitahu bahawa cek itu mungkin tersalah cetak atau pejabat itu digodam.
Penyelia VA menjamin cek itu akan dikembalikan kepada yang berhak.

'via Blog this'

Pemuda temui al-Quran tertua

myMetro | Pemuda temui al-Quran tertua: "MANAMA: Seorang pemuda Yaman, mendakwa menemui manuskrip tertua al-Quran.

Kitab Suci itu ditemui di dalam sarung kulit di sebuah gua di kawasan pergunungan selatan bandar Dhale di bahagian paling selatan negara ini, lapor laman berita, Aden Gulf News, semalam.
Ayat “manuskrip ini ditulis tangan pada 200 Hijrah (815 Masehi)” tertulis di muka surat pertama dan ujian awal mendapati manuskrip itu asli, menjadikan ia al-Quran tertua ditemui.

Menurut laman berita itu, tulisan Arab itu tidak mempunyai titik seperti yang diperkenalkan pada peringkat terkemudian dalam huruf Arab untuk membezakan huruf yang hampir sama.


Pemuda yang tidak didedahkan namanya itu ditawarkan wang yang banyak untuk manuskrip itu, termasuk YR 12 juta (RM171,511), tetapi pemuda itu menolak kerana mahu menyimpannya, kata saudaranya.


Menurutnya, dia berjaya turun ke gua itu dengan menggunakan tali kerana hanya itu saja caranya untuk masuk ke gua itu.

Laman berita itu berkata, pemuda itu turut menemui sebilah pedang di sebelah al-Quran itu, dipercayai kepunyaan Ali bin Abi Talib, menantu Nabi Muhammad. - Arab News"

'via Blog this'

Turki tahan pesawat Syria

Kosmo! Online - Dunia:GAMBAR menunjukkan sebuah pesawat penumpang Syria yang ditahan di Lapangan Terbang Esenboga, Ankara semalam.


ANKARA - Turki telah mengarahkan sebuah pesawat penumpang Syria yang dalam penerbangan dari Moscow untuk mendarat di Ankara semalam selepas menerima laporan bahawa pesawat itu disyaki membawa kargo berisi komponen senjata.
Tindakan Turki itu sekali gus meningkatkan lagi ketegangan antara dua buah negara jiran itu.
Menteri Luar Turki, Ahmet Davutoglu berkata, pihak berkuasa menahan kargo yang terdapat di dalam pesawat penumpang Syria itu kerana disyaki berbahaya.
Pesawat itu dalam penerbangan menuju ke Damsyik.
Agensi media Anatolia memetik seorang pegawai pemerintah sebagai berkata, pihaknya mengesyaki pesawat tersebut membawa kargo senjata.
"Terdapat kargo yang haram di dalam pesawat itu yang sepatutnya dilaporkan selaras dengan peraturan penerbangan awam," kata Davutoglu.
Menurutnya, kargo itu akan ditahan buat sementara waktu.
Turki menghantar dua buah jet untuk mengarahkan pesawat Airbus A-320 itu mendarat di Ankara kerana disyaki membawa senjata dan peluru.
Menurut rangkaian berita NTV, kargo yang dirampas itu dipercayai komponen peluru berpandu.
Bagaimanapun, stesen televisyen TRT membuat spekulasi bahawa kargo tersebut mengandungi peralatan komunikasi yang menuju ke Damsyik.
Pesawat itu dibenarkan untuk meninggalkan Lapangan Terbang Esenboga di sini selepas sembilan jam ditahan.
Seramai 35 penumpang berada di dalam pesawat itu.
Menurut agensi berita Interfax, seramai 17 penumpang pesawat itu ialah warga Rusia termasuk kanak-kanak.
Kedutaan Rusia di Ankara telah menghubungi pemerintah Turki untuk mendapatkan penjelasan.
Bagaimanapun, Davutoglu menyatakan insiden tersebut tidak akan menjejaskan hubungan antara Turki dengan Rusia.
Ketika ini Syria dilanda pergolakan ekoran kumpulan pemberontak mahu menyingkirkan Presiden Bashar Al-Assad.
Pertempuran antara para pemberontak dan tentera Syria itu berlaku sejak Mac tahun lalu yang menyebabkan lebih 30,000 orang terbunuh. - Agensi

'via Blog this'