Pages

Thursday, November 21, 2013

Bercerai pada usia10 tahun


Fatima Mangre
21 November 2013
UTTAR PRADESH - INDIA. Seorang kanak-kanak perempuan berumur 10 tahun menjadi individu termuda bercerai di India selepas dikahwinkan dengan suaminya Arjun Bakridi, 10, ketika dia berusia empat tahun.

Menurut AFP, Insiden itu berlaku selepas bapa budak tersebut hanya membenarkan Fatima Mangre mengikut suaminya selepas umurnya mencecah 18 tahun.

Keputusan tersebut menimbulkan rasa tidak puas hati kepada bapa Arjun dan pertengkaran itu berakhir selepas kanak-kanak lelaki tersebut memfailkan perceraian pada minggu lalu.

Kejadian yang berlaku di kampung Nakhi daerah Shravasti itu kini sedang disiasat kerajaan negeri.

Tidur sebelah mayat suami


Brussel: Seorang wanita rela tidur bersebelahan mayat suaminya selama hampir setahun kerana mendakwa terlalu sedih dan hilang semangat untuk meneruskan hidup.

Mayat Marcel H, 79, dibiarkan terbaring di apartmen pasangan itu di Brussel, manakala isterinya yang berusia 69 tahun setia menunggu tanpa mempedulikan bau busuk dan keadaan mayat yang mereput.


Marcel dikatakan mati akibat serangan penyakit lelah pada November tahun lalu, tetapi kematiannya tidak dilaporkan. Disebabkan jiran tetangga tidak pernah mengadu mengenai sesuatu yang luar biasa, mayat itu hanya ditemui selepas pemilik kediaman berkenaan menyedari pasangan terbabit tidak membayar sewa sejak tahun lalu.Dia kemudian membuat laporan kepada pihak berkuasa. Apabila anggota polis memasuki apartmen berkenaan, mereka terkejut kerana menemui mayat lelaki warga tua itu di atas katil.


Ahli patalogi di Pusat Forensik Liege, Philippe Boxho berkata, mayat manusia boleh terawet dalam persekitaran kering dan hangat. “Ia mengambil masa sekurang-kurangnya seminggu untuk mayat itu terawet.


“Walaupun bau mayat yang mulai reput agak busuk, kebanyakan orang menganggapnya sama seperti bau sampah dan apabila mayat semakin reput, bau busuk kian berkurangan,” katanya dalam satu kenyataan. - Agensi

Kubu perlindungan nuklear bekas Presiden AS di Florida


GAMBAR yang dirakamkan pada 8 November lalu menunjukkan logo rasmi Presiden Amerika Syarikat terdapat di dalam kubu perlindungan nuklear di Pulau Peanut.


PULAU PEANUT, Florida - Sebuah kubu perlindungan yang dibina semasa Perang Dingin untuk bekas Presiden Amerika Syarikat (AS), John F. Kennedy berdekatan Palm Beach kini dijadikan sebagai sebuah muzium.
Kubu itu terletak hanya beberapa minit dari Palm Beach yang menempatkan lokasi kediaman keluarga bekas Presiden AS itu.
Ia dilengkapi dengan ruang dewan utama yang ditempatkan 15 buah set katil dua tingkat, sebuah meja untuk Kennedy dan meja persidangan.
Fasiliti itu merupakan tempat persembunyian yang dikawal ketat selain dilengkapi dengan bekalan makanan tentera, tong air dan kelengkapan alat pengesan radiasi.
Selain itu, tempat perlindungan tersebut juga boleh dijadikan rumah kediaman untuk 30 anggota keluarga Kennedy dan kakitangan utama selama sebulan sekiranya serangan nuklear berlaku.
"Mereka telah menguji kubu itu dengan membawanya ke sini.
"Ia terletak sejauh 10 minit perjalanan dari pintu hadapan Palm Beach ke kawasan berkenaan," kata Pengurus Besar Muzium Maritim Palm Beach, Anthony Miller yang bertanggungjawab mengawal selia kawasan berkenaan.
Kennedy menjadi Presiden AS dari 20 Januari 1961 hingga 22 November 22 1963.
Beliau mati ditembak di Dallas oleh Lee Harvey Oswald.
- Reuters


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=1121&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_01.htm#ixzz2lDqdk5AO 
Hakcipta terpelihara 

Bertarung nyawa untuk pergi ke sekolah

BEBERAPA orang pelajar perempuan berdiri di atas sebuah rakit buluh semasa mereka menyeberangi Sungai Ciherang di Banten kelmarin.


JAKARTA, Indonesia - Para pelajar di Kampung Cilangkap di wilayah Banten menggunakan rakit untuk pergi ke sekolah.
Sebuah rakit buluh boleh dinaiki sehingga empat orang pelajar.
Para pelajar tersebut akan berdiri di atas rakit itu semasa mereka menyeberangi Sungai Ciherang.
Rakit itu digunakan mereka untuk menyeberangi sungai tersebut sejak Januari lalu selepas sebuah jambatan runtuh akibat banjir. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=1121&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_04.htm#ixzz2lDq8X5mY 
Hakcipta terpelihara 

Guna peti sejuk untuk menangkap ikan

DUA orang budak lelaki membersihkan pukat di dalam sebuah peti sejuk yang diubah suai menjadi bot di Tanauan, tengah Filipina semalam. - REUTERS


KAMPUNG TANAUAN, Filipina - Pada kebiasaannya, nelayan akan menyimpan hasil tangkapan di dalam peti sejuk, namun berlainan pula dengan mangsa Taufan Haiyan di sini.
Para nelayan itu mengunakan peti sejuk untuk dijadikan bot bagi tujuan menangkap ikan.
Taufan Haiyan yang telah mengorbankan lebih 3,000 orang itu telah menjejaskan punca pendapatan petani dan nelayan yang miskin.
Ia sekali gus menyebabkan kumpulan nelayan tersebut berusaha untuk memulihkan taraf kehidu- pan mereka semula.
Sebuah keluarga nelayan yang tinggal di selatan bandar Tacloban dan merupakan antara kawasan yang teruk dilanda taufan sejak 13 hari lalu telah menggunakan peti sejuk yang dijumpai dalam timbunan sampah untuk dijadikan bot.
Menurut seorang penduduk, Jimmy Obaldo, 52, idea untuk menggunakan peti sejuk itu datang daripada anaknya.
"Anak saya yang ingin mencuba menggunakan peti sejuk untuk pergi menangkap ikan.
"Sejak seminggu lalu, kami berjaya menangkap ikan, udang dan ketam dan dijual di pasar," ujar Obaldo.
Taufan Haiyan melanda wilayah tengah Filipina pada 8 November lalu yang dianggap sebagai salah satu taufan paling kuat di dunia.
Ia menyebabkan banyak kemusnahan di pulau-pulau yang terdapat di tengah Filipina. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=1121&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz2lDpKGkR7 
Hakcipta terpelihara