Pages

Saturday, December 11, 2010

Bandar di Sepanyol larang pakai purdah dan burqa di 130 lokasi

BARCELONA: Sebuah bandar di utara Sepanyol kelmarin menguatkuasakan larangan pemakaian purdah dan burqa di bangunan-bangunan majlis bandaran.
Bandar Lleida, yang mempunyai 120,000 penduduk, meluluskan larangan itu pada Julai lalu.Pemakaian burqa dan purdah dilarang di 130 lokasi, termasuk pusat sivik dan kolam renang.Undang-undang berkaitan larangan itu merupakan yang pertama dikuatkuasakan di Sepanyol.'Saya percaya burqa dan purdah, serta pakaian serupa yang menutup seluruh muka, bertentangan dengan dasar hak sama rata di antara wanita dengan lelaki. Ia juga satu serangan ke atas maruah wanita.'Saya percaya hak sama rata ini merupakan satu perkara yang diperjuangkan oleh masyarakat kami sejak beberapa tahun lalu dan tidak ada sebab, sama ada agama atau budaya, yang boleh menentang prinsip asas ini,' kata Datuk Bandar Lleida, Encik Angel Ros.Undang-undang tersebut melarang pemakaian 'purdah atau pakaian-pakaian lain yang menutup muka' yang menyukarkan identiti seseorang itu dikenal pasti di 'bangunan dan prasarana majlis bandaran'.Pesalah boleh dikenakan hukuman denda sehingga 600 euro ($1,041).Pemakaian purdah dan burqa telah mencetuskan perdebatan hangat di banyak negara Eropah.Pada Oktober lalu, Perancis turut meluluskan larangan pemakaian purdah dan burqa di tempat-tempat awam.Sebahagian besar daripada 47 juta penduduk Sepanyol merupakan penganut Roman Katolik.Jumlah pendatang yang menetap di Sepanyol telah meningkat daripada setengah juta pada 1996 kepada 5.7 juta tahun lalu. -- AFP.

Ayu Azhari disepina anak sendiri


GAMBAR yang disiarkan akhbar Kompas menunjukkan Ayu Azahari di sebuah pejabat polis di Jakarta Selatan pada bulan November lalu.


JAKARTA - Dua orang anak aktres terkenal Indonesia, Ayu Azhari, Axel Djody Gondokusumo, 20, dan Sean Azad Taito Azhari, 15, mengemukakan sepina terhadap ibu mereka sendiri untuk hadir ke sebuah mahkamah berhubung tuduhan dia melakukan kekerasan fizikal serta mental terhadap mereka, lapor akhbar Kompas semalam.
"Mereka datang berjumpa saya untuk mendapatkan perlindungan menerusi undang-undang," kata peguam adik-beradik itu, Dwi Ria Latifa.
Menurut Dwi, Axel dan Sean terpaksa membuat laporan kerana mereka tidak tahan dengan kelakuan Ayu sejak kebelakangan ini.
"Sebagai peguam, saya mahu masalah ini diselesaikan secara baik. Ini masalah antara ibu dan anak. Sebab itulah kami kemukakan sepina itu dahulu," tambah Dwi.
Ayu sepatutnya hadir menemui anak-anaknya semalam. Namun, dia tidak dapat hadir kerana menjalani sesi penggambaran.
Mereka berdua mengaku kerap diperlakukan dengan kasar sejak kecil.
"Mama panas baran. Dia selalu mencakar, memukul kami," kata Axel yang merupakan anak Ayu dengan bekas suaminya, Djody Gondokusumo.
Menurutnya, seorang lagi adik tiri mereka, Suleiman Atiq Azhari ditendang kemaluannya oleh Ayu.
"Kalau masuk ke dapur pun akan dimaki hamun. Kami tidak ada kebebasan," tambah Sean yang merupakan anak Ayu dengan seorang lagi bekas suaminya, Temuu yang sudah bercerai dengan Ayu. - Agensi

Pasangan kekasih dirotan selepas ditangkap berciumKIKI HANAFILIA dirotan di pekarangan sebuah masjid di Jantho, Aceh semalam.


JANTHO, Indonesia - Sepasang kekasih, Anis Saputra, 24, dan Kiki Hanafilia, 17, dikenakan hukuman rotan lapan kali di sebuah masjid di bandar Jantho, Banda Aceh semalam selepas mereka ditangkap kerana bercium.
"Mereka berdua sudah berkahwin. Ada orang menangkap mereka sedang bercium di kawasan hutan daerah Aceh Besar pada Oktober lalu. Mereka juga baru hendak melakukan hubungan seks ketika ditangkap," kata pendakwa raya, Deby Rinaldi.
Menurutnya, isteri Anis yang hamil tujuh bulan berada di tempat lain ketika kejadian berlaku manakala Kiki sudah berkahwin selama dua tahun.
Aceh yang terletak di bahagian utara pulau Sumatera merupakan salah satu daerah di Indonesia yang mengamalkan hukum syariah Islam.
Pada Oktober lalu, dua orang wanita dirotan di Aceh kerana menjual makanan semasa bulan Ramadan. - AFP

zikir menenangkan hati

الَّذِينَ آمَنُواْ وَتَطْمَئِنُّ قُلُوبُهُم بِذِكْرِ اللّهِ أَلاَ بِذِكْرِ اللّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ
 "(Iaitu) orang-orang yang berlman dan tenang tenteram hati mereka dengan zikrullah". Ketahuilah dengan "zikrullah" itu, tenang tenteramlah hati manusia.
 Surah Ar-R'ad, Ayat 28