Pages

Tuesday, December 23, 2014

Lelaki buat terjunan 2,438 meter guna belonSEBANYAK 90 biji belon yang diisi dengan gas helium telah digunakan oleh Roner semasa melakukan terjunan setinggi 2,438 meter. - Agensi


LOS ANGELES – Seorang lelaki yang gemar melakukan aksi berbahaya telah membuat terjunan setinggi 2,438 meter menggunakan 90 biji belon sebelum dia bertindak menembak belon-belon itu semasa dalam terjunan.
Menurut laporan portal Daily Dot, lelaki itu, Erik Roner yang juga merupakan ahli kumpulan sarkas, Nitro Circus telah melakukan aksi tersebut dengan duduk di atas kerusi malas yang diikat dengan 90 biji belon berisi gas helium.
Dia merakam sendiri aksi terjunan itu dengan menggunakan kamera yang dipasang pada topi keledar keselamatan.
“Tiada apa yang lebih menyeronokkan selain melakukan aksi berbahaya ini,” kata Roner semasa berada pada ketinggian 2,448 meter dan bersedia untuk terjun.
Lelaki itu dilihat menembak belon-belon yang diikat pada kerusinya satu persatu sebelum membuka payung terjun dan telah melakukan pendaratan dengan selamat. – Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=1223&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz3MiJZBeER 
Hakcipta terpelihara 

Sindrom Sleeping Beauty


23 Disember 2014
Menderita sindrom Sleeping Beauty akan menyebabkan sakit kepala, tidak boleh berdiri, berasa penat, mengalami masalah memori dan halusinasi.
Menderita sindrom Sleeping Beauty akan menyebabkan sakit kepala, tidak boleh berdiri, berasa penat, mengalami masalah memori dan halusinasi. 'WABAK'  misteri yang melanda sebuah perkampungan di utara Kazakhstan menyebabkan penduduk tertidur selama beberapa hari.

Sehingga kini, doktor masih gagal untuk mengenal pasti punca yang menyerang penduduk di kawasan terpencil Kalachi sejak empat tahun lalu.

Menurut penduduk tempatan, hampir 14 peratus daripada 600 penduduk kini menderita sindrom Sleeping Beauty tersebut yang turut menyebabkan sakit kepala, tidak boleh berdiri, berasa penat, mengalami masalah memori dan halusinasi.

Kebanyakan penduduk percaya sindrom misteri tersebut mungkin berpunca daripada bekas lombong uranium tinggalan era-Soviet yang terletak berhampiran dengan kampung mereka.

Bacaan radiasi di kawasan tersebut didakwa 16 kali ganda lebih tinggi daripada paras normal, namun gejala yang dialami mereka dikatakan tidak sama dengan simptom keracunan radiasi.

Lyubov Belkova menjadi penduduk pertama diserang sindrom Sleeping Beauty tersebut pada April 2010 dan ia dikatakan berpunca daripada strok iskemik yang berlaku apabila terdapat darah beku di dalam saluran darah hingga menyebabkan otak tersumbat. - Daily Mail