Pages

Monday, July 21, 2014

Ikhlas saidina Bilal

Asrul Effendi
Cerita seorang guru agama bernama ustaz Abdul Samad (Allahu yarhamuhu). Beliau menceritakan kepada saya, seorang sahabat pernah membangkitkan azan yang dilaungkan oleh saidina Bilal kepada Rasulullah s.a.w. Katanya, azan saidina Bilal tidaklah fasih dan suaranya pun tidaklah merdu.

Justeru, Rasulullah s.a.w. memberitahu Bilal supaya tidak melaungkan azan waktu subuh nanti. Kerana, si pulan akan melaungkannya. Saidina Bilal tanpa soal terus patuh kepada pesanan Rasulullah itu.

Apabila matahari terbit setelah subuh si pulan itu azan, malaikat Jibril turun bertanya Rasulullah, kenapa manusia di bumi tidak azan pada subuh tadi. Jawab Rasulullah, kami telah azan. Jawab Jibril, kami para malaikat dan penduduk langit tidak mendengarnya pun.

Maka, Rasulullah menyuruh si pulan itu supaya tidak melaungkan azan dan meyerahkannya semula kepada Bilal, hinggalah baginda wafat.

Demikianlah harga ikhlas saidina Bilal. Laungannya yang tidak fasih dan tidak merdu, tapi dapat didengari hingga ke alam malaikat.
wallahua'lam

Isteri perokok dapat RM73 bilion


Florida: Sebuah juri memberi ganti rugi berjumlah lebih AS$23 bilion (RM73.2 bilion) kepada balu seorang perokok tegar yang mati akibat kanser paru-paru semalam selepas membenarkan samannya terhadap RJ Reynolds Tobacco - syarikat pembuat rokok kedua terbesar di Amerika Syarikat (AS).

Keputusan yang dibuat pada Jumaat lalu itu adalah jumlah yang terbesar dalam sejarah perundangan Florida membabitkan saman sivil menyebabkan kematian secara salah yang difailkan seorang plaintif tunggal, kata jurucakap peguam wanita berkenaan, Ryan Julison. Wanita itu, Cynthia Robinson, memfailkan saman terhadap syarikat pembuat rokok itu pada 2008 selepas suaminya Michael Johnson meninggal dunia. Menurut peguamnya Chris Chestnut, Johnson yang juga pemandu bas hotel meninggal dunia akibat kanser pada 1996 pada usia 36 tahun dan dilaporkan merokok sehingga tiga kotak rokok sehari selama lebih 20 tahun sejak berusia 13 tahun. “Dia cuba berhenti namun gagal mengatasi ketagihannya.Malah, dia merokok ketika meninggal dunia,” katanya. Selepas perbicaraan selama empat minggu dan berbincang selama 11 jam, pihak juri memutuskan Cynthia patut diberi ganti rugi AS7.3 juta (RM23.2 juta) dan AS$9.6 juta (RM30.6 juta) untuk anak mereka sebagai pampasan. Juri sama turut berbincang selama tujuh jam lagi sebelum memutuskan wanita itu wajar diberi AS$23.6 bilion tambahan sebagai ganti rugi punitif. Naib presiden syarikat rokok itu, J Jeffrey Raborn dalam satu kenyataan berkata: “Syarikat kami akan mencabar keputusan ini.” - Agensi

Artikel ini disiarkan pada : 2014/07/21

Air kencing babun penambat hati suami


Mutare (Zimbabwe): Air kencing babun yang dihablurkan kini menjadi buruan wanita kerana dilihat mampu ‘mengikat’ suami mereka daripada mencari pasangan lain.

Kepercayaan itu disebabkan haiwan berkenaan mempunyai tabiat hanya membuang air di tempat sama untuk bertahun-tahun lamanya yang dilihat mampu memastikan si suami juga tidak ‘lari’ daripada isteri mereka jika dimasukkan dalam kemaluan wanita.


Lawaknya, bahan sama turut dijual kepada lelaki kerana dilihat mampu bertindak sebagai perangsang nafsu syahwat.

Tendai Calpass, 18, pembantu penjual bahan berkenaan, Sekuru Noah Jairos Maparanyanga mendakwa bahan itu amat berkesan tidak kira digunakan wanita atau lelaki.


“Lazimnya kaum wanita meletakkan air kencing berbentuk kristal itu ke atas kapas sebelum dimasukkan ke dalam kemaluan mereka. Hasilnya, jika si suami mahu mengadakan seks dengan wanita lain, alat sulitnya tidak akan berfungsi,” katanya.


Namun dia mengakui hasilnya tidak menjadi jika pasangan suami isteri menggunakan bahan itu pada masa sama.

Menurut Calpass, daripada 59 herba dan ubat tradisi dijual di kedai itu, barangan yang berkaitan dengan percintaan dan seks yang paling popular dalam kalangan pembelinya.

Katanya, penyakit seksual dan minyak senyonyong antara bahan yang sering dicari pekerja seks.

“Contohnya, pelacur sering membeli herba dikenali sebagai mudiwa-diwa yang dicampurkan dengan losyen mereka supaya dapat menarik minat pelanggan,” katanya.

Antara herba lain yang menjadi buruan remaja perempuan termasuk yang boleh membantu menjadikan kemaluan mereka lebih menarik.

“Herba dikenali sebagai mudhonza atau muputa itu amat popular dalam kalangan remaja perempuan. Cara mengambilnya mudah, iaitu seperti rokok. Saya dimaklumkan ia memang berkesan,” katanya.

Menurutnya, banyak lagi herba dijual untuk tujuan perubatan seperti bagi merawat sakit jantung, batuk kering dan herpes, namun kebanyakan wanita datang membeli ubat tradisional yang dianggap membantu mempertingkatkan kesihatan kewanitaan termasuk membantu mengurangkan sakit senggugut.- Agensi

Artikel ini disiarkan pada : 2014/07/21

Hasil seni kreatif daripada butang baju
BUENOS AIRES 20 Julai - Seorang artis berasal Argentina, di sini mempamerkan kehebatannya apabila menghasilkan seni lukisan menakjubkan yang memaparkan muka selebriti terkenal hanya menggunakan butang baju.
Portal berita odditycentral.com melaporkan, Augusto Esquivel menggunakan teknik penyusunan beribu-ribu butang untuk menghasilkan lukisan potret artis terkemuka dunia seperti Audrey Hepburn, Marilyn Monroe, Salvador Dali dan James Dean.
Bagi mencipta potret mengagumkan itu, Esquivel menggantung beratus-ratus tali tangsi di atas syiling sebelum menggunakan benang berwarna hitam, kelabu dan putih untuk menyambungkan butang.
Esquivel perlu memastikan setiap sambungan butang terbabit bagi menghasilkan karya yang mengagumkan.
Ditanya tentang bagaimana untuk mencipta seni yang hebat itu, Esquivel berkata, dia memiliki keistimewaan melihat potensi dalam objek yang digunakan setiap hari bagi membuat seni yang kreatif.
"Saya sedar betapa kepentingan butang yang kecil untuk dijadikan potret apabila melihat kotak jahit milik nenek saya.
"Saya suka melihat potensi sebarang objek yang boleh digunakan dalam seni kreatif. Walaupun proses penghasilannya rumit, hasil akhirnya tetapi hampir sempurna," katanya.
Selain potret, Esquivel turut menghasilkan 'lukisan' piano, basikal, biola dan pemadam api yang diperbuat daripada susunan butang baju.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140721/lu_05/Hasil-seni-kreatif-daripada-butang-baju#ixzz383H8yB2I
© Utusan Melayu (M) Bhd