Pages

Saturday, June 5, 2010

Pelajar Malaysia kurang membaca buku
KA SIONG memukul gendang sambil diperhatikan Aznil (kanan) dan Rozario pada pelancaran pameran Read Malaysia '10 di Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR - Tabiat membaca buku di kalangan pelajar Malaysia masih jauh ketinggalan berbanding pelajar di negara-negara maju, kata Timbalan Menteri Pendidikan Datuk Dr. Wee Ka Siong.
Katanya, walaupun laporan Program Pembangunan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu menyatakan kadar celik huruf rakyat Malaysia adalah 93.2 peratus dan antara tertinggi di Asia Tenggara, kebanyakan rakyat lebih gemar membaca bahan-bahan ringan seperti surat khabar dan majalah.
"Pada pendapat saya, berdasarkan tabiat membaca di kalangan pelajar pada ketika ini, Malaysia akan mengambil masa yang panjang untuk bersaing menjadi masyarakat berjaya seperti Jepun," katanya selepas merasmikan kempen Read Malaysia '10 di sini semalam

Enam bulan dihidang sup babi
OMAR memeluk Mohd. Khairun yang banyak membantu membebaskannya dari sebuah penjara di Laos.


KUALA LUMPUR - Peniaga gerai makanan dari Padang Besar, Perlis, Omar Atan tidak dapat melupakan pengalaman pahit dihidangkan sup babi ketika enam bulan pertama menjalani hukuman penjara di Laos atas kesalahan melakukan pemerdagangan orang ke negara itu.
Warga emas berusia 59 tahun itu menegaskan, suka atau tidak, dia terpaksa menerima hakikat dihidangkan dengan sup babi dan pulut sebagai makanan harian bersama banduan lain di Penjara Puthong, Vientiane, Laos.
Oleh kerana tidak sanggup menghirup sup tersebut disebabkan ia haram di sisi agama, dia hanya memakan pulut sepanjang tempoh tersebut.
"Hari-hari, itulah makanan yang mereka beri kepada saya tetapi saya hanya memakan pulut sahaja.
"Selepas enam bulan, barulah saya dapat menikmati nasi dan lauk apabila Kedutaan Malaysia di Laos menyediakannya," katanya.
Beliau menceritakan demikian pada sidang akhbar bersama Pengerusi Biro Aduan Komuniti Pergerakan Pemuda UMNO, Datuk Mohd. Khairun Aseh di sini semalam.

Jirga setuju kerajaan, Taliban berundingPemimpin-pemimpin kabilah Afghanistan berbincang pada hari kedua Jirga di Kabul, kelmarin. - AFP


KABUL 4 Jun - Delegasi ke persidangan keamanan (jirga) Afghanistan hari ini menyuarakan sokongan penuh kepada rundingan tanpa syarat antara kerajaan dan militan Taliban bagi menamatkan perang yang berlaku sejak beberapa tahun lalu.
Satu demi satu wakil persidangan yang menyampaikan laporan kerja kumpulan kepada 1,500 wakil masyarakat Afghan pelbagai peringkat memberitahu bahawa rundingan dengan pemberontak merupakan harapan terbaik bagi menamatkan keganasan.
Tetapi, butiran lanjut bagaimana hendak berdamai dengan Taliban hanya ditulis secara am kerana terdapat banyak pendapat dalam pelbagai isu.
Taliban telah menolak perhimpunan tersebut dengan menyifatkannya sebagai 'proses perdamaian yang tidak ikhlas' dan menegaskan bahawa mereka tidak akan berunding sehingga kesemua tentera asing meninggalkan Afghanistan - syarat yang tidak boleh diterima Presiden Hamid Karzai.
"Kita perlu memulakan rundingan bersama semua kumpulan pembangkang tanpa sebarang syarat,"kata wakil persidangan, Amanullah Usmanzai.
Kebanyakan perwakilan juga berkata, satu suruhanjaya perlu ditubuh bagi melaksanakan usul yang dicapai pada persidangan tersebut yang turut dikenali sebagai keamanan himpunan pemimpin puak (jirga). Kenyataan akhir akan ditandatangani lewat hari ini.
Selain itu, mereka turut menggesa supaya pemimpin kanan Taliban dikeluarkan daripada senarai hitam Persatuan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) yang melarang mereka membuat lawatan ke luar negara serta dikenakan pembekuan aset.
Sebahagian daripada mereka juga mahu tahanan Afghan yang ditahan di penjara tentera Amerika Syarikat (AS) di Afghanistan dan Cuba dibebaskan sekiranya tiada bukti pendakwaan terhadap mereka. - AP

Planet Musytari dihentam objek misteri

GAMBAR yang dirakamkan Anthony Wesley menunjukkan satu objek misteri (dalam bulatan) menghentam planet Musytari kelmarin.
LOS ANGELES – Planet Musytari dihentam lagi oleh sebuah objek misteri kelmarin.
Seorang ahli astronomi amatur, Anthony Wesley di Australia melaporkan dia menyaksikan satu cahaya terang dari sebuah objek yang menghentam planet itu.
Pengakuan itu turut disahkan lagi oleh seorang lagi ahli astronomi amatur dari Filipina.
Menurut Wesley, cahaya bebola api itu berlangsung selama dua saat.
Planet Musytari merupakan planet kelima mengelilingi matahari dan terbesar dalam sistem solar.
Pada tahun lalu, dia mengesan satu kawah sebesar Lautan Pasifik dekat Kutub Selatan planet tersebut yang dipercayai disebabkan oleh hentaman sebuah asteroid.
Agensi Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (NASA) milik Amerika Syarikat (AS) kemudian menemui bukti bahawa planet berkenaan dihentam sebuah objek di Kutub Selatan. – Agensi
kredit : kosmo.com.my

3 Doa Penting Dalam Kehidupan Kita

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته 
http://forum.hawahome.com/files/upload_files/34/565.JPG
  1. Ya Allah, ampunkanlah segala dosa terdahulu yang telah ku lakukan dan segala dosa yang baru ku lakukan ( tanpa sengaja ).
  2. Ya Allah, yakinkanlah dalam diriku tentang azab kubur dan seksaan api neraka.
  3. Ya Allah, masukkanlah daku dalam Syurga Firdaus dan terimalah permintaanku di dunia dan di akhirat.
Nota :
Saya memohon ribuan kemaafan kerana tidak dapat menyumbang berita terkini dan bahan-bahan ilmiah untuk panduan kehidupan kita sebagai hamba Allah, kerana saya menghadiri majlis sanak-saudara di Pahang, Insya Allah hari Selasa kita bertemu kembali, dengan izinAllah SWT.
Terima Kasih kepada semua pengunjung Blog saya, sama-samalah kita mengabdikan diri kepada Allah SWT dengan sebenar-benar pengabdian, marilah kita korbankan harta, masa dan jiwa untuk mencari habuan Allah SWT.

وبالله التوفيق والهداية والسلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Wajah Sukarelawan Yang Memeluk Islam dari Kapal Marmara

http://vthumb.ak.fbcdn.net/vthumb-ak-sf2p/v643/171/83/1511679664/b1511679664_1458043420362_1402.jpg
Sebenarnya Allah SWT telah memberi kemenangan kepada umat Islam dalam peristiwa  Bantuan Kemanusiaan Ke Palestin.
Tunaikan Sujud Syukur kepada Yang Maha Esa , Wahai saudaraku semua...

Memeluk Islam setelah Tidak Sanggup Melihat Gambar Rasulullah SAW dihina dengan keterlaluan

http://vthumb.ak.fbcdn.net/vthumb-ak-sf2p/v10818/171/83/1511679664/b1511679664_1457079636268_1428.jpg
Dengarlah perkataan dari Insan Yang MenCintai Rasulullah SAW setelah tidak sanggup melihat Insan Pilihan Ilahi dihina sehina-hinanya.

PM Turki " Perbuatan Keji israeil tidak akan dilupakan dan tidak dapat dimaafkan "

http://i.okezone.com/content/2010/06/03/18/339333/ZSkWzxyvTd.jpg
Presiden Turki Abdullah Gul geram dengan israeil berkaitan peristiwa penyerangan terhadap kapal bantuan kemanusiaan untuk masyarakat Gaza, Mavi Marmara. PM Turki menyatakan hubungan kedua negara sudah tidak dapat diperbaiki lagi.
“Mulai sekarang, hubungan Turki-israeil tidak akan kembali  seperti duhulu. Peristiwa ini telah memutuskan  hubungan yang tidak dapat diperbaiki dan ianya amat memberi kesan ,” ujar Abdullah dalam ceramahnya seperti dipancarkan  stasion televisi Aljazeera, Khamis (3/6/2010).
Serangan itu, setrusnya  Abdullah berkata , ianya merupakan isu yang tidak akan dapat dilupakan. Turki tidak akan pernah memaafkan serangan ini,” tegasnya.
Sebanyak sembilan belas sukarelawan syahid dalam serangan itu terhadap kapal Mavi Marmara pada Isnin (31/5) lepas.
Puluhan ribu warga Turki menyertai solat jenazah sebelum pemakaman Sukarelawan Turki pada Khamis kelmarin. Para Sukarelawan yang meninggal itu disolatkan di Masjid Fatih, Istanbul.
Beberapa imam memimpin solat. Sebagai penghormatan, para jenazah ditutup dengan Bendera Turki dan Palestin.

OIC dan Liga arab adalah Sahabat Karib yahudi dan amerika

http://www.voa-islam.com/timthumb.php?src=/photos/MAL_logo.jpg&h=235&w=355&zc=1
Liga arab hanya mampu mendesak PBB untuk mengakhiri sekatan ekonomi ke atas Palestin, wakil-wakil pertubuhan tersebut serta OIC hanya mampu bercakap sambil tersenyum , sebagai tanda sokongan padu kepada negara yahudi dan amerika, mereka hanya bercakap sebagai tanda mereka juga beragama Islam, sedangkan pada hakikatnya mereka adalah pelabur utama dalam industri-industri penting di negara yahudi dan amerika, tanpa pelaburan mereka negara yahudi dan amerika akan menghadapi krisis kewangan, negara-negara arab adalam pengimport utama barangan yahudi dan amerika, maka tidak hairanlah jika mereka tidak bertindak terhadap yahudi dan amerika, kerana kedua-kedua buah negara tersebut adalah sahabat karib mereka dalam perdagangan.
Benarlah  kata-kata pejuang Islam, Baitul Muqaddis layak diperintah oleh yahudi yang begitu berusaha dan yakin dengan janji Allah, mereka berusha menjadi negara yang kuat dan bijak sehingga mereka mampu memerintah dunia, sedangkan bangsa arab yang tidak mengenali kandungan Al-Quran dan tidak berusaha mencari tamadun, layak  menjadi Khadam kepada yahudi dan amerika,  bangsa arab tidak layak memerintah dunia kerana mereka tidak pernah berjasa kepada dunia, apatah lagi dunia Islam.
Mereka hidup mewah hanya kerana yahudi dan amerika memberi kemudahan kepada mereka, nikmat yang Allah SWT berikan kepada mereka, meeka  tidak mampu memprosesnya sendiri, mereka memerlukan amerika dan yahudi untuk mengisi perut mereka. Tanpa  amerika dan yahudi mereka akan kembali ke zaman batu, mereka akan mengatakan ini semua takdir Allah.
Untuk memerintah dan merampas Palestin yang amat bernilai, bangsa arab terpaksa memperbaiki diri mereka dan  bangun bersama negara Islam yang lain sehingga mereka dapat memerintah dunia dan berjasa kepada dunia, barulah Islam kembali gemilang... kini Allah SWT menganugerahkan Al-Aqsa kepada Yahudi  kerana Yahudi telah  mampu mngubah diri mereka dan pandai mentadbir dunia. saya tidak menyokong yahudi tetapi saya mengaku di depan Allah SWT bahawa saya tidak mampu menyatukan umat Islam dan memajukan diri sendiri. saya adalah pengguna teknologi yahudi dalam menyebarkan Islam.
OIC dan Liga arab mesti mencari jalan agar Allah SWT menganugerahkan kembali Al-Aqsa ke tangan umat Islam secepat mungkin.