Pages

Wednesday, April 22, 2015

Tren maglev cipta rekod baharu kelajuan 600 kilometer sejamTREN maglev kembali ke stesen selepas mencatat rekod kelajuan baharu dalam satu ujian dekat Gunung Fuji semalam.


TOKYO – Kereta api tercanggih Jepun, maglev mencatat rekod kelajuan dunia apabila bergerak sepantas 600 kilometer sejam(km/j) dalam satu ujian dekat Gunung Fuji semalam.
Tren tujuh gerabak itu mencapai kelajuan maksimum 603km/j dan mengekalkan kelajuan melebihi 600km/j hampir 11 saat, menurut syarikat JR Central.
Rekod baharu itu dicatat kurang seminggu selepas tren syarikat berkenaan mencecah kelajuan 590km/j sekali gus memecahkan rekodnya sendiri pada 2003 iaitu 581km/j.
Tren maglev terapung 10 sentimeter di atas landasan dan pergerakannya dijana magnet-magnet bercas elektrik.
JR Central mahukan kereta api maglev beroperasi pada 2027 melibatkan laluan sejauh 286 kilometer yang menghubungkan kota raya ini dan bandar raya Nagoya, tengah Jepun.
Tren itu akan berge­rak di laluan berkenaan pada kelajuan 500km/j dan menghubungkan kedua-dua bandar raya itu dalam tempoh cuma 40 minit, kurang separuh daripada masa perjalanan kereta api peluru shinkansen.
Menjelang 2045, tren maglev dijangka menghubungkan bandar raya ini dan Osaka dalam tempoh hanya sejam tujuh minit sekali gus mengurangkan masa perjalanan sebanyak 50 peratus.
Bagaimanapun kos pembinaan laluan maglev amat tinggi dengan laluan ke Nagoya menelan belanja sebanyak AS$100 bilion (RM363.24 bilion), manakala 80 peratus laluan tersebut melibatkan perjalanan di dalam terowong. – AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0422&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz3Y39d66bP 
Hakcipta terpelihara 

Kembar buat pembedahan nak nampak lebih serupa

Kembar buat pembedahan nak nampak lebih serupa
Anna dan Lucy (bawah) sebelum pembedahan. Anna dan Lucy (atas) selepas pembedahan plastik.

PERTH - AUSTRALIA. Sepasang kembar menghabiskan lebih USD 250,000 (RM910,725) untuk nampak lebih seiras antara satu sama lain.

Menurut International Business Times, Anna dan Lucy DeCinque, 28, menjalani pembedahan buah dada, pembesaran bibir dan juga memasang tatu kening untuk mendapatkan penampilan serupa.

Menurut sebuah ujian, komputer juga gagal menemui perbezaan antara Anna dan Lucy.

Anna dan Lucy telah diberikan gelaran kembar paling seiras di dunia menerusi satu rancangan di Jepun.

"Ia (gelaran) telah dibuktikan di Jepun. Mereka memberikan cabaran dan kami berjaya buktikan kami kembar paling seiras di dunia," kata Anna dan Lucy dalam satu temuramah.

Kembar tersebut juga memberitahu, mereka memakan jumlah dan jenis makanan yang sama, tidur di katil yang sama dan tidak pernah meninggalkan antara satu sama lain.

Anna dan Lucy yang tinggal bersama ibu mereka juga berkongsi teman lelaki yang sama.

"Kami sentiasa bersama, jadi lebih senang jika kami berkongsi teman lelaki yang sama," jelas kembar tersebut.

Foto 'hantu samurai' timbulkan cemas

Foto 'hantu samurai' timbulkan cemas
'Entiti' (kiri, tengah) jelas kelihatan di dalam bulatan. (Kanan) Tiada entiti kelihatan dari gambar lain yang diambil dari lokasi sama.

KANAGAWA - JEPUN. Sekeping foto yang dimuatnaik ke laman forum Reddit menimbulkan perdebatan mengenai ketulenan entiti yang terdapat dalam gambar tersebut.

Menurut pelayar Reddit, Obiaruf berkata, entiti berkenaan kelihatan memakai 'but samurai'.

Gambar berkenaan dilaporkan diambil berdekatan dengan makam samurai di Kanagawa, tahun lepas.

Obiaruf yang merupakan kawan kepada jurugambar berkenaan berkata, dalam foto lain di lokasi sama, tidak ada apa-apa entiti pelik kelihatan.

Terdapat juga pelayar Reddit mengandaikan kemungkinan 'hantu' tersebut dari zaman Perang Dunia Kedua.

"Datuk saya berada di Okinawa (Jepun) ketika Perang Dunia Kedua dan saya mengecam but yang dipakai. Itu but Tentera Laut Amerika Syarikat (ketika) Perang Dunia Kedua." jelas pelayar tersebut.

Bagaimanapun, pelayar laman Reddit yang lain bersikap skeptikal terhadap foto tersebut.

Mereka memberitahu ianya adalah 'ilusi' atau permainan cahaya dan kehadiran manusia sebenar yang lain dalam foto berkenaan.