Pages

Wednesday, March 20, 2013

Papa Gomo pula mahu Anwar tarik balik kes

20 Mac 2013
Anwar Ibrahim
Anwar Ibrahim ketika ditemui pada satu wawancara eksklusif di pejabatnya. - Foto Sinar Harian oleh SAFWAN MANSOR
SHAH ALAM - Enggan menarik balik tuduhan dan membuat permohonan maaf walaupun bakal berhadapan saman berjumlah RM100 juta, pemblog Papa Gomo sebaliknya mahu mendedahkan lebih banyak video  membabitkan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Menerusi sebuah entri di blognya semalam, Papa Gomo berkata, beliau ingin mengikut jejak langkah idolanya, bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad yang enggan memohon maaf apabila menggelarkan Anwar sebagai homoseksual.

"Saya nak menyatakan bahawa saya memohon maaf kepada Datuk Seri kerana saya tidak ada pilihan lain selain daripada terus mendedahkan kegiatan tak bermoral Datuk Seri agar rakyat mengetahui kebenarannya," tulis blogger pro-Umno berkenaan.

Beliau juga memberi tempoh sama kepada Anwar iaitu 48 jam supaya pemimpin itu menarik balik saman terhadapnya jika tidak mahu lebih banyak pendedahan dibuat.

Anwar memulakan proses perundangan ekoran pendedahan gambar dan video lelaki mirip pemimpin utama pembangkang itu, semalam.

Ketua Umum PKR itu memberi masa 48 jam supaya Papa Gomo menarik balik tuduhan dan memohon maaf terhadapnya.

Namun Papa Gomo dilihat bertegas dengan pendedahannya itu.

Menurut Papa Gomo, apa yang dilakukannya hanyalah untuk menyedarkan masyarakat bahawa Anwar tidak layak menjadi pemimpin.
-Sinar Harian

Bekas ratu cantik dapat RM2.35 bilion?LONDON 19 Mac - Bekas Ratu Cantik Malaysia, Pauline Chai yang memohon perceraian daripada suaminya, seorang jutawan dari Malaysia, dilapor bakal memperolehi harta berjumlah sehingga 500 juta pound (RM2.35 bilion) selepas dia berpisah dengan suaminya.
Akhbar The Times melaporkan, Pauline, 66, bakal memperolehi harta antara 400 juta pound (RM1.8 bilion) dan 500 juta pound (RM2.35 bilion), sekiranya bercerai dengan Tan Sri Dr. Khoo Kay Peng yang merupakan Pengerusi Malaysian United Industries (MUI).
Kay Peng turut mempunyai hartanah di England, Kuala Lumpur dan Australia.
Jutawan berusia 74 tahun itu juga mempunyai saham berjumlah 40 peratus dalam syarikat perabot rumah, Laura Ashley yang mencatat jualan berjumlah 286 juta pound (RM1.3 bilion) setahun.
Selain itu, Kay Peng merupakan Pengarah Corus Hotels Limited yang memiliki 10 buah hotel termasuk hotel mewah, Hotel Corus Hyde Park.
Beliau juga merupakan bekas Naib Pengerusi Malayan Banking Berhad (Maybank).
Kay Peng dan Pauline berkahwin pada 1970 dan mempuyai lima orang anak. Beliau turut membeli estet di Hertfordshire pada 1998.
Pauline memfailkan tuntutan cerai di sebuah mahkamah di London pada bulan lalu atas 'alasan tingkah laku yang tidak munasabah' dan kes itu dijangka didengar dalam tempoh beberapa bulan akan datang.
Peguam yang mewakili Pauline, Ayesha Vardag berkata, mengikut undang-undang asas di Britain, harta pasangan suami isteri akan dibahagikan sama rata jika sesuatu pasangan itu bercerai, melainkan terdapat alasan tertentu menghalang pampasan tersebut diberikan. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130320/lu_10/Bekas-ratu-cantik-dapat-RM235-bilion#ixzz2O3BN74M1
© Utusan Melayu (M) Bhd 

KELEBIHAN MEMBACA SURAH AN-NAS DAN AL-FALAQ:

Bumi Serta Isinya: KELEBIHAN MEMBACA SURAH AN-NAS DAN AL-FALAQ::
1.Barang siapa yang takut akan godaan syaitan dan manusia, takut dalam kegelapan malam atau takut dengan kejahatan manusia, bacalah Surah Al-Falaq dan Surah An-Nas sebanyak 100 kali.

2.Barang siapa terkena penyakit kerana perbuatan syaitan atau manusia, hendaklah baca Surah Al-Falaq dan Surah An-Nas sebanyak 41 kali selama 3 hari, 5 hari atau 7 hari berturut-turut.

3.Saidatina Siti Aisyah r.anha menerangkan :

“Bahawa Rasulullah s.a.w. pada setiap malam apabila hendak tidur, Baginda membaca Surah Al-Ikhlas, Surah Al-Falaq dan Surah An-Nas lalu ditiupkan pada kedua telapak tangan, kemudian disapukan keseluruh tubuh dan kepala.

4.Saidina Ali r.a menerangkan :

Pernah Rasulullah SAW digigit kala jengking, kemudian mengambil air garam, Dibacakan surah Al-Falaq dan surah An-Nas, lalu disapukan pada anggota yang digigit.

5.Uqbah bin Amir menerangkan, Ketika saya sesat jalan dalam suatu perjalanan
bersama dengan Rasulullah SAW, baginda membaca surah Al-Falaq dan Surah An-Nas,
dan aku pun disuruh juga membacanya.

6.Uqbah bin Amir menerangkan bahawa Rasulullah SAW berkata kepadaku :
"Mahukah ku ajarkan kepadamu 2 buah surah yang tidak terdapat dalam Zabur,Taurat dan Injil?"

"Saya menjawab :Baiklah ya Rasulullah"
Kemudian Rasulullah SAW membaca surah Al-Falaq dan surah An-Nas

Wallahua'lam
'via Blog this'

KHASIAT CUKA EPAL

Bumi Serta Isinya: KHASIAT CUKA EPAL:
"Allah meletakkan keberkat dalam cuka, ia telah digunakan oleh para nabi sebelum aku", diriwayatkan oleh hadrat Aisyah, Muslim dan Ibnu Maja Nabi s.a.w suka kepada cuka.

 Jabir menceritakan:Suatu hari Rasulullah mengajak saya ke rumahnya.dihidangkan roti.baginda bertanya: 'Adakah apa-apa perasa?"sahabat menjawab "Tidak, hanya ada cuka." Nabi berkata, 'Cuka adalah perasa yang baik." hadrat Jabir berkata:Aku suka kepada cuka sejak aku mendengar daripada baginda s.a.w". hadrat Naf'a berkata:Aku pula menyukai cuka sejak aku dengar daripada Jabir." (hadis riwayat Muslim, Abu Dawud, Nasa'i)

Apabila kita mengambil cuka epal, ia akan menghilangkan kelesuan badan dan boleh dirasai perbezaannya dengan pantas dalam masa beberapa jam sahaja. Selepas minum cuka apple maka air kenciing anda akan lebih jernih. Anda juga boleh melakukan ujian menggunakan kertas litmus iaitu kertas yg digunakan untuk menguji tahap pH. bermakna sebelum minum cuka apple air kencing anda berasid dan selepas minum cuka apple air kencing anda lebih berakali.

Daging,ikan,telur,minyak kelapa,hijau,cuka, dan makanan lain-lain yang berkhasiat bertindak seperti ubat utk hati. Sebahagian ahli perubatan dari timur percaya bahawa tekanan perasaan atau dikenali sebagai stress adalah akibat daripada hati. Cuka adalah detokfikasi untuk bersihkan hati. 


Dari dahulu lagi cuka dan madu telah digunakan dalam perubatan untuk kesihatan manusia sejagat.cuka apple sangat berguna untuk melarutkan deposit kalsium yang menyakitkan dalam badan, untuk sakit sendi seperti arthritis dan masalah lain-lain lagi. Antara kelebihan cuka apple adalah :

1. Memecahkan lemak dalam badan
2. Melancarkan laluan darah
3. Menambah dan menguatkan tenaga dalaman
4. Meningkatkan kecergasan dan kecerdasan otak.
5. Melawaskan usus kecil dan besar
6. Bertindak sebagai Anti alergi, Anti septik, Anti anemia, Anti ulcer
7. Menghilangkan masalah jerawat.
8. Menyahkan penyerapan dan pengumpulan lemak.
9. Menambah metabolisma di bahagian badan tertentu.
10. Menyingkir air yg berlebihan . (Pemparitan Limfatik)
11. Menguat dan melembabkan kulit dan menegangkannya.
12.Merawat selulit.
13. Membuang lemak yang berlebihan dibahagian-bahagian yang tidak diperlukan seperti bonggolan-bonggolan.
14. Meredakan sengal dan sakit sendi.
15. Menurunkan risiko masalah barah dan jantung.
16. Mengandungi anti oksidan yg menjaga kesihatan jantung.
17. Meningkatkan kesihatan membran paru-paru
18. Meningkatkan kekuatan dan kesihatan tulang dgn menambah bahan kimis iaitu boron pada mineral tulang
19. Membantu kesihatan sistem kardiovaskular dgn mengekalkan tahap kolesterol darah
20. Mengawal berat badan ke paras ideal
21. Menghilangkan stress dan membantu tidur yang nyenyak, dan sebagainya.


'via Blog this'

Fadhilat memelihara solat sunat dhuha

Bumi Serta Isinya: Fadhilat memelihara solat sunat dhuha:

Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya : “Barangsiapa yang menjaga sembahyang Dhuhanya nescaya diampuni Allah baginya akan segala dosanya walaupun seperti buih dilautan.” (Riwayat Ibnu Majah dan At-Tirmidzi). 

Menjaga solat dhuha maksudnya melakukan solat dhuha secara istiqamah, iaitu tidak meninggalkannya secara sengaja. Ganjarannya  ialah dihapuskan dosa kita walaupun sebanyak buih di lautan.


Solat sunat dhuha dilakukan apabila matahari telah naik pada waktu pagi sekadar satu galah tingginya iaitu sekiar jam 8.00 pagi hingga gelincir matahari (sebelum masuk waktu zohor).


Solat sunat boleh dhuha dikerjakan sebanyak 2 rakaat, 4 rakaat, enam rakaat atau 8 rakaat. Saidina Ali r.a. meriwayatkan, bahawa Rasulullah SAW bersolat dhuha 6 rakaat, pada 2 ketika iaitu ketika terbit matahari 2 rakaat dan ketika matahari naik pertengahan sedikit, Baginda melakukan sebanyak 4 rakaat.

Selepas membaca surah al-Fatihah pada rakaat pertama bacalah surah As-syams.
Pada rakaat kedua selepas al-Fatihah, dibaca surah al-dhuha atau Al-Lail.


(Catatan : Jika tidak hafal surah yang disarankan di atas, boleh dibaca surah yang lain. Asalkan niatnya untuk mendekatkan diri kepada Allah.


Berkenaan waktu afdalnya pula iaitu ketika sinar matahari kian panas berdasarkan sepotong hadis Nabi s.a.w. yang dirakamkan oleh Zaid bin Arqam. Rasulullah s.a.w. menjelaskan: “Solat Dhuha ini afdalnya ketika matahari telah meninggi dan kian panas sinarnya.” Imam Nawawi menghuraikan masa tersebut sebagai masa berlalunya seperempat tempoh siang hari iaitu pukul 10 pagi hingga 1 petang (Kitab al-Majmu’ karangan Imam Nawawi).

Doa solat dhuha boleh dirujuk di sini => Doa Solat dhuha.


Solat ini juga sebagai simbolik kesyukuran seorang hamba kepada Tuhannya kerana dikurniakan lengkap 360 ruas tulang pada setiap hari yang dilaluinya. Justeru itu, pagi yang penuh nikmat Ilahi ini disyukuri dengan menyembah Allah, sebagai tanda terimakasih seorang hamba kepada penciptanya.


Kelebihan yang lain:


Adapun kelebihan sembahyang Dhuha itu sepertimana di dalam kitab “An-Nurain” sabda Rasullullah SAW yang maksudnya : “Dua rakaat Dhuha menarik rezeki dan menolak kepapaan.” 


Walau apapun ganjarannya, adalah lebih afdhal untuk kita niatkan mendirikan solat dhuha untuk mendekatkan diri kepada Allah agar kita menjadi hamba yang diredhainya.
'via Blog this'

Kurang Aktif Punca Cepat Mati!

Kurang Aktif Punca Cepat Mati!:

Arab Saudi – Satu kajian yang dijalankan oleh Lancet Medical Journal mendapati penduduk di Arab Saudi merupakan penduduk ketiga di dunia yang paling malas dengan 68.3 peratus golongan dewasanya tidak bersenam.

Ia sekali gus menjadikan Arab Saudi berada di dalam kedudukan ketujuh dalam senarai penduduknya yang menghidap kencing manis.

Kuwait dan Emiriah Arab Bersatu (UAE) juga berada dalam senarai 10 teratas.

Namun tempat teratas dan kedua masing-masing dimonopoli oleh Malta dan Swaziland.

Akhbar tempatan Arab Saudi, Al Watan melaporkan, hasil kajian berkenaan juga mendapati kekurangan senaman di kalangan penduduknya menyebabkan meningkatnya penyakit.

Kajian itu, yang menggunakan data daripada Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WTO) juga mendapati kurang senaman atau tidak aktif juga menyebabkan kira-kira lima juta penduduk di seluruh dunia meninggal dunia setiap tahun.

Terma tidak aktif dalam kajian itu merujuk kepada tiga perkara iaitu tidak melakukan langsung aktiviti berjalan kaki selama 30 minit sekurang-kurangnya lima kali seminggu, tidak melakukan gerakan selama 20 minit sekurang-kurangnya tiga kali seminggu serta tidak melakukan langsung gabungan dua perkara berkenaan.

Punca tidak aktif itu dikenalpasti kerana menghabiskan masa terlalu lama dalam kereta atau depan komputer.


Laporan kajian juga menunjukkan satu atau dua generasi lalu, iaitu penduduk asal negara teluk, mendapat sumber pendapatan dengan bekerja keras termasuk menjadi nelayan, gembala kambing dan pencari batu mutiara.

Keadaan ini menuntut mereka bergerak lasak dan aktif.

Bagaimanapun pembangunan pesat negara teluk akibat penemuan minyak, telah menukar corak kehidupan di rantau tersebut.

Kajian oleh Lancet Medical Journal itu diterbitkan sempena sukan Olimpik London yang akan bermula pada 27 Julai ini.

Ia juga mendapati kekurangan senaman menjadi punca penyakit termasuk 5.3 juta kematian akibat merokok.

Satu daripada 10 kematian di dunia disebabkan penyakit jantung, kencing manis dan kanser payu dara.

'via Blog this'

Sajak Dari Maharaja China Untuk Nabi Muhammad SAW | Pensel Patah

Sajak Dari Maharaja China Untuk Nabi Muhammad SAW | Pensel Patah:


Sajak Dari Maharaja China Untuk Nabi Muhammad SAW | Percaya atau tidak, seorang maharaja yang dianggap antara yang teragung pernah memerintah Tanah Besar China pernah menulis sajak puji-pujian kepada junjungan besar Nabi Muhammad saw sembilan abad yang lampau.

Maharaja yang dikenali sebagai Maharaja Hongwu(1328-1398) adalah pengasas kepada Dinasti Ming yang mendominasi Tanah Besar China selama 276 tahun. Maharaja Hongwu terkenal sebagai maharaja yang bertolenrasi terhadap agama terutama agama Islam.

Baginda tidak pernah melarang ajaran Islam tersebar di wilayah jajahannya bahkan pernah bertitah supaya mendirikan beberapa masjid bagi memudahkan umat Islam beribadat. Antara masjid yang ‘mendapat’ jasa bakti daripada Maharaja Hongwu adalah di Yunnan, Nanjing, Guangdong dan Fujian.


Panglima-panglima Muslim

Baginda dipercayai memiliki beberapa pegawai Istana yang beragama Islam. Maharaja Hongwu begitu mempercayai pegawai-pegawai Istana ini. Antaranya adalah

Chang Yuchun(1330-1369)

Chang Yuchun adalah panglima kepada Maharaja Hongwu yang paling dipercayainya. Dikenali sebagai ‘Chang Ten Thousand’ kerana kehebatan dan ketangkasan beliau di medan perang menyamai 10,000 tentera. Beliau meninggal dunia semasa Maharaja Hongwu baru sahaja mengasaskan Dinasti Ming. Kematian panglima kesayangan baginda itu menyebabkan baginda menulis sebuah sajak khas yang mengambarkan kesedihan baginda.

Lan Yu(meninggal dunia pada 1393)

Salah seorang panglima Maharaja Hongwu dan juga adik lelaki kepada isteri panglima Chang Yuchun. Lan Yu terkenal dalam sejarah Dinasti Ming sebagai seorang pemberontak apabila cuba merampas kuasa melalui pengaruh putera mahkota. Lan Yu dihukum mati dan lebih 15,000 pengikut setianya turut sama dihukum.

Mu Ying(1345-1392)

Mu Ying dianggap antara panglima kesayangan Maharaja Hongwu. Beliau adalah anak angkat kepada Maharaja Hongwu. Mu Ying ditugaskan oleh Maharaja Hongwu untuk mempertahankan wilayah Yunnan daripada ancaman musuh. Sehingga ke akhir kejatuhan Dinasti Ming, keluarga Mu Ying masih lagi ditugaskan di wilayah yang bersempadan dengan Vietnam dan Burma itu.

Hu Dahai(meninggal dunia pada 1362)

Dipercayai mempunyai darah Parsi dan China. Hu Dahai adalah panglima yang sangat berkebolehan. Miskipun dikenali sebagai seorang yang tidak pandai membaca namun beliau mampu memimpin tentera beliau dengan hebat. Beliau pernah berkata, “Tentera aku tidak mampu menulis, namun mereka hanya tahu tiga tugas; tidak membunuh atau berkelakuan ganas pada kanak-kanak dan wanita dan tidak membakar rumah dan bangsal”. Beliau meninggal dunia selepas disabotaj oleh musuh ketatnya, puak Miao.

Maharani Ma

Menurut beberapa sumber, isteri kesayangan Maharaja HongWu iaitu Maharani Ma(1333-1382) juga beragama Islam melalui susur-galur keturunan daripada Asia Tengah. Kajian daripada Perpustakaan Oriental di University of Colombia, AS menyatakan keturunan Maharani Ma berkemungkinan besar berhijrah secara besar-besar daripada Asia Tengah ke Tanah Besar China semasa pemerintah Dinasti Song sekitar tahun 961 Masihi. Menurut rekod Ming Shi pula, bapa kandungnya adalah Lord Ma iaitu seorang pemimpin daripada Shuzhou yang kemudiannya berhijrah ke Anhui semasa lewat pemerintahan Dinasti Yuan selepas kejadian pembunuhan. Ibu kandung Maharani Ma meninggal dunia ketika beliau masih lagi kecil.


Semasa berada di perantauan, Lord Ma berkenalan dengan seorang lagi panglima muslim yang dikenali Guo Zhixin. Guo kemudian menjadi bapa angkat kepada Maharani Ma dan daripada Guo inilah Maharaja HongWu berkenalan dengan Maharani Ma dan seterusnya berumah-tangga.

Maharani Ma sangat disayangi Maharaja Hongwu sehingga baginda tidak berkahwin lain selepas kematian Maharani Ma pada 1382. Maharani Ma melahirkan seorang anak lelaki yang kemudian menaiki takhta dengan gelaran Maharaja Yongle. Maharaja Yongle adalah pemimpin yang bertanggungjawab terhadap perintah peluasan kuasa di seberang laut yang dilaksanakan oleh panglima muslim terkenal, Panglima Zheng He atau Cheng Ho.

Sajak Maharaja China yang telah di translate kan,

The One-Hundred Word Eulogy:

Since the creation of the Universe,
Sejak terciptanya galaksi ini

God had decreed to appoint,
Tuhan telah mengangkat seseorang

This great faith-preaching man,
Satu manusia akhlak beriman

From the West he was born,
Dari barat telah dilahirkan

He received the Holy Scripture,
Baginda menerima wahyu agung

A Book of thirty parts,
Buku yang mengandungi 30 bahagian

To guide all creation,
Untuk membimbing semua makhluk

Master of all Rulers,
Tuan kepada semua raja

Leader of Holy Ones,
Pemimpin 1 yang tersuci

With Support from Above,
Dengan bimbingan dari atas

To Protect His Nation,
Untuk melindungi negaranya

With five daily prayers,
Bersama dengan solat 5 waktu

Silently hoping for peace,
Dalam diam mengharap rahmat

His heart towards Allah,
Hatinya lurus kerana Allah

Empowering the poor,
Mengangkat darjat si miskin

Saving them from calamity,
Menyelamatkan mereka dari sengsara

Seeing through the darkness,
Melihat melalui kegelapan

Pulling souls and spirits,
Melalui hadir jiwa & roh

Away from all wrongdoings,
Ma’sum dari salah dan silap

A Mercy to the Worlds,
Rahmat kepada sekalian alam

Traversing the ancient majestic path,
Menyelusuri rahsia yang silam

Vanquishing away all evil,
Memadam segala kejahatan

His Religion Pure and True,
Agamanya Suci dan Benar

Muhammad,
Muhammad

The Noble & Great one.
Yang dihormati lagi terhebat

Sumber
'via Blog this'

Krisis bekalan kuasa di loji nuklear Fukushima
20 Mac 2013
Krisis bekalan kuasa di loji nuklear Fukushima
Insiden itu juga memberi kesan kepada sembilan kemudahan lain di Loji Nuklear Fukushima itu. Foto: EPA
TOKYO - Empat kolam simpanan bahan api di tiga unit reaktor di loji nuklear Fukushima tidak dapat disejukkan selepas bekalan kuasa elektrik terputus selama lebih 15 jam.

Semalam, pengendali Tokyo Electric Power (Tepco), Masayuki Ono memaklumkan mereka sedang berusaha untuk membaiki kerosakan pada papan suis yang dipercayai menjadi punca masalah itu.

"Jika usaha tersebut gagal, kami juga sudah menyediakan sistem sokongan," jelasnya menurut laporan AFP.

Dalam perkembangan lain, penduduk dan sukarelawan turut menyertai sebuah program penanaman 20,000 pokok ceri di sepanjang 190 kilometer berhampiran kawasan pantai Hamadori.

Ketua projek, Yumiko Nishimoto berkata, mereka berharap pokok ceri itu akan menjadi salah satu mercu tanda di wilayah tersebut dalam tempoh 30 tahun lagi.

Payudara terkoyakLondon: Walaupun menghabiskan wang sehingga £4,000 (RM18,888) untuk mencantikkan payudaranya, seorang wanita terpaksa berdepan dengan realiti menakutkan.

Bagi Lauren Yardley, 25, ia memang pengalaman amat pahit apabila payudaranya tiba-tiba terkoyak dan menyebabkan implan yang dimasukkan ke situ terkeluar. Kata Lauren, pada awalnya dia mendapatkan khidmat pakar untuk membesarkan payudara daripada saiz A kepada DD.


“Saya malu kerana dada saya seperti budak lelaki,” katanya.

Dua bulan selepas memperoleh saiz yang diidamkan, Lauren menyedari ada sesuatu yang tidak kena apabila payudara kanannya lebih besar berbanding kiri.


Katanya, payudara itu juga lebih keras daripada sepatutnya.


Keadaan itu, katanya, menyebabkan Lauren berasa tidak selesa.

“Apabila dirujuk kepada doktor, saya diberitahu implan berkenaan tidak diterima badan dan pembedahan semula terpaksa dilakukan,” katanya.


Walaupun baru dua bulan, tisu di sekitar implan itu mengetat dan menolaknya ke luar melalui kesan jahitan di bahagian bawah payudara Lauren. Selepas diperiksa, doktor berkata, implan itu tidak boleh dimasukkan semula kerana tubuh Lauren perlukan masa untuk sembuh.

Justeru, Lauren terpaksa hidup dengan payudaranya tidak seimbang selama enam bulan. Disebabkan malu, Lauren - berasal dari Coventry - menggunakan potongan daging ayam untuk dimasukkan ke colinya bagi menyeimbangkan payudara berkenaan sementara menunggu waktu dibedah semula. Hasil pengalaman pahit dan menyakitkan itu, Lauren menasihati wanita lain supaya lebih berhati-hati.


“Saya sendiri tak percaya apabila implan itu mula keluar sedikit demi sedikit dari payudara,” katanya. Ketika diperiksa, doktor sendiri mengakui tidak pernah melihat insiden itu berlaku.


Bagaimanapun, Lauren bersyukur kerana keadaan masih boleh diselamatkan.


“Perkara paling menakutkan ialah apabila saya hanya mempunyai satu payudara selama tujuh bulan,” katanya. - The Sun

Kenderaan robotik rakam warna di dalam batu Marikh
GAMBAR yang disiarkan Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan kelmarin menunjukkan warna di dalam batu Sutton Inlier di planet Marikh. - AFP


FLORIDA - Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (NASA) kelmarin menyiarkan gambar-gambar yang menunjukkan warna yang terdapat dalam seketul batu Sutton Inlier di planet Marikh.
Batu itu pecah selepas kenderaan robotik Curiosity melanggarnya di planet tersebut.
Para saintis kini memikirkan apakah warna sebenar bahagian dalam batu itu jika mereka berada di Marikh.
Batu tersebut terdapat di kawasan Kawah Gale.
Tanah di kawasan itu kurang berwarna merah berbanding di tempat lain planet Marikh. - AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0320&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_09.htm#ixzz2O1jhMsVn 
Hakcipta terpelihara 

Ujian kapal angkasa lancar satelit kecil pada 2017
LAKARAN artis menunjukkan kapal angkasa milik syarikat Swiss Space System-S3 berada di atas sebuah pesawat Airbus A300.- AFP


GENEVA - Sebuah syarikat Switzerland, Swiss Space System-S3 akan mula melakukan ujian terhadap misi melancarkan satelit kecil di angkasa lepas pada tahun 2017.
Kos untuk melancarkan satelit kecil itu dengan menggunakan kapal angkasa milik syarikat tersebut hanya AS$10.5 juta (RM42.45 juta).
Ia merupakan empat kali lebih murah daripada kos sebenar.
Kapal angkasa itu boleh melancarkan satelit yang seberat 250 kilogram. Syarikat itu dimiliki oleh seorang angkasawan Switzerland, Claude Nicollier. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0320&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_10.htm#ixzz2O1jaS2Hh 
Hakcipta terpelihara 

FBI tahu pencuri larikan 13 lukisan RM1.5 bilionLUKISAN karya pelukis Rembrandt yang berjudul A Lady and Gentleman in Black pada tahun 1633 yang dicuri dari Muzium Isabella Stewart Gardner di Boston. REUTERS


BOSTON - Biro Penyiasatan Persekutuan (FBI) kelmarin menyatakan, ia telah menyelesaikan misteri selama berdekad-dekad berhubung siapa yang mencuri 13 buah lukisan bernilai AS$500 juta (RM1.5 bilion) daripada Muzium Isabella Stewart Gardner di sini.
Lukisan yang dicuri pada 18 Mac 1990 selepas tengah malam itu meliibatkan lukisan yang dihasilkan pelukis terkenal, Rembrandt dan Vermeer.
Dua orang yang menyamar sebagai pegawai polis mencuri lukisan-lukisan tersebut dalam tempoh 81 minit.
Ketua FBI di Boston, Richard DesLauriers berkata, ejen-ejen biro itu mengesahkan bahawa identiti pencuri yang memasuki muzium tersebut dan pihak yang bersekutu dengannya.
Beliau yang membuat pendedahan itu pada satu sidang akhbar di sini menyatakan terdapat perkembangan yang penting dalam siasatan tersebut.
Bagaimanapun, pencuri-pencuri yang memasuki muzium tersebut dengan memakai pakaian seperti pegawai polis itu akan terlepas daripada pendakwaan.
Para pencuri itu mengikat dua pengawal sebelum mereka mencuri lukisan tersebut.
Pencuri-pencuri tersebut terlepas daripada dakwaan kerana lukisan itu dicuri 23 tahun lalu.
Menurut Peguam Negeri, Garmen Ortiz, para pencuri itu terlepas kerana undang-undang tidak membenarkan suspek pencuri didakwa dalam kes yang berlaku 23 tahun lepas.
DesLauriers menyatakan, FBI percaya para pencuri itu bekerja untuk sebuah pertubuhan penjenayah yang berpangkalan di New England dan di beberapa negeri-negeri di timur Amerika Syarikat.
Namun, identiti pencuri itu tidak didedahkan.
Pihak FBI juga setakat ini masih belum mengetahui lokasi lukisan-lukisan tersebut disembunyikan. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0320&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_06.htm#ixzz2O1iXY5NU 
Hakcipta terpelihara