Pages

Friday, June 12, 2015

Pelajar sekolah rendah di Britain dilarang puasa

Pelajar sekolah rendah di Britain dilarang puasa
Sybourn Primary School turut melaksana larangan berpuasa kepada pelajarnya.

LONDON - BRITAIN. Sebuah sekolah rendah di Britain melarang pelajar Muslim di sekolah berkenaan berpuasa semasa Ramadan kerana mendakwa amalan itu akan menjejaskan kesihatan pelajarnya.

Barclay Primary School, timur London, mengeluarkan surat arahan kepada ibu bapa bahawa pihak sekolah tidak membenarkan pelajar hadir ke sekolah dengan berpuasa untuk melindungi kesihatan dan pendidikan kanak-kanak itu.

Langkah itu bagaimanapun telah dibidas oleh komuniti Islam dan berkata, pihak sekolah perlu meminta pendapat dari ibu bapa sebelum membuat keputusan apatah lagi perkara berkaitan agama.

Dalam surat yang dikeluarkan semalam, pihak sekolah mendakwa, perkara tersebut dirujuk terlebih dahulu sebelum melaksanakan larangan itu.

'Kami dimaklumkan bahawa, dalam Undang-undang Islam, kanak-kanak tidak diwajibkan berpuasa pada bulan Ramadan, dan hanya dikehendaki untuk berbuat demikian apabila mereka sudah dewasa," katanya dipetik Mail Online.

Selain itu, larangan itu turut dilaksanakan di tiga buah sekolah lain di Britain seperti Sybourn Primary School, Thomas Gamuel Primary School dan Brook House Primary School.

Sementara itu, Persatuan Islam Britain berkata, terdapat peraturan yang mencukupi untuk melindungi orang berpuasa tanpa campur tangan pihak sekolah.

"Dalam Islam, terdapat peraturan yang membolehkan umatnya berbuka puasa jika tidak mampu berpuasa.

"Peraturan-peraturan ini termasuk kepada orang-orang yang sakit, golongan kanak-kanak dan orang uzur,"  katanya.

Dalam pada itu, menurut Presiden Persatuan Muslim Britain, Dr Omer El Hamdoon, pihak sekolah seharusnya berbincang terlebih dahulu mengenai isu ini sebelum terus melaksanakannya.

Peluru tertanam 64 tahun tanpa sedar

Peluru tertanam 64 tahun tanpa sedar
Hasil imbasan x-ray yang menunjukkan peluru yang tertanam.

SICHUAN - CHINA . Seorang bekas tentera terkejut selepas sebutir peluru tertanam di dalam badannya sejak 60 tahun lalu tanpa menyedarinya.
 
Duan Zhi Chai, 94, yang terlibat dalam peperangan di antara Jepun dan Amerika Syarikat pada tahun 1943 dan 1950 hanya menyedarinya selepas dimasukkan ke hospital dua tahun lalu selepas mengadu sakit di bahagian abdomen.
 
Memetik laporan China News, doktor yang menjalankan pemeriksaan dan imbasan x-ray terkejut selepas terjumpa sebutir peluru di bahagian kiri pelvis warga emas itu.
 
Menurut laporan perubatan, peluru tersebut berukuran tiga sentimeter panjang dan atas nasihat doktor, peluru tersebut tidak dibuang kerana faktor umur.
 
Memandangkan kedudukan peluru tersebut berada dalam keadaan menegak dan tiada luka di perut Duan, pegawai perubatan percaya Duan dipukul di bahagian punggung sejak bertahun yang lalu.
 
Duan berkata, dia pernah mengalami kecederaan sebanyak dua kali semasa perang dan masih mempunyai bekas parut akibat peluru di tangannya.

Jutawan lepaskan kekayaan untuk jadi sami

12 Jun 2015 12:34 AMNEW DELHI 11 Jun – Seorang ahli perniagaan India, Bhanwarlal Raghunath Doshi mencuri tumpuan media negara ini minggu lalu selepas secara terbuka mengumumkan bakal meninggalkan kekayaannya semata-mata untuk menjadi seorang sami.
‘Raja Plastik’ dari Delhi itu menyerahkan hartanya dari empayar perniagaan yang dianggarkan berjumlah 600 kror (RM373 juta) dalam satu majlis yang berlangsung penghujung Mei lalu kepada sebuah pertubuhan agama Jain.
Keputusan Doshi, 58, bagaimanapun bukanlah suatu perkara yang baharu kerana beliau telah menganggap dirinya sebagai sami Jain yang menariknya dalam bidang kerohanian sejak 1982, lapor portal Oddity Central.
Namun keluarganya iaitu isteri, dua anak lelaki dan seorang anak perempuannya pada mulanya enggan membenarkan jutawan tersebut menjadi sami, namun terpaksa akur tahun lalu.
Permulaannya sebagai seorang sami berlangsung dalam satu majlis selama tiga hari di Persatuan Pendidikan Ahmedabad, di Ahmedabad, Gujarat pada penghujung Mei lalu.
Pentas berlangsungnya majlis itu dibina menggunakan 20,000 batang buluh melibatkan seramai 3,000 orang pekerja dan sebanyak 200 pengawal keselamatan diupah bagi menjaga keselamatan majlis berkenaan.
Sekurang-kurangnya 150,000 orang menghadiri majlis itu termasuk 7,000 orang datang dari luar bandar dan Doshi menempah sebanyak 500 buah bilik hotel untuk menempatkan mereka.
Majlis itu turut menyaksikan perarakan sejauh tujuh kilometer yang dibarisi lebih 1,000 orang sami, 12 buah kereta, sembilan ekor gajah, sembilan kereta unta, dan kumpulan pemuzik.
Difahamkan, hampir 100 kror (RM59 juta) dibelanjakan untuk majlis itu yang menyaksikan wang, syiling emas, dan kunci kereta turut dicampak ke arah orang ramai yang menhadirinya.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/jutawan-lepaskan-kekayaan-untuk-jadi-sami-1.101828#sthash.mKgCWp5b.dpuf


Remaja genius lulus ujian fizik angkasa lepas


LONDON 11 Jun – Ketika remaja lain asyik bermain bola di taman pada waktu petang, seorang remaja Britain ‘sibuk’ mempelajari kiraan dan fizik untuk menerangkan perjalanan di angkasa lepas, lapor Mail Online.
Connall Cairns
Usaha Connall Cairns, 13, itu membuahkan hasil apabila dia mencatatkan keputusan pa­ling tinggi dalam satu ujian kursus fizik angkasa lepas yang dijalankan oleh sebuah universiti terkemuka dunia.
Cairns yang mendaftar untuk kursus dalam talian itu di Institut Teknologi Massachusetts (MIT) walaupun masih belum menduduki peperiksaan Sijil Am Pelajaran Menengah (GSCE), mencapai keputusan 81 peratus dalam kursus kejuruteraan aeroangkasa peringkat mahasiswa.
Antara topik yang dipelajarinya dalam kursus Pengenalan kepada Kejuruteraan Aeroangkasa: Astronautik dan Penerbangan Angkasa Lepas melibatkan Manusia adalah peraturan pergerakan planet Kepler, persamaan roket Tsiolkovsky yang mengira pelbagai faktor pelancaran ke angkasa lepas dan undang-undang graviti universal Newton.
Remaja tersebut yang bersekolah di Gosfield di Essex bercita-cita menjadi seorang ahli fizik nuklear.
“Apa yang saya pelajari, sangat menyeronokkan. Sains roket merupakan minat saya sejak berumur tujuh tahun.
“Kursus ini melibatkan matematik, jadi saya ajar diri saya untuk memahami persamaan,’’ katanya.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/remaja-genius-lulus-ujian-fizik-angkasa-lepas-1.101825#sthash.c3IoM0y1.dpuf