Pages

Sunday, March 25, 2012

Kisah Nenek Pemungut Daun.

Dahulu di sebuah kota di Madura, ada seorang nenek tua penjual bunga cempaka. Ia menjual bunganya di pasar, setelah berjalan kaki cukup jauh. Usai jualan, ia pergi ke masjid Agung di kota itu. Ia berwudhu, masukmasjid, dan melakukan salat Zhuhur. Setelah membaca wirid sekedarnya, ia keluar masjid dan membungkuk-bungkuk di halaman masjid. Ia mengumpulkan dedaunan yang berceceran di halaman masjid. Selembar demi selembar dikaisnya. Tidak satu lembar pun ia lewatkan. Tentu saja agak lama ia membersihkan halaman masjid dengan cara itu. Padahal matahari Madura di siang hari sungguh menyengat. Keringatnya membasahi seluruh tubuhnya.


Banyak pengunjung masjid jatuh iba kepadanya. Pada suatu hari Takmir masjid memutuskan untuk membersihkan dedaunan itu sebelum perempuan tua itu datang.


Pada hari itu, ia datang dan langsung masuk masjid. Usai salat, ketika ia ingin melakukan pekerjaan rutinnya, ia terkejut. Tidak ada satu pun daun terserak di situ. Ia kembali lagi ke masjid dan menangis dengan keras. Ia mempertanyakan mengapa daun-daun itu sudah isapukan sebelum kedatangannya. Orang-orang menjelaskan bahwa mereka kasihan kepadanya. "Jika kalian kasihan kepadaku," kata nenek itu, "Berikan kesempatan kepadaku untuk membersihkannya."


Singkat cerita, nenek itu dibiarkan mengumpulkan dedaunan itu seperti biasa. Seorang kiai terhormat diminta untuk menanyakan kepada perempuan itu mengapa ia begitu bersemangat membersihkan dedaunan itu. Perempuan tua itu mau menjelaskan sebabnya dengan dua syarat: pertama, hanya Kiai yang mendengarkan rahasianya; kedua, rahasia itu tidak boleh disebarkan ketika ia masih hidup. Sekarang ia sudah meniggal dunia, dan Anda dapat mendengarkan rahasia itu.


"Saya ini perempuan bodoh, pak Kiai," tuturnya. "Saya tahu amal-amal saya yang kecil itu mungkin juga tidak benar saya jalankan. Saya tidak mungkin selamat pada hari akhirat tanpa syafaat Kanjeng Nabi Muhammad. Setiap kali saya mengambil selembar daun, saya ucapkan satu salawat kepada Rasulullah. Kelak jika saya mati, saya ingin Kanjeng Nabi menjemput saya. Biarlah semua daun itu bersaksi bahwa saya membacakan salawat kepadanya."


Kisah ini saya dengar dari Kiai Madura, D. Zawawi Imran, membuat bulu kuduk saya merinding. Perempuan tua dari kampung itu bukan saja mengungkapkan cinta Rasul dalam bentuknya yang tulus. Ia juga menunjukkan kerendahan hati, kehinaan diri, dan keterbatasan amal dihadapan ALLAH SWT. Lebih dari itu, ia juga memiliki kesadaran spiritual yang luhur: Ia tidak dapat mengandalkan amalnya. Ia sangat bergantung pada rahmat ALLAH. Dan siapa lagi yang menjadi rahmat semua alam selain Rasululloh saw ?
Semoga kisah ini menjadikan kita semakin mencintai Nabi Muhammad, Rasulullah saw......ALLAHUMMA SALLI ALA MUHAMMAD, WA'ALA ALI MUHAMMAD

Kisah Saad bin Abi Waqqas r.a

Kisah Sa’ad Abi Waqas memang menarik kerana keimanan beliau setelah memeluk Islam serta kehebatan beliau setelah diberi tanggung jawab memimpin tentera Islam dalam perang Al Qadisiyah yang membawa kejatuhan kerajaan Parsi.

Sa’ad Abi Waqas berasal dari keluarga Quraisy yang terhormat itu menerima bantahan keras daripada ibunya sendiri apabila beliau memeluk Islam. Ibunya menentang dengan pelbagai cara sehingga sanggup melakukan mogok lapar dengan harapan anak kesayangannya berubah pendirian. Namun Sa’ad Abi Waqas dengan tegas berkata.

“Wahai ibuku, demi Allah, jika ibu mempunyai seratus nyawa dan nyawa itu hilang satu demi satu aku tidak akan meninggalkan agamaku ini.”

Kata-katanya itu membuat ibunya kecewa dan marah lalu menghalau Sa’ad keluar dari rumah hanya dengan sehelai sepinggang. Kemudian Sa’ad Abi Waqas ikut berhijrah ke Madinah.

Antara kelebihan Sa’ad Abi Waqas doanya makbul dan apabila memanah tepat mengenai sasaran. Ini kerana Nabi Muhamad saw pernah mendoakannya.

“Ya Allah, jadikanlah sasaran panahnya tepat dan makbulkan doanya.”

Pada suatu hari ketika Rasulullah saw sedang berbual dengan para sahabat tiba-tiba baginda berkata, “Sekarang akan muncul di hadapan kamu seorang lelaki ahli syurga.”

Tidak lama kemudian muncul Sa’ad Abi Waqas. Mereka bertanya apakah ibadat yang dilakukannya sehingga mendapat kedudukan yang tinggi.

Kata Sa’ad Abi Waqas, “Saya beribadat seperti kamu juga. Hanya saya tidak pernah menaruh perasaan dendam atau berniat jahat terhadap seorang pun di antara kaum muslimin.”

Semasa Perang Badar Sa’ad Abi Waqas bertempur dengan gagah berani. Begitu juga dalam Perang Uhud beliau antara sahabat yang sentiasa berada di sisi Rasulullah serta melindunginya.

“Panahlah hai Sa’ad, ibu bapaku jadi jaminannya,” kata Rasulullah sambil menghulurklan anak-anak panah kepada Sa’ad Abi Waqas.

Sa'ad Abi Waqas juga mendapat gelaran “Singa yang menyembunyikan kukunya.”Kerana itu beliau diberi tanggung jawab oleh khalifah Umar al Khattab memimpin 30 ribu tentera Islam bagi membantu pasukan yang sedang bertempur dengan tentera Parsi.

Sebelum itu khalifah mendapat berita tentera Islam di bawah pimpinan panglima al Muthanna mengalami kekalahan dalam perang jambatan yang mana 4 ribu orang sudah syahid.

Pasukan tentera Islam yang dipinpin Sa’ad Abi Waqas akhirnya bertempur dengan tentera Parsi dalam Perang Al Qadisiyah. Akhirnya tentera Parsi mengaku kalah setelah ketua mereka Rustam terbunuh.

Kekalahan dalam Perang Al Qadisiyah menyebabkan maharaja Parsi mengerahkan seluruh kekuatan tentera bagi menghadapi tentera Islam. Kedua pasukan bertemu di Iraq dan mereka dipisahkan sungai Tigris.

Sa’ad Abi Waqas pun memohon doa kemudian menyuruh tenteranya membaca Hasbunallah wa ni’mal wakil yang ertinya “cukuplah bagi kita Allah dan Dia sebaik pemimpin” lalu memerintahkan tenteranya menyeberang sungai Tigris.

Dengan izin Allah, mereka meredah air sungai itu bagaikan berjalan di atas daratan sehinga ke semuanya tentera Islam berjaya menyeberangi dengan selamat. Melihat keajaipan yang luar biasa itu menyebabkan tentera Parsi lari bertempiaran….

Sa’ad Abi Waqas dilantik menjadi ganenor Kufah. Apabila timbul fitnah terhadapnya maka Khalifah Umar al Khattab menggantikannya dengan orang lain. Namun kepercayaan khalifah Umar terhadap Sa’ad Abi Waqas tidak berubah sehingga mahu melantiknya menjadi penggantinya sebagai khalifah tetapi ditolak oleh Sa’ad Abi Waqas.

Sebelum meninggal dunia Khalifah Umar berkata. “Aku bersetuju jika Sa’ad yang dipilih oleh majlis syura menjadi khalifah. Jika orang lain maka aku berpesan supaya khalifah selepas aku melantik Sa’ad untuk satu jawatan. Sesungguhnya aku memecat dia sebagai gabenor Kufah bukan kerana dia lalai atau kianat.”

Apabila majlis syura bersidang Sa’ad Abi Waqas menarik diri dari pencalunan sebagai khalifah. Saidina Uthman melantik Sa’ad Abi Waqas sebagai gabenor Kufah. Sekali lagi beliau difitnah sehingga beliau berdoa.

“Ya Allah, jika orang yang menfitnahku itu kerana riyak, dusta dan ingin mendapat nama maka butakanlah matanya dan biarkanlah dia menerima balasan fitnah.”

Doa Sa’ad Abi waqas dimakbulkan Tuhan. Orang yang menfitnah itu matanya menjadi buta.

Apabila berlaku perbalahan antara pengikut Saidina Ali dengan Muawiyah maka Sa’ad Abi Waqas bersikap berkecuali dengan tidak menyebelahi mana-mana pihak.

Ketika Khalifah Muawiyah berkuasa beliau mahu melantik Sa’ad Abi Waqas menjadi ketua panglimanya tetapi dengan tegas menolaknya dengan berkata.

“Apabila aku menghunus pedang jika dipukulkan kepada orang mukmin maka pedangku tidak melukai mereka tetapi jika dipukulkan kepada musuh Allah mereka akan terpotong.”

Sa'ad Abi Waqas lelaki Muhajirin yang terakhir meninggal dunia dan beliau berpesan.

“Kafani aku dengan jubah yang aku pakai semasa Perang Badar. Aku sengaja menyimpannya untuk keperluan tersebut.”Sumber : Nukilan Abu Latip novelis

Tujuh bulan di neraka

myMetroTujuh bulan di neraka:KUALA LUMPUR: Seorang wanita berusia 25 tahun terpaksa menempuh detik hitam dalam hidupnya apabila bukan saja dikurung sejak tujuh bulan lalu, malah dibelasah dan diperkosa seorang lelaki warga Bangladesh di sebuah rumah berhampiran sebuah pasar raya di Kepong, di sini.
Lebih kejam, mangsa mendakwa dipukul hampir setiap hari sepanjang tempoh itu disebabkan keengganannya menjadi pelacur biarpun dipaksa lelaki terbabit.

Bagaimanapun, wanita terbabit bernasib baik apabila berjaya meloloskan diri daripada ‘neraka’ berkenaan, jam 10 malam Isnin lalu, sebelum tampil membuat laporan di Balai Polis Kepong, Khamis lalu.
Menceritakan semula kejadian itu, sumber berkata, mangsa yang mengenali lelaki terbabit mendakwa ditawarkan pekerjaan di sebuah restoran dengan gaji lumayan.

“Mangsa yang tertarik dengan tawaran berkenaan kemudian dibawa lelaki itu ke sebuah rumah di Kepong sebelum dikurung,” katanya.

Sumber berkata, mangsa kemudian dipaksa menjadi pelacur dan keengganannya berbuat demikian menyebabkan suspek berang lalu memukulnya.
“Penderitaan mangsa tidak berakhir di situ apabila dia mendakwa turut dirogol lelaki terbabit lebih 10 kali sepanjang tujuh bulan dikurung,” katanya.

Mangsa yang berjaya meloloskan diri daripada kurungan berkenaan jam 10 malam kemudian segera menghubungi rakan dan meminta bantuan.
Katanya, selepas dinasihati rakannya, wanita itu membuat laporan di Balai Polis Kepong, di sini, menuntut tindakan tegas dikenakan terhadap lelaki terbabit.

Dalam laporannya itu, wanita terbabit mendakwa lapan lagi wanita turut dikurung dan dipaksa menjadi pelacur oleh lelaki terbabit.

Sementara itu, Ketua Penolong Pengarah Jabatan Siasatan Pencegahan Maksiat, Perjudian dan Kongsi Gelap (D7) Bukit Aman, Datuk Abd Jalil Hassan ketika dihubungi mengesahkan menerima laporan berhubung kejadian berkenaan dan siasatan lanjut dilakukan.

'via Blog this'

Suspek kes bakar ditahan

myMetroSuspek kes bakar ditahan:RAMPAS... Ku Chin Wah menunjukan barang rampasan membakar kenderaan IPD Sentul, semalam. 
RAMPAS... Ku Chin Wah menunjukan barang rampasan membakar kenderaan IPD Sentul, semalam.
KUALA LUMPUR: Penahanan seorang lelaki berusia 43 tahun berjaya menyelesaikan 18 kes bakar kenderaan sekitar daerah Sentul yang dilaporkan berlaku sejak 10 Mac lalu.
Suspek ditahan jam 10.30 pagi di Kampung Puah, Jalan Gombak, di sini, semalam oleh sepasukan polis yang melakukan rondaan di kawasan berkenaan.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, Datuk Ku Chin Wah berkata, penahanan lelaki itu berjaya menyelesaikan 18 kes bakar kenderaan yang dilaporkan bermula 10 hingga 23 Mac lalu.
“Sehingga kini motif tindakan lelaki terbabit membakar kenderaan berkenaan masih dalam siasatan,” katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Daerah Sentul, di sini, semalam.

Turut hadir pada sidang media itu adalah Ketua Polis Daerah Sentul, Asisten Komisioner Zakaria Pagan.

Menurutnya, pemeriksaan lanjut pihaknya mendapati suspek juga memiliki rekod lampau membabitkan kes samun, curi motosikal dan mendatangkan kecederaan.
“Malah, suspek sememangnya dikehendaki pihak berkuasa dan diburu mengikut seksyen 326 Kanun Keseksaan (KK) kerana mencederakan orang,” katanya.

Mengulas penahanan lelaki terbabit, suspek dilaporkan cuba melarikan diri selepas menyedari anggota polis cuba menghampirinya.
Bagaimanapun, katanya, suspek yang menunggang motosikal terbabas sebelum terjatuh dan ditahan polis.

Selain motosikal jenis Suzuki RG Sport digunakan suspek, barangan lain yang dirampas ialah tuala, pemutar skru, minyak 2T yang dipercayai digunakan untuk membakar kenderaan.

Tambahnya, kes disiasat mengikut Seksyen 435 Kanun Keseksaan (KK) dan lelaki terbabit akan direman bagi membantu siasatan.

'via Blog this'

Saraqeb diserbu tentera Syria

myMetroSaraqeb diserbu tentera Syria: "BEIRUT: Aktivis hak asasi manusia berkata, tentera Syria semalam menyerbu sebuah bandar di barat laut negara itu walaupun mendapat tentangan sengit daripada pemberontak.

Pertubuhan Pemantau Hak Asasi Manusia Syria yang berpangkalan di Britain berkata, tentera kerajaan memasuki bandar Saraqeb dari utara.


“Sekurang-kurangnya seorang penduduk bandar itu terbunuh dalam serangan berkenaan,” katanya.

Menurut pertubuhan berkenaan, dengan bantuan kereta kebal, operasi itu dijalankan bersama kumpulan bersenjata prokerajaan - dikenali sebagai shabiha.


“Mereka menyerbu banyak rumah dan menahan penghuninya,” katanya.


Saraqeb yang terletak di utara wilayah Idlib dan bersempadan dengan Turki berada dalam kawalan pemberontak sejak beberapa bulan lalu. - AP"

'via Blog this'

Guru wanita digantung tugas kerana hormati penyerang Yahudi

myMetroGuru wanita digantung tugas kerana hormati penyerang Yahudi:MOHAMED maut dalam serbuan kelmarin. 
MOHAMED maut dalam serbuan kelmarin.
ROUEN (Perancis): Kerajaan semalam menggantung tugas seorang guru kerana dituduh meminta pelajarnya bertafakur seminit bagi menghormati Mohamed Merah sehari selepas penyerang bersenjata api itu ditembak mati.
Menteri Pendidikan Perancis, Luc Chatel, mengarahkan guru wanita terbabit dikenakan tindakan selepas dia berkata kepada pelajarnya, Mohamed seorang “mangsa” dan hubungan lelaki itu dengan al-Qaeda direka media serta “Sarko” - gelaran yang merujuk kepada Presiden Nicolas Sarkozy.

Pegawai pendidikan tempatan, Florence Robine, berkata langkah penggantungan serta-merta itu diputuskan serentak dengan perintah melarang guru terbabit memasuki sekolahnya.
“Bagaimanapun, penggantungan ini tidak bermakna guru terbabit bersalah,” katanya.

Perwakilan pelajar yang menduduki tahun akhir di utara bandar Rouen menulis kepada pengetua sekolah berkenaan bagi menyatakan rasa “terkejut” dengan pendirian guru terbabit.

Insiden itu dilaporkan berlaku ketika guru wanita itu mengajar subjek bahasa Inggeris.
Dia didakwa memberi penghormatan kepada Mohamed - yang mendakwa dirinya sebagai anggota al-Qaeda dan bertanggungjawab membunuh tujuh orang, termasuk tiga tentera dan kanak-kanak Yahudi.

Sebahagian besar pelajar kelas itu keluar, manakala selebihnya tidak berganjak da “cuba memahami apa yang diperkatakan” guru terbabit. - AFP

'via Blog this'

Israel aktif curi sumber air Palestin

Berita Harian Online | Israel aktif curi sumber air Palestin:PENDATANG Yahudi yang bersenjata lengkap mencuri air penduduk Palestin di perkampungan Karawa Bani Hassan di Tebing Barat.
PENDATANG Yahudi yang bersenjata lengkap mencuri air penduduk Palestin di perkampungan Karawa Bani Hassan di Tebing Barat.
NEW YORK: Kerajaan Israel menutup mata dan secara aktif menyokong pendatang Yahudi merampas mata air di tanah persendirian Palestin di Tebing Barat, menurut laporan terbaru agensi kemanusiaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB). 

Hari ini, jurang penggunaan air antara penduduk Israel dan Palestin amat tinggi. Berdasarkan data Amnesty International pada 2009, 450,000 pendatang Israel tinggal secara haram di Tebing Barat menggunakan lebih air daripada 2.3 juta penduduk Palestin.
Dianggarkan setiap penduduk Palestin menggunakan hampir 70 liter air setiap hari, kurang 100 liter yang dicadangkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO). Secara perbandingan, penggunaan air harian penduduk Israel adalah secara purata 200 liter atau hampir empat kali lebih daripada penduduk Palestin.
Di beberapa kawasan di Tebing Barat, penggunaan air penduduk Palestin adalah lebih rendah kira-kira 20 liter sehari 

“Semua pembangunan di kawasan terbabit dilakukan dengan sokongan pihak berkuasa,” kata ketua Unit Analisis dan Penyelidikan di Pejabat bagi Koordinasi Hal Ehwal Kemanusiaan PBB (OCHA), Yehezkel Lein. 

“Majlis Serantau Binyamin adalah paling aktif dalam perkara ini,” kata Lein merujuk kepada pihak berkuasa tempatan yang mentadbir lebih 50 penempatan Yahudi. 

Ia dijelaskan dalam laporan bertajuk ‘Bagaimana Rampasan Berlaku: Kesan Kemanusiaan Pengambilalihan Mata Air Palestin oleh Pendatang Yahudi.’. 
OCHA mengenal pasti 56 mata air di kawasan penempatan Israel yang sama ada diambil alih secara keseluruhan atau pada masa ini menunggu masa dirampas pendatang Yahudi. 

Empat daripada mata air berkenaan berada di Kawasan B Tebing Barat. Di bawah perjanjian Oslo, zon ini ditetapkan berada di bawah kawalan umum pihak berkuasa Palestin (PA) tetapi ditadbir tentera Israel. 

Sumber air lain berada di Kawasan C iaitu di bawah kawalan penuh dan pentadbiran tentera Israel. Berdasarkan kepada laporan itu, 84 peratus mata air dikenal pasti oleh Pentadbiran Awam Israel (badan yang memantau pendudukan Tebing Barat) sebagai tanah persendirian milik Palestin. 

Laporan itu mendapati, kaedah utama digunakan pendatang Yahudi untuk mengawal mata air adalah secara peras ugut, pencerobohan, mencuri dan membina tanpa permit yang menyalahi undang-undang tentera Israel serta antarabangsa. 

Kegagalan sistematik pihak berkuasa Israel menghentikan amalan ini dan melindungi penduduk Palestin yang hidup di bawah pendudukan Yahudi di Tebing Barat adalah disebabkan Israel dan pendatang bekerjasama, kata OCHA. 

Israel mengawal seluruh sumber air penduduk Palestin di Tebing Barat dan Semenanjung Gaza. Di Tebing Barat, Israel menggunakan 80 peratus air dari Bukit Aquifer, sumber tunggal air bawah tanah di kawasan itu, yang sepatutnya dikongsi secara adil antara penduduk Israel dan Palestin dan air diperoleh dari Sungai Jordan. – Agensi
'via Blog this'

Belanja kahwin di AS mahal, sekitar RM83,140

Kosmo! Online - Dunia:


NEW YORK, Amerika Syarikat (AS) - Purata kos perkahwinan di AS kini mencecah AS$27,021 (RM83,140), tidak termasuk belanja percutian bulan madu, menurut laman web perkahwinanTheKnot.com dan Wedding Channel.com.
Kota metropolitan ini yang mencatat perbelanjaan perkahwinan sekitar AS$65,824 (RM202,701) muncul bandar raya termahal untuk berkahwin di AS.
Negeri Virginia Barat pula merekodkan kos perkahwinan paling murah di negara kuasa besar berkenaan iaitu purata AS$14,203 (RM43,716).
Senarai itu dibuat berdasarkan kaji selidik oleh dua laman web tersebut terhadap 18,000 pengantin yang mendirikan rumah tangga pada tahun lalu di AS.
"Buat kali pertama sejak 2008, bajet perkahwinan kini meningkat," kata pengasas bersama The Knot, Carley Roney.
"Pada tahun 2011, satu dalam setiap lima pasangan di AS membelanjakan lebih AS$30,000 (RM92,394) manakala 11 peratus pula membayar lebih AS$40,000 (RM123,192) untuk berkahwin," tambahnya.
Editor laman web TheKnot.com, Anja Winikka berkata, faktor ekonomi AS yang semakin pulih menyumbang kepada kenaikan kos perkahwinan di negara itu. - REUTERS

'via Blog this'

Doktor psikik bedah pesakit tanpa ubat bius

Kosmo! Online - Dunia:GAMBAR 23 Februari 2012 menunjukkan Joao Teixeira de Faria menggunakan pisau ketika membedah mata seorang wanita.


ABADIANIA, Brazil - Seorang lelaki berusia 69 tahun, Joao Teixeira de Faria dikenali sebagai pakar bedah psikik ekoran dia melakukan pembedahan ke atas pesakit tanpa menggunakan ubat bius.
Baru-baru ini, Faria cuma menggunakan sebilah pisau dapur untuk membuang sesuatu seperti selaput pada kedua-dua belah mata seorang lelaki Colombia, Juan Carlos Arguelles.
Arguelles, 29, kabur penglihatan selama 12 tahun kerana menghidap penyakit keratokonus yang menyebabkan kornea matanya menipis.
Menurut Arguelles, penglihatannya pulih sebanyak 80 peratus seminggu selepas menjalani prosedur tersebut dan bertambah baik pada setiap hari.
"Doktor-doktor perubatan moden boleh berkata apa sahaja tentang kaedah perubatan ajaib ini tetapi saya tidak peduli," katanya.
Namun, de Faria menafikan dia memiliki sebarang kuasa ajaib ketika ditemu bual oleh agensi beritaAssociated Press (AP) di sini.
"Tuhan yang menyembuhkan pesakit saya. Saya cuma perantara yang mengubati mereka," katanya.
De Faria yang berasal dari sini, barat daya ibu kota Brazil, Brasilia memberitahu, dia sudah lima dekad melakukan pembedahan psikik.
Kata de Faria, dia akan menggunakan kebolehannya untuk memukau pesakit agar tidak merasa sakit semasa dibedah.
Menurutnya, dia tidak mengenakan sebarang bayaran terhadap pesakitnya tetapi menerima sumbangan dalam bentuk derma daripada mereka. - AGENSI

'via Blog this'

Askar AS bunuh 17 rakyat Afghanistan didakwa

Kosmo! Online - Dunia:


GAMBAR 11 Mac 2012 menunjukkan Anar Gul di sisi mayat cucunya yang didakwa ditembak oleh Bales di wilayah Kandahar, Afhganistan.


Afghanistan - Seorang askar Amerika Syarikat (AS) berpangkat Staf Sarjan, Robert Bales didakwa kelmarin kerana melakukan 17 pembunuhan beramai-ramai di Afghanistan, kata pihak tentera AS.
Bales, 38, didakwa berjalan keluar dari sebuah pangkalan tentera AS dengan membawa sepucuk pistol dan raifal M-4 lengkap dengan pelancar grenad menjelang subuh pada 11 Mac lalu sebelum mengamuk dan membunuh empat lelaki, empat wanita, dua budak lelaki serta sembilan kanak-kanak perempuan selain membakar sebahagian mayat mereka.
Usia kanak-kanak berkenaan tidak didedahkan tentera AS.
Menurut kertas pertuduhan, Bales didakwa menembak seorang budak perempuan di kepala dan seorang kanak-kanak lelaki di bahagian paha, seorang lelaki di leher dan seorang wanita di dada serta kemaluan.
Serangan tersebut berlaku di daerah Panjwai, wilayah Kandahar yang merupakan tempat kelahiran kumpulan Taliban.
Seorang jurucakap tentera AS di Afghanistan, Kolonel Gary Kolb berkata, bapa kepada dua anak dari Tasik Tapps, Washington itu dimaklumkan berhubung tuduhan terhadapnya menjelang tengah hari di penjara tentera tempat dia ditahan di Fort Leavenworth, Kansas.
Menurut Kolb, hukuman maksimum bagi jenayah pembunuhan terancang adalah hukuman mati, dipecat daripada angkatan tentera, penurunan pangkat dan kehilangan gaji serta elaun kerja.
Hukuman minimum mandatori pula adalah penjara seumur hidup dengan peluang mendapat parol.
Pihak tentera AS masih kurang jelas berhubung motif Bales melakukan pembunuhan tersebut tetapi tragedi berkenaan mencetuskan perdebatan hangat mengenai tahap kesihatan mental anggota tentera AS yang berkhidmat di Afghanistan.
Peguam Bales, John Henry Browne kelmarin memberitahu, tahap kesihatan mental anak guamnya merupakan isu penting dalam kes tersebut.
Bales juga didapati minum arak beberapa jam sebelum kejadian amuk tersebut sekali gus melanggar larangan pengambilan alkohol di zon perang oleh tentera AS.
Dalam perkembangan berkaitan, pakar-pakar perundangan menyatakan, Bales berkemungkinan besar akan terselamat daripada hukuman mati.
Menurut mereka, pihak tentera tidak pernah melaksanakan hukuman itu sejak 1961 apabila seorang pengendali peluru Tentera Darat AS dihukum gantung kerana merogol seorang budak perempuan berusia 11 tahun di Austria. - AGENSI

'via Blog this'