Pages

Sunday, January 25, 2015

Kemarahan Ibu terhadap Syeikh Abdurrahman AsSudais

Syeikh-Abdurrahman-AsSudais-268x300

SIAPA yang tidak mengenal Syeikh Abdurrahman AsSudais? Imam Masjidil Haram, sekaligus hafidz yang memiliki suara yang sangat menyentuh para ma’mum dan pendengarnya.
Tetapi ternyata di balik kesuksesannya, beliau memiliki kisah unik di masa kecilnya.
Ketika itu orang tua Syeikh Sudais akan kedatangan tamu kehormatan, sehingga ibunda Syeikh Sudais menyiapkan hidangan termasuk memasak kambing untuk menyambut tamu tersebut.
Ketika hidangan sudah siap saji, masuklah Sudais kecil setelah bermain ke dalam rumahnya. dan alangkah kagetnya sang IBU melihat apa yang Sudais kecil lakukan terhadap hidangan yang sudah ia siapkan.
Sudais kecil menaburkan pasir ke dalam hidangan kambing yang disiapkan ibunya.
Kaget bercampur kesal akhirnya ibunda beliau memarahinya,  “Sudais, dasar kamu anak nakal! Awas kamu kalau sudah besar kamu akan menjadi IMAM MASJIDIL HARAM!”
Kemarahan ibunda Sudais inilah yang menjadi do’a luar biasa untuknya.
Sudais dewasa tumbuh menjadi seorang Imam Besar Masjidil Haram, sesuai dengan apa yang diucapkan oleh ibunya. [dedih mulyadi/islampos]

Bayar pendahuluan kereta 20,000 Yuan guna duit syilingAGENSI - BEBERAPA pekerja kedai menjual kereta sedang mengira wang syiling seorang pelanggan di Shijiazhuang, wilayah Hebei, China baru-baru ini.


SHIJIAZHUANG, China – Seorang jurujual kereta di sini terkejut apabila seorang lelaki datang ke kedainya untuk membeli sebuah kereta baharu bernilai 51,800 Yuan (RM27,000) secara tunai dengan menggunakan duit syiling baru-baru ini.
Pembeli tersebut semasa membuat tempahan sebelum itu telah memberitahu jurujual berkenaan bahawa dia akan membuat pembayaran dengan cara lain daripada biasa.
“Ketika membuat tempahan kereta Cowin C3, dia cuma kata dia akan membayar secara tunai dan saya tidak mempunyai masalah dengan hal itu, tetapi saya tidak menyangka dia datang dengan duit syiling berkampit-kampit.
“Saya bersama tujuh rakan sekerja terpaksa menghabiskan masa sepanjang hari untuk mengira duit syiling bernilai 20,000 Yuan (RM11,500) seberat 150 kilogram yang dibawanya sebagai bayaran pendahuluan,” kata jurujual tersebut.
Menurutnya lagi, lelaki berkenaan memberitahu bahawa wang syiling itu adalah hasil daripada perniagaannya tetapi merahsiakan jenis perniagaan yang dia jalankan.
Pelanggannya itu berkata, dia akan kembali ke premis jualan kereta berkenaan untuk membayar baki harga keretanya dengan menggunakan cara yang sama tidak lama lagi. – Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0125&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz3PmnBrs68 
Hakcipta terpelihara