Pages

Wednesday, April 24, 2013

Kisah Luqman Al-Hakim, Si Anak Dan KeldaiLuqman al-Hakim ialah seorang ahli hikmah. Beliau bukanlah seorang yang kaya raya dan banyak harta benda. Diriwayatkan, Luqman al-Hakim hanyalah orang biasa yang mempunyai pelbagai jenis pekerjaan. Malah ada sejarawan yang menyelidik Luqman ialah seorang hamba berkulit hitam. Suatu hari, Luqman al-Hakim ingin pergi ke pasar dan telah dicatit segala peralatan dan barang keperluan yang ingin dibeli oleh Luqman.

Dalam mendidik anaknya untuk berhadapan dengan masyarakat dan pandangan manusia, Luqman al Hakim turut membawa anaknya dan keldai ke pasar tempat orang ramai. Oleh kerana jarak yang jauh antara pasar dan kawasan perkampungan, mereka pergi ke pasar dengan membawa seekor keldai sebagai binatang tunggangan dan bertujuan untuk membawa barang keperluan yang bakal dibeli. Bagi memulakan perjalanan dari rumah mereka, Luqman menaikkan anaknya untuk menunggang keldai memandangkan dirinya masih bertenaga lagi.

KAMPUNG PERTAMA

Ketika mereka tiba di sebuah perkampungan dengan sianak tengah menunggang keldai tersebut dan Luqman al Hakim menarik keldai dengan berjalan kaki. Orang ramai mula memerhatikan mereka dengan perasaan ganjil dan pelik melihatkan dua beranak itu bersama dengan seekor keldai.

“Mengapa kanak-kanak itu yang menunggang keldai dan membiarkan bapanya berjalan kaki? Kenapa tidak ayahnya yang menunggang? Oh, sungguh biadap dan tercela anak itu, orang tua dibiarkan berjalan kaki, dia pula bersenang lenang di atas keldai! Ini menunjukkan sikap anak derhaka dan tidak pandai menghormati orang tua. Tidak pernahkah dia sedar ayahnya yang selama ini memberikan makan dan minum kepada dia?”

Semua orang di kampung itu menyatakan perkara sama. Terpinga-pinga Luqman mendengar jawapan daripada mereka. Lantas, Luqman berkata kepada anaknya, “Wahai anakku, biarlah ayah pula yang menunggang keldai pula pada kali ini.” Kemudian, mereka meneruskan pula perjalanan menuju ke pasar.

KAMPUNG KEDUA

Dalam perjalanan, mereka sampai pula ke sebuah lagi perkampungan yang luasnya lebih kurang sama dengan perkampungan sebelum ini. Tanpa memerlukan apa-apa hajat atau keperluan pada masyarakat di kampung tersebut, Luqman yang menunggang keldai, dan anaknya yang menarik tali keldai menuju ke kampung tersebut sebelum boleh tiba ke kawasan pasar.

Ketika itu, semua orang yang melihat kelibat dua beranak ini mula berbisik-bisik. Penduduk kampung itu berasa ganjil dengan tingkah laku Luqman dan anaknya. Mereka mula mencela dan berkata:
“Mengapakah bapa yang menunggang, sedangkan si anak dibiarkan berjalan kaki menarik keldai? Anak itu masih kecil lagi, tentu kepenatan sepanjang perjalanan. Sibapa lebih besar daripada kanak-kanak itu dan sepatutnya sianak yang menunggang keldai tersebut. Bapa yang tidak berhati perut!”

Sekali lagi, Luqman mendengar telahan peduduk kampung yang melihat keadaan mereka berdua dan mereka tetap meneruskan perjalanan.

KAMPUNG KETIGA

Setelah melepasi kampung kedua dan berfikir beberapa ketika, Luqman berkata kepada anaknya, “Wahai anakku, kali ini kita menunggang keldai ini bersama-sama sehingga tiba di pasar.”

Mereka menukar kedudukan pula dengan kedua-dua anak beranak itu bersama menunggang keldai mereka. Namun, setibanya di sebuah kampung berhampiran dengan pasar berkenaan, tiba-tiba orang ramai mula bersuara, “Lihat!, Seekor keldai membawa dua orang!, Alangkah siksanya keldai itu membawa beban berganda!”

Mereka berkata kepada Luqman dan anaknya. “Tidakkah kamu berdua kasihan kepada keldai itu. Sudahlah berjalan pun tidak larat, inikan pula ingin membawa kamu berdua!”
Dipersalahan juga, apa lagi yang perlu dibuat, Luqman berfikir lagi. Tidaklama kemudian Luqman menyatakan pada anaknya, “Baiklah. Kali ini kita biarkan sahaja keldai ini tanpa penunggang.”

KAMPUNG KEEMPAT

Pada kali ini Luqman al Hakim dan anaknya tidak menaiki keldai tersebut dan mereka berdua hanya membiarkan keldai itu tanpa penunggang dan sebarang beban. Namun apabila mereka melintasi kampung keempat mereka diperkatakan lagi oleh masyarakat di situ pula.

Mereka berkata: “Alangkah anehnya, keldai dibiarkan tidak ditunggangi, tuannya pula berjalan kaki saja, ada kemudahan tidak digunakan, tidak pandai menggunakan nikmat yang sedia ada!”

Serba salah lagi dibuatnya, Luqman berfikir lagi. “Apa lagi yang perlu dilakukan agar perjalanan mereka lancar tanpa pandangan serong orang ramai?”
Setelah lama berfikir, Luqman mula menyatakan pandangannya, “Baiklah. Kali ini biar kita sahaja yang mengangkat keldai ini.”

PASAR

Pada kali ini dua beranak tersebut tidak menunggang, tidak juga membiarkan keldai tersebut berjalan sendirian, tetapi mereka memikul keldai tersebut.

Setibanya ke destinasi terakhir di pasar, kali ini keriuhan pasar bertambah apabila melihat perbuatan Luqman dan anaknya bersama seekor keldai kepunyaan mereka. Hiruk pikuk mereka melihat dari jauh kelibat dua beranak ini yang bermandi peluh mengangkat seekor keldai!

“Ah, gila, tidak masuk akal. Sepatutnya orang yang menunggang keldai. Bukan keldai dipikul mereka!”

Akhirnya, tanpa mahu mendengar sebarang desas desus dan orang mengata tentang tingkah laku mereka, setibanya di pasar berkenaan, keldai itu dijual. Sebelum pulang, Luqman al-Hakim berkata sesuatu kepada anaknya. “Wahai anakku, sekiranya kamu sentiasa melihat dan mengharap kepada pandangan manusia, tiada apa yang bakal berubah pada keadaannya. Sesungguhnya tiada terlepas seseorang itu dari percakapan manusia. Sikap manusia tidak akan berasa senang dan gembira dengan orang lain.Orang yang berakal tiadalah dia mengambil pertimbangan melainkan kepada Allah SWT sahaja dan sesiapa memahami kebenaran, itulah yang menjadi pertimbangannya dalam tiap-tiap sesuatu.”Yakinlah akan dirimu sendiri dan setelah dilaksanakan sebaiknya, maka bertawakallah kepada Allah SWT.”

Wallahualam

Van Doorn mahu terbit filem Nabi

Van Doorn mahu terbit filem Nabi
Van Doorn (kiri) menerima sebuah al-Quran daripada Ketua Presiden Hal Ehwal Masjidil Haram, Sheikh Abdulrahman Al-Sudais sewaktu mengadakan umrah di Makkah, Ahad lalu.
MADINAH - Bekas anggota Parti Kebebasan haluan kanan dan berfahaman anti-Islam Belanda, Arnoud van Doorn, yang memeluk Islam pertengahan bulan lalu, mengumumkan rancangannya menerbitkan sebuah filem  mengenai kemuliaan peribadi Nabi Muhammad SAW.

Dipetik Agensi, dalam satu temu bual eksklusif bersama media Arab Saudi, van Doorn berkata beliau akan menumpukan sepenuhnya kehidupannya dalam menyampaikan mesej Islam sebenar menerusi filem tersebut sebagai usaha melindungi hak masyarakat Islam di negara Eropah dan dunia.

"Saya akan melindungi hak orang Islam di seluruh Eropah serta berkhidmat untuk agama ini bersama masyarakat Islam dunia.

"Saya mahu memperbetulkan semula kesilapan dan tanggapan negatif yang pernah saya buat terhadap Islam dan Rasulullah," katanya.

Van Doorn, dilaporkan turut mengunjungi Masjid Nabawi, Madinah yang terkenal sebagai masjid pertama didirikan Rasulullah semasa peristiwa Hijrah.

Sebelum ini, Van Doorn merupakan rakan karib pemimpin parti berkenaan Geert Wilders, berkeras menghina Islam di seluruh Eropah.

Murid gadai nyawa untuk ke sekolahPADANG PARIAMAN, Sumatera Barat - Sekumpulan pelajar di perkampungan Sumua Bana di sini terpaksa meredah laluan paling berbahaya di dunia untuk ke sekolah, lapor akhbar thesun.co.uk kelmarin.
Laluan tersebut dianggap berbahaya sekali pun menggunakan kenderaan pacuan empat roda.
Namun, kumpulan kanak-kanak itu berjalan kaki meredah laluan yang mencabar tersebut pada setiap hari untuk ke sekolah.
Mereka juga terpaksa melintasi sebuah jambatan rosak untuk pulang ke rumah di perkampungan Sumua Bana.
Jambatan yang digunakan kumpulan kanak-kanak tersebut hampir musnah ekoran gempa bumi yang menimpa Indonesia pada tahun 2008.
Walaupun orang ramai gentar hendak menggunakan jambatan tersebut kumpulan kanak-kanak berkenaan menganggap ia satu cabaran yang terpaksa ditempuh untuk ke sekolah pada setiap hari. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0424&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_08.htm#ixzz2RKX2qLA0 
Hakcipta terpelihara 

Kampung miliki lebih 100 pasangan kembarNEW DELHI - Sebuah perkampungan terpencil di utara India menggemparkan pakar-pakar kesihatan kerana memiliki lebih daripada 100 pasangan kembar, lapor akhbar MailOnline kelmarin.
Fenomena itu berlaku di sebuah perkampungan yang dikenali sebagai Mohammedpur Umari yang terletak dalam wilayah Uttar Pradesh.
Kampung tersebut dihuni oleh 6,000 penduduk. Lokasi itu tiada jalan raya yang sempurna, sekolah atau pun hospital.
Namun, perkara luar biasa berlaku apabila terdapat lebih daripada 100 pasangan kembar di kampung tersebut sejak 50 tahun lalu.
Menurut beberapa penduduk di perkampungan Dhumanganj yang terletak berhampiran Mohammedpur Umari, bilangan kembar itu mungkin mencecah 200 pasangan jika terdapat sebuah hospital di lokasi tersebut.
Lebih daripada 90 anak kembar yang dilahirkan dilaporkan meninggal dunia sejak kebelakangan ini kerana kesukaran mendapatkan rawatan perubatan.
"Bayangkan betapa indahnya jika semua anak kembar yang dilahirkan menetap di kampung ini," kata seorang penduduk kampung Mohammedpur Umari, Mohammed Asif.
Perkampungan itu mempunyai 80 peratus penduduk beragama Islam dengan 20 peratus lagi penganut Hindu. Namun fenomena kelahiran kembar itu berlaku dalam kedua-dua komuniti tersebut. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0424&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_06.htm#ixzz2RKVb38HE 
Hakcipta terpelihara 

Rias kuku di kaki lima
Bashir sedang mengetip kuku pelanggannya di kaki lima jalan di tengah-tengah ibu kota Nigeria.


LAGOS - Aktiviti merias kuku kebiasaannya dilakukan di salun kecantikan tetapi di Nigeria, perkhidmatan kosmetik tersebut boleh diperolehi di kaki lima pada harga berpatutan.
Di ibu kota Nigeria di sini semua rawatan kuku itu dapat dinikmati oleh semua lapisan masyarakat. Senario tersebut jauh berbeza dengan beberapa tempat lain di dunia yang mana merias kuku terhad golongan kaya atau sederhana.
"Merias kuku adalah untuk semua orang," kata seorang pendandan kuku, Bashir Haruna di sini.
Selain merias kuku, Bashir turut melakukan kerja buruh kasar untuk mendapatkan wang tambahan.
Menurutnya, dia merias kuku kaki dan tangan pelanggan dengan bayaran serendah AS$0.37 (RM1.15).
Kebanyakan perias kuku di sini terdiri etnik Hausa yang beragama Islam dan berasal dari utara Nigeria.
Rata-rata, etnik tersebut merupakan golongan miskin berbanding penduduk Kristian di negara itu. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0424&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_04.htm#ixzz2RKUzIC1E 
Hakcipta terpelihara 

Guna pesawat ringan ke Kutub Utara
JURUTERBANG Matevz Lenarcic bergambar di sisi pesawat ringannya di Lapangan Terbang Brnik, di Ljubljana, Slovenia kelmarin.


LJUBLJANA - Seorang pengembara Slovenia yang pakar dalam penerbangan ekstrem menuju ke Kutub Utara kelmarin menggunakan sebuah pesawat ultra ringan.
Penerbangan mencabar tersebut bertujuan untuk mengukur tahap pencemaran udara di beberapa lokasi panas pemanasan global.
Dinamakan Green Light World Flight - North Pole, misi tersebut percubaan pertama terbang ke Kutub Utara melalui Eropah dan Amerika Utara.
"Kawasan kutub mempunyai petunjuk penting perubahan cuaca dan adalah amat mustahak lokasi itu diselidiki," kata juruterbang tersebut, Matevz Lenarcic kepada agensi berita AFP.
Misi yang merangkumi kawasan seluas 15,600 kilometer itu dicetuskan pada tahun lalu selepas Lenarcic, 54, berjaya mengelilingi dunia menaiki pesawat satu kipas yang sama, Pipistrel Virus SW914.
Pesawat ringan itu cuma seberat 290 kilogram tanpa muatan. - AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0424&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz2RKUDnMnO 
Hakcipta terpelihara