Pages

Monday, September 5, 2016

Pohon pisang 'ajaib' berbuah di belakang masjid


WARTAWAN SINAR HARIAN
4 SEPTEMBER 2016
Pohon pisang 'ajaib' berbuah di belakang masjid

Pohon pisang 'ajaib' berbuah di belakang masjid Pohon pisang yang menghasilkan buah di kawasan makam pengasas masjid Azzazul Muttaqim
PONOROGO - INDONESIA. Dua pohon pisang yang hanya tumbuh setinggi 30 sentimer tanpa fizikal lengkap (daun dan batang) telah mengeluarkan buah.

Memetik laporan media tempatan, melaporkan kejadian yang berlaku di Desa Kori, Ponorogo ini tidak semena-mena menarik perhatian masyarakat untuk melihat pohon tersebut, yang di anggap mereka sebagai satu kejadian ajaib.

Apa yang lebih menarik perhatian adalah, pohon pisang itu yang tumbuh  di belakang Masjid Azzazul Muttaqim, tumbuh di kawasan makam pengasas masjid itu yang di kenali sebagai Mbah Palang.

Pohon pisang dari jenis raja itu, menghasilkan 33 biji buah, yang mana warga tempatan di situ menyatakan bahawa jumlah itu sama dengan jumlah untaian tasbih yang digunakan ketika berzikir.

Dua beradik berkulit seperti ular
SAYALI (dua dari kiri), Siddhant dan keluarga mereka.

New Delhi: Sepasang adik-beradik digelar ahli sihir dan dipulaukan di sekolah kerana mengalami masalah kulit bersisik seperti ular.

Sayali, 13, dan adik lelakinya Siddhant, 11, menghidap penyakit pelik yang turut menyebabkan mereka bersalin kulit setiap 10 hari.

Ibu bapa mereka terpaksa menyapu pelembap pada kulit mereka tiga kali sehari dan ubat-ubatan juga tidak banyak membantu.

Penyakit yang tiada rawatan itu turut menyebabkan tulang mereka semakin mereput selain menjejaskan penglihatan dua beradik terbabit.

Namun mereka mengaku seksaan terhadap emosi jauh lebih sukar diatasi.

“Saya sendiri jijik melihat tubuh saya di cermin.

“Saya tidak faham kenapa Tuhan jadikan saya dan adik seperti ini. Saya bercita-cita mahu menjadi akauntan, tetapi pasti tiada siapa pun mahu mengambil saya bekerja dengan penyakit ini,” katanya.

Keadaan dikenali sebagai ‘Lamellar Ichthyosis’ itu berpunca daripada gen yang bermutasi dibawa kedua-dua ibu bapa mereka, Sarika serta Santosh.

Sayali dan Siddhant masing-masing diselaputi membran likat seperti air gula yang kemudian luruh dan mendedahkan kulit yang bersisik.

Bagaimanapun, Sarika dan Santosh serta anak perempuan dua beradik itu, Manasvi, sembilan bulan, tidak mempunyai sebarang masalah kulit.

Santosh yang bekerja di kilang alat ganti kereta berkata: “Orang sering menyangka ia penyakit berjangkit. Kanak-kanak lain juga sering lari apabila melihat mereka.

“Namun saya enggan mengurung mereka di dalam rumah seperti haiwan. Saya membawa mereka ke mana saja supaya mereka semakin biasa serta lali dengan reaksi orang.

“Impian saya cuma satu, untuk melihat mereka sembuh,” kata Santosh.

Sementara itu, Sarika berkata: “Anak saya manusia normal dan sepatutnya dilayan seperti insan lain. Setiap anak sepatutnya merasai kehidupan yang normal.” - Agensi
Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 5 September 2016 @ 9:41 AM

Kanak-kanak dicemuh hidap penyakit misteri


05 September 2016 12:09 AM
KEADAAN kulit bersisik yang dihidapi Sayali Karpese menyebabkan


KEADAAN kulit bersisik yang dihidapi Sayali Karpese menyebabkan dia disisih oleh masyarakat sekeliling. AGENSI
NEW DELHI 4 Sept. – Dua beradik dari Maharashtra, India terpaksa berdepan cemuhan dan ejekan penduduk sekeliling hampir setiap hari selepas menghidap penyakit misteri yang menyebabkan kulit mereka bersisik seperti ular.
Menurut portal mirror.co.uk, Sayali Kapese, 13, dan adik lelakinya, Siddhant Kapese, 11, tidak lagi ke sekolah gara-gara digelar ahli sihir dan hantu oleh penduduk tempatan di sebuah perkampungan di Pune yang takut dengan keadaan kulit mereka.
Penyakit tersebut dikenali sebagai Lamellar Ichthyosis yang berpunca daripada masalah mutasi genetik ketika mereka dilahirkan.
Penyakit yang dialami dua kanak-kanak malang itu turut menyebabkan tulang mereka rapuh dan penglihatan kabur.
Namun kedua-dua mereka mengakui, penderitaan emosi yang ditanggung akibat panda­ngan negatif masyarakat jauh lebih perit berbanding kesakitan akibat penyakit misteri itu.
Bapa mereka, Santosh yang bekerja di sebuah kilang alat ganti kereta turut kesal dengan tanggapan masyarakat dan berharap dua anaknya itu dapat menikmati kehidupan yang lebih baik.
“Orang ramai menganggap penyakit ini berjangkit. Tetapi saya menolak untuk mengurung mereka di rumah.
“Saya sentiasa membawa mereka keluar supaya dapat belajar berdepan de­ngan sikap negatif masyarakat. Impian saya adalah untuk melihat mereka sembuh,” katanya.
Mereka kini bergantung kepada ubat pelembab kulit untuk mengurangkan kesakitan dan adik bongsu mereka, Manasvi yang baharu berusia sembilan bulan bagaimanapun tidak ‘mewarisi’ penyakit tersebut.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/kanak-kanak-dicemuh-hidap-penyakit-misteri-1.378649#sthash.LKB4RmFE.dpuf

Lelaki cipta pesawat ke tempat kerja


Dapat memendekkan masa perjalanan selama tujuh minit
05 September 2016 12:11 AM

airplane, plane, small airplane, man build plane, self made plane to work, man fly to work, man fly plane to work, Czech republic, world news, trending news, viral news, latest news

GABUNGAN gambar merakamkan Frantisek Hadrava menarik Vampira sebelum meletakkannya di kawasan letak kereta berhampiran tempat kerjanya di Drevostroj, Ckyne. AGENSI
airplane, plane, small airplane, man build plane, self made plane to work, man fly to work, man fly plane to work, Czech republic, world news, trending news, viral news, latest news

Image resultPRAGUE 4 Sept. - Seorang lelaki dari Kampung Zdikov dekat barat daya Republik Czech mengejutkan orang ramai apabila mencipta kapal terbang sendiri untuk ke tempat kerja selepas dikatakan ‘tidak tahan’ dengan keletihan ketika memandu kereta.
Portal Oddity Central melaporkan, lelaki tersebut, Frantisek Hadrava dapat memendekkan tempoh perjalanan sehingga tujuh minit berbanding memandu selama 14 minit untuk ke tempat kerja di sebuah kilang kecil di Drevostroj di bandar Ckyne.
Bagaimanapun, Hadrava, 45, menganggap perjalanan ke tempat kerjanya terlalu lama sehingga memutuskan untuk mencipta pesawat ringan berasaskan model kapal terbang Mini-Max, sebuah pesawat Amerika Syarikat (AS), sejak dua tahun lalu.
Kini, Hadrava akan menerbangkan pesawat ringan buatannya yang mempunyai ruang kokpit terbuka untuk ke tempat kerja yang hanya mengambil masa selama tujuh minit.
“Sebelum ini saya cukup letih kerana terpaksa memandu antara 12 hingga 14 minit untuk ke tempat kerja namun dengan pesawat ini, saya dapat menjimatkan masa. Bagaimanapun, saya membuat sedikit lenco­ngan supaya tidak mengganggu orang ramai pada awal pagi yang menjadikan jarak perjalanan ke tempat kerja bertambah kepada tujuh minit,” katanya.
Pekerja kilang itu menjelaskan, dia akan meletakkan pesawatnya di kawasan letak kenderaan di luar tempat kerjanya sebaik sahaja mendarat di kawasan lapang yang bertenta­ngan dengan premis berkenaan.
Bagaimanapun, Hadrava memerlukan empat lot parkir kereta untuk meletakkan kapal terbang miliknya yang dinamakan Vampira itu.
Vampira seberat 175 kilogram yang dikuasakan dengan sebuah enjin tiga silinder, menggunakan enam liter minyak petrol bagi penerbangan selama sejam dan pesawat itu mampu mencapai kelajuan maksimum 91 kilometer sejam.
Menariknya, Hadrava ha­nya membelanjakan seba­nyak 100,000 Czech Coruna (RM16,956) bagi membangunkan Vampira.
Lelaki itu memberitahu mula jatuh cinta dengan kapal terbang ketika berusia 10 tahun selepas menonton sebuah dokumentari mengenai pesawat lama.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/lelaki-cipta-pesawat-ke-tempat-kerja-1.378684#sthash.aRAsd2zi.dpuf