Pages

Sunday, July 27, 2014

Makan serangga tingkat kecerdasan otak

Makan serangga tingkat kecerdasan otak
Amalan memakan serangga dipercayai mampu meningkatkan kecerdasan otak.
 Washington: Sebuah kajian di Universiti Washington yang diterbitkan dalam Jurnal Evolusi Manusia mendapati bahawa aktiviti memakan serangga adalah salah satu rahsia perkembangan otak manusia.

Penyelidik percaya, ketika zaman awal kewujudan manusia dulu diet serangga membolehkan mereka tumbuh lebih besar dan cerdas kerana kesan daripada pemakanan mereka itu.

“Pemerhatian terhadap bahan makanan sejak dulu lagi menjadi faktor penting perkembangan otak dan kognisi (kawalan pergerakan) monyet, termasuk manusia,” kata pensyarah antropologi Universiti Washington, Amanda D Melin yang menerajui kajian berkenaan.

Makanan ruji

Beliau berkata amalan memakan serangga menjadi budaya di beberapa wilayah di dunia, malah di Mexico serangga adalah makanan ruji penduduk di negara itu selama beberapa abad.

“Di sebalik amalan pemakanan dan selera moden daripada pelbagai variasi, amalan memakan serangga dipercayai membantu meningkatkan aktiviti otak,” katanya.

Amanda dan rakan penyelidik menghasilkan kesimpulan itu selepas pemerhatian lima tahun terhadap seekor kera capucin di Costa Rica. Mereka mendapati bahawa corak pemakanan monyet meningkatkan deria pengesan dan saraf motor (pergerakan) yang baik.
Ia juga mendapati bahawa ketika monyet menangkap serangga untuk dimakan, perbuatan itu meningkatkan kecerdasan deria pengesan pergerakan (motor) terutama membabitkan kemampuan memegang objek kecil. AGENSI

Pokok 'ajaib' keluarkan 40 jenis buah berbeza setahun


NEW YORK 27 Julai - Seorang pemahat dan pelukis dari Universiti Syracuse di sini, berjaya menghasilkan sebatang pokok ‘ajaib’ yang mampu mengeluarkan kira-kira 40 jenis buah yang berbeza sepanjang tahun.
Pokok yang dipanggil ‘The Tree of 40 Fruits’ itu dihasilkan Sam Van Aken, dan didapati mampu mengeluarkan buah pic, plum, aprikot, nektarin (menyamai pic) dan ceri pada kebanyakan masa sepanjang tahun ini selepas dihasilkan menerusi kaedah kacukan.
Malah, setakat ini, terdapat 16 pokok-pokok ajaib itu yang boleh didapati di kebanyakan kawasan di Amerika Syarikat (AS) termasuk Santa Fe, New Mexico; Short Hills, New Jersey; Louisville, Kentucky dan Pound Ridge, New York.
Semasa musim bunga, daun-daun pokok yang berkembang itu menghasilkan gabungan warna memukau seperti merah, merah jambu, putih dengan setiap pokok menunjukkan ciri-ciri tersendiri pemilihan buahnya. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140727/lu_01/Pokok-ajaib-keluarkan-40-jenis-buah-berbeza-setahun#ixzz38cNDcrQn
© Utusan Melayu (M) Bhd