Pages

Wednesday, April 10, 2013

Amerika Syarikat tempatkan senjata laserAmerika akan menempatkan senjata pancaran laser di atas kapal-kapal perangnya bagi melumpuhkan operasi kapal musuh. - AGENSI
WASHINGTON 9 April - Tentera Laut Amerika Syarikat (AS), semalam mengumumkan bahawa mereka akan menempatkan senjata pancaran laser di atas kapal-kapal perang mereka yang berupaya menembak jatuh drone (pesawat tanpa juruterbang) dan melumpuhkan operasi kapal musuh.
Jurucakap Pejabat Penyelidikan Tentera Laut bagi Program Teknologi Laser Negara, Peter Morrison menyifatkan senjata tersebut sebagai senjata masa depan yang boleh digunakan untuk meningkatkan tahap keselamatan negara.
"Senjata laser itu menggunakan elektrik, maka ia boleh menembak selagi ada sumber elektrik," katanya.
Ketua Penyelidikan Tentera Laut, Laksamana Muda Mathhew Klunder pula berkata, senjata itu lebih menjimatkan biarpun menggunakan tenaga elektrik.
"Berbanding senjata perang lain seperti peluru berpandu, senjata laser ini lebih menjimatkan apabila ia hanya melibatkan kos serendah AS$1 (RM3.1) bagi setiap satu tembakan yang dilepaskan," ujarnya.
Senjata laser itu yang dianggarkan menelan kos antara AS$31 juta dan AS$32 juta (RM96.1 juta hingga RM99.2 juta) akan dipasang di atas kapal perang USS Ponce yang digunakan sebagai pangkalan terapung di Asia Barat bermula pada Oktober 2014.
Perkhidmatan Kajian Kongres melaporkan, pancaran laser mungkin tidak akan berfungsi dengan baik dalam keadaan cuaca buruk, selain boleh mendatangkan bahaya kepada pesawat dan satelit. - REUTERS


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130410/lu_06/Amerika-Syarikat-tempatkan-senjata-laser#ixzz2Q4jx3asY
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Bandar Samara ‘diserang’ tanah jerlus

Foto
SEORANG penduduk terbunuh akibat tanah jerlus di Samara, bandar raya keenam terbesar di Russia.
Foto
TANAH jerlus yang besar boleh menelan kereta dan mencetuskan kekecohan.


Samara: Gambar ini seolah-olah dirakam dari sebuah filem yang mengisahkan malapetaka yang amat dahsyat.

Tetapi, imej ini sebenarnya adalah realiti harian yang dihadapi penduduk di bandar raya Samara di tenggara Russia.


Penduduk bandar itu kini hidup dalam kebimbangan selepas ‘serangan’ tanah jerlus mula berlaku di seluruh bandar itu.


Kejadian dipercayai berlaku sejak beberapa minggu lalu, menyebabkan kereta, bas dan sekurang-kurangnya seorang penduduk terbunuh.


Tanah jerlus, sebahagiannya cukup besar untuk menelan sebuah lori dipercayai berpunca daripada tanah mendap yang terjadi apabila ais cair dan menyerap ke bumi. Air yang berlebihan menyebabkan tanah di bawah jalan raya di bandar itu jerlus.


Lubang besar dapat dilihat di tempat letak kereta, simpang jalan raya yang sibuk, tepi jalan dan di jalan raya besar mahupun kecil.


Sehingga ini, sekurang-kurangnya seorang penduduk mati akibat ditelan bumi.


Penduduk Samara sudahpun mengambil langkah menandatangani petisyen untuk mendesak pihak berkuasa mencari jalan bagi mengatasi masalah itu.

Kejadian tanah jerlus adalah perkara biasa di kawasan perlombongan.


Bagaimanapun, tanah jerlus semula jadi mengambil ribuan tahun untuk dibentuk dan berbeza dari segi saiz.


Ia terjadi akibat daripada apa yang dikenali sebagai proses Karst yang berlaku apabila lapisan batu batan seperti batu kapur di bawah tanah dilarut oleh air berasid.


Biasanya, hujan menyerap menerusi tanah, menyerap karbon dioksida dan bertindak balas dengan sisa pertanian. Kesannya, air yang sampai kepada lapisan batu batan yang boleh larut itu ialah dalam bentuk berasid.


Air berasid itu kemudian menghakis batu batan di bawah permukaan bumi, sekali gus membentuk ruang berongga.


Kemudian, apabila ia tidak disokong lagi kerana rongga itu, tanah di atas batu kapur akan runtuh menjadi tanah jerlus.


Keruntuhan permukaan itu boleh terjadi tiba-tiba atau mengambil masa beberapa jam. Hujan lebat atau sistem perparitan yang buruk juga boleh menyebabkan keruntuhan. - Daily Mail

Gempa bumi kuat landa selatan IranSEORANG lelaki melintas di depan rumah yang musnah
di bandar Shonbeh, selatan Bushehr, Iran, hari ini. Gempa bumi
berukuran 6.1 magnitud menyebabkan sekurang-kurangnya 37
 orang dan beratus-ratus lagi mengalami kecederaan
 dalam kejadian lewat malam tadi. - Foto AFP
9 April 2013
KUALA LUMPUR - Gempa bumi kuat berukuran 6.3 pada skala Richter melanda selatan Iran pada 7.52 petang ini.

Jabatan Meteorologi Malaysia dalam kenyataan di sini berkata gempa bumi itu berpusat di 140km barat daya Shiraz, Iran dan 5,618km barat laut Langkawi, Kedah.

Gempa bumi itu tidak membawa ancaman tsunami. - Bernama

Bot nelayan dipercayai dari Jepun hanyut ke pantai AS
GAMBAR yang dirakamkan pada Ahad lalu menunjukkan sebuah bot yang dipercayai dari Jepun yang hanyut ke sebuah pantai dekat bandar Crescent, Amerika Syarikat.


BANDAR CRESCENT, California - Beberapa pegawai kini berusaha untuk memastikan sama ada sebuah bot nelayan yang dihanyutkan ke sebuah pantai dekat sini datangnya dari Jepun selepas tsunami berlaku pada Mac 2011.
Bot yang sepanjang 6.09 meter itu mempunyai tulisan Jepun itu dihanyutkan ke kawasan pantai tersebut di Amerika Syarikat (AS) pada Ahad lalu.
Tulisan itu mungkin merupakan lesen atau nombor pendaftaran bot tersebut.
Bot tersebut kini diperiksa oleh sekumpulan pakar termasuk dari Kumpulan Kerja Tsunami Redwood, Universiti State Humboldt, beberapa pegawai agensi persekutuan dan negeri.
Seorang jurucakap Pentadbiran Kelautan Kebangsaan dan Atmosfera turut menjalinkan kerjasama dengan kerajaan Jepun bagi menentukan sama ada ia merupakan bot yang hanyut dari negara tersebut.
Tsunami pada 11 Mac 2011 itu telah menyebabkan 15,882 orang mati di timur laut Jepun selepas berlakunya gempa bumi kuat berukuran 9.03 pada skala Richter. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0410&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_08.htm#ixzz2Q0Uly1d4 
Hakcipta terpelihara 

Robot bedah dipersalah kerana lima pesakit mati
GAMBAR fail menunjukkan sebuah robot da Vinci di sebuah hospital di Pittsburgh, Amerika Syarikat pada 13 Jun 2008.


CHICAGO - Beberapa buah robot bedah yang mempunyai banyak tangan dan dikenali sebagai Sistem Pembedahan Da Vinci pernah digunakan untuk melakukan hampir 400,000 pembedahan di seluruh Amerika Syarikat (AS) pada tahun lalu.
Bagaimanapun, peralatan pembedahan yang hebat itu sejak awal tahun lalu menghadapi beberapa masalah kerana ia telah menyebabkan sekurang-kurangnya lima pesakit mati.
Menurut data Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA), terdapat hingga 500 laporan masalah berhubung penggunaan robot bedah Da Vinci sejak 1 Januari 2012.
Sistem robot bedah Da Vinci itu dipasarkan sejak tahun 2000.
Hampir 1,400 buah hospital di AS memiliki sekurang-kurangnya sebuah robot bedah Da Vinci.
Setiap sebuah robot itu berharga sekitar AS$1.45 juta (RM4.4 juta) dengan kos penyelenggaraan melebihi AS$100,000 (RM303,699) setahun.
Robot bedah Da Vinci sering digunakan dalam pembedahan prostat, rahim, membaiki injap jantung dan pembedahan beberapa organ lain. - AP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0410&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_04.htm#ixzz2Q0SpVEa7 
Hakcipta terpelihara 

6,000 guru berbaris di tepi jalan
SEBAHAGIAN daripada 6,000 guru yang berbaris di tepi sebatang jalan raya yang menghubungkan Copenhagen dan Roskilde di Denmark semalam.


COPENHAGEN - Seramai 6,000 orang guru di sini sanggup berbaris di tepi sebatang jalan sepanjang 35 kilometer di Denmark semalam.
Guru-guru tersebut berbaris di sebatang jalan utama di antara bandar raya Copenhagen dan bandar Roskilde bagi membantah keputusan pihak majlis perbandaran yang tidak membenarkan mereka mengajar di sekolah-sekolah.
Pihak majlis perbandaran tempatan melaksanakan larangan itu selepas kata sepakat gagal dicapai berhubung jumlah jam yang diperuntukkan untuk guru-guru mengajar di sekolah.
Kerajaan Denmark mahu guru-guru diperuntukkan jumlah jam yang lebih banyak untuk mengajar.
Bagaimanapun, kesatuan guru menolak tuntutan tersebut.
Larangan terhadap 52,000 guru untuk mengajar itu menjejaskan kira-kira 875,000 pelajar di kebanyakan sekolah rendah dan menengah. - AP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0410&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz2Q0SCml2Z 
Hakcipta terpelihara