Pages

Thursday, August 26, 2010

Perintah Allah SWT agar hambanya sentiasa sujud kepadaNyaNabi Muhammad shttp://tanbihul_ghafilin.tripod.com/004.gif.a.w. bersabda: "Allah s.w.t. tidak mewahyukan kepadaku supaya mengumpulkan harta dan menjadi pedagang tetapi Allah s.w.t. mewahyukan kepadaku supaya bertasbih dan tahmid kepada Tuhan dan selalu bersama-sama orang-orang yang sujud dan ibadatlah kepada Tuhanmu sehingga mati (mencapai keyakinan yang sesungguhnya.)."

10 PEMBOHONGAN BESAR MEDIA BERKENAAN ISRAEL - WAJIB BACA!!!

Seorang jurnalis dan pengarang yang berasal dari Belgium, Michel Collon, mengecam media Eropah kerana sikap mereka yang telah berabad-abad berbohong kepada masyarakat awam semata-mata untuk memberi sokongan kepada negara haram Israel. Melalui buku beliau yang bertajuk Israel, let’s talk about it, Collon telah menyenaraikan “10 pembohongan besar” yang telah disebarkan oleh media Barat bagi “menjustifikasi kewujudan dan tindakan-tindakan kejam rejim Zionis Israel”.


Berikut adalah pembohongan-pembohongan yang dimaksudkan:

1. Pembohongan pertama adalah bahawa negara haram Israel tertubuh sebagai reaksi kepada pembunuhan beramai-ramai kaum Yahudi ketika peperangan dunia kedua. Dakwaan ini sangat tidak betul, kerana penubuhan Israel pada hakikatnya adalah sebuah perancangan tirani yang kejam dan otokratik, yang telah dipersetujui oleh Kongres Zionis yang pertama di Basel, Switzerland pada tahun 1897. Dari sinilah puak-puak nasionalis Yahudi memutuskan untuk menakluk dan menzalimi Palestin.

2. Justifikasi kedua bagi mereka mendirikan negara haram Israel adalah bahawa kaum Yahudi kembali ke bumi nenek moyang mereka, dari mana mereka telah dihalau pada tahun 70 A.D. Ini hanyalah satu cerita dongeng! Collon telah berbincang dengan beberapa orang tokoh sejarah Israel, termasuklah Shlomo Sand, dan mereka semua percaya bahawa tidak pernah berlaku pemindahan beramai-ramai kaum Yahudi. Jadi “kembali ke bumi asal” adalah suatu yang tidak benar. Mereka yang menetap di Palestin pada zaman lampau tidak pernah meninggalkan bumi itu.

Malahan keturunan Yahudi yang berasal dari Palestin adalah mereka yang sekarang ini tinggal di Palestin. Mereka yang mendakwa untuk kembali ke bumi Palestin adalah sebenarnya berasal daripada Barat, Eropah Timur dan Afrika Utara.

Shlomo Sand menegaskan bahawa tidak pernah wujud sebuah negara Yahudi. Malahan, puak-puak Yahudi tidak pernah mempunyai persamaan dalam sejarah, bahasa mahupun budaya. Satu-satunya perkara yang mempunyai persamaan antara mereka adalah agama, dan agama tidak membentuk sebuah negara.

3. Pembohongan ketiga adalah bahawa ketika pendatang-pendatang Yahudi memasuki dan menduduki Palestin, bumi tersebut merupakan sebuah negara yang “kosong’ dan tidak diduduki. Sesungguhnya terdapat dokumen-dokumen dan bukti-bukti yang mengesahkan terdapat transaksi mengekspot barangan pertanian daripada Palestin ke negara-negara luar, termasuk Perancis, dalam abad ke sembilan belas.

4. Keempat, ada pihak yang mendakwa bahawa rakyat Palestin meninggalkan negara mereka secara sukarela. Ini adalah satu lagi pembohongan besar yang dipercayai ramai, termasuklah Collon sendiri, sehinggalah tokoh-tokoh sejarah Israel seperti Benny Morris dan Ilan Pappe menyatakan bahawa warga Palestin telah dihalau dan dihapuskan dari tanahair mereka melalui kekerasan, jenayah dan kekejaman.

5. Dikatakan bahawa negara Zionis Israel yang wujud hari ini adalah satu-satunya negara yang mengamalkan demokrasi di Timur Tengah, jadi negara itu harus dilindungi kerana ianya adalah sebuah negara yang menegakkan undang-undang.

Tetapi menurut Collon, bukan sahaja Israel sebuah negara yang tidak menegakkan undang-undang, malahan Israel juga adalah satu-satunya negara yang tidak mempunyai undang-undang yang dapat menjelaskan di mana wilayah dan sempadan negaranya.

Semua negara di dunia ini mempunyai undang-undang atau konstitusi yang memberi denifisi jelas berkenaan wilayah dan sempadan negara mereka, tetapi perkara ini tidak pernah wujud bagi negara Israel. Israel hanyalah sebuah projek penaklukan yang berkembang tanpa mengenal sempadan, dan undang-undang yang ada bagi negara tersebut benar-benar berbentuk perkauman. Menurut undang-undang mereka, Israel adalah sebuah negara untuk Yahudi dan penduduk Israel yang bukan daripada keturunan Yahudi tidak diiktiraf sebagai manusia. Adakah undang-undang seperti ini membentuk sebuah demokrasi?

6. Amerika dikatakan cuba menegakkan demokrasi di Timur Tengah dengan membantu dan mempertahankan negara Israel. Kita semua maklum bahawa bantuan kewangan tahunan Amerika kepada Israel mencecah sehingga USD 3 bilion. Dana ini sebenarnya digunakan untuk menghancurkan negara-negara yang berjiran dengan Israel.

Amerika tidak pernah menegakkan demokrasi di Timur Tengah, mereka mungkin hanya membantu mengukuhkan pemerintah yang sedia ada dan penguasaan kekayaan minyak di wilayah tersebut.

7. Mereka mendakwa Amerika membantu usaha mencapai persetujuan dalam perjanjian antara Israel dan Palestin. Ini juga suatu yang tidak benar dan pembohongan. Mantan Ketua Polisi Luar Kesatuan Eropah, Javier Solana pernah menyebut bahawa Israel adalah negara yang ke-21 dalam Kesatuan Eropah. Industri pertahanan Eropah bekerjasama dengan industri pertahanan Israel dan malahan membantu mereka dari segi kewangan. Tetapi apabila rakyat Palestin memilih pemerintah kerajaan mereka, negara-negara Eropah tidak mahu mengiktirafnya dan membenarkan Israel menyerang dahsyat bumi Gaza.

8. Apabila seseorang bercakap tentang perkara-perkara seperti ini dan juga sejarah pergolakan Israel dan Palestin, apabila seseorang mendedahkan kepentingan Amerika terhadap isu ini, dia akan didakwa sebagai anti-semit untuk memberi tekanan supaya beliau menutup mulut.

Tetapi kita harus menyebut bahawa bilamana kita mengkritik Israel, itu bukanlah suatu bentuk perkauman atau anti-semitism. Kita mengkritik sebuah kerajaan yang tidak mengiktiraf persamaan antara pemganut-penganut Yahudi, Kristian dan Islam, dan seterusnya menghapuskan keharmonian di kalangan penganut-penganut agama yang berbeza.

9. Media massa juga mendakwa bahawa rakyat Palestin melakukan jenayah dan keganasan. Kita percaya bahawa penaklukan secara kejam yang dilakukan oleh tentera Israel adalah sebenarnya satu jenayah dan keganasan, begitu juga dengan polisi mereka merampas tanah dan rumah-rumah milik rakyat Palestin adalah satu keganasan yang nyata. Rakyat Palestin hanyalah mempertahankan hak dan bumi milik mereka daripada jenayah dan keganasan Israel.

10. Ramai yang mengatakan bahawa tidak ada langsung harapan untuk menyelesaikan konflik ini, dan tidak akan ada penyelesaikan terhadap kebencian yang terbentuk akibat aksi-aksi ganas Israel dan sekutunya.

Percayalah di sana ada satu penyelesaian. Salah satu perkaya yang dapat menghentikan konflik ini adalah dengan memberi tekanan terhadap Israel, Amerika, Eropah dan sekutu-sekutu mereka yang lain. Media massa perlu diberi tekanan supaya memberitakan apa yang benar dan menghentikan pembohongan.

Gunakan internet dan apa sahaja media yang ada bagi menyebarkan perkara yang sebenarnya berkenaan Palestin dan apa yang berlaku di sana.JOHN DOE...CaTaTaN SeoRaNG iNSaN: 10 PEMBOHONGAN BESAR MEDIA BERKENAAN ISRAEL - WAJIB BACA!!!

4 Golongan yang Allah SWT haramkan penghinaan terhadap mereka


http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs293.snc4/41003_120944794622822_100001219050348_134461_4157343_n.jpg
Seorang para ulamak  berkata: ” Empat golongan  siapa yang ada didalamnya maka dia haram dari kebaikan iaitu:
  • Orang yang sombong kepada orang bawahannya
  • Orang yang derhaka terhadap kedua orang tuanya
  • Orang yang menghina orang-orang gharib (asing)
  • Orang yang menghina orang-orang miskin kerana kemiskinannya

Najihah & Nurul: Kebatilan insan Oleh - Elviza Michele KamalSemasa membaca perihal kejadian tetak dan simbah asid (di dua lokasi berbeza baru-baru ini) hati saya rasa kelat. Namun, pahit di hati saya, tiada kaitan dengan dua fakta ini: 

� Najihah Mohd Natri, 13, akan meneruskan hidup tanpa jari manis, hantu dan kelengkeng. Najihah dan adiknya, Nazuwa, 10, juga sekarang yatim piatu; 

� Nurul Dahyatul Fazlina, 8, dan adiknya Mohd Irfan, 2, akan membesar dengan parut simbahan asid di muka. 

Apa yang tertulis itu adalah fakta. Tiada siapa boleh sangkal. Kalau anda tukang bedah plastik, mungkin boleh ubah rupa paras Nurul dan Irfan. Itu sahaja, tetapi mereka akan membesar dengan stigma dan trauma. 

Jika dua Ahad lepas, imej Najihah bermandi darah telah menggegarkan pagi minggu negara, Ahad lalu pula memaparkan wajah Irfan yang berparut simbahan asid sedang merenung sayu ke lensa kamera. 

Hati saya persis disiat-siat.Serangan tiada perikemanusiaan itu, bukan angkara penjenayah. Itu hasil tangan bapa mereka sendiri. Bapa Najihah dilaporkan sakit jiwa, bapa Nurul pula penagih dadah tegar. 

Binatang! Itu seranah pertama yang muncul di kepala. Tunggu sebentar, pembaca budiman, setelah ditimbangkan semula, saya pohon untuk menukar kenyataan: hatta binatang pun sayangkan anak-anaknya, apalagi kita insan berakal. Jadi, ini kerja syaitan bertuhankan emosi dan amarah. Hanya syaitan yang gagal membezakan antara halal dan haram; antara hak dan batil. 

Sekarang ini bulan puasa, dan saya dikekang dari marah-marah, jadi saya cari punca kejadian melalui cara saya sendiri. Tidak betah rasanya menyemak buku dan laman web perihal psikologi. Saya bukannya pakar sakit jiwa, saya perempuan dan ibu yang geram dan kesal apa terjadi. 

Saya dail nombor telefon penganalisis jenayah negara, Kamal Affendi Hashim, untuk bertanyakan pendapat beliau. Fikir saya, mungkin Kamal lebih arif tentang bentuk jenayah sebegini. Selama15 minit kami bercakap, dan setelah letak semula gagang telefon, saya terkedu mengimbas kembali apa yang baru kami bincangkan. 

Pendapat Kamal, enteng sahaja, tidak serabut dengan alasan-alasan sains psikologi dan tabiat manusia: dua tragedi itu berlaku kerana kita, masyarakat sejagat, secara subconscious telah ‘membenarkan’ perkara itu. 

Secara tersirat kita ‘bersalah’ kerana lazimnya tidak mahu mengaku, atau mencari pertolongan sekiranya ada ahli keluarga atau rakan-rakan yang mengalami gangguan mental. Takut dituduh kita ada ahli keluarga yang gila, bukan begitu? 

Ada juga apabila menyaksikan atau mendengar jenayah berlaku, ambil keputusan untuk tidak masuk campur. Itu hal keluarga mereka, buat apa kita peduli? Senang sahaja kita lepaskan diri dari tanggungjawab. 

Saya titipkan di ruangan minggu ini dengan lantang: sekiranya anda atau saya mendengar atau menyaksikan jenayah atau deraan domestik, sila hubungi pihak berkuasa. Segera! Dosa kita menjadi orang yang menjaga tepi kain orang, tidak setara dengan dosa membiarkan kanak-kanak dan wanita disimbah asid, ditetak dan dibunuh. Tanggungjawab ini kolektif, tiada siapa terkecuali. 

Seperti kata Kamal, jenayah terbesar apabila kita berpeluk tubuh dan mengunci mulut tatkala berhadapan mangsa dera. 

Bapa Najihah dan Nurul juga, tidak boleh sembunyi di sebalik alasan, konon penagih dadah tegar atau menderita sakit mental, kerana ketika mereka mengangkat parang dan memegang botol asid di tangan, mereka sedar tindakan itu boleh mencederakan mangsa. Tidak timbul soal sakit jiwa atau ketagihan di sini. Apa yang jelas, amarah itu meragut kehidupan normal kanak-kanak tersebut. 

Ibu Najihah juga berkata, “ini semua takdir, sudah suratan.” Maaf, saya tidak setuju. Bukannya saya menentang ketentuan Ilahi, tetapi tragedi itu boleh dielak. 

Akhir kalam, pasangkan pendengaran anda selebar telinga gajah sekalipun, dan jadilah insan yang peka. Jika hati anda tidak senang, terus dail talian 999, kerana panggilan anda mungkin akan menyelamatkan satu nyawa. 

Elviza kadang-kadang merasakan dunia ini sudah gila. Temui beliau di laman http://twitter.com/elviza

Bulan rahmat untuk Ku FaridahKU FARIDAH bersama lima orang anaknya (dari kiri) Puteri Balqis, Wan Mohd. Hazwan Harith, Wan Mohd. Haiman, Dewi Helen Fiona dan Mohd. Haikal di rumahnya di Hulu Terengganu semalam.


HULU TERENGGANU - Ramadan tahun ini adalah yang paling bermakna buat Ku Faridah Ku Seman, 33, apabila dia akhirnya dapat menunaikan ibadah puasa bersama semua lima cahaya matanya yang terpisah sejak lapan tahun lalu.
Wanita itu yang pernah melalui hidup perit di Mataram, Lombok, Indonesia itu berjaya membawa pulang tiga anak hasil perkahwinan dengan seorang lelaki dari daerah tersebut yang dikenali sebagai Rosman kelmarin.
Tiga anaknya, Mohd. Haikal Daniel, 9, Puteri Balqis, 4 dan Dewi Helen Fiona, 2, berjaya ditemukan kali pertama dengan dua abang mereka iaitu Wan Mohd. Haiman Harith Wan Mohd. Hilmi, 13, dan Wan Mohd. Hazwan, 11, hasil daripada perkahwinan terdahulu.
Kedua-dua beradik itu ditinggalkan bersama ibu Ku Faridah, Zainab Deraman, 58, di Kampung Kuala Pueh, Hulu Terengganu selepas dia berkahwin dengan Rosman.
Ku Faridah sebelum ini dibawa pulang ke tanah air dengan bantuan Ahli Dewan Undangan Negeri Telemong, Rozi Mamat pada 26 Julai lalu tetapi terpaksa meninggalkan anak-anaknya itu di Lombok.
Ia ekoran dakwaan Ku Faridah bahawa dia telah diceraikan suaminya pada April lalu selepas lelaki itu dikatakan berkahwin dengan wanita lain menyebabkan dia serta anak-anaknya terabai.

'Maafkan papa dan mama'


Oleh Shaarani Ismail

2010/08/26


pix_gal0
Pasangan tinggalkan 9 anak janji pulang pada Aidilfitri


KUALA LUMPUR: Kepada anak-anak, harap maafkan papa serta mama dan bersabarlah menunggu kami pulang pada Aidilfitri nanti. Saya memang sentiasa teringatkan mereka setiap masa. Bapa mana yang tak sayangkan anak, tapi ramai yang tidak tahu, malah tidak faham masalah yang saya hadapi hingga terpaksa meninggalkan mereka.

Selepas mengetahui cerita mengenai saya melalui akhbar Ahad lalu, saya diselubungi rasa bersalah dan malu tetapi mereka tidak faham apa yang berlaku kerana ia terlalu peribadi untuk diceritakan.Saya tahu ramai yang menyalahkan saya, tapi pada hari dan bulan baik ini, saya sanggup melupakan semua sengketa seperti mentua yang berjanji melakukan perkara sama dan sangat berharap anak-anak dan keluarga maafkan saya, kata Mahadi Che Mansor, 31, yang meninggalkan sembilan anak bersama bapa mentuanya, Kassim Mat Diah, di Kuala Krai, Kelantan kerana perselisihan faham sejak tahun lalu.Mahadi yang ditemui di bengkal tempat beliau bekerja di Bukit Angkasa, di sini sejak sebulan lalu sebak ketika mengakui terlalu rindukan semua anak dan menyesali perbuatannya yang terlalu mengikut kata hati selepas perselisihan faham dengan isteri dan keluarga mentua. 

Pada Ahad lalu, Berita Harian menyiarkan gambar anaknya bersama kad raya yang merayu Mahadi dan isterinya Kasmaliza Kassim, 29, kembali menjenguk mereka diikuti beberapa berita lain selepas itu, Semalam seorang pembaca yang enggan namanya disiarkan menghubungi pejabat akhbar ini di Kota Bahru bagi memaklumkan lokasi Mahadi dan isterinya.

Berikutan itu, wakil Berita Harian menjejaki Mahadi dan dengan bantuan beberapa rakannya, berjaya memujuknya untuk menemui wartawan dan menemubualnya.

Sejak setahun lalu, pasangan berkenaan meninggalkan anak mereka, Nor Hidayah Mahadi, 13; Amirul Rizal, 11; Afiq Asyraf, 10; Natasha Emilia, sembilan; pasangan kembar Airin Puteri dan Adlin Puteri, empat; Naqiuddin, tiga; dan Nia Khalisa, dua tahun. Tujuh daripada mereka menumpang kasih datuk mereka, Kassim,55; dan moyang, Ehsah Hashim, 74; kerana dua lagi dijaga ibu saudara di Seremban dan Kota Bharu. 
Mahadi kini tinggal bersama isterinya menumpang sementara di rumah majikan di Bukit Angkasa dan dikurniakan anak ke-10, seorang lelaki yang dilahirkan pada 17 Julai lalu. Beliau berjanji pulang ke Kelantan seminggu sebelum raya dan sedang membuat persiapan menyediakan pakaian baru untuk semua anaknya dan tidak sabar berjumpa mereka.

Saya juga sedang berusaha mencari rumah sewa yang termampu dan merancang membawa mereka tinggal bersama apabila simpanan mencukupi bagi memastikan kami tidak lagi terpisah. Buat masa ini, keadaan tidak mengizinkan tetapi sedang berusaha ke arah itu, katanya.

Mahadi bagaimanapun bertuah kerana lebih 30 rakan bersimpati dengan kisah hidupnya dan mengambil inisiatif mengumpul dana bagi membolehkan Mahadi serta isteri meraikan Aidilfitri bersama anak dan keluarga di Kelantan.

Seorang rakan yang hanya mahu dikenali sebagai Azman, berkata ada antara mereka yang sanggup meminjamkan kereta kepada Mahadi bagi membolehkannya pulang berhari raya dan membuat kutipan derma bagi menyediakan pakaian baru untuk semua 10 anak Mahadi bagi menyambut Aidilfitri.

Burung hantu kepala terbalik
GAMBAR menunjukkan burung hantu yang menterbalikkan kepalanya.

PUEBLO, Amerika Syarikat (AS) – Bukan leher patah tetapi seekor burung hantu di AS gemar berpura-pura menterbalikkan kepalanya, lapor sebuah akhbar semalam.
Telatah burung hantu yang nakal itu dirakamkan oleh seorang jurugambar hidupan liar AS, Rob Palmer di Colorado.
Burung hantu berusia enam minggu itu turut dirakamkan cuba mengejutkan adik beradiknya yang sedang tidur.
Ia mendekatkan kepalanya seolah-seolah mahu memberi ciuman pada adik beradiknya. – Agensi
kredit : kosmo.com.my

Sedar peluru di kepala lepas lima tahunGAMBAR X-ray menunjukkan sebutir peluru terlekat pada kepala seorang lelaki.

HERNE – Seorang lelaki di Jerman yang ditembak di belakang kepalanya lima tahun lalu hanya menyedari kecederaan pada dirinya selepas lima tahun kemudian.
Lelaki berusia 35 tahun itu dipercayai ditembak dengan sebutir peluru jenis .22 kaliber di bandar ini.
Ketika kejadian, dia sedang berparti dan minum minuman keras sempena sambutan tahun baru di kaki lima sebatang jalan.
Lelaki itu menyatakan, dia berasa kepalanya seperti dipukul tetapi dia tidak mendapatkan bantuan perubatan ketika itu.
Polis memberitahu, mangsa hanya pergi mendapatkan rawatan doktor baru-baru ini apabila dia merasa sakit dan terdapat ketulan di belakang kepalanya.
Gambar X-ray menunjukkan terdapat satu objek berada di bawah kulit kepalanya dan objek tersebut dikeluarkan selepas satu pembedahan.
Menurut polis, peluru itu mungkin berpunca daripada sebutir peluru sesat yang dilepaskan ke udara sewaktu sambutan tahun baru berkenaan. – AP
kredit : kosmo.com.my

Pakailah tudung kerana Allah
وَقُل لِّلْمُؤْمِنَاتِ يَغْضُضْنَ مِنْ أَبْصَارِهِنَّ وَيَحْفَظْنَ فُرُوجَهُنَّ وَلَا يُبْدِينَ زِينَتَهُنَّ إِلَّا مَا ظَهَرَ مِنْهَا وَلْيَضْرِبْنَ بِخُمُرِهِنَّ عَلَى جُيُوبِهِنَّ وَلَا يُبْدِينَ زِينَتَهُنَّ إِلَّا لِبُعُولَتِهِنَّ أَوْ آبَائِهِنَّ أَوْ آبَاء بُعُولَتِهِنَّ أَوْ أَبْنَائِهِنَّ أَوْ أَبْنَاء بُعُولَتِهِنَّ أَوْ إِخْوَانِهِنَّ أَوْ بَنِي إِخْوَانِهِنَّ أَوْ بَنِي أَخَوَاتِهِنَّ أَوْ نِسَائِهِنَّ أَوْ مَا مَلَكَتْ أَيْمَانُهُنَّ أَوِ التَّابِعِينَ غَيْرِ أُوْلِي الْإِرْبَةِ مِنَ الرِّجَالِ أَوِ الطِّفْلِ الَّذِينَ لَمْ يَظْهَرُوا عَلَى عَوْرَاتِ النِّسَاء وَلَا يَضْرِبْنَ بِأَرْجُلِهِنَّ لِيُعْلَمَ مَا يُخْفِينَ مِن زِينَتِهِنَّ وَتُوبُوا إِلَى اللَّهِ جَمِيعاً أَيُّهَا الْمُؤْمِنُونَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ
Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka atau bapa mertua mereka atau anak-anak mereka, atau anak-anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam, atau hamba-hamba mereka, atau orang gaji dari orang-orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan; dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka; dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya.
Surah An-Nuur, Ayat 31

Masjid WTC: Perpaduan terjejas


BANGUNAN yang dicadangkan untuk dijadikan Pusat Kebudayaan Islam (dalam bulatan) dirakam gambar dari tapak Ground Zero di Manhattan, New York, kelmarin. - AFP


NEW YORK 25 Ogos - Perdebatan hangat berhubung rancangan pembinaan sebuah pusat Islam dan masjid berhampiran Ground Zero, meletakkan sikap tolak-ansur dan perpaduan New York dalam bahaya, kata seorang ketua biskop Roman Katolik semalam.
"Kami agak bimbang, nilai-nilai murni tersebut mungkin akan tercemar ketika perdebatan tentang lokasi masjid terus dilakukan," kata ketua biskop Timothy Dolan selepas bertemu Gabenor David Paterson berhubung isu tersebut.
Satu tinjauan kebangsaan menyatakan pandangan rumit rakyat Amerika Syarikat (AS) terhadap projek pembinaan masjid berkenaan, dengan 51 peratus membantahnya, sementara hanya 34 peratus bersetuju dengan projek terbabit.
Tinjauan melibatkan 1,003 orang dewasa dipilih secara rawak yang dilaksanakan Pusat Penyelidikan Pew itu menunjukkan, 62 peratus responden menyatakan penganut Islam mempunyai hak yang sama untuk membina rumah ibadat.
Pengkritik berkata, pembinaan bangunan itu terlalu hampir dengan Pusat Dagangan Dunia (WTC) yang runtuh pada 2001 selepas dirempuh dua pesawat yang dirampas militan dan mengorbankan hampir 2,800 mangsa.
Penyokong pula menyifatkan kebebasan beragama perlu dilindungi.
Dolan berkata, perdebatan kedua-dua pihak mempunyai pendirian yang munasabah di sisi undang-undang.
Dalam satu ucapan penuh perasaan pada satu majlis berbuka puasa semalam, Datuk Bandar Michael Bloomberg berkata, membenarkan pembinaan masjid dua blok dari lokasi Ground Zero 'akan menjejaskan komitmen AS untuk memerangi keganasan dengan kebebasan'. - AP

PBB desak Israel benar tapak nuklear diperiksa


BAITULMAQDIS 25 Ogos - Ketua agensi nuklear Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) kini berada di Israel untuk mengusahakan resolusi mendesak rejim Zionis itu membenarkan tapak nuklearnya diperiksa oleh badan dunia itu dan menyertai Perjanjian Pengawalan Senjata Nuklear (NPT), lapor stesen Israeli TV, semalam.
Pegawai kerajaan Israel mengesahkan kepada Channel 10 TV bahawa Ketua Pengarah Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA), Yukiya Amano akan membangkitkan kebimbangan beberapa negara anggota badan itu mengenai dakwaan kemampuan nuklear Israel.
Amano tiba di Israel dua hari lalu dalam lawatan berprofil rendah selama tiga hari merangkumi pertemuan dengan Presiden Shimon Peres hari ini dan Timbalan Perdana Menteri, Dan Meridor yang juga Menteri Tenaga Atom.
Israel adalah satu daripada tiga negara di dunia termasuk India dan Pakistan yang tidak menandatangani NPT dan secara meluas dianggap sebagai satu-satunya kuasa nuklear walaupun ia tidak pernah disahkan atau dinafikan secara rasmi.
IAEA meluluskan resolusi pada September lalu, menuntut Israel menangani isu tersebut. Resolusi yang disokong anggota Majlis Keselamatan PBB, Rusia dan China, diluluskan dengan margin 49-45 dengan 16 berkecuali.
Media Israel melaporkan adalah janggal apabila Amano tidak bertemu dengan Perdana Menteri Benjamin Netanyahu dan Menteri Pertahanan Ehud Barak. Channel 10 TV melaporkan rancangan pertemuan dibatalkan dan mereka hanya berbicara melalui panggilan telefon.
Amano turut melawat Pusat Penyelidikan Nuklear Soreq, institut penyelidikan di pinggir Laut Mediterranean yang mempunyai reaktor nuklear lima megawatt.
Ia dilihat sebagai kemenangan ke atas negara-negara Arab yang menaja gerakan itu.
Amano bagaimanapun tidak akan melawat sebuah lagi fasiliti nuklear dekat bandar Dimona di padang pasir Negev, yang menempatkan reaktor jenis IRR-2 penyejukan air berat dan sederhana yang menggunakan bahan api uranium semula jadi dengan kemampuan nominal 26 megawatt. - REUTERS

52 maut dalam serangan bom


ANGGOTA penyiasat mencari bahan bukti di satu daripada lokasi serangan bom di Basra, 420 kilometer dari Baghdad, semalam. - REUTERS


BAGHDAD 25 Ogos - Satu siri serangan bom terancang yang disasarkan terhadap polis di seluruh Iraq hari ini, meragut 52 nyawa termasuk wanita dan kanak-kanak, sehari selepas tentera Amerika Syarikat (AS) mengesahkan jumlah pengurangan tentera secara besar-besaran.
Di Baghdad, seorang pengebom nekad meletupkan dirinya di sebuah balai polis di timur laut bandar kecil Qahira, mengorbankan 15 orang termasuk dua wanita, dua kanak-kanak dan dua polis, selain mencederakan berpuluh-puluh yang lain, lapor pegawai keselamatan dan perubatan.
Seorang pegawai Kementerian Dalam Negeri yang mengeluarkan angka korban berkata, serangan di kawasan kejiranan Sunah dan Syiah itu berlaku kira-kira pukul 8 pagi ini waktu tempatan.
Seorang doktor di Hospital Medical City berkata, pihaknya menerima mayat dua wanita, dua kanak-kanak dan dua polis, sementara 44 yang lain sedang dirawat.
Dalam serangan berasingan, Leftenan Ali Hussein berkata, satu letupan kereta di pejabat pasport di Kut, 160 kilometer di tenggara Baghdad, membunuh 15 nyawa termasuk sekurang-kurangnya 10 polis, dan mencederakan 45 yang lain, kebanyakannya polis.
Satu siri serangan bom di lima pekan dan bandar lain di seluruh negara, meningkatkan jumlah kematian kepada 41, sementara hampir 200 yang lain cedera.
Pertambahan kekacauan sejak dua bulan lalu telah menimbulkan kebimbangan bahawa tentera Iraq masih belum bersedia mengendalikan keselamatan negara mereka sendiri, ditambah dengan kerajaan baru yang masih belum dibentuk di Baghdad sejak pilihan raya umum 8 Mac lalu.
Satu kenyataan tentera AS semalam menyatakan, jumlah tentera mereka yang berada di Iraq kini kurang 50,000 anggota, seiring dengan arahan Presiden Barack Obama sebagai sebahagian 'tanggungjawab mengurangkan tentera', tujuh tahun selepas pencerobohan yang menyingkirkan Saddam Hussien.
Pengurangan jumlah tentera itu menimbulkan kebimbangan bahawa al-Qaeda mungkin akan memperhebat lagi serangan mereka. - AFP

Hasrat berpurdah sudah lama


AKHIL Hayy dan Waheeda ketika ditemui di majlis pelancaran program raya Astro, Macam-Macam Ada di Sungai Penchala baru-baru ini.


SELAMA ini hanya kedengaran berita saja yang isteri kepada penyanyi dan pendakwah bebas, Akhil Hayy, Waheeda kini sudah berpurdah.
Foto-fotonya juga diedarkan secara meluas menerusi internet.
Namun, tuan punya badan tidak pula memberi sebarang reaksi, sebaliknya, dia lebih senang berdiam diri.
Bagi pelantun lagu Wassini itu, adalah lebih manis jika dia berdiam diri dan memberi tumpuan pada rumah tangga berbanding daripada melayan pertanyaan mereka yang kurang senang dengan personaliti terbarunya itu.
Kata Waheeda, dia tidak pernah mengambil kisah dengan dakwaan kononnya keputusannya berpurdah untuk mengelakkan diri daripada pandangan umum .
Selepas bernikah dengan Akil setahun lalu, Waheeda atau nama sebenarnya Nor Wahidah Abdul Wahab mengambil keputusan untuk berhijrah dari dunia glamor.
Selama tempoh itu juga, dia tidak pernah menghadiri mana-mana majlis yang dihadiri oleh suaminya.
Namun, minggu lalu pada majlis pelancaran program raya Astro, Macam-Macam Ada di Bora Asmara, Sungai Penchala, Kuala Lumpur, dia muncul menemani suaminya.
Kehadiran tuan empunya badan yang hanya kelihatan sepasang matanya sahaja ternyata mencuri tumpuan ramai yang hadir.
Kelihatan tenang seperti sebelum ini, cerita Waheeda, dia menyangkal segala tuduhan yang kononnya pemakaian purdah atau niqab itu atas sebab ingin melarikan diri dari pandangan orang ramai.
Jelasnya, keputusannya untuk berubah itu atas pilihan sendiri demi lebih kearah kebaikan dan mengikut sunah sebanyak yang mungkin.
Waheeda mula mengenakan niqab dua hari selepas majlis resepsi perkahwinannya di rumah keluarga suaminya di Gopeng, Perak.
Kata Waheeda, hasratnya untuk berniqab sudah lama iaitu sebelum bernikah lagi.
Bagaimanapun, ketika itu, Waheeda mendengar nasihat ibu dan bapanya yang mencadangkan padanya agar tidak berubah secara mengejut.
“Selepas bernikah, saya berbincang dengan suami. Alhamdulillah dia memberi kebenaran untuk niat baik saya itu.
“Saya meminta kebenaran daripada suami untuk mengenakan niqab. Suami saya tidak pernah memaksa tetapi dia suka kerana saya sendiri yang berniat untuk melakukan perubahan. Dakwaan saya cuba lari dari tatapan umum itu tidak benar,” tegas Waheeda.
Sehubungan itu, Waheeda berkali-kali menegaskan, dia tidak pernah ‘lari’ bahkan sering keluar bersiar-siar bersama keluarga.
Yang membezakan hanyalah, Waheeda tidak muncul ke acara-cara hiburan kerana dia merasakan dunia glamor bukan lagi miliknya.
“Seperti yang saya katakan dulu, sebaik saja bergelar isteri saya akan bersara dari dunia hiburan dan tanggungjawab saya adalah untuk suami, keluarga dan Allah.
“Malam ini saya datang pun kerana menuruti permintaan suami yang ingin saya menemaninya,” ujar Waheeda yang cukup bergaya walaupun auratnya dilitupi niqab.