Pages

Tuesday, March 29, 2016

Singa tidak boleh 
tidur tanpa selimut

Haiwan ‘jinak’ selepas dipelihara sebuah keluarga

Lambert gemar bermain dengan selimut, malah turut tidur dengan

Lambert gemar bermain dengan selimut, malah turut tidur dengan kain tersebut membalut tubuhnya. Agensi
TEXAS 27 Mac - Singa mungkin sinonim dengan gelaran raja belantara, namun lain pula kisahnya dengan seekor singa jantan dewasa yang sangat taksub dengan selimut, sehingga tidak boleh tidur tanpa kain tersebut.
Mail Online melaporkan, singa yang diberi nama Lambert itu, diselamatkan oleh pengasas Pusat Pendidikan dan Penyelamat Hidupan Liar Eksotik di Texas, Vicky Keahey yang mengambilnya daripada sebuah keluarga yang enggan menja­ganya lagi.
Menurut Keahey, Lambert pada mulanya dibeli secara tidak sah oleh pemilik tersebut untuk anaknya yang berusia dua dan tiga tahun selepas menonton filem The Lion King.
“Bagaimanapun, mereka kemudian bersetuju untuk melepaskannya yang ketika itu berusia tiga bulan kepada saya,” katanya kepada laman web khusus untuk penjagaan haiwan, The Dodo.
Oleh kerana dilahirkan dalam kurungan, singa tersebut ‘jinak’ dan mudah dijaga.
“Saya berfikir, Lambert sudah biasa tinggal dalam rumah dan tidur bersama ahli keluarga tersebut. Jadi, saya cuba dapatkan selimut untuknya.
“Sejak itu, haiwan tersebut sentiasa bersama selimut terutamanya ketika tidur,” katanya yang turut mengajar Lambert untuk menyukai dan makan daging mentah, sesuatu yang tidak pernah dilakukannya sebelum ini.
Kata Keahey, Lambert yang kini berusia dua tahun juga suka bermain dengan papan luncur selepas sering bermain tab plastik ketika kecil.
“Jika dia sukakan kamu, kamu akan mengetahuinya dan jika dia tidak sukakan kamu juga, kamu akan tahu,” katanya yang memberitahu, walaupun Lambert agak manja, namun, singa itu tetap berperangai seperti kucing Afrika yang lain.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/singa-tidak-boleh-8232-tidur-tanpa-selimut-1.205522#sthash.tvLoACYJ.dpuf

Pemuda langsai hutang rumah datuk, nenek


TEXAS 28 Mac – Demi menunaikan janji membantu datuk dan neneknya membayar hutang rumah, seorang pelajar kolej di Houston sanggup mengorbankan zaman remajanya dan mengikat perut dengan hanya memakan piza sejuk beku selama hampir enam tahun.
Stefun Darts (tengah) memberikan replika cek kepada datuknya, Cecil Roberts (kiri) dan neneknya, Marilyn, bagi membantu melunaskan bayaran rumah kediaman mereka. AGENSI
Usaha murni tersebut mendapat perhatian ramai selepas video rakaman mengenai detik mengharukan bagaimana Stefun Darts, 24, membuat kejutan kepada datuk dan neneknya itu tersebar di laman Facebook beberapa hari lalu.
Menurut portal Mail Online, Darts berjaya memenuhi janji yang dibuat ketika berumur lapan tahun dengan menghadiahkan replika cek bernilai AS$15,000 (RM60,247) untuk melangsaikan hutang tersebut.
Bukan itu sahaja, pemuda tersebut turut menghadiahkan tiket percutian ke Bahamas kepada datuk dan neneknya, sehingga membuatkan kedua-dua mereka menitiskan air mata.
Pasangan warga emas itu telah membayar ansuran bulanan untuk kediaman mereka selama hampir 20 tahun dan wang pemberian Darts membantu melangsaikan jumlah hutang tersebut yang masih berbaki empat tahun lagi.
“Saya sangat terkejut dan sukar untuk mempercayainya. Darts seperti satu rahmat bagi kami,” ujar neneknya, Marilyn Roberts.
Darts yang juga Pre­siden Yayasan Belia Prihatin yang menjalankan program mentor untuk golongan belia mengakui tidak berniat untuk menarik perhatian sesiapa, namun berharap pengorbanan ikhlasnya itu menjadi sumber inspirasi kepada remaja lain.
“Saya tidak melakukannya untuk mendapatkan penghargaan. Peluang melihat air mata kegembiraan dan menikmati pengalaman itu sepanjang hidup merupakan sesuatu yang amat indah dan sukar digambarkan dengan kata-kata,” katanya.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/pemuda-langsai-hutang-rumah-datuk-nenek-1.205977#sthash.8n6Ly2op.dpuf

Wanita merempat jadi jutawan


LONDON 28 Mac – Ibarat tuah datang bergolek, seorang bekas jurusolek yang hidup merempat tahun lalu, bakal menjadi jutawan apabila pakaian rekaannya yang diperbuat daripada 3,000 butir gula-gula Skittles mendapat perhatian syarikat pakaian terkenal, Ripleys.
Sarah Louise Bryan
Sarah Louise Bryan, 27, yang merupakan ibu kepada dua orang anak lelaki mendapat idea untuk mereka pakaian wanita itu secara tiba-tiba pada suatu malam ketika dia hampir terlena.
Menurut laporan Mail Online, untuk menyiapkan pakaian itu, wanita tersebut mengambil masa selama enam jam sehari selama sebulan membabitkan 145 bungkusan Skittles yang dilekatkan menggunakan 90 tiub gam.
Bakat Bryan itu dihidu oleh syarikat Ripleys setelah wanita tersebut memuat naik gambar pakaian berkenaan yang disifatkan ‘amat mengagumkan’ dalam media sosial yang kemudian menjadi viral.
Syarikat tersebut yang kagum dengan rekaan Bryan telah meminta dia mereka cipta koleksi pakaian dan beg menggunakan jenama namanya sendiri, Sarah Louise Bryan.
Fesyen rekaannya mendapat sambutan hebat daripada selebriti se­perti artis Big Brother, Chloe Jasmine yang dilihat memakai beg ta­ngan rekaannya.
Menurut Bryan, sejak pakai­an Skittles menjadi viral, dia telah dijemput menghadiri pelbagai majlis dan pertunjukan fesyen.
Tahun lalu, wanita itu terpaksa hidup merempat tanpa wang bersama-sama anaknya dan hanya mengharap ihsan dengan me­numpang di rumah kawannya.
Kini Bryan mampu menyewa rumah yang cantik dan membeli sebuah kereta sport.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/wanita-merempat-jadi-jutawan-1.205975#sthash.zuJXGqnu.dpuf