Pages

Tuesday, August 24, 2010

Masa untuk berhenti merokok


JIKA bagi wanita, kedatangan bulan puasa masa paling baik untuk mula berdiet, berbeza pula lelaki yang lebih kepada untuk berhenti merokok.
Tapi untuk menghilangkan tabiat merokok bukanlah satu perkara yang mudah, lebih-lebih lagi jika rokok sudah menjadi teman sejati sejak sekian lama.
Menurut Dr. Azrul Rozaiman Abdullah dari Hospital Pakar An-Nur Hasanah, Bangi, Selangor, perokok terbahagi kepada beberapa kategori dan ini ditentukan menerusi satu ujian yang dinamakan Fagerstrom test for Nicotine Dependence.
"Secara umumnya, ketagihan ada empat kategori iaitu rendah, rendah hingga sederhana, sederhana dan ketagihan tinggi.
"Dari senarai yang diberikan di atas, golongan perokok yang paling sukar membuang tabiat merokok ialah yang ketagihan tinggi," jelasnya ketika sesi ceramah sempena seminar Sakit Bukan Halangan Meraih Takwa.
Seminar tersebut anjuran Institut Latihan Islam Malaysia (ILIM), Persatuan Perubatan Islam Malaysia (PPIM) dengan kerja sama Hospital Pakar An-Nur (HPAN), Bangi, baru-baru ini.
Dr. Azrul Rozaiman juga memberitahu pendapat yang mengatakan perokok wanita lebih berisiko mendapat penyakit kronik berbanding lelaki tidak benar kerana semuanya bergantung kepada dos bahan-bahan kimia yang disedut ke dalam tubuh.
"Selain itu faktor mudahnya penyakit terjadi akibat merokok juga bergantung kepada kekuatan tubuh individu itu sendiri. Individu yang mempunyai sistem imunisasi yang kuat, sihat dan tanpa penyakit kronik lain.
"Ada perokok yang memberitahu bahawa apabila mereka berhenti merokok mereka akan menjadi tidak sihat. Ini berlaku kerana ketagihan rokok tegar menyebabkan mereka secara fizikal dan psikologikal terpaksa bergantung dengan aktiviti merokok untuk mengekalkan paras nikotin dalam badan. Dengan itu mereka dapat kekal 'rasa seronok' dan akan rasa sebaliknya jika tidak mengambil rokok," ujarnya.

Teknologi baru cegah strok


PAKCIK, ubat ini pakcik makan sebiji setiap hari. Jangan ambil lebih. Pastikan pakcik makan pada masa yang sama setiap hari. Jika terlupa, sebaik-baiknya terus makan apabila teringat.
"Jangan sekali-kali gandakan dos makan dua biji pula ya. Lagi satu, jangan lupa bulan depan datang semula ke sini untuk kita buat pemeriksaan darah.''
Itu antara pesanan yang sering diterima pesakit jantung yang bergantung sepenuhnya kepada pengambilan ubat jenis warfarin.
Warfarin adalah sejenis dadah pencair darah yang cukup berbahaya jika tersalah dos.
Penolong Ketua Jabatan Kardiologi Institut Jantung Negara (IJN), Dr. Razali Omar memberitahu, pesakit yang terambil dos yang salah boleh berhadapan dengan masalah pendarahan serius.
"Warfarin berfungsi mengurangkan risiko serangan strok iskemik, tetapi pada masa yang sama jika tersalah ambil akan mendedahkan pesakit kepada risiko strok pendarahan pula," katanya.
warfarin terkenal di kalangan pesakit warga emas yang mengalami gangguan fungsi jantung seperti pemfibrilan atrium (AF).
Walaupun mempunyai kesan sampingan, ia merupakan ubat paling berkesan untuk menghalang pembentukan darah beku yang berpunca daripada AF, sekali gus mengurangkan risiko serangan strok sehingga 67 peratus.
Tetapi dengan perkembangan teknologi, kini pesakit jantung mempunyai pilihan.
Penemuan teknologi baru yang dikenali Left Atrial Appendage Occluder (LAA Ocluder) merupakan khabar gembira buat pesakit komplikasi AF.
Mereka tidak perlu lagi bergantung kepada ubat pencair darah seperti warfarin
LAA Ocluder lebih praktikal dan selamat untuk mengurangkan risiko serangan strok dan telah diperkenalkan oleh IJN baru-baru ini
Teknologi itu mula diperkenal dan dipraktik secara meluas di Amerika Syarikat (AS) dan negara-negara Eropah. Di rantau Asia, setakat ini hanya tiga negara sudah mengamalkannya iaitu Hong Kong, Singapura dan Malaysia.
"Komponen asasnya ialah alat Watchman yang boleh berkembang menjadi penutup. Alat itu akan dimasukkan ke dalam jantung pesakit untuk menyumbat pintu masuk ruang kosong yang dipanggil apendaj atrium kiri (LAA) yang terletak di atrium kiri jantung. "Tujuan penyumbatan ini adalah untuk menghalang sebarang ketulan darah beku yang terbentuk di dalam LAA keluar dari situ. Pada masa yang sama, ia berfungsi menyekat darah dari luar masuk dan bertakung dalam LAA.

Berazam bersihkan rezeki


berniaga di bulan Ramadan bukan sahaja boleh mengaut keuntungan tetapi pada masa sama jalan mudah untuk bersedekah. - Gambar hiasan


KERANA merebaknya kes-kes rasuah, yakni kes yang melibatkan pengumpulan perolehan secara menyalahi hukum adat dan hukum agama, maka negara terpaksa menyediakan peruntukkan khas bagi kewujudan agensi khusus iaitu; Biro Pencegahan Rasuah (BPR) yang kini dikenali dengan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).
Sepatutnya di sebuah negara yang majoriti penduduknya beragama Islam, agensi seperti BPR/SPRM tidak perlu wujud kerana larangan mengaut perolehan secara tidak halal telah termaktub dalam hukum hakam. Misalnya melalui ayat 172 surah Al-Baqarah yang bermaksud: Wahai orang-orang beriman, makanlah makanan halal yang Kami kurniakan kepada kamu.
Bukan sahaja kita umat Islam dilarang memakan dan meminum makanan dan minuman yang tidak halal, malah para rasul sendiri juga dilarang sama. Ini terbukti melalui ayat 51 Surat Al-Mukminin, mafhumnya: Wahai sekalian Rasul, makanlah daripada makanan yang baik (halal) dan lakukanlah amalan saleh.
Rasulullah SAW pula bersabda, bermaksud: "Setiap jasad yang membesar daripada benda-benda yang haram, maka api nerakalah yang layak baginya." (riwayat al-Baihaqi dan Abu Nuim)
Mengutamakan kehalalan dalam mengumpul sumber perolehan dan juga dalam pelbagai urusan penting kerana sehebat mana pun kita beribadat kalau apa yang kita makan dan memberi makan kepada isteri dan anak cucu kita bukan daripada punca yang halal, maka ketaatan serta ketakwaan kita akan ada cacatnya, doa kita tidak akan makbul.
Hanya sebutir kurma demikian jadinya kepada Ibrahim Ibnu Ibrahim. Macam mana dengan kita yang menyalahgunakan kuasa mendapatkan kawasan balak atau mengumpul kekayaan secara tidak betul.
Bagaimana dengan kita yang ponteng kerja, yang datang lambat tetapi balik awal sebagai pekerja, yang membuat tuntutan palsu dan sebagainya?
Sempena Ramadan kali ini, marilah sama-sama kita membaiki diri, sama-sama kita berazam untuk nantinya BPR/SPRM tidak perlu wujud kerana tidak ada kerja yang perlu dilakukan kerana kita semua patuh pada hukum hakam dalam mengaut perolehan.

Amar syahid di medan Uhud


Amar bin Sabit adalah sahabat Nabi Muhammad. Beliau berasal daripada Bani Asyahali. Salah seorang daripada tokoh terkenal dalam kaumnya ialah Saad bin Muaz yang memeluk Islam sebelum Amar.
Amar sangat berpegang teguh kepada agama nenek moyangnya. Hal itu menyebabkan beliau sukar menerima agama Islam.
Malah, Amar pernah berkata kepada salah seorang yang sudah memeluk Islam: "Apakah kebenaran dalam agama kamu? Tunjukkan kepada saya mengenai kebenaran itu. Saya tidak teragak-agak mengikutinya."
Ketika ramai daripada kaumnya sudah menerima Islam, pintu hati Amar tetap tertutup.
Sehingga pada suatu hari, semasa Nabi Muhammad bersiap untuk pergi ke medan Perang Uhud, Amar t datang berjumpa.
Kata Amar: "Wahai Nabi Muhammad, saya mahu memeluk agama Islam."
Nabi Muhammad terkejut mendengar kata-kata yang keluar dari mulut Amar. Tindakan Amar menyebabkan Nabi kehairanan. Sebelum ini, Amar adalah seorang yang angkuh dan enggan menerima sedikit pun ajaran Islam.
Kemudian Nabi Muhammad bertanya: "Benarkah apa yang kamu katakan itu Amar?"
"Benar," jawab Amar.
"Ini adalah satu keajaiban dari Allah," kata Nabi Muhammad.
"Saya mahu memeluk agama Islam," kata Amar dengan tegas.
Kemudian Amar berkata lagi: "Saya juga mahu bersama-sama menyertai angkatan perang Islam ke Perang Uhud."
"Saya sudah bersedia dengan pedang saya," Amar berkata sambil menunjukkan pedang yang sudah siap ada di tangannya.
Selepas mendengar berita baik dari Amar itu, Nabi Muhammad gembira.
"Syukur kepada Allah. Akhirnya terbuka juga pintu hati Amar memeluk agama Islam," kata Nabi Muhammad sendirian.
Mulai pada hari itu, Amar sah menjadi orang Islam selepas mengucapkan dua kalimah syahadah.
Berita keislaman Amar tidak diketahui oleh sesiapa kecuali Nabi Muhammad. Selepas sah menjadi orang Islam, Amar bangkit menuju ke medan perang Uhud mengikuti Nabi Muhammad.
Peperangan yang berlaku dengan pihak musuh sangat sengit. Di situ Amar menunjukkan keberanian dan kepahlawanannya. Dalam kumpulan tentera Islam itu, ada yang hairan dengan kehadiran Amar.
Salah seorang daripada tentera Islam itu berkata kepada Amar: "Buat apa kamu ikut kami berperang?"
Amar tidak peduli dengan pertanyaan orang itu, beliau terus sahaja mara ke hadapan menentang musuh Islam.
"Kamu bukan orang Islam. Kamu sengaja mahu mempersendakan kami dengan kekuatan kamu itu," kata salah seorang tentera Islam itu lagi.
Pada masa itu, badan Amar berlumuran darah. Beliau bergelut dengan pihak musuh bagi menegakkan Islam. Akhirnya beliau jatuh ke bumi. Sebelum Amar menghembuskan nafasnya yang terakhir, beliau sempat menjawab pertanyaan orang itu tadi.
Kata Amar: "Saya sudah beriman kepada Allah dan Nabi Muhammad. Saya adalah orang Islam seperti kamu. Saya sudah melawan musuh sedaya upaya saya. Semoga Allah memberkati saya."
"Betulkah apa yang kamu katakan itu?" tanya orang itu kepada Amar. Orang itu terkejut mendengar berita ke-Islaman Amar.
Amar gugur sebagai seorang pahlawan Islam yang syahid. Berita kematian Amar sampai ke pengetahuan Nabi Muhammad.
Nabi Muhammad berkata, "Amar masuk syurga kelak."
Tentera Islam lain terkejut dengan berita itu. Mereka sebenarnya tidak mengetahui bahawa Amar sudah memeluk Islam semasa berperang. Mereka juga terharu dengan semangat Amar yang tinggi semasa melawan musuh.
Pernah dilaporkan oleh Abu Hurairah dari hadis Nabi Muhammad bahawa salah seorang yang layak masuk syurga tanpa bersembahyang, berpuasa dan lain-lain ialah Amar bin Sabit.
Begitulah kisah sahabat Nabi Muhammad yang ikhlas menegakkan agama Islam.
Orang yang mengaku bahawa dirinya Islam sanggup mati demi membela agama Islam. Orang yang baik sentiasa diredai Allah.

Sumbangan rakyat Malaysia kepada mangsa banjir Pakistan


24/08/2010 10:35pm

KUALA LUMPUR 24 Ogos – Rakyat Malaysia dari segenap lapisan masyarakat secara aktif menyediakan bantuan kemanusiaan kepada mangsa banjir di Pakistan, dan setakat ini telah menyumbang sejumlah Rs6.2 juta pada Tabung Bantuan Banjir Perdana Menteri 2010.
Pejabat Suruhanjaya Tinggi Pakistan dalam satu kenyataan hari ini berkata, selain itu, syarikat pengilang tempatan iaitu Julie’s Perfect Food Manufacturing (M) Sdn. Bhd. juga menyumbangkan biskut bernilai Rs1.4 juta.
Syarikat itu turut menyerahkan cek bernilai Rs81,000 kepada Pesuruhjaya Tinggi Pakistan Masood Khalid hari ini.
Sementara itu, masyarakat Pakistan di Malaysia menghantar Rs1.7 juta bantuan dalam bentuk wang tunai dan barangan seberat 4,900 kilogram kepada mereka yang terjejas akibat banjir.
"Selain itu, pelbagai persatuan dan syarikat telah bergiat aktif dalam mengumpul dana untuk mangsa banjir,” katanya.
Kerajaan Malaysia juga berikrar untuk menyumbangkan AS$1 juta, manakala Badan Amal dan Kebajikan Tenaga Isteri-isteri Menteri dan Timbalan Menteri (Bakti) telah menghantar bantuan bernilai Rs46 juta melalui dua pesawat milik Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) baru-baru ini.
Banjir yang melanda Pakistan baru-baru ini telah meragut 1,600 nyawa, manakala sejuta penduduk lagi kehilangan tempat tinggal.
Selain itu, kehidupan sejumlah 3.5 juta yang lain turut terjejas. – Bernama

Pakistan terus dibelenggu banjir


satu keluarga meredah air banjir untuk kembali ke kampung mereka di Sultan Kot, kira-kira 51 kilometer dari Sukkur, wilayah Sindh di Pakistan, semalam. - REUTERS


KARACHI 23 Ogos - Pihak berkuasa Pakistan hari ini berusaha menyelamatkan Shahdadkot, sebuah bandar di wilayah selatan yang terjejas akibat banjir, selepas satu perpindahan besar dilakukan ketika banjir terus memburukkan lagi keadaan.
Banjir hampir sebulan telah mengorbankan 1,500 mangsa dan menjejaskan sehingga 20 juta penduduk di seluruh negara ini dalam bencana terburuk melanda Pakistan, dengan ancaman penyakit mula menular di kem-kem yang menempatkan mangsa banjir yang tinggal sehelai sepinggang.
Berpuluh-puluh ribu mangsa dipindahkan dari kawasan terjejas akibat banjir di selatan negara ini semalam termasuk bandar Shahdadkot, dengan kebanyakan daripada 100,000 penduduknya diiringi ke tempat selamat dengan apa juga cara.
"Buat masa ini kami cuba melindungi Shahdadkot, yang terancam oleh paras air yang semakin meningkat," kata Menteri Pengairan wilayah Sindh, Jam Saifullah Dharejo kepada AFP.
Menurut beliau, benteng yang dibina untuk melindungi bandar berkenaan dari banjir, berada di bawah tekanan dan pihaknya sedang cuba menyelamatkan bandar tersebut daripada banjir yang tidak pernah berlaku sebelum ini.
"Bagaimanapun, masih ada mangsa yang terkandas di kampung-kampung ini (di sekitar Shahdadkot) dan kita sedang berusaha untuk menyelamatkan mereka," katanya.
Dharejo dalam pada itu menyatakan, setakat ini tiada ancaman banjir dilapor di Hyderabad, bandar kedua terbesar di Sindh dan keenam terbesar di Pakistan yang dihuni 2.5 juta penduduk.
Kerajaan Pakistan yang lemah berhadapan kemarahan ramai rakyat berikutan usaha bantuan yang lembap, ketika pegawai memberi amaran negara ini mengalami kerugian ekonomi sehingga AS$43 bilion (RM137.6 bilion).
Jutaan mangsa banjir yang terselamat terdesak mendapatkan makanan, tempat perlindungan, air bersih dan bantuan kemanusiaan untuk terus hidup, ketika kebimbangan semakin meningkat ekoran penularan penyakit taun, demam kepialu dan hepatitis.
Dana Kewangan Antarabangsa (IMF) dijangka memulakan perbincangan dengan pegawai-pegawai Pakistan hari ini bagi menyusun semula pinjaman bernilai AS$10 bilion (RM32 bilion). - AFP

Rejim Yahudi dakwa kubur Palestin palsu


BAITULMAQDIS 23 Ogos - Ketegangan politik mengenai tanah perkuburan Islam di Baitulmaqdis yang bermula dengan dakwaan tidak sensitif ke atas rancangan menubuhkan muzium toleransi agama di tapak itu, bertambah buruk apabila timbul pertikaian lebih hangat sama ada beratus-ratus batu nisan di situ benar atau palsu.
Kedamaian tanah perkuburan Mamilla terganggu bulan ini dengan jentolak Israel memusnahkan batu nisan di tengah malam dan protes orang Islam. Kawasan batu nisan sunyi di barat Baitulmaqdis ini kini menjadi titik genting dalam tuntutan ke atas kota suci ini antara Israel-Palestin.
Sejak awal tahun ini, aktivis dari Pergerakan Islam di Israel membersihkan dan memulihkan makam di tanah perkuburan itu yang dikatakan menempatkan makam sarjana Islam yang dikebumikan bersama pahlawan yang menentang tentera Salib iaitu Salahudin al-Ayyubi.
Namun pihak berkuasa Yahudi menuduh aktivis terbabit tidak memulihkan tetapi menghasilkan beratus-ratus kubur dalam cubaan politik untuk mengukuhkan pemilikan terhadap tapak itu.
Bulan ini, majlis perbandaran tiba pada waktu malam dan menggunakan jentolak untuk meratakan 300 penanda makam yang didakwa pegawai dan ahli arkeologi Israel sebagai palsu dan tidak mengandungi mayat. - AP

Masjid WTC: Suasana makin tegang


KUMPULAN penyokong pembinaan masjid berdekatan tapak bangunan World Trade Center di Manhattan, New York berdepan dengan penentang berhampiran lokasi bangunan yang dicadang untuk dibina Pusat Islam di New York, kelmarin. - AFP/ AP


NEW YORK 23 Ogos - Rancangan pembinaan masjid berhampiran Ground Zero menarik beratus-ratus penunjuk perasaan yang menyokong dan membantah projek tersebut semalam, di sekitar lokasi pembinaan di Manhattan.
Kumpulan yang membantah dilihat membawa sepanduk-sepanduk mengaitkan Islam dengan darah, manakala kumpulan penyokong melaungkan 'Katakan tidak kepada kebimbangan perkauman!' di samping bendera Amerika Syarikat (AS) yang dikibarkan kedua-dua kumpulan.
Pada masa sama, dua individu bertanggungjawab membina projek tersebut mempertahankan rancangan mereka tetapi seorang daripadanya berkata, pihak penganjur mungkin sedia berbincang tentang lokasi pembinaan alternatif.
Seorang lagi, Imam Feisal Abdul Rauf semasa satu kunjungan ke Asia Barat berkata, objektif yang dibawa projek tersebut bersifat positif dan beliau berharap ia boleh mendatangkan pemahaman ramai.
Di sekitar kawasan bangunan lama yang dikepung, lokasi yang bakal membangunkan masjid serta pusat masyarakat Islam setinggi 13 tingkat, polis mengasingkan dua kumpulan penunjuk perasaan.
Tiada laporan dibuat tentang pertempuran fizikal, tetapi perang mulut dilapor berlaku termasuk antara seorang lelaki dan wanita yang menjerit satu sama lain di sepanjang sekatan jalan ketika cuaca hujan.
Sepanduk-sepanduk yang diangkat penunjuk perasaan di belakang sekatan polis tertera perkataan 'SHARIA', menggunakan tulisan seakan darah bagi menggambarkan undang-undang syariah yang menjadi pegangan Islam.
Pada satu laluan pejalan kaki berhampiran, polis mengusir satu kumpulan yang mengibarkan sepanduk dengan gambar mangsa dipukul, direjam dan lain-lain penyeksaan yang dilaksanakan mengikut undang-undang syariah.
Perhimpunan kumpulan propembinaan masjid yang diadakan satu blok dari lokasi tunjuk perasaan yang membantah, menyaksikan beratus-ratus penyokong melaungkan 'Islam dialu-alukan di sini!' dan 'Kami katakan tidak kepada kebimbangan perkauman!'.
Sementara itu, Miss USA 2010, Rima Fakih, seorang gadis keturunan Arab, menyokong kenyataan Presiden Barack Obama tentang hak kebebasan beragama, namun mengatakan masjid perlu dibina di lokasi lebih jauh dengan mengambil kira kebimbangan tragedi berbanding agama. - AP

10 MAKHLUK ANEH TEMUAN DR.TAKESHI YAMADA
Bumi semakin tua, tetapi masih banyak sekali misteri yang belum terungkap yang masih menjadi rahasia alam bagi kita selaku manusia yang mendiami bumi ini. Atau juga mungkin keunikan atau keanehan itu sendiri sebenarnya berada tidak jauh dengan kita.
Dr Takeshi Yamada, peneliti asal Jepang, yang melakukan penelitian, perjalanan yang mungkin sudah mengelilingi sebagian dari dunia ini, menemukan 10 makhluk aneh yang mengegerkan dunia ilmu pengetahuan.
Oke, kita lihat aja semua penemuan aneh bin ajaib dari sang Dr Takeshi Yamada :

Salah satunya adalah monyet vampire di China. Seperti yang kita ketahui tentang vampire, maka hidup monyet vampire ini tergantung dari menghisap darah makhluk lain.

Yang menjadi keunikan dari mahluk ini adalah, dalam kegiatan beraktivitasnya sebagian besar banyak menggunakan tangannya, seperti halnya kita manusia. Dan spesies ini diyakini sebagai mata rantai yang terputus dari evolusi manusia sehingga berbentuk seperti sekarang. Keunikan yang lainnya, mahluk ini dalam membangun sarangnya sama seperti burung, dengan cara menenun sarangnya.

Berikutnya Penemuan Dr Takeshi Yamada yang lainnya yang tak kalah menghebohkan adalah keong raksasa yang ditemukan oleh Dr Takeshi Yamada dari laut terdalam. Kakinya yang mirip seperti chupacabra, oleh karena itu diberi nama siput chupacabras.

Penemuan selanjutnya adalah siput pemakan daging yang terbesar di dunia ini. Yang ditemukan pada awal tahun 2007. Dan siput ini juga mempunyai senjata yang mematikan, yaitu racun yang konon katanya sangatlah mematikan.

Yang tak kalah mengerikan adalah blue merman yang ditemukan di Pulau Sado. Mirip spesies kadal atau bunglon. Makhluk ini juga berbahaya pada tangan-tangannya yang bisa mengembang. Bila usianya semakin bertambah, bintang ini akan terlihat mirip kodok.

Mumi bayi berwajah dua ini kini berada di museum kedokteran di Coney Island Hospital.

Kemudian penemuan Naga laut raksasa. Disebut naga laut raksasa ditemukan di dasar laut Pulau Awaji. Makhluk ini diduga telah punah pada awal abad ke-20.

Dua spesies baru kepiting ladam, diduga hidup masa masa pra sejarah sekitar 400 juta tahun lalu. Baru baru ini kepiting purba ini ditangkap oleh tim peneliti dasar laut dari Universitas Higashi Osaka Jepang. Masih ada empat species kepiting purba yang diindetifikasi hidup 250 juta tahun lalu.

Penemuan kali ini tak kalah aneh, semut berwajah manusia. Dalam mitologi India dipercaya orang bertabiat buruk akan bereinkarnasi menjadi semut. Ada banyak semut-semut berwajah manusia yang ditemukan di India, melebihi di negara manapun. Salah satu contohnya adalah yang dimiliki dr Takeshi Yamada yang merupakan hasil ekspedisi tahun 2004. Coney Island Anthropoliogical Institute juga memiliki koleksi ini.

Makhluk yang berasal dari St Helena ini, diduga telah punah pada beberapa decade yang lalu diduga karena pembangunan pelabuhan udara internasional di sana. Himpunan ilmuwan dan pemerhati entomologists melakukan protes dalam beberapa tahun terakhir yang menyebabkan punahnya spesies ini. Penelitian yang dipimpin Dr Takeshi Yamada pada 2005 menemukan beberapa spesies baru earwigs raksasa. Penelitian ini merupakan bagian dari program yang dilakukan di Coney Island University.

Fiji Mermaid sepanjang 6 kaki mirip putri duyung ditemukan di Shikoku, Jepang. Disebut Ningyo Shinko. Banyak tempat keramat agama Shinto dan kuil Budha mengabadikan mermaid ini sebagai makhluk suci.Orang datang untuk bersembahyang di tempat2 ini setiap hari.

sumber http://wahw33d.blogspot.com/2010/06/10-makhluk-aneh-hasil-temuan-dr-takeshi.htmL
http://www.freetaskatcampuss.co.cc/2010/06/10-makhluk-aneh-temuan-drtakeshi-yamada.html

3 Pilihan terbaik untuk orang kaya dan miskinhttp://www.awda-dawa.com/image3/from-4-5-afr.jpg
http://www.awda-dawa.com/image3/from-4-5-afrekea%20(1).jpg
http://www.awda-dawa.com/image3/from-4-5-afrekea.jpg
http://www.awda-dawa.com/image3/from-4-5-afrekea%20(3).jpg
http://www.awda-dawa.com/image3/from-4-5-afrekea%20(2).jpg
Syaqiq Azzahid berkata: " Orang-orang miskin memilih tiga dan orang-orang kaya juga memilih tiga perkara  iaitu:
Orang-orang miskin memilih
  • kesenangan jiwa dan
  • kekosongan hati dan
  • ringannya hisab
Sedang orang-orang kaya memilih:
  • Sibuknya hati
  • Penat dalam memikir.
  • Beratnya hisab

Fadhilat fakir miskin disisi Allah SWThttp://www.awda-dawa.com/image3/from-5-11-abraat.jpg
Orang kaya tidak akan mendapat 3 kelebihan yang akan diberikan oleh Allah SWT kepada para fakir miskin yang mukmin kepada Allah SWT :
  • Didalam syurga terdapat daripada  yaqut  merah, orang-orang syurga itu melihat tempat itu sama dengan orang dunia jika melihat bintang dilangit, tidak dapat masuk ke tempat tersebut  kecuali Nabi yang fakir atau orang yang mati syahid yang fakir atau seorang mukmin yang fakir.
  • Orang fakir akan  masuk syurga sebelum orang kaya sekadar setengah hari akhirat iaitu sekira lima ratus tahun, mereka bersuka-suka dengan bebas  dan Nabi Sulaiman bin Daud a.s. akan masuk sesudah nabi-nabi yang lainnya sekira-kira empat puluh tahun disebabkan oleh kerajaan yang diberikan Allah s.w.t. kepadanya.
  • Jika orang fakir membaca: Subhaballah walhamdulillah walaa ilaha illalah wallahu akbar dengan tulus ikhlas dan orang kaya membaca perkataan yang sama, maka orang kaya itu tidak dapat mengejar orang fakir meskipun ditambah dengan sedekah sepuluh ribu dirham. Demikian amal-amal kebaikan yang lain-lainnya,  Allah SWT  lebihkan fadhilat ke atas orang miskin.

Fremason & Iluminiti di Malaysia

ni aku nak kupas sket mcm mane freemason dan illuminati mule2 bertapak di tnh air kite yg tercinta nie melalui penjjhan2..aku juga akn kupas tentang bangsa melayu yg istimewa... mende ni agak kompleks dan aku akn cuba trgkan dlm bentuk yg mudah dan senang difahami.. ape yg aku akn trgkn nie agk pnjg sbb mende ni ade bnyk proses.. kalau korg bosan aku fhm sbb ape yg aku kongsi ni bkn lagu bunkface atau dangdut yg dpt hilngkan bosan, ape yg aku kongsi ni adlh ilmu yg masih ramai di antara kite xtaw... so aku rase tgas aku sbgai seorg islam untk sbrkannye..so kalu korg ade something yg x fhm bley la tnye aku.. insya allah aku akn cube jwb ape yg aku taw...

ketika pengaruh Islam semakin lame semakin subur di Asia Tenggara,para pembesar Iblis Illuminati semakin risau dgn prkembangn nie...pd zmn dahulu ktika msyrkt Eroph masih tdk mengetahui tentang dunia Nusantara kecuali dari manuskrip2 purba di perpustakaan diraja iskandariah (Alexandria Library),trdpt banyk mitos tentang dunia sbelah sini....namun Dajjal tlh lama tahu tentang Dunia Melayu ini dan ke mana keturunan Rasullullah s.a.w memulakn kehidupn baru mereka...melalui perjumpaan2 rahsia para penyembah Iblis,Dajjal the antiChrist tlh memaklumkn kpd raja2 Eropah (kerabat diraja Eropah sememangnya diketahui taksub dengan kelompok2 rahsia dan amalan sihir) di dlm 'inner circle' supaya cepat2 membiayai ekspedisi2 ke Timur....tujuannya ialah UNTUK MENCARI SIAPAKAH YG MENGISLAMKN PARAMESWARA DAN RAJA2 MELAYU PURBA DI NUSANTARA....raja2 Eropah pun bertungkus-lumus memajukn teknologi perkapaln mereka dan merekrut ramai anak kapal....ttp yg paling tersohor ialah usaha Raja Manuel I yg menubuhkan Akademi Diraja utk pelayaran laut.

muke raja manuel I yg agak poyo...

begitu juge Ratu Isabella dri Sepanyol yg membiayai ekspedisi Columbus utk mencari jln ke Timur, ke 'Dunia Baru' yg sebenar....sebab itu Columbus dikatakn ggl dlm ekspedisinya dan pernah dirantai bagaikn pesalah dan banduan dihdpn raja dan ratu Sepanyol...mengapa? krn Columbus sewenang-wenangnya mengatakn dia berjaya mencari jln ke Timur dan menjumpai ' orang2 India'...konotasi 'Indian' ini tetp melekat pd kaum2 asli Amerika walaupon mereka bukanlah seketurunan dgn orang2 India di Benua Kecil...sudah tentu Ratu Isabella berase marah krn benua Amerika bukanlah yg dia cari tetapi NUSANTARA!...benua Amerika sudah lama diketahui oleh Dajjal The AntiChrist dan raja2 Eropah dlm 'secret societies' lama sebelum penjelajahan Columbus....
sudah tentu wakil illuminati telah membisikkn ke telinga Isabella bhw Amerika bukanlah matlamat mereka dan Columbus tdk pernah pun sampai ke Timur Jauh....ekspedisi yg lain pula nampaknya membuahkn hasil seperti Magellan dan Francis Drake...semua ekpedisi ini ditutup dgn kempen2 seperti 'Dunia Baru','Jalan Ke Timur','Monopoli Rempah' dan kerajaan Kristian Presto John....

ttpi usaha Raja Manuel I nampaknya membuahkn hasil apabila,sokongannya kpd industri pelayarn Portugis berjaya memimpin kpd kejayaan demi kejayaan dlm mencari jln ke Timur....


muke vasco da gama yg terlebih posing....
* 1498 — Vasco da Gama telah menjumpai jln laut ke India...
* 1500 — Pedro Álvares Cabral menjumpai Brazil....
* 1505 — Francisco de Almeida tlh menjadi wizurai pertama di India....
* 1503-1515 — Alfonso de Albuquerque, tlh menguasai monopoli di Lautan Hindi dan Teluk Parsi utk Portugis....
apabile Lopez de Sequeira tlh berjaya sampi ke Melaka dgn 5 kapalnya,maka bermulalh strategi paling licik dajal dlm mencari keturunan Rasullulah s.a.w yg hilang di tengah2 'bangsa yg hilang'.....

lama b4 kejayaan phk Portugis berjaye mencari 'kerajaan Presto John' di Melaka,Dajjal The AntiChrist tlh lame mengetahui kisah satu bangsa spiritual di Timur Jauh melalui manuskrip2 purba,kitab2 dan ramalan2 agama.....

walaupon Portugis tlh berjaya bertapak di Melaka,namun mrka begitu sukar hendak meluaskn pengaruhnye di seluruh Tanah Melayu,ini krn tentangan sengit drpd pelbagai penjuru sprti dari Kerajaan Johor-Riau,kerajaan2 kecil di Tanah Melayu dan Kerajaan Acheh begitu sukar buat mereka meluaskn pengaruh....orang2 Melayu di Tanah Melayu lebih baik sedikit dari kepulauan Indonesia dari segi perpaduan,ini krn di Indonesia,suku kaumnya lebih kompleks dan ragam bahasanya lebih banyak....ini yg membuatkn Belanda lebih mudah menjjh Indonesia...ttp teori ini x bley dipakai di Tanah Melayu....komposisi kaum di Tanah Melayu perlu dirumitkn supaya teknik 'Divide and Rule' dpt dilaksanakan!!!


belanda jg menyerh klh di Melaka stlah mengambil alihnye dr Portugis walaupon mrk berjaya mengendalikn Indonesia yg besar ttpi mrk masih kabur dgn keadaan di 'Semenanjung Tanduk Emas' yg begitu misteri buat mrk sbg bangsa Eropah.... mrk cuba bertpk di Perak ttp loji2 mrk di Sungai Perak tlh dimusnahkn... apa yg membuatkn mrk takut di Perak amtlah misteri.... ttp dajal x berputus asa,dia pon menghantar British (Inggeris adlh pangkaln terhebat dan terbesar dajal ketika tuh) utk meninjau peluang utk menguasai Tanah Melayu... setelah mengkaji komposisi kaum dan keadaan di Tanah Melayu, wakil Illuminati Inggeris tlh mengambil keputusan utk membawa masuk ramai pekerja2 Cina dan India ke Tanah Melayu... mengapa Cina dan India? kern dua negara ini mempunyai tenaga manusia yg ramai dan miskin... memecahkn komposisi penduduk di Tanah Melayu amtlah penting utk merealisasikan satu cabang dari prinsip Freemason-Illuminati 'Ordo Ab Chao' iaitu Divide and Rule.Pecah dan Perintah.!!!!!semakin ramai pekerja Cina di Tanah Melayu... mrk banyak bekerja di tapak2 perlombongn ketika tu...di antara mereka adalah ketua2 dan wakil2 'secret societies' Cina yg menganut faham Illuminati dan juga ejen2 Freemason...merekalh yg menubuhkn pelbagai kongsi gelap,iaitu istilah 'secret societies' bg orang2 Cina.... apabila majoriti pekerja2 Cina sudah ramai dipecah-pecahkn utk menyertai pelbagai kongsi gelap,inilh masanya utk bermain api... perebutn kawasan perlombongn cuma taktik sahaje.. .cntoh yg terbaik ialah di Perak, negeri yg pertama menerima residen British di Tanah Melayu... dua kongsi gelap terbesr iaitu Ghee Hin dan Hai San tlh bertempur dlm siri Perang Larut,mengakibatkn British campur tgn di Perak... taktik ni juge digunakn dikesemua negeri2 yg akhirnya menjadi Negeri-negeri Melayu Bersekutu... .

LIHAT,YG MEMBUAT KEKACAUAN BUKANLAH MELAYU,TETAPI ORG LUAR...!!! Org luar yg membuat kekacauan dan org luar yg dtg masuk menjjh... tnpa bantuan para konspirator dari kalangn Chinese Illuminist dan tuan Eropah mereka, maka sampai kiamat pon British x dpt menjjh Tanah Melayu... perhatikn,British bley sahje membawa angkatn perangnya menyerang Tanah Melayu sepertimane Belanda menjjh Indonesia dan Sepanyol menjjh Filipina,ttpi mengapa British bersusah payah membuat perjanjian demi perjanjian,strategi dan siasah serta mengekalkn sultan2? lihatlah taktik Illuminati-Inggeris ditempat-tempat lain... India misalnya,raja2 Hindu dan Moghul dibunuh atau dilucutkan takhtanya dan warisan dirajanya dimusnahkn...

INGAT RAJA2 MELAYU!FREEMASON AMAT TERINGIN UTK MENAMATKAN RIWAYAT KESULTANAN MELAYU...raja2 Pattani tlh dikejar sehingga ke Kedah dan Perak dan dibunuh dgn kerjasama orang2 Thai...kesultann Jawa jg tlh ditamatkn kuasa politiknya olh Belanda dan kini tiada apa2 pon kepentingn sekadar wujud utk dijadikan 'muzium hidup' di Indonesia...kesultann Sulu sudah lama pupus... Cuma yg tinggal ialah Kesultanan Melayu di Tanah Melayu dan Kesultanan Brunei... inilah dua Kesultanan Melayu yg masih gagah berdiri setelah pelbagai perancangn Illuminati-Inggeris ke atas mereka...
daulat tuanku!!


Sementara itu di jajahan2 Inggeris yg lain, pemerintah2 mereka terus dihapuskn tanpa banyak soal...maharaja China berjaya dihapuskn dgn mudah sekali (China tidak dijjh British secara langsung tetapi secara halus dgn anjing2 penjjh yg berkeliarn di sana sini merosakkn orang2 Cina dgn candu dan menghasut mereka menggulingkn maharaja,China juga terpaksa tunduk dgn kehendak British selepas kekalahn memalukan China dalam siri Perang Candu,hanya Hong Kong dijajah British)....

di tempat2 laen seperti di Afrika dan Pasifik,kesemuanya menjadi jajahan total mrk,namun Tanah Melayu nampaknya naik sedikit darjat jajahan mereka sebagai 'negeri naungan Ratu Inggeris'.Mengapa?Kerana Tanah Melayu masih mempunyai pemerintah... dan Inggeris hanya mampu mengacau melalui residen2 mereka... x seperti di negara2 laen yg dijjh secara total di mana pemerintah tempatn dihalau atau dibunuh dan Inggeris memerinth secara langsung,sultan2 Melayu masih mampu menulis surat kpd Ratu Inggeris dgn glrn 'Sultan' atau 'Pemerintah' walaupon Ratu Inggeris tahu bhw itu adlh negeri naungan British,dgn kata lain adlh jjhn mereka...

PERANCANGAN ILLUMINATI TERHADAP BANGSA MELAYU AMATLAH ANEH SEKALI...segala-galanya dilakukn dgn amt teliti terhdp bangsa spiritual ini... jika tersilap perancangn,maka akn terangkatlah satu alter misteri terahsia bangsa ni...Alter ni x bley dikalahkn dgn seribu angkatn perang...x bley dikalahkn dengan seribu jeneral perang terlatih... alter ni bley ditidurkn...mengapa British x menghantr shj angktn perangnya utk menyuraikn perarakan2 menentang Malayan Union pdhl Malayan Union adlh 'masterpiece' yg telah dirancang beratus tahun sebelum tu oleh dajal? semata-mata perarakn shj bley memadamkn hasrat Malayan Union olh Dajjal Laknatullah 'AntiChrist'?APA RAHSIANYA?

bangsa Melayu adlh satu bangsa bertamadun...ni diakui olh para penjjh mereka...apabila mrk sampai ke dunia sblh sini,betapa terkejutnya mrk dgn satu bangsa aneh yg telah mempunyai kerajaan sendiri,organisasi masyarakat yg tersusun,kostum dan pakaian yg kemas,cara hidup yg tersusun dan yg paling mengejutkn mereka ialah majoritinya menganut agama Islam?!...padahal kaum2 di sekeliling mereka hanya memakai cawat dan kurang bertamadun ttp bangsa misteri ini tlh mampu membuat kapal perang!..rupa-rupanya inilh 'kerajaan Presto John yg hilang' yg tlh dirampas oleh orang2 Arab dari mereka...aku akn cerita blik ape itu kerajaan presto john..mrka tlh terlambat utk menguasai satu bangsa spiritual yg akn menamatkn segala ramalan kitab2 kuno... sebab tu ktka dajal (Dajal gemar mengembara ke seluruh dunia utk memahami karakter sesuatu bangsa) yang tlh sampai dahulu di Nusantara,apabila kembali ke Eropah bertemu dgn para pembantunya di klngn para penyembah Iblis,menceritakn satu bangsa yg menepati ramln dalam 'Holy Scriptures'. aku akn cerita blik ape itu 'holy scriptures'......

"Cepat cari bangsa itu,Kristiankn mrk atau kamu semua akn musnah!"

sebab tu di dlm buku2 sejarh,orang2 Eropah berlumba-lumba mencari jln ke Timur,dunia misteri yg diidam-idamkn oleh dajal...Amerika,Afrika dan India bukanlh tujuan mereka...tu adlh 'rezeki terpijak' dlm perjalann mrk mencari bangsa misteri... Beratus tahun mrk menangani bangsa Arab sudah tentu mrk x mahu mslh laen bertambah jika bangsa Melayu diIslamkn....ttp mrk terlambat...

PERANCANGAN TUHAN LEBIH SEMPURNA DARI MEREKA... sebab tu apabila Portugis menapak di Melaka,organisasi Jesuit (satu organisasi Christian Zionist yg amat licik) tlh menghantar satu paderi agungnya iaitu St. Francis Xavier utk mengkristiankn orang2 Melayu...!

st. francis xavier yg terlebih feeling...
tpi ggl...pemerinthan Portugis yg kejam di Melaka tlh menggagalkn usaha2 dajal...Portugis pon dihalau dari Melaka dan digantikn oleh Belanda (Dajal tidak peduli nyawa atau kepentingn org lain,jika x diperlukn maka 'habis madu sepah dibuang'...ttpi Belanda berkelakuan amat aneh di Melaka...tindakan2 kejamnya di Indonesia x pula dipraktikkn di Melaka...

NAMPAKNYA BANGSA MELAYU x BLEY DILYN KEJAM...Belanda dan Inggeris tlh belajar dari kegagalan Portugis...setelah mempelajari karakter bangsa Melayu,maka tahulah mereka bahawa ORANG2 MELAYU LEBIH SUKAKAN DIPLOMASI DARI KEKERASAN....sbab itu Inggeris lebih 'beradab' melayn bangsa Melayu di Tanah Melayu berbanding bangsa2 lain di jjhn2 lain.. melayu nampaknye lbiy di'manjakan' Inggeris terutama golongan bangsawan,para kerabat diraja dan sultan2...peristiwa pemberontakn ke atas J.W.W Birch di Perak amat2 mengajar British supaya menghantar residen yg memahami karakter orang Melayu.Sebab itu Hugh Low dihantar menggantikan J.W.W Birch merupakan seorang yang telah sedia mengkaji sensitiviti org Melayu...di satu ketika,British menggunakn kekerasan,di satu ketika tindakn British seperti ditahan2...padahal bkn susah utk mengerahkn bala tenteranya utk meruntuhkn takhta sultan2,membunuh mrk dan memerintah Tanah Melayu dgn kekerasn seperti yg telah dilakukn di India...PIHAK INGGERIS MEMANG HENDAK MELAKUKAN BEGITU TETAPI DINASIHATKAN OLEH DAJAL supaya memperlahankn tindakan mereka.

APA RAHSIANYA?


DAJJAL LAKNATULLAH TAKUT PEPERANGAN BERLAKU DI ANTARA INGGERIS DAN BANGSA SPIRITUAL DI BUMI MALA DAN INI SEOLAH-OLAH MEMPERCEPATKN RAMALAN2 DALAM 'HOLY SCRIPTURES' SEPERTI KEBANGKITAN IMAM MAHADI DAN TURUNNYA NABI ISA A.S...

melalui 'secret societies' di China dan England,Dajjal The AntiChrist tlh merangka plan jangka panjang utk menwn Nusantara...ramai penyelidik konspirasi tahu tentang plan Illuminati-Zionis dlm merangka plan beratus tahun bagi penubuhan negara Israel,ttp majoriti mrk masih x tahu tentang plan Illuminati utk menubuhkn pangkalan di Singapura....INILAH PLAN PALING LICIK DAN TERSEMBUNYI.!!!!

General Li Mi dari China tlh pergi ke kwsn Segitiga Emas (kwsn penanamn popi terbesar) dan tlh disediakn bekaln oleh ejen2 CIA....Li MI tlh memulakn penanamn pokok popi utk menghasilkn dadah yg akhirnya dipasarkn oleh atasan Illuminati....Illuminati tlh pon diketahui terlibat di dlm pengedaran dadah sejak berabad lamanya...sape yg membekalkn dadah kpd rakyat China semasa era Perang Candu?... x perlu dijawab lagi soalan ni...pd tahun 1960,seorang Li telah mengambil alih urusan ini setelah kematian Li Mi...namanya?Sudah tentu ' orang-orang' Li lagi.Li Wen-Huan.


Carter,duta Amerika ke China semasa pentadbirn Bush,telah memilih Thomas S. Gates (ahli Freemason) utk mewakili Amerika ke China...David Rockefeller merestui pemilihan ini dan Gates tlh dipindahkn dari pekerjaan lamanya di J.P Morgan and Co. (J.P Morgan adlh ahli Illuminati yg ada kaitan dgn Tragedi Titanic) ke Peking...bank2 Illuminati tlh diketahui secara rahsia menyalurkn bantuan kpd China Komunis bertahun lamanya.....

Utk membicarakn penglibatan keturunan Li (cntohnya seperti Li 'Lee' Kuan Yew) dgn pertubuhn penyembah Iblis Illuminati, x sempurna jike kita x membincangkn juga perann yg dimainkn oleh kongsi2 gelap Cina...'Secret Societies' Cina ini bnyak memainkn peranan penting dlm mengekalkn hala tuju masyarakat Cina ke arah rasis dan kauvinis,terutama apabila menyambut fahamn ekstrim Komunis pd abad ke 20 hingga kemerdekaan Tanah Melayu dan Singapura....dunia barat dan 'conspiracy theorist' menamakn 'secret societies' yg disertai oleh orang2 Cina khususnya Li Family sebagai Triads...kongsi gelap ini mewakili induk pimpinan Li Family dan sebagai perwakilan penting Illuminati di sebelah Timur Jauh...triads (kongsi gelap) adlh satu kelompok rahsia Cina yg sama bentuknya jika kita hibridkan Mason dan Mafia;seperti Lodge P2 dlm Freemason kecuali ia lbiy besar...lebih menarik jika disebutkn Mafia pernah bekerjasama dgn Triads terutamanya pd tahun 1970,dan dikatakn pihak Mafia x menyukai sikap sombong kongsi gelap Cina tersebut....

Pimpinn Triads Li Family....

Li Chi-tang - pemimpin seberang laut
Li Hslen - chih
Li Hsiu-ch’eng - Hunan
Li Hung - Honan
Li K’ai-ch’en - Triad, Shanghai
Li Lap Ting - Kwangsi province
Li Ping-ch’ing - Triad, Shanghai
Li Shih-chin
Li Wen-mao - utara Peking, Fatshan
Li Yuan-fa - Hunan
Li Chol Fat -Hong Kong
Li Jarfar Mah - Britain
Li Kuan Yew-Singapura dan Tanah Melayu (ttp kini Malaysia mempunyai pimpinan Triad yg berasingan)!


Kongsi2 Gelap Cina (Chinese Secret Societies)

Satu drpd nama kongsi gelap yg terkenal adlh Heaven and Earth Society...nama2 yg lain adlh seperti Hung League dan Three United Association....freemason sememangnya tlh lame berminat kpd kongsi2 gelap ni mlh beberapa ahli freemason tlh membuat kajian mendalm serta menulis buku mengenainya termasuk G. Schlegel (The Hung League. 1866) dan J.S.M Ward (The Hung Society. 1925).... sejarah China adlh satu sejarah berkenaan dinasti2 yg memerintah dan penubuhn banyk kongsi gelap utk menentangnya...merentasi sejarah China,hanya satu cara utk menentang para raja dan pemerintahn pusat iaitu melalui kongsi gelap...kongsi gelap adlh jawapn kpd org2 yg x mempunyai kuasa,terpinggir atau teraniaya,utk menentang penindasn atau apa jua yg mengakibatkn kesedihan dan malapetaka kpd kehidupan mrk....

mereka x pernah kekurangn anggota dlm kongsi gelap dan x juga kekurangn alasn utk memujuk org2 miskin dan tertindas utk menyertai kongsi2 gelap...berbeza dgn 'secret societies' di Eropah dimana umumnya ahlinya terdiri dari golongan pertengahan dan elit,kongsi2 gelap Cina adlh terdiri drpd orang2 miskin dan bawahan...bilangn rakyat China yg ramai adlh sebab utama dajal mahu mempergunakn org2 Cina...mereka dijadikan 'pawn of the game' dlm usaha dajal mahu menubuhkn pangkalannya di Singapura....membawa masuk ramai org Eropah ke Singapura dikhuatiri membhyakn perncngan...x seperti kes Australia,di mana jaraknya jauh dari bangsa misteri....Di Australia, banduan-banduan,pelacur,org2 melarat dari Eropah dibawa masuk beramai-ramai ke Ausralia sehingga memaksa Aborigin (kaum pribumi Australia) makin terdesak menghadapi penjjhn populasi ni....


'Penjjhan Populasi' adlh terma yg sesuai utk menerangkn apa yg terjadi di Singapura...mengapa cara di Australia x digunkn oleh dajal ke atas Singapura?Padahal bukannya susah untuk melambakkan Singapura yang kecil berbanding Australia dengan 'mat-mat saleh' dan automatik menubuhkn satu negara...mengapa menggunakn org Cina?Perdagangn dan perniagaan adalah retorik sahaja sebagai 'gula-gula' untuk orang-orang Cina yang miskin dari wilayah-wilayah mundur di negeri China mendapatkn sinar hrpn baru di bumi org2 Melayu...

ORANG2 CINA IBARAT BENTENG MANUSIA BARISAN HADAPAN BAGI MENGHADAPI PENENTANGAN MUSLIM MELAYU.jika peperangan terjadi,orang2 Cina yg akn terbunuh dahulu dgn segala AMUK DAN PARANG TERBANG Melayu...bangsa kesayangn dajal,Yahudi Zionis dan hamba kesayangannya,Christian Zionist (Freemason sebagai contoh) sudah pasti terselamat dari amukn org2 Melayu dan sempat melarikan diri sambil memijak mayat2 orang2 Cina sebelum merancang pelbagai plan utk membuat 'counter attack'.....

orang2 Melayu adlh satu bangsa yg suka MEMENDAM RASA...sikap mereka misteri dan pendiam...mereka x suka mencetuskn kekacauan serta-merta jika mereka diganggu,diprovok atau diusik sensitiviti mereka....TETAPI MEREKA AKN MEMENDAM PERASAAN DEMI PERASAAN DENDAM MEREKA sehingga ke tahap kritikal dan 'psycho'...apabila sampai satu tahap,ALTER AMUK mereka akn meletus...inilah yg cuba dihindarkn setiap penjjh mereka...dari mana perkataan 'amok' dlm bahasa Inggeris diambil?!! lihat,bahasa Inggeris terpaksa meminjam perkataan 'amuk' dari bhs Melayu utk menerangkan fenomena ini disebabkn mrk x mempunyai konotasi yg tepat dari bhs mereka utk menjelaskn jenis psikologi ni....

amuk adlah seolah-olah ekslusif utk bangsa Melayu walaupon semua manusia turut mengamuk jika berada pd tahap tertentu...jka kita lihat di Barat,sudah menjadi trend para pelajar yg dibuli atau menghadapi tekann perasaan yg teruk utk memikul senjata menembak secara rambang ke arah pelajar2 lain...ttpi setiap org Melayu tulen amnya menyimpn alter berbahaya ni...istimewanya,mereka pandai mengawal dan menggunakannya...jika x,sudah tentu tak ada seorang pun Cina atau India rasis dan kauvinis dpt hidup di bumi mereka..

JIKA KAUM2 LAIN PANDAI MENGHORMATI BUDAYA DAN AGAMA MEREKA,TIDAK MENJADI MASALAH BUAT ORANG2 MELAYU UTK TURUT MENYAMBUT MEREKA DGN SENYUMAN DAN MENGHORMATI MEREKA KEMBALI........now i will reveal the secret of singapore-israel = victim: malaysia.....
hope this information will help a lot..

walaupun ngra ni kecil ttp taringnya lbh bsr dari Harimau Malaya....mka x hairanlah jika org mengatakn jka Malaysia berperang ngan Singapura Malaysia akn kalah...

sejauh mane benarnya pendapt neh..?
Ianya memang benar....singapura yg kecil itu sebenarnya menguasai hampir kseluruhn sistem kselamatan Malaysia melalui tali barut2 di Malaysia....bley dikatakan tiang seri ekonomi Malaysia hampir 60 % dimkn anai2 Israel yg bersarng di singapura...

Israel kuasai Malaysia melalui Singapura!!
Dlm menguruskan sistem keselamatn ngra, slh satu aspek penting ialah sistem komunikasi dalaman iaitu antr pejabat persekutuan dgn ibu pejabat negeri...kawalan ke atas sistem komunikasi amt penting krn kebocoran maklumat akn menyebabkn pihak luar mudah meneroka strategi rahsia keselamatan negara.....namun sekarang ia bukn sekadar x selamat, mlh dimiliki sepenuhnya olh Israel melalui agen-agennya di singapura...sistem komunikasi PDRM dimonopoli terus oleh syarikt2 yahudi di Singapura....perkara ini disahkn sendiri olh akhbar The Star pd 5 Ogos 2008...

Mr. Izhak Naskar dan Dr. Ido Schechter ketika pelancarn bursa saham syarikat TIS di Bursa Saham Tel Aviv pada 3 Disember 2006....

agen Israel dlm sistem komunikasi PDRM...
keseluruhan tender pembinaan sistem komunikasi yg akn ditukar dari analog kpd digital tlah pun diserahkan secara rasmi kpd Asiasoft (M) Sdn. Bhd. (no. Syarikat : 150529-H)....syarikat neh adlh milik penuh kpd syarikat tunggalnya iaitu Asiasoft Pte. Ltd yg berpengkalan di Singapura...nilai penuh tender yg diberikan kerajaan Malaysia ialah RM1 billion tetapi dikecilkan menjadi RM42 juta...

ape yg mencurigakan ramai penyelidik ialah ‘individu’ yg bertanggungjwb membina sistem tu...individu tersebut dikenalpasti sbg bekas tentera Israel yg berkhidmat sebgi programmer semasa di Israel...programmer yg bernama Izhak David Naskar yg memegang pasport Israel bernombor 10902695 itu masih lagi warganegara Israel....jadi, bolehkah kita menganggap ini satu kebetulan je???
plg membimbangkan ialah Izhak bukanlah tentera or programmer biasa... beliau adlh ‘pakar’ sistem komputer yg telah
memenangi anugerah drpd Kementerian Pertahanan Israel...mlh beliau juga bertanggungjawab membina sistem risikn berteknologi tinggi utk pasukan pertahann Israel sekitar 1970 hingga 1987....
sorang lagi rkn Izhak yg bertanggungjawab membina sistem komunikasi PDRM ialah Ido Sccheschter yg memegang pasport
Israel bernombor 56626252... Ido pula lbh mencurigakan krn selaku ahli pasukan yg bertanggungjawab membina sistem
komunikasi utk PDRM bersama-sama Izhak, hingga saat ini beliau masih lagi seorang tentera Israel yg sah bukannya tentera pencen...!!!

apekah yg menyebabkan PDRM mengambil orang2 Israel neh? adakah krn terdesak atau didesak??? bukankah lbiy baik jike lantik programmer2 dari kementerian pertahanan Iran yg sememangnya lebih pakar dari Israel.....

ni antare2 isu yg ptot diberi perhatian!...
• pnjualan saham Pantai Holding olh Khairy Jamaludin kpd Parkways Holding...jumlah saham sebanyak 31 peratus....
• penjualan saham Telekom sebanyak 5 % kpd syarikat singapura iaitu Temasik Holding.....
• syarikat MITV milik Israel di singapura berjaya memenangi lesen penyediaan 3G di Malaysia...kemenangan mengalahkn syarikat lain yg lebih layak iaitu DiGi....
• penjualan air malaysia kpd Singapura yg x masuk akal sbanyak 3 sen utk 1000 gelen...untuk menampung keperluan air rakyat Johor, kerajaan perlu membeli semula air kpd Singapura dgn nilai 50 sen utk 1000 gelen.!! ni seperti memberi air percuma kepada Singapura....
• dikhabarkan sistem keselamatan komputer kementerian pertahanan (MINDEF) sentiasa diserang hacker dari luar negara setiap 15 minit........

konklusinye......
sehingga skrang singapura amt bergantung hidup kpd amerika dan israel...keseluruhan sistem keselamatan dan ketenteraan Singapura adlh kembar siam dgn ketenteraan Israel...apabila keberkaitan ini berlaku make harus bg kita melihat akn tujuan tersembunyi singapura yg cuba menguasai ekonomi Malaysia.....kita harus sedar, negara Israel
kecil itu sudah pun menguasai ekonomi kebanyakan negara2 dunia berkuasa veto.. orang2 Israel adlh pemilik2 saham terbesar bagi syarikat2 gergasi dunia....saham adlh kunci pintu gerbang utk memasuki ruang pembuat keputusan sesebuah negara....walaupun pemimpin dipilih rakyat dan pemimpin akn mengikut kehendak rakyat, namun putaran tu akn kembali semula kpd penentu kemajuan ekonomi negara iaitu pemilik2 syarikat gergasi dlm negara....skrang aku dedahkan ape itu sebenarnya freemason ni..
actualy kt malaysia ni berlabak logde2 freemason...
masya allah..!

freemason ni ialah sebuah pertubuhan yahudi yg tlh didirikn sjk lebih krg thn 900 SM, dan mempunyai sepuluh program antrbngsa.... program ni dlm istilah freemason dinmkn 'HARAR' or 'SATANIM', brlmbngkn sutun kurita (octopus) berkaki sepuluh, ular berbisa (serpent) berkepala sepuluh, dan hantu penerkam berkuku besi....

lmbg freemason...

Prgram pertama...
Prgram pertama dlm istilah freemason dinamakn 'TAKKIM' :

Pd zmn nabi isa a.s rg2 yahudi dgn segala tipu daya ingin membunuh nabi isa a.s... antara fitnah keji - 'nabi isa a.s. ingin menjadi raja yahudi' yg disampaikn kpd kerajaan rom... ttp Allah S.W.T. tlh selamatkn nabi isa a.Ss... dan menggntinya dgn seorg lelaki bernama judas...maka stlh wafatnya nabi isa a.s., yahudi masih berusaha menghancurkn ajarn nabi isa a.s. yg sudah disebarkn dgn program 'TAKKIM' iaitu :
- merosakkn ajran nabi isa a.s. yg ada seperti menghalalkan yg haram dan sebaliknya....
- merosakkn akidah dgan doktrin trinitas...
- merosakkn Injil (Bible) yg ada dgan injil palsu....
- pope dijadikn tandingan nabi isa a.s.....


Pd zmn islam :
- pd zmn rasulullah s.a.w, org2 yahudi memupuk munafiqin dan muhadin...mrk diantaranya berusaha menfitnah isteri nabi, mengacau ajarn islam, memecah-belah kaum ansar dan muhajirin...
- melaga-lagakan ali r.a. dan muawiyah r.a. sehingga aisyah r.a. masuk campur....
- membuat ratusan hadis2 palsu, memasukkn dongeng israeliyat, mengubah penafsirn al-Quran dan sebagainya..
- mendangkalkn aqidah umat islam dgn falsafah yunani sehingga timbul alirn kerahiban, tarikat sufi, mu’tazilah dan sebagainya....maka lahirlah cendikiawan2 Islam yg menghuraikan akidah islam dgn cara falsafah Yunani, menuruti pemikiran aflatun (Plato), aristun (Aristotles) dan lainnya...
- mewujudkn lembaga pendidikan islam yg dipimpin seorang alim didikan freemasonry yg menafsirkn al-Quran dan hadis sesuai dgn pemikiran freemasonry....
- menghidupkan sunnah2 jahilliah dgn alasan memelihara adat istiadat nenek moyang....
- menjadikan islam supaya tasyabbuh, selari dgn nasrani dan agama lain...antaranya dgn memasukkn bentuk nyanyian gereja ke masjid, ulangtahn dan sebagainya....


Prgrm kedua....
dinamakan 'SHADA'
- brmaksud membentuk agama baru dan agama tandingn di seluruh dunia....
- salah satunya ialah di india ketika islam bangkit untk kembali kpd al-quran dan hadis dan menyerukn 'jihad fisabilillah', pihk penjjh inggeris bekerjasama dgn freemasonry menubuhkan gerakan anti-jihad.antara lain ialah dgn menggalakkn ahli sufi dan ulama menganggotai freemasonry....

seorang freemason iaitu 'mirza ghulam ahmad', sapa2 yg ambil spm mesti kenal mirza ghulam ahmad ni, ada dlm silibus pendidikan islam tingkatan 5-pngasas ajrn sesat..dia mendakwa dirinya sebagai nabi akhir zmn, bhuda awatara, krishna dan sebagainya...rabithah alam islami yg brsidang di makkah 14-18 rabiul awal, thun 1394 memutuskn bahawa ajrn 'ahmadiah' itu bukan islam dan ia berkait rapat dgn zionisme....

- kes-kes 'alirn sesat islam' yg beredar di indonesia seperti solat dua bahasa dan lainnya, kemungkinn bsr ianya berkaitan dgn program freemason neh...


Pgrm ketiga...
dinamakan 'PAROKIM' :
- membuat gerakn yg bertentangn utk satu tujuan...
- mengembangkn freemason tempatn (domestik) dlam suatu negara dgn nama tempatn, akn tetapi tetap tidak lari dari asas dan tujuan freemason....
- mendukung teori2 bertentangan...
- membangkitkan bida'ah dan khufarat - menyebarkn teori sigmond freud dan Charles darwin sehingga antr ilmu pengetahuan dan agama itu bersaing, cuba utk kalah-mengalahkn satu sama laen...

Pgrm ke4...
dinamakn 'LIBARIM' :
- melenyapkn etika klasik yg mengekang pergauln muda-mudi, termasuk melalui penyebaran seks bebas...
- menghapuskn hukum yg melarang kahwin antara agama utk mencipta generasi bebas agama (atheism dan freethinker).. ni dah ramai sekarang kt malaysia.....
- pengembangan pendidikan seks di sekolah-sekolah.... (no comen)..
- persamaan hak antara lelaki dan perempuan dalam hal 'kedudukan waris' dan 'pakaian'...
- menggembalakan pemuda-pemudi ke dunia khayalan, dunia muzik, dan narkotik.... af,mlaysian idol, oim... fikirlah sendiri erk...
- mendirikan bait-satan (rumah syaitan) utk menampung pemuda-pemudi ke alamnya...
- mengorganisasi kaum gay, lesbian, lutherian serta menggalakkn perakuan menuntut hak mereka dlm hukum....

prgm kelima....
dinmkn 'BABILL' -
- memupuk asas kebangsaan dlm setiap bangsa....
- menjaga kemurnian bangsa yahudi....

prgm ke6...
dinamakn 'ONAN' :
- mengekang pertumbuhan bangsa goyim (orang selain Yahudi).....
- menggalakkn perempuan2 yahudi agar menjadi subur.....

pgrm ke7...
dinmkan 'PROTOKOL'
- dlm istilah freemasonry...protokol khusus utk program bangsa yahudi dlm suhyuniah (zionisme) yg dimulai dgn penyebarn protokol...isi protokol adlh tentang rancangan yahudi utk menguasai dunia...diantaranya ialah penghancurn ekonomi suatu negara, penghancurn moral suatu bangsa dan bnyak lagi...dgn program protokol ini, bangsa yahudi dpt menjdi penguasa ekonomi dunia, pengaturcara politik dan penerangan (medium, media) dunia....


prgm kelpn..
disebut 'GORGAH' :
- untk merosakkn para pemimpin negara, ulama dan parti, mrk harus dijerumuskn dlm pasaran seks dgn seribu satu jln...pepatah yahudi mengatakn ”jadiknlah perempuan cantik itu utk alat suatu permainan soal-siasat.”
- membuat perangkap seks bagi seseorang yg terhormat... jika namanya disiarkan sehingga kehormatannya terjejas, itu adalah satu kejayaan....
- menyebarkan ejen kasisah, iaitu intel freemasonry utk menghancurkn martabat musuh di tempt2 maksiat..
- mendiriknn pusat perjudian terbesar dan moden...... di malaysia pon sudah ada pusat kasino terbesar asia.. 
- melemahkn musuh dgn perempuan dan ubat khusus....


prgm ke9...
dinamkan 'PLOTISME' :
- mendidik alim-ulama dlm plotis yg fahamannya terumbang-ambing....
- alim-ulama plotis itu disebarkan sbgai tenaga pengjar di sekolah2 dan pertubuhan2 islam...
- alim-ulama Plotis harus diangkat menjadi anggota kehormat freemason.......


prgm ke10..
dinamkn 'QORNUN' :
- orang2 yg terpilih yg disyaki berbahaya kpd Freemasonry diangkat agar menjadi kaya-raya sehingga bergelumang harta benda, tetapi akhirnya di peras secara halus olh suruhan freemasonry....
- memberi dana pendidikn bg pendidikan agama...memberi dana dlm hal perniagaan, pertanian dan sebagainya sehingga mrk sibuk dlm keduniaan (materialisme).....
- musuh2 freemasonry akn diperdaya agar terjerat riba (interest) oleh bank freemasonry....
- menghasut dan memberi jalan dgn berbagai cara agar bank selain dari bank yahudi melakukan rasuah sehingga bank tersebut hancur dan kemudian bank itu diberi bantuan bank freemasonry dgn iktn yg kuat... bank itu akn beroperasi kembali dgn 75% modal yahudi... kemudian pemimpin2 bank tersebut diberi ajrn freemasonry dan menjadi anggotanya....


dari data2 tersebut dpt kita lihat bahwa begitu berkembangnya program2 freemasonry dan allah s.w.t. tlh memberi peringatan dlam al-quran bhw mereka (freemason) itu saling bantu membantu dan menjadi pelindung satu dgn yg lain....

Pd lafaz “illa taf’aluuhu” allah s.w.t. memerintahkan kita utk mengadakan saingan program tansiq iaitu penyatuan hati umat islam... dlam hal ini, ulama islam sebagai pemegang amanah para rasul2 seharusnya bersatu untuk memimpin dan membangunkan program tandingn sedunia yg insya-allah pasti akn menyaingi dan menghancurkn program2 freemason neh....
Assalamualaikum forumer2 yg aku hormati sekalian.. tujuan aku bukak thread ni adalah untuk share sedikit2 sbnyk ilmu dgn korg semua tentang rancangan2 dajal untuk mnyesatkan manusia.. so, aku hrp dgn ilmu yg aku share ni akn membawa sedikit sebnyk kebaikan kpd kita.. allhuakbar..

skrang aku akn rungkai sedikit demi sedikit tentang rancangan dajal di akhir zaman ini..

ok. mula2 aku akn terangkan pasal freemason n illuminati.. mungkin ramai yg dah tau ape itu freemason dan illuminati.. okay, illuminati ni senang ckp adalah pertubuhan sulit yahudi yg mnjlnkn projek2 dajal.. salah satunye ialah new world order..


illuminati ni ditubhkan pada 1774 di perancis oleh adam weishaupt yg merupakan seorg profesor di universiti Ingoldstald..
perkataan illuminati dinisbahkan kpd salah satu drpd kumpulan (Mazhab) Yahudi iaitu kumpulan illuminati yang dianggotai oleh oleh golongan bijaksana (Hukama’) Yahudi... manakala di dalam bahs Arab pula illuminati bermaksud al-Nuraniyin.... nama illuminati ini diambil sempena nama Iblis yang pd hemat mereka sebagai pemerintah tunggal alam ini...

pusat pentadbirannya ialah di segitiga bermuda yg menjadi tmpt tinggal Dajjal laknatullah...Lmbng pertubuhan ini ialah apa yg terdapat pada duit 1 dolar US... lmbang yg ade pada duit US tersebut menunjukkan bahawa US telah dikuasai oleh bangsa Yahudi... sebenarnya, pereka cipta duit US dilakukan oleh seorang anggota freemasonry dari pergerakan illuminati yg bernama pat robertson.

ni aku tepek lambang illluminati kt sini..


pertubuhan ini tlh mendpt sokongan drpd rotschild yg merupakan gedung kewangan yg dikuasai oleh yahudi... perkataan illuminati pula diambil daripada perkataan “Lucifer” (iblis) yang beerti “Pemegang Cahaya”... beliau membuat helah bhw dunia ini ptot diperintah oleh orang yg benar2 berwibawa sahaja, maka beliau tlh berjaya memujuk lebih kurang dua ribu org untuk menjadi pelaksana kepada agenda yg dirancang olehnya dgn disokong anggota feemasonry peringkat tinggi.... pengikut2 ini mmg berkemahiran dlm semua aspek kehidupan tlh membina markas2 sulit di seluruh dunia yg diberi nama sbgai “Lodges of The Grand Orient” untk melaksanakan apa yg tlh dirancang oleh pihak tertinggi (Freemasonry/ Zionisme)....

berikut merupakn matlamat illuminati scr umumnya yg perlu mereka capai mengikut agenda yg telah dirancang:
1. menghapuskan semua kerajaan2 kebangsaan yg berpelembagaan...
2. menghapuskan sistem warisan harta pusaka...
3. menghapuskan pemilikan harta benda sebagai hak persendirian...
4. Menghapuskan semangat nasionalisme...
5. menghapuskan rumahtangga sebagai hak org perseorangan dan kehidupan berkeluarga krn ia merupakan permulaan kpd ketamadunan manusia...
6. apa yg plg penting ialah menghapuskan semua agama yg sedia ada di dunia terutama agama Islam supaya umat manusia dpt dipaksa menganut ideologi internasionalisme......

tulah sedikit sebnyk yg aku tau tentang illuminati ni...
disebabkan jari aku ni da cukup cramp untk menaip dan mata aku pon agak jeles dgn aku, aku brenti setakat ni dulu.. nnti aku akn update lagi pasal nie.. bnyk lagi yg akn aku dedahkan nnti..