Pages

Tuesday, April 30, 2013

Shaka Zoulou lelaki terkuat di Afrika Barat
SHAKA Zoulou sedang menterbalikkan sebiji tayar gergasi seberat 410 kilogram bagi merebut gelaran lelaki terkuat di Ivory Coast.


ABIDJAN, Ivory Coast - Seorang lelaki di Afrika Barat telah diisytiharkan sebagai lelaki terkuat di Ivory Coast pada Sabtu lalu.
Lelaki itu, Okonkwo Patrick Adebayor atau lebih dikenali sebagai Shaka Zoulou diumumkan sebagai pemenang pertandingan olahraga Lelaki Terkuat di negara terbabit.
Shaka Zoulou berjaya menjuarai pertandingan yang pertama kali diadakan di Ivory Coast, sekali gus menjadi perintis peserta terkuat pada pertandingan berkenaan.
Merebut gelaran lelaki terkuat bukanlah satu tugas mudah. Shaka Zoulou terpaksa melalui beberapa halangan paling sukar yang telah ditetapkan.
Dia perlu menarik sebuah trak yang mempunyai 22 kerusi seberat 5.5 tan sejauh 12 meter. Selain itu, dia perlu menterbalikkan sebuah tayar gergasi seberat 410 kilogram dari satu lokasi ke lokasi lain yang ditetapkan.
Bukan itu sahaja, Shaka Zoulou juga perlu menjinjing bebanan seberat 220 kilogram. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0430&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_06.htm#ixzz2RtaPLHsP 
Hakcipta terpelihara 

Sumo menangis buat bayi sihat
DUA orang ahli gusti sumo memegang bayi masing-masing untuk beradu tangisan paling cepat dan kuat.


TOKYO - Sekumpulan bayi berhimpun di Tokong Sensoji di sini untuk bertarung dalam pertandingan 'sumo menangis' semalam.
Bayi yang terlebih dulu menangis atau mempunyai suara lebih kuat akan diisytiharkan sebagai pemenang.
Acara unik tersebut diadakan setiap tahun pada hujung bulan April di pusat bandar raya Tokyo dan ia telah disambut sejak 400 tahun lalu.
Pada kebiasaannya, dua ahli gusti sumo akan bersemuka dalam sebuah gelanggang untuk bertarung. Namun dalam sumo menangis ini, bintang utamanya ialah bayi.
Sukan tradisional Jepun yang dikenali sebagai Naki Sumo itu menggandingkan sepasang bayi berusia setahun ke bawah untuk beradu tangisan paling cepat dan kuat dalam gelanggang yang disediakan.
Bepuluh-puluh orang bayi akan bertarung dalam acara sumo menangis sambil disorak oleh ibu bapa masing-masing supaya menangis. Mengikut tradisi, tangisan bayi yang paling kuat merupakan simbol kesihatan mereka.
Dalam sumo menangis, dua ahli gusti sumo amatur akan memegang bayi masing-masing untuk bersemuka di gelanggang dan berusaha sedaya upaya untuk membuatkan bayi itu menangis dulu. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0430&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_04.htm#ixzz2RtZzr7hb 
Hakcipta terpelihara 

Bapa ditahan kerana anak pandu Ferrari
Gambar menunjukkan wajah seorang kanak-kanak yang memandu sebuah kereta Ferrari di Kerala, India.


NEW DELHI - Polis di bandar Kerala di sini memfailkan dakwaan ke atas seorang lelaki kerana membenarkan anak lelakinya yang baru berusia sembilan tahun memandu kereta Ferrari miliknya.
Mohammed Nisham dikenakan dakwaan membahayakan nyawa kanak-kanak dan membenarkan budak bawah umur memandu kereta, jelas Inspektor M.V. Verghese.
Isteri Nisham merakamkan aksi anaknya memandu kereta sports tersebut sewaktu majlis hari jadi kesembilan tahun dua minggu lalu. Video itu turut menunjukkan adiknya yang berusia tujuh tahun duduk di kerusi penumpang kereta sama.
Video itu kemudian tersebar di YouTube dan menimbulkan kemarahan orang ramai sekali gus memaksa polis menfailkan dakwaan.
Menurut Verghese, Nisham yang terlibat dalam perniagaan tembakau dan hartanah memiliki 18 buah kereta mewah dianggarkan bernilai AS$4 juta (RM12 juta).
Dia telah meminta untuk membayar wang jaminan dan dijangka menyerah diri di balai polis bandar Kochi. Polis juga akan menyita kereta mewah terbabit ketika kes itu disiasat.
"Saya bangga dengannya. Dia sudah memandu sejak berusia lima tahun. Kami membenarkan dia memandu Ferrari pada hari jadinya selepas meminta kebenaran selama berbulan-bulan," kata ibu kanak-kanak tersebut, Amal Nisham.
Budak lelaki itu sebelum ini juga pernah memandu Lamborghini, Bentley dan kereta mewah lain milik ayahnya. - AP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0430&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz2RtZWFt9i 
Hakcipta terpelihara