Pages

Wednesday, October 2, 2013

Budak lelaki hamil kembar parasitKEADAAN perut Xiao Feng yang membusung menyebabkan dia mengalami masalah pernafasan.- Agensi


HUAXI - Seorang budak lelaki yang berusia dua tahun di China terpaksa dibedah selepas beberapa doktor mendapati dia hamil, lapor akhbar Daily Mail kelmarin.
Anak kecil itu, terpaksa dibedah untuk mengeluarkan seorang bayi lelaki di dalam perutnya.
Feng yang berasal dari sini, dalam wilayah Guizhou, dikejarkan ke hospital selepas perutnya membesar sehingga menyebabkan dia sukar bernafas.
Ketika di hospital, anak kecil itu menjalani pemeriksaan X-ray dan pengimejan resonans magnetik (MRI) untuk mengetahui punca penyakitnya.
Hasil pemeriksaan itu, doktor-doktor mendapati Feng sedang mengandungkan janin kembarnya sendiri yang gagal berkembang.
Dia kemudian menjalani pembedahan dengan segera bagi mengeluarkan janin berkenaan.
Janin tersebut yang dikeluarkan itu berukuran 20 sentimeter lebar dan memiliki tulang belakang dan anggota tubuh yang lengkap termasuk jari tangan dan kaki.
Fenomena itu disebut sebagai kembar parasit
Kembar parasit itu berkembang menjadi seorang bayi lelaki dan telah membesar sehingga mencecah 2/3 saiz perut Feng. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=1002&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_09.htm#ixzz2gVs2DppY 
Hakcipta terpelihara 

Gadis guna YouTube untuk letak jawatanMARINA Shifrin menari mengikut rentak lagu penyanyi Kanye West.- Agensi


TAIPEI - Seorang wanita meletakkan jawatan di sebuah syarikat animasi Taiwan dengan memuat naik sebuah rakaman videonya menari di laman web perkongsian video YouTube, lapor sebuah akhbar semalam.
Wanita itu, Marina Shifrin, 25, menari mengikut rentak lagu penyanyi terkenal, Kanye West yang berjudul Gone.
Shifrin memberi penjelasan berhubung peletakan jawatannya itu menerusi sari kata yang tertera dalam klip berkenaan.
Video tersebut ditonton lebih 100,000 kali di YouTube.
"Sejak dua tahun lalu saya telah korbankan semua hubungan cinta, masa dan tenaga untuk kerja ini," tulis Shifrin dalam video tersebut.
Bagaimanapun, ketika memberitahu akhbar Huffington Post, wanita warga Amerika Syarikat itu tidak mendedahkan nama syarikat atau bekas majikannya. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=1002&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_07.htm#ixzz2gVrIq28H 
Hakcipta terpelihara 

Wanita menang peraduan raih RM524,868 sejak dua dekad laluSETIAP barang yang dimiliki Kim Searle merupakan hasil kemenangannya menyertai peraduan di Cardiff.- Agensi


CARDIFF, Britain - Seorang wanita di sini, Kim Searle memenangi sejumlah hadiah bernilai £100,000 (RM524,868) selepas dia menyertai 100 peraduan sehari sejak 24 tahun lalu, lapor sebuah akhbar kelmarin.
Wanita berusia 50 tahun itu serius menyertai peraduan selepas dia mula memenangi sebuah ketuhar gelombang mikro pada tahun 1989.
Dia memperoleh maklumat mengenai peraduan-peraduan tersebut menerusi sejumlah majalah dan laman web.
"Saya menyertai pertandingan setiap pagi, petang dan malam. Saya semakin ketagih. Saya akan menyertai setiap peraduan tanpa mengambil kira hadiah yang ditawarkan.
"Menanti posmen tiba dengan bungkusan hadiah sudah menjadi satu kewajipan," katanya.
Antara hadiah yang dimenangi sejak beberapa tahun lalu dan tidak pernah digunakan adalah kot mudah alih, katil kanak-kanak dua tingkat, buku panduan menjahit dan sebuah kit pertolongan cemas.
Hadiah paling istimewa hingga mendorongnyaterus menyertai peraduan adalah sebuah kereta. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=1002&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_04.htm#ixzz2gVqpAv00 
Hakcipta terpelihara 

Bayi lahir hasil eksperimen ovari wanita menopausPROFESOR Aaron Hsueh antara individu yang membangunkan teknik yang boleh menyebabkan ovari wanita kembali subur bagi menghasilkan sel telur.- AFP


WASHINGTON - Seorang bayi berjaya dilahirkan di Jepun menggunakan teknik menyuburkan kembali rahim wanita meno- paus bagi menghasilkan sel telur, kata beberapa saintis antarabangsa kelmarin.
Kajian itu diterbitkan dalam sebuah jurnal Amerika Syarikat (AS), Proceedings of the National Academy of Sciences.
Menurut jurnal tersebut, seorang lagi wanita dilaporkan turut hamil menerusi kaedah sama.
Pasukan penyelidik berkenaan memberi- tahu, teknik itu dapat menawarkan harapan kepada wanita mandul untuk hamil.
Kerjasama kajian teknik itu melibatkan saintis Universiti Stanford, AS dan Sekolah Perubatan Universiti St Marianna di Jepun.
Ia melibatkan rahim dikeluarkan dengan sel-selnya disuburkan di makmal sebelum dimasukkan semula ke dalam tubuh pesakit.
"Teknik ini perlu diperbaiki tetapi kami menjangkakan ia dapat membantu 25 hingga 30 peratus wanita yang menghadapi masalah kemandulan," kata Profesor Aaron Hsueh dari Universiti Stanford. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=1002&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz2gVppzA3p 
Hakcipta terpelihara