Pages

Friday, August 22, 2014

Warisan Stokin Koyak.


Kisah seorang jutawan yang kini sedang sakit menunggu ajal telah menyuruh dikumpulkan anak-anaknya yang tercinta. Beliau berkata kepada mereka, "Anak-anak ayah, bila ayah sudah tidak ada nanti, ada permintaan ayah kepada kamu semua. Tolong pakaikan stokin kesayangan ayah, walaupun stokin tu koyak, ayah ingin pakai stokin kesayangan ayah kerana banyak kenangan ayah bersama stokin tu, minta stokin itu dipakai bila ayah nak dikafankan nanti."
Akhirnya jutawan itu meninggal dunia. Saat mengurus jenazah dan saat mengkafankan, anak-anaknya minta tuan imam untuk memakaikan stokin yang koyak itu sesuai dengan permintaan terakhir ayahnya. Akan tetapi tuan imam menolaknya, "Maaf secara syariat hanya 2 lembar kain putih saja yang dibenarkan dipakai kepada mayat."
Terjadi pula perbalahan antara anak-anak jutawan yang ingin memakaikan stokin koyak dan tuan imam serta beberapa orang ustaz lagi yang berada di sisi jenazah yang melarangnya. Kerana tidak ada titik temu dipanggilah penasihat keluarga yang juga seorang peguam. Beliau berkata, "Sebelum meninggal dunia, arwah ada memberikan saya surat wasiat, kita bacalah bersama mana tahu ada petunjuk."
Maka dibukalah surat wasiat jutawan tadi buat anak-anaknya yang dipesankan kepada peguam tersebut.
Suratnya bertulis, "Anak-anakku pasti sekarang kamu semua sedang berbalah kerana dilarang memakaikan stokin koyak kepada jenazah ayah. Lihatlah, padahal harta ayah banyak, wang berlimpah dengan kereta mewah, tanah, rumah dan ladang yang banyak tapi tidak ada ertinya ketika ayah sudah meninggal. Stokin koyak tu pun tidak boleh dibawa mati. Begitu tidak berertinya dunia buat ayah ketika ini, kecuali amal ibadah, sedekah dan doa-doa daripada kamu semua. Anak-anak ayah, inilah yang ingin ayah sampaikan agar kamu semua tidak tertipu lagi dengan dunia. Salam sayang dari ayah yang ingin melihat kamu semua menjadikan dunia sebagai jalan menuju Allah."~

Maryam binti Imran, Miss Universe sebenar

Muslimah perlu meneladani sifat keperibadian Maryam yang solehah dan berakhlak mulia. - Gambar hiasan
Muslimah perlu meneladani sifat keperibadian Maryam yang solehah dan berakhlak mulia. - Gambar hiasan
NAMA indah Maryam dikongsi oleh ramai wanita di dunia. Nama istimewa ini disebut dalam al-Quran malah diabadikan dengan menamakan sebuah surah yang sering menjadi amalan ibu mengandung.

Maryam melambangkan keperibadian si pemilik nama wanita Bani Israel yang solehah, contoh wanita positif berakhlak mulia.

Asal-usul perkataan ‘Maryam’ meliputi bahasa Ibrani, Aramaik dan Latin bermaksud alim dan suci. Terdapat pelbagai maksud lain namun al-Quran mencatatkan beberapa sifat istimewa mengenai Maryam Binti ‘Imran yang secara langsung menyerlahkan status keperibadian beliau Maryam dan keturunannya sentiasa dipelihara ALLAH SWT daripada syaitan.

Setelah kelahiran Maryam, ibundanya telah berdoa: "... dan bahawasanya aku menamakannya Maryam dan aku melindungi dia dengan peliharaan-Mu, demikian juga zuriat keturunannya daripada godaan syaitan yang direjam (yang dikutuk dan disingkirkan).” (Surah Al-Imran: 36)

Wanita yang sedang hamil sepatutnya bertarbiah untuk mengukuhkan hubungan dengan ALLAH melalui ibadah dan amalan soleh. Ibunda Maryam, seawal kandungan lagi telah menazarkan janin yang dikandung kepada ALLAH agar sentiasa dilindungi daripada sebarang  kejahatan.

Ini membuktikan kebijaksanaan ibundanya bahawa masa depan agama suci Islam terletak di bahu ibu yang melahirkan dan membesarkan zuriat yang soleh.

Maryam membesar dengan sempurna di bawah jagaan Nabi Zakaria AS dan dikurniakan rezeki oleh ALLAH: “Maka dia (Maryam) diterima oleh Tuhannya dengan penerimaan yang baik dan dibesarkannya dengan didikan yang baik serta diserahkannya untuk dipelihara oleh Nabi Zakaria.

Setiap kali Nabi Zakaria masuk untuk menemui Maryam di Mihrab, dia dapati rezeki (buah-buahan yang luar biasa) di sisinya. Nabi Zakaria bertanya: “Wahai Maryam dari mana engkau dapati (buah-buahan) ini?” Maryam menjawab; “Ialah daripada ALLAH, sesungguhnya ALLAH memberikan rezeki kepada sesiapa yang dikehendakiNya dengan tidak dikira.” (Surah Ali-Imran: 37)

Oleh kerana niat suci ibundanya, ALLAH telah merahmati Maryam dengan asuhan yang terbaik dan rezeki yang cukup istimewa buat beliau. Segalanya adalah bukti keberkatan ALLAH terhadap Maryam yang sentiasa di bawah perlindunganNya.

Amat menyedihkan apabila terdapat segelintir masyarakat yang menganggap mempunyai anak perempuan merupakan satu beban menyusahkan keluarga. Walhal, segala rezeki dan ketentuan adalah kuasa mutlak ALLAH Yang Maha Pemurah.

Justeru, setiap ibu bapa perlu meletakkan pengharapan yang tinggi terhadap ALLAH bahawa setiap anak yang lahir ke dunia mempunyai aturan rezeki yang telah ditetapkan dan mereka bukanlah beban semata-mata.

Malah, anak adalah amanah yang tidak wajar disia-siakan. ALLAH menjamin melalui al-Quran bahawa Maryam adalah gadis yang suci dan hamba-Nya yang taat. Firman-Nya: "Dan Maryam Binti Imran yang menjaga kehormatan dan kesuciannya beliau; dan Kami tiupkan ke dalam (tubuhnya) roh daripada Kami; dan dia mengakui kebenaran kalimah Tuhannya serta Kitab-kitabNya, dan merupakan salah seorang yang taat (hamba).” (Surah At-Tahrim: 12)

Ayat ini jelas menyatakan kesucian dan ketaatan Maryam yang dijamin oleh ALLAH. Wanita Muslimah pada hari ini hendaklah sentiasa berlumba-lumba ke arah reda ALLAH kerana ALLAH amat menyayangi wanita yang taat terhadap setiap perintahNya.

Namun apa yang berlaku di zaman ini, wanita amat mementingkan penampilan luarannya dengan berlumba-lumba agar kelihatan menarik tanpa memikirkan nilai sebenar yang lahir daripada keimanan dan ketaatan kepada ALLAH.

Justeru itu, iMuslim Akademi sekali lagi mengambil peluang untuk menyediakan ruang bagi pencari ilmu khususnya golongan wanita dengan menganjurkan konvensyen Islamik tahunan yang dinamakan The Bidadari.

Bertemakan Srikandi Mulia di Sisi Rasulullah SAW, Konvensyen ini diharap agar dapat mencetus inspirasi untuk membentuk jati diri yang kukuh dalam kalangan Muslimah dalam memainkan peranan sebagai pembentuk ummah sejagat di samping membaiki diri ke arah  ketaatan kepada ALLAH.

Segalanya akan dikupas oleh beberapa tokoh wanita unggul serta pencetus inspirasi yang bakal menjentik minda melalui perkongsian pengalaman menuju ALLAH, berkisarkan kisah teladan daripada isteri-isteri, puteri Rasulullah SAW dan sahabat.

Sepanjang tiga tahun lalu, konvensyen ini telah berjaya mengukuhkan kedudukannya sebagai satu program yang signifikan dan kini diiktiraf sebagai perhimpunan wanita terbaik di seluruh Asia.

Buat kali ketiga di Malaysia, Konvensyen The Bidadari bakal berlangsung di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) pada 30 dan 31 Ogos ini.

Konvensyen The Bidadari turut menyasarkan golongan Adam agar turut sama merasai keunikan acara tahunan yang dinanti-nantikan ini. Istimewa buat mereka, School of Sahabah menjanjikan sebuah pengisian mantap dengan memaparkan barisan ilmuwan tempatan dan antarabangsa.

Temui Prof Dr Muhaya, Dr Harlina Halizah Siraj, Dr Zahazan Mohamed dan ramai lagi berserta Duta The Bidadari seperti Mizz Nina, Natasha Hudson dan Ummi Nazeera pada Ogos ini.

Pendaftaran boleh dibuat secara atas talian melalui www.thebidadari.com. Aktiviti menarik untuk kanak-kanak, gerai jualan dan kemudahan untuk para ibu yang menyusukan turut disediakan.

Tapir betina ditangkap dikawasan perumahan

Seekor tapir betina seberat kira-kira 300kg yang dipercayai tersesat dan memasuki sebuah taman perumahan di Seremban 2 berjaya ditangkap oleh sepasukan anggota Jabatan Pertahanan Awam (JPAM) Negeri Sembilan di Seremban hari sebelum diserahkan kepada Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (PERHILITAN) tindakan lanjut. - Foto Bernama
Seekor tapir betina seberat kira-kira 300kg yang dipercayai tersesat dan memasuki sebuah taman perumahan di Seremban 2 berjaya ditangkap oleh sepasukan anggota Jabatan Pertahanan Awam (JPAM) Negeri Sembilan di Seremban hari sebelum diserahkan kepada Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (PERHILITAN) tindakan lanjut. - Foto Bernama

SEREMBAN - Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) Negeri Sembilan menangkap seekor tapir betina yang tersesat di kawasan perumahan Seri Carcosa, Seremban 2 di sini hari ini.
    
Pengarah Perhilitan Wan Mat Wan Harun berkata pihaknya menerima aduan orang ramai berkaitan tapir itu, yang didapati merayau-rayau di kawasan perumahan berkenaan, pada kira-kira 7.30 pagi.    
    
"Sepasukan anggota kita bergegas ke tempat kejadian dan memasang perangkap. Dengan kerjasama anggota Jabatan Pertahanan Awam Negeri Sembilan, tapir seberat kira-kira 300 kilogram itu kemudian dikepung dan seterusnya dihalau memasuki perangkap yang dipasang, sebelum berjaya ditangkap.
    
"Tapir ini akan diberi rawatan oleh pegawai Jabatan Perkhidmatan Veterinar terlebih dahulu, sebelum cip penandaan dimasukkan bagi tujuan pengesanan semula," katanya kepada Bernama.
    
Beliau berkata tapir itu akan dilepas di kawasan perlindungan di negeri ini yang berada di bawah jagaan Perhilitan. - Bernama

SBY kecam tindakan ISIL

Susilo
Susilo
JAKARTA - INDONESIA. Indonesia menganggap tindakan Negara Islam yang dipimpin Kumpulan Negara Iraq dan Jajahannya (ISIL) sebagai 'memalukan' agama dan menyeru pemimpin Islam lain untuk bersatu dalam menangani kegiatan mereka.

Susilo Bambang Yudhoyono berkata, skala pembunuhan dihasut oleh kumpulan itu di Iraq dan Syria dan tahap keganasan digunakan adalah mengerikan dan sangat melampau.

“Ia menjadi di luar kawalan. Kami tidak boleh bertolak ansur. Kami melarang operasi ISIL di Indonesia sungguhpun negara ini dihuni paling ramai penduduk Islam di dunia dengan jumlah kira-kira 225 juta. Saya menggesa pemimpin antarabangsa termasuk pemimpin Islam di seluruh dunia untuk bersatu menghentikan kemaraan kumpulan ini,” katanya dipetik Al Jazeera.

Sementara itu, Komander Tentera Kurdish Mejar Jeneral Abdulrahman Kawiri berpendapat, tindakan ISIL yang menyasarkan serangan terhadap puak minoriti adalah lebih kejam ketika era pemerintahan Presiden Sadam Hussein.

"ISIL menggunakan keganasan dan menghuru-harakan penduduk hingga memaksa mereka melarikan diri ke sempadan Syria di mana negara itu juga sedang mengalami perang saudara. Jadi, ke manakan harus mereka lari untuk menyelamatkan diri?," katanya.

Apartmen paling mahal di dunia


Aparment berkenaan mempunyai lima tingkat, terletak di tingkat atas Tour Odéon, bangunan pencakar langit baru setinggi 171 meter itu yang akan siap tahun depan. 
Apartmen mewah itu mempunyai pemandangan menakjubkan menghadap Laut Meditteranean. 

Selain itu, ia juga dilengkapi dengan gelongsor persendirian bagi pemiliknya untuk meluncur ke kolam renang besar di atas bangunan berkenaan.
Foto
TOUR Odeoan setinggi 49 tingkat akan menjadi menara kedua tertinggi di pantai Mediterranean.
Foto
KOLAM renang dengan gelongsor yang disambung pada apartmen berharga RM1.3 bilion itu.

Bangunan itu yang turut menempatkan 70 apartmen lain akan mempunyai pusat kesihatan, katerer dalaman di samping perkhidmatan penyelenggaraan 24 jam.

Tour Odéon ialah bangunan pencakar langit pertama dibina di tepi pantai Monaco dalam masa 30 tahun selepas Putera Rainier, pemerintah negara itu mengambil keputusan menghentikan pembinaan bangunan tinggi kerana bimbang ia akan memusnahkan pantainya pada 1980-an. 

Keputusan itu dibatalkan anak yang juga penggantinya, Putera Albert. 

Kediaman mewah itu disasarkan kepada pelanggan Eropah yang kaya.- Agensi
Artikel ini disiarkan pada : 2014/08/22

Ini baru peminat tegar MU


Pekerja binaan warga Bulgaria itu yang sebelum ini bernama Zdravkov Levidzhov, 50, juga menukar namanya kepada Manchester United selepas berusaha untuk menyakinkan mahkamah agar membenarkan namanya itu sejak 10 tahun lalu. 
Meskipun tatu lencana kelab bola sepak tidak pernah didengar, tindakan lelaki itu menarik banyak perhatian. 

United memberitahu wartawan, tatu itu melambangkan pengenalan dirinya yang unik.
Foto
KOLEKSI barang kenang-kenangan MU menghiasi rumah United di Bulgaria.
Foto
TATU MU di belakang tubuh seorang lagi peminat kelab itu.
Foto
UNITED dengan tatu lencana MU pada dahinya.
“Orang ramai melihat saya dengan penuh kagum. Ia membuktikan kesetiaan saya kepada United. 
“Sebelum ini saya mahu mentatu lencana itu pada lengan, tetapi ia tidak akan memberi kesan yang sama,” katanya. 

Meskipun sudah sekian lama menyokong kelab berkenaan, dia hanya pernah berada di Old Trafford sekali saja, selepas menyimpan wang selama tiga tahun. 

United kini tinggal bersama ibu dan kucing peliharaannya yang dinamakan sempena pemain yang diminatinya, David Beckham, di sebuah flat di Svishtov. 

United bagaimanapun bukan satu-satunya penyokong MU yang mengabadikan kesetiaan mereka dengan mentatu anggota tubuh mereka. 

Tahun lalu, seorang penyokong pasukan itu mempamerkan tatu di belakang badannya yang memberi penghormatan kepada Sir Alex Ferguson, Busby Babes dan jam bagi memperingati kemalangan udara di Munich yang membabitkan pasukan itu. 

Di bawah pula ialah tatu wajah George Best, Ole Gunnar Solskjaer dan Eric Cantona.- Agensi
Artikel ini disiarkan pada : 2014/08/22

Militan penggal kepala wartawan dipercayai warga BritainIMEJ yang diambil dari sebuah klip video menunjukkan seorang anggota IS yang memegang sebilah pisau berdiri di sebelah Foley.


LONDON - Militan Negara Islam (IS) yang memenggal kepala wartawan Amerika Syarikat (AS), James Foley di Iraq dipercayai merupakan antara pejuang jihad Britain yang dikenali sebagai The Beatles, lapor akhbar MailOnline semalam.
Ketika pihak berkuasa Britian melancarkan operasi untuk memburu militan tersebut, seorang bekas tebusan kumpulan IS berkata, dia percaya lelaki itu merupakan warga kota raya ini yang dikenali sebagai John.
Agensi perisikan Britain kini semakin hampir untuk mengenal pasti identiti pembunuh yang memotong leher Foley dalam satu klip video yang tersebar di internet.
Militan tersebut yang dipercayai seorang anggota kanan IS, terlibat dalam sebuah operasi pertukaran tebusan pada awal tahun ini.
Setakat ini, agensi perisikan Britain menggunakan teknik pengecaman suara canggih untuk mengenal pasti militan IS dalam klip video IS tersebut.
Rakaman selama lima minit itu telah ditonton oleh beribu-ribu orang di internet.
Militan IS warga Britain yang menggunakan tangan kirinya dan memakai but Timberland itu bercakap menggunakan loghat London Timur.
Dalam klip video tersebut, dia membuat beberapa ugutan terhadap Presiden AS, Barack Obama dan Barat.
Pada Selasa lalu, seorang lelaki yang ditahan di bandar Raqqa, Syria mendakwa militan tersebut merupakan seorang yang bijak dan berpendidikan.
Menurutnya, beberapa tebusan antarabangsa menggelarkan John dan militan Inggeris yang lain sebagai The Beatles kerana mereka berasal dari United Kingdom. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0822&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz3B4T8YdNt 
Hakcipta terpelihara