Pages

Monday, September 16, 2013

Kereta lutsinar guna teknologi keselamatan

Kereta lutsinar guna teknologi keselamatanRekaan kereta lutsinar ini bertujuan untuk mengurangkan kadar kemalangan jalan raya.

FRANKFURT - GERMAN. Kereta lutsinar yang direka bentuk menggunakan teknologi keselamatan ini bertujuan untuk mengurangkan kadar nahas jalan raya.

Menurut laporan DailyMail, pengunjung di Pameran Kereta Frankfurt boleh melihat dengan jelas sistem keselamatan termasuk sensor, sistem brek dan beg udara pada model sedan itu yang biasanya tersembunyi di sebalik panel kereta biasa.

Menurut TRW Automotive, kereta itu turut dilengkapi sistem tali pinggang keledar baru yang boleh bertindak balas mengikut situasi pemanduan selain mengelakkan pemandu beralih dari kedudukan mereka jika berlaku kemalangan, sekali gus mengurangkan risiko kecederaan lebih teruk.

Ketua Pegawai Eksekutif TRW, John Plant memaklumkan ciptaan kereta itu juga adalah sebahagian daripada usaha mereka untuk mengurangkan kadar kematian akibat nahas jalan raya di seluruh dunia.

"Beberapa fungsi lebih canggih termasuk sistem sokongan kecemasan pada kereta ini akan diperkenalkan pada masa hadapan," jelasnya lagi. 

Siput bercengkerang kaca

Siput bercengkerang kacaSiput bercengkerang lutsinar seperti kaca ini ditemui di Gua Lukina Jama-Trojama di Crotia.

ZAGREB - CROATIA. Kumpulan saintis dari Universiti Goethe, Frankfurt dan kumpulan penyelidik yang melakukan kajian ke atas organisma bawah tanah di Croatia menemui siput bercengkerang lutsinar seperti kaca.

Dipetik laporan DailyMail, Zospeum tholussum yang ditemui di Lukina Jama-Trojama iaitu salah sebuah daripada 20 gua paling dalam di dunia itu turut disahkan sebagai spesies siput baru.

Ia ditemui di kawasan berpasir dan berbatu berhampiran aliran anak sungai pada kedalaman luar biasa iaitu 980 meter dari permukaan gua tersebut.

Menurut saintis, ia jelas menunjukkan siput terbabit memilih tempat gelap dan kawasan berlumpur di dalam gua bawah tanah sebagai habitatnya.

Selain itu, mereka juga mendapati keupayaan untuk haiwan tersebut bergerak juga terhad dan ia terpaksa 'menumpang' haiwan mamalia lebih besar untuk berpindah ke kawasan lain.

Penemuan menakjubkan itu turut diterbitkan menerusi jurnal Biologi Bawah Tanah. 

Lelaki paling tua di dunia meninggal

Grand Island (New York): Lelaki tertua di dunia yang juga seorang pemuzik dan pelombong arang batu dari barat New York meninggal dunia pada usia 112 tahun.
Salustiano Sanchez-Blazquez meninggal dunia Jumaat lalu di rumah penjagaan orang tua di Grand Island, menurut perunding kanan gerontologi, Robert Young kepada Rekod Dunia Guinness.

Sanchez-Blazquez diiktiraf lelaki tertua di dunia apabila Jiroemon Kimura meninggal dunia 12 Jun lalu pada usia 116 tahun.
Dilahirkan pada 8 Jun, 1901, Sanchez-Blazquez berpindah bersama abangnya Pedro dan sekumpulan rakan ke Cuba ketika berusia 17 tahun, untuk bekerja di ladang tebu.

Dia berkahwin dengan isterinya, Pearl pada 1934.

Dalam satu kenyataan dikeluarkan Rekod Dunia Guiness awal musim panas ini, Sanchez-Blazquez yang nama gelarannya “Shorty” berkata, dia rendah diri dengan pengiktirafan yang diberikan dan berkata tidak mencapai apa-apa kejayaan istimewa hanya kerana hidup lebih lama berbanding orang lain.
Foto
Salustiano Sanchez-Blazquez
Menurut Guinness, individu tertua di dunia kini ialah seorang wanita iaitu Misao Okawa dari Jepun yang berusia 115 tahun.

Individu tertua pernah hidup yang disahkan secara rasmi ialah Jeanne Louise Calment dari Perancis yang meninggal ketika berusia 122 tahun dan 164 hari. - AP

Kos apungkan Costa Concordia RM3.6 bilionSEORANG budak lelaki melihat bangkai kapal persiaran Costa Concordia dekat pelabuhan Giglio Porto, Itali semalam.


PULAU GIGLIO - Pihak berkuasa Itali melakukan persiapan terakhir semalam untuk mengapungkan kapal persiaran Costa Concordia.
Kapal seberat 114,500 tan metrik itu separa karam dan tersadai di perairan pulau tersebut.
Sejumlah pekerja dilihat memasang rantai dan kabel besi gergasi dalam usaha mengapungkan kapal sepanjang 290 meter atau seluas tiga buah padang bola sepak itu hari ini.
Ketua operasi berkenaan, Nick Sloane berkata, tindakan itu perlu dilakukan sekarang kerana badan kapal berkenaan semakin lemah dan mungkin patah pada musim sejuk.
Projek mega tersebut setakat ini menelan belanja lebih AS$798 juta (RM2.6 bilion) dengan sebuah syarikat insurans memberitahu, kos operasi berkenaan dijangka mencecah AS$1.1 bilion (RM3.6 bilion).
Apabila kapal Costa Concordia berada dalam keadaan menegak, ia akan ditunda untuk dileraikan pada awal tahun hadapan.
Kapal berkenaan berada dalam keadaan hampir terbalik di perairan pulau itu sejak melanggar batu semasa membawa 4,229 penumpang dari 70 buah negara pada Januari 2012.
Nahas itu didapati berpunca daripada kesilapan kapten kapal berkenaan, Francesco Schettino.
Seramai 32 orang terbunuh dalam tragedi itu. - AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0916&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz2f0dx4GOX 
Hakcipta terpelihara