Pages

Friday, August 15, 2014

Pengantin silap rumah


Sanaa (Yaman): Seorang pengantin perempuan dibawa ke rumah pengantin lelaki lain oleh rombongan yang mengiringinya.

Dia hanya dimaklumkan mengenai kejadian yang memalukan itu pada saat akhir.

Penduduk kampung berhampiran Sanaa berbaris di sepanjang jalan raya untuk menyambut ketibaan pengantin perempuan berkenaan yang menaiki sebuah kereta mewah dengan diiringi kenderaan lain sambil mereka membunyikan hon kenderaan masing-masing untuk memeriahkan suasana.

Apabila rombongan itu tiba di rumah pengantin lelaki terbabit, satu rombongan pengantin perempuan lain juga berhenti berhampiran rumah sama.

“Hon kenderaan dan muzik dihentikan tiba-tiba dan orang ramai mula ketawa.Anggota keluarga pengantin lelaki meluru keluar dari rumah dan memberitahu rombongan pengantin perempuan pertama bahawa mereka tersilap pengantin lelaki dan salah rumah,” lapor media tempatan, semalam.

Artikel ini disiarkan pada : 2014/08/15

200 pesakit hidup diisytihar mati


Melbourne: Sebuah hospital semalam memohon maaf selepas tersilap menghantar notis kepada doktor lebih 200 pesakit untuk memaklumkan mereka bahawa pesakit terbabit meninggal dunia.

Notis itu sepatutnya dihantar untuk memberitahu bahawa pesakit berkenaan sudah dibenar pulang.

Kesilapan Hospital Austin di Melbourne itu dikesan dalam masa beberapa jam dan doktor dimaklumkan mengenai kekeliruan itu.

Bagaimanapun, ia agak terlewat apabila seorang doktor menghubungi keluarga pesakitnya untuk mengucapkan takziah.

Austin Health yang mentadbir hospital itu berkata, ia tersilap menghantar notis berkenaan selepas perubahan pada templat notis pemberitahuan kematian pada komputer digunakan untuk templat notis pemberitahuan keluar hospital.

“Sebaik menyedari kesilapan itu, kami serta-merta menghubungi semua doktor terbabit.Kami memohon maaf dan mengaku ia kesilapan di pihak kami,” kata jurucakap Austin Health, Taryn Sheehy.

Presiden Persatuan Perubatan Australia cawangan Victoria, Tony Bartone berkata, kesilapan itu tidak boleh diterima.

- AFP

Artikel ini disiarkan pada : 2014/08/15

Restoran robot


Pekerja mekanikal itu menyambut pelanggan, menghantar makanan ke meja, malah memasak makanan di restoran yang dibuka secara rasmi minggu lalu.
“Anak saya meminta saya mencipta robot kerana dia tidak gemar melakukan kerja rumah,” kata pengasas restoran Song Yugang.

Dua robot ditempatkan di pintu untuk mengala-alukan ketibaan pelanggan, sementara empat digunakan untuk menghantar makanan ke meja.
Foto
ROBOT juga digunakan untuk memasak.
Foto
ROBOT pelayan menghantar makanan kepada pelanggan.

Di dapur, dua robot biru dengan mata merah menyala digunakan untuk memasak sementara satu lagi ditugaskan untuk membuat kuih.

Menurut Song, setiap robot berharga kira-kira 40,000 yuan (RM21,000), hampir sama dengan gaji tahunan pekerja biasa.

“Robot itu boleh memahami 40 ayat yang biasa digunakan setiap hari. Mereka tidak akan sakit atau memohon cuti. Selepas dicas selama dua jam, mereka boleh bekerja selama lima jam,” kata Song.

Restoran itu bagaimanapun bukan yang pertama menggunakan khidmat robot.

Sebuah restoran di Harbin, timur laut China menggunakan khidmat pekerja seperti itu sejak 2012.

Bagaimanapun, robot yang digunakan untuk memasak mempunyai kepintaran terhad. Mereka perlu dibantu oleh pekerja biasa.

Namun pelanggan, khususnya kanak-kanak tetap terhibur dengan pelayan berkepala bulat itu walaupun ia hanya boleh bergerak pada laluan yang sudah ditetapkan saja.

Ia secara ramah akan meminta pelanggan ke tepi sekiranya laluan mereka dihalang.

Kos pekerja yang semakin meningkat di negara itu menggalakkan syarikat pembuatan beralih kepada robot dan China tahun lalu mengatasi Jepun untuk menjadi negara pengguna robot perindustrian terbesar dunia.- AFP
Artikel ini disiarkan pada : 2014/08/15

Kucing paling gemuk di Amerika Syarikat


Seorang kakitangan Pusat Penjagaan Haiwan Maricopa memangku Meatball semasa kucing itu diserahkan tuannya kepada pusat tersebut, baru-baru ini. - AGENSI
PHOENIX 14 Ogos - Seekor kucing paling gemuk di Amerika Syarikat atau mungkin di dunia seberat 15.8 kilogram terpaksa diserahkan kepada sebuah Pusat Penjagaan Haiwan Maricopa County selepas pemiliknya enggan menjaga haiwan comel tersebut lagi.
Akhbar Daily Mail melaporkan kucing itu yang diberi nama Meatball diserahkan tuannya kepada sebuah pusat penjagaan haiwan di Phoenix, Arizona selepas dia tidak mampu menjaganya lagi.
Wakil pusat penjagaan haiwan itu, Melissa Gable mendapati kucing tersebut terlalu berat sehingga sukar untuk diangkat, ekoran beratnya kini hampir menyamai seorang kanak-kanak berusia tiga tahun.
Gable mengesyaki Meatball telah diberi diet, selain diberi makanan kucing oleh pemiliknya, dia juga begitu meminati sos berperisa epal yang biasanya dihidangkan bersama makan malam.
"Kami dimaklumkan bahawa kucing itu hanya diberi makan makanan kucing, tetapi sebenarnya ia tidak menunjukkan minat terhadap makanan kucing langsung.
"Dia didapati lebih berminat makan sos epal yang dihidangkan sebagai juadah makan tengah hari saya, dan saya berpendapat kucing itu telah diberi makanan yang dimakan manusia menyebabkan kucing ini menjadi sebesar ini," katanya.
Meatball yang mengalami masalah glaucoma merupakan satu-satunya kucing yang pernah dilihatnya bersaiz terlalu besar dan tidak mampu bergerak pantas.
Pemilik Meatball mengambilnya daripada seorang kenalan dan memelihara kucing itu selama enam bulan sebelum ia mula merosakkan harta benda di dalam rumah tuannya itu, lalu tuannya menyerahkannya kepada pusat penjagaan haiwan tersebut.
Kakitangan pusat jagaan haiwan itu kini meletakkan kucing berusia empat tahun itu menjalani diet yang ketat ekoran keadaan kesihatan dan berat badannya itu akan menyukarkan orang lain untuk memeliharanya kemudian.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140815/lu_12/Kucing-paling-gemuk-di-Amerika-Syarikat#ixzz3APRtoRep
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Sheikh Abdurrahman Al-Sudais, Imam Masjidil Haram, telah mengecam pertubuhan Negara Islam Iraq dan SyriaMEKAH, ARAB SAUDI ~ JUMAAT 15 OGOS 2014

Sheikh Abdurrahman Al-Sudais, Imam Masjidil Haram, telah mengecam pertubuhan Negara Islam Iraq dan Syria (ISIS) dan menyifatkan mereka adalah golongan Khawarij zaman moden hingga memalukan dan menghina syariah jihad dalam Islam.

Sewaktu khutbahnya di Masjidil Haram, Sheikh Abdurrahman Al-Sudais berkata, ISIS hampir sama dengan kumpulan Khawarij zaman dulu yang fahaman agama yang menyimpang jauh daripada tujuan yang difirmankan Allah (SWT).

ISIS, katanya hanya memburukkan Islam yang bersifat manusiawi dan toleran.

Menurut beliau lagi, orang awam yang tidak mengetahui Islam secara mendalam akan menganggap tindakan ISIS itu berasal dari Islam sedangkan yang dilakukan kumpulan itu sama sekali bertentangan dengan ajaran Islam.
Ini hanya memburukkan imej Islam yang bersifat teduh, manusiawi, toleran dan moderat.

Menurut Sheikh Abdurrahman Al-Sudais lagi, orang-orang awam yang tidak mengetahui Islam dengan benar pasti akan mengatakan bahawa tindakan ISIS itu berasal dari Islam.

Imam besar Masjidil Haram itu juga mengingatkan pemuda Islam supaya tidak terpedaya dengan slogan kumpulan berkenaan dan mengikuti perjuangan mereka.

“Mereka sebenarnya bertujuan untuk menghancurkan kesatuan masyarakat Islam, walaupun slogan yang mereka bawa berasal daripada istilah dalam Islam,” katanya.

Menurut Sheikh Abdurrahman Al-Sudais lagi, pengikut ISIS dijadikan perantaraan untuk tujuan yang sangat remeh dan jalan untuk memenuhi hawa nafsu jahat pemimpin kumpulan itu.

“Akhirnya mereka bertindak SOMBONG dan SESAT,”