Pages

Tuesday, July 5, 2011

Akibat Menduakan Suami, Darah Memancut Dari Rahim

DALAM sebuah hadis Rasulullah s. a. w. bermaksud: "Jika seorang isteri menunaikan sembahyang lima waktu, puasa bulan Ramadan, menjaga kesucian dirinya (dari perbuatan tidak senonoh) dan taat kepada suaminya, ia akan masuk syurga melalui pintu mana saja yang dikehendakinya." Memang janji Allah, setiap yang berbuat dosa, balasannya diterima diakhirat kelak. Namun ada ketikanya terdapat juga dosa-dosa besar seperti berlaku curang terhadap suami, balasan seksanya sudah Allah tunjukkan di dunia lagi agar ianya menjadi iktibar kepada orang lain.

Perkara ini diakui oleh seorang bidan kampung di selatan tanahair. Bidan tersebut telah menceritakan pengalamannya menyambut kelahiran anak yang dikatakan hasil hubungan sulit si isteri itu dengan bekas kekasihnya di luar pengetahuan suaminya.

Bidan yang tidak mahu namanya disebut telah berpengalaman berpuluh tahun mengakui tragedi yang berlaku terhadap wanita berkenaan ketika melahirkan anaknya memang agak aneh dan luar biasa.

"Makcik telah mengalami berbagai peristiwa ketika menyambut kelahiran, Ada wanita yang mudah melahirkan anak. Ada pula yang mengalami masalah susah beranak kerana bayinya berkedudukan songsang atau sebagainya.

Tetapi Alhamdulillah, sejauh pengalaman makcik, mereka yang sukar melahirkan setelah diberi air jampi dan melakukan beberapa petua tertentu, wanita berkenaan akan mudah melahirkan anaknya," kata bidan tersebut.

Wanita yang disebut sebagai Salmah oleh bidan berusia
30-an itu memang tidak dapat dilupakannya.

"Dia mengalami kesakitan yang luar biasa seolah-olah ada sesuatu yang menghalang kelahiran bayinya. Hampir sejam dia bergolek-golek dan meronta-ronta menahan kesakitannya sambil meraung-raung dan merintih-rintih menyebut nama suaminya.

Berbagai usaha dilakukan oleh bidan untuk membantu Salmah seperti memberi air jampi berendamkan daun sirih. Kesan-kesan untuk melahirkan sudah ada, air ketuban telah lama meleleh, namun bayinya tetap tersendat walaupun entah berapa kali Salmah mencuba menerannya.

Apa yang menyayat hati, setiap kali Salmah berusaha meneran bayinya seluruh anggota tubuhnya menggigil, dan matanya terbelalak bagaikan menyaksikan sesuatu pemandangan yang mengerikan.

Kira-kira 10 minit selepas meminum air jampi bidan, berlakulah peristiwa aneh, ngeri dan luar biasa itu. Dari saluran rahimnya meleleh tumpahan darah yang dalam beberapa saat kemudian darah itu memancut menyembur mengenai bidan itu yang sedang memeriksanya dan percikan darah itu memercik ke dinding klinik bersalin yang tidak luas itu.

"Kejadian itu memang luar biasa. Pengalaman makciklah, wanita yang mengalami tumpah darah macam mana pun tidaklah sampai darahnya memancut sebegitu rupa. Selepas kejadian itu, makcik berfirasat ada sesuatu yang tidak kena pada wanita ini.

"Makcik mengesyaki mungkin ada dosa-dosa tertentu pernah dilakukan oleh si isteri ini terhadap suaminya. Menurut hemat makcik, selagi wanita ini tidak mengakui dosanya dan mendapatkan keampunan suaminya, selagi itulah dia tidak dapat melahirkan anaknya," kenang semula bidan itu menceritakan kepada penulis.

Seketika kemudian, bidan pun memanggil suami Salmah yang disebutnya sebagai Ustaz Azhar itu termasuk ke bilik bersalin menemui isterinya. Azhar kelihatan terharu menyaksikan penderitaan yang ditanggung oleh Salmah dan bercadang membawa Salmah untuk ke Hospital bersalin di bandar yang jauhnya kira-kira 20 km dari kampung itu.

Tetapi itu adalah masa amat kritikal hagi Salmah. Jelas pada pengamatan Azhar dan mereka yang berada di situ, Salmah kini sedang berjuang antara hidup dan mati.

Bidan pun membisikkan sesuatu ke telinga Salmah. Dan Salmah dalam keadaan tidak berupaya itu merangkul kedua tangan Azhar dan dengan suara yang terputus-putus mengakui perbuatan terkutuknya selama ini berzina beberapa kali dengan bekas kekasihnya. Hasil perzinaan itulah kehadiran bayi yang dikandungnya sekarang.

Mendengar pengakuan isterinya, terasa gelap dunia ini dirasai oleh Azhar. Jika tidak kerana ada rasa simpatinya terhadap wanita yang pernah berkongsi hidup dengannya lebih 10 tahun itu yang kini sedang terbaring penuh azab, mahu sahaja Azhar lari meninggalkan tempat itu.

Namun Tuhan mahu menunjukkan kebesaranNya melembutkan hati seorang suami. Sementara Salmah yang sedang azab itu kini pasrah dengan takdir Tuhan menghukumnya dan memohon keampunan daripada suaminya.

Memang benarlah sebagaimana yang difirasatkan oleh bidan, selepas Azhar memaaf dan mengampunkan segala dosa-dosa Salmah, Salmah pun melahirkan anaknya dengan mudah dan segera disambut oleh bidan.

Beberapa minit selepas melahirkan anaknya itu, Salmah pun menghembuskan nafas terakhirnya sementara Azhar tetap berada disampingnya dan sempat mengajarnya mengucapkan kalimah tauhid, "Laa Illaaha illallah" dan dengan mudah diikuti oleh gerak bibir Salmah ketika menghadapi nazaknya.

Menurut cerita bidan itu kepada penulis, kejadian itu berlaku kira-kira lima belas tahun lalu. Anak lelaki yang dilahirkan oleh Salmah itu kini sudah berada di tingkatan tiga dan dipelihara oleh Azhar sebagai anaknya sendiri.

Azhar selepas peristiwa tersebut beberapa tahun kemudian telah berkahwin lain dan dikurniakan dua orang anak.

Menurut Bidan, apa yang mendorong Salmah berlaku curang terhadap suaminya kerana menuduh suaminya mandul. Sementara bekas kekasihnya (difahamkan kini masih lagi hidup) mengambil kesempatan dari keadaan rumahtangga Salmah yang tidak bahagia itu kerana tidak dikurniakan anak.

"Makcik mendoakan semoga Tuhan mengampunkan dosa Salmah dan azabnya menghadapi kematian itu sebagai kifarat kepada dosanya itu. Harap kisah ini ada iktibar dan manfaatnya kepada semua," ujar bidan tersebut mengakhiri perbualannya dengan penulis.

Hasil kiriman netters dari Sedarlah
Coretan & Kisah: Akibat Menduakan Suami, Darah Memancut Dari Rahim

Gadis Yahudi Itu...

KUTEMUI gadis Yahudi itu secara kebetulan. Ketika dia masih tercangak-cangak di hadapan Old College di New Promenade,aku lantas menghulurkan bantuan.Barangkali dia tersilap informasi sehingga tersasar haluan di pekan Aberystwyth itu.

"Mahu ke mana?" sapaku ketika kami bertiga dari North Beach petang minggu dalam musim bunga.

"University of Wales!" jawabnya sambil menyebak rambut perang yang melitupi wajah pucat. Bebola matanya biru nipis galak memandang kami yang sawo matang. Kehairanan mungkin!

"Baru tiba?!"

"Emm... !!"

"Dari mana?"

"Tel Aviv!"

Jawapan itu menjadikan kami bertiga berpandangan .Namun, kami cepat-cepat berlakon selamba.Seperti tidak ada apa-apa.Walaupun sebenarnya diantara aku, HaiQal dan Ridwan dengan gadis itu seperti langit dengan bumi. Perbezaan kami bukan dari warna kulit,akan tetapi lebih jauh daripada itu. Dia Yahudi totok barangkali. Bagaimana harus aku melunasi kerak kebencian terhadap satu bangsa yang jijik sejarahnya itu.

"Saya tersesat! Barangkali saudara boleh membantu!"

Ada nada merayu simpati dalam ungkapannya. Dia orang baru yang bakal menjadi warga Aberystwyth untuk beberapa waktu, mungkin empat tahun. Aku hanya bersetuju walau dalam hati ada rasa kejengkelan. Dia Yahudi totok, musuh sejak lama. Kami tidak punya hubungan apa-apa.Terlalu jauh beza, bangsa, budaya, apatahlagi agama. Permusuhan ini termaktub dalam kitab-kitab utama.Dan hingga kehari ini api itu masih marak seperti bumi Palestin yang terbakar.Aku melaksanakan tugas kemanusiaan, tanpa mahu berlama-lama mengiringi sekujur tubuh yang membawa jiwa permusuhan. Selesai saja masalahnya, aku segera beredar, sambil membuang segala ingatan tentangnya. Minta dijauhkan daripada bertemu lagi. Keturunannya tidak ada hubungan apa-apa dengan keturunanku, apatah lagi agamaku. Negaranya tidak ada hubungan diplomatik dengan negaraku.Tidak kuduga, dia tinggal sekolej denganku. Ah, kebetulan.

Waktu makan malam hari berikutnya, aku disapa dari belakang. Malah dia mendesak aku untuk duduk semeja. Barangkali mahu mencari perlindungan daripada terjahan mata galak senior.Aku yang sudah dua tahun di sini mungkin selamat untuk didampingi.

"Saya Abigail Netanya," tangan putihnya pantas dihulur.

Aku teragak-agak menerima salam perkenalan itu. Aku berasa diperhatikan oleh seribu mata, terutama mata dari rakan-rakan senegara. Malah semua mata di tanahair seakan-akan menjegil ! tunak ke arahku. Kedinginan musim bunga di Aberystwyth tiba-tiba saja berubah pijar.

"Saya Shahril!" aku menyambut salam perkenalan itu.

Tidak manis tidak menerima salam orang lain. Kemanusiaan melebihi garisan budaya dan agama. Dan malam itu aku duduk dan makan semeja dengan seorang gadis Yahudi totok. Aku lebih banyak diam daripada bercakap. Jiwaku masih belum dapat menerima bahawa aku akan duduk di depan seorang yang berjiwa permusuhan. Sekali lagi aku bertekad untuk berbuat sesuatu. Aku tidak mahu bertemu lagi dengan gadis bermata biru itu.

Sepanjang malam aku terbayang kerakusan serangan di Ramallah.Aku terbayang ledakan-ledakan maut yang mewarnai bumi Nablus dan Jenin. Sepanjang malam itu terbayang wajah Yasser Arafat yang terketar-ketar bibirnya diasak peluru kereta kebal sehingga meruntuhkan pertahanan terakhir.Yang tinggal hanya kamar sempit, terlalu sempit bagi seorang yang bergelar pemimpin negara.

Esoknya,dia datang lagi. Dan kami duduk semeja lagi. Sehingga suatu petang dia memintaku menghantarnya ke Queen's Avenue.Aku tidak dapat menolak. Petang itu kubawa dia melalui Portland Street, Bath Street sehingga ke Queen'sAvenue. Aku mula merasakan sesuatu.

"Abigail... !

"Panggil aku Girl... !"

"Tidak perlu aku.."

"Itu nama manjaku.Hanya ibu yang memanggilku dengan nama itu,"

"Maksudku... " Hilang Kata-kata itu hilang tanpa sempat aku meluahkannnya.

Aku tidak mahu berterusan berkawan dengan seorang yang berjiwa permusuhan. Sebenarnya, aku sedang bermusuh dengannya. Aku tahu yang dia cukup mengerti tentang itu. Lebih-lebih lagi apabila aku memberitahu bahawa aku beragama Islam, datang dari sebuah negara Islam di Asia Tenggara.

"Aku sayang kamu Shah... !"

"Ti..tidak! Tidak mungkin... !"

"Cinta tidak mengira agama shah... !"

"Tetapi, kita tidak boleh meneruskannya... "
"Siapa kata tidak?!"

"Semuanya akan berkata tidak! Kita tidak boleh begini... !"

Dalam tidak mahu itu, aku semakin terbabas ke dalam medan musuh.Dia sebenarnya musuh yang tidak seganas bangsanya meragut nyawa rakyat Palestin.Tetapi dia tetap berlabel musuh.Aku semakin terpengaruh dengan musuh itu.Aku amat takut suatu hari nanti dia akan menjadi musuh dalam selimutku sendiri.

Aku perlu bertindak pantas. Aku berpindah dari Student Village di Pentre Jane Morangan ke Seafront Residences Brynderw berhadapan dengan Cardigan Bay. Biarpun kucekalkan hati, aku sebenarnya mula berasa kehilangan seketika.Sehingga suatu hari pintu kamarku diketuk.

"Kau lari daripada aku, Shah?"

"Tidak! Tidak Girl.Cuma aku... "

"Kau membenci aku! Hanya kerana aku Yahudi,"

"Susah... susah untuk kuterangkan kepadamu,"

"Shah, aku kebetulan dilahirkan dalam keluarga Yahudi.Tetapi aku manusia biasa seperti kamu, seperti HaiQal dan Ridwan. Di Tel Aviv aku menyertai pertubuhan antikeganasan. Kau tidak boleh membuat generalisasi terhadap aku!"

"Kita hanya layak berkawan saja.Itupun atas dasar kebetulan,Girl.Tidak lebih daripada itu.Ada sempadan besar yang merentang di antara kita,"

"Aku mahu berhijrah ke seberang sempadan itu!"

Aku bungkam dengan penyataan yang keluar dari bibir merah gadis berambut perang itu. Aku buntu. Tetapi aku tidak harus kalah dalam permainan perasaan ini. Aku tidak harus menyerah. Langkah terbaik hanya kunantikan saat kami berpisah. Aku akan menyelesaikan pengajian sarjana dalam bidang kejuruteraan.Selepas itu akan pulang ketanah air. Barangkali ini saja cara yang dapat membebaskan musuh yang kudampingi semakin hampir ini. Semakin hampir sehingga tidak dapat kubohong ihati dan perasaanku.

Akhirnya, saat yang kunantikan tiba juga. Setelah dua tahun aku berdepan dengan musuh keturunan dan agama, aku menunggu saat untuk berangkat. Biarkan dia ditanah Aberyswyth itu. Dia sudah lama di sini dan punya ramai kenalan.Tidak lama lagi dia juga akan menamatkan pengajian komputernya. Dia akan balik ke Tel Aviv. Dia akan membantu membunuh umat Islam di bumi Palestin. Itulah yang ada dalam fikiranku. Dia Yahudi totok. Yahudi tetap Yahudi. Aku tidak mahu bersubahat lagi dalam perkara ini.Cukuplah. Aku hanya menantikan saat untuk pulang. Dia tetap musuhku, biarpun sebenarnya sebagai manusia aku semakin sayang kepadanya.

"shah,boleh kukatakan sesuatu kepadamu... "

"Katakan Girl.Yang pasti aku mahu pulang ke tanah airku!"

"Aku mahu ikut kau pulang ke Malaysia!"

Darahku seperti berhenti mengalir sejenak. Kerongkongku seperti disumbat kain yang basah oleh darah rakyat Palestin. Kita tidak ada hubungan apa-apa.Tiada hubungan diplomatik.Tiada hubungan agama.

Aku ingat ketika pasukan kriket negaranya datang ke Malaysia, keadaannya amat kecoh. Ramai yang berdemonstrasi menentang kedatangan itu. Mustahil aku akan membawa balik seorang gadis Yahudi totok.

"Itu sesuatu yang sangat mustahil,Girl,"

"Aku sudah buat keputusan... !"

"Itu keputusan kamu,bukan aku!"

"Aku telah ke musalla kampus minggu lepas,"

"Buat apa?"

Soalan itu tidak terjawab. Aku masih diserang kegugupan yang serius. Dalam hati ini, aku tidak dapat menafikan bahawa jiwa lelakiku telah mula memuja wajah lembutnya, rambut perang keemasannya, mata birunya, dan semua yang ada pada dirinya.Akan tetapi aku masih mampu bertahan.Ini soal besar. Membabitkan negara, lebih-lebih lagi agamaku yang suci.

Musim bunga di Pekan Penglais itu bakal menjadi yang terakhir buatku. Beberapa musim yang lalu, aku sering bersama Girl, berjalan dari kampus University of Waleske pusat bandar. Tidak jauh, hanya lima belas minit dalam keadaan biasa.Tetapi, aku dan Girl akan mengambil masa yang lebih.Terutamanya apabila Aberystwyth disirami hujan kerana kedudukannya yang hampir dengan pantai barat, berdepan pula dengan Cardigan Bay.

Kami berjalan melalui Old College yang menempatkan Jabatan Bahasa dan Kesusasteraan, dan Jabatan Pendidikan. Sering juga aku dan Girl menghabiskan cuti hujung minggu di North Beach, mengambil angin segar di sepanjang Marine Terraces ehingga ke VictoriaTerrace di hujung sebelah utara. Atau kami berpeleseran di stesen bas di Alexandra Road. Semuanya menjadikan aku dan Girl seperti sepasang kekasih.Tetapi dia tetap musuh kepadaku. Aku tidak harus percaya dengan mudah segala kata manisnya.

"Aku serius shah... !"

"Maksud kamu Girl?"

"Aku mahu terus berada di sampingmu... "

"Hanya untuk itu?"

"Tidak shah! Aku sudah lama mahu melakukannya di negeriku.Tetapi keadaan tidak mengizinkan!"

"Sukar untuk kupercaya,Girl!"

"Terpulang! Tapi aku akan buktikan kepadamu shah,"

Mata birunya kulihat basah.Tangisan itu masih meragukan hatiku. Benarkah dia ikhlas dengan semua yang diperkatakan. Atau dia sengaja mahu memerangkap aku,sementelah kami sememangnya musuh yang panjang sejarahnya. Adakah aku akan tewas dengan air mata itu.

Aku pulang penghujung musim bunga setelah selesai majlis konvokesyen sarjanaku. Hingga ke saat perpisahan kami di Heathrow, Girl masih merayu aku dengan permintaan yang sama. Akan tetapi aku terpaksa bertegas, walaupun pernah sekali kulihat dia bertelekung, seperti baru selesai solat ketika aku ke kediamannya.Bagiku musuh boleh berbuat apa saja untuk memerangkap lawan.

Ketika aku mula bertugas di ibu kota, aku mula mendapat surat elektroni daripada Girl. Dalam e-melnya, dia masih merayu agar aku berbuat sesuatu. Katanya dia akan menjadi seorang muslimah sejati sekiranya aku memberikan kata putus.Katanya, kalau boleh, dia tidak mahu pulang ke Tel Aviv. Katanya dia sudah terlalu jijik melihat kekejaman manusia. Dan aku masih tidak percaya.

Dua tahun selepas aku pulang, Girl menamatkan pengajiannya.Kami terus berhubung melalui siber. Dan malam itu apabila aku membuka kotak e-mel, aku terperanjat dengan isi kandungannya.

"Shah,aku merayu untuk sekian kalinya kepadamu. Namun aku sedar kau seorang yang sangat kuat pendirian dan kukuh pegangan agama. Aku hormati pendirianmu. Aku sudah mengubah pendirianku untuk tidak pulang ke tanah air. Aku tidak menyalahkanmu. Kini aku sebenarnya sudah berada di tanah tumpah darahku sendiri. Maafkan aku Shah. Halalkan segala kenangan kita ditanah Aberystwyth. Seperti yang kujanjikan padamu, aku sudah berhijrah, dan akan terus berhijrah. Untuk e-mel terakhir ini, aku nyatakan sekali lagi dan yang terakhir, bahawa aku benar-benar mencintaimu. Selamat tinggal Shah.Akan kubawa cinta suciku hingga mati."

Dariku,
Habibah Firdaus Abdullah @ Girl

Malam itu aku terkedu separuh mati menonton berita lewat Cable News Network : ?Seorang gadis yang bernama Abigail Netanya meletupkan dirinya dalam sebuah disko dan membunuh tidak kurang daripada dua puluh remaja rakyat Israel yang sedang bersuka ria.?

Dialah Abigail yang kukenali.Abigail yang benar-benar telah berhijrah. Malam itu juga, aku berzikir panjang, bertahlil seorang diri untuk roh seorang yang pernah hadir dalam hidupku. Semoga rohnya diterima dalam kelompok mereka yang syahid.Coretan & Kisah: Gadis Yahudi Itu...

Isteri Curang - Meraung dalam kawah berapi

KISAH menyayat hati ini kami siarkan sesuai dengan isu semasa yang dipaparkan, tentang gejala sosial muda-mudi, anak-anak kita yang sudah rosak akhlaknya dan maksiat yang bermaharajalela di akhir zaman ini.
Kisah benar yang dilalui Ustaz Hassan Mahmud al-Hafiz ini berdasarkan pengalaman beliau. "Ambillah iktibar dan renungkanlah kisah yang terjadi ini," tegas beliau sambil memetik firman dan hadis-hadis yang berkaitan dengan kisah tersebut.
Baca dan lihatlah betapa terseksanya seorang isteri yang melakukan perbuatan curang di belakang suaminya, tatkala berkursus di luar negara! Bukan saja menduakan suami tetapi berbuat perkara keji dan terkutuk dengan lelaki asing!
Akibat dosa dan noda yang dilakukan, si isteri menerima azab dan pembalasan ketika di dunia lagi. Ustaz Hassan mahu pembaca mengambil teladan apa yang berlaku. Bertauhatlah sebelum terlambat! Jauhilah segala larangan Allah - maksiat, zina dan perbuatan keji yang dilaknat Allah.
Semoga kisah ini memberi pedoman berguna! kepada pembaca budiman. Hayatilah kisah ini yan. diceritakan Ustaz Hassan Mahmud al-Hafiz, Pe-ngarah Urusan Ibti-zam Travel & Tours Sdn. Bhd.

SAYA perhatikan Ashikin yang masih tidak putus-putus berwirid di depan Kaabah. Jari-jemarinya membilang butir-butir tasbih dan mulut terkumat-kamit memuji Ilahi. Sekejap dia
menunduk ke bawah, kemudian memandang semula ke arah Baitullah yang tersergam beberapa puluh meter di hadapannya.
"Ai... dah pukul 12.00 malam, tak nak balik lagi ke?" kata saya di dalam hati.
Sambil melangkah saya mengerling lagi ke arah Ashikin yang duduk di hujung sekumpulan jemaah wanita. Rasa ingin tahu saya ini makin bertambah apabila saya lihat dia mengesat-ngesat matanya dengan hujung telekung. Menangis lagikah dia?
Mungkin bagi orang lain tiada apa-apa yang pelik kalau bertasbih, berwirid dan menangis di depan Kaabah hingga larut malam. Apa yang dipelikkan sangat, orang lain pun begitu. Betul, tapi Ashikin lain.
Saya perhatikan sudah beberapa hari sejak tiba di Mekah ini, Ashikin tiba-tiba saja berubah perwatakannya. Setiap waktu saya dapat perhatikan wanita itu akan berdoa dan sujud di depan Baitullah sehingga kain telekungnya basah. Melihatkan kelakuannya itu, tanya rakan se biliknya, namun dia hanya gelengkan kepala.

Mulanya saya tidak ambil kisah dengan kelakuan Ashikin itu. Pada fikiran saya mungkin dia terlampau gembira dan takjub dengan keadaan di Tanah Suci sehingga menitiskan air mata. Namun bila setiap hari dia asyik menangis dan meratap hiba, saya mula tidak se-dap hati. Maklumlah sepanjang menge-nalinya selama beberapa tahun, Ashikin orang yang sentiasa ceria. Ada-ada saja ceritanya diselang-seli dengan gelak ketawa.
Pelik, waktu mula-mula hendak ke Mekah bersama 40 lagi jemaah yang saya pimpin, dialah yang paling seronok sekali. Tetapi bila sudah sampai di Mekah lain pula jadinya.
Dulu kalau terserempak dengan saya pasti ada cerita akan dikhabarkan-nya pada saya. Tentang itulah, tentang inilah. Paling tidak pun, senyum dan mengucap salam. Kata wanita itu, dia betul-betul gembira sebab sudah lama menyimpan hajat hendak ke Tanah Suci. Jadi apabila impian itu tercapai, tentulah seronok. Tambahan pula dapat menunaikan ibadah itu dalam bulan Ramadan yang penuh berkat.
Bukan itu saja, sepanjang berada di Tanah Suci dia juga merupakan wanita yang sangat rajin ke masjid pada setiap waktu solat dan menjadi contoh kepada parajemaah wanita yang lain.
Namun masuk hari keempat di Mekah, saya dapati perwatakannya tiba-tiba berubah. Dia tidak semena-mena jadi pendiam. Wajahnya murung dan tawar. Bila terserempak, hanya senyuman hambar yang dilemparkannya kepada saya. Tiada lagi gelak tawa atau bual-bual panjang. Ashikin cuma mengucap salam, kemudian berlalu dengan wajah muram dan gelisah.
Masanya juga lebih banyak dihabiskan di Masjidilharam. Di situlah dia berwirid, bertasbih, solat, berdoa dan menangis dengan sesungguh hati. Seperti yang saya katakan, kalau terjadi pada orang lain, saya anggap ini perkara biasa. Tapi bila berlaku pada Ashikin, saya jadi pelik. Kalau tiada apa-apa, mustahil orang yang periang macam Ashikin itu tiba-tiba jadi pendiam.Mesti ada sesuatu yang dah berlaku.
Tapi apa dia?
Saya berhenti melangkah. Hasrat untuk balik ke bilik saya tangguhkan dulu walaupun badan letih dan mengantuk. Saya sebaliknya berdiri memerhatikan Ashikin dengan perasaan sebak. Riak wajahnya yang begitu sugul, meruntun hati saya untuk mengetahui, bahana apalah yang menimpanya sehingga membuatkan perasaannya begitu sedih dan sayu. Saya menghampirinya perlahan-lahan, kemudian memberi salam.
"Tak balik lagi ke? Dah lewat ni..." kata saya sambil bertinggung di sebelahnya.
Ashikin hanya menggeleng kepala. "Kejap lagi,"jawabnya ringkas.
Setelah itu saya cuba bertanyakan kenapa dia tiba-tiba saja berubah jadi pendiam. Ada masalah ke? Lagipun sebagai ketua rombongan saya bertanggungjawab untuk memastikan para jemaah di bawah kelolaan saya berada dalam keadaan yang baik.
Wanita yang berusia dalam lingkungan 30-an itu pandang wajah saya sambil mengesat air matanya dengan hujung telekung. Riak-riak kekesalan tergambar di wajahnya.
"Kenapa dengan awak ni? Macam ada masalah aja, sebelum ini saya nampak awak betul-betui ceria dan bersemangat nak buat umrah, tapi dah dua tiga hari ini tengok awak sedih aja," saya bertanya lagi dengan lembut.
Ashikin hanya tersenyum hambar. "Tak ada apalah, ustaz," jawabnya.
"Kalau tak ada apa-apa, kenapa saya tengok awak lain macam aja. Tiba-tiba aja jadi pendiam, duduk masjid sampai larut malam, menangis," sambung saya.
Ashikin mendiamkan diri lagi. Macam ada sesuatu yang hendak disampai-kannya, tapi tiada sepatah perkataan pun dilafazkannya.
"Bukanlah saya nak selongkar rahsia awak, tapi kita ni dah kenal lama, sejak awak belum ke Mekah lagi. Kalau ada apa-apa masalah, beritau saya. Kalau saya boleh bantu, saya bantu," kata saya.
Lama juga Ashikin cuba berdalih, tapi akhirnya dia tidak berdaya juga membendung gejolak perasaan yang sedang melanda dirinya.
Sambil menggetap bibir dan menahan sebak, Ashikin berkata; "Ustaz, sebenarnya saya dah banyak buat dosa, saya betul-betul nak bertaubat."
Dosa? Dosa apa pula? Terkejut saya mendengar kata-kata Ashikin itu.
"Banyak dosa saya ustaz, banyaaaaak..." sambungnya lalu terus menangis teresak-esak hingga menimbulkan kehairanan jemaah-jemaah wanita di sebelahnya.
Melihatkan keadaannya itu saya pujuk Ashikin supaya tenangkan perasaan dahulu, tapi tangisannya terus meninggi.
"Ustaz... saya tiba-tiba jadi macam ni sebab saya pemah berzina! Saya dah buat dosa besar, bukan hanya pada Allah tapi pada suami saya sendiri," sambungnya lagi. Beberapa kali wanita itu menekup muka dengan telekungnya kerana terlampau sedih.
Berzina? Astaghfirullahal azim. Saya beristighfar beberapa kali, terkejut bukan kepalang. Lantas saya meminta Ashikin menceritakan perkara itu dengan lebih lanjut.
Dalam esakannya Ashikin memberitahu perbuatan keji itu dilakukan lama dulu semasa dia berkursus selama tiga tahun di Jerman. Masa itulah dia berkenalan dengan seorang lelaki kulit putih. Mulanya hubungan mereka hanya sebagai kawan biasa saja, tapi lama-kelamaan timbul perasaan sayang. Maklumlah, suami jauh, dia rasa kesunyian.
Dek hubungan yang terlalu rapat, akhirnya mereka terlanjur. Mereka lakukan benda keji itu sampailah Ashikin habis kursus, balik ke Malaysia. Suaminya langsung tidak tahu perkara tersebut.
"Balik saja ke Malaysia, saya mula alami mimpi menakutkan. Dalam mimpi itu saya dibakar dengan api yang menjulang-julang. Saya rasa macam berada dalam neraka. Panasnya tak tertanggung. Kulit saya terbakar, seluruh badan dan tulang-temulang saya hangus semuanya.
"Ke mana saja saya pergi cuma ada api. Saya tak dapat larikan diri. Saya menjerit-jerit kesakitan, tapi saya tak boleh buat apa-apa. Api menyala-nyala dari atas, bawah, kiri dan kanan. Kepanasan itu masih terasa apabila saya terjaga daripada tidur, seolah-olah ia be-nar-benar terjadi," kata Ashikin sambil menangis tersedu-sedu.
Saya yang mendengar cerita Ashikin itu turut berasa sedih. Ketika itu saya teringat firman Allah dalam surah al-Baqarah ayat 81: "Barang siapa berbuat dosa dan ia telah diselaputi oleh dosa-dosanya, mereka itu penghuni neraka, mereka kekal di dalamnya."
Tidak disangka Ashikin tergelincir jauh, sanggup berzina.
"Kalau sekali tak apa, ustaz, tapi ini setiap malam sampai saya takut nak lelapkan mata," sambung Ashikin dengan air mata berjuraian.
Panjang lebar Ashikin bercerita sehinggakan saya sendiri pun turut merasakan kesedihan yang ditanggungnya. Menurut wanita itu lagi, dia seolah-olah berada dalam kawah yang menggelegak dengan api yang marak. Malahan rambutnya juga hangus dibakar api.
"Saya jerit sekuat hati tapi tak ada sesiapa pun yang dengar. Ustaz, bayangkanlah betapa seksanya saya masa itu, hanya Allah yang tahu betapa dahsyatnya azab yang saya tanggung," wanita itu terus menangis kerana tidak dapat menahan kesedihannya.
Benar! Keadaan neraka yang diberitahu Ashikin sama seperti gambaran dalam al-Quran. Apinya yang bergelojak, menjulang tinggi membakar manusia-manusia berdosa. Api neraka menyala-nyala 70 kali ganda daripada api di dunia.
Bahan bakarnya pula terdiri daripada manusia-manusia dan batu-batu. Minuman ahli neraka adalah berupa darah dan nanah. Pakaian pula daripada tembaga yang merah menyala.
Hampir menitik air mata saya mendengar ceritanya itu. Pilu, hiba, sebak dan pelbagai lagi perasaan sedih bermain di benak fikiran saya ketika saya menatap wajahnya itu. Namun dalam hati saya berkata, mungkin apa yang terjadi pada Ashikin itu adalah kifarah
daripada Allah s.w.t. kepada hamba-Nya supaya kembali ke pangkal jalan.
Ashikin terus bercerita; setelah beberapa lama mengganggu tidur, akhirnya mimpi tersebut hilang begitu saja. Sedikit demi sedikit perasaan cemas dan takut itu hilang. Dia kembali ceria. Langsung tak diceritakan perihal mimpi itu kepada suaminya.
"Saya dah hampir lupakan mimpi itu, sampailah ketika kita tiba di Mekah. Selepas satu dua malam di sini, tiba-tiba saya teringat semula. Makin lama ingatan itu makin kuat dan jelas.
"Bila pandang Kaabah, saya jadi takut yang amat sangat. Saya menggigil. Saya terbayang, mungkin itulah balasan yang akan saya terima bila saya mati kelak. Kerana dosa zina itu saya akan dihumban ke dalam neraka. Saya akan hangus sampai bila-bila, tak ada siapa boleh selamatkan. Suami saya pun tak akan selamatkan saya. Saya terbayang akan dibaham ular-ular besar, makan buah-buah berduri, air nanah, timah cair dan segala macam seksaan lagi.
"Saya jadi terlalu takut, ustaz. Sebab itulah tiap-tiap hari saya menangis dan berwirid depan Kaabah kadang-kadang sampai larut malam. Saya nak tebus dosa, saya tak mau masuk neraka. Saya tak mau kena seksa dengan binatang berbisa, dengan api..." katanya hiba.
Saya beritahu Ashikin, memang benar sesunguhnya dalam neraka itu terdapat ular-ular sebesar leher unta dan kadangkala sebesar baghal atau keldai. Apabila ular itu menggigit ahli neraka sakitnya terasa selama 40 tahun. Tapi Allah juga Maha Pengampun.
"Tuhan ampunkan ke dosa saya ni, ustaz?" soal Ashikin dalam esak tangisnya yang semakin kuat hingga jemaah-jemaah di sebelah beberapa kali memandangnya.
Saya tenangkan Ashikin. Kata saya, walau sebesar mana sekalipun dosa kita, tapi selagi masih bernyawa selagi itu kita masih ada peluang untuk bertaubat. Taubatlah dengan sebenar-benar taubat. Selebihnya serahkan kepada Allah. Saya berikan semangat kepada-nya semula dan selepas puas meluahkan perasaannya, akhirnya perasaan wanita itu kembali tenang.
Sambil mengesat air mata yang masih berbaki, Ashikin berkata; "Ustaz, terima kasih kerana bawa saya ke sini. Ustaz dah banyak sedarkan saya."


Perasaan Ashikin agak terkawal selepas itu. Walaupun masih menangis di depan Kaabah, tapi tidaklah sampai tersedu-sedu macam dulu. Setelah dua minggu berada di Tanah Suci Mekah dan selesai mengerjakan ibadah umrah kami pulang ke Malaysia. Ashikin kembali ke pangkuan suami dan tiga orang anaknya di utara tanah air.
Sehinggalah kami sampai di Kuala Lumpur, dan sehingga kini selepas dua tahun peristiwa itu berlalu, Ashikin masih berhubung dengan saya untuk meminta nasihat. Alhamdulillah kini dia benar-benar insaf dan tidak lagi mengalami mimpi yang menakutkan. Saya berdoa agar segala dosanya diampunkan Allah.

Mastika Sept. 05Coretan & Kisah: Isteri Curang - Meraung dalam kawah berapi

Harta bilion dolar ditemui di kuilKomando India menemui harta bernilai RM33.6 bilion di bilik kebal Kuil Sree Padmanabhaswamy di Thiruvananthapuram, ibu negeri Kerala di selatan India. - AFP


THIRUVANANTHAPURAM India 4 Julai - Komando India hari ini mengepung kuil Hindu zaman pertengahan di selatan India selepas menemui syiling emas dan batu permata bernilai berbilion dolar di bilik kebal kuil tersebut.

Menurut Ketua Menteri Kerala, Oommen Chandy, kira-kira 100 orang polis bersenjata mengawal Kuil Sree Padmanabhaswamy di ibu negeri Kerala, di sini.

"Harta bernilai 500 bilion rupee (RM33.6 billion) itu akan disimpan di kuil tersebut dan polis Kerala mengambil alih kawalan keselamatan daripada kakitangan kuil", katanya.

Sejumlah besar barang kemas dan duit syiling daripada emas dan perak, serta batu permata ditemui apabila lima bilik kebal dibuka minggu lepas, dan bilik kebal keenam dijadual dibuka hari ini.

Bekas hakim Mahkamah Tinggi Kerala, C.S. Rajan menganggarkan nilai harta karun itu boleh mencecah satu trilion rupee (RM66 bilion).

Rajan menganggotai sebuah panel tujuh ahli yang dilantik oleh Mahkamah Agung India untuk memantau pentaksiran harta tersebut.

Jelas beliau, bilik kebal ketujuh berdinding besi akan dibuka hanya selepas mendapat arahan baru daripada Mahkamah Agung.

Kuil itu dibina ratusan tahun silam oleh Raja Travancore dan sumbangan oleh penganut Hindu disimpan di dalam tujuh bilik kebalnya sejak itu. - AFP

Utusan Malaysia Online - Luar Negara

Penduduk Maghribi bantah Perlembagaan baru


TANGIER, Maghribi 4 Julai - Beribu-ribu orang mengadakan demonstrasi di negara ini semalam bagi membantah pelaksanaan Perlembagaan baru yang dikatakan tidak membawa perubahan besar.

Bagaimanapun, seorang pegawai Kementerian Dalam Negeri berkata, jumlah mereka yang membantah pelaksanaan itu, kurang daripada mereka yang mengadakan perhimpunan yang menyokongnya.

Pemerintah Magribi, Raja Mohamed menyerahkan sebahagian kuasanya kepada Perdana Menteri dalam satu pungutan suara, yang dilihat oleh negara-negara Arab lain sebagai satu ujian sama ada perubahan Perlembagaan itu mampu membendung pemberontakan rakyat di rantau itu.

Penunjuk perasaan berarak di Tangier sejauh 450 kilometer sambil melaungkan 'Menteri Dalam Negeri Pembohong'.

Mereka juga membawa kotak-kotak kosong dan menjerit 'Kosong, kosong, kotak undi kosong'.

Wartawan Reuters melaporkan kira-kira 10,000 penunjuk perasaan berada di Beni Mekada, Tangier, namun seorang pegawai Kementerian Dalam Negeri berkata, hanya 1,000 penunjuk perasaan mengadakan demonstrasi bantahan, manakala 3,000 lagi orang berkumpul bagi menyatakan sokongan kepada perubahan berkenaan.

Pergerakan pembangkang dikenali sebagai 20 Februari sering mengadakan demonstrasi bantahan sejak beberapa bulan lalu, namun demonstrasi hari ini merupakan yang pertama diadakan selepas pengutan suara pada Jumaat lalu,

Penyokong Perlembagaan baru berkata, ia merupakan satu model perubahan demokratik di dunia Arab.

Para pembangkang pula menyatakan bahawa ia tida membawa perubahan besar kerana isu keselamatan, pertahanan negara dan agama masih diletakkan di bawah kuasa Istana.

Selain itu, mereka berkata, ia tidak menangani masalah rasuah dan penyelewengan dalam kerajaan. - Reuters

Utusan Malaysia Online - Luar Negara

DNA 3 mangsa pada kayu kriket

SHAH ALAM 4 Julai - Pihak pendakwaan akan membuktikan bahawa bekas peguam, N. Pathmanabhan dan tiga pekerja ladangnya telah merancang serta membunuh jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya dan tiga lagi ketika umat Islam sedang berpuasa pada 30 Ogos tahun lalu.

Ketua Unit Jenayah Am dan Jenayah Seksual, Bahagian Pendakwaan, Jabatan Peguam Negara, Ishak Mohd. Yusoff ketika membuka tirai pendakwaan berkata, plot pembunuhan keempat-empat mangsa akan dikemukakan melalui keterangan dua lagi pekerja ladang, U. Suresh dan T. Sarawanan.

Menurut beliau, ia akan turut dibuktikan melalui corak panggilan telefon dan khidmat pesanan ringkas (SMS) yang dibuat oleh keempat-empat mangsa kepada ahli keluarga masing-masing pada saat-saat akhir sebelum mereka dibunuh.

''Keempat-empat mangsa telah dibunuh di Lot 2001, Jalan Tanjong Layang, Tanjung Sepat, Banting Selangor. Pembunuhan dikatakan berlaku pada 30 Ogos 2010, antara pukul 8.30 dan 9.45 malam di ladang milik Pathmanabhan. Semasa pembunuhan, keempat-empat tertuduh berada di ladang tersebut.

''Suresh dan Sarawanan akan memberi keterangan bagi membuktikan tentang niat bersama mereka dan bagaimana perancangan tertuduh pertama dan tertuduh keempat bersama yang lain untuk melakukan pembunuhan terhadap keempat-empat mangsa serta peranan yang dimainkan mereka serta bagaimana tertuduh kedua membunuh setiap mangsa,'' katanya.

Pathmanabhan, 42, bersama T. Thilaiyalagan, 20, R. Matan, 21, dan R. Kathavarayan, 31, didakwa membunuh Sosilawati, pemandu wanita tersebut, Kamarudin Shamsudin, 47, peguam, Ahmad Kamil Abd. Karim, 32, dan pegawai Bank CIMB cawangan Kampung Baru, Noorhisham Mohammad, 38.

Mereka dibicarakan di Mahkamah Tinggi di sini mulai hari ini mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan dibaca bersama Seksyen 34 akta sama yang memperuntukkan hukuman mati mandatori.

Menurut Ishak, pada pukul 7.30 malam hari kejadian, Sosilawati menghubungi kawannya, Habishah Bahari dan memberitahu: ''Wei, aku tak percaya kat Kamal masuk dalam bilik aku, pergi kat bilik air, kau check ada kamera tersorok tak.''

Ia diikuti panggilan oleh Ahmad Kamil kepada isterinya, Sabrina Adnan pada pukul 7.45 malam memberitahu, dia tidak akan pulang ke rumah selama tiga hari kerana mahu menolong Sosilawati yang diugut oleh orang kanannya, Kamal (Kamarudin).

Jelas beliau, peguam itu juga memberitahu Kamal mengugut hendak menyebarkan gambar Sosilawati yang tidak elok dan memberitahu jutawan itu sedang menangis.

''Suzana Radin Pangit akan memberi keterangan menerima panggilan pada pukul 8.15 malam daripada suaminya, Noorhisham memberitahu dia tidak akan balik selama tiga hari kerana hendak menolong Sosilawati berikutan Kamal ada mengambil gambar dan dikatakan mengugut Sosilawati.

''Dia meminta maaf banyak-banyak dan meminta Suzana faham.

''Pada pukul 8.40 malam, Sosilawati juga ada menghubungi anaknya, Erni Dekritawati tetapi beliau tidak perasan dan juga menerima mesej berbunyi: 'Jangan bagi Kamal masuk rumah jika datang hubungi Bisah dia ambil gambar mak,'' jelas pendakwa raya tersebut.

Menurut Ishak, keterangan itu akan disokong oleh saksi R. Vakasan yang dipanggil untuk mengesahkan dia melihat Sosilawati datang bersama tiga lelaki Melayu dengan menaiki kereta BMW hitam pada pukul 6.40 petang hari kejadian.

Ia akan perkukuhkan oleh keterangan Ketua Seksyen Asid Deoksiribonukleik (DNA) Forensik, Jabatan Kimia Malaysia, Lim Kong Boon berhubung penemuan DNA Noorhisham pada kayu kriket dan DNA Kamarudin serta Ahmad Kamil pada zink yang digunakan sebagai alas untuk membakar mayat mereka.

Begitu juga keterangan saksi berhubung penemuan jam tangan jenama Longines milik Ahmad Kamil di bilik tidur rumah V. Selvapandian, saksi yang akan mengesahkan dia menerima jam tangan itu daripada Suresh.

Tidak ketinggalan penemuan jam tangan Seiko milik Kamarudin, jam tangan Bell & Ross dan telefon bimbit Blackberry Bold warna putih milik Ahmad Kamil, telefon Blackberry warna hitam, sebatang anak kunci hitam bertulis BMW dan pemegang kunci tertulis perkataan Sytner.

Sementara sebilah pisau berkarat hulu besi sepanjang 37 sentimeter, lapan gelung dawai dan tiga serpihan dawai, serpihan tulang-tulang disyaki tulang manusia, beberapa keping logam dan beberapa anak kunci dan sekarung plastik pula ditemui di kawasan pembuangan abu mayat.

Tertuduh-tertuduh diwakili peguam-peguam Manjeet Singh Dhillon, Puspha Ratnam, Amer Hamzah Arshad, Datuk Ng See Teong, Ravi Nekoo dan Gurbachan Singh.

Peguam Kamarudin Ahmad pula hadir sebagai peguam pemerhati mewakili keluarga Sosilawati.

Perbicaraan di hadapan Hakim Datuk Akhtar Tahir bersambung esok.

Utusan Malaysia Online - Mahkamah

Anak, bekas suami jadi saksi, zink alas mayat barang kes

SHAH ALAM 4 Julai - Seramai 76 saksi termasuk dua anak perempuan Allahyarham Datuk Sosilawati Lawiya akan dipanggil memberi keterangan dalam perbicaraan kes pembunuhan jutawan kosmetik itu yang ditetapkan berjalan tiga bulan di Mahkamah Tinggi di sini.

Dua anak Sosilawati yang akan memberi keterangan ialah Erni Dekritawati Yuliana Buhari, 26, dan Erni Erinawati Sofea, 22.

Turut disenaraikan sebagai saksi ialah isteri kepada peguam, Ahmad Kamil Abd. Karim, Sabrina Adnan; kakak dan anak saudara pemandu, Kamaruddin Shamsudin; Zaidah serta Khairul Izwan Ismail; dan isteri pegawai Bank CIMB cawangan Kampung Baru, Noorhisham Mohammad, Suzana Radin Pangit.

Saksi-saksi lain terdiri daripada pakar-pakar forensik dan ahli-ahli pasukan penyelam yang menemui serpihan-serpihan tulang serta dua orang saksi yang melihat api yang marak di tempat kejadian dari rumah mereka.

Timbalan Pendakwa Raya, Ishak Mohd. Yusoff yang mengetuai pasukan pendakwaan dalam ucapan pembukaannya menyatakan, bekas suami pertama Sosilawati, Buhari Mohamed juga akan dipanggil memberi keterangan berhubung urusan jual beli tanah di Pulau Pinang.

Lelaki terbabit juga akan memberi keterangan berkaitan panggilan yang dibuat kepada tertuduh pertama, N. Pathmanabhan yang menafikan bertemu dengan Sosilawati, 47, pada 30 Ogos tahun lalu sebaliknya akan berjumpa dengan pengasas produk kecantikan Nouvelles Visages (NV) tiga hari selepas itu.

Terdahulu, sebelum perbicaraan bermula, beberapa anggota polis dilihat membawa masuk pelbagai barang kes ke dalam mahkamah antaranya satu tong plastik dipercayai berisi petrol dan beberapa kepingan zink.

Pada prosiding hari ini, lebih 500 keping gambar beberapa lokasi di sekitar Banting berkaitan dengan kes itu yang diambil oleh empat jurugambar dari Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Selangor, Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kuala Langat dan Jabatan Forensik IPD Bukit Aman dikemukakan dan diterima masuk sebagai bukti.

Utusan Malaysia Online - Mahkamah

Isteri Ahmad Sarbani dakwa suami dianiaya ejen


KUALA LUMPUR 4 Julai - Empat hari sebelum Ahmad Sarbani Mohamed ditemui mati di pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Wilayah Persekutuan di Jalan Cochrane pada 6 April lalu, Penolong Pengarah Kastam Selangor itu pernah memberitahu isterinya bahawa dia telah dianiaya oleh ejen berhubung baucer RM100.

Perkara itu didedahkan di Mahkamah Koroner di sini oleh isteri Ahmad Sarbani, Masiah @ Maziah Manap ketika memberi keterangan pada hari pertama inkues siasatan kematian suaminya di hadapan Koroner Aizatul Akmal Maharani.

Masiah, 50, selaku saksi inkues pertama berkata, Ahmad Sarbani memberitahunya, ejen terbabit mengaku mengambil RM70, sementara RM30 lagi didakwa telah diberikan kepada Allahyarham.

"Suami saya kata dia tidak tandatangan pun baucer itu dan tidak mengambilnya,'' kata Masiah ketika disoal oleh pegawai pengendali inkues Timbalan Pendawa Raya, Mohd. Abazafree Mohd. Abbas.

Menurut Masiah, perkara tersebut diberitahu oleh Ahmad Sarbani ketika mereka menunggu pesanan makanan di Pusat Beli Belah The Mines di Seri Kembangan sejurus suaminya dibebaskan daripada tahanan reman SPRM pada 2 April lalu.

Penyelia di Petronas itu juga berkata, ketua suaminya ada bertanya kepada Ahmad Sarbani apa yang berlaku dan Allahyarham ada memberitahu: "Ejen menganiaya kita.''

Bagaimanapun setakat ini, tiada penjelasan lanjut diberitahu mengenai baucer tersebut.

Saksi itu mengatakan, selain itu dia sendiri ada terdengar berita di televisyen pada tarikh yang sama mengenai Kastam memiliki jongkong emas.

Kata saksi itu, Ahmad Sarbani yang sepatutnya menunaikan fardu haji tahun ini bersamanya, bersumpah dia tidak mengambil sebarang habuan seperti yang didakwa oleh SPRM.

Mengimbas semula saat akhir kehidupan suaminya yang disifatkannya sebagai seorang yang tenang dan sabar serta banyak mengalah terutama ketika mereka berselisih faham, Masiah berkata, dari segi fizikal Ahmad Sarbani tidak menampakkan sebarang perubahan.

Namun katanya, dia nampak mental suaminya agak letih tetapi tidak kelihatan tertekan selepas dibebaskan dengan jaminan mulut sebanyak RM5,000 pada hari yang sama.

"Ahmad Sarbani tidak sedih, cuma dia kata sudah tua-tua pun kena tangkap, alamak tercalar prestasi kerja saya,'' kata Masiah.

Dia yang tinggal di kuarters Kastam sejak tujuh tahun lalu, sepanjang keterangannya, kerap kali meneguk air mineral yang dibawa bersamanya kerana tekaknya kering.

Pada awal keterangannya Masiah diminta supaya menyatakan harta sepencarian yang dimiliki sepanjang perkahwinannya bersama Ahmad Sarbani selama 28 tahun.

Menurut Masiah, atas namanya sendiri dia ada membeli sebuah apartmen di Bukit Tinggi Klang, Puncak Alam, tiga buah kenderaan iaitu Honda CRV terpakai, sebuah kereta Perodua Kancil (berusia sembilan tahun) dan sebuah kereta Proton Persona, sementara suaminya ada membeli sebuah rumah di Saujana Utama.

Menceritakan semula kehadirannya di SPRM pada 2 April lalu untuk berjumpa suaminya yang ketika itu diminta membantu siasatan, dia mendakwa telah terlebih dahulu 'disiasat' oleh pegawai penyiasat mengenai harta, kereta dan turut dipertikaikan simpanan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) miliknya.

"Sedangkan wang tersebut saya keluarkan ketika genap usia 51 tahun,'' kata wanita itu ketika disoal oleh peguam pemerhati yang mewakili keluarganya, Awtar Singh. Menurutnya, dia turut disoal oleh SPRM mengenai 11 buku simpanan bank miliknya.

Selepas berlaku beberapa pertikaian, menurut Masiah, dia telah menyusun geran kereta dan rumah untuk diberikan kepada Ahmad Sarbani supaya diserahkan kepada SPRM pada hari kejadian.

Namun begitu kata saksi, selepas jenazah suaminya dikebumikan, dia ternampak dokumen tersebut berada di atas meja di rumah mereka kerana Ahmad Sarbani tidak membawanya.

Bagi Masiah, suaminya seorang yang waras, tenang, tidak bersikap melulu dan bukannya seorang pemarah sambil menegaskan bahawa "Allah berjanji jika solat lima waktu, kita tidak akan mati dalam keadaan murtad."

Dalam prosiding inkues itu, Abazafree dibantu oleh Timbalan-Timbalan Pendakwa Raya, Hanim Rashid, Azlina Rasdi dan Nor Amalina Ismail, sementara SPRM diwakili peguam Datuk Seri Dr. Muhammad Shafee Abdullah dan Fadzillah Mohd. Ossman.

Peguam Salim Bashir mewakili Majlis Peguam Malaysia selaku peguam pemerhati.

Utusan Malaysia Online - Mahkamah

Strauss-Kahn didakwa cuba merogol lagi

PARIS 5 Julai – Bekas Pengarah Urusan Dana Kewangan Antarabangsa (IMF) Dominique Strauss-Kahn bakal berhadapan dengan satu lagi pertuduhan melakukan serangan seksual selepas seorang wanita Perancis membuat laporan polis, semalam.

Tristane Banon yang merupakan seorang wartawan dan penulis berusia 32 tahun membuat laporan polis mendakwa bekas ahli politik tersebut cuba merogolnya pada 2003 di sebuah rumah.

Dalam kejadian itu, Banon mendakwa Strauss-Kahn menjemputnya datang ke sebuah rumah untuk melakukan sesi temu bual namun selepas tiba di situ, bekas pengarah itu mula menerkam dan cuba merogolnya. – AFP

Utusan Malaysia Online - Terkini

Sembilan anggota keselamatan maut di Iraq

BAGHDAD 5 Julai – Sekurang-kurangnya lapan anggota polis maut manakala 17 cedera dalam beberapa siri serangan yang dilancarkan pengebom berani mati dan kumpulan lelaki bersenjata ke atas pasukan keselamatan di seluruh negara.

Serangan terhadap pasukan keselamatan Iraq semakin meningkat ketika negara ini sedang membuat persiapan untuk pengunduran tentera Amerika Syarikat (AS) pada Disember akan datang.

Kelmarin, kumpulan militan melancarkan sembilan serangan manakala semalam, serangan berlaku di Baghdad, Kirkuk, dan Mosul. – Reuters

Utusan Malaysia Online - Terkini

Ben Ali dipenjara 15 tahun

TUNIS 5 Julai – Mahkamah Tunis semalam menjatuhkan hukuman penjara selama 15 tahun terhadap bekas Presiden Zine el Abidine Ben Ali di atas kesalahan memiliki senjata, dadah dan artifak arkeologi.

Bekas pemimpin yang tidak hadir dalam perbicaraan itu turut dikenakan denda sebanyak AS$78,500 (RM235,500).

Pada bulan lepas, bekas pemimpin itu dan isterinya, Leila Trabelsi telah dijatuhkan hukuman penjara selama 35 tahun di atas kesalahan menyalahgunakan wang kebajikan selepas sejumlah besar wang tunai dan barangan kemas ditemui pihak polis di kediaman mereka. – AFP

Utusan Malaysia Online - Terkini

Malang model bogel


UNTUK DIJUAL...Albemarle House yang ditawarkan kepada sesiapa yang sanggup selepas bisnes wain Patricia runtuh.
UNTUK DIJUAL...Albemarle House yang ditawarkan kepada sesiapa yang sanggup selepas bisnes wain Patricia runtuh.

SEORANG bekas penari gelek dan model bogel yang popular dengan gelaran ‘janda paling kaya dalam sejarah’ selepas bercerai dengan suaminya, baru-baru ini mengisytiharkan dirinya muflis.
Selepas bercerai daripada suaminya yang kaya-raya 21 tahun lalu, Patricia Kluge mendapat pampasan kira-kira RM4.9 juta.
Foto

Sering melayan keluarga diraja, jutawan dan selebriti di pusat hiburan mewahnya di Virginia pada 1980-an sebelum menceburi bidang penghasilan wain, memfailkan permohonan muflis bersama suami ketiganya.

Apabila bercerai dengan bilionair media, John Kluge, pada 1990, Patricia, 62, dipercayai memperoleh kira-kira RM4.9 bilion.

Wang itu dibelanjakan untuk membeli rumah agak 45 bilik Abemarle House yang terletak di atas tapak seluas 1,214 hektar di Virginia.

Pernah sekali membintangi filem lucah, The Nine Acres of Nakedness, Patricia dikenali sebagai hos parti yang dihadiri golongan kaya dan ternama.

Bagaimanapun, gaya hidup wanita kelahiran Baghdad, Iraq, itu bertukar rupa apabila dia menghadapi masalah kewangan, manakala bisnes wain diusahakannya gagal mencatat keuntungan.

Dokumen permohonan status muflis Patricia menunjukkan, dia cuba menyelamatkan diri sejak tahun lalu dengan menjual pelbagai barangan yang dimiliki.

Bersama suaminya, William Moses, tanggungan hutang mereka dianggarkan bernilai RM151 juta.

Peguam pasangan itu, Kermin Rosenberg, berkata mereka kini meneruskan hidup sebagai orang muflis sambil cuba melangsaikan sedikit demi sedikit hutang masing-masing.

Patricia memperoleh hak ke atas Albemarle House dan tanah di sekitarnya selepas bercerai pada 1990.

Bekas suami Patricia, Kluge, meninggal dunia pada September tahun lalu.

Albermarle House dibangunkan dengan reka bentuk rumah Inggeris abad ke-18, bersama taman bertingkat, air pancut, kolam renang dan kabin tetamu.

Pada 1980-an, Patricia menjadikan rumah itu sebagai tempatnya melayan tetamu istimewa terdiri daripada keluarga bangsawan, tokoh korporat dan selebriti.

Tahun lalu, Patricia berkata, dia tidak lagi tinggal di Albemarle House, sebaliknya menumpukan perhatian kepada bisnes wain.

Permohonan muflis dibuat selepas rundingan dijalankan dengan tiga bank utama yang membiayai bisnes Patricia gagal mencapai persetujuan.

Kegagalan membayar hutang menyebabkan bank berkenaan menyita bisnes Patricia, selain Albermarle Houise dan sebuah lagi rumah mewah dalam pembinaan.

Rosenberg berkata, semua cubaan untuk menstruktur semula hutang Patricia tidak berjaya.

Melalui permohonan muflis itu, aset pasangan Patricia - Moses kini diletakkan di bawah kawalan pemegang amanah dilantik mahkamah.

“Agensi itu bertanggungjawab menguruskan pembayaran semula hutang kepada bank,” katanya.

Bank of America memfailkan saman ke atas Patricia di Mahkamah Daerah Charlottesville dengan mendakwa wanita terbabit mengabaikan tiga pinjaman bernilai lebih RM69 juta untuk membiayai rumah serta tapak berkenaan.

Pasangan itu turut kehilangan hak ke atas syarikat Kluge Estate Winery & Vineyard apabila gagal membayar semula pinjaman dari Farm Credit Bank bernilai RM105 juta yang merudum ketika ekonomi dunia lembap.

Tokoh perniagaan terkemuka, Donald Trump, membeli sebahagian besar bisnes Patricia pada April dan mendakwa mahu mengendalikan perusahaan berkenaan.

Satu lagi bank, Sonabank, mengambil semula anak syarikat Vineyard Estates pada harga RM14.7 juta dalam satu lelongan awam.

Untuk mengumpul wang, tahun lalu Patricia pernah menyenaraikan pelbagai perabot antik dan barangan lain untuk dilelong.

Lelongan pada Jun tahun lalu membolehkan mereka mendapat kira-kira RM45.6 juta.
Patricia turut menjual kebanyakan barang kemasnya pada harga RM15 juta sebelum ini. - DM
myMetro | Malang model bogel

Charlene kahwin paksa


PUTERA Albert kelihatan tenang manakala Puteri Charlene menitiskan air mata di hari perkahwinan mereka di Monaco, kelmarin.
PUTERA Albert kelihatan tenang manakala Puteri Charlene menitiskan air mata di hari perkahwinan mereka di Monaco, kelmarin.

MONACO: Puteri Monaco yang baru, Puteri Charlene, dikatakan tiga kali cuba melarikan diri kembali ke negaranya di Afrika Selatan kerana menolak ‘perkahwinan yang diatur’ dengan Putera Albert.
Kali pertama Puteri Charlene (atau nama sebenarnya Chalene Wittstock) 33, cuba melarikan diri ketika berada di Paris pada Mei lalu untuk mencuba baju pengantinnya.

Menurut sumber, beliau melarikan diri dan bersembunyi di kedutaan negaranya yang terletak Paris. Dakwaan terbabit disiarkan akhbar Perancis, Le Journal du Dimanche, ternyata agak mengejutkan kerana Charlene tetap meneruskan perkahwinannya pada Ahad lalu.
Akhbar itu turut melaporkan, cubaan kedua Charlene dibuat pada bulan sama ketika Grand Prix Formula Satu Monaco berlangsung.

Menurut akhbar itu lagi, pihak berkuasa istana merampas pasport Charlene ketika beliau dalam perjalanan ke lapangan terbang Nice untuk menggunakan perkhidmatan helikopter ke Paris.

Dia kemudian dipujuk untuk meneruskan perkahwinannya.
Akhbar Le Journal du Dimanche melaporkan, beberapa sumber mengesahkan bahawa persetujuan dicapai di antara bakal suami dan isteri itu. Namun begitu, Charlene dikatakan menangis teresak-esak sambil diperhatikan dengan tenang oleh suaminyanya yang berusia 53 tahun itu.

Sumber berkata, istana Monaco berharap, perkahwinan yang gilang gemilang itu - dihadiri oleh ramai orang terkenal dan kerabat diraja Eropah - akan menenggelamkan laporan mengenai anak luar nikah Albert.
Sementara itu, majlis resepsi perkahwinan diraja itu menjadi bahan ketawa kerana menggunakan ciri-ciri yang keterlaluan, seperti kek perkahwinan terlalu tinggi sehingga lebih tinggi daripada pengantin, serta lantai tarian yang dilengkapi cermin. - DM
myMetro | Charlene kahwin paksa

Rais menang kes saman penulis blog

AMIZUDIN (kanan) bersama peguamnya hadir di Mahkamah Jalan Duta, semalam.
AMIZUDIN (kanan) bersama peguamnya hadir di Mahkamah Jalan Duta, semalam.

Hakim putuskan ahli PKR bersalah papar artikel fitnah

KUALA LUMPUR: Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr Rais Yatim semalam menang saman fitnah terhadap seorang penulis blog berhubung artikel memfitnahnya yang dipaparkan dalam satu blog.
Hakim Mahkamah Tinggi, Datin Zabariah Mohd Yusof memutuskan penulis blog, Amizudin Ahmat, 42, didapati bersalah memfitnah Rais.
“Selepas mendengar keterangan dan hujah peguam yang mewakili plaintif dan defendan, saya tidak mempunyai pilihan selain mendapati defendan bersalah melakukan fitnah,” katanya.

Hakim Zabariah menetapkan hari ini untuk mendengar hujahan kedua-dua pihak berhubung nilai ganti rugi.

Pada 31 Januari lalu, Rais memfailkan saman terhadap Amizudin yang juga anggota jawatankuasa sayap Pemuda Parti Keadilan Rakyat (PKR), berhubung artikel yang diterbitkan dalam blog Amizudin, sharpshooterblogger.blogspot.com berserta gambar Rais, pada atau sekitar 28 Disember tahun lalu.

Rais, 69, dalam pernyataan tuntutannya berkata seluruh artikel dalam bahasa Melayu itu berniat jahat memfitnahnya dan perkataan dalam artikel bermaksud dan/atau difahamkan membawa maksud yang beliau bersalah melakukan kesalahan serius iaitu merogol dan mampu membunuh pembantu rumahnya dari Indonesia.
Rais yang juga Ahli Parlimen Jelebu menafikan tuduhan itu selepas penulis blog menamakannya.

Susulan itu, seorang wanita yang pernah bekerja sebagai pembantu rumah selama lapan tahun dengan Rais dilaporkan oleh portal berita Indonesia menafikan yang dirinya diberi layanan buruk atau dirogol majikannya.

Selepas keputusan itu, Rais yang hadir bersama isterinya, Datin Seri Masnah Rais, memberitahu beliau mempunyai keyakinan terhadap sistem kehakiman negara.

Rais berkata, beliau membawa kes itu ke mahkamah bagi membersihkan nama, keluarganya dan juga reputasi kerajaan.

Beliau turut mengucapkan terima kasih kepada isteri dan keluarganya yang sentiasa memberikan sokongan kepadanya. – BERNAMA Berita Harian Online | Rais menang kes saman penulis blog

Remaja hilang ditemui kena kerat, bakar


Nurrahayu
Nurrahayu


JOHOR BAHRU: Misteri kehilangan seorang remaja perempuan sejak tiga minggu lalu di Pekan Seri Alam di sini, terjawab apabila polis menemui beberapa anggota badan dikerat dan dibakar di dua lokasi berasingan di Masai dan Ulu Tiram, petang kelmarin.

Polis menemui anggota badan itu kira-kira jam 5 petang di sebuah perkuburan Hindu di Masai dan ladang sawit di Sungai Tiram, Ulu Tiram, dekat sini, dipercayai bekas pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Taman Universiti dekat Skudai, Nurrahayu Qomarodin Bajuri, 16.
Malah, polis menemui serpihan tulang selain pakaian milik remaja perempuan itu yang hilang dari sebuah tapak pembinaan berhampiran tempat kerja bapanya di Pekan Seri Alam, selepas dihantar pulang teman lelakinya kira-kira jam 2 pagi pada 14 Jun lalu.
Ketua Polis Daerah Seri Alam, Superintendan Mohd Roslan Zainuddin, ketika dihubungi mengesahkan penemuan mayat dipercayai mangsa dibunuh dengan anggota badan dikerat dan dibakar.

Katanya, polis menemui serpihan tulang terbakar serta beberapa bukti termasuk baju, seluar, selipar dan penyepit rambut dan hasil ujian asid deoksiribonukleik (DNA) mendapati ia sepadan dengan mangsa.

"Sehubungan itu, polis menahan reman suspek utama iaitu seorang pengawal keselamatan berusia 46 tahun mulai hari ini.

"Kes disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman gantung sampai mati jika disabit bersalah," katanya yang enggan mengulas sama ada mangsa turut dirogol sebelum dibunuh.
Sabtu lalu, media melaporkan kehilangan Nurrahayu secara misteri selepas dihantar pulang teman lelakinya. Namun, kakaknya, Wayaaliasanti, 19, mendedahkan mangsa dikatakan menjerit meminta teman lelakinya mengambilnya semula, tetapi tidak dihiraukan lelaki terbabit. Berita Harian Online | Remaja hilang ditemui kena kerat, bakar

Mladic buat kecoh di hadapan hakim


PENDUDUK Sarajevo menonton prosiding mahkamah jenayah antarabangsa terhadap Mladic.
PENDUDUK Sarajevo menonton prosiding mahkamah jenayah antarabangsa terhadap Mladic.

Bekas ketua gerila menghina mahkamah

THE HAGUE: Bekas jeneral gerila Serb Bosnia, Ratko Mladic mencetuskan kekecohan di tribunal jenayah perang Yugoslavia semalam apabila berulang kali memaki ke arah hakim, enggan akur kepada perintah mereka dan tidak mahu menyatakan pengakuan terhadap 11 dakwaan ke atasnya menyebabkan ketua hakim mengusirnya daripada sesi keterangan.
Selepas sesi ditangguhkan seketika sehingga Mladic keluar dari bilik perbicaraan, ketua hakim, Alphons Orie menyambung prosiding dan secara rasmi memberi pengakuan tidak bersalah bagi pihak Mladic sejajar peraturan jika tertuduh kes enggan membuat pengakuan.
“Kamu mahu paksa hujah pembelaan untuk saya, mahkamah jenis apakah ini?” jerit Mladic ke arah Orie, sejurus pengawal mengiringi Mladic keluar dari mahkamah.

Mladic, 69, dituduh merancang kekejaman terburuk gerila Serb ketika perang di Bosnia pada 1992 hingga 1995 yang mengorbankan kira-kira 100,000 penduduk.

Beliau dituduh melakukan pembunuhan beramai-ramai ketika pembunuhan 8,000 lelaki dan budak lelaki Muslim di wilayah Srebrenica, pembunuhan paling kejam di Eropah sejak Perang Dunia Kedua.

Mladic sengaja mengganggu dan menyampuk prosiding pada kemunculan keduanya di mahkamah itu sejak ekstradisi dari Serbia, sebulan lalu apabila ditahan di sebuah perkampungan luar Belgrade selepas 16 tahun diburu.
Beliau memakai topi dan mengangguk kepada orang awam yang hadir meskipun diarah tidak berbuat demikian oleh Orie.

Tidak mempedulikan ketua hakim, Mladic berkata dia hanya seorang lelaki tua dan memakai topi itu kerana kepalanya sejuk.

Mladic mengancam memboikot sesi berkenaan kerana pegawai mahkamah belum melantik peguam Serbia dan Russia yang mahu mewakilinya. Pada masa ini, beliau diwakili peguam yang dilantik mahkamah, Aleksander Aleksic.

“Kamu mahu memaksa saya menerima sesuatu perkara yang mustahil, saya tidak mahu peguam ini,” katanya pada awal perbicaraan.

Orie memberitahu Mladic, mahkamah memegang hak untuk meluluskan dua peguam itu.

Seorang peguam yang dikehendaki Mladic ialah Milos Saljic yang menyifatkan peri laku Mladic di mahkamah menunjukkan tertuduh itu tidak layak untuk dibicarakan.

Beratus-ratus penduduk Sarajevo berhimpun di medan utama di ibu negara Bosnia bagi menonton siaran secara langsung prosiding itu sambil bersorak dan menjerit ‘penjahat kejam sudah tiada’ ketika Mladic dibawa keluar bilik mahkamah. – AP Berita Harian Online | Mladic buat kecoh di hadapan hakim

Tentera akur wakil rakyat mampu selesai isu negara


POSTER Abhisit diturunkan selepas beliau tewas kepada  Yingluck pada pilihan raya umum Thailand, Ahad lalu.
POSTER Abhisit diturunkan selepas beliau tewas kepada Yingluck pada pilihan raya umum Thailand, Ahad lalu.


BANGKOK: Tentera Thailand menerima kemenangan besar Parti Puea Thai pimpinan Yingluck Shinawatra, adik kepada bekas Perdana Menteri yang kini tinggal dalam buangan Thaksin Shinawatra dan memberi isyarat bahawa keadaan akan semakin stabil di negara itu sejak rampasan kuasa lima tahun lalu.

Menteri Pertahanan yang juga bekas Panglima Angkatan Tentera Thailand, Jeneral Prawit Wongsuwon, berkata beliau sudah berbincang dengan pemimpin tentera dan mereka bersetuju membenarkan ahli politik menyelesaikan isu kepemimpinan negara itu.
“Saya ingin menegaskan di sini bahawa tentera tidak akan melanggar undang-undang. Saya mengadakan perbincangan dengan pemimpin tentera dan kami bersetuju untuk tidak terbabit.
“Kita wajar membiarkan ahli politik yang terpilih melaksanakan tugas. Mereka tidak melakukan apa-apa kesalahan. Rakyat sudah menyatakan pilihan mereka, jadi tentera tidak boleh berbuat apa-apa dan kami perlu menerimanya,” katanya.

Penganalisis politik berkata kemenangan dengan majoriti kecil boleh mencetuskan satu lagi bantahan jalanan atau campur tangan tentera, tetapi kemenangan besar akan menyukarkan pemimpin tentera untuk bertindak merampas kuasa.

Parti Puea Thai berjaya memperoleh majoriti mutlak apabila menang 264 daripada 500 kerusi parlimen yang dipertandingkan, satu pencapaian yang menyukarkan lawan Thaksin untuk menghalang Yingluck daripada menjadi Perdana Menteri wanita pertama Thailand.

“Peluang untuk menyekat Parti Puea Thai amat terhad. Ramalan keadaan tidak stabil yang digembar-gemburkan sebelum ini nampaknya tidak akan menjadi kenyataan. Tentera akan lebih pragmatik sekarang,” kata penganalisis dari agensi penyelidikan risiko politik Asia Tenggara Eurasia Group, Roberto Harrera-Lim.
Keputusan pilihan raya kali ini dilihat sebagai satu ‘tamparan’ kepada pendukung institusi diraja di Bangkok yang disokong Perdana Menteri, Abhisit Vejjajiva selain sokongan besar kepada dasar diperkenalkan Thaksin yang dianggap wira penduduk miskin ketika menjadi Perdana Menteri pada 2001 dan 2005. – AFP/Reuters Berita Harian Online | Tentera akur wakil rakyat mampu selesai isu negara

Yingluck tubuh kerajaan gabungan


pix_gal0
Lima parti bekerjasama tadbir negara, Abhisit lepas jawatan ketua Demokrat

BANGKOK: Parti Puea Thai yang memenangi majoriti kerusi di Parlimen pada pilihan raya umum Ahad lalu, mengumumkan akan menubuhkan kerajaan gabungan dengan empat parti kecil yang lain.
Keseluruhannya lima parti itu akan menguasai 299 daripada 500 kerusi di Parlimen, kata pemimpin Puea Thai, Yingluck Shinawatra yang akan muncul sebagai Perdana Menteri wanita pertama Thailand.
“Semua lima parti sudah bersetuju untuk bekerjasama mentadbir negara dan menyelesaikan masalah rakyat,” kata ahli perniagaan berusia 44 tahun itu yang dilihat sebagai proksi kepada abangnya, Thaksin yang digulingkan sebagai Perdana Menteri pada 2006 oleh tentera.

“Isu paling utama ialah bagaimana untuk menyatukan negara,” kata Yingluck pada sidang akhbar semalam.

Parti Puea Thai – yang digerakkan oleh Thaksin dari Dubai di mana beliau hidup dalam buangan untuk mengelak hukuman penjara di Thailand – memenangi 265 kerusi selepas semua undi dikira.

Jumlah itu melebihi 159 kerusi yang dimenangi parti Demokrat dipimpin Perdana Menteri, Abhisit Vejjajiva yang mengaku kalah selepas dua setengah tahun berkuasa.
Walaupun menguasai majoriti kerusi di parlimen, Puea Thai bertindak pantas menubuhkan kerajaan gabungan untuk melindungi majoritinya jika berlaku ahli Parlimen yang keluar parti atau dibatalkan kemenangannya.

Empat parti lain dalam gabungan itu ialah Chart Thai Pattana, Chart Pattana Pheupandin, Palangchon dan Mahachon.

Sementara itu, Abhisit meletak jawatan sebagai Ketua Parti Demokrat berkuat kuasa serta-merta.

“Sebagai pemimpin parti Demokrat semasa pilihan raya lalu, saya harus bertanggung jawab terhadap kekalahan ini dan sebagai pemimpin yang baik saya harus meletak jawatan,” kata Abhisit memberitahu sidang akhbar.

“Parti Demokrat akan mengadakan perhimpunan agung dalam 90 hari untuk memilih ketua baru,” katanya. – AFP/Agensi
  Berita Harian Online | Yingluck tubuh kerajaan gabungan

Rai cerai jadi trend di Jepun


MIKI menunjukkan gaun perceraian yang direka khas pada upacara perpisahan dengan Tomoharu.
MIKI menunjukkan gaun perceraian yang direka khas pada upacara perpisahan dengan Tomoharu.


Fenomena selepas gempa, tsunami

TOKYO: Upacara meraikan perceraian semakin meningkat di Jepun selepas gempa bumi kuat dan tsunami melanda negara itu Mac lalu, disusuli krisis nuklear yang dikatakan menjadi penyebab pasangan tidak gembira mula menilai semula kehidupan mereka.
Upacara yang dibuat bagi menandakan permulaan perubahan status pasangan kepada kehidupan solo, menelan belanja 55,000 yen (RM2,072), termasuk hidangan bufet dan upacara menghancurkan cincin perkahwinan menggunakan tukul kecil.
Tomoharu Saito meraikan upacara itu di Tokyo bersama isteri, Miki beberapa hari sebelum mereka dijadual bercerai berkata, upacara memecahkan cincin membuat dia lega.

“Saya tidak sangka dapat menghancurkan cincin dengan mudah, tetapi saya dapat melakukannya. Saya terkejut pada mulanya, tetapi ia membantu saya memulakan hidup baru dengan fikiran terbuka,” katanya.

Upacara itu juga termasuk pembelian ‘pakaian cerai’. Bagi upacara itu, Miki memilih sehelai gaun musim panas berwarna kuning bunga daisy untuk upacara itu. Di Jepun, warna ‘daisy’ dipercayai melambangkan ‘hubungan baik atau platonik’.

“Mereka yang mahu bercerai secara baik akan melakukan upacara ini. Selepas gempa bumi, keinginan saya untuk kembali tinggal bersama ibu bapa semakin kuat dan kerana itu saya memilih untuk bercerai dengan Tomoharu,” katanya.
Rakan pasangan itu, Hiroko Tada hadir pada upacara perkahwinan dan perceraian pasangan Saito.

“Saya mengucapkan tahniah kepada mereka kerana bercerai secara baik. Saya tidak pernah membayangkan ia akan berakhir begini kerana saya juga hadir ketika perkahwinan mereka dulu,” katanya.

Pereka pakaian, Akuiue Go berkata, beliau mencipta pakaian yang memberi penekanan kepada bahagian belakang, agar lebih cantik. – Reuters
Berita Harian Online | Rai cerai jadi trend di Jepun

Empat jurugambar polis beri keterangan


SHAH ALAM - Hari pertama perbicaraan kes pembunuhan kejam jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya dan tiga yang lain menyaksikan empat jurugambar polis dipanggil memberi keterangan di Mahkamah Tinggi di sini semalam.

Mereka ialah Detektif Koperal Mokhtar Hussain dari Unit Forensik Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Selangor, Lans Koperal Abdul Aziz Ahmad dan Detektif Sarjan Mhd. Rasdi Mhd. Safien yang kedua-duanya dari Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kuala Langat serta Detektif Koperal K. Velamal dari Bahagian Bantuan Teknik, Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman.

Berdasarkan keterangan keempat-empat saksi itu, sebanyak 168 keping gambar telah dirakam di beberapa lokasi kejadian pembunuhan kejam itu termasuk tempat serpihan tulang-tulang dibuang dipercayai milik empat mangsa.

Antara lokasi rakaman gambar itu termasuk di Sungai Panchau yang terletak di Jalan Morib dan Sungai Kanchong, Banting.

Semua 168 keping gambar itu dikemukakan di mahkamah sebagai eksibit ketika sesi soal jawab di peringkat pendakwaan yang dikendalikan oleh Timbalan Pendakwa Raya, Saiful Edris Zainuddin.

Terdahulu, saksi pendakwaan ketiga, Mhd. Rasdi memberitahu, dia mengambil gambar di tiga lokasi iaitu sebanyak 73 keping gambar dirakam di Ladang Gadong, Tanjung Sepat, Sungai Panchau (42 keping) dan tali air yang terletak di Pekan Banting (23 keping).

Semua gambar itu dirakam pada 12 September 2010.

Kosmo! Online - Negara

Bukti peguam rancang bunuh Sosilawati


PATHMANABHAN (kanan), Matan (depan), Khatavarayan (kanan) dan Thilaiyagan (belakang) dibawa ke Mahkamah Tinggi Shah Alam, Selangor semalam.


SHAH ALAM - Pihak pendakwaan semalam mengemukakan keterangan bagi membuktikan bekas peguam N. Pathmanabhan dan tiga pekerja ladangnya telah melakukan pembunuhan ke atas jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya dan tiga rakannya berdasarkan penemuan DNA milik mangsa-mangsa pada barang-barang kes.

Bukti itu akan dikemukakan melalui keterangan saksi yang menemui DNA milik seorang daripada mangsa iaitu pegawai bank, Noorhisham Mohammad pada kayu kriket dan DNA peguam, Ahmad Kamil Abdul Karim dan pemandu Sosilawati, Kamaruddin Shamsuddin pada zink-zink yang digunakan sebagai alas untuk membakar mayat-mayat mangsa.

Dua pekerja ladang Pathmanabhan, U. Suresh dan T. Sarawanan akan dipanggil memberi keterangan bagi membuktikan bagaimana perancangan oleh Pathmanabhan dan tertuduh keempat, R. Khatavarayan bersama yang lain untuk melakukan pembunuhan ke atas keempat-empat mangsa.

Kemuncak keterangan itu, Suresh dan Sarawanan akan memberi keterangan mengenai peranan setiap tertuduh dan bagaimana tertuduh kedua, T. Thilaiyagan membunuh setiap mangsa. Suresh dan Sarawanan sebelum ini dijatuhi hukuman penjara 20 tahun oleh Mahkamah Tinggi di sini kerana melupuskan mayat Sosilawati, Noorhisham, Ahmad Kamil dan Kamaruddin. Pathmanabhan, 42, Thilaiyagan, 20, R. Matan, 21, dan Khatavarayan, 31, mengaku tidak bersalah terhadap pertuduhan membunuh Sosilawati, 47, Noorhisham, 38, Ahmad Kamil, 32, dan Kamaruddin, 44.

Mereka didakwa mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan dan dibaca bersama Seksyen 34 Kanun yang sama yang memperuntukkan hukuman mati mandatori jika sabit kesalahan. Timbalan Pendakwa Raya, Ishak Mohd. Yusoff berkata demikian dalam ucapan pembukaannya pada permulaan perbicaraan kes bunuh itu di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Akhtar Tahir. Ishak dalam ucapannya memberitahu, antara saksi yang akan memberi keterangan termasuk Erni Dekritawati Buhari, anak Sosilawati. Erni akan memberi keterangan berhubung khidmat pesanan ringkas (SMS) yang diterima daripada Sosilawati bertulis: "Jangan bagi Kamal masuk rumah, jika datang hubungi Bisah dia ambil gambar mak."

Kosmo! Online - Negara