Pages

Wednesday, July 20, 2011

9 Golongan Bersolat

Bismillahirrahmanirrahim.

Percaya ke kita bila disebutkan bahawa hanya 1 atau 2% sahaja umat Islam yang sembahyang? Kalau kita tak percaya maknanya mungkin kita belum faham makna sembahyang. Bila kita tanya budak kecil apa itu sembahyang, dia jawab, sembah Tuhanlah!.Betullah tu, pandai pun dia jawab.

Kita tanya pula diri kita yang dah dewasa ini, betul ke kita dah sembah Tuhan bila kita sembahyang? Sebagai panduan, berikut adalah 9 golongan manusia dalam hal sembahyang. Yang betul-betul boleh dikira sembahyang ialah kategori 7,8 dan 9 sahaja. Yang lain itu hakikatnya termasuk dalam golongan 98 atau 99% yang tak sembahyang...takut juga kita dibuatnya


1. Golongan yang langsung tidak bersembahyang dan menolak perintah sembahyang.


Mereka ini namanya saja Islam, tetapi memang tak mahu sembahyang. Malah tak tahu pun macam mana hendak sembahyang dan tak ambil peduli langsung tentang sembahyang. Mengikut Hadis, mereka ini dihukum sebagai kufur. Kalau dah kufur...confirmlah kekal selama-lamanya dalam Neraka...nauzubillah.


2.Golongan yang bersembahyang tanpa ilmu sembahyang.

Mereka ini sembahyang sebab terikut-ikut orang lain sembahyang.Tetapi yang sebenarnya, tak tamat ilmu sembahyang pun. Mereka ini tidak tahu yang mana satu rukun dan yang mana satu sunat. Bacaan pun tak betul, yang panjang jadi pendek dan yang pendek jadi panjang. Sah batalnya tidak tahu, bab bersuci pun tidak beres lagi. Sembahyang begini tentulah tidak diterima ALLAH SWT. Macamlah orang yang bagi jawapan tak betul dalam exam, mana cikgu nak luluskan. Tak passlah jawabnya!


3.Golongan yang ada ilmu sembahyang tetapi tak kuat nak lawan nafsu.


Mereka ini lulus subjek Pengetahuan Agama Islam, kadang-kadang boleh score A1 lagi. Tapi bila Brazil masuk World Cup final, sembahyang pun qada'.Kadang-kadang terlepas waktu kerana sibuk sangat buat kerja nak cari duit. Kalau sembahyang pun, sembahyang exercise sahaja. Tonggang tonggek untuk lancarkan peredaran darah tapi fikiran mereka boleh round seluruh dunia. Mereka ini golongan yang fasik atau zalim. Untuk mudah nak faham, mereka ini golongan Islam yang jahat. Macam mana yang dikatakan jahat? Mengadap Tuhan boleh lagi nak main-main...kalau depan raja pun orang dah kata biadap, inikan pula depan Tuhan, Raja segala raja.Mereka ini kalau tak merayu minta ampun, alamatnya akan dihalau dari istana raja (kalau dengan Tuhan - Syurgalah) Kalau dah dihalau dari Syurga, kemana agaknya kita kena pergi, sudah tentu semua dah maklum!


4. Golongan yang lalai dalam sembahyang


Mereka ini satu tangga lebih baik dari yang tadi. Mereka dah tak main qada' sembahyang. Kadang-kadang bila frust atau dalam keadaan stress, cukup rajin pula sembahyang jemaah dimasjid atau di surau. Orang sangka mereka ini orang baik-baik, tetapi sebenarnya belum lagi. Kalau kita nak tahu, diwaktu sembahyang hati dan fikiran mereka selalu melayang teringatkan problem yang masih tak selesai. Contohnya bergaduh dengan isteri, ceti dah datang, kunci hiang dll. Kadang-kadang sungguh hebatnya sampai teresak-esak menangis dalam sembahyang. Bukan tangiskan dosa dan takutkan Tuhan tapi sebab melayan perasaan sendiri. Dan ada dikalangan mereka yang lebih hebat lagi, bila bagi salam, kunci pun dapat! Memang tepatlah kalau mereka ini dikatakan golongan yang lalai.Mereka ini termasuk juga golongan yang biadap dengan Tuhan, macam orang yang berdepan dengan raja tapi buat hal sendiri. Raja tetap marah kerana tidak dihormati. Di Akhirat nanti, tempat mereka ialah di Neraka Wail, waliauzubillah.


5.Golongan yang sembahyang tarik tali.

Mereka ini lebih baik sikit dari yang di atas iaitu sentiasa tarik tali antara ingat bacaan sembahyang dengan tidak. Kadang-kadang ingat, kadang-kadang lalai. Macamlah orang yang ada penyakit amnesia (hilang ingatan). Kejap sedar, kejap tak sedar. Baru cakap separuh jalan, dah pengsan. Kalau raja rasa yang penyakit ini dah teruk, tentu raja suruh dia tinggal di hospital agar penyakitnya boleh di"rawat ".Kalau masih terkawal, ada peluang juga tinggal di kalangan tetamu raja. Jadi, golongan ini walaupun bersembahyang tapi belum selamat. Sebab terpulanglah kepada Tuhan, macam mana Than nak beri 'markah'. Golongan ini bila sedar, hendaklah banyak meminta ampun kepada ALLAH, moga-moga ALLAH terima mana-mana bahagian sembahyang yang dia ingat, manakala yang lalai tidak dikira. Disamping itu, hendaklah mereka terus tingkatkan kualiti sembahyang mereka.


6.Golongan yang tidak memahami sepenuhnya maksud bacaan dalam sembahyang.

Mereka ini fikirannya tidak lagi melilau-lilau atau bertarik tali dalam sembahyangnya. Mereka dah boleh beri tumpuan pada bacaan-bacaan dan lafaz-lafaz yang diucap dalam sembahyang. Sembahyang mereka pun nampak cantik dan sempurna. Kalau baca Fatihah, kalah lidah orang Arab, tetapi tak ubah macam duit palsu sahaja. Nampak macam yang original tapi tak ada nilai apa-apa. Mereka ini sebenarnya tak faham apa yang dibaca...dan tak nak pula belajar makna bacaan sembahyangnya. Nak khusyuk macam mana?... memanglah impossible! Inilah golongan awamul muslimin. Golongan ini juga belum selamat. Kalau di depan raja, mereka ini ibarat burung kakak tua yang tak faham apa yang diperkatakannya. Manusia yang berperangai burung kakak tua didepan Tuhan, manalah Tuhan suka!


7.Golongan yang selamat.


Mereka bersembahyang dengan tepat sebagaimana yang dikehendaki ALLAH. Selain sembahyangnya tepat secara zahir, fikiran dan hatinya dapat ditumpukan sepenuhnya kepada sembahyang. Faham pula apa yang diucapkan dalam sembahyang.
Kalau di istana, mereka inilah yang layak jadi tetamu raja. Mereka berkelakuan sopan dan pandai menghormati raja. Raja pun suka pada mereka.Raja tidak berat hati nak offer duduk lama-lama dalam istananya. Golongan ini selamat di dunia dan di Akhirat dan dapat masuk Syurga.Mereka inilah yang dikatakan orang-orang soleh.


8.Golongan muqarrabin


Mereka bukan sahaja khusyuk dalam sembahyang, tetapi dapat juga rasa lazat dalam sembahyang, lebih lazat dari makan sate Kajang. Bila baca tentang azab ALLAH, kecut hati dan perut mereka.Bila baca tentang rahmat ALLAH, hati mereka cukup tenang dan gembira. Mereka benar-benar dapat menjiwai sembahyang mereka. Darjat mereka ini lebih tinggi dari golongan 7. Kalau di istana raja, mereka ibarat pekerja-pekerja yang setia dengan raja. Bukan saja mereka memuliakan raja, bahkan semua titah raja dilaksanakan dengan sungguh-sungguh dan rasa seronok. Tak bagi gaji pun tak apa, asalkan dapat berkhidmat kpd raja. Orang begini, memanglah boleh terus menerus duduk di dalam istana. Nak keluar masuk istana, tak payah soal siasat. Cukup tunjukkan punch card. Malah raja bagi pula kemudahan-kemudahan istimewa untuk mereka. Di Akhirat nanti, mereka bukan sahaja selamat, tetapi tidak banyak dihisab di Padang Mahsyar. Mereka ini bukan sahaja tidak melakukan perkara yang haram dan makruh, malah yang harus juga dijadikan ibadah.


9. Golongan siddiqin


Golongan ini golongan yang luar biasa. Mereka ini bukan kena paksa diri untuk sembahyang tetapi betul-betul seronok nak sembahyang. Bukan rasa lazat sahaja, tetapi sangat terhibur dan begitu asyik mahsyuk kpd ALLAH sewaktu sembahyang (macam orang yang sedang memadu cinta) Mereka ini terdiri dari kalangan para rasul dan anbia' ALLAH. Mereka ini ibarat menteri-menteri dan panglima raja. Mereka boleh rasa terhibur kalau terpaksa gadaikan nyawa sendiri untuk selamatkan raja. Mana raja tak sayangkan mereka!. Keluar masuk istana langsung tidak diperiksa. Malah banyak keistimewaan yang dianugerahkan raja kpd mereka.Nasib mereka di Akhirat tak payahlah nak dicerita. Merekalah yang menjadi wakil Tuhan untuk selamatkan manusia.

Begitulah 9 kategori golongan manusia dan sembahyangnya...dimana kita agaknya? Bila diperiksa sembahyang kita agaknya belum lulus lagi. Ingatkan rasa lega dah tunaikan sembahyang, rasa dah cukup baik tetapi rupa-rupanya belum selamat lagi. Rupa-rupanya masih derhaka dan sangat biadap dengan Tuhan. Masya-ALLAH tak sedar yang kita derhaka dalam buat taat!. Marilah kita berusaha sungguh-sungguh untuk meningkatkan sembahyang ke peringkat 7 atau 8 kalau kita sayangkan diri kita. (Peringkat 9 memang tak boleh untuk orang macam kita). Moga-moga kita selamat di dunia dan Akhirat. Amin ya Rabbal 'alamin
Makna Solat & 9 Golongan Bersolat - CERITA CERITA

Beli merpati dibayar dengan Proton Wira

MERPATI MEMBAWA REZEKI: Encik Ahmad bersama kereta Proton Wira yang ditawarkan kepadanya bagi merpati Pomeranian Pouter yang dibela di rumahnya di Kampung Kuala Bekah, Kuala Terengganu, kelmarin. -- Foto BHM

KUALA TERENGGANU: Gara-gara burung merpati belaan Encik Ahmad Hashim daripada jenis eksotik, seorang peminat burung merpati sanggup menyerahkan kereta Proton Wiranya bernilai RM20,000 ($8,094) dan menambah wang tunai RM1,000 bagi mendapatkan dua pasang burung itu Mac lalu.

Bagaimanapun, Encik Ahmad, 44 tahun, berkata dua pasang merpati yang ditukar dengan kereta itu bukan sembarangan burung, kerana ia baka Pomeranian Pouter, yang diimport dari Amerika Syarikat dan mempunyai nilai pasaran yang tinggi antara RM2,000 hingga RM2,500 seekor bagi anak burung tersebut yang berumur kurang empat bulan.

'Seorang peminat burung merpati sanggup menyerahkan kereta Proton Wira bernilai RM20,000 dan menambah wang tunai RM1,000 bagi mendapatkan dua pasang burung merpati eksotik yang saya bela, Mac lalu,' kata beliau.

Menurutnya, walaupun harga burung tersebut tidak semahal ayam serama, yang boleh mencecah RM30,000 seekor, ia mempunyai keunikan tersendiri dan dikatakan lebih hebat dan cantik berbanding ayam serama, terutamanya apabila merpati itu membonjolkan dadanya seperti bola dan bulunya mengerbang melindungi kaki yang panjangnya mencecah sehingga 12 sentimeter itu.

Encik Ahmad berkata beliau memelihara merpati dari Eropah, Amerika dan Pakistan sejak lima tahun lalu sebagai hobi, yang secara sambilan menjadi sumber pendapatan tambahan baginya.

'Saya tidak menghadapi masalah memasarkan burung ini kerana turut menggunakan Internet, selain promosi mulut ke mulut di kalangan pelanggan saya.

'Saya mampu menjual dua hingga tiga pasang merpati baka import ini setiap bulan dengan harga antara RM2,000 hingga RM2,500 bagi sepasang anak yang ditetaskan di sini dan berumur kurang empat bulan,' dedahnya. -- BHM.

Cyberita Online Luar Negara

Wakil Gaddafi berunding dengan pegawai AS usaha ke arah dialog

TRIPOLI: Wakil-wakil pemimpin Libya, Encik Muammar Gaddafi, mengadakan rundingan dengan para pegawai Amerika Syarikat di Tunisia sepanjang hujung minggu lalu, kata seorang pegawai pemerintah Libya, sambil menyifatkan pertemuan itu sebagai langkah pertama ke arah sebuah dialog.

Seorang pegawai Jabatan Negara Amerika lewat kelmarin mengesahkan pertemuan itu tetapi berkata ia hanya untuk mengemukakan mesej jelas dan kukuh bahawa Encik Gaddafi harus meletak jawatan.

Pegawai itu berkata ia bukan satu sesi rundingan dan tiada mesyuarat mendatang yang dirancangkan.

Pertemuan itu dibuat selepas satu keputusan oleh Amerika dan lebih 30 negara lain di Istanbul, pada Jumaat lalu, untuk mengiktiraf para pemberontak di timur Libya yang sedang bertempur dengan tentera Encik Gaddafi sebagai wakil-wakil sah negara itu, tambah pegawai tersebut, atas syarat namanya tidak didedahkan kerana tidak diberi kuasa mendedahkan mesyuarat itu kepada awam.

Jurucakap Libya, Encik Moussa Ibrahim, memberitahu pemberita di Tripoli bahawa pertemuan itu diadakan pada Sabtu lalu di Tunisia tetapi beliau enggan mendedahkan senarai pegawai yang terbabit dalam mesyuarat.

'Ini adalah langkah pertama dan kami mahu langkah-langkah berikutnya,' kata beliau.

'Kami tidak mahu terperangkap dalam masa lalu; kami mahu bergerak ke depan setiap masa,' kata beliau kepada pemberita di koridor sebuah hotel di tempat penginapan wartawan asing di sana.

Beliau menyifatkannya sebagai satu 'langkah pertama (ke arah) dialog' untuk memulihkan hubungan antara kedua-dua negara tersebut. -- AP.

Cyberita Online Luar Negara

Gelombang debu raksasa landa wilayah ASGELOMBANG DEBU: Satu gelombang ribut debu sedang menuju ke kawasan Phoenix, kelmarin, sambil membentuk ‘dinding debu’ setinggi 900 meter. -- Foto AP

PHOENIX (Arizona): Satu gelombang debu raksasa melanda dan menyelubungi kawasan Phoenix, di wilayah Arizona, Amerika Syarikat, awal semalam.
Kejadian itu menjadikan warna langit bertukar kepada kecoklatan, membahayakan keadaan memandu para pemilik kenderaan dan menangguhkan jadual penerbangan.Ribut debu, juga digelar sebagai haboob dalam bahasa Arab, melanda sekitaran Arizona, terbentuk di Pinal County dan menuju ke arah timur laut, yang mana ia sampai di Phoenix sekitar 5.30 petang (waktu tempatan) kelmarin.'Dinding debu' itu setinggi kira-kira 900 meter dan membawa angin kencang selaju 40 hingga 48 kilometer sejam, dengan angin meniup kencang secara tiba-tiba sehingga 64 kilometer sejam, kata Encik Austin Jamison, seorang pakar meteorologi dengan agensi cuaca di sana.Darjah penglihatan adalah kurang daripada 400 meter di beberapa kawasan, kata beliau.'Anda secara tiba-tiba mengalami darjah penglihatan yang rendah yang turut diiringi debu tebal di ruang udara,' kata Encik Jamison.'Dengan darjah penglihatan yang rendah yang membahayakan keadaan memandu, ia memberikan kesan yang amat besar,' ujarnya lagi.Tiada kemalangan di jalan- jalan raya yang telah dilaporkan kerana ribut itu mulai reda dalam masa sejam.Jabatan Keselamatan Awam Arizona tidak segera menjawab pertanyaan mengenai keadaan jalan-jalan raya.Beberapa penerbangan yang sepatutnya berangkat di Lapangan Terbang Antarbangsa Sky Harbour Phoenix, bagaimanapun, tertangguh akibat ribut tersebut, kata seorang jurucakap lapangan terbang, Encik Julie Rodriguez.Penerbangan menuju ke lapangan terbang berkenaan dari bandar-bandar berdekatan termasuk Los Angeles, ditangguhkan sehingga ribut reda, katanya.Beliau, bagaimanapun, tidak dapat tahu berapa banyak penerbangan telah ditangguhkan atau sama ada ia dibatalkan.Satu lagi ribut debu pernah melanda Arizona pada 5 Julai lalu, hingga menarik perhatian seluruh dunia.Ribut itu yang membentuk 'dinding debu' setinggi hampir 1.6 kilometer menjejas penerbangan, mengganggu bekalan kuasa elektrik bagi ratusan orang dan menjadikan kolam-kolam renang seakan seperti kolam- kolam lumpur. -- AP.Cyberita Online Luar Negara

Bekas jaguh jimnastik China mengemis di jalanan

BEIJING: Seorang ahli jimnastik China paling berbakat ditemui meminta sedekah di jalan raya selepas menjual dua pingat emasnya dengan harga RM50.

Zhang Shangwu, 28, diyakini akan meraih pingat emas Olimpik Athens 2004 sebelum kariernya berakhir akibat kecederaan.


Dia kini terpaksa meminta sedekah di jalan raya selepas memperoleh sejumlah kecil bayaran daripada kerajaan dan mendapati dirinya tidak boleh bekerja.

Keadaannya mengejutkan rakyat China, sebuah negara yang menghargai pemenang Olimpik dan keluarga mereka dengan memberi hadiah.


Ia juga mendorong kecaman terhadap sistem sukan ala-Soviet yang ketat yang diamalkan China.


Pengkritik berkata, adalah sesuatu yang tidak boleh diterima melihat sejumlah besar atlit yang terpaksa bersara dibiarkan hidup dalam kesusahan.

Di negara itu, bintang sukan menjalani program latihan sejak usia muda.

Selagi berjaya, mereka akan menerima gaji bulanan dan pelbagai ganjaran. Tetapi jika kalah, mereka akan dibiarkan begitu saja.

Chang dilahirkan dalam sebuah keluarga petani di Baoding, wilayah Hebei. Pada usia lima tahun, dia dihantar berlatih selama tujuh tahun di sebuah akademi gimnastik.


Dia dipilih mewakili pasukan kebangsaan China pada 2001 dan menang dua pingat emas pada Sukan Universiti dunia.


Dia dilihat hampir pasti memenangi sukan Olimpik Athens pada 2004 tetapi gagal bertanding apabila mengalami kecederaan pada tendon Achilles.


Zhang tidak pulih daripada kecederaan itu dan terpaksa bersara pada 2005 dengan menerima bayaran sebanyak RM18,250 daripada kerajaan China.


“Wang itu bermakna pasukan tempatan tidak perlu menanggung masa depan saya. “Selepas saya meninggalkan sukan itu, saya mendapat pekerjaan sebagai budak penghantar makanan. “Tidak lama kemudian, kecederaan saya bertambah teruk sehinggga saya tidak boleh berlari atau berjalan untuk tempoh masa yang lama,” katanya. Apabila kehabisan wang simpanan dan datuknya pula mengalami pendarahan otak, Zhang beralih kepada jenayah dan pada 2007, ditangkap kerana mencuri di Beijing.


Dia dibebaskan dari penjara April lalu dan mendapati dirinya terpaksa mengemis untuk hidup. - AP

myMetro | Bekas jaguh jimnastik China mengemis di jalanan

Bom motosikal meletup, 18 cedera

YALA: Lapan belas orang, termasuk tiga pelajar cedera apabila sebuah motosikal meletup di depan sebuah sekolah di daerah Banang, Yala, pagi tadi.

Menurut laporan akhbar, polis bertindak pantas menangkap seorang suspek.


Letupan beraku kira-kira jam 11 pagi (waktu tempatan), bertentangan dengan Sekolah Ban Tao Poon.

Sebuah pikap rosak teruk sementara sebuah trak GMC tentera terhumban ke dalam longkang berhampiran, akibat letupan itu.


Polis mengumpulkan serpihan motosikal terbabit dan bom di tempat kejadian sebagai bahan bukti untuk menjalankan siasatan.


Tingkap cermin sekolah berkenaan berkecai dan beberapa motosikal milik guru juga rosak. - The Nation

myMetro | Bom motosikal meletup, 18 cedera

Iran rancang hantar kapal perang ke Lautan Atlantik

TEHERAN: Tentera laut Iran merancang menghantar kapal perang ke Lautan Atlantik sebagai sebahagian program untuk membuat rondaan di perairan antarabangsa, kata Laksamana Muda Habibollah Sayari dalam satu kenyataan, semalam.

Namun, komander tentera laut itu, seperti dipetik daripada akhbar Kayhan, masih menunggu ‘kelulusan akhir’ sebelum melancarkan operasi itu.


“Selepas diluluskan (projek itu) armada tentera laut akan dihantar ke (Lautan) Atlantik,” kata Habibollah tanpa memberi maklumat lanjut mengenai di kawasan mana Lautan Atlantik armada itu akan dihantar. “Kehadiran (kapal dan kapal selam) di Laut Mediteranean, Terusan Suez dan lautan Hindi dan perairan antarabangsa masih dalam agenda tentera laut,” katanya. Menurutnya, kapal perang yang ditugaskan untuk misi jarak jauh itu dilengkapi dengan peluru pelayaran Noor. “Kapal yang ditugaskan untuk sesuatu misi dilengkapi peluru berpandu bumi ke bumi Noor yang berjarak 200 kilometer,” katanya. - AFP

myMetro | Iran rancang hantar kapal perang ke Lautan Atlantik

Tragedi pegawai muda TUDM


NGERI...keadaan kereta yang dinaiki Mohd Zulhelmi hancur selepas merempuh pembahagi jalan, semalam. Gambar kecil, Mohd Zulhelmi
NGERI...keadaan kereta yang dinaiki Mohd Zulhelmi hancur selepas merempuh pembahagi jalan, semalam. Gambar kecil, Mohd Zulhelmi


ARAU: Seorang pegawai Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) yang baru tiga hari ditauliahkan sebagai Leftenan Muda di Kolej Tentera Udara Diraja Malaysia (KTU) Kepala Batas, Alor Setar, Sabtu lalu, maut dalam satu kemalangan ngeri apabila kereta dipandunya terbelah dua di Kilometer 21, Lebuhraya Changlun-Kuala Perlis, berhampiran Kampung Katong di sini, awal pagi semalam.
Dalam kejadian kira-kira jam 4 pagi, mangsa, Mohd Zulhelmi Mohd Yusof, 21, meninggal dunia dalam perjalanan ke Hospital Tuanku Fauziah (HTF), Kangar, akibat kecederaan parah di kepala dan badan.

Dalam kejadian itu, tiga rakan mangsa iaitu Muhammad Amir Mohamed Ariffin, 21; Melati Kamarudin, 20; dan Ku Shahida Ku Shali, 22, parah selepas patah kaki dan cedera di muka.

Ketua Polis Daerah Arau, Superintendan Mohd Nadzri Hussain berkata, mangsa yang berasal dari Teluk Intan, Perak, dalam perjalanan dari Sungai Petani ke Kangar untuk menghantar Melati dan Ku Shahida.

Mohd Zulhelmi dan Muhammad Amir baru ditauliahkan sebagai pegawai TUDM, manakala dua rakan wanita itu pelajar Institusi Pengajian Tinggi (IPT) di negeri itu.


“Mereka dipercayai baru selesai menghadiri majlis jamuan bagi meraikan pentauliahan itu di Sungai Petani, malam kelmarin,” katanya ketika dihubungi di sini semalam.

Mohd Nadzri berkata, mangsa yang memandu kereta Perodua Viva itu dipercayai mengantuk sebelum terbabas dan merempuh pembahagi jalan.

Katanya, keadaan kereta mangsa hancur di sebelah kanan menyebabkan mangsa mengalami kecederaan parah di kepala dan kecederaan bahagian dalaman, manakala dua lagi rakannya patah kaki dan seorang lagi cedera di muka.
“Mangsa yang cedera parah akibat rempuhan kuat di sebelah kanan kereta itu disahkan meninggal dunia dalam perjalanan ke HTF.

“Rakan mangsa juga dihantar ke HTF bagi mendapat rawatan susulan dan sehingga semalam keadaan ketiga-tiga mereka dilaporkan stabil,” katanya.

Menurut Nadzri, keluarga mangsa dan pihak TUDM sudah dimaklumkan mengenai kejadian itu dan sebaik selesai urusan bedah siasat, jenazah mangsa dituntut pihak TUDM bagi urusan selanjutnya tengah hari semalam.

“Kereta pegawai tentera itu akan dihantar ke Pusat Pemeriksaan Kenderaan Berkomputer (Puspakom) untuk siasatan dan kes disiasat mengikut Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan (APJ) 1987,” katanya.
myMetro | Tragedi pegawai muda TUDM

835 remaja Palestin ditahan askar Zionis

BAITULMAQDIS: Israel sejak lima tahun lalu sudah menahan 835 golongan muda Palestin kerana kesalahan melontar batu, menghukum kebanyakan mereka dengan hukuman penjara, lapor organisasi hak asasi kemanusiaan, semalam.

Kumpulan hak asasi manusia Yahudi, B’Tselem berkata, pihak tentera menyalah guna dan mencemari hak asasi kemanusiaan golongan muda itu, kebanyakannya berusia antara 16 hingga 17 tahun, tetapi sesetengahnya semuda 12 hingga 13 tahun. Hukuman penjara mereka pula antara tempoh beberapa hari hingga setahun. Mereka ditahan antara 2005 hingga tahun lalu. - Reuters

myMetro | 835 remaja Palestin ditahan askar Zionis

‘Ambil nyawa kami dulu’


MOHD ASHRAF HAFIZ...mahu rayu keputusan mahkamah.
MOHD ASHRAF HAFIZ...mahu rayu keputusan mahkamah.


KUALA TERENGGANU: “Jika kematian adalah penyelesaian, tolonglah ambil nyawanya, tapi (sebelum itu) ambil nyawa saya dan suami dulu kerana kami juga sebahagian daripada punca masalah ini,” kata ibu Mohd Ashraf Abd Aziz, 25, yang permohonannya untuk menukar nama kepada Aleesha Farhana ditolak Mahkamah Tinggi di sini, kelmarin.
Wanita berusia 50 tahun yang hanya mahu dikenali sebagai Mak Yah berkata, hati dia dan suami, Abd Aziz, 60, cukup terguris apabila ada pihak tergamak mendoakan kematian Mohd Ashraf seperti disebarkan melalui blog serta laman sosial di Internet.

“Ada yang menyebut lebih baik dia mati, tapi ambillah nyawa saya dan suami dulu,” katanya pada pertemuan di rumahnya di Kampung Telaga Daing dekat sini, semalam. Kelmarin, Hakim Datuk Mohd Yazid Mustafa ketika menolak permohonan Mohd Ashraf berkata, biarpun dia sudah menjalani pembedahan menukar jantina di Thailand pada 2009, ia tidak boleh dijadikan hujah untuk mahkamah menerima permohonannya. Dengan nada sinis Mak Yah berkata, memang mudah melemparkan pelbagai tohmahan terhadap keluarganya, tetapi tiada siapa tahu penderitaan ditanggung mereka sekeluarga.

“Cuba bayangkan jika mereka berada di tempat kami,” katanya yang mengakui dia dan suami amat tertekan dengan pandangan orang ramai yang menuduh mereka gagal menjadi ibu bapa yang baik.

“Kami sedih dengan tohmahan sesetengah pihak termasuk media apabila ada beranggapan kami membelakangkan Tuhan dengan menyokong keputusan Mohd Ashraf menukar nama dan jantina dalam kad pengenalannya.


“Hakikatnya kami sekeluarga tidak pernah menyokong tindakannya dan amat terkejut bila dia membuat pembedahan menukar jantina sehingga kami pernah tidak mengakuinya anak,” katanya.

Mak Yah mengakui dia menyedari Mohd Ashraf memiliki ciri-ciri kewanitaan sejak bayi lagi, namun terkejut apabila anaknya melakukan pembedahan jantina pada 2009 dan ketika itu dia dan suami menunaikan haji di Makkah.

“Kami berada di Makkah mengerjakan haji ketika itu dan sepanjang pengetahuan kami, dia bekerja di Putrajaya,” katanya.
Menurutnya, Mohd Ashraf tidak memberitahu mereka mengenai ujian perubatan dan hormon dilakukannya di Pusat Perubatan Pantai di Kuala Lumpur dua tahun sebelum pembedahan itu.

“Disebabkan terlalu marah, kami bakar semua pakaiannya dan memberitahunya supaya jangan pulang ke rumah lagi, tetapi kami tahu dia kerap pulang, cuma bermalam di dalam keretanya tanpa masuk ke rumah,” katanya.

Sementara itu, Abdul Aziz yang juga bekas tentera berkata, dia tidak mempunyai masalah mendisiplinkan anak, tetapi buntu menghadapi masalah membabitkan Mohd Ashraf.

“Adiknya pernah memotong rambutnya (Mohd Ashraf) seperti tentera, tetapi kami tetap melihatnya seperti seorang wanita, bezanya hanya rambut dia pendek.

“Saya menyedari kami perlu menangani masalah ini dan bukannya berterusan menafikannya kerana kami masih mempunyai Mohd Ashraf yang lama,” katanya.

Menurutnya, masalah itu mungkin boleh dielak jika dia mendapatkan pandangan pakar mengapa Mohd Ashraf tidak mempunyai karakter lelaki ketika membesar.

“Suaranya tidak berubah menjadi garau ketika dia meningkat remaja dan gayanya berjalan juga seperti wanita, tetapi ketika itu saya tidak terlintas akan timbul masalah lebih besar,” katanya Abdul Aziz berkata, jika kesilapan membesarkan anak menjadi punca Mohd Ashraf mahu menjadi wanita, dua anak angkatnya yang lebih tua sepatutnya menghadapi masalah sama.

“Anak angkat lelaki dan perempuan saya tidak mempunyai masalah, begitu juga adik lelaki dan perempuan Ashraf,” katanya.

Meskipun mendengar mengenai kewujudan fatwa oleh Jakim yang membenarkan seseorang yang jantinanya diragukan menjalani pembedahan pertukaran jantina, Abdul Aziz berkata, dia tidak pasti bagaimana perkara itu boleh dilakukan kerana tiada garis panduan.

“Keputusan ujian perubatan menunjukkan dia mempunyai lebih banyak hormon perempuan berbanding lelaki. Bolehkah fakta ini menyokong permohonannya? Saya harap perkara seperti ini dijelaskan dengan terperinci dan layak diberikan pertimbangan,” katanya.

Mohd Ashraf pula berkata, dia menerima keputusan Mahkamah Tinggi dan akan mengemukakan rayuan.

“Selagi ada ruang mengikut peruntukan undang-undang, saya akan merayu. Orang mungkin berharap saya diam terus atau mati, tetapi saya hanya mahu menjalani kehidupan yang aman,” katanya.
myMetro | ‘Ambil nyawa kami dulu’

Tinggal bayi atas but kereta


SELAMAT...Inspektor Haslinda Ahmad memangku bayi dibuang ibu sambil diperhatikan Muhammad.
SELAMAT...Inspektor Haslinda Ahmad memangku bayi dibuang ibu sambil diperhatikan Muhammad.


KOTA TINGGI: Panik apabila terpaksa melahirkan anak luar nikahnya sebelum sempat sampai di hospital, seorang wanita sekadar melahirkan bayi itu di ladang kelapa sawit Felda Air Tawar 3 di sini, sebelum meninggalkan bayi itu di atas but kereta penduduk kampung.
Kejadian berlaku kira-kira jam 3 pagi pada 14 Julai lalu dan terdahulu, wanita berusia 20 tahun itu dalam perjalanan dari Pengerang ke Hospital Kota Tinggi (HKT) untuk melahirkan anak ditemani teman lelakinya berusia 25 tahun.

Timbalan Ketua Polis Daerah, Deputi Superintendan Muhammad Shamsuddin pada sidang media semalam berkata, sebelum sempat tiba di HKT, wanita itu berasa sakit untuk bersalin lalu berhenti di ladang kelapa sawit di tanah rancangan berkenaan.

“Akibat panik selepas melahirkan anak luar nikah, pasangan itu berpatah semula ke Pengerang dan meninggalkan bayi masih bertali pusat itu atas kereta penduduk Felda Sungai Mas, kira-kira 30 kilometer dari Felda Air Tawar 3.

“Bayi lelaki dibalut kain itu ditemui seorang lelaki berusia 39 tahun ketika menghantar anaknya ke sekolah kira-kira jam 7 pagi.


“Dia memaklumkan penemuan itu kepada isterinya sebelum mereka menghantar bayi seberat tiga kilogram itu ke hospital,” katanya.

Menurutnya, penemuan itu menggemparkan penduduk tanah rancangan berkenaan dan sehari selepas kejadian, wanita terbabit tampil menjenguk bayinya itu di hospital.

Katanya, selepas ditanya pengurusan hospital, wanita terbabit mengaku meninggalkan bayi berkenaan sejurus selepas dilahirkan di kawasan semak ladang sawit itu dan pemeriksaan lanjut mengesahkan dia baru bersalin.
“Wanita berasal dari Felda Tunggal serta teman lelakinya berasal dari Kampung Teluk Empang di sini, kemudian ditahan polis untuk siasatan lanjut.

“Siasatan mendapati wanita terbabit pernah melahirkan seorang lagi anak luar nikah kini berusia lebih setahun dipelihara ibu bapanya,” katanya.

Muhammad berkata, bayi berkenaan tidak cedera diserahkan sementara kepada ibunya masih ditahan di lokap Ibu Pejabat Polis Daerah Kota Tinggi untuk disusukan sebelum diserahkan kepada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) untuk tindakan susulan.

“Kes itu disiasat mengikut Seksyen 317 Kanun Keseksaan kerana membuang bayi,” katanya.

Sementara itu, dalam kes berasingan di Ladang Teluk Sengat, dekat sini kelmarin, seorang bayi lelaki juga dipercayai baru dilahirkan ditemui dengan kesan digigit semut dan nyamuk.

“Bayi berkenaan ditinggalkan di tepi longkang di belakang sebuah rumah di kawasan berkenaan sebelum ditemui penduduk kira-kira jam 2.45 pagi.

“Tangisan bayi malang ditinggalkan itu didengari seorang penduduk lalu segera menghubungi polis,” katanya.

Menurutnya, sepasukan polis bersama kakitangan HKT ke lokasi kejadian untuk menyelamatkan bayi berkenaan yang lebam di mata serta hidung akibat digigit semut dan nyamuk.

“Sehingga kini, belum ada tangkapan dilakukan dan polis masih menjalankan siasatan lanjut berkaitan kes itu,” katanya
myMetro | Tinggal bayi atas but kereta

Luahan lelaki tukar jantina


pix_gal0
Ashraf tetap mahu terus perjuangan


KUALA TERENGGANU: Mohd Ashraf Hafiz Abdul Aziz, 25, yang gagal menukar nama dan status jantina dalam MyKad kepada Aleesha Farhana selepas ditolak Mahkamah Tinggi di sini kelmarin, mengakui tertekan dengan pandangan negatif masyarakat terhadapnya, tetapi tidak akan patah semangat untuk terus memperjuangkan hasratnya itu.
Sambil menyatakan mahu membuat rayuan terhadap keputusan mahkamah itu, dalam sebak, Mohd Ashraf yang lebih mesra dipanggil Aleesha berkata, jika masyarakat tidak dapat menerima keadaannya berdasarkan pelbagai kutukan dan hinaan yang diterima termasuk menerusi laman sosial Facebook, beliau rela dibunuh jika itu penyelesaian terbaik.
“Suka atau tidak, perjuangan perlu diteruskan sehingga semua wadah perundangan tiada lagi. Ramai mahu saya berdiam diri daripada masalah ini, tetapi saya mahu kehidupan yang aman,” katanya dalam satu pertemuan di sini, semalam sambil ditemani ibu bapanya.

Mohd Ashraf membuat permohonan menukar jantina di Mahkamah Tinggi pada 25 Mei lalu bagi memudahkannya diterima masuk ke universiti tempatan untuk menyambung pelajaran, selain kesukarannya menjalani kehidupan sebagai seorang wanita dengan status lelakinya.

Menceritakan punca permohonannya ditolak, beliau mengakui tidak mendapat bantuan perundangan yang kukuh ketika mengemukakan permohonan, malah ketika peguam Horley Isaacs menawarkan diri membantu, pendengaran kes itu sudah sampai penghujungnya.

Berkongsi kesedihan ditanggung anaknya itu, ibu Mohd Ashraf yang mahu dikenali sebagai Mak Yah, 50, berkata masyarakat mudah melemparkan cacian kepada keluarganya tanpa memahami perasaan mereka.
Mak Yah dari Kampung Telaga Daing di sini, berkata sejak kes anaknya dilaporkan media, beliau dan suami, Abdul Aziz, 60, mendapat kritikan dan cemuhan masyarakat yang melabelkan mereka ibu bapa tidak bertanggungjawab.

“Hinaan itu sangat pedih, seolah-olah kami membelakangkan Allah dengan menyokong keputusan Mohd Ashraf membuat pembedahan menukar jantina,” katanya sambil mengesat air mata dengan kain tudungnya.

Mak Yah berkata, walaupun ciri kewanitaan Mohd Ashraf dikesan sejak bayi, mereka tetap terkejut apabila mengetahui anak lelaki sulungnya itu membuat pembedahan menukar jantina di Hatyai, Thailand pada 2009.

“Ketika pembedahan itu, kami menunaikan haji di Makkah. Dia tidak pernah memberitahu ujian perubatan dan penilaian paras hormon yang dibuatnya di Pusat Perubatan Pantai, Kuala Lumpur dua tahun sebelum itu.

“Disebabkan marah dan sedih dengan perbuatannya itu, kami menghalaunya dari rumah dan membakar semua baju perempuan, tetapi kami tahu dia yang bertukar menjadi perempuan selalu pulang ke rumah dan hanya tidur dalam kereta,” katanya.

Sementara itu, Abdul Aziz yang juga bekas anggota tentera berkata, beliau selalu menekankan aspek disiplin kepada anaknya, tetapi buntu mencari jawapan masalah dihadapi Mohd Ashraf.

“Akhirnya, kami sekeluarga menerima hakikat dialami Mohd Ashraf dan tidak lagi hidup dalam penafian, tetapi kami disisihkan masyarakat.

“Mungkin masalah itu tidak serumit sekarang jika dari awal kami mendapatkan pandangan pakar berhubung keadaan Mohd Ashraf.

“Jika cara didikan dikatakan punca dia begini, kenapa dua anak angkat kami dan dua adik kandungnya tidak sedemikian,” katanya. Berita Harian Online | Luahan lelaki tukar jantina

Senapang ekzos besiJAAFAR menunjukkan senapang angin yang dirampas daripada enam lelaki pada sidang akhbar di Kuala Pilah, Negeri Sembilan semalam.


KUALA PILAH – Kepakaran seorang lelaki yang hanya mengambil masa seminggu untuk membuat senapang angin berasaskan ekzos dan besi untuk pergi berburu tidak ke mana apabila dia ditahan bersama lima lagi rakannya di sebuah rumah di Kampung Sungkak, dekat sini Khamis lalu.
Serbuan pukul 12.30 tengah hari itu dilakukan ketika kesemua suspek berusia di antara 20 dan 40 tahun terbabit khayal dadah. Polis turut merampas dua paket heroin serta syabu di situ.
Ketua Polis Daerah, Supritendan Jaafar Baba berkata, serbuan dilakukan selepas pihaknya membuat intipan di situ sebaik menerima maklumat awam.
Katanya, polis turut menemui beberapa butir bebola besi yang dijadikan peluru senapang buatan sendiri itu.
Kosmo! Online - Negara

Rugi RM107 juta, 600 menganggurASAP tebal daripada kebakaran yang menyebabkan sebuah kilang produk getah bersama peralatan bernilai lebih RM107 juta hangus di Kulim semalam.


KULIM – Seorang usahawan mendakwa kerugian lebih RM107 juta manakala 600 pekerjanya kini menganggur selepas sebuah kilang berteknologi tinggi dalam pengeluaran produk berasaskan getah di Kawasan Perindustrian Padang Meha, di sini musnah dalam kebakaran pagi semalam.
Kejadian itu berlaku pada pukul 8.30 pagi sewaktu kumpulan pekerja syif pagi seramai kira-kira 300 orang sedang bertugas.
Pengarah Bomba dan Penyelamat negeri, Ahmad Shahabudin berkata, sebaik menerima panggilan kecemasan, sebanyak 20 jentera daripada beberapa balai bomba dikerah ke tempat kejadian bagi memadam kebakaran selain dibantu 10 jentera pasukan bomba sukarela.
“Angin yang bertiup agak kencang menyukarkan usaha memadam kebakaran selain masalah tekanan air rendah.
“Kita juga terpaksa menghantar Pasukan Khas Tindakan Bahan Berbahaya (Hazmat) untuk mengawal keadaan kerana terdapat beberapa barang kimia di dalam kilang,’’ katanya kepada pemberita ketika ditemui di tempat kejadian semalam.
Kosmo! Online - Negara

Rais menang saman fitnahRais dan isteri, Masnah keluar dari Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR - Mahkamah Tinggi di sini semalam memerintahkan seorang blogger membayar sebanyak RM400,000 kepada Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr. Rais Yatim selepas didapati bersalah memfitnah menteri itu dalam satu artikel.

Hakim Datin Zabariah Mohd. Yusof memberitahu, daripada jumlah itu Amizudin Ahmat perlu membayar ganti rugi sebanyak RM300,000 dan kos RM100,000 kepada Rais.

Pada 1 Januari lalu, Rais, 69, memfailkan saman terhadap Amizudin, 42, yang juga anggota jawatankuasa Angkatan Muda Parti Keadilan Rakyat (PKR), berhubung artikel disiarkan dalam blog, sharpshooterblogger.blogspot.com. pada atau sekitar 28 Disember tahun lepas.

Dalam penghakimannya, Hakim Zabariah berkata, setelah mengambil kira fakta dan bentuk fitnah yang dilakukan oleh Amizudin dalam blognya dan juga nilai wang semasa, jumlah yang diberikan kepada Rais adalah munasabah.

Kata beliau, fitnah dibuat itu sangat serius dan jika seseorang mempercayainya bukan sahaja reputasi Rais terjejas di peringkat nasional dan antarabangsa tetapi yang lebih penting adalah kesannya terhadap kehidupan Rais dan keluarga.

Kosmo! Online - Negara

Denda RM250 sorok mayat suamiSeorang penduduk, Osman Hussin menunjukkan tempat mayat Abd. Halim dibuang oleh isterinya di Batu 4 1/2 Jalan Kampung, Batu Berendam, Melaka. Gambar kecil, Zaini.


MELAKA – Demi menunaikan permintaan arwah suami supaya kematiannya disembunyikan, seorang pengawal keselamatan dijatuhi hukuman denda RM250 oleh Mahkamah Majistret di sini semalam.
Majistret Muhammad Hazri Hanafi menjatuhkan hukuman itu terhadap Zaini Malek, 48, selepas wanita itu mengaku salah terhadap pertuduhan tidak memaklumkan mengenai kematian suaminya Abd. Halim Manan, 70.
Mengikut pertuduhan, Zaini didakwa sebagai seorang isteri kepada Abd. Halim telah tidak memaklumkan kematian suaminya walaupun dia merupakan orang yang layak untuk memberikan maklumat kepada pendaftar kelahiran dan kematian berkenaan dengan kematian tersebut.
Kesalahan itu dilakukan tertuduh pada 3 Oktober hingga 6 Oktober 2010 di Lot 282, Batu 4 1/2 Jalan Kampung, Batu Berendam di sini.
Tertuduh didakwa mengikut Seksyen 35(e) Akta Pendaftaran Kelahiran dan Kematian dan boleh dihukum di bawah seksyen sama yang memperuntukkan hukuman denda maksimum RM250.
Terdahulu, tertuduh dalam rayuan meminta hukuman dikurangkan dengan alasan dia hanya bekerja sebagai pengawal keselamatan dan tiada anak.
Kosmo! Online - Negara

Pulau ada istana dijual RM2.25 juta
PULAU THORN FORT terletak di luar pantai Pembrokeshire, selatan Wales.


PEMBROKESHIRE, Wales - Sebuah pulau yang mengandungi sebuah istana yang terletak di luar pantai Pembrokeshire, selatan Wales menanti pembeli dengan harga jualan £750,000 (RM2.25 juta).
Ia yang dikenali sebagai Pulau Thorn Fort mempunyai sebuah istana yang mengandungi sembilan bilik tidur selain dapur, bilik makan dan bilik permainan.
Kubu yang terdapat di pulau itu dibina pada 1850-an bagi menghalang serangan tentera Perancis.
Pulau itu mempunyai pemiliknya sejak tahun 1930-an dan kemudian dijadikan sebuah hotel.
Ia kemudian dibeli oleh kumpulan hotel Von Essen 10 tahun lalu dan pada 2001 sebuah keluarga menjadi penjaga pulau berkenaan selepas memenangi satu pertandingan. - Agensi
Kosmo! Online - Dunia

Harry Potter kutip RM1.4 bilion


SALAH satu adegan yang terdapat dalam filem Harry Potter and the Deathly Hallows, Part 2.


LOS ANGELES - Filem Harry Potter and the Deathly Hallows, Part 2 terus memecah rekod di pawagam antarabangsa hujung minggu lalu dengan kutipan tiket melepasi setengah bilion dolar dalam jumlah penerimaan di seluruh dunia selepas beberapa hari ditayangkan.
Pada malam Ahad lalu, filem itu telah mencapai kutipan AS$481.5 juta (RM1.4 bilion) di seluruh dunia dengan memecah rekod AS$312.3 juta (RM940.8 juta). kutipan itu datang dari 59 wilayah antarabangsa termasuk rekod di Britain iaitu AS$36.6 juta (RM110.2 juta) dan Australia AS$26.7 juta (RM80.4 juta).
Filem Transformers: Dark of the Moon pula meneruskan tarikan penonton antarabangsa pada minggu ketiga ditayangkan.
Selepas mendominasi carta selama dua minggu, filem arahan Micheal Bay itu masih menjadi kegemaran ramai apabila ia menambah kutipan sebanyak AS$39 juta (RM117.4 juta) di 9,300 lokasi.
Penambahan itu menyebabkan kutipan tiket filem tersebut bertambah kepada AS$460 juta (RM1.3 bilion) di seluruh dunia.
- Agensi
Kosmo! Online - Dunia

Ibu ditangkap kerana cuba jual anakHEIDI L. KNOWLES


VANCOUVER, Amerika Syarikat - Seorang wanita tidak berumah dituduh cuba menjual anak lelakinya yang berusia tiga hari di restoran Hazel Dell Taco Bell di sini pada harga di antara AS$500 (RM1,507) hingga AS$5,000 (RM15,074), lapor beberapa buah akhbar semalam.

Ibu itu, Heidi L. Knowles berumur 36 tahun bertindak menjual anaknya itu pada Khamis lalu.

Menurut dokumen mahkamah, seorang wanita menghubungi talian kecemasan 911 bagi membuat laporan bahawa Heidi membuat tawaran untuk menjual anaknya itu kepadanya.

Ibu itu kemudian ditangkap polis dan dihadapkan ke mahkamah kelmarin.

Hakim mahkamah menetapkan wang ikat jamin sebanyak AS$50,000 (RM150,749) selepas mendapati dia mempunyai rekod jenayah termasuk keganasan rumah tangga dan dadah.

Ibu itu yang merupakan seorang janda dan kini ditahan di sebuah penjara akan dibicarakan pada 29 Julai depan.

Menurut dokumen mahkamah, Heidi yang menganggur memberitahu polis dia menginap di Motel Kay's di Vancouver, Washington dengan anaknya itu buat sementara waktu sehingga menemui tempat tinggal yang sesuai.

Dia menyara kehidupan dengan wang bantuan kebajikan sebanyak AS$540 (RM1,628) sebulan dan penerima program bantuan makanan kebajikan.

Ibu itu memberitahu polis, dia berpindah dari Florida ke Vancouver, Washington tiga bulan lalu.

Jika sabit kesalahan, dia akan dipenjarakan sehingga lima tahun. - Agensi

Kosmo! Online - Dunia

Bilionair enggan bertanggungjawab


RUPERT MURDOCH duduk dekat dengan anak lelakinya, James Murdoch semasa mereka disoal berhubung skandal akhbar News of The World di Parlimen Britain, London semalam.


LONDON - Bilionair Rupert Murdoch memberitahu satu jawatan kuasa Parlimen Britain semalam bahawa memberi keterangan berhubung skandal penggodaman telefon dan rasuah yang mencemarkan empayar akhbar miliknya di Britain sebagai "hari paling rendah dalam hidup saya."
Jawatankuasa berkenaan yang dianggotai beberapa wakil rakyat Britain ditubuhkan untuk menyiasat dakwaan penggodaman telefon dan merasuah pihak polis melibatkan tabloid mingguan nombor satu Britain, News of The World yang ditutup 10 hari lalu.
Skandal itu juga menyebabkan dua pegawai kanan polis di London bertindak meletakkan jawatan manakala Rebekah Brooks yang pernah menjadi editor akhbar News of The World meletakkan jawatan sebagai Ketua Pegawai Eksekutif News Corp milik Murdoch.
Murdoch yang duduk di sebelah anak lelakinya, James, memulakan sesi soal jawab itu di sini dengan memohon maaf kerana penderitaan yang dialami mangsa-mangsa perbuatan mencuri dengan perbualan telefon berkenaan, bilionair berusia 80 tahun itu kemudian mencelah.
"Saya hanya menyampaikan satu ayat: Ini merupakan hari paling rendah dalam hidup saya," kata Murdoch yang juga pemilik empayar media di Amerika Syarikat (AS).
Murdoch seterusnya berkata, dia terkejut, kecewa dan malu apabila mendapat tahu mengenai kes menggodam perbualan telefon itu yang melibatkan akhbar News of The World dua minggu lalu.
Namun, ketika ditanya sama ada dia menganggap dirinya bertanggungjawab secara langsung berhubung skandal memalukan itu, Murdoch menjawab ringkas: "Tidak."
Ditanya siapa yang sepatutnya dipersalahkan beliau berkata:" Mereka yang diberi kepercayaan menguruskan akhbar tersebut dan mungkin orang-orang yang mereka percayai."
Seterusnya dalam sesi soal jawab berkenaan, Murdoch bertegas bahawa dia diberikan maklumat salah apabila sebelum ini menafikan akhbar News of The World terbabit dalam skandal menggodam perbualan telefon itu.
Menurutnya, tabloid berkenaan merupakan sebahagian kecil empayar perniagaannya dan beliau tidak dapat mengawasinya secara peribadi.
Murdoch juga menyatakan dia tidak menemui bukti bahawa rakaman suara mangsa-mangsa serangan 11 September 2001 di AS telah digodam.
"Kami tidak menemui sebarang bukti untuk itu dan sejauh yang kami ketahui, pihak Biro Perisikan Persekutuan (FBI) turut tidak menemuinya," katanya.
"Jika mereka (pegawai-pegawai FBI) menemuinya, mereka akan melayan saya seperti cara yang sama kita hadapi di sini.
"Saya tidak percaya, ia berlaku terhadap sesiapa di Amerika. Sama ada seseorang dari News of The World atau Gleen Mulcaire melakukannya. Saya tidak mengetahui," kata Murdoch.
Mulcaire sebelum ini yang merupakan penyiasat persendirian dipenjara enam bulan pada 2007 selepas mengaku bersalah atas dakwaan menggodam telefon di sebuah mahkamah di Britain.
Murdoch merupakan antara 100 individu paling berpengaruh di dunia dalam senarai majalah Timesdengan kekayaan mencecah AS$6.3 bilion (RM18.8 bilion).
Selain News of The World, Murdoch turut memiliki beberapa akhbar dan tabloid utama Britain sepertiThe Sun dan The Times. - Agensi
Kosmo! Online - Dunia