Pages

Tuesday, April 7, 2015

Ratu Terhodoh Meninggal Dunia


Diterbitkan: Khamis, 2 April 2015 1:51 PM

RATU pertandingan Muka Terhodoh Dunia, Anne Woods meninggal dunia pada usia 67 tahun.
Juara 28 kali itu mula menyertai pertandingan pelik tersebut pada 1977 dan mengambil bahagian setiap tahun dalam tempoh tiga dekad.
Pertandingan yang memerlukan peserta membuat raut wajah yang pelik itu digelar sebagai pertandingan Muka Terhodoh.
Anne menyertai pertandingan tersebut sebanyak 33 kali, memenangi hampir seluruh penyertaan sekaligus dinobatkan sebagai naib juara sebanyak lima kali dan hanya sekali dia terlepas daripada menyertai pertandingan tersebut kerana mengandung.
Setiap tahun Anne akan memilih lagu yang sama, 'You're Gorgeous' untuk mengiringi persembahannya.
Penyertaan wanita unik itu disangka terhenti apabila dia pengsan selepas menjuarai pertandingan tersebut pada tahun 2010 namun masih lagi mampu untuk bertanding pada tahun berikutnya.
Pada tahun 2012, Anne telah diiktiraf oleh Guinness Book of Records sebagai pemenang terbanyak pertandingan tersebut.
Setiausaha dan Naib Pengerusi Pertandingan, Callum Scott berkata, "Anne merupakan peserta paling popular dan pertandingan ini tidak akan meriah tanpa penyertaan dia.
"Anne merupakan seorang yang sangat bersemangat mengenai pertandingan ini, dia tidak suka hadir sebagai penonton.
"Kami juga akan membuat sesuatu pada pertadingan tahun ini untuk memberi penghormatan kepadanya," katanya lagi.
Pertandingan Muka Terhodoh diadakan setiap tahun di  Egromont, Cumbria, England.

Mengidam makan batu

London: Ketika mengandung, si ibu biasanya mengidam pelbagai jenis makanan yang enak atau yang sukar didapati.
Bagaimanapun, seorang wanita di sini mengidam sesuatu yang sangat pelik ketika mengandung apabila dia ketagih memakan batu.
Silvia berkata, ketagihan peliknya itu bermula ketika kehamilannya berusia lapan bulan apabila dia berasa sangat berselera melihat batu kecil di tepi jalan.
“Saya kemudian mengambil beberapa batu kecil dan terus memakannya seperti makanan biasa.
“Sejak itu saya semakin ketagih memakan batu dan sering berjalan di luar rumah bagi mencari batu untuk dimakan,” katanya.
Ujarnya, dia sering sakit perut kerana terlalu banyak makan batu sehingga menyebabkan suaminya, Estevan bimbang.
“Saya sangat risau dan bimbang tabiat pelik saya itu boleh menjejaskan kesihatan bayi saya,” ujarnya ketika ditemui.
Tambah Silvia, keadaan itu menyebabkan dia sering berkurung di dalam rumah kerana bimbang tidak dapat mengawal ketagihannya jika berada di luar.
“Saya tidak boleh melalui kawasan pembinaan kerana batu yang banyak di lokasi itu menyebabkan saya tidak dapat mengawal diri,” jelasnya.
Menurutnya, ketagihan peliknya itu hilang selepas dia melahirkan bayi lelakinya baru-baru ini.
“Berat anak saya berada di bawah paras normal ketika dilahirkan dan itu berpunca daripada masalah kekurangan zat makanan.
“Bagaimanapun, doktor memberitahu bahawa anak saya sihat dan tidak mengalami sebarang kompilasi,” katanya.
Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 6 April 2015 @ 5:33 AM


SILVIA
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/41788#sthash.5pNvRXnQ.dpuf

Jualan buku Islam meningkat di Perancis


Jualan buku Islam meningkat di Perancis
Pelbagai buku bercorak Islam termasuk penjelasan mengenai al-Quran mendapat sambutan hangat di Paris.
PARIS - PERANCIS. Jualan buku bercorak Islam di Perancis dilaporkan meningkat walaupun negara itu pernah digemparkan dengan serangan berdarah pada Januari lalu.

Menurut laporan Press TV, Pengarah majalah Philosophie, Fabrice Gerschel berkata, bahan bacaan itu termasuk majalah khas yang memfokuskan al-Quran turut mendapat sambutan hangat dalam kalangan pembaca di seluruh negara.

"Kebanyakan mereka mahu mendapatkan jawapan yang jelas menerusi sumber sahih berbanding apa yang dipaparkan di media," jelasnya.

Difahamkan, buku ilmu pengetahuan Islam itu telah terjual tiga kali ganda lebih tinggi dalam tempoh suku pertama 2015 berbanding tahun lalu.

Sebelum ini, Pusat Penyelidikan Pew berpusat di Amerika Syarikat melaporkan Islam akan berkembang dengan lebih pesat berbanding agama utama lain menjelang 2070.
Kira-kira lima juta daripada 66 juta populasi penduduk di Perancis adalah orang Islam.

Lima tahun 'sembunyi' di sebalik dinding


SEEKOR kucing telah diselamatkan selepas terperangkap dalam lubang di dinding sebuah stesen keretapi selama lima tahun di Kaherah, Mesir.

Kucing yang dipanggil Biso itu teperangkap di dinding tersebut sejak 2010 masih bernyawa kerana diberi makan dan minum oleh seorang lelaki dikenali sebagai Uncle Abdo.

Menurut Uncle Abdo, kucing itu sering menjadikan lubang di dinding tersebut sebagai tempat persembunyian daripada kucing lain yang lebih besar.

Namun mungkin gara-gara memberi makan kepada Biso di situ, kucing tersebut membesar dan akhirnya tidak boleh keluar.

Usaha menyelamat Biso sebenarnya telah dilakukan sejak beberapa tahun lalu namun gagal kerana kucing itu terlalu malu dan melarikan diri menjauhi lubang dinding tersebut.

Usaha menyelamat itu bermula dengan kempen di media sosial pada 12 Mac lalu dengan mesej berbunyi 'ekor Biso kelihatan dari lubang ini'.

Kempen itu kemudiannya menarik perhatian aktivis haiwan, Dina Zulfikar, Marwa Elgebaly dan Rania el-Kordy.

Dina membuat laporan polis dan beberapa hari kemudian perintah pendakwaan untuk menyelamatkan Biso dikeluarkan.

Dinding itu dirobohkan dan Biso akhirnya diselamatkan.

Permainan video punca malas


Permainan video
WASHINGTON - AMERIKA SYARIKAT. Hasil penyelidikan terbaru menunjukkan permainan video mampu meningkatkan keupayaan kognitif, namun ia mampu mempengaruhi sikap jika berlebihan.

Menurut Strait Times, dalam satu penyelidikan oleh Brown University, bermain permainan video juga mampu mempengaruhi dan meningkatkan keupayaan visual.

"Latihan visual yang diterima dialami pemain permainan video menyumbang kepada mekanisma penyatuan di dalam otak, terutama sekali keupayaan visual," kata seorang penyelidik Aaron Berard.

"Orang ramai memandang permainan video sebagai aktiviti yang membuang masa, namun penyelidikan mula menunjukkan kelebihan aktiviti tersebut," tambahnya.

Sebuah penyelidikan dari universiti Oxford pula memberikan hasil yang berbeza.

Penyelidik di Oxford berpendapat kanak-kanak atau remaja yang terlalu lama bermain permainan video akan menyebabkan golongan tersebut menjadi malas.

Bermain permainan video lebih dari tiga jam sehari akan menyebabkan pemain menjadi terlebih aktif (hyperactive), terlibat dalam pergaduhan dan tidak berminat dengan sekolah.

Penyelidikan di Oxford mendapati bermain permainan video kurang sejam sehari adalah paling ideal untuk kanak-kanak dan remaja.

Perancis perlu lebih banyak masjid


Perancis perlu lebih banyak masjid
Umat Islam di Perancis menghadapi kekurangan tempat untuk beribadat.
PARIS - PERANCIS. Salah seorang pemimpin tertinggi Islam di Perancis menggesa untuk menggandakan jumlah masjid dalam tempoh dua tahun akan datang untuk memenuhi kekurangan tempat ibadat bagi jutaan penduduk Islam di negara itu.

Ketua Majlis Islam Perancis, Dalil Boubakeur berkata, sejumlah 2,200 masjid yang ada ketika ini tidak cukup untuk menampung komuniti Islam terbesar di Eropah.

"Kita perlu membina sehingga dua kali ganda dalam dua tahun lagi. Terdapat banyak surau, masjid yang belum siap dibina dan banyak juga masjid yang tidak dibina," katanya di perhimpunan Kesatuan Pertubuhan Islam Perancis (UOIF).

Beliau turut menekankan bahawa masyarakat Islam di Perancis perlu dihormati dan mempunyai hak untuk pengiktirafan serta pertimbangan daripada penduduk tempatan sama seperti masyarakat lain di negara tersebut.

Menurut anggaran rasmi, terdapat antara empat dan lima juta umat Islam tinggal di Perancis, namun pemimpin Islam berkata jumlah sebenar hampir mencecah tujuh juta orang. - Press TV

Lembaran al-Quran zaman Rasulullah ditemui


Lembaran al-Quran zaman Rasulullah ditemui
SWITZERLAND - ZURICH. Tujuh lembaran al-Quran yang ditulis di atas kulit disahkan secara saintifik bahawa ia telah ditulis pada era Rasulullah iaitu antara tahun 606 dan 652.

Penemuan lembaran itu ditemui di Perpustakaan Negeri di Berlin, selepas ia disembunyikan bertahun-tahun lamanya.

Memetik laporan akhbar Maerkischer Allgemeine Zeitung, jurucakap perpustakaan Negeri, Jeanette Lamblia berkata, selepas lembaran cetakan al-Quran itu ditemui, pihaknya segera mengujinya dan mendapati ia memang dari zaman Nabi Muhammad.

“Salinan itu telah diuji.

“Ia sebagai sebahagian daripada projek besar jangka panjang yang dikenali sebagai ‘Corpus Coranicusm’ dan lembaran itu telah dianalisis di makmal di Zurich,” katanya.

Corcus Coranicusm, adalah satu projek yang menguji dan memeriksa semua salinan al-Quran di seluruh Eropah.

Cetakan al-Quran khusus ini disimpan di Perpustakaan Negeri itu selama lebih 100 tahun.

Cetakan yang pada asalnya sebahagian daripada warisan pusaka seorang ahli sains Mesir berkemungkinan dibawa ke Jerman, pada akhir abad ke-19 atau awal abad ke-20.

Cemas dikejar jerung tukul di tepi pantaiDUA orang awam berlari ke pantai selepas menyedari kehadiran jerung tukul (gambar kecil). - AGENSI


FLORIDA, Amerika Syarikat – Kemunculan seekor jerung tukul yang sedang mencari makanan mengejutkan dua orang awam yang sedang mandi di pantai Destin di sini baru-baru ini.
Ikan jerung itu jelas kelihatan mengejar ‘makanannya’ dengan jarak hanya beberapa meter sahaja daripada dua orang awam tersebut.
Insiden itu dirakam oleh sekumpulan lelaki yang menyedari kehadiran ikan jerung tersebut dari rumah mereka di Silver Beach Towers yang terletak berdekatan dengan pantai.
"Ia sangat besar dan muncul di dasar pantai yang hanya setinggi paras lutut sahaja," ujar salah seorang daripada mereka.
Menurut laporan Muzium Semula Jadi bagi Fail Serangan Jerung Kebangsaan Florida, sepanjang tahun lalu terdapat 17 serangan jerung tukul dicatatkan tetapi tiada yang membawa maut.
– AGENSI


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0406&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz3WZr8w6Nq 
Hakcipta terpelihara 

Gaun Cinderella dihasilkan oleh 20 pekerja dalam masa lima bulanWATAK utama filem Cinderella dimainkan oleh Lily James.


LONDON – Sebanyak 20 orang pekerja mengambil masa selama lebih lima bulan untuk menyiapkan gaun yang dipakai oleh Lily James dalam filem Cinderella yang ditayangkan baru-baru ini.
Gaun mewah tersebut dihasilkan oleh pereka fesyen Sandy Powell dan Jane Law untuk digayakan dalam adegan tarian filem arahan Kenneth Branagh itu.
Mereka sebelum itu memilih fabrik berkualiti serta mempunyai pelbagai warna biru yang berkilauan dalam menghasilkan busana yang dianggap magik asli.
“Gaun dihasilkan secara berstruktur dengan dimulakan di bahagian pakaian dalam, korset dan kemudian gelung skirt yang diperbuat daripada besi,” ujar Powell.
Gaun yang begitu besar dan dilengkapi kristal Swarovski jahitan tangan itu juga telah menyebabkan pinggang pemakainya kelihatan begitu ramping.
Lily James memerlukan masa 20 minit untuk memakai gaun itu dan ia tidak boleh dicuci sekiranya kotor. – Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0407&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_05.htm#ixzz3WZr2umwU 
Hakcipta terpelihara 

Wanita 100 tahun catat rekod berenang 1,500 meter


NAGAOKA berjaya menamatkan perlumbaan renang sejauh 1,500 meter pada Sabtu lalu sekali gus bakal mendapat pengiktirafan daripada Guinness World Records.


TOKYO – Seorang warga emas berusia 100 tahun menjadi wanita tertua pertama di dunia berjaya memenangi pertandingan renang gaya bebas sejauh 1,500 meter pada Sabtu lalu.
Wanita itu, Mieko Nagaoka mengambil satu jam dan 16 minit bagi menamatkan perlumbaan dalam kate­gori 100 hingga 104 tahun di kolam renang di Ehime, barat Jepun.
“Saya mahu berenang sehingga saya berusia 105 tahun jika saya boleh hidup selama itu,” katanya kepada agensi berita Kyodo.
Menurut Kyodo, kejayaan itu akan diiktiraf di dalam Guinness World Records.
Nagaoka yang menerbitkan sebuah buku berjudul Saya berusia 100 tahun dan perenang aktif terbaik dunia tidak asing untuk menamatkan perlumbaan 1,500 meter memandangkan dia pernah menamatkan renangan sejauh itu pada usia 99 tahun di sebuah kolam renang bersaiz Olimpik.
Nagaoka mula berenang pada usia 80 tahun ketika kebanyakan warga emas Jepun yang semakin tua mengamalkan gaya hidup sihat.
Mengikut statistik kerajaan, terdapat hampir 59,000 warga emas berusia 100 tahun di Jepun. Jumlah itu bermakna 46 daripada 100,000 orang di negara berkenaan berusia 100 tahun atau lebih.
Sebelum ini, seorang pelari pecut, Hidekichi Miyazaki yang berusia 103 tahun memegang rekod dunia dalam acara 100 meter untuk kategori 100 hingga 104 tahun.
Miyazaki mampu mencatatkan larian dalam 29.83 saat. – AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0407&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_04.htm#ixzz3WZquk7f1 
Hakcipta terpelihara 

Pelajar hidup lapan bulan dalam hutan


PONDOK yang dibina oleh Miller bagi menjalankan kajian hidup secara ringkas di hutan. - AGENSI


PENNSYLVANIA, Amerika Syarikat – Tanpa sebarang kemudahan asas, seorang pelajar tinggal di dalam sebuah pondok yang dibina daripada pokok-pokok tumbang bagi melunaskan projek kajian hidup di hutan baru-baru ini.
Selama hampir lapan bulan, Dylan Miller, 21, membuktikan dia mampu meneruskan kehidupan walaupun tidak mempunyai bekalan elektrik dan kemudahan air paip untuk hidup selesa seperti rakan-rakannya di Kolej Juniata, Huntingdon.
Pelajar tahun akhir jurusan bahasa Inggeris dan Falfasah itu membina pondok setinggi 2.74 meter dengan keluasan 25 meter persegi di sebuah kawasan yang mengambil masa 30 minit dari kampusnya.
MILLER membuktikan tanpa kemudahan asas yang sempurna, dia masih mampu meneruskan kehidupannya. - AGENSI


Dia yang tinggal di pondok tersebut sejak September tahun lepas, cuba memahami falsafah kehidupan yang pernah ditulis oleh dua orang ahli falsafah, Ralph Waldo Emerson dan Henry David Thoreau.
Berasal dari Meadville, Miller akan belajar menggunakan lilin yang dinyalakan di pondok tersebut dan sering mengecaj komputer riba dan telefon bimbitnya ketika berada di kampus setiap hari. Malah, jika berkesempatan dia akan mandi di rumah rakannya.
"Saya ingin membuktikan kita masih mampu hidup seperti seorang raja walaupun hidup dengan sederhana di dalam hutan," ujarnya. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0406&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_01.htm#ixzz3WZq2RyEc 
Hakcipta terpelihara 

Bawang tidak pedihkan mata dihasilkan


Syarikat makanan Jepun, House Foods Group mendakwa berjaya menghasilkan
Syarikat makanan Jepun, House Foods Group mendakwa berjaya menghasilkan bawang yang tidak memedihkan mata apabila dipotong. Agensi
TOKYO 6 April – Sebuah syarikat makanan Jepun, House Foods Group, mendakwa berjaya mencipta bawang yang tidak akan memedihkan mata apabila dipotong.
House Foods Group menyatakan, penyelidik mereka berjaya mengubah sifat sejenis enzim yang memedihkan mata di dalam bawang itu.
Syarikat makanan tersebut menyatakan, pihaknya dalam satu kajian pada 2002 menemukan proses biomekanik yang menyebabkan seseorang menangis apabila memotong bawang.
“Daripada hasil kajian itu, kami berjaya mencipta teknik untuk mengubah sifat enzim terbabit.
“Kami menggunakan sejenis ion untuk menyebabkan bawang menghasilkan hanya sejumlah kecil enzim itu, tetapi pada masa sama mengekalkan nutrisi dan rasa tumbuhan ini,’’ kata kenyataan yang dikeluarkan syarikat berkenaan.
Selain mengurangkan kesan menyebabkan mata pedih, teknik yang dihasilkan syarikat itu turut menjadikan bawang kurang berbau.
House Foods Group menyatakan, kesemua 20 kakitangan menguji bawang yang dihasilkan tersebut dan mengesahkan tumbuhan itu tidak lagi berbau.
“Keadaan itu membawa maksud tiada lagi nafas dan tangan berbau selepas makan atau memotong bawang,’’ ujar kenyataan berkenaan.
Bagaimanapun, syarikat berkenaan tidak mempunyai rancangan untuk menghasilkan bawang itu secara komersial.
Dalam pada itu, beberapa penyelidik tidak bersetuju bahan yang mencetuskan kepedihan mata tersebut dihilangkan daripada bawang.
Seorang ahli kimia, Eric Block berkata, bahan tersebut wujud untuk memastikan bawang dapat hidup dalam persekitaran semula jadi.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/bawang-tidak-pedihkan-mata-dihasilkan-1.78118#sthash.vlvNli3A.dpuf

Arnab terbesar dunia bakal dicabar anak sendiri


Jeff (kiri) bergambar bersama induknya, Darius yang kini memegang
Jeff (kiri) bergambar bersama induknya, Darius yang kini memegang rekod sebagai arnab terbesar di dunia. AGENSI
LONDON 6 April – Arnab yang diiktiraf sebagai terbesar di dunia, Darius bakal berdepan saingan sengit untuk mengekalkan gelaran itu apabila anaknya memiliki kemampuan untuk memecahkan rekod tersebut.
Darius, yang mempunyai berat 22.2 kilogram dan berukuran lebih 1.2 meter panjang berdepan cabaran selepas anaknya, Jeff yang kini sudah berukuran 1.15 meter panjang dan mempunyai masa enam bulan untuk mencapai berat melebihi induknya.
Pemilik kedua-dua arnab itu, Annette Edwards, 63, dari Bromgrove, barat daya Birmingham, berkata, dia tidak sabar menunggu saat Jeff mencapai usia sama seperti induknya sekali gus dinobatkan sebagai arnab terbesar oleh Guinness Book of Records.
Jelasnya, walaupun saiz Darius sangat besar, tetapi saiz Jeff dianggap lebih besar memandangkan arnab itu masih pada peringkat bayi.
“Saya mengharapkan Jeff mampu membesar melebihi induknya, sekali gus memecah rekod dan mencatat sejarah baharu dunia,” katanya seperti yang dilaporkan portal Mail Online.
Arnab jenis Continental Giants merupakan baka arnab yang mampu membesar kira-kira 1.2 meter panjang.
Menurut Edwards, dia menghabiskan sebanyak wang sebanyak 5,000 pound (RM27,271) setahun untuk membeli 2,000 batang lobak dan 700 buah epal sebagai makanan kepada arnab belaannya.
“Meskipun bersaiz besar dan kuat makan, Darius dan Jeff rajin membersihkan diri, menyebabkan kos penjagaan kesihatan mereka sangat rendah.
“Mereka juga mempunyai selera yang besar apabila waktu makan dan situasi itu sangat baik bagi penjagaan gigi dan penghadaman yang sihat,” jelasnya.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/arnab-terbesar-dunia-bakal-dicabar-anak-sendiri-1.78116#sthash.NktiTVFV.dpuf

Istana Gaddafi jadi pasar


Sebahagian besar kawasan istana Muammar Gaddafi di Benghazi, dijadikan
Sebahagian besar kawasan istana Muammar Gaddafi di Benghazi, dijadikan pusat perniagaan dengan orang ramai menjual pakaian dan haiwan peliharaan. AGENSI
TRIPOLI 6 April - Istana milik bekas pemimpin Libya, Muammar Gaddafi yang dahulunya pernah menjadi simbol menyemai ketakutan dalam hati rakyat, kini tidak digeruni sebaliknya dijadikan sebagai pasar jualan pakaian dan haiwan peliharaan.
Malah kebanyakan kawasan istana tersebut hanya tinggal runtuhan meskipun sebelum kejatuhan Muammar pada 2011 akibat revolusi rakyat, orang ramai berasa bimbang untuk jalan berhampiran kediaman itu yang kelihatan seper­ti kubu besar.
Bercakap tentang kehidupan sebelum revolusi, seorang pemandu teksi yang dikenali sebagai Hassan berkata, orang ramai takut untuk berada berdekatan Istana Bab al-Aziziya yang terletak di Tripoli.
“Rakyat tidak berani memandang dinding istana tersebut kerana bimbang akan ditahan,” katanya seperti dilaporkan portal Mail Online.
Hampir semua struktur kompleks istana tersebut musnah akibat serangan tentera bersekutu diketuai Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) dan hanya tinggal beberapa buah bangunan rosak, lantai hijau rumah Muammar dan rangkaian terowong bawah tanah.
Jurucakap Kementerian Pelancongan, Adel Mohammed Farina berkata, Istana Bab al-Aziziya yang juga simbol era pemerintahan Muammar, kini musnah.
“Beliau hanya boleh dikenang dalam buku sejarah dan dokumentari, tetapi bukan peninggalan pemerintahannya,” katanya.
Sebuah lagi kediaman Muammar di Sabha, selatan Libya turut menerima nasib yang sama manakala di timur Benghazi, kumpulan pedagang menjadikan lebih 10 hektar kawasan milik Gaddafi sebagai pusat perniagaan.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/istana-gaddafi-jadi-pasar-1.78120#sthash.mE8TEl3b.dpuf