Pages

Monday, December 29, 2014

Hilang Berabad-abad Tahun , Akhirnya Bandar Ini Ditemui.

Hilang Berabad-abad Tahun , Akhirnya Bandar Ini Ditemui. ~ zamrispoon: "Cerita bandar Atlantis, memang menjadi buah mulut selama berabad-abad. Banyak yang mengatakan bandar itu hanya mitos semata, tidak nyata adanya. Tetapi di dunia ini, banyak bandar terkubur lain di bawah laut, yang lambat laun mulai dijumpai.

Seperti bandar Thonis Heracleio, yang keberadaannya mulai dijumpai dengan penemuan patung-patung serta alat lain di bawah laut, tempatnya di laut Mediterranean. Bandar legenda ini dipercayai hilang kira-kira 1,200 tahun yang lalu.

Namun dengan adanya teknologi moden, maka sedikit dem sedikit, cerita tentang bandar ini mulai menjadi buah mulut, termasuk di mana letak bandar ini menghilang.Bandar ini dijumpai di sepanjang pantai utara Mesir, awal abad ke-21 dan kota ini diyakini sebagai pusat perdagangan antara Greece dan Mediterranean, untuk memasuki Mesir. Para ahli arkeologi sendiri telah menemui kira-kira 64 bangkai kapal, syiling emas, dan patung raksasa.

Demikian juga lempengan batu dari Yunani dan Mesir kuno, telah diangkat ke permukaan. Awalnya sangat sukar mencari bandar legenda ini, kerana terkubur oleh sedimen setebal 5 meter.

 
Diduga, kenaikan air laut yang menyebabkan bandar ini menghilang ke dasar laut, digabungkan dengan hakisan besar sedimen yang menyokong bandar tersebut.

"Penemuan ini baru awal dari kajian. Kami akan bekerja terus jika membolehkan dalam 200 tahun hadapan, agar semua perkara tentang bandar ini terbongkar dan boleh difahami. Bandar ini sangat mengagumkan," kata Dr Damian Robinson"'via Blog this'

Kapak isteri sebelum Krismas

Lancaster: Seorang lelaki mengapak isterinya hingga mati sehari sebelum Krismas dan membawa anak mereka ke rumah ibu bapanya untuk menyambut perayaan itu sebelum mengaku kepada polis mengenai perbuatannya sehari kemudian.


Dustin Lee Klopp, 36, dilaporkan menumbuk muka isterinya Stephanie Kilhefner, kemudian mengguna kapak untuk mengelar leher mangsa sebelum membelah kepalanya selepas mereka bertengkar.
Pendawa raya daerah Lancaster Craig Stedman berkata, kedua-dua anak mereka yang berusia lima dan dua tahun tidak melihat kejadian itu.
Stedman bagaimanapun, enggan menjelaskan punca perbalahan Klopp dan Stephanie.
Menurut polis Pennsylvania, Klopp cuba membersihkan lumuran darah di rumahnya. Dia juga memindahkan mayat mangsa ke sebuah pondok dan memasukkannya ke dalam beg.
Dapatkan akhbar Harian Metro untuk berita selanjutnya.
Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 29 Disember 2014 @ 9:25 AM
KLOPP dan Stephanie pada hari perkahwinan mereka.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/19821#sthash.0iH6LOyP.dpuf

Dicerai kerana ingin tunjuk romantikRiyadh: Seorang suami menceraikan isterinya di lapangan terbang di sini selepas wanita itu cuba menunjukkan sikap romantik dengan memegang tangan suaminya.

Lelaki terbabit dan isterinya berada di lapangan terbang apabila isterinya memegang tangannya dan mula mengucapkan kata-kata manis.

Ia membuatkan lelaki itu berang lalu menceraikan isterinya serta-merta.

“Saya kenal lelaki itu,” kata seorang ulama yang juga penyelidik sosial Abdul Aziz Al Zeer dalam satu program televisyen Saudi.

“Apabila isterinya berbuat demikian, dia dengan nada marah menyuruhnya melepaskan tangannya. Tetapi si isteri enggan.

“Lelaki itu kemudian menceraikan isterinya tetapi akhirnya menyesal dengan tindakan itu,” katanya. - Agensi

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 29 Disember 2014 @ 5:12 AM

- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/19780#sthash.L36kYRom.dpuf

Nasib 3 lelaki hodohBihar (India): Tiga elaki di bandar ini menghadapi masalah rumah tangga serupa apabila ditinggalkan isteri masing-masing atas alasan hodoh.

Sejak sebulan lalu, sekurang-kurang tiga wanita baru berkahwin meninggalkan suami masing-masing kerana terlalu hodoh dan dianggap tidak sesuai untuk dijadikan suami.

Pada 9 Disember lalu, seorang pengantin perempuan dari daerah Muzaffarpur meninggalkan suaminya kerana kehodohannya selepas lima hari berkahwin,

“Saya setuju berkahwin dengan lelaki yang saya tidak pernah temui kerana menjaga perasaan ibu dan bapa.

“Tetapi apabila tiba di rumah mentua dan melihat wajah suami dari dekat, perasaan jijik dan benci terus menerpa fikiran saya. Dia terlalu hodoh.

“Saya membuat keputusan untuk meninggalkan dia dan tidak akan kembali kepadanya walau apa berlaku,” katanya kepada polis kelmarin.

Kejadian sama dilapor berlaku di daerah Gardanibag awal bulan ini apabila seorang wanita meninggalkan rumah mentuanya, sehari selepas berkahwin.

Sejurus selepas kejadian, ibu bapa wanita terbabit membuat laporan anak mereka diculik. Namun, segalanya terbongkar selepas polis menemui wanita itu yang tinggal bersama kekasihnya minggu lalu.

Ketika disoalsiasat, wanita terbabit memberitahu dia enggan pulang kepada suaminya yang sudah tua dan hodoh.

Seorang lagi wanita dari kawasan sama meninggalkan suaminya dua minggu lalu atas alasan sama.

Polis berkata, wanita itu hilang tiba-tiba dari rumah suaminya menyebabkan ibu bapanya melaporkan dia dibunuh keluarga pihak lelaki.

Bagaimanapun, selepas siasatan dijalankan, polis berjaya menjejaki wanita terbabit di kawasan Bikram dan menemui dia bersembunyi di rumah kekasihnya.

Ketika disoalsiasat, wanita itu mengaku meninggalkan suaminya kerana tidak sanggup hidup dengan lelaki hodoh. - Agensi

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 29 Disember 2014 @ 5:12 AM

- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/19782#sthash.oXGVMZyQ.dpuf

Enam tahun masih menyusu dengan ibuSUMPTER (kiri) masih menyusukan anaknya yang telah berusia enam tahun.


LONDON – Seorang kanak-kanak berusia enam tahun di sini menjadi kanak-kanak tertua di United Kingdom kerana masih menghisap susu ibunya, lapor Daily Mirror kelmarin.
Ibunya, Denise Sumpter, 44, berkata, dia masih menyusukan anaknya itu, Belle walaupun dia telah berusia enam tahun.
Kanak-kanak yang menuntut di tahun dua itu akan meminta susu dada ibunya apabila dia berasa penat atau sakit.
"Dia kadangkala akan meminta susu dua kali sehari atau sekurang-kurangnya dua kali dalam seminggu," katanya.
Menurut Sumpter, anaknya itu akan menghisap susunya secara berseorangan atau kadangkala dengan adiknya yang berusia 18 bulan, Beau.
"Saya tidak berasa sikap Belle itu pelik sebaliknya akan terus menyusukan sehingga dia berhenti dengan sendiri. Saya tidak tahu keadaan ini akan berlarutan sampai bila," jelasnya lagi.
Sumpter yang menggelar Belle sebagai ‘susu ibu’ mengaku anaknya itu seorang kanak-kanak yang pintar dalam kebanyakan mata pelajaran dan berbakat dalam bidang nyanyian serta tarian. – AGENSI


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=1229&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz3NF34Beoq 
Hakcipta terpelihara 

Misteri Mayat Lelaki Berusia 2,400 tahun Ditemui di Hutan Paya Gambut.

http://zamrispoon.blogspot.com/2014/12/misteri-mayat-lelaki-berusia-2400-tahun.html
Mumia lelaki yang disebut "bog bodies" dianggarkan telah berumur 10,000 tahun. Mereka banyak telah dijumpai sebahagian besar di Eropah utara-barat, terutama di Ireland, UK, Belanda, Jerman utara, dan Denmark. Apa yang membuat tubuh manusia ini begitu unik?

Mereka dipelihara oleh alam  semulajadi secara hebat, kulit dan organ dalaman utuh, berkat 'kimia' yang luar biasa di  hutan paya gambut. Lapisan lumut yang mati mengandungi air yang sangat berasid, suhu rendah dan oksigen yang buruk, yang semuanya menyumbang terhadap pemeliharaan tubuh.Rangkaian perisian, isi perut, rambut, kuku, dan pakaian dipelihara cukup baik untuk analisis forensik. Isi perut boleh memberikan maklumat tentang makanan yang dimakan, sedangkan gigi dan kuku memberi petunjuk yang berguna mengenai kesihatan seseorang dan usia lalu pakaian merupakan penunjuk budaya.

Tidak ada yang tahu bagaimana orang-orang ini mati  di paya, namun kehadiran luka mengerikan, seperti tekak dijerut, menunjukkan mayat telah dibunuh atau dilaksanakan sebagai hukuman atas kejahatan. Salah satu contoh yang paling menonjol dari manusia ini, dan salah satu yang paling baik dipelihara, adalah Manusia Tollund, digali di Denmark pada tahun 1950.


 Manusia Tollund ditemui pada tarikh 8 Mei 1950, oleh dua bersaudara yang sedang menggali tanah gambut yang akan digunakan sebagai bahan bakar, di sebuah paya dekat Bjældskovdal, sebuah kawasan yang terletak kira-kira 10 kilometer sebelah barat dari Silkeborg, di Denmark.

Kerana badan yang ditemui cukup segar, mereka percaya telah mencari mangsa pembunuhan baru-baru ini. Penanggalan radiokarbon dari Manusia Tollund mendedahkan bahawa, ia meninggal pada sekitar 375-210 SM, atau hampir 2,400 tahun yang lalu.


 Ketika ia digali, Manusia Tollund benar-benar berbogel kecuali  tali pinggang kulit di sekitar pinggangnya. Salah satu hujung tali pinggang dipotong persegi panjang, di mana hujung tali pinggang telah ditarik melalui dan dijamin dalam satu bulatan. Di kepalanya, ia mengenakan topi kulit menunjuk terbuat dari kulit lembu dan bulu, diikat dengan selamat di bawah dagunya dengan menyembunyikan thong.

Selain itu, mayat kelihatan seperti ditarik di sekitar lehernya. Rambutnya dipotong begitu pendek untuk hampir seluruhnya tertutup oleh topi. Ada tunggul pendek di dagunya dan bibir atas, menunjukkan bahawa ia tidak bercukur pada hari kematiannya. Tubuh sekarang dipaparkan di Silkeborg Muzium di Denmark, walaupun hanya kepalanya.