Pages

Saturday, May 2, 2015

Bayi lahir dengan usus, perut dan hati di luar badanKEADAAN Nell sewaktu dilahirkan dalam keadaan usus, perut dan hatinya berada di luar badan.


NORTHUMBERLAND, Britain – Seorang bayi berusia 14 bulan di sini yang dilahirkan dalam keadaan usus, perut dan hati berada di luar tubuhnya memerlukan bantuan untuk menjalani pembedahan memasukkan semula kesemua organnya itu ke tempat sepatutnya.
Keadaan Nell Marshall yang dilahirkan pada 4 Mac 2014 itu berlaku disebabkan perutnya tidak terbentuk secara sempurna ketika berada di dalam rahim ibunya.
Ibunya, Joanne Marshall, 35, berkata, sekumpulan pakar jantung memaklumkan mereka menemui sesuatu yang tidak pernah dilihat sebelum ini sejak 30 tahun berkecimpung di dalam bidang perubatan.
“Mereka menemui satu lubang antara pembuluh darah yang keluar dari jantung dan memaklumkan anak kami mungkin tidak mampu hidup lama,” ujarnya.
Sebelum ini, Nell pernah menjalani rawatan pembedahan tampalan kulit khinzir di Hospital Freeman selama lima jam untuk memperbaiki lubang yang berada di pembuluh darahnya.
Selepas setahun, Nell dilihat semakin sihat, namun masih perlu menjalani pembedahan dalam tempoh enam minggu lagi untuk memasukkan semua organ itu ke dalam badannya. – Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0502&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz3Yw6diiV3 
Hakcipta terpelihara 

Jurugambar ‘tergantung’ rakam aksi ngeri


Gambar diambil Alfredo Martinez, menunjukkan aksi Dane Jackson
Gambar diambil Alfredo Martinez, menunjukkan aksi Dane Jackson di air terjun di Sungai Alseseca berdekatan Veracruz, Mexico, baru-baru ini. Agensi
MEXICO CITY 1 Mei – Seorang jurugambar Mexico, bertindak berani mengikat dirinya dengan kabel bagi membolehkan dia mengambil gambar pelagak aksi ngeri, Dane Jackson menggunakan kayak untuk menyusuri air terjun setinggi 30.48 meter di Sungai Alseseca berdekatan Veracruz.
Jurugambar itu, Alfredo Martinez, 42, berkata, mereka memasang kabel sepanjang empat meter di hadapan air terjun tersebut bagi membolehkannya merakam gambar aksi Jackson, 21.
“Saya diberikan isyarat apabila Jackson mula mengayuh kayak dan saya menunggunya tiba di air terjun tersebut.
“Apabila Jackson melalui air terjun tersebut, saya mengambil gambar semua aksinya. Namun keadaan itu berlaku terlalu pantas, hanya dua saat sahaja,’’ katanya seperti dilaporkan laman web akhbar Mirror.
Jackson yang merupakan peserta kayak profesional dari Amerika Syarikat (AS) berkata, dia pada mulanya sudah merancang apa yang perlu dilakukan ketika menghampiri air terjun tersebut, namun segala perancangannya tidak dapat dilaksanakan.
“Apabila saya berjaya dan selamat melakukan aksi ini, saya mengenang kembali apa yang telah saya lakukan.
“Segala yang saya lakukan untuk sampai ke tahap ini, sangat berbaloi,’’ katanya menceritakan aksi yang dilakukannya pada awal tahun ini.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/jurugambar-8216-tergantung-8217-rakam-aksi-ngeri-1.86822#sthash.daq517yz.dpuf

Gadis miliki dua rahim, serviks

Cassandra Bankson dikesan memiliki dua rahim, dua serviks, dan
CASSANDRA BANKSON dikesan memiliki dua rahim, dua serviks, dan dua faraj selepas menjalani imbasan MRI, baru-baru ini. AGENSI
SAN FRANCISCO 1 Mei – Seorang bintang YouTube tergamam apabila diberitahu dia memiliki dua rahim, dua serviks, dan dua faraj selepas menjalani imbasan Pengimejan Resonans Magnetik (MRI).
Cassandra Bankson, 22, dari San Francisco, mengambil keputusan berjumpa doktor kerana sering mengalami sakit belakang, lapor Mail Online.
Lebih mengejutkan, pemeriksaan itu juga mendapati, gadis tersebut hanya memiliki satu buah pinggang.
“Pada mulanya doktor hanya mengesahkan bahawa saya mempunyai satu buah pinggang melalui pemeriksaan MRI. Apabila menjalani satu lagi imbasan, doktor juga memaklumkan bahawa saya mempunyai dua faraj, dua rahim dan dua serviks,” katanya.
Keadaan dialami Bankson dikenali sebagai uterus didelphys atau uterus berganda.
“Saya amat terkejut ketika dimaklumkan oleh doktor tentang perkara itu. Namun, kini saya sudah tahu punca mengapa saya sering alami kekejangan di perut.
“Saya juga pasti keadaan sama menyebabkan saya mengalami tempoh haid yang panjang sehingga 30 hari,” katanya.
Bankson yang mempunyai saluran YouTube sendiri, DiamondsAndHeels14, sering berkongsi tips tentang solekan dan kesihatan dengan satu daripada videonya mengenai cara menutup jerawat menggunakan solekan ditonton sebanyak 25 juta kali.
Gadis itu berkata, dia me­nerima keunikannya selain turut mendapat sokongan daripada ahli keluarga.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/gadis-miliki-dua-rahim-serviks-1.86843#sthash.ZeMknw7d.dpuf