Pages

Thursday, March 27, 2014

Masak sup kucing


Guangdong: Seorang wanita China menjadi sasaran kecaman umum selepas dia memuat naik gambarnya merebus seekor kucing untuk dibuat sup.

Tindakan Li Jinbang memuat naik gambar “kejam” itu di laman sosial Weibo membuatkan satu kempen mengecamnya diwujudkan di Internet.Dia turut dihujani komen dan emel yang mengecam tindakannya serta mengugutnya sebaik gambar berkenaan dimuat naik.

Walaupun dia kemudiannya membuang gambar itu, semuanya sudah terlambat kerana “ dosanya” sudah tersebar luas dikalangan pengguna Internet.

Foto
KUCING diletakkan di dalam sangkar sebelum digantung dan disembelih.

Foto
KUCING direbus untuk dijadikan sup.
Foto
LI Jinbang
Pada mulanya dia hanya menulis status, “Lihat, saya dapat tangkap dan makan harimau.”


Namun tanpa rasa bersalah, dia kemudiannya memuat naik gambar dan menerangkan bagaimana dia merebus haiwan itu sebelum menyiat kulit dan mengerat badannya.

Gambar itu termasuk seekor kucing yang ketakutan berada di dalam sangkar sebelum haiwan itu digantung dan disembelih.

Selepas dihujani kecaman, Jinbang cuba mempertahankan tindakannya dengan berkata kucing cedera parah akibat dilanggar kenderaan.

Dia mendakwa membantu rakannya mengakhiri kesengsaraan kucing itu, sedangkan gambar yang dimuat naik menunjukkan kucing itu berada dalam keadaan sempurna dan sihat.

“Ia sememangnya perlu mati. Saya membunuh dan memakan kucing itu tanpa melakukan sesuatu yang menyalahi undang-undang,” katanya.- Agensi

Artikel ini disiarkan pada : 2014/03/27

Oksigen dalam botol untuk dijualSEORANG wanita menunjukkan dua botol berisi udara segar yang akan dikeluarkan secara komersial pada Jun depan.- AGENSI


BEIJING - Pencemaran udara yang teruk di sini mendorong pemerintah China mengambil langkah drastik untuk menjual kandungan oksigen bersih di dalam botol-botol kaca.
Udara bersih dan segar itu akan dijual kepada orang-ramai dengan pelancong asing dijangka menjadi pelanggan utama.
Rancangan tersebut antara lain, diatur bagi menangani tahap jerebu yang serius di beberapa kota raya negara itu yang disifatkan mengalami krisis alam sekitar oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia.
Kebanyakan udara bersih itu yang diambil di sekitar kawasan pergununganTianmu dan Leigong akan dibotolkan oleh pihak berkuasa wilayah Guizhou, barat daya China.
Udara bersih itu akan mula dijual pada Jun depan dan dijangka menjadi antara produk tarikan pelancong di negara itu. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0327&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz2x71ziYoV 
Hakcipta terpelihara