Pages

Monday, October 7, 2013

Separuh kepala hilang

Foto
ABDUL Hadi memerlukan perhatian 24 jam.
Foto
MARIAM membuang kahak anaknya.

Oleh Shaiful Shahrin Ahmad Pauzi

Parit Buntar: Seorang ibu tunggal hanya mampu menahan linangan air mata berikutan perlu menjaga anak lelakinya yang ‘hilang’ tempurung kepala akibat kemalangan sejak setahun lalu.

Mariam Long, 49, berkata, anaknya Abdul Hadi Abd Halim 19, hanya mampu terbaring dan perlu diberi perhatian sepanjang masa termasuk urusan makan minum di rumah mereka di Kampung Kedai 4, Sungai Kota, Tanjung Piandang, di sini.

Katanya, kemalangan berlaku pada jam 9.45 pagi 5 Disember lalu apabila anaknya yang menunggang motosikal ke Sungai Nyor, Pulau Pinang dirempuh kereta.

“Anak saya dikejarkan ke Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital Besar Pulau Pinang selama dua minggu dan terpaksa dibuang tempurung kepalanya akibat kecederaan dalaman di beberapa bahagian dalam kepalanya.“Saya terus terduduk menangis ketika itu kerana tidak percaya kecederaan yang dialami anak begitu parah. Saya terpaksa merelakan pembedahan membuang tempurung kepala itu bagi menyelamatkan nyawanya,” katanya.


Menurutnya, dia mulanya tidak berani menatap wajah anaknya selepas pembedahan, namun naluri keibuan di dalam dirinya menyebabkannya menguatkan semangat untuk melihat dari dekat.

“Saya kini berkorban masa, tenaga dan wang untuk menguruskannya setiap hari. Sedikit pun saya tidak terasa beban dan menganggapnya ketentuan Ilahi.

“Anak saya perlu perhatian 24 jam kerana hanya terlantar dan tidak mampu melakukan sebarang pergerakan. Segala urusan harian seperti mandi, menukar lampin dan makan perlu dilakukan dengan dibantu seorang lagi anak Muhammad Faiz, 23, yang mengalami masalah kecacatan pendengaran,” katanya.

Dia dan anak lain bergilir-gilir membuang kahak di dalam rongga leher Abdul Hadi yang ditebuk berikutan bimbang menyebabkan anaknya tersedak.

“Bukan itu saja, tangan dan kakinya juga perlu digerakkan supaya tidak menjadi kaku. Kos rawatan bulanan anak termasuk susu khas dianggarkan mencecah sehingga RM1,000 sebulan.

“Mujurlah saya menerima wang pencen arwah suami Abdul Halim Ismail yang pernah bertugas sebagai tentera,” katanya.

Dia juga menerima bantuan bulanan RM300 daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

“Selagi hidup saya akan terus menjaganya dan berharap dia kembali pulih sepenuhnya,” katanya yang turut memelihara seorang lagi anak orang kurang upaya (OKU), Norhayati Abdul Halim, 16,” katanya.

Kabsa punca mati pucuk

Foto
NASI Kabsa
Riyadh: Seorang doktor Saudi memberi amaran juadah nasi Kabsa jika dimakan secara berlebihan boleh mengakibatkan mati pucuk.
Dr Ahmed Al Saga, perunding di Hospital Al Nour di bandar raya Makkah, berkata terdapat kepercayaan memakan lemak dan makanan berkolesterol tinggi boleh meningkatkan kebolehan seksual lelaki.

“Kebanyakan orang percaya makan Kabsa bersama makanan berlemak dan berkolesterol tinggi membolehkan mereka menjalani kehidupan seksual lebih baik.
“Kepercayaan itu salah sama sekali...ia sebenarnya sebaliknya,” katanya kepada akhbar Saudi yang berpusat di London.

Menurutnya, pengambilan makanan berkenaan akan menyebabkan lebih banyak darah dalam tubuh mengalir ke perut. “Ini menyebabkan perasaan malas dan letih. Keadaan ini turut menghalang darah daripada sampai ke kemaluan dan memberi kesan teruk pada jangka panjang,” katanya.

Kabsa ialah nasi yang dicampur dengan lemak dan minyak, ayam atau daging dan rempah-ratus.

Ia menjadi juadah istimewa di Arab Saudi dan negara Arab lain. - Agensi

Mentega kacang kurangkan risiko barah

Mentega kacangPENGAMBILAN mentega kacang dua kali seminggu mampu mengurangkan risiko barah payu dara.

Kajian Fakulti Perubatan Universiti Washington di St Louis dan Fakulti Perubatan Harvard menemui kaitan kukuh terutamanya kepada remaja perempuan yang makan kacang ketika berumur antara sembilan dan 15 tahun.

"Selain itu, penemuan itu menunjukkan mentega kacang boleh mengurangkan risiko barah di kalangan wanita berumur 30 tahun," menurut Pengarah Bersekutu Pencegahan dan Kawalan Barah di Pusat Barah Siteman Hospital Barnes-Jewish, Dr Graham Colditz.

Difahamkan, keputusan itu diperoleh berdasarkan kajian dijalankan ke atas 9,039  wanita berumur 18 hingga 30 tahun di Amerika Syarikat secara dua peringkat antara 1996 dan 2010.

Menurut Daily Mail, ia jelas menunjukkan pengambilan mentega kacang dua kali seminggu sebenarnya dapat mengurangkan risiko menghidap  barah payu dara sehingga 39 peratus berbanding  individu yang tidak pernah memakannya.

Kambing dua wajah

Kambing dua wajahKambing dua wajah ini menjadi tumpuan penduduk tempatan di Whiting.
MONTPELIER - AMERIKA SYARIKAT. Seorang petani terkejut apabila mendapati seekor daripada lapan kambingnya dilahirkan dengan dua kepala di ladang Whiting, Vermont.

Kristen Quesnel berkata kepada Daily Mail, kambing itu mempunyai dua kepala, dua telinga, empat mata dan satu otak.

“Dari lapan kambing yang beranak, hanya seekor mengalami kecacatan namun disahkan sihat oleh veterinar,” katanya.

Menurutnya, segala gerak geri anak kambing itu berlaku serentak memandangkan ia mempunyai satu fungsi otak.

“Kambing itu makan dengan kedua-dua mulut. Perlakuannya mencuit hati apabila segala pergerakan seperti makan, minum dan tidur berlaku serentak.

Dipaksa gugur kandungan

Dipaksa gugur kandunganLiu bersama baldi mengandungi janin di hospital.

SHANDONG - REPUBLIK CHINA. Sekumpulan pegawai Suruhanjaya Perancangan Keluarga bertindak kejam apabila memaksa seorang wanita menggugurkan kandungannya berusia enam bulan di daerah Fangza, wilayah Weifang.

Menurut laporan Daily Mail, tindakan itu dilakukan selepas pihak terbabit mendapati pasangan Liu Xinwen, 33, dan suaminya Zhou Guoqiang melanggar dasar kerajaan Republik China yang menggariskan sebuah keluarga hanya dibenarkan mempunyai seorang anak sahaja.

Zhou berkata, kumpulan pegawai itu menyerbu ke rumahnya pada jam 4 pagi lalu membawa isterinya ke lokasi tidak diketahui.

“Mereka mengheret isteri saya keluar rumah tanpa dimaklumkan ke mana. Selepas lima jam, saya diberitahu isteri berada di Hospital Rakyat Fangzi.

Malangnya, ketika tiba di hospital, dia telah diberi suntikan pelali dan bayi dalam kandungannya meninggal dunia,” katanya.

Menurutnya, pihak hospital kemudiannya meletakkan janin anak tersebut ke dalam baldi bersebelahan isterinya yang masih separuh sedar.

“Pihak hospital memaksa kami menandatangani surat persetujuan pengguguran. Jika ingkar, mereka akan menahan saya tanpa dibicarakan,” katanya.