Pages

Monday, November 25, 2013

KAROMAH SEORANG WALI ALLAHSyeikh Mohammed El-Audan dilahirkan tahun 1894 dan menyertai gerakan Ikhwan Muslimin ketika bertugas sebagai pensyarah Hadis di Universiti Al-Azhar. Beliau merupakan salah seorang dari 50 orang ulamak yang terlibat menggubal perlembagaan Mesir pada 13 Januari 1953.

Pada tahun 1965, beliau ditangkap oleh rejim Jamal Abdul Nasser tatkala usia beliau ketika itu mencecah 80 tahun termasuk kesemua 5 orang anaknya turut ditangkap.

Dendam kesumat yang membara di dalam hati Menteri Pertahanan Mesir ketika itu, Syams Badran cuba berusaha untuk membunuh Syeikh Mohammed sewaktu dalam tahanan.

Suatu ketika, Badran telah melepaskan seekor anjing yang kelaparan di dalam penjara yang ditempatkan Syeikh Mohammed dengan harapan agar beliau dibaham oleh anjing tersebut. Badran kemudian mengarahkan seorang tentera bawahannya, "Pergi kamu ke bilik tahanannya dan bersihkan bilik itu dari darah-darah."

Tentera itu kembali menemui Badran dengan penuh hairan, Badran bertanya, "Apa yang telah berlaku?"

Jawab tentera itu, "Demi Allah, saya melihat satu perkara yang ajaib. Saya melihat syeikh itu sedang sujud dalam keadaan anjing itu berdiri bersebelahannya seakan-akan mengawalnya.

Dr.Yusuf Qaradhawi telah menyifatkan beliau dengan katanya, "Syeikh Mohammed El-Audan, seorang lelaki yang rabbani, yang telah terpancar cahaya iman dan kerohanian. Saya tidak pernah belajar darinya tetapi saya pernah menziarahi di rumah beliau di Zaitoun, saya bertemunya. Mendengar kalam-kalamnya yang memberikan kekuatan kepada rohani kerana kalamnya keluar dari hati yang membelai hati-hati yang mendengar."

Gambar ini menyaksikan Al-Marhum Syeikh Mohammed tidak mampu berdiri kerana keuzuran sewaktu perbicaraan mahkamah berlangsung.

Sumber: Ikhwanwiki
 

SALAHUDDIN AL AYUBBI DI ZAMAN KANAK-KANAKNYAKetika Salahuddin Al Ayubbi masih kecil, beliau bermain dengan kanak-kanak yang lain di jalanan. Ayahnya telah melihatnya, lantas mengambilnya keluar dari tengah-tengah kumpulan kanak-kanak itu. Lalu ayahnya menjulang tinggi Salahuddin dengan kedua belah tangannya.

Ayahnya seorang lelaki yang berbadan tegap berkata;

“Aku menikahi ibumu dan ibumu melahirkanmu bukan untukmu bermain-main dengan kanak-kanak yang lain. Akan tetapi, aku menikahi ibumu dan ibumu melahirkanmu adalah supaya kamu MEMBEBASKAN MASJIDIL AQSA!”

Kemudian ayahnya pun melepaskan Salahuddin dari tangannya dan Salahuddin pun jatuh ke tanah. Ayahnya melihat wajah anaknya dan tahu bahawa anaknya itu sedang menahan kesakitan.

Lantas ayahnya bertanya: “Sakitkah jatuh tadi?”

Salahuddin menjawab: “Sakit..”

Ayahnya bertanya lagi: “Habis, kenapa tidak meraung kesakitan?”

Salahuddin membalas: “Tidak wajar bagi seorang yang bakal membebaskan Masjidil Aqsa itu berteriak / meraung kesakitan.”
 

Legasi Lego, Ole Kirk Christiansen

Ole Kirk Christiansen
Ole Kirk Christiansen

MASYARAKAT tanpa mengenal usia meminati alat permainan berbentuk bongkah plastik kecil berwarna-warni yang mampu menghasilkan pelbagai objek seperti kenderaan, bangunan dan robot.

Pada masa ini, penggunaan Lego semakin berkembang dan turut diketengahkan di dalam filem, pertandingan selain dibangunkan sebagai taman tema di seluruh dunia. Sehingga 2013, kira-kira 560 bilion Lego dihasilkan sejak diperkenalkan oleh perekanya, Ole Kirk Christiansen lebih 60 tahun lalu.


Kehidupan awal

Christiansen dilahirkan pada 1891 di perkampungan kecil utara bandar Billund di Filskov, Denmark.

Beliau hanya mendapat pendidikan sehingga sekolah menengah sebelum diterima bekerja di sebuah kilang sebagai tukang kayu.

Pelbagai pengalaman dan kemahiran yang diperoleh ketika bekerja di kilang itu akhirnya digunakan untuk membuka perniagaan sendiri di bandar kelahirannya pada 1932.

Christiansen menghasilkan pelbagai produk seperti papan seterika, tangga dan alat permainan diperbuat daripada kayu yang merupakan salah satu bidang kepakaran beliau.

Pada 1934, beliau menamakan syarikatnya kepada Lego berasal daripada bahasa Denmark, Leg Godt bermaksud bermain dengan baik.   


Hasilkan 200 alat permainan

Pada awal 1940-an, kilang milik Christiansen terbakar untuk kali kedua akibat litar pintas dan ia dibina semula pada 1947.

Ketika itu, perniagaannya semakin berkembang dan menjadi syarikat pertama di Denmark yang membeli mesin pengacuan plastik.

Menjelang 1949, syarikat Christiansen menghasilkan kira-kira 200 alat permainan diperbuat daripada plastik dan kayu.

Pada masa itu, bongkah Lego masih dihasilkan daripada kayu dan ia hanya dipasarkan di Denmark, sekali gus menjadi alat permainan terkenal dalam kalangan kanak-kanak di negara tersebut.

Susulan daripada itu, Christiansen mula mencipta bongkah Lego plastik berwarna-warni untuk menarik perhatian golongan tersebut.

Pada 1950, Godtfred Kirk Christiansen dilantik sebagai Timbalan Presiden Muda oleh bapanya dan beliau turut menyumbangkan idea kreatif bagi menghasilkan binaan daripada Lego.

Empat tahun selepas itu, Lego memasarkan set binaan lengkap dan memperoleh tanda dagangan bagi produk yang digelar Lego Mursten.        


Cipta pelbagai set Lego

Syarikat itu melancarkan secara rasmi Lego System of Play terdiri daripada 28 set berbeza dan lapan kenderaan permainan pada 1955.

Bagaimanapun, ketika syarikat itu semakin berkembang dan dikenali di seluruh dunia, Christiansen meninggal dunia akibat serangan jantung pada usia 66 tahun.

Godtfred yang merupakan anak ketiganya diberi kepercayaan mengambil alih syarikat tersebut.

Lego terus menempa nama menghasilkan set permainan lebih variasi dan ia pertama kali menembusi pasaran Amerika Syarikat pada 1961.   

Menjelang 1966, syarikat tersebut mula mencipta Lego yang boleh menghasilkan pelbagai bentuk termasuk bangunan dan kenderaan.

Set Lego lebih besar digelar Duplo direka khas untuk bayi dan golongan kanak-kanak pada 1967.

Kira-kira 10 tahun selepas itu, Lego memperkenalkan projek Technic dihasilkan khusus untuk golongan remaja.

Syarikat tersebut terus diwarisi ahli keluarga Christiansen dan cucunya, Kjeld Kirk pernah dilantik sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Lego dan beliau kekal memegang jawatan itu sehingga Oktober 2004 sebelum diambil alih oleh Jørgen Vig Knudstorp.

Sehingga kini, pelbagai set Lego telah direka mengikut peredaran zaman seperti Lego Mindstorms, kit model kereta dan permainan komputer.


TRIVIA

- Legoland dibuka pertama kali di Billund pada 1968 dan kini terdapat enam taman tema dibangunkan di beberapa negara termasuk Malaysia.

- Lego menjadi perintis kemajuan penyelidikan dan pembelajaran. Alat permainan Lego dipasarkan di 130 negara dan memperoleh keuntungan lebih AS$1.5 bilion (RM4.8 bilion).

- Sejak 1993, pakaian kanak-kanak berumur 0-12 tahun menggunakan jenama LEGOwear dihasilkan dan dipasarkan syarikat dari Denmark, Kabooki.

- Selain alat permainan, Lego turut menerbitkan beberapa buku seperti The Ultimate Lego Book pada 1999.

- Pada Jun 2013, Warner Bros menghasilkan filem diadaptasi daripada Lego Ninjago.

- Beberapa pesaing pernah cuba menciplak reka bentuk Lego dengan menghasilkan alat permainan sama. Lego pernah memfailkan beberapa saman terhadap beberapa syarikat termasuk di China atas dakwaan perlanggaran hak cipta.

Ular muka belut curi tumpuan ramai

Ular muka belut curi tumpuan ramai
Ah Kaw (kiri) menunjukkan ular aneh yang ditangkapnya di Nibong Tebal, kelmarin.

 PARIT BUNTAR - Pekerja kolam udang yang sedang membersihkan kolam terkejut apabila menemui seekor ular aneh di tepi kolam itu di Nibong Tebal, Pulau Pinang, kelmarin.

Berikutan itu, seorang anggota Bomba Sukarela Parit Buntar dipanggil untuk menangkap reptilia tersebut kerana bimbang  spesies ular yang tidak dikenal pasti itu berbisa.

Reptilia bertubuh lembik seberat 10 kilogram dan panjang hampir dua meter itu menggerunkan pekerja kolam berkenaan kerana bentuk muka menyerupai belut.

Anggota bomba sukarela dikenali Ah Kaw berkata, reptilia itu ditemui  berendam di tepi kolam udang dan mudah ditangkap.

“Saya tidak pasti ular itu jenis apa kerana badanya lembik seperti lintah. Malah, kulit haiwan itu kasar seperti kulit biawak.

“Ini kali pertama saya melihat haiwan pelik seumpama itu,” katanya semasa ditemui Sinar Harian   di Balai Bomba Parit Buntar di sini kelmarin.

Ah Kaw berkata, dia pelik dengan haiwan itu kerana tidak agresif seperti ular lain semasa ditangkap.

“Kami dimaklumkan ia sejenis ular air dan dipanggil ular guni buruk atau ular karung guni,” katanya.

Berdasarkan bentuknya, s spesies ini dikenali sebagai ular belalai gajah (elephant trunk snake).

Pelancongan angkasa lepas tawar pengalaman menarik


SS2 menjalani ujian menggunakan enjin roket buat pertama kali pada April lalu. - AGENSI
BIARPUN selepas empat tahun diperkenalkan tanpa membuat sebarang penerbangan rasmi seperti yang diharapkan, keinginan orang ramai untuk muncul sebagai antara yang terawal menaiki pesawat pelancongan angkasa lepas komersial pertama, SpaceShipTwo (SS2), nyata amat memberangsangkan.
Hal ini kerana, sebanyak 650 tempahan telah diterima syarikat penerbangan Virgin Galactic setakat ini berbanding hanya kira-kira 300 orang pada 2009.
Walaupun harga tiket untuk menaiki pesawat kembar tiga yang mempunyai saiz menyamai sebuah jet perniagaan itu meningkat kepada AS$250,000 (RM802,807) berbanding hanya AS$200,000 (RM642,246) sebelum ini, nyata keinginan orang ramai termasuk barisan selebriti terkenal untuk menaiki pesawat futuristik berkenaan tidak dapat disekat lagi.
Penyanyi pop Hollywood, Rihanna dilapor membelanjakan sebanyak AS$750,000 (RM2.3 juta) untuk menyertai misi penerbangan angkasa lepas Virgin Galactic itu yang dimiliki hartawan terkenal, Richard Branson.
Antara selebriti dan tokoh terkenal yang bakal turut serta dalam penerbangan bersama SS2 yang mampu memuatkan enam penumpang adalah Stephen Hawking, Tom Hanks, Ashton Kutcher, Katy Perry, Brad Pitt dan Angelina Jolie.
Harga tiket yang mahal bukanlah halangan bagi mereka yang ingin merasai pengalaman berada di paras melebihi ketinggian 100 kilometer atau dikenali sebagai garisan Karman iaitu sempadan antara ruang udara bumi dengan angkasa lepas.
Apa yang penting ialah, kepuasan untuk menikmati pakej yang ditawarkan syarikat itu iaitu berada selama dua jam setengah termasuk lima minit pengalaman graviti kosong dan peluang melihat lengkungan planet Bumi melalui tingkap luas pesawat.
Selain itu, pengalaman untuk merasai saat SS2 dilancarkan daripada pesawat induk, WhiteKnightTwo dan berlepas pada kelajuan roket, pasti mendatangkan keterujaan kepada penumpangnya.
Malah, penyanyi terkenal, Lady Gaga dikhabarkan juga bakal menyanyi di angkasa lepas pada 2015 dan artis itu kini sedang giat menjalani latihan vokal.
Keterujaan orang ramai sama ada untuk menaiki atau melihat kejayaan SS2 dijangka bakal berakhir selepas Ketua Pegawai Eksekutif Virgin Galactic, George T. Whitesides membayangkan kesediaan syarikat itu untuk memulakan operasi pesawat tersebut secara komersial bermula tahun depan.
Syarikat itu telah mengadakan beberapa siri ujian termasuk pada September lalu apabila SS2 berjaya melakukan ujian menggunakan 'kuasa roket' yang membantu pesawat mencecah ketinggian 21 kilometer pada kelajuan Mach 1.43 dalam tempoh 20 saat.
Selain itu difahamkan, ujian yang akan dilaksanakan pada bulan depan bakal menjadi kayu ukur kepada kepada kemampuan SS2 untuk mula beroperasi pada tahun hadapan dari Gurun Mojave di California.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20131125/lu_05/Pelancongan-angkasa-lepas-tawar-pengalaman-menarik#ixzz2leAKyRC9
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Wanita menyerupai Mao Zedong

Chen YAN
SICHUAN, China 24 Nov. - Seorang wanita di sini menjadi perhatian orang ramai kerana raut wajahnya sama seperti pemimpin China, Mao Tze Tung atau Mao Zedong.
Semuanya bermula selepas Chen Yan, 51, menyertai satu rancangan televisyen yang berkonsepkan tiru cara selebriti.
Sejak daripada itu, kelibat Chen di jalan-jalan utama sentiasa menarik perhatian orang ramai, malah ada yang tidak melepaskan peluang untuk bergambar dengan wanita itu.
Berikutan itu, ada beberapa pihak termasuk pasar raya sanggup membayar Chen untuk tampil sebagai Mao sebagai langkah mempromosi jualan mereka.
Setiap kali diminta untuk menjadi Mao, Chen akan memakai pakaian yang sering digayakan oleh pemimpin itu beserta gaya rambut dan tahi lalat yang sama.
Chen yang mempunyai ketinggian 154 sentimeter juga akan memakai kasut khas yang mengubah ketinggiannya menjadi 180 sentimeter, iaitu sama dengan ketinggian Mao.
Chen akan disolek selama beberapa jam oleh jurusolek khas setiap kali dia membuat penampilan sebagai Mao.
Biarpun mendapat populariti dalam kalangan masyarakat, Chen melahirkan kekecewaan kerana ia menjejaskan hubungan dengan suaminya.
Majalah Global People memetik Chen sebagai berkata, suaminya tidak menyukai penampilannya sebagai Mao dan menyifatkannya sebagai 'tidak menarik', selain enggan mengadakan hubungan seks dengannya. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20131125/lu_09/Wanita-menyerupai-Mao-Zedong#ixzz2le5FtqCq
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Gelongsor air setinggi 17 tingkat dibina


Gelongsor air setinggi 17 tingkat yang sedang dibina di Kansas, Amerika Syarikat, bakal menjadi tarikan baharu kepada pengunjung. - Agensi
KANSAS 24 Nov. - Peminat permainan air pasti teruja apabila gelongsor air tertinggi di dunia kini sedang dalam pembinaan di bandar Kansas, Amerika Syarikat.
Gelongsor itu diberi nama Verruckt yang bermaksud 'gila' dalam bahasa Jerman dan pengunjung boleh menguji tahap keberanian meluncur dari ketinggian 42.6 meter bersamaan dengan bangunan 17 tingkat.
Pengunjung perlu mendaki sebanyak 264 anak tangga untuk sampai ke puncak gelongsor sebelum melakukan luncuran.
Tarikan taman tema terbaharu yang direka oleh Kumpulan Pembangunan Schlitterbahn itu juga dikatakan lebih tinggi daripada Air Terjun Niagara dan Statue of Liberty.
Pengarah Pemasaran dan Jualan Taman Tema Air Schlitterbahn, Larry Pitcher, memberitahu The Kansas City Star, pihaknya percaya gelongsor baharu itu akan menarik perhatian peminat permainan air.
Pembinaan taman tema tersebut dijadualkan siap sepenuhnya pada tahun depan, dan akan memecahkan rekod gelongsor tertinggi di dunia yang sebelum ini dipegang oleh Taman Tema Kilimanjaro di Aguas Quentes Country Club, Rio de Janeiro, Brazil sejak tahun 2002.
Gelongsor tersebut dibina dengan ketinggian 41 meter atau bersamaan bangunan 14 tingkat.
Taman tema itu juga dikatakan mempunyai gelongsor paling curam di dunia dengan kelajuan 104 kilometer per jam.
Sementara itu, Channel Travel turut mengambil kesempatan menghasilkan dokumentari mengenai proses pembinaan gelongsor di Kansas itu untuk tontonan umum.
Bagaimanapun, ketinggian rasmi gelongsor baharu itu hanya akan didedahkan sebaik-baik pembinaan selesai. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20131125/lu_08/Gelongsor-air-setinggi-17-tingkat-dibina#ixzz2le3nj5Cs
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Tanam emas dalam mata

Tanam emas dalam mataDoktor memasukkan emas putih bersaiz 3.5 milimeter. 

Los Angeles: Wanita memang meminati barang kemas tetapi Lucy Luckayanko bertindak melampau apabila menanam perhiasan itu di dalam matanya.

Beliau menghabiskan AS$3,000 (RM9,640) untuk menjalankan pembedahan memasukkan emas putih berbentuk hati ke dalam mata putih kanannya.

Prosedur itu dilakukan Dr Emil Chynn dari Park Avenue Laser Vision di New York, pakar terlatih Harvard dan Universiti New York.


Bagi melakukan pembedahan itu, Chynn mulanya menyuntik ubat bius ke dalam mata Luckayanko.

Beliau kemudian melakukan kelaran kecil pada mata Luckayanko menggunakan forsep dan memasukkan emas putih bersaiz 3.5 milimeter.

Prosedur cuma mengambil masa beberapa minit dan Luckayanko pulang dengan mata berisikan barang kemas.

Chynn berkata, prosedur itu amat selamat.
“Ia cuma kepingan platinum amat kecil yang dibuat untuk dimasukkan ke dalam bahagian atas mata, dan tiada risiko buta langsung.

“Mungkin berlaku sedikit pendarahan tetapi hilang beberapa hari atau minggu. Luc-kayanko mungkin mendapat jangkitan tetapi kami menghalangnya dengan antibiotik,” katanya.


Amerika beri amaran

Akademi Oftalmologi Amerika Syarikat memberi amaran bahaya prosedur itu.

Mereka berkata, ada bukti menyokong keselamatan atau nilai terapeutik prosedur itu dan orang ramai perlu mengelak daripada meletakkan apa-apa dalam mata yang tidak mendapat kelulusan Bahagian Pentadiran Makanan dan Perubatan Amerika Syarikat (FDA).

Beberapa hari selepas prosedur itu, Luckayanko berkata, beliau tidak mempunyai masalah atau kesakitan akibat pembedahan itu.

“Lima puluh peratus rakan berkata saya gila tetapi 50 lagi berasa ia hebat,” katanya.

Bentuk emas putih itu boleh ditukar pada harga AS$1,000 (RM3,213). - Agensi

Florida miliki roller-coaster tertinggi di dunia pada 2016REKA bentuk unik roller-coaster setinggi 198.1 meter yang akan dibina di sebuah lokasi yang masih dirahsiakan di Florida.


MIAMI - Sebuah syarikat merancang untuk membina sebuah roller-coaster yang paling tinggi di dunia di Florida, lapor portal berita News Channel 5 kelmarin.
Syarikat US Thrill Rides LLC mahu membina roller-coaster itu dengan ketinggian 198.12 meter yang mempunyai dek pemandangan.
Bagaimanapun, pihak syarikat tersebut tidak memberitahu lokasi sebenar di Florida yang akan menempatkan roller-coaster itu.
Ia dijadualkan siap pada tahun 2016.
Ketika ini, roller-coaster yang tertinggi di dunia terdapat di New Jersey, AS dengan ketinggian 138.98 meter.
Terdapat dua buah restoran dan kedai di menara roller-coaster baharu itu.
Kos untuk membina roller-coaster itu dianggarkan sebanyak AS$20 juta (RM64.24 juta) hingga AS$60 juta (RM192.72 juta). - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=1125&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz2lcm3brdL 
Hakcipta terpelihara