Pages

Wednesday, February 8, 2012

Kapten kapal Costa Concordia boleh dipenjara 2,500 tahun
2012/02/08

Francesco Schettino
Francesco Schettino
ROME: Kapten kapal persiaran mewah Costa Concordia yang karam Januari lalu Francesco Schettino, 52, boleh dijatuhkan hukuman penjara lebih 2,500 tahun jika disabitkan bersalah menyebabkan tragedi itu, meninggalkan kapal dan beberapa kesalahan menyebabkan kematian.

Tempoh hukuman itu dikira oleh akhbar Itali, yang menambah hukuman penjara yang dihadapi Schettino jika disabitkan bersalah atas semua tuduhan yang dikenakan terhadapnya.
Dia berdepan hukuman penjara lapan tahun bagi setiap seorang daripada 300 penumpang dan krew yang ditinggalkan di atas kapal berkenaan ketika ia karam di perairan pulau Giglio pada malam 13 Januari lalu.
Schettino, dilaporkan melarikan diri dengan bot keselamatan dan menyaksikan usaha menyelamat dijalankan dari pantai. Schettino berdepan tambahan 15 tahun penjara jika disabitkan bersalah menyebabkan kematian dan 10 tahun jika didapati bersalah menyebabkan kemalangan itu.

Seramai 32 orang dikhuatiri mati dalam kemalangan itu, yang berlaku ketika kapal berkenaan belayar terlalu dekat dengan pantai Giglio yang berbatu pada awal pelayaran ke Mediterranean.

Mahkamah di Florence kelmarin mendengar permohonan pendakwa dalam kes memindahkan Schettino, 52, dari dikenakan tahanan dalam rumah ke penjara.
Pendakwa berkata, ada risiko dia cuba melarikan diri atau menjejaskan bukti sebelum perbicaraannya bermula.
Namun, mahkamah turut mendengar hujah peguam Schettino, 52, yang memohon dia dibebaskan dari tahanan dalam rumah di Meta, Sorento dan dikenakan ikat jamin dan menegaskan anak guam tidak akan mengulangi kesilapan.

“Tidak mungkin dia melakukan jenayah lagi kerana buat masa ini mustahil dia diberi arahan mengemudikan kapal. Kami harap mahkamah akan membebaskannya,” kata peguamnya, Salvatore Parascandola.

Mahkamah akan membuat keputusan mengenai perkara itu Khamis. – Agensi Berita Harian Online | Kapten kapal Costa Concordia boleh dipenjara 2,500 tahun:

'via Blog this'

India bakal haram talak 3
2012/02/08

Rang undang-undang akan dibentang di parlimen dalam tempoh terdekat

NEW DELHI: India semakin hampir untuk meluluskan Undang-Undang Peribadi Islam yang antaranya mengharamkan talak tiga dijatuhkan sekali gus dan mengetatkan poligami.
Ia akan dibentangkan di Parlimen untuk pindaan dan penduduk Islam akan lebih memahami apa yang sebenarnya diberikan oleh agama tetapi dinafikan oleh sebahagian ulama sejak berkurun dulu.
“Usaha mengkanunkan undang-undang peribadi amat diperlukan. Kami bukan membawa undang-undang baru tetapi cuma menegaskan apa yang dibawa oleh al-Quran kepada lelaki dan wanita,” kata penulis dan aktivis Islam terkenal, Asghar Ali Engineer dari Pusat Kajian Kemasyarakatan dan Sekularisme.

Sementara sarjana dari Institut Pengajian Islam di Mumbai, Qutub Jehan Kidwai, pula menegaskan tiada tempat untuk talak tiga dijatuhkan sekali gus dan amalan itu perlu dihapuskan.

Kumpulan sarjana berkenaan juga merumuskan poligami mesti diperketatkan.

“Asas ajaran Islam adalah monogami. Ramai pejuang terbunuh dalam Perang Uhud dan ketika itu ramai balu dan anak yatim di negara Arab. Ketika membolehkan lelaki berkahwin sehingga empat, al-Quran dengan jelas menyatakan lelaki tidak dapat berlaku adil dan perlu mengahwini seorang wanita saja,” kata pesara hakim dari Kerala, Shamsuddin.
Dokumen deraf itu juga menjadikan pendaftaran perkahwinan wajib dilakukan. Ia meminta kerajaan melantik pendaftar nikah untuk tujuan itu. Keizinan pengantin perempuan wajib diperoleh sebelum urusan nikah dijalankan dan usia minimum pengantin perempuan adalah 18 tahun dan 21 tahun untuk pengantin lelaki. – Agensi Berita Harian Online | India bakal haram talak 3:

'via Blog this'

‎4 JENIS PEREMPUAN YANG AKAN MENJADI PENGHUNI NERAKA ( WAJIB BACA )Sebagai manusia, kita tidak akan terlepas dari melakukan kesilapan dalam kehidupan kita sama ada secara kita sedar ataupun secara tidak sedar. Dan sebaik-baik manusia ialah manusia yang segera berubah untuk memperbaiki kesilapan diri. Berikut adalah 4 jenis perempuan yang akan menjadi penghuni neraka.

1. Perempuan yang jahat mulutnya dan perbuatan atas suaminya.

Terlalu banyak komplen. Ada sahaja yang tidak kena.

" Abang ni pun satu, beli ikan kecil-kecil sangat. Belilah yang besar sikit. Susah nak siang. " komplen Lisa pada Zack. Esoknya..

" Abang ni, beli ikan besar sangat, gelilah nak makan." Komplen Lisa lagi. Ada sahaja yang tidak kena pada Zack, suaminya.

Suka memburuk2an suami dibelakang suami samada kpd ibu bapa, sedara mara atau kawan2nya.

Curang pada suami.

Ketika suami tiada di rumah kerana pergi kursus, balik kampung, maka si isteri mengambil peluang dengan membawa lelaki lain masuk ke dalam rumahnya. Si isteri membuat perkara haram atau bergayut atau berchatting dgn lelaki lain.

Menyakitkan hati suami dengan mengungkit segala kekurangan suami setiap hari.

" Sedarlah diri awak tu, kos perkahwinan pun saya yang keluarkan. Nak harapkan awak dan keluarga awak, tak merasalah hidup senang seperti sekarang ni tau." sehingga suaminya tidak terkata apa-apa.

2. Perempuan yang membuat suaminya barang yang tidak mampu (memperbodohkan suami, memaksa suami membuat perkara yang di luar kemampuan suami).

Menggunakan ilmu hitam agar suami patuh dan ikut segala kemahuan isteri.

" Itulah engkau, kalau dari dahulu, kau dengar cakap aku, beri suami kau makan nasi kangkang, sudah tentu sekarang ni kau tidak dimadukan. "

Memaksa suami untuk membeli sesuatu di luar kemampuannya atau suaminya mampu tapi suami minta tangguhkan dulu sebab ada perkara lain yg lebih perlu.

" Abang, saya tak tahu, raya nanti saya nak kereta. "

" Abang mana mampu yang. Yang tahukan, hutang kereta yang ada ni pun belum habis pembayarannya. "

" Itu saya tak tahu. Yang saya tahu, saya nak kereta, saya nak kereta."

3. Perempuan yang tidak mahu menutup aurat. Yang memakai perhiasan untuk tujuan bermegah-megah.

" Amboi, cantiknya isteri abang. Bila bergaya nak keluar rumah, mengalahkan artis nak ambil award."

" Mestilah, bila orang tanya, isteri siapa yang cantik, bergaya, rambut ikal mayang tu..ha..abang juga yang akan dapat namakan. "

" Iya tak ya juga. Bangga abang ada isteri cantik macam kamu ni."

4. Perempuan yang tiada cita-cita melainkan makan, minum dan tidur.

Di suruh solat, tak nak. Di suruh berpuasa, tak nak. Di suruh belajar membaca Quran tak nak. Di suruh bertudung, tak nak. Apatah lagi hendak menutup aurat. Hidupnya hanya untuk bergembira dan berseronok. Hari-harinya di habiskan dengan berseronok, makan, minum dan tidur.

Semoga artikel ini ada manfaatnya untuk semua. Kepada yang hendak sebarkan, jangan lupa linkkan semula ke blog picisan ini ya. :)

Nota : Sumber artikel, ceramah Ustaz Kazim Elias.

Isteri Presiden Syria sokong suamiAsma muncul dikhalayak ramai bersama dua anaknya, Karim (kanan) tujuh tahun dan Zein (kiri) sembilan tahun pada satu perhimpunan bagi menyatakan sokongan kepada suaminya Presiden Bashar al-Assad di Damsyik pada 11 Januari lalu. - REUTERS


LONDON 7 Feb. - Isteri Presiden Syria, Asma al-Assad buat pertama kalinya menyatakan sokongan dan mempertahankan tindakan suaminya sejak kebangkitan rakyat bermula di negara ini 11 bulan lalu, lapor akhbar Britain, hari ini.
Akhbar The Times melaporkan Asma yang merupakan wanita kelahiran Britain berkata, suaminya, Bashar al-Assad merupakan Presiden negara Syria dan bukan satu puak di negara itu.
Akhbar itu melaporkan, emel berkenaan merupakan komunikasi pertama Wanita Pertama Syria dengan media antarabangsa sejak kebangkitan rakyat bermula di negara itu.
Asma menghilangkan diri daripada khalayak ramai sejak kebangkitan rakyat tercetus menyebabkan beliau dikritik kerana hanya mendiamkan diri ketika lebih 5,000 orang maut dalam kebangkitan rakyat di Syria. - AFP

Perancis sedia tanah perkuburan IslamSebahagian masyarakat Islam Perancis menanam sebatang pokok sempena pembukaan tanah perkuburan Islam pertama di bandar Strasbourg pada 5 Februari lalu. - AFP


STRASBOURG 7 Feb. - Perancis secara rasmi menyediakan tanah perkuburan Islam pertama di bandar ini, semalam - suatu tindakan yang dilihat oleh pemimpin Islam sebagai langkah mengiktiraf satu daripada kumpulan minoriti terbesar di negara ini.

Pegawai tempatan dan pemimpin Islam menghadiri upacara di bandar terletak di timur laut negara ini bagi melancarkan tanah perkuburan itu, yang mengandungi ruang untuk 1,000 buah kubur.

Ketua Majlis Agama Islam Perancis, Mohammed Moussaoui menyifatkan, pembukaan tanah perkuburan tersebut sebagai detik bersejarah bagi penganut Islam di Perancis dan berkata, ia menjadi 'simbol kepunyaan penting' komuniti.

"Jika komuniti beragama mahu merasa seperti berada di tempat sendiri di sesuatu bandar, ia patut dibantu melalui pembinaan rumah beribadat dan juga kawasan pengkebumian bagi penganutnya," kata Datuk Bandar Strasbourg, Roland Ries.

Undang-undang 1905 Perancis mengenai pembahagian gereja melarang bangunan tanah perkuburan perbandaran dan dihadkan kepada satu agama sahaja. - AFPUtusan Malaysia Online - Luar Negara:

'via Blog this'

Warga China lahir anak di Hong Kong akan didenda


HONG KONG 7 Feb. - Warga China yang berasal dari tanah besar yang melahirkan anak kedua di Hong Kong akan didenda kerana melanggar dasar China memiliki satu anak, kata Pengarah Jabatan Perancang Keluarga Shenzen, wilayah Guangdong, Zheng Feng.

Kenyataan itu dibuat berikutan peningkatan warga China dari tanah besar yang berhijrah ke pulau ini bagi mengelak polisi memiliki satu anak dan sekali gus mendapat hak kerakyatan di sini, menyebabkan wad bersalin di Hong Kong penuh ditempah sehingga September ini.

Bagaimanapun kenyataan yang dipetik oleh sebuah akhbar itu tidak menyatakan berapa banyak denda yang dikenakan, namun notis dalam laman web kerajaan wilayah tersebut menyatakan mana-mana wanita yang melanggar undang-undang itu akan didenda sehingga enam kali ganda pendapatan boleh guna isi rumah per kapita mereka.

China memperkenalkan polisi satu anak pada 1979 bagi mengehadkan kadar kelahiran di negara yang memiliki jumlah penduduk paling ramai di dunia, walaupun peraturan tersebut kelihatan dilonggar sedikit beberapa tahun kebelakangan ini.

Wilayah Guangdong yang bersempadan dengan Hong Kong mencatat wanita dari tanah besar melahirkan anak di pulau ini kira-kira 34,000 pada tahun lalu.

Pada 2010, wanita yang berhijrah dari tanah besar mewakili satu pertiga daripada kelahiran di pulau ini yang berjumlah 88,584, berbanding hanya 620 bayi pada 2001.

Isu ini menyebabkan banyak pihak mula menggesa undang-undang asas Hong Kong dipinda, agar bayi yang dilahirkan oleh wanita dari tanah besar tidak lagi diberi hak menetap di sini. - REUTERSUtusan Malaysia Online - Luar Negara:

'via Blog this'

Bandar Homs terus dibedil


BEIRUT 7 Feb. - Sekurang-kurangnya 21 orang awam dan empat askar terbunuh dalam pertempuran yang berlaku di bandar Homs, tengah Syria, hari ini, ketika serangan meriam tentera kerajaan ke atas bandar itu berterusan untuk hari keempat.

Kematian terbaru itu berlaku sehari selepas hampir 100 orang awam terbunuh di beberapa bandar di negara ini, jumlah kematian paling banyak sejak demonstrasi menentang Presiden Bashar al-Assad bermula kira-kira 11 bulan yang lalu.

Bunyi letupan roket dan tembakan mesingan turut kedengaran sekali-sekala di kawasan kediaman, Baba Amro.

Seorang aktivis, Abu Rami yang dihubungi melalui telefon berkata, bunyi letupan masih kedengaran pada waktu malam.

"Kedengaran empat letupan setiap lima minit dan sejak pagi tadi, serangan meriam ditumpukan di kawasan Baba Amro, Inshaat dan Jubar.

"Situasi krisis kemanusiaan di sini semakin teruk. Setiap orang tidak boleh bergerak sesuka hati kerana terdapat penembak curi di merata-rata tempat," katanya.

Seorang lagi aktivis berkata, bekalan makanan dan perubatan semakin berkurangan.

Kumpulan Pemerhati Hak Asasi Manusia Syria berkata, sekurang- kurangnya 69 orang awam terbunuh di Homs, semalam dan kawasan sekitarnya selepas tentera kerajaan melancarkan serangan bertubi-tubi ke atas bandar itu.

Katanya, 13 orang lagi terbunuh dalam pertempuran di wilayah barat laut Idlib, seorang di Aleppo, dan 15 lagi di Damsyik.

Menurut laporan kumpulan hak asasi manusia, lebih 6,000 orang maut sejak revolusi di Syria meletus pada pertengahan Mac tahun lalu. - AFUtusan Malaysia Online - Luar Negara:

'via Blog this'

Gempa: Jumlah kematian 48 orangPasukan penyelamat dibantu penduduk kampung mengeluarkan mayat seorang penduduk kampung yang tertimbus dalam kejadian tanah runtuh ekoran gempa bumi di La Libertad, Negros di tengah Filipina, semalam. - REUTERS


MANILA 7 Feb. - Pasukan penyelamat hari ini menggunakan cangkul dan tangan untuk mengeluarkan mangsa-mangsa yang terperangkap di bawah runtuhan bangunan selepas gempa bumi sekuat 6.7 Skala Richter melanda tengah Filipina, semalam.

Jumlah korban dilaporkan meningkat kepada 48 orang, manakala 92 masih hilang.

Gempa bumi tersebut turut memusnahkan jambatan dan jalan-jalan di pulau Negros sehingga memaksa pasukan tentera dan bomba mendaki gunung untuk sampai ke kawasan perkampungan terpencil bagi operasi menyelamat.

Kebanyakan mangsa yang terkorban merupakan penduduk di perkampungan Planas yang terletak di bandar Guihulngan apabila kira-kira 30 buah rumah tertimbus dalam kejadian gempa, semalam.

Datuk Bandar Guihulngan, Ernesto Reyes berkata, pasukan penyelamat menggunakan cangkul untuk mengeluarkan mangsa dari bawah runtuhan dan bandar itu bakal berdepan kekurangan keranda ekoran jumlah kematian yang dilaporkan semakin meningkat.

"Kami tidak mempunyai bekalan air dan tenaga elektrik.

"Jalan-jalan utama dan jambatan turut musnah, selain kedai-kedai ditutup. Kami terputus hubungan dengan pihak luar," katanya.

Sehubungan itu, Presiden Benigno Aquino III mengarahkan pasukan tentera udara dan tentera laut untuk menghantar bantuan kepada mangsa-mangsa terutamanya di kawasan terpencil.

Gempa bumi, semalam berlaku kira-kira 72 kilometer ke utara Dumaguete, ibu kota wilayah Negros Oriental dan 650 kilometer ke tenggara Manila dengan kedalaman 46 kilometer. - AGENSIUtusan Malaysia Online - Luar Negara:

'via Blog this'

Pawang minum darah ayam jantanAFP
RUSDI JAM TONI menghirup darah daripada seekor ayam jantan pada perarakan festival Cap Goh Meh di Jakarta kelmarin.


JAKARTA - Seorang pawang tempatan bernama Rusdi Jam Toni dari Sambas menghirup darah seekor ayam jantan semasa festival Cap Goh Meh di sini kelmarin.

Seorang lagi pawang yang dikenali sebagai Fasidami menyemburkan darah ayam jantan selepas dia menghirupnya daripada haiwan itu.

Cap Goh Meh merupakan hari penutup sambutan Tahun Baru Cina. - AFPKosmo! Online - Dunia:

'via Blog this'

Tidak mengaku bakar muka isteriWAN MUSTAFA dibawa ke Mahkamah Majistret Kota Bharu semalam.


KOTA BHARU – Seorang penganggur dihadapkan ke Mahkamah Majistret di sini semalam atas tuduhan mencederakan muka isterinya dengan mancis api di rumahnya Khamis lalu.

Tertuduh, Wan Mustafa Mamat, 40, bagaimanapun mengaku tidak bersalah dan minta dibicarakan terhadap pertuduhan di depan Majistret Mohd. Hafiz Mohd. Noor.

Mengikut pertuduhan, Wan Mustafa didakwa dengan sengaja mendatangkan kecederaan terhadap Rohana Abdullah, 40, di rumahnya Kampung Kedai Buloh di sini pada pukul 9.30 malam, 2 Februari lalu.

Dakwaan dibuat mengikut Seksyen 324 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara maksimum tiga tahun atau denda atau sebat atau mana-mana dua daripada hukuman itu jika sabit kesalahan.

Wan Mustafa turut tidak mengaku bersalah atas satu lagi pertuduhan lain iaitu memiliki dua tiub straw warna biru cerah setiap satu berisi serbuk putih disyaki dadah heroin seberat 0.2 gram pada 8.15 malam 3 Februari lalu.

Kesalahan didakwa mengikut Seksyen 12(2) Akta Dadah Berbahaya 1952 yang memperuntukkan denda tidak melebihi RM100,000 atau penjara tidak lebih lima tahun atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan.

Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya, Mohamad Hafiz Abd. Rahman menawarkan jaminan RM10,000 bagi kedua-dua pertuduhan dengan mengambil kira kesalahan serius yang dilakukan.

Bagaimanapun tertuduh yang tidak diwakili peguam memohon jaminan yang dikenakan terhadapnya dikurangkan.

Mahkamah membenarkan tertuduh diikat jamin RM8,000 dengan seorang penjamin dan menetapkan 4 Mac depan untuk sebutan kes.

Kosmo! Ahad lalu melaporkan seorang suami bukan sahaja tergamak memukul isterinya dengan kerusi bahkan mencucuh mata kiri wanita itu dengan api sehingga melecur di Kedai Buluh, Badang di sini pada Khamis lalu.

Pada kejadian lebih kurang pukul 7 malam itu, lelaki berusia 40 tahun yang juga bekas banduan itu meminta wang daripada anak perempuannya yang berusia 19 tahun untuk membeli dadah.

Apabila anaknya enggan memberinya wang, suspek mengamuk dan merampas beg duit anaknya dan memukul isterinya.

Dilaporkan, selepas itu, suspek telah bertindak membakar wang kertas RM1 menggunakan pemetik api lalu mencucuh mata kiri isterinya.Kosmo! Online - Negara:

'via Blog this'

Jururawat dapat kembar empatNORBAZILAH dan Mohd. Sazalee memangku empat bayi kembar mereka di Taman Sri Mas, Muar semalam.


MUAR - Penantian sepasang suami isteri untuk menimbang cahaya mata sejak tiga tahun lalu berbaloi apabila mereka tanpa dijangka dikurniakan bayi kembar empat.

Norbazilah Amin, 27, dan suami, Mohd. Sazalee Mohd. Hilal, 35, mendapat kembar empat tidak seiras itu yang dilahirkan pada 14 Oktober tahun lalu di Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM).

Bayi kembar empat itu terdiri daripada tiga perempuan iaitu Sherlea, Seliesha, Shazrica dan seorang lelaki Shazrick, yang semuanya dilahirkan tidak cukup bulan.

Menceritakan pengalaman mengandung dan melahirkan keempat-empat bayinya, Norbazilah yang bekerja sebagai jururawat di PPUM berkata, dia terpaksa mengambil cuti setahun sepanjang tempoh itu.

"Ia berikutan keadaan kesihatan saya yang tidak menentu dan dalam tempoh itu saya terpaksa berulang-alik ke PPUM serta mendapat pengawasan rapi daripada doktor.

"Saya juga tidak boleh makan dan hanya boleh minum untuk mengalas perut yang lapar, akhirnya saya bersalin menerusi pembedahan pada usia kandungan mencecah tujuh bulan empat hari," katanya ketika ditemui pada majlis cukur jambul bayi kembar itu di rumah ibu bapanya di Taman Sri Mas di sini semalam.

Norbazilah yang tinggal di Petaling Jaya berkata, kesukaran itu bermula pada minggu ke-10 kehamilan sehingga saat untuk bersalin dan selepas itu melalui pula pengalaman baru menguruskan empat bayi sekali gus.

"Pada mulanya saya agak kelam kabut kerana anak-anak saya akan terjaga bergilir-gilir selang 10 minit setiap seorang untuk minum susu," katanya.

Mereka memperoleh bayi kembar empat itu selepas menjalani rawatan permanian berhadas (IUI) di PPUM selepas tiga tahun tidak dikurniakan cahaya mata.

Katanya, doktor sebelum itu memberitahu potensi untuk hamil melalui IUI hanya 10 peratus tetapi amat terkejut apabila dia dimaklumkan mengandung bayi kembar empat.Kosmo! Online - Negara:

'via Blog this'

Ikan Araipaima diternak secara komersial di Peru

LIMA - Sejenis ikan gergasi yang hidup di Sungai Amazon, Paiche diternak secara komersial di Peru bagi memenuhi permintaan tinggi di pasaran tempatan dan luar negara.

Isi Paiche yang rendah lemak dan tanpa pencemaran raksa menjadikan ia popular dalam kalangan penggemar ikan dari Amerika Syarikat (AS) hingga ke Eropah.

Paiche yang boleh membesar sehingga mencapai berat 100 kilogram dengan panjang lebih 2.5 meter sekali gus menjadi antara ikan terbesar di dunia dan makanan utama penduduk pribumi sejak zaman dahulu.

Kini, ikan itu diternak oleh sebuah syarikat di Peru, Amazone untuk tujuan komersial selain memulihara spesies berkenaan daripada pupus.

"Ia bagus untuk dimakan, rasa ikan ini enak hampir seperti rasa ikan siakap putih tetapi dengan tekstur yang lebih lembut," kata Jose Duarte yang bekerja sebagai cef restoran Itali, Taranta di Boston, AS.

Lebih popular dengan nama ikan Arapaima, Paiche adalah sejenis ikan maging.

Menurut beberapa orang cef, isi paiche mudah dilapah dan tidak mudah hangit apabila dimasak kerana kandungan kalogen ikan ini yang tinggi. - ReutersKosmo! Online - Dunia:

'via Blog this'

Profesor cipta enjin baharu carian InternetAFP
profesor Massimo Marchiori menunjukkan enjin carian Volunia yang diciptanya di Universiti Padua, Itali kelmarin.


ROM - Seorang profesor sains komputer dari Itali, Massimo Marchiori melancarkan enjin carian Internet dan rangkaian sosial media baharu Volunia kelmarin.

Marchiori memberitahu, beliau berharap laman web dengan fungsi dua dalam satu itu akan dapat mencabar populariti enjin carian Amerika Syarikat (AS), Google.

Mengulas tentang enjin cariannya, beliau berkata, Volunia boleh digunakan untuk melihat komponen laman web tertentu bagi mencari tajuk pilihan dengan lebih cepat selain berinteraksi dengan pengguna lain yang kebetulan melihat laman web sama.

"Laman web umpama tempat tinggal. Di situ bukan sahaja terkandung maklumat tetapi juga manusia. Dimensi sosial laman web sudah pun ada, ia cuma perlu diterbitkan," katanya semasa melakukan demonstrasi penggunaan enjin berkenaan.

Menurut Marchiori, beliau percaya fungsi yang terdapat pada Volunia akan menjadi fungsi biasa pada semua enjin carian utama termasuk Google dan Yahoo tidak lama lagi.

Mengambil masa empat tahun untuk mencipta Volunia, Marchiori dipuji ramai komentator Itali kerana sanggup meninggalkan kerjaya lumayan di AS untuk kembali bekerja di Itali walaupun dengan gaji bulanan serendah 2,000 euro (RM7,905). Dia yang berusia 42 tahun mengajar di Universiti Padua di timur laut Itali.

Laman web berkenaan yang memiliki hak cipta AS dilancar kepada sebilangan pengguna terpilih kelmarin sebelum digunakan dengan lebih meluas dalam 12 bahasa termasuk Bahasa Arab, Inggeris, Jepun dan Rusia dalam masa beberapa hari lagi. - AFPKosmo! Online - Dunia:

'via Blog this'

Presiden Maldives letak jawatan


MALE - Presiden Maldives, Mohamed Nasheed meletak jawatan semalam selepas berlaku tunjuk perasaan selama beberapa minggu di kepulauan berkenaan sehingga menyebabkan pasukan polis turut memberontak.

Nasheed yang pernah dipuji kerana memperkenalkan demokrasi di Maldives dikecam bersifat diktator sama seperti pemimpin sebelumnya semasa dia memerintah.

Nasheed menyerahkan kuasa negara yang terletak di Lautan Hindi itu kepada Naib Presiden, Mohamed Waheed Hassan Manik.

Beliau membuat keputusan untuk meletak jawatan kerana tidak sanggup menggunakan kekerasan terhadap rakyatnya.

"Saya meletak jawatan kerana saya bukan orang yang mahu memerintah dengan menggunakan kekerasan," katanya dalam satu ucapan di televisyen.

"Saya percaya jika pemerintahan sedia ada mahu terus berkuasa ia perlu menggunakan kekerasan yang akan memudaratkan ramai rakyatnya," tambah beliau.

Pada pagi semalam, askar-askar dilihat melepaskan tembakan gas pemedih mata ke arah kumpulan penunjuk perasaan dan polis yang mengepung ibu pejabat Pasukan Keselamatan Kebangsaan Maldives di Dataran Republik.

Nasheed berkuasa selepas memenangi pilihan raya pada 2008.

Beliau berikrar melaksanakan pemerintahan demokrasi sepenuhnya tetapi dikecam kerana tindakannya menangkap seorang hakim yang didakwa sebagai tali barut Presiden sebelumnya, Maumoon Abdul Gayoom yang memerintah negara itu selama 30 tahun.

Hakim itu didakwa melakukan rasuah dan membuat keputusan berat sebelah.

Semasa memerintah, dia terkenal kerana bercakap mengenai kepentingan alam sekitar dan pernah mengadakan mesyuarat Kabinet di dasar laut pada 2009.

Namun, pemerintahannya dicemari dengan tunjuk perasaan berhubung harga barang yang meningkat ekoran pembaharuan ekonomi yang dilaksanakannya.

Para aktivis Islam juga membuat protes bagi menuntut dasar-dasar yang lebih bersifat keagamaan. - ReutersKosmo! Online - Dunia:

'via Blog this'

Daya ingatan perokok lelaki menurun


WASHINGTON - Lelaki yang menghisap rokok akan mengalami penurunan daya ingatan berbanding lelaki yang tidak merokok, menurut satu kajian yang dilakukan para penyelidik Universiti Kolej London.

Namun, menurut kajian itu yang disiarkan di Amerika Syarikat kelmarin, wanita yang merokok tidak akan mengalami penurunan daya ingatan.

Kajian itu melibatkan lebih 5,000 lelaki dan 2,100 wanita dalam perkhidmatan awam Britain yang mula dijadikan bahan kajian semasa mereka berumur 56 tahun dan perkembangan otak mereka diikuti selama 25 tahun. - AFPKosmo! Online - Dunia:

'via Blog this'

PM Sweden mahu pekerja bersara pada umur 75 tahun


STOCKHOLM - Perdana Menteri Sweden, Fredrik Reinfeldt mahu penduduknya memikirkan untuk bekerja sehingga berumur 75 tahun dan bersedia untuk mengubah kerjaya selepas berumur 50 tahun.

Beliau membuat kenyataan itu pada satu temu ramah dengan akhbar Dagens Nyheter semalam.

Perdana Menteri itu membuat komen tersebut selepas beliau mengadakan satu pertemuan di sini dengan Perdana Menteri Britain, David Cameron dan para pemimpin dari negara-negara Baltik.

Reinfeldt berkata, majikan perlu menggaji pekerja yang berumur lebih 55 tahun.

Sweden ketika ini membenarkan pekerjanya bersara awal pada umur 61 tahun tetapi mereka boleh bekerja sehingga berumur 67 tahun.

Beliau berkata, negara ini yang mempunyai sistem pencen dan kebajikan tidak dapat menampung pembiayaan ke atas penduduk yang semakin tua melainkan mereka bekerja lebih lama. - AFPKosmo! Online - Dunia:

'via Blog this'

Terowong dalam laut runtuh di Jepun


Reuters
BEBERAPA penyelam dan anggota penyelamat menyelam ke dalam terowong dalam laut di loji penapisan minyak di Kurashiki, Jepun semalam.


TOKYO -Para penyelam mula mencari lima pekerja yang hilang dalam air yang keruh di dalam sebuah terowong yang runtuh di salah sebuah loji penapis minyak semalam, kata Jabatan Bomba Tokyo.

Ketika kejadian, seramai enam pekerja berada di dalam terowong dalam laut yang dalam pembinaan di Kurashiki semasa ia runtuh.

Namun, menurut seorang jurucakap Jabatan Bomba Tokyo, seorang daripada mereka sempat keluar.

Jurucakap tersebut berkata, mangsa yang terselamat itu menyatakan air memasuki dan memenuhi terowong.

Mangsa itu memberitahu, dia mendengar suara orang yang menyatakan bahaya dan tinggalkan terowong menyebabkannya memanjat tangga sehingga ke permukaan yang selamat.

Kemalangan itu berlaku di loji penapisan Mizushima 550 kilometer ke barat Tokyo.

Kerja-kerja mencari mayat dijalankan kira-kira 90 minit sebelum ditamatkan ekoran keadaan para penyelam tidak dapat melihat dengan jelas dalam terowong tersebut.

Menurut jurucakap jabatan tersebut, terowong itu berbentuk U dan sedalam 30 meter. - AFPKosmo! Online - Dunia:

'via Blog this'