Pages

Saturday, May 11, 2013

Gerhana cetus 'lingkaran api'

Gerhana cetus 'lingkaran api'
Kombinasi foto kejadian bulan menutup permukaan
 matahari yang mencetuskan gerhana anulus.
JUTAAN penduduk Australia tidak melepaskan peluang melihat keindahan cakerawala dikenali sebagai 'lingkaran api' atau gerhana matahari dalam tempoh enam bulan di utara negara, kelmarin.

Dipetik MailOnline, kejadian alam yang turut digelar gerhana matahari anulus itu bagaimanapun tidak begitu dramatik seperti yang berlaku pada tahun lalu kerana jarak Bumi terlalu jauh dan bulan kelihatan kecil serta gagal menutup penuh matahari.

Berlainan pula pada November lalu, ratusan pelancong asing serta pasukan saintis berhimpun di wilayah timur laut Australia bagi menyaksikan gerhana matahari penuh yang menggelapkan keseluruhan kawasan itu.

"Gerhana anulus ini memberi peluang kepada kita untuk melihat satu lingkaran cahaya berbentuk cincin yang cukup indah di langit.

"Ia adalah gerhana anulus yang memalapkan cahaya matahari berbanding dengan gerhana matahari penuh yang pada dasarnya waktu siang bertukar menjadi malam," kata ahli astronomi tempatan, Andrew Jacob.

Gerhana anulus selama enam minit itu berlaku di seluruh wilayah selatan Australia sebelum bergerak ke timur melalui Wilayah Utara dan Queensland.

Pertindihan bulan dan planet terbesar itu turut memberi peluang kepada penduduk di Papua New Guinea, Kepulauan Solomon, pulau kecil Kiribati, Indonesia, New Zealand serta Lautan Pasifik untuk menyaksikannya.

Kisah Tentera Namrud berlawan dengan Tentera Nyamuk


Kebinasaan Namrud ini terjadi pada hari Rabu, ia dibinasakan Allah S.W.T dengan tentera nyamuk.

Firman Allah SWT yang bermaksud: 

“Dan tidak ada yang mengetahui tentera Tuhanmu melainkan Dia sendiri.” 

(Al-Muddatsir: 31) 
Namrud mempunyai tentera sebanyak 700, 000 penunggang kuda dengan senjata yang lengkap. Namrud berkata kepada Nabi Ibrahim: “Hai Ibrahim, jika Tuhanmu mempunyai malaikat, maka kirimkanlah kepadaku untuk berperang denganku. Jika sanggup ambillah kerajaanku ini.”

Maka Nabi Ibrahim as. munajat kepada Allah S.W.T: “Ya Ilahi, sesungguhnya Namrud dengan tenteranya menunggu kedatangan tenteramu, maka kirimkanlah kepada meraka tentera daripada selemah-lemah makhlukmu iaitu nyamuk.”

Ketika Namrud dan tenteranya telah berkumpul di padang yang luas, maka Allah memerintahkan nyamuk keluar dari lautan. Lalu keluarlah tentera nyamuk hingga menutupi permukaan bumi dan langit. Kemudian nyamuk bertanya: “Ya Tuhan kami, apakah yang harus kami laksanakan?” Allah berfirman: “Aku telah menjadikan rezeki kamu semua pada hari ini berbentuk daging tentera Namruz.”

Kemudian Allah S.W.T memberikan kekuatan kepada nyamuk-nyamuk tersebut. Lalu nyamuk-nyamuk tersebut menyerang tentera Namrud, menghisap semua darah mereka, Allah memerintahkan kepada nyamuk agar menunda penyeksaan terhadap Namrud. Agar ia dapat melihat sendiri kehancuran tenteranya. Maka nyamuk-nyamuk itu pun membiarkan Namrud sehingga ia dapat pulang ke istana.

Nabi Ibrahim A.S merasa hairan dan takjub melihat peristiwa tersebut. Kemudian Allah berfirman kepadanya:

“Wahai Ibrahim, demi kemuliaan dan keagungan-Ku, sekiranya engkau tidak meminta kepada-Ku supaya mengutus tentera nyamuk, tentu aku akan mengirimkan yang lebih halus daripada nyamuk, jika seribu di antaranya berkumpul menjadi satu tidak mencapai besarnya nyamuk, tentu akan aku musnahkan juga mereka dengannya.”
Ketika telah dekat seksaan untuk Namrud, lalu Allah memerintahkan seekor nyamuk untuk menjalankan tugas tersebut. Nyamuk itu berkeliling di sebatang pohon selama tiga hari. Setelah sampai tiga hari, maka ia masuk ke dalam kepala Namrud melalui lubang hidungnya. Kemudian ia memakan otak Namrud selama 40 hari.

Begitu besar sifat pengasih dan penyayang Allah S.W.T. Allah tidak menyeksa Namrud dengan segera, tetapi masih diberi masa ia bertaubat. Masa tiga hari yang diberikan terhadap nyamuk tersebut tidak digunakan oleh Namrud untuk menerima kebenaran Allah SWT. Maka jadilah Namrud tergolong ke dalam orang-orang yang dimurkai Allah SWT.

KISAH 3 ORANG MENTERI DAN POKOK BUAH


Diceritakan oleh 
SYEIKH ALI SOLEH MUHAMMAD ALI JABER 

Guru Tahfiz Masjid an-Nabawi, 

tentang kisah tiga menteri dan seorang Raja. 

Pada suatu hari Raja memanggil tiga orang menteri tersebut, maka baginda memberi tiga karung guni. 

Berkata Raja, “Pergi panjat pokok dan memetik buah di pokok tersebut sehingga penuh guni masing-masing". 

Maka terpinga-pingalah ketiga-tiga menteri tersebut, kenapa seorang menteri diberi arahan sebegitu? 

Disebabkan arahan khalifah maka mereka pun melakukan apa yang disuruh.

Menteri A merupakan menteri yang jujur dan amanah, maka beliau pun bersungguh-sungguh panjat pokok buah tersebut dan mencari buah yang paling baik dan berkualiti dan memenuhi karung guni yang di beri oleh raja.

Menteri B merupakan menteri yang kadang-kadang amanah, kadang-kadang tidak

Beliau beramanah mengikut situasi yang dihadapi

Imamnya tidak sekukuh menteri A. 

Maka dia panjat dan sampai separuh pokok...

Terfikir dia, “buat apa aku berusaha ambil yang elok-elok, cukup la sekadar mengutip buah yang jatuh di bawah, 

Cukup sekadar penuh buah dengan karung guni sudah cukup"

Lalu menteri tu pun turun dan mengutip buah yang bercampur ada yang baik dan ada yang busuk.

Menteri C seorang yang sungguh tidak amanah, beliau hanya mementingkan diri sendiri. 

Beliau berfikir “ Buat apa aku susah-susah, akukan menteri...ini bukan kerja aku, baik aku kutip batu je cukup, janji penuh karung guni nie, 

Lagi pun raja mana ada masa untuk melihat isi dalam karung ini’. 

Lalu beliau pun mengutip batu dan memenuhi karung guninya.

Sampai masanya, mereka bertiga menghadap raja. 

Benar-benar telahan Menteri C, raja tidak melihat karung guni tersebut. 

Namun Raja yang bijak mempunyai cara yang lebih bijak. 

Baginda mengarah pengawal memasukkan ketiga-tiga menteri ke dalam penjara.

Dan mengarahkan makanan yang hanya boleh di makan, apa yang ada dalam karung mereka. 

Maka mereka menghadapi situasi berbeza:

Menteri A, sudah tertentu mempunyai bekalan mencukupi dan dapat menikmati buah yang lazat dan berkualiti.

Menteri B, terpaksa memilih buah yang baik, kadang terpaksa mengikat perut untuk mencukupi bekalan makanan.

Menteri C. Inna lillahi......itu jawapan yang mampu diberi

Mari kita ambil pengajaran cerita ini dalam kehidupan kita, 

Bayangkan Allah SWT telah mengarah kita supaya mengutip amalan dengan amanah dan bertujuan untuk mencari redhaNya, 

Watak menteri mana yang kita pilih, Menteri A, Menteri B atau Menteri C ????

Dan penjara itu seumpama Kubur. 

Di situlah tempat perhentian kita, tempat yang kita semua kena melalui. 

Di dalam suasana yang sempit dan gelap itu adakah amalan kita mampu membantu kita.?

Atau kita ini hanya menteri C sahaja? 

Marilah kita sama2 renungi dan ambil Pengajaran dari kisah ini.

~ Semoga bermanfaat ~

Castro cuma layak dihukum mati

Foto
ARLENE tidak dapat menahan sebak ketika diwawancara stesen televisyen semalam.
Foto
ELIDA Caraballo menceritakan pelbagai penderitaan dan seksaan dialami kakaknya, Grimilda Figueroa ketika menjadi isteri Castro, semalam.


Cleveland: Seorang daripada anak perempuan kepada lelaki yang dituduh menculik tiga remaja perempuan selama 10 tahun termasuk kawan baiknya sendiri menggesa agar bapanya diberikan hukuman mati, lapor media semalam.

Arlene Castro berkata, bapanya Ariel Castro patut dihukum mati atas apa yang telah dilakukan terhadap tiga wanita terbabit. Pendedahan mengenai pembabitan bapanya dalam kes kehilangan Gina DeJesus memang mengejutkan kerana Arlene dan Gina adalah rakan sekelas dan mereka kawan baik sebelum itu.


Bagi Arlene, hanya hukuman mati layak dan boleh membuat Castro “menderita dengan perbuatannya” kerana mengurung Gina, Amanda Berry dan Michelle Knight sebagai tawanannya selama satu dekad.

Akhbar turut mendedahkan bahawa lima anak Castro berikrar untuk tidak melawatnya di penjara kerana mereka sangat jengkel dengan perbuatannya.Mereka turut menutup televisyen apabila berita mengenai Castro dipaparkan di skrin kerana berang lelaki itu akan menggunakan mereka sebagai alasan. Gesaan hukuman mati dibuat Castro adalah tanda ketara kemarahannya terhadap bapanya, tetapi turut membayangkan rasa bersalah kerana tidak menyedari perbuatan lelaki itu.


Arlene berjalan pulang ke rumah dari sekolah bersama Gina pada 2004 beberapa detik sebelum kawan baiknya itu hilang.

Polis berkata, Castro kemudian menawarkan untuk menumpangkan Gina pulang, tetapi sebaliknya membawa remaja terbabit ke kediamannya di Cleveland, Ohio di mana mangsa menjadi hamba seksnya selama 10 tahun.

Arlene adalah seorang daripada empat anak dilahirkan isteri pertama Castro, Grimilda Figueroa yang mati tahun lalu selepas dipukul selama bertahun-tahun lelaki terbabit. Castro dan Grimilda tinggal di tingkat dua apartmen ibu bapa Grimilda selama lima tahun mulai 1986.

Satu daripada pintu yang ditutup Castro bagi menjauhkan Grimilda daripada ibu bapa wanita itu masih berkunci selama bertahun-tahun selepas mereka berpindah keluar kerana Castro membawa bersama satu-satu kuncinya, kata kakak ipar Grimilda, Nancy Figueroa.

Castro dan Grimilda atau nama gelarannya Nilda berpindah keluar pada 1992 apabila dia membeli rumah di Seymour Street.

Rumah itu juga menjadi tempat dia mengurung tiga wanita terbabit selama sedekad.

Bapa Grimilda, Ismael Figueroa berkata, dia bersemuka dengan Castro sejurus selepas dia berpindah dengan anak perempuannya kerana mendengar pasangan pengantin baru itu terus bergaduh, tetapi selalu sentiasa dihalang. - Daily Mail

Air masin bandar Epecuen surut

BUENOS AIRES, Argentina - Bandar peranginan Epecuen di negara ini yang dibanjiri dengan air masin selama suku abad kini kembali menjadi daya tarikan pelancong.
Ia menjadi daya tarikan pelancong selepas air yang memenuhi bandar itu kembali surut.
Bandar itu dipenuhi dengan air masin selepas berlaku ribut yang membawa hujan lebat pada 10 November 1985.
Air masin itu membanjiri bandar ini selepas ia melimpah dari sebuah tasik akibat hujan lebat.
Ketika ribut itu berlaku, orang ramai melarikan diri dan dalam tempoh beberapa hari sahaja, rumah-rumah mereka ditenggelami air masin yang setinggi hampir 10 meter.
Sebelum ribut itu berlaku, Epecuen dikunjungi seramai 20,000 orang bagi setiap musim percutian untuk mandi air masin dan menggunakan kemudahan spa.
Tasik di bandar ini mempunyai garam 10 kali ganda daripada lautan menyebabkan badan para pelancong akan terapung sama seperti di Laut Mati di Asia Barat.
Perjalanan dengan menggunakan kereta ke Epecuen dari bandar raya Buenos Aires memakan masa selama enam jam dengan melalui jalan di kawasan luar bandar sejauh 550 kilometer.
Para pelancong kini datang untuk melihat kenderaan, perabot dan rumah yang sebelum ini ditenggelami air masin di bandar itu.- Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0511&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz2SvVbzYYq 
Hakcipta terpelihara 

Radiator ISS didapati bocorGAMBAR fail menunjukkan Stesen Angkasa Lepas Antarabangsa yang dirakamkan pada 23 Mei 2011.


WASHINGTON – Sebuah radiator di Stesen Angkasa Lepas Antarabangsa (ISS) didapati bocor selepas gas ammonia keluar dari stesen itu.
Gas ammonia itu berjaya dikesan oleh enam angkasawan yang berada di dalam ISS. Komander ISS, Chris Hadfield dari Kanada menghantar kenyataan di Twitter dengan menyatakan bahawa masalah tersebut adalah serius.
Radiator yang bocor itu digunakan untuk menyejukkan sistem tenaga ISS.
Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (NASA) milik Amerika Syarikat menyatakan, kebocoran itu tidak mendatangkan bahaya kepada angkasawan.
Agensi berita Rusia, Interfax yang
memetik sumber-sumber industri angkasa lepas menyatakan, angkasawan NASA, Tom Mashburn dan Chris Cassidy mungkin akan keluar dari ISS untuk mencari punca yang menyebabkan kebocoran itu. – Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0511&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz2SvVJaYnD 
Hakcipta terpelihara