Pages

Tuesday, December 4, 2012

Sampah sarap di angkasa

Sampah sarap di angkasa - Global - Sinar Harian:

Sampah sarap di angkasa
Tangki minyak aluminium milik kapal angkasa Columbia ditemui di sebuah tasik di Texas .Kapal angkasa Columbia meletup semasa memasuki semula atmosfera bumi pada 1 Februari 2003
Bulan lalu, Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS) sekali lagi hampir dilanggar satu serpihan kecil di angkasa.

Sudah bertahun-tahun ISS mengelak daripada pelanggaran dengan objek seperti itu dan beberapa kali perlu mengubah kedudukannya di orbit bumi.

ISS adalah binaan buatan manusia terbesar di angkasa yang berfungsi sebagai makmal, pusat pencerapan dan kilang di angkasa lepas serta dihuni beberapa angkasawan pada satu-satu masa.

Tetapi apa yang dialami ISS itu bukanlah sesuatu yang pelik kerana orbit Bumi dipenuhi ratusan ribu sampah sarap. Sampah ini terhasil apabila satelit lama yang sudah tidak berfungsi, atau satelit rosak berlanggar dengan satelit lain, menghasilkan ratusan serpihan kecil di angkasa.

Contohnya kes membabitkan satelit Rusia dan Amerika Syarikat (AS). Sebuah satelit komunikasi lama milik tentera Rusia, Kosmos 2251 terlanggar panel solar pada satelit komunikasi AS, Iridium 33 pada 10 Februari 2009.

Pelanggaran pada kelajuan 42,100km/ jam itu menyebabkan Iridium jatuh ke Bumi tanpa dapat dikawal manakala Kosmos 2251 hancur berkecai, menghasilkan 2,000 serpihan sampah angkasa dengan saiz lebih besar daripada 10 sentimeter.

Menurut kajian Nasa pada 2011, lebih 21,000 serpihan sampah angkasa bersaiz melebihi 10 sentimeter bergerak mengelilingi orbit Bumi pada kelajuan 28,164 km/j. Namun, terdapat lebih banyak serpihan kecil lain yang sukar untuk dikesan.

Agensi Angkasa Eropah pula menganggarkan terdapat 22,000 objek yang lebih besar daripada secawan kopi kini berselerakan di orbit, sedangkan hanya 1,100 daripadanya adalah satelit aktif.

Seperti bom meletup di angkasa 

Pada 1978, saintis di Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (Nasa), Donald Kessler mengandaikan apabila jumlah satelit meningkat, risiko untuk pelanggaran di angkasa juga meningkat.  Teori itu dikenali sebagai sindrom Kessler.

Kessler berkata, apabila serpihan di angkasa berlanggar dan memusnahkan satelit, pecahan yang terhasil daripada pelanggaran kedua itu pula akan menghasilkan lebih banyak pelanggaran. Kitaran ini tidak akan berakhir dan menyebabkan bumi diselubungi serpihan.

Menurutnya, jika itu berlaku, orbit tidak lagi dapat digunakan kerana apa sahaja yang dihantar ke orbit akan menyebabkan pelanggaran dan hanya memburukkan lagi keadaan sedia ada.

Namun, adakah pelanggaran antara serpihan yang begitu kecil ini memberi kesan serius?

Kajian saintis menunjukkan walaupun serpihan itu sekecil skru, ia mempunyai potensi untuk memusnahkan keseluruhan satelit kerana objek ini bergerak pada kelajuan sangat tinggi, menyebabkan tenaga yang terhasil semasa pelanggaran sangat besar.

Video dihasilkan Agensi Projek Penyelidikan Lanjut Pertahanan (Darpa), iaitu cabang penyelidikan dalam tentera AS menunjukkan pelanggaran satu serpihan kecil dengan satelit yang masih aktif menghasilkan tenaga sama seperti sebutir bom tangan.

Teknologi pantau ruang angkasa

Kini, saintis sedang mencari jalan bagaimana untuk mengawal ruang orbit, sama seperti kawalan trafik udara untuk penerbangan pesawat di bumi.

“Pendapat bahawa angkasa lepas yang begitu luas akan dipenuhi satelit dahulunya hanya dianggap sebagai teori, bukan fakta.

“Namun kini realitinya adalah angkasa lepas menjadi semakin sempit kerana lebih banyak objek sedang mengelilingi bumi,” menurut Kolonel Mike Manor, komander di Skuadron Operasi Satelit (SOPS) di AS.

“Sejak dahulu lagi kita menganggap angkasa lepas adalah ruang yang sangat besar, tetapi ramai orang tidak faham apa sedang berlaku di atas sana,” menurut Mejar Patrick Slaughter, Timbalan Pengarah Bahagian Operasi di SOPS.

“Insiden seperti China meletupkan satelitnya menambahkan lagi serpihan sampah di angkasa, menyebabkan ISS banyak kali perlu mengubah kedudukannya bagi mengelak dilanggar serpihan ini,” katanya.

“Untuk memahami keadaan di angkasa, bandingkannya dengan model perjalanan udara. Semasa adik-beradik Wrights menerbangkan pesawat pertama ciptaan mereka, langit adalah ruang yang kosong.

“Semakin lama, lebih banyak pesawat berkongsi ruang langit yang sama sehingga akhirnya kita memerlukan pengawalan trafik dan undang-undang penerbangan untuk memastikan perjalanan udara yang selamat.

“Kini kami sedang mengambil langkah awal untuk membina kawalan trafik angkasa pula,” katanya.

Menggunakan radar dan pengesan optikal di Bumi, Sistem Satelit Pemantauan Angkasa (SBSS) yang dibina di AS akan menyalurkan data ke Pusat Operasi Angkasa (JSPOC), pertubuhan yang merekodkan pergerakan objek di orbit bumi dalam masa sebenar.

Apabila JSPOC mengesan sebuah satelit berada dalam laluan yang akan menyebabkannya berlanggar dengan sesuatu benda lain, mereka akan menghantar amaran kepada pengendali satelit tersebut, sama seperti amaran antara pengawal trafik udara dan juruterbang.

“Angkasa lepas perlu dijaga untuk memastikan ia boleh terus digunakan untuk membantu semua manusia di bumi,” kata Manor.

Di mana sampah angkasa boleh dibuang?

Situasi di angkasa kini digambarkan oleh angkasawan Nasa sebagai kritikal. Banyak cadangan telah dibuat mengenai apa perlu dilakukan terhadap sampah ini selepas ia dikesan.

Cadangan yang diberikan termasuk menembaknya dengan laser atau menggunakan serampang untuk menarik objek ini keluar dari orbit dan menuju ke dalam atmosfera bumi, di mana ia akan musnah akibat geseran dengan udara.

Selain itu, saintis di Scotland telah mencipta satu sistem untuk satelit yang akan mempercepatkan pereputannya di orbit serta mengurangkan jumlah sampah di angkasa.

Alat dinamakan CubeSats itu boleh dicantumkan kepada satelit kecil sebelum ia dilancarkan ke orbit rendah bumi.

Apabila CubeSats mencapai pengakhiran hayat operasinya, ia akan menghasilkan daya tarikan aerodinamik bagi mempercepatkan penurunan satelit itu ke bumi, di mana ia akan terbakar sebaik memasuki atmosfera.

Dr Patrick Harkness, dari fakulti kejuruteraan Universiti Glasgow, Scotland yang mencipta teknologi itu berkata pelupusan satelit secara betul adalah penting untuk mengelakkan kesesakan di ruang angkasa.

“Baru 55 tahun berlalu sejak Sputnik, satelit pertama buatan manusia dihantar ke orbit tetapi dalam tempoh itu, kita telah membuat banyak sampah sarap di sekeliling planet ini.

“Setiap tahun, kadar penghantaran satelit atau roket ke orbit semakin meningkat. Jadi kini kita perlu mula mengawal bagaimana untuk melupuskan objek ini sebaik fungsinya telah tamat,” katanya.

Politik antara halangan utama

Tentu sekali, banyak cadangan yang diberikan untuk pembersihan ruang udara tidak mampu dihasilkan dengan teknologi hari ini.Tetapi itu bukan satu-satunya masalah yang ada.

Jika cadangan diberikan boleh direalisasikan sekali pun, ramai berpendapat  banyak isu berkaitan politik dan ketenteraan yang akan menghalangnya daripada dilaksanakan dengan berkesan.

Brian Weeden, penasihat teknikal di Secure World Foundation iaitu pertubuhan pemikir untuk kemampanan angkasa berkata, antara masalah utama adalah mengenal pasti siapa pemilik sampah sarap ini.

“Ini adalah faktor penting sebelum proses pembersihan dilakukan kerana tiada negara yang boleh membuang sampah ini tanpa kebenaran negara pemilik selain isu tanggungjawab.

“Katakan anda mempunyai perkhidmatan pembersihan angkasa lepas dan anda perlu melupuskan bahagian roket yang sudah tidak berfungsi. Jika dalam proses itu, roket itu meletup kerana masih terdapat sisa minyak di dalamnya, siapa yang akan bertanggungjawab atas letupan itu?

“Adakah negara yang melancarkan roket itu atau negara yang memberi lessen kepada perkhidmatan pembersihan angkasa itu?,” soalnya.

Perjanjian Angkasa Lepas yang mentadbir undang-undang angkasa menetapkan satelit adalah objek rasmi dimiliki negara yang melancarkannya serta menetapkan prosedur undang-undang untuk ganti rugi.

“Masalahnya undang-undang itu tidak pernah digunakan,” kata Weeden.

Nampaknya selagi semua masalah politik dan undang-undang ini tidak dibincangkan serta ditetapkan semula, semua cadangan mengenai cara membersihkan angkasa hanya akan terus menjadi idea, bukan realiti.

'via Blog this'

Leila Khaled wanita berani Palestin

Leila Khaled wanita berani Palestin - Global - Sinar Harian:

Leila Khaled wanita berani Palestin
Leila dibebaskan mengikut perjanjian pertukaran pertahanan pada 1 Oktober 1970. - Foto Haykal Media
Leila Khaled wanita berani Palestin
Wajah terkini Leila Khaled di usia 60-an
Leila Khaled wanita berani Palestin
Buku My People Shall Live berkongsi pengalaman dan buah fikiran Leila.
Serikandi Palestin, Leila Khaled yang berjuang di bawah Barisan Rakyat bagi Pembebasan Palestin (PFLP) ini dilahirkan pada 9 April 1944 di Haifa.

Bagaimanapun, pada 13 April 1948 Leila bersama keluarganya terpaksa berpindah ke Lubnan selepas meletusnya Perang Arab Israel pada tahun itu, yang menandakan permulaan al-Nakba (malapetaka) yang menyaksikan ratusan ribu penduduk Palestin diusir keluar dari kawasan diduduki Israel.

Ketika berusia 15 tahun, Leila mengikut jejak langkah abangnya dengan menyertai Gerakan Nasionalis Arab diasaskan oleh George Habash pada akhir 1940-an.

Cawangan gerakan itu di Palestin menjadi PFLP selepas tercetus Perang Enam Hari 1967 yang menyebabkan Semenanjung Sinai, Tebing Barat, Bukit Golan dan Semenanjung Gaza ditawan Israel.

Leila mendapat pendidikan di Universiti Amerika di Beirut (AUB) pada 1962 hingga 1963 dan terpaksa menamatkan pengajiannya lebih awal berikutan masalah kewangan.

Selepas berhenti belajar, Leila menjadi guru di Kuwait selama beberapa tahun. Pada 1968, Leila berhubung dengan anggota PFLP di Kuwait dan setahun selepas itu beliau diterima untuk menjalani latihan ketenteraan Skuad Operasi Khas.

Beliau meninggalkan Kuwait dan berpindah ke Amman, Jordan untuk meneruskan kegiatannya menentang Israel. Di sana, Leila berkahwin dengan pakar perubatan, Dr Fayez Rashid Hilal dan dikurniakan dua cahaya mata, Bader dan Bashar.

Rampasan pesawat

Pada 29 Ogos 1969, Leila yang berusia 25 tahun ketika itu bersama rakan seperjuangannya bertindak merampas pesawat TWA 840 yang sedang menuju ke Athens dari Rom.

Difahamkan, tujuan Leila melakukan rampasan pesawat itu kerana beliau mahu melawat tempat kelahirannya di Haifa.

Walaupun semua penumpang dibebaskan dengan selamat, pesawat itu tetap diletupkan sejurus insiden menggemparkan tersebut berakhir.

Selepas kejadian yang mendapat liputan meluas media dan gambar memaparkan aksi beliau memegang senapang AK-47 serta sebahagian rambutnya dilitupi keffiyeh, Leila mengambil keputusan untuk melakukan enam pembedahan plastik pada bahagian hidung dan dagunya di Lubnan bagi menyembunyikan identitinya.

Pada 6 September 1970, Leila yang sebelum ini menjadi wanita pertama di dunia merampas pesawat sekali lagi melakukan tindakan berani tersebut bersama seorang rakannya warga Nicaragua, Patrick Arguello.

Bagaimanapun, rancangan untuk merampas pesawat penerbangan Israel tersebut gagal selepas Arguello terbunuh.

Pesawat itu diarah mendarat cemas di lapangan terbang Heathrow di London. Leila ditahan di balai polis Ealing dan dibebaskan oleh kerajaan Britain mengikut perjanjian pertukaran tahanan pada 1 Oktober 1970.

Wanita itu berulang kali menegaskan tujuan rampasan pesawat itu adalah untuk menarik perhatian masyarakat antarabangsa berhubung penindasan ke atas penduduk Palestin.

Aktif berpersatuan

Pada pertengahan 1980-an, Leila bekerja dengan Jawatankuasa Wanita Palestin di Damsyik yang bergabung dengan PFLP selepas ia ditubuhkan pada masa itu. Beliau turut menjadi ahli Majlis Kebangsaan Palestin dan pemimpin tertinggi dalam Kesatuan Wanita Palestin.

Leila berkongsi pengalaman mencabarnya menerusi buku autobiografi, My People Shall Live pada 1973. Buku tersebut turut memaparkan pendapat dan pemahaman beliau mengikut ideoloideologi nasionalis dan feminis berhubung konflik Israel-Palestin.

Selain itu, hasil sesi temu bual oleh penerbit Intifada Elektronik bersama Leila pada 2008 berjaya menghasilkan sebuah buku biografi Leila Khaled: Icon of Palestinian Liberation (Leila Khaled : Ikon Pembebasan Palestin) yang mula dipasarkan pada tahun ini.

Buku biografi hasil tulisan Sarah Irving itu menceritakan kisah hidup Leila pada zaman kanak-kanaknya di Haifa dan Lubnan, pengalaman sebagai pelarian termasuk isu berkaitan wanita.

Dokumentari khas

Pembikin filem Palestin, Lina Makboul juga menghasilkan dokumentari berjudul Leila Khaled: Hijacker (Leila Khaled: Perampas Pesawat) yang ditayangkan di Festival Filem Dokumentari Antarabangsa di Amsterdam pada November 2005 dan berjaya merangkul beberapa anugerah.

Selain itu, artis Palestin, Amer Shomali turut menjadikan Leila sebagai sumber inspirasi untuk menghasilkan potret The Icon menggunakan 3,500 gincu bibir dengan 14 warna berbeza dipamerkan di Framed-Unframed: the Changing Representation of Women in Palestinian Visual Arts, iaitu sebuah pameran khas untuk golongan wanita yang menjadi ikon di Palestin selepas 1967.

Walaupun tindakan berani Leila dilabel perbuatan ganas oleh kebanyakan negara Barat, beliau tetap dianggap sebagai ikon politik oleh negara di rantau Arab.

Kerasnya hati wanita ini digambarkan melalui barang kemasnya yang dibuat sendiri. Katanya, "Cincinku diperbuat daripada peluru dan pin bom tangan!" - Wikipedia

'via Blog this'

Syiah menang 17 kerusi

Syiah menang 17 kerusi - Global - Sinar Harian:

Syiah menang 17 kerusi
Petugas pilihan raya di Bandar Kuwait sedang memeriksa senarai nama yang membuang undi
KUWAIT CITY - Buat pertama kalinya, wakil minoriti Syiah di Kuwait memenangi hampir separuh daripada 50 kerusi Parlimen dalam pilihan raya yang dipulaukan pembangkang, semalam.
Sebelum itu, kumpulan pembangkang memulau  keputusan pilihan raya kerana jumlah pengundi yang sedikit.
Menurut pegawai, keputusan menunjukkan Syiah yang diwakili kira-kira 30 peratus daripada 1.2 juta penduduk di Kuwait menang 17 kerusi.
Suruhanjaya Pilihan Raya Kebangsaan melaporkan, tiga wakil wanita Syiah dilantik ke Parlimen berbanding empat  pada 2009.

Setakat ini, hanya empat wakil Sunni menduduki Parlimen Kuwait berbanding 23 orang pada Februari lalu. - Al-Jazeera

'via Blog this'

Gunung di Perancis dipercayai tempat UFO muncul pada 'hari kiamat'

Kosmo! Online - Dunia:
GAMBAR fail menunjukkan Gunung Pic de Bugarach di Bugarach, selatan Perancis.PARIS - Gunung Pic de Bugarach setinggi 1,230 meter di selatan Perancis dipercayai merupakan satu-satunya tempat di dunia yang akan selamat daripada 'hari kiamat' pada 21 Disember depan, lapor akhbar dalam talian MailOnline kelmarin.
Tarikh 21 Disember itu merupakan ramalan yang dibuat berdasarkan kalendar penduduk Maya yang bermula pada 3114 Sebelum Masihi.
Beberapa filem dokumentari dan laman web meramalkan bahawa berdasarkan kalendar penduduk Maya di Amerika Tengah itu, 'hari kiamat' akan berlaku pada 21 Disember depan.
Ramalan itu dibuat kerana kalendar Maya itu berakhir pada tarikh tersebut.
Menurut pihak yang percaya tentang 'hari kiamat' itu, sejumlah makhluk asing dan sebuah objek terbang tidak dikenali (UFO) akan muncul.
Golongan itu percaya 'garaj kapal angkasa' terdapat di kawasan pergunungan itu dan menyelamatkan golongan yang mempercayainya.
Pekan Bugarach kini menjadi popular dalam kalangan orang yang mempercayai bahawa kiamat akan berlaku pada tarikh tersebut.
Datuk Bandar Bugarach, Jean Pierre Delord bimbang ramai orang akan tiba di bandar kecil itu.
Kawasan di sekitar Bugarach hanya didiami seramai 180 orang.
Polis dan tentera telah dimaklumkan untuk berdepan dengan bilangan orang yang ramai yang dijangka tiba di bandar berkenaan.
Menurut kalendar Maya itu, sebuah planet akan merempuh Bumi pada 21 Disember depan dan dipercayai akan menyebabkan 'hari kiamat' berlaku. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2012&dt=1204&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz2E2Lchphr 
Hakcipta terpelihara 

'via Blog this'