Pages

Sunday, June 22, 2014

Lelaki Saudi tunai dendam 37 tahun di Qatar


Riyadh: Seorang lelaki Saudi berlepas ke Qatar dan membunuh suspek yang membunuh abangnya hampir 37 tahun lalu.

Lelaki berkenaan dikatakan bertindak demikian bagi memenuhi tuntutan dan keinginan kabilahnya untuk melihat pembunuh dibunuh.

Akhbar Sada semalam melaporkan, lelaki Saudi itu yang namanya tidak disiarkan, berjaya mengenal pasti warga Yaman yang membunuh abangnya dan menjejakinya di Qatar, tempat dia sudah memperoleh kerakyatan.

“Dia berlepas ke Qatar selepas mengumpulkan maklumat tempat pembunuh abangnya menetap.

Dia terus berjumpa lelaki itu dan membunuhnya,” lapor akhbar berkenaan, semalam.

Kabilahnya dilapor merancang mengadakan jamuan besar-besaran bagi meraikan kematian pembunuh berkenaan tetapi pihak berkuasa melarangnya.

Menurut laporan semalam, lelaki Saudi berkenaan menetap di bandar Sullayel, tetapi tidak menyebut sama ada dia ditangkap di Qatar atau sudah pulang.

- Agensi

Wanita masak hati, hidung, kemaluan suami


Paris: Seorang wanita yang digelar ‘Hannibal Lecter wanita’ ditahan atas tuduhan membunuh suaminya dan memasak hati, hidung serta alat kelamin mangsa.

Pesara wanita berusia 71 tahun itu dituduh memukul suaminya yang berusia 80 tahun sehingga mati dengan batu lesung.

Menurut sumber, selepas membunuh suaminya 22 Mei lalu, suspek memasak anggota badan mangsa di dalam periuk di kampung Longwy, timur laut Perancis.

Sumber kehakiman berkata: “Suspek memasak hati, hidung dan alat kelamin di dalam periuk namun kami tidak pasti jika dia memakannya.” Sumber itu menyamakan suspek ‘Hannibal Lecter wanita,’ watak dari filem ngeri yang pernah ditayangkan pada 1991, The Silence of the Lambs yang dilakonkan oleh Anthony Hopkins sebagai kanibal.

Peguam Caroline Depretz berkata anak guamnya mengalami masalah kecelaruan jiwa dan berkata: “Ia perbuatan orang kurang waras.”Artikel ini disiarkan pada : 2014/06/22

Budak cicak


Seorang kanak-kanak digelar ‘budak cicak’ kerana mempunyai penyakit kulit yang jarang ditemui.

Zhasulan Korganbek, lima, mengalami penyakit ichthyosis yang teruk hingga menyebabkan sebahagian kulit tubuhnya menjadi keperangan dan bersisik kelabu Keadaan itu turut melarat ke bahagian telinga dan mukanya.

Ia akan bertambah teruk dan mungkin baik, bergantung kepada cuaca.

Walaupun media menggelarnya budak cicak, sebenarnya ichthyosis berasal dari perkataan Yunani kuno yang bermakna ‘ikan’ kerana persamaan kulit mati dan menggelupas seperti sisik ikan.

Zhasulan mewarisi penyakit itu daripada ibunya, Ulbibi, pembawa gen tidak normal.

Namun, Ulbibi tidak menunjukkan sebarang kecacatan kulit walaupun terdapat kira-kira 50 peratus risiko ia diturunkan kepada anaknya.

Nasib malang Zhasulan dijangka tidak akan berpanjangan kerana bantuan yang dihulurkan oleh orang ramai akan membolehkannya mendapatkan rawatan di luar negara.

Rawatan itu dijangka membolehkannya menjalani kehidupan normal.

Foto

Foto

Artikel ini disiarkan pada : 2014/06/22

14 anggota keluarga ada 6 jari tangan, kakiLIMA anggota keluarga da Silva yang memiliki enam jari tangan dan enam jari kaki iaitu Bernardo (kiri), Silvia (dua dari kiri), Pedro (tengah), Silvana (dua dari kanan) dan de Assis (kanan) bergambar di Brasilia kelmarin.


BRASILIA, Brazil - Seramai 14 anggota keluarga da Silva mempunyai enam jari tangan dan enam jari kaki sejak mereka dilahirkan di negara ini.
Keluarga itu yang tinggal di Aguas Claras berdekatan bandar raya ini memiliki keistimewaan tersebut kerana mereka menghidap penyakit genetik yang dikenali sebagai polidaktili.
Antara anggota keluarga itu yang memiliki lebih satu jari berbanding manusia normal itu ialah Bernardo de Assis, Silvia Santos da Silva, Pedro de Assis, Silvana Santos da Silva, Joao de Assis, dan Ana Carolina Santos.
Keluarga itu bangga dengan kelebihan yang dimiliki mereka dan berharap Brazil akan menjadi juara bola sepak Piala Dunia buat kali keenam pada bulan depan.
Pusingan akhir bola sepak Piala Dunia berlangsung dari 12 Jun hingga 13 Julai depan di Brazil.
Anggota-anggota keluarga itu juga boleh memasak, memetik gitar dan bermain bola sepak dengan menggunakan semua jari mereka.
Seorang anggota keluarga itu, Joao de Assis da Silva, 15, bercita-cia masuk menjadi penjaga gol apabila meningkat dewasa.
"Setiap orang di Brazil menyintai sukan bola sepak dan mahu menjadi bintang sukan itu sejurus selepas mereka membesar," katanya sambil kakinya menendang bola sepak di atas gelanggang bola keranjang dengan dua sepupunya.
"Memiliki enam jari telah membantu saya bermain bola sepak.
"Saya boleh memegang bola itu dengan mudah. Tangan saya lebih besar berbanding orang lain," tambahnya.
Anggota keluarga itu yang pertama memiliki enam jari ialah moyang de Assis.
Beberapa ahli keluarga wanita itu telah memotong ibu jari kaki bagi membolehkan mereka memakai kasut.
Namun, golongan lelaki keluarga tersebut kekal menyimpan semua enam jari kaki mereka.
Salah seorang anggota keluarga itu, Silvia Santos da Silva berkata, anggota-anggota keturunannya yang dilahirkan tanpa enam jari tangan dan enam jari kaki akan berasa terasing ketika berada dalam famili tersebut.
"Bapa saya kerap mendapati memiliki enam jari tangan dan enam jari kaki sebagai sesuatu yang normal," katanya yang merupakan nenek kepada keluarga da Silva.
Menurut Silvia, bapanya itu sebaliknya akan menganggap manusia yang memiliki lima jari tangan dan lima jari kaki pula sebagai sesuatu yang luar biasa.
Dia berkata, cucunya yang memiliki lima jari berasa dirinya terasing di dalam keluarga tersebut.
Brazil memenangi perlawanan pembukaan menentang Croatia dengan keputusan 3-1 tetapi seri 0-0 ketika bertemu dengan Mexico.
Skuad bola sepak negara ini akan menentang Cameroon di Brasilia esok pada perlawanan terakhir kumpulan A. - Reuters


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0622&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_04.htm#ixzz35JuLuRZK 
Hakcipta terpelihara